Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1221 - 07 Noiembrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler La data lecturari acestui eseu, multi dintre dumneavoastra vor fi in posesia numelui celui care a fost catapultat in cladirea locata pe 1600 Pennsylvania Avenue, Washington DC, si care va conduce aparent destinele omenirii, desi, greu de crezut, deciziile majore ale Americii nu se mai iau de secole in pe......Citeste »
Editoriale »
Tacerea care ne face atâta rau
IOAN CISMAS Daca ar fi sa facem o evaluare a ceea ce se scrie, se vorbeste si se prezinta, despre Romania, in presa maghiara din Romania, nu exageram cu nimic daca spunem ca 99 la suta din productia acestei mass-media este plina de vitriol la adresa a tot ce-i romanesc, iar acel unu la suta ratacit constituie doar o prezenta intamplatoare in peisajul ei propagandistic. Cu alte cuvinte, presa maghiara din Romania, nu da dovada de nici cea mai mica decenta, (fara a mai vorbi de o oarece clementa s...... Citeste »
Ungaria si referendumul imigratiei
Andrei Marga Guvernul maghiar a organizat un referendum inoctombrie 2016 cu privire la cota de imigranti din Orientul Mijlociu pe careComisia Europeana a stabilit-o pentru fiecare stat membru. Dupa Brexit,referendumul se anunta ca un eveniment istoric pentru Uniunea Europeana. Rezultatulconsultarii nu a putut fi insa validat din cauza cvorumului. Nu a cistigat efectivnimeni, dar problema a ramas deschisa. Ea nu consta in aceea ca se adopta saunu o cota de imigranti, ci in altceva, mult mai impor...... Citeste »
Un premier tehnocrat, doi premieri tehnocrati
de Petru Romosan
Ce-ar fi sa avem, incepand din ianuarie 2017, un al doilea premier tehnocrat ? Evident, altul decat Dacian Ciolos, care e uzat, amatoristic, politizat, detestat destul. PNL-ul (burdusit cu basisti penali, pe care madona binomica si internationala de la DNA nu-i are inca in vedere) se indreapta spre un binemeritat dezastru electoral. Iar Nicusor Dan si Clotilde Armand nu s-au maturizat cat trebuie ca sa „salveze”, impreuna cu sustinatorii lor din umbra, mult fantomatica, invizibila dreapta. Daca ...... Citeste »
Coruptia – involutie, incultura…
de Galina Martea
Ce este coruptia? O intrebare destul de banala, dar, totodata, destul de necesara pentru a face claritate atat in existenta acestui fenomen, cat si in continutul acesteia ce este prezent in viata unor comunitati. Pentru inceput, ne vom orienta catre dictionarul explicativ al limbii romane, lucrare ce face regula in complexitatea oricaror cuvinte si expresii. Deci, el spune urmatoarele: coruptia este o stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie, nemijlocit, exprimand desfranar...... Citeste »
Uneori si presa din România îsi mai aminteste de noi…
de Eva Simon
Din simpla curiozitate, periodic, dau o cautare pe Google sa vad daca s-a mai scris ceva despre romanii din Ungaria si mi-ar fi scapat. Asa s-a intamplat si deunazi, cand introducand cele doua cuvinte „romani si „Ungaria am dat de un articol aparut in septembrie a.c., in cotidianul „Romania libera , cu titlul: „Satul romanesc din Ungaria . Pe cat de curios pe atat de suspect mi s-a parut acest titlu. Adica, cum? Un singur sat romanesc mai este in Ungaria? Articolul mentionat prezinta satuletul B...... Citeste »
Între daci si romani
de Ioan Cismas
