Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1222 - 14 Noiembrie, 2016 - Anul XXVI
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler ATENTII ONORANTE MESAJ PRIMIT DIN PARTEA PRESEDINTELUI ALES AL STATELOR UNITE ALE AMERICII, DONALD J. TRUMP Donald J. Trump: America won last night. Dwight, They said we could never do it. But last night you showed the world that America will once again be a country of, for, and by the PEOPLE. You fought......Citeste »
Editoriale »
Victoria rusilor în Moldova este esecul guvernarii si diplomatiei românesti
Dupa victoria candidatului filo-rus la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, personalitati si figuri publice ale politicii romanesti si-au manifestat indignarea in ceea ce priveste modul in care guvernantii Romaniei au gestionat relatia cu tara vecina si mai ales fata de modul in care acestia au sprijinit candidatul pro-european, pro-Romania. In acest sens, Florin Tataru, candidat pentru Diaspora din partea PRU, a declarat: „Rezultatul alegerilor este o palma peste fata diplomatiei roma...... Citeste »
Pulsul planetei - Cu noul presedinte american, America revine acasa?
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Reactiile provocate de rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite ale Americii trebuie atent observate si ca atare consemnate, acum „la cald , pentru a avea, mai tarziu, termenii de comparatie „la rece . Liderii politici, din Extremul Orient pana la Atlantic si din Scandinavia pana in Tara de Foc au reactionat, fie cu scepticism, fie cu nedisimulat entuziasm, ori strict in limitele protocolului diplomatic la anuntul privind victoria lui Donald Trump. S...... Citeste »
Speranta întoarcerii la normalitate
Silvia Jinga, S.U.A. Mi s-a luat o greutate de pe inima. Aceasta este starea pe care am trait-o la 8 noiembrie a.c, dimineata cand am iesit din cabina de vot. Numai cei care au urmarit succesiunea intamplarilor reflectate in presa americana de la debutul campaniei electorale vor intelege ca datorita coruptiei practicate de familia Clinton si acolitii lor am inceput sa ne temem. Am trait clipe care mi-au adus in minte secvente funeste din perioada dictaturii de la noi. Cu adevarat democratia amer...... Citeste »
Vederi de pe prispa - DACA si cu PARCA ……
de Robert Pugler
Continuarea o cunoasteti ! Mediile de pretutindeni, oamenii politici importanti si mai putin importanti, specialistii in politica, psihologii, personalitati mari sau mici isi “dau cu presupusul”, unul mai mult ca celalalt, cand e vorba de cel ales ca presedinte al Statelor Unite. Presupuneri in sus, altele in jos, nici unul insa nu stie ceva concret ! Nimeni nu l-a cunoscut, nu-l stie cum e si mai important cum cum va fi. Oamenii ii judec, aici pe prispa, dupa fapte nu dupa vorbe. Ce pot spune e...... Citeste »
Tagma jefuitorilor fata cu poporul
de Petru Romosan
Dupa Brexit a venit si alegerea lui Donald Trump in America. Castelele din carti de joc ale Sistemului, ale Sistemelor se prabusesc unul dupa altul. Poporul isi arata din nou peste tot puterea. O adevarata revolutie pasnica. Tot ce a mai reusit Sistemul in ultimul an a fost sa-l reinstaleze, penibil, pe perimatul Mariano Rajoy in Spania, unde capitalul german face legea. In aprilie-mai viitor, in Franta, Marine Le Pen, din partea Frontului National, va intra foarte probabil in turul doi al alege...... Citeste »
Noi si barbarii
de Ioan Cismas
Aflat in plin proces de decadere si sub atacurile tot mai dese si mai violente ale popoarelor migratoare masate indeosebi la granita de nord si est, Imperiul Roman a fost nevoit sa renunte la o parte din teritoriul sau, retragandu-se, inclusiv din Dacia, in anul 271, operatiune intrata in uzul istoric sub denumirea de „retragerea aureliana”. Nu credem ca in acest context de forta majora, cand existenta sa era pusa sub semnul intrebarii, cuiva de la Roma, din centrul de conducere al imperiului, i...... Citeste »
Masuri urgente în salvarea societatii basarabene
de Galina Martea
Pentru a stopa calvarul ce se produce in societatea basarabeana, in mod special, nelegiuirile provocate din partea clasei dominante, cred, ar fi necesar crearea de urgenta a unui Comitet de Salvare Nationala care, poate, ar contribui pozitiv la imbunatatirea situatiei actuale si, cel mai important, la desteptarea poporului in a constientiza corect realitatea inconjuratoare. Ar fi corect ca in acest proces de salvare nationala si de constituire a Comitetului de Salvare Nationala in prima linie sa...... Citeste »
Eva Simon: Aparent si pe moment, suntem foarte bogati
de Eva Simon
„Ce eveniment de inalta tinuta!!! Dar unde sunt conducatorii orasului cand in urbea lor se intampla asa ceva? – exclama un participant ungur. „Ce bogati suntem noi, romanii din Ungaria, ca avem un astfel de cor! Insa nu vad aici, in biserica, pe nimeni din conducerea Autoguvernarii pe tara. Domnul parlamentar al romanilor din Ungaria unde este cand un cor romanesc, alaturi un mare grup de romani, sarbatoreste 25 de ani de existenta? – se intreaba mai mult pe sine un roman „civil (se intelege: ca...... Citeste »
KLAUS IOHANNIS, SCRISOARE CATRE PRESEDINTELE ALES AL STATELOR UNITE ALE AMERICII
Miercuri, 9 noiembrie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Presedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump. Cu acest prilej, seful statului roman a evidentiat relatia solida dintre Romania si Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie in dezvoltarea profilului strategic al Tarii noastre, in calitate de membru NATO si UE. Totodata, Presedintele Klaus Iohannis a subliniat angaj...... Citeste »
Politica »
DONALD DEMOLATORUL !?!
