Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1224 - 28 Noiembrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The governments of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Inca din 1688, filosoful John Locke, in capodopera “Tratatul de Guvernare”, ne-a familiarizat cu faptul ca ” intre guvernanti si guvernati exista un Pact Social; in momentul in care acest Pact Social se rupe, cineva trebuie sa plece”. Se pare ca Pactul Social intre guvernanti-guvernul American si guvern......Citeste »
Editoriale »
1 December, Anno Domini 2016 - Vivat, crescat, floreat Romania Magna!
Redactia ART-EMIS Romani, „De la Nistru pan-la Tisa! Cetateni ai Romaniei de pe ambele maluri ale Prutului, din Basarabia si Bucovina rupta in doua, din tinutul Herta, de dincolo de Tisa si de Dunare, din toate pamanturile furate ale tarii. Din S.U.A., Canada sau Australia, Germania, Marea Britanie, Franta si din celelalte tari ale Europei, din Rusia, China, Japonia, India, Vietnam, Indonezia... sau traitori pe teritoriile altor natii care v-au adoptat. Macar pentru o zi, aceasta Zi Sfanta - 1 d...... Citeste »
Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Zilei Nationale
Washington, 01 decembrie 2016 Dragi romani, Marea Unire de la 1 decembrie 1918 reprezinta evenimentul principal al istoriei Romaniei, un moment unic, marcat de recunostinta, solidaritate si speranta. Este ziua in care rememoram si cinstim jertfa stramosilor nostri, o zi cu semnificatii majore pentru istoria si identitatea noastra nationala, care ne aminteste ca forta poporului nostru sta in solidaritatea si in hotararea sa. Cum spunea istoricul Florin Constantiniu, “o necesitate istorica - natiu...... Citeste »
Celebrarea Zilei Nationale a României la Washington DC de catre membri marcanti ai Congresului si Administratiei SUA, reprezentanti ai mediilor academic si de afaceri, diplomati si lideri ai comunitatii românesti
2 decembrie 2016 Ziua Nationala a Romaniei a fost celebrata, la Washington, la 1 si 2 decembrie a.c., printr-o serie de evenimente organizate de Ambasada Romaniei in SUA intr-una dintre cele mai prestigioase locatii din capitala americana, University Club, precum si la sediul misiunii Romaniei din Washington D.C. Cu ocazia receptiilor organizate de Ambasada Romaniei la Washington, Romania a fost onorata prin participari numeroase de nivel inalt, incluzand membri ai Congresului SUA, reprezentanti...... Citeste »
IMNUL TINERILOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU TARA !
de STEFAN DUMITRESCU
Poemul acesta este dedicat tuturor celor care s-au jertfit pentru realizarea Marii Uniri, pentru glia strabuna, pentru vesnicia neamului daco-roman. Fie ca Domnul sa va tina la inima Lui pe toti cei care v-ati dat viata pentru ca neamul acesta sa dainuiasca sub soare ! Binecuvantata si slavita sa fie aceasta Zi mareata a Unirii Romanilor ! Doamne, daruieste-ne Unirea cat mai curand ! Fierbinte Te imploram ! IMNUL TINERILOR CARE S-AU JERTFIT PENTRU TARA ! La baza veacului acesta, Asemeni unui Dom...... Citeste »
Au fost si mai exista români în Balcani
de Ioan Cismas
Desi au fost si mai exista, in stilul nostru caracteristic de „Lasa-ma sa te las” vorbim prea putin de fratii nostri ramasi dincolo de granita si, in speta, de cei din Peninsula Balcanica. Tocmai acolo unde straturile adanci ale pamantului mustesc de atata romanitate. Sunt semne si marturii multe pentru ca fenomenul etnogenezei care a avut loc in timpul Imperiului Roman s-a petrecut dupa acelasi tipic pe intregul areal al stramosilor nostri. Peste neamul nostru daco-trac, situat atat la nord cat...... Citeste »
Va fi Donald Trump un Mihail Gorbaciov pentru SUA ?
de Petru Romosan
Toata planeta e la curent : Mihail Gorbaciov a fost un conducator tragicomic pentru popoarele Uniunii Sovietice si adevaratul gropar al comunismului. Involuntar, bineinteles. El a vrut sa reformeze un sistem muribund si nu a facut decat sa-i grabeasca decesul. Desi a fost suspectat ca a tradat Uniunea Sovietica in favoarea britanicilor si a americanilor, nimeni nu a adus probe in acest sens. Azi se vede destul de clar ca ultimul lider sovietic a fost de buna credinta, el chiar a incercat sa repa...... Citeste »
Razboi de secesiune între „N.W.O. Grup” si U.S. Trump Confederation?
