Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1223 - 21 Noiembrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The governments of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler In final, dupa sute de milioane cheltuite cu nonsalanta din banii idiotilor utili - useful idiots, invective de provenienta Punjabica, aruncate la adresa candidatilor incomozi, adjectivari demne de cei care al caror nivel educational s-a oprit undeva intre cifrele o si 4, si inadmisibile celor care au “......Citeste »
Editoriale »
Românii, între unguri si bulgari
de Ioan Cismas
Pivind la vecinii din jurul nostru observam ca, intr-un fel sau altul, fiecare ne poarta sambetele. Toti au cate ceva de revendicat de la noi. Aceasta, impotriva faptului ca in drumul lor de pribegie le-am oferit, intr-un fel sau altul, vatra din al nostru, din pamantul stramosilor, de care am beneficiat din plin, si pe care era greu sa-l aparam de atata strainatate. Daca am face o ierarhie a celor care ne iubesc mai putin, la nivel oficial, in frunte ar fi ungurii, urmati de rusi apoi de bulgar...... Citeste »
Putin si Trump
de Prof. dr. Viorel Roman
Dupa ce au distrus mereu proiectul german european, America si Rusia au impartit si impus lumii alternativa individualista, calvinist-capitalista in vest si colectivista, ortodoxo-comunista in est. Rusia renunta, sub presiunea Pietei Comune / UE, la razboilui rece, lagar, marxist-leninism si ofera Americii o colabarare ca in vremea razboiul mondial victorios. America refuza insa colaboararea, se vrea cu NATO singura supra putere mondiala, dar urmarea imperial overstretch si 19.000 miliarde $ dat...... Citeste »
Ordinea euroatlantica, în retragere. România, încercuita
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Doua evenimente ingrijoratoare concomitente nu sunt de ajuns. Dupa rezultatele alegerilor de la Chisinau si Sofia, unde favoritii Moscovei preiau presedintia tarilor vecine cu Romania la est si la sud, stirea ca Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, si-ar fi cerut scuze pentru tentativa esuata de lovitura de stat din Muntenegru vine sa confirme ca in estul Europei si in Balcani a inceput operationalizarea doctrinei ruse de sec...... Citeste »
Au loc alegeri în România ?
de Petru Romosan
Aproape nimeni nu mai pare preocupat de alegerile parlamentare romanesti din decembrie. Toti cei interesati de politica se tin informati la zi cu ce-a mai zis si pe cine a mai numit Donald Trump in America. Si poate pe drept cuvant. Revolutia conservatoare americana abia inceputa, daca va fi dusa pana la capat, va schimba lumea. Efectele ei asupra imbatranitei Europe pot fi de o magnitudine necunoscuta generatiilor actuale. Caderea sistemului mondial de putere, neoconservator si neoliberal, glob...... Citeste »
Poporul american si-a luat tara înapoi. Urmeaza Europa, poate chiar România
Eugen Zainea Alegerea de catre poporul american a lui Donald Trump pentru inalta functie de presedinte a provocat un veritabil cutremur pe scena politica americana si mondiala. si asta din cauza ca extrem de putini analisti ii acordau sanse reale, nu atat din cauza lipsei de experienta in politica, ci, in special, datorita faptului ca avea impotriva sa establishment-ul american (o lunga perioada de timp, inclusiv cel din Partidul Republican, pentru care s-a lansat in campanie...), atotputernica ...... Citeste »
PRU asimileaza Partidul Romanilor de Pretutideni
In plina campanie electorala, la aproape doua saptamani distanta de alegerile din 11 decembrie 2016, Partidului Romania Unita i se alatura una dintre miscarile politice cele mai active ale Diasporei romanesti, Partidul Romanilor de Pretutideni. Fuziunea a avut ca motivatie principala unirea fortelor celor doua partide pentru atingere obiectivelor comune. Ambele formatiuni impartasesc aceeasi filosofie de partid, astfel incat contopirea a venit natural. Florin Tataru, candidatul la Senat din part...... Citeste »
In cautarea adevaratului Donald Trump
Corneliu Vlad Cei ce reusesc sa se mai sustraga, macar din cand in cand, de sub vraja acaparatoare a internetului, bibliotecile si librariile le ofera o prodigioasa literatura despre presedintele - inca in asteptare - al Statelor Unite. Frunzarind febril prin acest noian de pagini, publicistul francez Marc Epstein (si nu este singurul) se intreba stupefiat, cu cateva zile inainte de alegeri: „Cu toate insultele, amenintarile, exprimarile vulgare, cu toate acuzatiile de agresiune sexuala, formula...... Citeste »
Vederi de pe prispa - Vox populi…..
