Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1227 - 19 Decembrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The governments of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Desi mi-am propus, fara sa-mi dau seama, m-am dezis de a mai fi adeptul lui Piron (Pyrrhon), filosof grec de renume care influentat de Democrit si de ideile Scolii Cirenaice, a fondat scepticismul ca doctrina filosofica, independenta. Acest Piron, atat de drag mie, sustine ca atitudine filosofica, total......Citeste »
Editoriale »
O rascruce periculoasa pentru România
de Petru Romosan
Donald Trump sau Brexit se traduc in romaneste „PSD” ? Se pare ca da. Desi coalitia PSD-ALDE, anuntata mai demult, a castigat categoric alegerile de pe 11 decembrie 2016, cei batuti mar in alegeri, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis, nu si-au recunoscut infrangerea. Dimpotriva, la ceasuri de seara, pitit, trag sfori, se intalnesc „informal” (Iohannis dixit despre intalnirea sa bizara cu Tariceanu) si incearca sa schimbe la masa verde rezultatul, altfel destul de clar, al scrutinului. Umbra...... Citeste »
Ungurii, la început de invazii
de Ioan Cismas
Istoricii au stabilit contextul in care ungurii, sositi ultimii in Europa au facut „cunostinta” cu intregul continent. Ravasindu-l de la un capat la altul, ca si hunii de altfel, pentru ca hoardele n-au stavila, cu simtul orientarii dezvoltat, intrat in sangele lor de migratori, ungurii si-au dat seama ca in Europa sedentara e o paine buna de mancat. Mai greu le-a fost in cei 105 ani ai primului mileniu, din 896 pana la increstinare, in 1001, cand luati sub pulpana papei nu s-au mai simtit nici ...... Citeste »
Din nou, „În pat cu dusmanul”?
Ion Maldarescu ...Si a fost Al Doilea Razboi Mondial, urmat de ocupatia sovietica si regimul de pana la abdicarea targuita a tradatorului rege Mihai din august '44, apoi etapa pana la finele anului 1989. Atunci, in decembrie, poporul roman a fost asistent, dar si figurant activ in regia catastrofala a evenimentelor clocite de cei trei „Maltisti ai secolului al XX-lea. Da! Nu doar cei doi „protagonisti de pe capul de afis al Istoriei: George H. W. Bush & Mihail Gorbaciov, ci si personajul din...... Citeste »
Alegerile din România sub lupa presei externe
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Politicieni de la Bucuresti in siajul ofensivei vestice a Moscovei Cum era de asteptat, presa din Austria, unde se afla un incalcit nod al intereselor de afaceri privind Romania, a privit cu rezerve si sage?i critice, atat campania electorala, cat si rezultatul alegerilor parlamentare. Inainte de esegeri, pe baza tendin?elor estimate ale inten?iilor de vot, „Wiener Zeitung atragea aten?ia: „[...] Faptul ca postcomunistii sunt pe cale sa preia din nou puterea se d...... Citeste »
Vederi de perispa - Mos Craciun vine la ONU
de Robert Pugler
Au incercat toti dar nu a reusit nimeni sa confere conflictului sirian un rezultat onorabil. ONU s-a transformat intr-un club de vorbitori si a pierdut caracterul unei organizatii de decizii, daca l-a avut vreodata. ONU a fost transformata cu stiinta sau fara, intr-o satra de nomazi unde fiecare are ceva de zis si nimeni nu-l asculta. Deasupra tuturor domina cele cinci mari puteri ce nu mai sunt in niciun fel ce-au fost odata. Rezolutiile ONU sunt un fel de role depuse la toaletele diplomatilor ...... Citeste »
Basarabia – între lumina rasaritului si asfintitului. Existenta prin laboratoriul întunericului
de Galina Martea