de Sergiu Gabureac
Va amintiti dialogul de saptamana trecuta cu lelea Safta. „- In America (n.n. – SUA) se petrec lucruri ciudate, imi sopteste misterios Lelea Safta. - Cum, Lele Safta, nu dumneata imi spuneai, pe la inceputul anului ca, sigur, va iesi Hillary, acum o dai cotita ? - Nu zic ca nu va iesi Doamna Clinton. Doamne fereste ! Americanii nu sunt misogini, cum sunt multi de pe la noi. Spun doar ca se petrec lucruri interesante. Ciudate. Parca si-au bagat coada politicienii si serviciile noastre mioritice. ...... Citeste »
Ruschita - aurul alb românesc
Corneliu Florea, Canada August 2016. De data aceasta, eram hotarat ca in drum spre Timisoara sa ma opresc si sa vizitez Cariera de marmura Ruschita, dintr-o seama de informatii ce le-am auzit de-a lungul anilor, din care mi-am facut tot felul de imagini si idei, constient fiind ca toate pot fi sau nu verosimile. Pentru a fi corecte, adevarate imaginele si ideile mele trebuie sa ma informez mai mult citind, dar mai ales trebuia sa vizitez cariera, sa am imaginea tridimensionala a carierei din spa...... Citeste »
Bucuresti - Chisinau, “podul de voturi”...
de Ioan Iacob
A existat o perioada (pe care unii comentatori au numit-o “romantica”) in relatiile dintre Bucuresti si Chisinau. Era epoca “podurilor de flori” (la care si eu mi-am adus contributia ca redactor la Departamentul literatura si arta al Radioteleviziunii Romane /cum se numea institutia in 1991, cand am intrat in RTV/ si cand am ajuns, cu masina institutiei, la Chisinau...era o primavara extrem de frumoasa si Chisinaul mi s-a parut atunci, cu vegetatia sa (in comparatie cu Bucurestiul care inca mai ...... Citeste »
Dinspre partide sansa-i moarta sa fim din nou ce-am fost odata!
de George Petrovai
Chiar daca pe oficialii nostri de doua parale (cirmuitori, academicieni, istorici) ii lasa rece, avem un trecut atat de fabulos in ceea ce priveste cultura, civilizatia si limba traco-getilor (aria de raspandire si colosala influenta exercitata de ea asupra familiei de limbi indo-europene), incat sapaturile arheologice scot neincetat la lumina dovezi mai mult decat concludente in acest sens, precum avansul de peste 2000 de ani al tablitelor de la Tartaria in fata celor sumeriene, iar tot mai mul...... Citeste »
9 / 11 sau 11 / 9 ?