Ion Maldarescu Desi avea pana si partidul impotriva lui, Donald Trump a lovit puternic sistemul „politically correct , varat cu forta pe gatul americanilor in mandatele ultimilor presedinti. Black Papagalicus de la „White House isi face fisa de lichidare in vederea parasirii „locului de munca , pe care l-a ocupat cu competente si abilitati insignifiante. Nici macar legalitate..., pana astazi necunoscandu-se exact adevaratul loc sau baracka unde a deschis ochii Husseinul familiei Obama. Timp de o...... Citeste »
Brexit si Trump deschid cale regala armatei germane
Corneliu Vlad Inca inainte de a fi ales presedinte, Donald Trump a facut cunoscut ca infatisarea geopolitica a Europei (dar si a lumii) se va schimba decisiv, iar pentru unii si dramatic. Dar trebuie adaugat imediat si un alt fapt, nu mai putin preocupant: noul presedinte american nu este singular in opiniile sale despre gradul si modalitatile de angajare ale hiperputerii mondiale in mentinerea pacii si securitatii internationale, salvgardarea democratiei in lume, apararea lumii libere etc., etc...... Citeste »
Erorile majore dupa 1989
Andrei Marga Nu reiau aici analize pe care le-am consacrat in timp crizelor din Romania (vezi Andrei Marga, Explorari in actualitate, 1995; Andrei Marga, Diagnoze. Articole si eseuri, 2009; Andrei Marga, Romania actuala. O diagnoza, 2011). Plec, fara alt preambul, de la constatarea ca sunt cinci erori majore care alimenteaza scindarile din societatea Romaniei actuale. Prima eroare consta in faptul ca nu s-a facut distinctie intre demantelarea unui regim de opresiune, cum a fost socialismul rasar...... Citeste »
Vederi de pe prispa - România Mica saluta România Mare (01.12.2016)
de Robert Pugler
Wikipedia sustine ca diaspora romana numara ca. patru milioane de suflete. Ex presedintele Traian Basescu declara 2015 ca ar fi pana la zece milioane iar unele medii vorbesc de ca. 12 milioane de romani plecati in pribegie.Raportat la cei ca. 22 de milioane ce traiesc intre Prut si Tisa pot vorbi linistit de o Romanie Mica. Avionul intre “Nürnbergul misterios”, de unde proveneau papusile bunicii din romanul lui Ionel Teodoreanu, si cetatea lui Bucur e mereu plin ochi cand zbor in capitala tarii....... Citeste »
Eva Simon: Andrei Saguna, „un cârmuitor de oameni si un îndreptator al vremurilor”
de Eva Simon
De cinci ani incoace, marele mitropolit al Ardealului, Andrei Saguna, nu mai figureaza doar in cartile de istorie ci si in calendarele ortodoxe, fiind declarat sfant de catre Sinodul ortodox de la Bucuresti, in vara anului 2011. De atunci, in fiecare 30 noiembrie, Andrei Saguna este pomenit cu mare evlavie de fiecare roman ortodox, ca fiind un mare ierarh deschizator de orizonturi noi si luminoase pentru Transilvania, un luptator credincios al unirii tuturor romanilor, devenita realitate la 1 De...... Citeste »
Comportamentul schimbator al omului pentru functia în stat, dar mai ales, al omului basarabean
Galina Martea Omul (fiinta superioara/sociala ce se caracterizeaza prin gandire, inteligenta si limbaj articulat), deseori, prin actiunile sale inumane uimeste nu numai lumea inconjuratoare si tot ceea ce se numeste viata umana, dar impresioneaza ba chiar si pe cea mai inferioara fiinta a naturii. In acest caz, daca sa ne referim la lumea animala, atunci am putea lua un exemplu concret cainele care este destul de inteligent si cu simtul foarte dezvoltat. Cainele, animalul domesticit, traieste me...... Citeste »
Politica »
Cazul Bejinariu
de Marina Ene si Simona Stan
Eugen Bejinariu este deputat in Parlamentul Romaniei din 2004. Iar acum, in 2016, candideaza pentru al patrulea mandat de deputat. Cap de lista al PSD-ului in Suceava. Liste despre care si PSD-ul, si PNL-ul, si restul de partide sustin ca sunt imaculate. Imaculare care ar veni prin asa-zisele noi figuri politice. Azi, 28 noiembrie, deputatii, colegii domnului Bejinariu, ar fi trebuit sa se reuneasca in sedinta speciala pentru votarea ridicarii imunitatii sus-numitului domn acuzat de o chestiune ...... Citeste »