Fragment din volumul, in curs de aparitie, “Basarabia – destin si provocare”, autor Galina Martea Orice lumina isi are efectul sau. Orice lumina, cu diverse nuante, creeaza viata si produce vizibilitate in spectrul zilei si a noptii. Lumina, cu o complexitate de fenomene si radiatii electromagnetice, se disperseaza intr-o diversitate enorma de categorii si forme care o determina dupa efectele produse. Efectul produs depinde de capacitatea si continutul luminos care se reflecta in propria proprie...... Citeste »
Viceprim-ministrul Vasile Dâncu a primit premiul “Personalitatea anului” din partea Societatii Medicale Române din New York pentru contributia adusa la dezvoltarea comunitatii românesti
18 decembrie 2016 Ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, a participat, sambata, 17 decembrie a.c., la gala anuala organizata de Societatea Medicala Romana si Camera de Comert Romano-Americana din New York. In cadrul evenimentului, desfasurat la prestigiosul Harvard Club din New York, au fost premiate o serie de personalitati romanesti, romano-americane si americane care, de-a lungul timpului, si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea comunitatii romanesti. Cu aceasta ocazie...... Citeste »
Promovarea documentelor "Diaspora partener pentru dezvoltarea Romaniei" si "Ghidul de reintoarcere"
Stimati prieteni si colaboratori, Va aducem la cunostinta ca Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, a lansat recent, documentul strategic privind relatia dintre stat si diaspora, “Diaspora partener pentru dezvoltarea Romaniei”, care are la baza conceptul de parteneriat si enunta o serie de masuri de avut in vedere in elaborarea viitoarei strategii guvernamentale pentru romanii de peste hotare 2017-2020, si „Ghidul de reintoarcere” cu...... Citeste »
Politica »
Cursul deosebit al României si supararea Moscovei (1976-1989)
Prof. univ. dr. hab. Nicolae Enciu, Chisinau Aparut in colectia „Miscarea nationala dintre Prut si Nistru , cel de-al doilea volum al harnicilor si talentatilor istorici Dr. Elena Negru si Dr. Gheorghe Negru[1] contine o noua serie de documente inedite referitoare la disputa sovieto-romana si campaniile propagandistice antiromanesti din R.S.S. .Moldoveneasca in anii 1976-1989, ilustrand aspectul „Cursului deosebit al Romaniei si supararea Moscovei [2]. Comunitatii academice, dar si publicului la...... Citeste »
Alegerile s-au sfârsit, problemele s-au înmultit!
de George Petrovai
Nimeni nu scapa de problemele existentiale, nici ca individ si nici ca popor. Asta a hotarat Atoatefacatorul la izgonirea perechii adam-evice din Eden („In sudoarea fetei tale sa-ti mananci painea pana te vei intoarce in pamant, caci din el ai fost luat...” - Genesa 3/19) si asta este inevitabilul sens al vietii (obisnuim sa-i spunem destin), respectiv al istoriei umane, pana la Judecata finala. Dar care natie se poate compara cu natia romana in ceea ce priveste incercarile si paradoxurile istor...... Citeste »
Promisiunile electorale sau lungul drum de la dorinta la putinta
de George Petrovai
Fara promisiuni, campania electorala ar fi un nonsens de felul nuntii fara lautari. Iata de ce se promite pe rupte, cele mai multe promisiuni fiind atat de substantial mincinoase, incat nici macar catindatii plasmuitori si indrugatori nu cred in infaptuirea lor. Cu toate astea campania merge mai departe cu dezvaluiri si acuzatii socante (ca, de, asa este democratic: alb si negru inversate,/scopul dupa cum socoate), cu un bombardament din ce in ce mai intens din partea ofertantilor si cu scene de...... Citeste »
ALDE pledeaza pentru capitalul românesc si repatrierea românilor!