de Robert Pugler
… vox dei !? Nu intotdeauna vorbeste Dumnezeu prin glasul poporului. Dar notiunea corect politica de „populism“, atribuita azi multor personalitati politice, miscari populare si partide confera pe nedrept un caracter negativ multor opinii de masa si miscari populare. Exprimarea opiniilor politice aproape de dezideratele poporului conduce oare la acel populism pe care mas-media ni-l prezinta drept incorect politic ? Ce confera oare vocii poporului caracter de racnet populist ? Simplu ! Modul de e...... Citeste »
AM PIERDUT ALEGERILE DAR…
Valeriu DULGHERU „Nu dor nici luptele pierdute, nici ranile din piept nu dor, cum dor acele brate slute care sa lupte nu mai vor. Infrant nu esti atunci cand sangeri, nici ochii cand in lacrimi ti-s. Adevaratele infrangeri, sunt renuntarile la vis”. (Radu Gir) Am pierdut o batalie nu insa si victoria finala. Sa nu renuntam la vis. Rezultatele numararii voturilor de la orele aprox. 23:00 aratau deja clar la „pobeda” lui Dodon. A fost ca un dus rece pentru multi dintre cei care au votat constient....... Citeste »
Eva Simon: 3 zile, doua conferinte, un scop comun!
de Eva Simon
Sfarsitul saptamanii trecute a fost unul intens pentru multi dintre intelectualii comunitatii noastre, care vineri au luat parte la conferinta „Inovatie si creativitate in invatamantul romanesc din Ungaria , tinuta la Liceul „N. Balcescu din Jula, iar sambata si duminica la Simpozi- onul stiintific al Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria, tinut tot la Jula, cu participarea mai multor cercetatori romani din Ungaria si Romania. Au fost trei zile in care s-a vorbit, s-a analizat nu do...... Citeste »
Revitalizarea sau crearea unui nou model de învatamânt în Basarabia?
de Galina Martea
Interviu cu Galina Martea, dr., academician de onoare al invatamantului universitar, membru al Academiei Romano-Americane, din R.Moldova // Olanda Realizatorul interviului: Virgil Mandacanu, doctor habilitat, profesor universitar, R.Moldova Virgil Mandacanu: Stimata si Distinsa Doamna Galina Martea, fiind un bun expert si cu lucrari de valoare in domeniul artei pegagogice si managementului educational, ati putea sa ne spuneti ce se poate de intreprins in cazul cand sistemul de invatamant din R.M...... Citeste »
Presedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Souza, încântat de standul Ambasadei României de la Bazarul Diplomatic de la Lisabona
Anul acesta Ambasada Romaniei a vrut sa transmita un mesaj despre femeia romanca prin portul si modul de viata traditional romanesc dar si promovand artiste din Romania si viziunea lor asupra unor simboluri ale spiritualitatii noastre. Standul Romaniei a fost amplasat langa cel al Statelor Unite ale Americii, acolo unde aparea in 1929, la New York, cartea Reginei Maria: The Magic Doll of Roumania, povestea micutei americance Nancy care strabate Romania si cunoaste viata si obiceiurile populare m...... Citeste »
Politica »
REZULTATUL ALEGERILOR DIN S.U.A. ERA PREVIZIBIL SI NORMAL
Alexandru CETATEANU Dear Mr. President, I am sure the good sense will prevail, for the glory of America! Your destiny is to save America from the hands of the coalition of corrupt politicians, unfortunately some of them members of Republican Party. Forgive me to call you already Mr. President -is because I am sure you will be the next President of this great country, United States of America! I will like to make a contribution, but I am in Europe and I cannot use computers. There is any telephon...... Citeste »
ALEGERI FIERBINTI !
de Sergiu Gabureac
Adio, viitorul paraseste Moldova ! Am o stare de nedescris. Nu este generata atat infrangerea Maiei, cat de mijloacele marsave prin care s-a realizat. Aceleasi metode „democrate” ca in noiembrie 1947, cand s-au instalat, in mod perfid, comunistii la putere in Romania. Nu-i pot acuza pe moldoveni in totalitate. Macar au incercat ! Din pacate, la fel ca si tatal meu, nu voi apuca momentul finalizarii luptei pentru reintregirea neamului. Maia Sandu a fost la doi pasi distanta de a fi presedintele R...... Citeste »
Decât un vot la nimereala, mai bine greva generala...