Jocul malefic al Puterii
Silvia Jinga, S.U.A. Dupa mai bine de saptezeci si unu de ani de la Al Doilea Razboi Mondial lumea simte din nou febra pregatirilor belicoase, care dau fiori reci pe sira spinarii. Cine ne tulbura linistea si de ce? La aceasta intrebare spinoasa isi propune sa raspunda Noam Chomsky in cartea sa „Who Rules the World [1]. Intelectual de prima marime, profesor emerit de lingvistica si filosofie la M.I.T., critic social, activist politic, autor a numeroase carti dizidente, adica dedicate adevarului ...... Citeste »
„Intelligence Service” - Un secol de razboi secret în România (1)
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Interesul Angliei fata de spatiul romanesc, in contextul politicii regatului in sud-estul Europei, dateaza cel putin de cateva secole, mai exact din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), deci anterior proclamarii Regatului Marii Britanii (Legea Uniunii din anul 1707). In anul 1694, in timpul domniei regelui William al III-lea sti a reginei Maria a II-a, emisarul englez Georg Philipp Schreyer a fost primit la Curtea Domneasca, primirea fiind prece...... Citeste »
CU MASCA si FARA MASCA !
de Sergiu Gabureac
Mai toti liderii de partid au imbracat traditionala blana de oaie si umbla din judet in judet cu sorcova electorala. Frazele, cunoscute din campaniile anterioare, reincalzite in cuptorul cu unde, suna jalnic. Nu mai au nimic din vigoarea cu care erau rostite altadata. Candidatii, chiar daca sunt in mare parte figuri noi, cei vechi ascunzandu-se de ochii publici, plasati insa abil pe locuri eligibile, repeta obsedant propozitiile date de la partid. Practic, foarte, foarte putini sunt capabili sa ...... Citeste »
Cum pot Romanii ajunge la prosperitatea Europeana in doi ani?
de Iulian Somacescu
Pot ajunge Romanii la prosperitatea Europeana in urmatorii doi ani ? Cu venituri personale si publice de 5-10 ori mai mici la Romani fata de zona Euro, la aceeasi eficienta a muncii data de aceeasi productivitate a PIB-ului specific (nu pe locuitor ci pe participant la realizarea lui), Romania: a)- nu va putea niciodata beneficia de munca specialistilor in toate domeniile, pe care-i pregateste si sunt apoi absorbiti fara costuri de alte zone ale pietei unice de Capital Uman din Europa ; b)- nu v...... Citeste »
Cultura »
Lansare de carte la Târgul International de Carte Gaudeamus 2016
“Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica” Autor: Elena Chirita Sub egida Editurii Universitare Bucuresti, a fost publicata lucrarea “Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica”. “Relatii Internationale si Diplomatie – intre teorie si practica”, o carte care raspunde unei nevoi nu doar din partea aspirantilor la un post intr-o ambasada sau intr-o organizatie internationala, ci, deopotriva, este recomandata politicienilor si mediului corporativ cu activ...... Citeste »
PATRIA
Cata iubire-am strans pentru tine, tara! Cati nori isi picura fluturi-petale Razand, de drag, in palma clipei tale Sarbatorindu-ti ziua-n hora, iara… Spre lumea noastra pe treptele divine Suisului iti flutura steagul maret Rugandu-ne suav, cerului, pe inghet, Cu vorbe tandre, dulci, simple si senine. La -Intai Decembrie- ne duce gandul Bucurandu-ne, tara scumpa, in zapada, Cum inaintasii au vrut sa te vada : Intreaga, bogata, libera ca vantul… ……………………………………………………… Ai fost legata de pamantul str...... Citeste »
Istorii Despre Vlad Voievod Draculea în Spania
Madalina Corina Diaconu Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, cinstim memoria istorica a acestui neam cu evenimentul Vlad tepes, Dimensiunea Europeana a Domniei unde includem proiectia filmului Istorii despre Vlad Voievod Draculea si prezentarea cartii Rastignit intre cruci scrisa de Vasile Lupasc. Invitatul special este chiar autorul trilogiei, d-nul Vasile Lupasc, care ne va descoperi mici detalii asupra operei sale. Asociatia noastra doreste celebrarea Zilei Nationale intr-un ambient de unita...... Citeste »