de Aurelian Mihai
La cateva zile de la terminarea alegerilor parlamentare, dupa o saptamana marcata de preocuparile de a ajunge la putere a USR si a partidelor autoproclamate de dreapta, PNL si PMP, partide falimentate ideologic de catre proprii lideri, reprezentantul ALDE, singurul partid liberal romanesc, domnul Calin Popescu Tariceanu, apara capitalul romanesc avand un mesaj puternic catre diaspora romaneasca si rolul pe care acesta trebuie sa-l aiba aici, in Romania. Sunt peste patru milioane de romani catre ...... Citeste »
HABEMUS PARLAMENT
de Sergiu Gabureac
Dupa lupte seculare, care au durat 3 zile, 15 ore si ceva minute, BEC a reusit ceea ce putea sa faca in mai putin de 24 de ore. Cu Fan Curier. La noi, insa, posta speciala functioneaza ca pe vremea raposatului. Tara are un nou Parlament. Cu 279 de alesi prin usa din fata si restul pana la 464 prin cezariana. Oricum, mai zvelt, chiar daca nu sunt 300 cum a vrut boborul. Mult mai uscat si cu ceva pete transferate din anteriorul. Pete ce vor fi scoase la lumina la fiecare spalare a rufelor in cele ...... Citeste »
Orasul faptelor bune: Casa Radio ZU din Piata Universitatii (Buzdu si Morar, doi zei tineri ai FM-ului + ceilalti fantastici DJ)
de Ioan Iacob
Nu stiu cine a avut initiativa Casei Radio ZU din Piata Universitatii, initiativa care se inscrie in preocuparile generoase ale lui Buzdu si Morar de a-i face pe oameni fericiti (desi nu ar fi drept sa nu amintim si eforturile si munca celorlalti din echipaRadio ZU), dar perioada in care are loc aceasta initiativa (cu o saptamana inainte de Craciun) este extraordinar de bine aleasa (fiindca in preajma sarbatorilor de iarna oamenii trebuie sa fie mai buni, mai intelegatori, mai generosi unii cu a...... Citeste »
Antiintelectualismul protestant si ortodox
de Prof. dr. Viorel Roman
au dominat recentele alegeri prezidentiale din SUA si cele parlamentare din Romania. Impotriva tuturor prognozelor, asteptarilor intelectualilor mondialisti aserviti politic corect establishment-ului, samsarul de case d-ul Donald Trump, d-ul si d-na Bombonica Dragnea au iesit invingatori. In America si Romania exista o veche traditie antiintelectuala. Vezi Richard Hofstadter: Anti-intelectualism in American Life, NY 1970, 434 p. Dictatura de dezvoltare ortodoxo-comunista, 1949-1989, a proletaria...... Citeste »
Cultura »
SINCERITATEA EPICULUI ÎNTR-O PICTURA A SPERANTEI
Al Florin TENE Convingatoare in volumul de debut, Ioana Heidel, prin romanul „Dincolo de orizont”, aparut la Editura „Ecou Transilvan”, Cluj-Napoca, 2016, ne introduce in lumea sa, autobiografica, secventa cu secventa, de-o sinceritate dezarmanta si o plasticitate originala. Inca din titlu autoarea, o olteanca zbatatoare, ne introduce in orizontul cunoscut numai de ea, prin trairi, inca din perioada prunciei, adica din „anii de care nu-mi amintesc“, asa cum isi intituleaza prima secventa din tom...... Citeste »
ÎN PREAJMA ANULUI NOU 2017
Paul LEIBOVICI Focuri de artificii trase pe strazile oraselor, orchestre pe scenele centrale, dansatori in costume nationale traditionale, luminile stralucitoare a caror raze descopera principalele monumente din diversele capitale ale lumii, patinuare aglomerate in care fiecare se simte o stea sportiva, stralucirea noptilor geroase nu vor putea retine pe bastinasi, vizitatori la vatra calduroasa si primitoare. Copiii, tineri, maturi si batrani! Toti... absolut toti imbraca hainele sperantei priv...... Citeste »
Poveste cu îngeri
de Carmen Marin
Demult, tare demult, Dumnezeu a trimis un inger pe pamant. Avea de indeplinit o misiune clara: sa pazeasca un suflet sa nu piara! Cum greul abia acum incepe, el si-a ales un tanar cu sufletul cam rece. Tanarul spunea vorbe de ocara gandind ca, nu din asta o sa piara! Facea si fapte mult mai grave, uitand ca va veni o noapte. Dar nu o noapte instelata, ci o durere nemasurata. Se facu ca intr-un vis, ingerul i-a vorbit, Asa cum nu mai el stia, Duios si cald, si linistit, Mangandu-i inima sa. Ce po...... Citeste »
BINECUVÂNTATA VACANTA DE IARNA
Mariana Vicky VARTOSU O vorba veche, romaneasca zice „mai rarut ca-i mai dragut” - definitie pe care noi cenaclistii lui Duiliu Zamfirescu am decis s-o urmam. Asadar suntem in vacanta de iarna. Dar, trebuie sa subliniez ca pana la aceata vacanta declarata ne-am intalnit, s-a citit. Si ne-am bucurat de creatiile noastre de-a lungul toamnei si pana la mijloc de decembrie, asa cum stiu cei intr-o pasiune sa o faca. Mai exact, de ziua Stefaniei Oproescu (6 decembrie) a avut loc ultima intalnire a an...... Citeste »