Vorbim deseori despre daci si geti ca desptre doua entitati separate. Intre unii si altii nu este nici o diferenta. Ei inseamna acelasi lucru, doar ca romanii le spuneau tracilor daci, in timp ce grecii ii numeau geti. De cand lumea si pana astazi s-a constatat ca evolutia omenirii este un proces dirijat. Civilizatia acesteia s-ar fi putut dezvolta fara indoiala pe alte carari si in alte conditii daca i s-ar fi oferit vreo alta sansa. Din pacate, istoria omenirii a fost scrisa dintotdeauna cu pa...... Citeste »
Politica »
MEDITATII POSTELECTORALE
Valeriu DULGHERU Motto: „Chiar daca suntem in situatia broastei din chiocul barzei mai avem sanse de a ne salva!” Duminica, 30 octombrie 2016, s-a incheiat prima faza a scrutinului electoral „Alegeri prezidentiale 2016”. Cu siguranta va fi al doilea tur cu toate ca ne-am aflat pe muchie de cutit (din cauza miopiei politice a unor pitici politicieni cu ambitii mari). Sa incercam sa facem o analiza la rece a celor intamplate. In primul rand prezenta la vot a fost mai slaba: sub 50%, in ultimul scr...... Citeste »
SHOULDER to SHOULDER
de Sergiu Gabureac
„- In America (n.n. – SUA) se petrec lucruri ciudate, imi sopteste misterios Lelea Safta. - Cum, Lele Safta, nu dumneata imi spuneai, pe la inceputul anului ca, sigur, va iesi Hillary, acum o dai cotita ? - Nu zic ca nu va iesi Doamna Clinton. Doamne fereste ! Americanii nu sunt misogini, cum sunt multi de pe la noi. Spun doar ca se petrec lucruri interesante. Ciudate. Parca si-au bagat coada politicienii si serviciile noastre mioritice. Sunt lansate tot felul de petarde, care fac spectacolul el...... Citeste »
Vizita istorica a papei Francisc în Suedia
de Ioan Iacob
Vizita Papei Francisc in Suedia a insemnat un eveniment in istoria ultimelor secole, precizeaza Rompres si AFP, fiind pentru prima data cand Federatia luterana mondiala si Biserica catolica au comemorat impreuna, pe 31 octombrie, la Malmö si Lund, al cincilea centenar al Reformei protestante, marcat in 2017. S-ar putea vorbi foarte mult despre acest eveniment legat de contextul foarte zbuciumat al lumii contemporane. Potrivit agentiilor citate, obiectivul comemorarii este de a exprima ''darurile...... Citeste »
Apel catre români
de George Petrovai
A mai ramas o luna pana la alegerile generale (11 decembrie), timp in care toti alegatorii romani din tara si strainatate trebuie sa cumpaneasca temeinic lucrurile si sa decida: Doresc adancirea dezastrului postdecembrist, ori o reala schimbare in bine? Pentru prima varianta (adepta lozincii „Continuam ce am inceput atat de bine pentru noi si ai nostri”, respectiv a evolutiei de la rau la catastrofal), romanii n-au nevoie de propria judecata, ceea ce in era informatiei impecabil ambalata si apoi...... Citeste »
Cultura »
MIHAELA UNGUREANU-BINDER ÎN OPERETA „VOIEVODUL TIGANILOR” LA VIENA
George ROCA Pe data de 14 octombrie 2016, orele 19:00, la Castelul Pöllau din Viena a avut loc spectacolul “Voievodul tiganilor” (Der Zigeunerbaron) de J. Strauß, pe un libret scris de Ignaz Schnitzer dupa un roman al scriitorului maghiar Jokai Mor, sub conducerea si regia lui Armaghan Shajarian impreuna cu Ansamblul Viena International Opera. Aceasta opereta se remarca printr-un exotism si o nota romantica, insa dificultatile acestei partituri au facut ca aceasta lucrare sa devina una din cele ...... Citeste »