80 DE ANI DE LA NASTEREA MAESTRULUI ZUBIN MEHTA
Getta BERGHOFF Partitura unei vieti, partitura unui popor. Kathia Buniatishvili sub bagheta marelui dirijor. Care ureche, care inima nu vibreaza la numele lui Zubin Mehta. Care dintre noi nu e leganat de momentul fericirii la gindul de a-si rezerva biletul de concert. Recent, la a 80-a aniversare a maestrului, bafta noastra a fost „Concertul 1 de pian in B flat minor opus 23 Ceaikovski” in interpretarea Kathiei Buniatishvili produsul a citorva curente de scoli rusesti, studiata la Viena si ajuns...... Citeste »
CHESTIA CU PAC, MAC SI TAC! (DICTEU)
Roni CACIULARU Chestia e ca nu tu de despati de clipa. Nu! Ea pleaca. Te paraseste. Te tradeaza. Iti ignora iubirea. (Nu se stie daca macar a fost, vreodata, sensibila clipa fata de dragostea ta. Nelimitata!). In egoismul ei grabit, ea isi vede de drum, iar tu te auto-amagesti ca traiti impreuna, ea si tu si tu si ea, sunteti chiar in acelasi pat, iar cand juisezi, ea rade si se gandeste la apoliner, la andrebreton si la oranduiri sociale, nemuritoare, de beton. Pardon! Se gandeste la vii, ba si...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (91) – EXTRAORDINAR
Dorel SCHOR In urma cu circa doua saptamani, lui reb Fisel Ianchel Mendelovici din Pardes Moshe i s-a intamplat ceva extraordinar: dimineata, imediat inainte de rugaciune, pe cand isi clatea mainile cu apa statuta peste noapte, a simtit asa, ca o adiere pe fata, ca si cand ar fi avut o piele fina si gingasa, ca de fata mare. Aproape instinctiv si reflex, si-a atins cu mainile jilave obrazul si, daca nu a lesinat si nici nu a strigat sa-l auda tot cartierul, inseamna ca dumnealui este o fire deos...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (40) – AFORISME: DESPRE GENII
Harry ROSS · Unii se nasc genii, altii devin. · Geniul este un cap si jumatate. · Miliarde de neuroni se pun la treaba ca sa prefaca un creier banal intr-unul genial! · Geniile pleaca, neghiobii raman. · Geniul e un trifoi cu sapte foi. · Ii admiram pe genii, desi nu prea ii intelegem. · Dincolo de bariera sunt prostii eminenti. · Lumea nu ar arata precum este fara prezenta geniilor. · Capetele geniale care zac in cimitire inca se bucura de uimire. · Nu tot ce ni se pare magistral este neaparat ...... Citeste »
Calatorie prin Cronotopul Misterios al Lumii
de Octavian Lupu
„Orice lucrare artistica realizeaza un transfer al limbajului autorului in cel al cititorului si o impregnare a gandirii publicului spectator cu sistemul de idei al creatorului.” — Mihail Bahtin Lumile paralele se creeaza involuntar de fiecare data cand ajungem in alte spatii decat cele obisnuite. Aceste lumi nu sunt direct conectate intre ele, ci trebuie sa existe un factor declansator care sa strapunga invelisurile de separatie. Acesta poate fi un eveniment exterior, dar frecvent el este inter...... Citeste »
FARA CARACTER, NU EXISTA MARE CRITIC LITERAR
Mihai MERTICARU Literatura romana seamana cu o padure mirifica, in care admiram brazii semeti, stejarii falnici, fagii, mestecenii si plopii fara sot, dar, dupa ce obosim de privit in sus, ne uitam la paducelul ale carui fructe sunt un balsam pentru inima noastra, la zmeura si fragii care se topesc in gura, la arbustii de mur,catina si maces, ale caror fructe reprezinta alte surse inestimabile de sanatate ,ne oglindim in ,,lacul codrilor albastri, in timp ce ,,flori de tei deasupra noastra/or sa...... Citeste »
TEHNOLOGIA NU ESTE NOCIVA PENTRU COPII