CULORI ÎN IUBIRE - O NOUA CARTE autor Lia Filoteia Ruse
EMOTIE SPIRITUALIZATA (PREFATA) Pastrand formula unei poezii de confesiune directa, Lia Ruse, autoare consacrata prin volumele anterioare, surprinde viata cu elementele sale, proiectata intr-un peisaj in care efluviile cosmice si terestre devin coordonate ale fiintei umane. Temele majore ale poemelor din acest volum raman iubirea, natura, moartea, ireversibilul timp transpuse in gratioase structuri lirico-meditative. Ardoarea de a comunica, de a scrie este marturisita in `` Rondelul cuvantului``...... Citeste »
ARIE LAMDAN - CONTRARIUL SUBLIMULUI
Dorel SCHOR O vizita la pictorul Arie Lamdan se transforma imediat intr-o aventura artistica de exceptie. Inca inainte de a intra in incinta, te intampina o lume fantastica, cu elemente de basm si simboluri transformate in poarta. Nu e decat prologul pentru ca, odata ajuns in curte, te vezi inconjurat de statui bizare, alcatuite din materialele cele mai ciudate (lemn, franghie, sticla, metal, plastic, carton, caramida, ceramica, lut etc) care te conduc pe nesimtite in atelierul artistului. Aici,...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (93) – CERC VICIOS
Dorel SCHOR - Asculta domnule Strudelman, il iau eu tare pe Marcel Strudelman. De cand v-ati mutat intr-un apartament mai central si mai grozav, gata? Nu mai cunosti pe nimeni, nu mai treci sa-ti vizitezi fostii vecini, nu mai esti acelas om? Nu-ti e putina rusinica? - Imi este, marturiseste el bland. Sunt framantat, muscat, consumat, erodat de o rusine continua si neintrerupta... In ciuda faptului ca fraza pare cam ironica, nu simt nici o farama de ironie in tonul sau privirea lui Marcel. Asa c...... Citeste »
Cezarina ADAMESCU POEMELE SURGHIUNULUI SUFLETESC
Cezarina ADAMESCU Virgil Ciuca Aduceti Basarabia acasa Fundatia-Editura Scrisul Romanesc Craiova, 2016 Scriitor roman din Diaspora americana, Virgil Ciuca s-a impus in literatura prin spiritul sau combatant, prin lupta neobosita cu sine si cu ceilalti. Vocea lui este un vuiet necontenit, care tulbura, constientizeaza, scoate din tatani, atentioneaza, ameninta, indeamna, este asurzitoare ca un tunet, facandu-se astfel auzita. Nu mi-a fost dat sa citesc un poet mai vehement decat Virgil Ciuca, tri...... Citeste »
Religie »
Cum este sa vezi existenta prin ochii lui Dumnezeu?
de Octavian D. Curpas
Alege viata”, de Iosif Ton, Editura Cartea crestina, 2007, Oradea, 154 p. Motto: „Cine esti tu, ce zici tu despre tine insuti? Intrebarile acestea iti sunt vital necesare.” „Alege viata” reprezinta o provocare de a gandi asupra drumului pe care mergem, asupra a ceea ce suntem si ceea ce facem, asupra destinului nostru ce se reflecta in fiecare lucru din ceea ce numim atat de usor, ca fiind „viata noastra”. A alege viata reprezinta prin urmare, un act fundamental de a merge in directia cea buna, ...... Citeste »
Flux de stiri »
Pentru un viitor verde!
Promovarea drumetiei montane, ca mod de petrecere a timpului liber si chiar mai mult decat atat, ca mod de cunoastere a mediului si de invatare despre cum sa ne ducem traiul intr-un mod sanatos, cat si realizarea de proiecte diverse pe diverse teme unde tinerii invata despre ecologie, marketing, software si web development, reprezinta preocupari ale membrilor si voluntarilor Asociatiei Drumetii Montane, ce a fost infiintata in anul 2010. Pentru cei pasionati de turism si sport avem o veste buna:...... Citeste »
Fabuloasa seara româneasca: Gala folk “OM BUN” 2016, Sala Palatului
de Ioan Iacob
Prima referire la Gala folk “OM BUN” 2016 auzita de noi a fost la emisiunea de la Radio Bucuresti a lui Andrei Partos (prezent si el la evenimentul de la Sala Palatului), unde actorul Flaviu Crisan dezvaluise ceea ce putea dezvalui in avanpremiera despre. Asteptam aceasta gala cu mult interes, cu atat mai mult cu cat pe unii dintre „corifeii folkului romanesc” ii stiam de pe vremea debutului Grupului folk “SOLARIS” de la Fagaras (grup infiintat de mine in 1975, cand eram acolo profesor stagiar d...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page