de George Petrovai
Se subintelege ca situatiile limita, generate de crize prelungite si/sau de coruptia generalizata (profunda distorsiune moral-spirituala), reclama mijloace adecvate pentru cunoasterea, dar mai ales pentru depasirea lor: Curatenie de sus pana jos acolo unde corpusul social are capacitatea sa produca anticorpii trebuinciosi intru neutralizarea ticalosiei, imposturii si a tuturor celorlalte forme majore de lichelism politico-social, adica in statele unde inca exista demnitate si cu adevarat nimeni ...... Citeste »
Politrucul netâlhar nu-i tovaras, ci-adversar!
de George Petrovai
Se spune (si unii chiar cred) ca fara partide viata politica ar fi tare neinteresanta, asta deoarece ele sunt sarea si piperul luptei democratice (sic!) pentru puterea in stat, iar mai apoi, dupa insfacarea puterii, pentru asigurarea normalitatii in toate sferele de activitate ale respectivei natii, printr-o formula de carmuire in conformitate cu principiile constitutionale si, in acelasi timp, adecvata momentului concret istoric (guvern politic, militar, de uniune nationala sau tehnocratic). Ni...... Citeste »
Calin Georgescu, lectia de demnitate nationala
Scriu aceste randuri dupa ce am urmarit , la TVR 1, o exceptionala emisiune (moderator Monica Ghiurco) in care, sub “umbrela interogatorica” a clarificarii / si acceptarii / de catre Calin Georgescu a posibilei posturii de premier al Romaniei au fost trecute in revista toate registrele structurale care puteau oferi fundamentul unei redresari dezirabile intr-un context contemporan geopolitic extrem de complicat: economic, politic, social, educational, cultural, istoric. Lectia de demnitate nation...... Citeste »
InfoCameraItalia n. 9/2016
Dragi colegi si parteneri CCIRO Italia, va trimitem un nou numar al revistei InfoCameraItalia n. 9/2016 (click pe link pentru a citi http://www.cciro.it/doc/1478705708.pdf). Ca si in numarul trecut, dorim sa va povestim despre activitatile si succesele noastre fara sa-i uitam bineinteles pe cei care fac posibil acest proiect. Va invitam sa participati la realizarea unor proiecte de interes national. Multe salutari in numele intregii echipe! Cu ganduri bune, Redactia CCIRO Italia Segreteria del P...... Citeste »
Cultura »
Comunicat de presa -LANSARE DE CARTE – BIBLIOTECA METROPOLITANA Irina Lucia Mihalca lanseaza volumul de poezii "Dincolo de luntrea visului"
Marti, 22 noiembrie 2016, incepand cu ora 18.00, publicul este invitat la lansarea si sesiunea de autografe a volumului de poezii, «Dincolo de luntra visului» a scriitoarei Irina Lucia Mihalca. Evenimentul va fi gazduit de Biblioteca Metropolitana Bucuresti (str. Tache Ionescu, nr. 4) va cuprinde cuvinte ale autorului, ale invitatilor speciali, recitari, momente artistice. Alaturi de personalitati ale vietii cultural-artistice, vor fi prezenti scriitori, poeti, prieteni si apropiati. Volumul a f...... Citeste »
Despre lansarea albumului de banda desenata „Pasunile de AUR”
de Madalina Corina Diaconu
Sambata 5 noiembrie la orele diminetii s-a dat „startul” lansarii albumului de banda desenata „Pasunile de AUR”. Copilasi curiosi de noile benzi desenate, adulti deja fani inraiti, toti au dat navala pe usa librariei Mihai Eminescu din Piata Universitatii. Un proiect „Legendele Dacilor”, prima banda desenata din Romania cu subiect istoric in care personajele sunt animale, albumul „Pasunile de AUR” ne transporta in vremea cand regele Cerbal si imparatul Taurian cutreierau campiile, iar in armate ...... Citeste »
COGITO ERGO SUM: OUALE
Mihaela MIHAI In jur de 15 Ianuarie 1990, tocmai revenisem in tara, la cateva zile dupa Revolutie. Am mers in Piata Amzei sa cumpar cate ceva de mancare. Dezolare, tarabe goale, magazine cu vitrine bantuite de vantul saraciei. In mijlocul pietei s-a format spontan o coada mica. Merg sa vad. Pe o stiva de lazi de lemn, un individ umflat, cu degete groase si unghii murdare, imbracat intr-un halat alb slinos, vindea cartoane de cate 30 de oua. M-am asezat la coada. Asteptand sa-mi vina randul, ii o...... Citeste »
DIN SCÂNTEILE VIETII (VERSURI)
Adina DUMITRESCU AMNAR UITAT Motto: „Ati terminat cu rasul?” Charles Kingsley - (Alton Locke) Era intr-una din zilele acelea, cu ceata, de s-o tai cu cutitul. Se auzeau voci nemultumite de trafic ale obligatilor sa conduca, ale batranelor pietii si pantofii tarsiti ai purtatorilor ce s-ar mai fi culcusit pe sub pilote in loc sa se scoale si sa mearga la scoala ori gradinita. Pe mine ceata nu ma deranja, chiar puteam spune, ca pe undeva o asteptam. Intrata in ea, cum nu vedeam nici la doi pasi de...... Citeste »
CUVINTE DESPRE LEONARD COHEN, CÂND SOARELE A INTRAT IN MARE...