EU TE PICTEZ CU RAZE (SONET)
Cristian Petru BALAN Eu te pictez cu raze de flori si de ninsoare Ce-mi izvorasc din sange cu flacari de mister, La rasarit de luna, cand stele curg din cer Si-astfel m-aprind de arderi starnite de-nnoptare, Ca sa-ti inalt altare din visu-mi efemer Cu doine de lumina, mirabil giuvaer... Te-nalt, o, necuprinso, cu-amurguri cantatoare Iar tu ma-mbraci in toamne si-n flori de palmier Si-mi pustiesti si cantul, si visul si culoarea, Cand mi-adumbresti prin gratii durerea mea de dor. Stiu c-am sa pot...... Citeste »
DINCOLO DE CURCUBEU
Ioan DAN Romanul „Dincolo de curcubeu” (420 de pag.), primul roman religios din Romania, a fost scris la Chicago de Cristian Petru Balan in numai o luna si cateva zile: 16 mai-18 iunie, 1987. Copertile color au fost realizate de autor. Cartea a aparut la editura „North America” din Chicago in 1992 si a fost distribuita mai mult gratuit in comunitatile romanesti din America, dar si in Romania. Acolo a fost copiata ilegal in 1994 de o editura pirat si pusa masiv in vanzare, schimbandu-se putin num...... Citeste »
TEISM SI ATEISM ÎN PROZA ANTI-COMUNISTA
George BAJENARU O carte despre dragoste si convertire la credinta, romanul „Dincolo de curcubeu” de Cristian Petru Balan Dupa revolutia din 1989, literatura romana a cunoscut o adevarata explozie de proza anti-comunista. Cartlor scrise si publicate pana atunci in editurile din Vest, de un Dumitru Bacu, Vintila Horia, Paul Goma, Virgil Gheorghiu si alti scriitori, li s-au adaugat mereu altele, jurnalele de detentie avand un procent precumpanitor. Desi o asemenea proza a umplut in ultimii ani pagi...... Citeste »
EDUARD MATTES INTRA ÎN BUCLUC
Dorel SCHOR La Iasi, in dulcele targ, functioneaza o Academie libera de umor pe langa Asociatia literara „Pastorel . Luand numele maestrului epigramei romanesti si al celui care a imortalizat calitatile vinului din podgoriile Cotnarului, era normal ca asociatia sa grupeze cele mai vesele condeie si, pe cale de consecinta, sa editeze periodic o revista. Care revista are titlul ingenios si... buclucas de Booklook . Scriitorul Mihai Batog Bujenita, caruia i se datoreaza ideia si care conduce revist...... Citeste »
MAGICIANUL
Mihai BATOG-BUJENITA Era un splendid inceput de octombrie si noi, eu impreuna sotia, mergeam spre Oradea-Baile Felix prin decorul plin de culori iesite parca de sub penelurile maestrilor rusi. Eram incantati de faptul ca ne vom reintalni cu prietenii nostri, Stella si Ivan Lungu, sositi de curand din Haifa. Ne revedeam astfel dupa mai multe luni, in primavara fuseseram noi acolo, iar revederea a fost, exact asa cum ne-am inchipuit, plina de bucurie dar si cu cateva lacrimi, deoarece acum avem va...... Citeste »
LICHEAUA
Gheorghe Andrei NEAGU Uite-l! Se plimba tantos de parca nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase! Tocmai te-a turnat. Tocmai te-a mai umplut de ceva urat mirositor in fata unor ipochimeni care-ti cam iau sambetele. E vesel. N-are scru, scru scrupule. Dar se lauda ca are! Tocmai a adus vestea unei noi cuceriri! Are atat de multe, incat nici nu le mai stie numarul! Si este atat de convingator incat iti vine sa-l crezi. S-a apucat si de cultura. Este critic. Este doct. Dar de fapt este sem...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (87) – NU SPUNETI LA NIMENI !