Nicoleta BURLACU Psiholog: „Tehnologia NU este nociva pentru copii. Trebuie gasit un echilibru” Daca acum 20 sau 30 de ani copiii puneau accent pe jocurile fizice, implicit pe o interactiune reala, in momentul de fata interactiunea sociala se afla la cote mult mai mici, iar acest lucru cauzeaza, in randul a tot mai multi copii, frustrari, stari depresive si anxietate. In opinia psihologului Nicoleta Burlacu, nu evolutia tehnologica este cauza inchiderii tinerilor in ei, ci timpul mult mai putin ...... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala ; Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Anul XVI(2016), nr. 337(1 –15 Noiembrie) Dragii mei enoriasi! Tarana, Tara si Taran! Trei cuvinte intrate de veacuri in limba romana, care au aceeasi radacina si ne duc la aceleasi izvoare ale neamului. Tarana este stratul superior al solului, in care semanam semintele celor mai diferite plante necesare existentei noastre. O sapam, o aram, o maruntim, o prasim, o intoarcem pe toate fetele si stoarcem din ea, cu timp si fara timp, toata vlaga pamantului. Din ea ne luam energia vitala, hrana trupu...... Citeste »
Din Comunitate »
PRIMIM DE LA CITITORI - Sfaturi, glume si pareri VIII
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Sa conduci azi o masina Trebuie sa studiezi Constitutia trebuie citita Ca sa stii cum sa votezi Ai responsabilitate mare Cand votezi pe cineva Nu vota pe orisicare Votu-i scump, nu-l arunca Hilly este o mincinoasa Trump si el e un moran Insa nu am alta sansa Deci votez republican Ea vrea tot mai multi straini Ca sa vin aici in stoluri Cand ai nostri ca niste caini Dorm saracii pe sub poduri Singurul motiv al ei E ca toti refugiatii Unii hoti si d...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Gandurile unui psihiatru: – Nu exista oameni sanatosi, exista neconsultati! La Mall, o dama bine se suie pe cantarul cu fise, vara o moneda si citeste: 60 kg. Lasa poseta langa cantar: 58. Isi scoate ghetutele si le pune langa poseta: 56. Dezbraca hainuta si-o asaza peste ghete: 54. CLING...si cantarul se-nchide. Domnisoara, poftim fise! ...se aude un cor de barbati din spatele ei. Pe Valea Prahovei se respecta si acum traditionalul mers bara la bara. Multi soferi inca nu au auzit de ruta altern...... Citeste »
Flux de stiri »
Biblioteca Academiei Romane - expo sculptura 05 decembrie
Buna ziua, Avem deosebita placere sa va invitam la deschiderea expozitiei “Sculpturi din Ateliere Deschise” ce va avea loc, luni, 5 decembrie 2016, orele 19:00, in spatiul expozitional al Bibliotecii Academiei Romane, Calea Victoriei nr. 125. Expozitia, organizata in cadrul Proiectului Contemporanii in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici – Filiala de Sculptura si gazduita de Biblioteca Academiei Romane, reuneste lucrari semnate de 16 sculptori care si-au deschis recent atelierele pentru p...... Citeste »
Aglomeratie de manifestari interesante la ROMEXPO: INDAGRA , Târgul de Turism al României , Târgul International GAUDEAMUS - Carte de învatatura
de Ioan Iacob
Exista perioade la ROMEXPO cand, la scurt timp (sau in acelasi timp), se organizeaza manifestari extrem de importante si interesante incat cu greu ar putea cineva sa participe la toate evenimentele ce ar merita mediatizate. Imi amintesc, dintr-un documentar BBC, urmatoarea secventa, inregistrata in interiorul unei biblioteci celebre (The British Library, cea mai mare biblioteca din lume): “Un om poate citi in timpul vietii sale cam atat (si moderatorul face cativa pasi prin dreptul rafturilor in...... Citeste »
Cosmin Marinof, Director de vânzari TUI Travel Center: “Trimitem românii în orice destinatie din lume la aceleasi standarde precum ar cumpara din Germania”
de Ioan Iacob
Aglomerare de manifestari la ROMEXPO, se suprapun (la ora cand inregistrez pe reportofon acest interviu) manifestari care promoveaza TURISMUL si manifestari care promoveaza CARTEA, greu de operat selectii daca nu sosesti de acasa cu o documentare bine facuta asupra orelor, manifestarilor, invitatilor etc. etc.etc. Am incercat sa-l “desprindem” pe domnul Director Cosmin Marinof din fluxul sau de activitati si intrevederi, ne-a “suportat” cu amabilitate, desi se vedea ca este foarte prins in “mrej...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page