Roni CACIULARU Tatal sau, domnu’ Cohen, comerciant de textile, l-a vrut si pe fiul sau, Leonard, tot in bransa. Se potrivea unui evreu, si nu se traia rau de pe urma vanzarii si cumpararii de stofe, panzeturi, matasuri. Numai ca Leonard Cohen era de o alta stofa. Poet, compozitor, romancier, desenator, cadru universitar, calugar, iubitor de femei si de-mpliniri artistice, boem, nesupus, ambitios, traitor dupa capul lui. Nu ducea paharul la gura, iar tigareta apare la persoana intai. De fapt, omu...... Citeste »
Salutari din Montreal cu revista DESTINE LITERARE
Dragi romani de pretutindeni, dragi prieteni ai romanilor, (English message will follow ) In acest nou numar al revistei « DESTINE LITERARE » veti gasi peste 130 de nume de scriitori (vedeti lista de mai jos) din Romania, Canada si alte tari; veti gasi literatura si informatii despre evenimente diferite in limba romana, dar si in engleza si franceza. Vedeti oricare din linkurile: https://issuu.com/alexandrucetateanu/docs/2016octdestineliterarel , https://www.scribd.com/document/331142775/LITERAR...... Citeste »
Dorel Schor - HARRY ARATEN - OMUL CARE CAUTA FERICIREA
Dorel SCHOR Harry Araten mi-a fost prieten... Si iata, au trecut aproape 13 ani de cand si-a parasit uneltele, umorul sugubat si stenic, omuletul care aparea in aproape toate desenele lui si a plecat intr-o lume mai buna. Obisnuia sa spuna ca el este un cetatean al lumii. Biografia lui confirma acest lucru. Parintii lui au parasit Austria cand tara a devenit o parte a Germaniei naziste. S-au stabilit, dupa lungi peregrinari in Franta. Apoi in Maroc. La Casablanca, in acest mare oras cosmopolit, ...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (90) – NOAPTEA CE MAI SCURTA
Dorel SCHOR In noaptea de vineri spre sambata, cam pe la ora doua si jumatate, Leopold si Matilda Gurnist inca nu reusisera sa adoarma. Priveau neputinciosi la lustra din plafon care se clatina bland, lucru curios de altfel pentru ca petrecerea avea loc la etajul de dedesubt, de unde venea o muzica sincopata, uneori duioasa, dar mereu fortisimo. Simon Seinerovici isi invitase cativa amici, mai mult sau mai putin burlaci si, probabil, se imbatasera un pic. - Eu am nevroza mea, sopti Leopold, si d...... Citeste »
REMEMBER: RÂU DE MORI
Cristian Petru BALAN Parintii mei, in anul 1937, erau ”invatatori de tara”, intr-o comuna transilvaneana de munte, RAU DE MORI, judetul Hunedoara, langa localitatea istorica Sarmizegetusa, capitala Daciei. Raudemorenenii mergeau pe jos pana la Sarmizegetusa vecina s--si vanda produsele pe piata de acolo. De asemenea Hategul era foarte aproape. La Rau de Mori toti oamenii si copiii lor umblau pe strada imbracati in costume nationale - pe cap, traditionala caciula... dacica! Unii din ei aveau in p...... Citeste »
MEMORIALUL VICTIMELOR COMUNISMULUI SI AL REZISTENTEI
Getta NEUMANN Un sit memorial informativ si emotionant Peste doua milioane de oameni au fost persecutati din motive politice in Republica Populara Romana, teroarea culminand intre anii 1948-1953 si, din nou, intre 1958-1960. Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, Sighetu Marmatiei, reconstituie si condamna teroarea comunista, totodata pastreaza si omagiaza memoria victimelor. Pentru oricine este cutremurator sa fie confruntat cu destine curmate sau vieti frante, din motive arbitra...... Citeste »
Istorie »
Puncte de vedere privind activitatea S.S.I. dupa 23 august 1944 (3)
Col. (r) Dr. Tiberiu Tanase Generalul Racovita a ordonat col. Lissievici sa refaca si legatura radio cu rezidentul S.S.I. Decebal Celea de la Istanbul. In acest sens, Lissievici s-a intalnit de cateva ori cu Gibson si au convenit un sistem de codificare, transmisia urmand sa se faca cu aparatura S.S.I. ce urma sa fie instalata in localul scolii superioare de razboi. Mesajele proveneau de la gen. Racovita, iar Celea, dupa receptia lor la Istanbul, urma sa le predea col. Castelaine[47]. Se pare ca...... Citeste »