de Ioan Iacob
Majoritatea comentatorilor au fost tentati sa abordeze ultimul “trend comentatoristic” (acela al simetriei in oglinda al datelor, 11 septembrie …9 / 11 …sau 9 noiembrie…11/ 9 ) de parca inversiunea aceasta ar explica mult mai mult decat ceea ce pare “inexplicabil” pentru americani (cineva spunea ca rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite ar trebui – ca si in cazul Brexitului – sa nu mire de vreme ce americanii –respectiv britanicii – au votat cum au votat). Dincolo de toate comenta...... Citeste »
România între sperante muribunde si promisiuni bolunde
de George Petrovai
Obrazul de toval al alesilor cu venituri nesimtite se tine, iar ambalajul (ne)democratiei originale cu legi pe masura inegalabilului lor fariseism, precum aceea cu limita maxima a cheltuielilor de campanie, marimea afiselor, inscriptionarile si dosirea sub pres a pomenelor electorale. Adica, gata cu flecustete de felul pachetelor cu alimente, berilor si mititeilor, gecilor, tricourilor si galetilor, ba chiar si a pixurilor cu care in precedenta campanie inca se scria primitiva istorie a mitei el...... Citeste »
Cultura »
„TREI GENERATII” DE LUCIA DEMETRIUS LA TEATRUL ODEON DIN BUCURESTI
Magdalena BRATESCU Au trecut saizeci de ani de la premiera, pe scena Teatrului Municipal, a piesei Luciei Demetrius, cea mai de succes dintre lucrarile sale dramatice considerate proletcultiste de critica literara contemporana. Cu o distributie de aur, Stefan Ciubotarasu, Fory Eterle, Tantzi Cocea, Jules Cazaban, Leny Caler, Beate Fredanov! In perioada comunista, drama s-a bucurat de nenumarate radiodifuzari la „Teatru la microfon si a inspirat trei variante de film si chiar o opera. „Trei gener...... Citeste »
LIANA SAXONE HORODI EXPOZITIA DE LA EIN-HOD
Dorel SCHOR Mereu proaspata si surprinzatoare, pictorita Liana Saxone-Horodi expune in prestigioasa expozitie deschisa la galeria principala din satul artistilor de la Ein Hod. O parte din lucrarile ei continua frumoasa traditie a artistei, fiind inspirate din folclorul romanesc, omagiu subinteles al locurilor natale, de care e legata implacabil. Alte lucrari exprima atasamentul de patria noua-veche, peisajele israeliene constituind un alt capitol in creatia artistei, lumina mediteraneana scalda...... Citeste »
DUMNEZEU - (poem creationist, anexat la pictura facuta de acelasi autor)
Cristian Petru BALAN Dumnezeu este ca un megacomputer urias, intins in tot universul, al carui infinit - deci cosmosul insusi - este inclus cu totul in Fiinta Lui! Si - pentru ca nu-I putem intelege nici complexitatea, nici tainele, nici maretia - El S-a proiectat anatomic la noi, aici, pe Terra, la nivelul miniperceperii noastre materiale, luand forma Omului Iisus, Salvatorul Suprem Si Portalul Divin al mantuirii pe veci, prin propria-I jertfa... A fost o Decizie unica, istorica, uriasa, curajo...... Citeste »
UNDEVA, ÎNTR-O CAFENEA (MOMENT)
Roni CACIULARU Venea mereu la cafeneaua unde si el venea. Pe terasa, sub copertina de panza verde, pe la 4 dupa amiaza, era cu laptopul deschis si lucra nu stiu ce. Pisicile, cele doua, roscata si alb jigarit cu pete negre, o cunosteau. Stateau in apropierea ei, dormitand lenese. Peste bara metalica a terasei, se vedeau cum trec rar oameni grabiti, iar pe strada masinile, masinile care dadeau nerv vietii, isi vedeau de drum, oprind mai incolo, la semi-supermarket. Nimic nu tulbura tihna locului ...... Citeste »
CUM AS DORI SA RAMÂN PENTRU POSTERITATE
Elena BUICA In largul fluviu al anonimatului si din rostogolirea neinduratoare a timpului, mi-as dori, ca din tot ce am fost si am scris, sa dainuie ceva pentru posteritate, sa raman macar atata cat spunea Nicolae Titulescu: „Chiar de nu voi fi un far, ci o candela, ajunge…Chiar de nu voi fi nici candela, tot ajunge, fiindca m-am straduit sa aprind lumina” Ce mi-as dori sa ramana? Poate imaginea mea „ca un liliac inflorit a doua oara la poarta inserarii” si neaparat „zambind vietii”, insotita me...... Citeste »
TOATA VIATA
de Lia Ruse
Toamna dulce,.. tu,.. pasi usori si masina, Eu si noaptea,.. pe camp ``rasarit argintiu``… Se simtea, sub roti, pamant dur, cenusiu S-un sir de umbre lungi chiar luna-l arunca. In momentul tacut teama -astei iubiri- Da, infloritoare, ca si timpul din zi, Serpuia ``ganduri dragi`` peste zari albastrii. Calatori chiar deloc, drum cu margini subtiri… Si-acel cant, de plecat, peste inima mea Aprindea imagini pe iubirea din noi, Era sete de viata, nu mai vream inapoi, Iar pe cer urmaream, cum dispar,...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (89) – CODUL ONOAREI