Dorel SCHOR Vecinul meu, Menase, mi-a facut o marturisire personala: - Nu as vrea sa popularizez chestiunea, dar tie pot sa-ti spun. Plecam in Franta, dar nu pe cheltuiala noastra. Sunt trimis in interes de serviciu de catre intreprindere. Bineinteles ca i-am spus imediat noutatea sotiei. - De unde pana unde? s-a mirat ea. Menase e un slujbas oarecare, nu are nici macar drept de semnatura, frantuzeste nu stie, iar nevasta-sa e coafeza. Asa ca... Asa ca nu l-am crezut, dar un ghimpe in inima tot ...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (35) – AFORISME: STATUL SI NOI
Harry ROSS · In fond, statul suntem noi care stam in furtuna, dar si in ploi. · Statul crede ca tot ce e bine pentru sine, e bine pentru mine si tine. · In fata legii suntem egali, dar nu si in fata faradelegii. · Cetatenii sunt de trei categorii: inalti, scunzi si mediocri. · Statul e convins ca da mai mult decat primeste. Si cetateanul la fel. · Cetatenii nostri cumpara totul din bani imprumutati de la banci pentru ca au sentimentul unei colaborari fratesti intre cei care dau si cei care n-au....... Citeste »
Festivalul International de Teatru Clasic Editia a XXII-a, Arad 12-20 noiembrie 2016
de Madalina Corina Diaconu
Zece zile ne mai despart de Festivalul International de Teatru Clasic Arad. Evenimentul, aflat la cea de-a XXII-a editie, este organizat de Teatrul „Ioan Slavici” in parteneriat cu Consiliul Local al Municipiului Arad. Regizori de marca ai momentului – Gelu Colceag, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunza, Tudor Lucanu, Ada Lupu Hausvater, Silviu Purcarete, Andrei Serban – isi expun noile creatii publicului aradean. Acestea vor fi sustinute de actorii unor importante institutii – Teatrele Bulandra,...... Citeste »
Intâlnire organizatorica a Fundatiei Culturale Hesperus
Joi, 27 octombrie, ora 18, a avut loc la sediul Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu , Adunarea Generala a Fundatiei culturale HESPERUS, infiintata in 1991 de un grup de jurnalisti din Radioteleviziunea Romana, intre membrii fondatori fiind Ing. I. C. Florea, unul dintre pionierii Radiofoniei Romanesti, C.D. Constantinescu, Secretar General la Radio UNIVERSUL, Ioan Ion Diaconu (Memoria pamantului romanesc), Maria Urbanovici (Revista Literara Radio), Ioan Iacob (Agenda teatrala si cinematog...... Citeste »
Flux de stiri »
INDAGRA - CEL MAI MARE TARG DE PRODUSE SI ECHIPAMENTE DIN DOMENIUL AGRICULTURII, HORTICULTURII, VITICULTURII SI ZOOTEHNIEI DIN SUD-ESTUL EUROPEI
Miercuri, 2 noiembrie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut la Romexpo, o alocutiune in cadrul deschiderii oficiale a Targului International INDAGRA 2016. Presedintele Romaniei a declarat, intre altele: “La INDAGRA participa an de an companii importante, din tara si din strainatate, ceea ce este un indiciu pentru potentialul imens pe care agricultura romaneasca il are. Este foarte important sa stim sa promovam in mod inteligent atuurile noastre, fie ca ne referim la pote...... Citeste »
„PRESEDINTELE ROMÂNIEI ÎN DIALOG CU AGRICULTORII”
Tot miercuri, 2 noiembrie a.c., in cadrul vizitei la Targul International INDAGRA, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a avut la Romexpo un dialog cu agricultorii. Presedintele Romaniei a declarat intre altele: „Am dorit, asa cum s-a spus deja in deschidere, in mod special, sa va intalnesc. (…) Ar trebui sa fim cu totii interesati de soarta agriculturii si de perspectivele de dezvoltare ale acesteia. Vreau sa aflu de la dumneavoastra, de la oamenii a caror viata este direct legata de a...... Citeste »
DEZVOLTAREA CLASEI DE MIJLOC LA SATE
La inceputul acestui an, Guvernul a lansat viziunea pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. Astfel, Pachetul de masuri pentru Consolidarea Clasei de Mijloc la Sat are doua obiective: - cresterea fermelor mici si foarte mici; - consolidarea fermelor care au intrat in categoria clasei de mijloc (v mai jos). Clasa de mijloc la sat inseamna: - fermele familiale (ferme de legume, livezi, plantatii, ferme de animale, etc.); - intreprinderile mici si mijlocii care desfasura activitati non-agricole...... Citeste »
CENTRU INTERNATIONAL „LA STRADA” ÎSI MARESTE ECHIPA DE VOLUNTARI
Anastasia CUCURUZ Centru International „La Strada” lanseaza campania de recrutare a voluntarilor. Largirea echipei de voluntari are loc in baza unui concurs desfasurat in doua etape. Prima etapa rezida in completarea si expedierea unui Formular de participare si a unui CV in adresa “La Strada”, persoanele selectate fiind invitate ulterior si pentru un interviu. Formularul de aplicare poate fi accesat AICI: http://voluntari.lastrada.md/fii-voluntar-la-strada si urmeaza a fi completat si trimis, i...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page