Constructia Europei, un proces care a durat 800 de ani
Acad. Dinu C. Giurescu Istoria s-a scris si se rescrie Participarea poporului roman la fazele semnificative ale istoriei si civilizatiei europene reprezinta o trasatura definitorie a dezvoltarii noastre. Ne aducem contributia - prin recunoscute opere si faptuiri, prin legaturi multiple cu celelalte popoare - la constructia si inaintarea acestei civilizatii. Din multitudinea evenimentelor, personalitatilor, a realizarilor materiale si spirituale, raman realitati care, in perspectiva Europei intre...... Citeste »
Religie »
Fata nevazuta a Bisericii
„Zgomotul nu face bine, iar binele nu face zgomot”. Asa spune un proverb persan. Dar, ce ne facem atunci cand, in toata presa si in viata de zi cu zi, tot ce auzim este ca „Biserica e o institutie care consuma banii nostri, fara a lasa nimic bun in urma”? Parca ne vine sa trecem un pic peste indemnul Evangheliei, de a nu sti stanga ce face dreapta si de a asterne pe hartie doar o frantura a ceea ce traim zilnic noi, Biserica. Da, pentru ca noi – la un loc, cler si popor, toti cei care ne imparta...... Citeste »
Sport »
FOTBAL ROMANESC: De la DAUM la...down !
de Ioan Iacob
Nu am dorit sa facem un joc de cuvinte...dar la rezultatele nationalei de fotbal se pare ca nu avem alta alegere pentru a ilustra...” drumul ascendent” spre World Cup. Un comentator respectat, Ovidiu Ionitoaia, spunea ca – dupa meciul cu Polonia - antrenprul Daum nu a inteles ca el ar trebui sa explice daca a cautat sa insulfle jucatorilor cateva idei de joc...o tactica...o strategie etc. etc. etc. Nu el sa fie cel care CONSTATA ca nationala a fost impiedicata sa isi faca jocul, ca nu si-a putut...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
I: De ce burlacii nu se ingrasa? R: Pentru ca ei mananca doar jumatate din ce gatesc, cealalta jumatate ramane lipita de tigaie. Singurul lucru care poate opri caderea parului este podeaua. Tatal este chemat la scoala: - Fiul dumneavoastra a desenat pe banca o musca, ca vie, si mi-am zdrobit pumnul... - Ha ! Asta nu este nimic ! Sa ma fi vazut pe mine, cand am intrat in baie si vazand in cada un crocodil, pictat ca viu, de frica, am iesit printr-o usa pictata. Fetelor, tineti minte! Pinguinii su...... Citeste »
Flux de stiri »
OMAGIU MIRCEA-PETRE STANCULESCU
de Sergiu Gabureac
Seniorul Mircea-Petre Stanculescu (18 iulie 1934-19.11.2016), eminent avocat Mircea-Petre Stanculescu, fost Vicepresedinte al UNBR, fost membru al Consiliului INPPA si fost Prodecan al Baroului Bucuresti, ramane in filatelia romaneasca ca unul dintre detinatorii unei valoroase colectii de marci clasice CAP de BOUR si post-clasice PRINCIPATELE UNITE. Convins ca filatelia face parte din cultura nationala, cu exponatul ROMANIA - STUDY OF CLASSICAL ISSUES, 1858-1872 a cucerit cele mai inalte distinc...... Citeste »
Regizorul Andrei Dascalescu se întoarce la IDFA!
Spre difuzare imediata Bruxelles, 16 noiembrie 2016 Planeta Petrila in competitia celui mai mare festival international de film documentar din lume ICR Bruxelles sprijina participarea romaneasca la Festivalul international al filmului documentar de la Amsterdam IDFA (16-27 noiembrie), cel mai mare festival de film documentar din lume. Cel mai nou documentar semnat de regizorul Andrei Dascalescu, Planeta Petrila se afla in „Competitia oficiala pentru prima aparitie“ a festivalului, sectiune dedic...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page