Dorel SCHOR Am un vecin, nu-l cunosc prea bine, s-a mutat la noi in bloc in urma cu doi sau trei sau patru ani si locuieste, daca nu ma insel, la etajul unu, trei sau patru, in orice caz cam pe acolo. Om cumsecade, linistit, dovada ca nici nu stiu prea multe despre el, nici macar despre nevasta-sa, care e grasa, casnica, maruntica, poarta basmale inflorate si o cheama Iona. Ei, si in urma cu cateva saptamani, omul a sunat la usa noastra... „Scuze ca va deranjez, mi-a spus, vreau sa va invit la n...... Citeste »
LIRICE (5)
Harry ROSS IN ABSURD poetul simte nevoia de a iesi din cadru si a plonja in absud astfel tot ce scrie nu are inteles imediat cititorul sapa in adanc pana descopera esentele ascunse in cuvinte atunci e completa simbioza cu autorul iar absurdul se dezvaluie intelept si piramidal... RATACIM e ceva omenesc sa ratacesti nu neaparat in pustiu ci in eul tau... acolo in adanc mai exista cineva Care iti seamana si e nelinistit! vrei sa-l intalnesti, in ochi sa-l privesti sa-l intrebi daca e multumit sau ...... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala - Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Anul XV(2016), nr. 336(16 –31 Octombrie) Dragii mei enoriasi! Codrule, codrutule…! Ce mai faci, dragutule? Te-ai nascut din adancimi de vreme pe aceste locuri, ca sa tii de urat si sa fii de reazim si de ajutor acestui neam. Si-a legat viata si sufletul de tine si te-a numit intotdeauna, fara a exagera, frate. Din lemnele tale le-a facut pe toate: casa, grajdul, patulul, magazia, cotetele, gardul, patul, masa, scaunele, leaganul copilului si postava de paine, sculele de tot felul, obiectele de b...... Citeste »
Sport »
Doi alpinisti romani, premiera mondiala pe un varf tehnic din Himalaya.
Madalina Corina Diaconu Doi alpinisti romani, Zsolt Torok (Arad) si Vlad Capusan (Cluj-Napoca), sunt primii oameni care au calcat vreodata pe varful “Peak 5” (cunoscut si ca Saldim Peak) de 6.374m din Himalaya. Realizarea unei premiere mondiale in cei mai inalti munti ai planetei, intr-o zona izolata, salbatica, unde hartile sunt putine si cateodata gresite, reprezinta o performanta remarcabila, de talie internationala, in alpinism. Baietii nostri au reusit acest rezultat pe 1 noiembrie, dupa ap...... Citeste »
Flux de stiri »
Comunicat de presa
de Petru Romosan
Noi, Federatia Societatea Civila Romaneasca, constituita din 12 entitati juridice reprezentative la nivel national care au incheiat mai multe parteneriate si protocoale de colaborare cu ONG-uri din educatie, sanatate, cultura, energie, diplomatie si din mediul de afaceri, reprezentand interesele a peste 3 milioane de cetateni profund nemultumiti de felul in care arata astazi tara, facem apel catre clasa politica sa ia in considerare propunerea societatii civile pentru functia de Prim-ministru al...... Citeste »
Marirea pensiilor in context electoral
(schita din troleibuzul 85 ) Avertisment Nu am dorit sa scriu aceasta schita pentru a-l concura pe genialul Caragiale, mai degraba as spune ca schita s-a dorit scrisa prin intermediul meu pentru ca mai multi cititori sa ia cunostinta de faptul ca, in context electoral, marirea pensiilor devine... etc. etc. etc. Iar viitorul parlament va... Este zi de duminica electorala pentru prezidentialele de la Chisinau si de la Sofia. La noi este zi de campanie electorala in vederea alegerilor din decembrie...... Citeste »
Cercetatorul etnolog Rusalin Isfanoni, Consilier si Secretar general al Fundatiei culturale HESPERUS: „Galatiul a devenit un centru cultural important în România”
de Ioan Iacob
Recent l-am intalnit - la Targul INDAGRA de la ROMEXPO - pe cercetatorul etnolog Rusalin Isfanoni, Consilier si Secretar general al Fundatiei culturale HESPERUS, care tocmai se intorsese de la o manifestare cu un specific aparte organizata la Galati. Era sfarsit de saptamana, stateam in incinta Pavilionului Central de la ROMEXPO, la o cafea, era un sfarsit de toamna cu soare afara, dar noi ne refugiasem in interior pentru a putea sa inregistram pe reportofon o convorbire despre ceea ce se petrec...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page