Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1220 - 31 Octombrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Astazi, Vineri, 28 Octombrie 2016, la exact la 11 zile de ziua fatidica de 8 Noiembrie 2016, cand cei aflati la timona destinelor omenirii vor “contabiliza” voturile masei amorfe de bovi si vor decide, desi s-a decis deja, cine va lua locul Intergalacticului, Interplanetarului Caius Iulius Germanicus, al......Citeste »
Editoriale »
COMUNICAT DE PRESA - La 141 de ani de la nasterea Reginei Maria
Asociatia Femeilor Universitare din Romania au omagiat-o la Curtea de Arges Sambata, 29 octombrie 2016, ora 13,00, cu prilejul implinirii a 141 de ani de la nasterea Reginei Maria, Asociatia Femeilor Universitare din Romania - Filiala Regina Maria / Curtea de Arges a depus un buchet de flori la mormantul Reginei Maria. Actiunea, care a inclus si o ceremonie religioasa, s-a desfasurat in colaborare cu Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, cu binecuvantarea Inaltpreasfintiei Sale Parintele Calini...... Citeste »
Conduc România altii?
Andrei Marga Vazand neputinta din investitii, desfigurarea frecventa a democratiei si declinul educatiei, multi concetateni se intreaba: ce progrese face de fapt Romania? Afara, desigur, de schimbari intervenite oriunde in lume, precum inmultirea automobilelor, telefoane in mana celor mai multi, televiziune cata vrei, materiale plastice peste tot, etc. Este evident ca tara noastra s-a dezvoltat altfel din decembrie 1989 incoace. Fiecare cetatean a fost liber sa aleaga, sa se deplaseze in lume, s...... Citeste »
Finlandezii si ungurii: acelasi trunchi cu firi extreme
de Ioan Cismas
Faptul ca ungurii si maghiarii de la noi ne pun atatea probleme existentiale ne indeamna sa patrundem cat mai adanc la radacinile acestui rau pentru a vedea care sunt cauzele si originile lui. Intrebarile cu privire la atitudinea si comportamentul lor sunt cu atat mai mari cu cat ii avem in contrast pe finlandezi, frati de sange ai maghiarilor, dar niste oameni „painea lui Dumnezeu”, care au stiut in ce directie sa-si foloseasca calitatile si demnitatea, edificand in cele din urma o tara si o ci...... Citeste »
Lumea se schimba. National si popular
Petru ROMOSAN Vremurile tocmai accelereaza brutal (vezi si The Times They Are A-Changin’ – Bob Dylan, premiul Nobel pentru literatura 2016). Mai ales in America, dar si in batrana Europa. Si tot asa in Asia, care pare sa o ia inaintea tuturor. Alegerile americane, spectaculoase cum sunt, cu doi candidati neobisnuiti, un bufon miliardar si o femeie acuzata de coruptie, amandoi destul de „vechi”, nu pot ascunde, dimpotriva, pun lupa pe marea schimbare prin care trece SUA in ultimii ani. SUA ar mai...... Citeste »
„Noi nu suntem România”, se tot zice la Washington
Corneliu Vlad Rezultatul alegerilor prezidentiale din Statele Unite conteaza prea putin pentru perspectivele relatiilor bilaterale romano-americane si, mai ales, nu ofera in niciuna din cele doua variante pentru Casa Alba premise identificabile de relansare. America este cel mai important aliat al Romaniei, cu care are Parteneriat strategic consolidat, dar niciunul din cei doi candidati nu pune Romania pe un loc semnificativ in proiectata sa agenda prezidentiala. Dupa schimbarea de la Casa Alba,...... Citeste »
Basarabia si destinul ei istoric. Anii de independenta – provocari si incertitudini
de Galina Martea
Dupa zeci de decenii de ocupatie sovietica tara dintre Prut si Nistru, in sfarsit, isi dobandeste libertatea si independenta mult dorita. Astfel, incepe procesul de renastere nationala pe teritoriul proclamat/denumit Republica Moldova. In cadrul evenimentelor istorice de dupa 1991 au loc schimbari radicale in legislativul tarii, astfel, in prim plan, fiind elaborata Declaratia de Independenta, aprobata in 27 august 1991 de Marea Adunare Nationala de la Chisinau. Cu efecte pozitive, relatiile pol...... Citeste »
Selfie-point* pentru iubitorii limbii române
de Eva Simon
Se vor intreba unii, ce prostie mai e si asta, dar de mai bine de cinci ani de cand am afisat pe usa de intrare in sediul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria si in redactia saptamanalului nostru, „Foaia romaneasca , salutul si indemnul – „Sa traiti, sa infloriti, in romana sa vorbiti! – sute de persoane au fotografiat aceste cuvinte rostite de fostul presedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in anul 2010, cu ocazia Zilei Limbii Romane. Romanii din comunitatea noastra din Un...... Citeste »
FIXING A U.S. DIPLOMATIC GAFFE – PROTESTS IN ROMANIA AND THE REPUBLIC OF MOLDOVA
Nicholas DIMA No international subject is more sensitive for Romania than the problem of Bessarabia, the eastern half of the old Principality of Moldova, and the fate of those circa four million Romanians living there. The province was first annexed by tsarist Russia in 1812, reunited with Romania in 1918, invaded by the Soviet troops following the Ribbentrop-Molotov pact in 1940, but retaken by Romania in 1941 only to be re-annexed by the USSR in 1944. Based upon its territory, Moscow organized...... Citeste »
Politica »
Ohrana a murit, traiasca K.G.B.-ul!
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Reflectii amare despre revenirea Basarabiei la Romania Cel mai mare si periculos secret pentru securitatea nationala a Romaniei il reprezinta intinderea si adancimea operatiunilor unor servicii speciale, intre care primeaza cele ale Moscovei, pentru mentinerea controlului si manipularea intentiior decizionale in sfera celor trei puteri ale statului roman, in media si organizatiile neguvernamentale. Sambata, 22 si duminica, 23 octombrie 2016, am avut parte de o as...... Citeste »
General specialist în contraspionaj: ,,Emil Constantinescu a gratiat un tradator!”
Autor: Crisu Popescu General (r) Aurel Rogojan, specialist in contraspionaj si fost profesor al Institutului National de Informatii, a sustinut o conferinta de presa, la Valcea, avant in dezbatere teme extrem de importante. Fostul sef de cabine al comandantului Securitatii a tratat in nota proprie si profesionista teme specifice: tradare nationala, coruptie la nivelul clasei politice, interesul serviciilor secrete straine pentru partidele din Romania si spionajul economic. Lubrifiantul ,,corupti...... Citeste »
„Mama ei de netrebnicie româneasca!”
Silvia Jinga Oricat de mult ne-am sili noi romanii sa ne schimbam, se pare ca o frana genetica ne tine mereu in acelasi loc, de obicei contraproductiv, pernicios pentru starea natiei si pentru fata ei din exterior. De cati zeci de ani auzim ca la expozitiile internationale, acolo unde ar trebui sa aratam cat de buni si creativi suntem intre alte neamuri, ne prezentam lamentabil, revoltator de submediocru, atragandu-ne doar critici si desconsiderare. Intre 19 si 23 octombrie Targul International ...... Citeste »
ALINIEREA CANDIDATILOR
de Sergiu Gabureac
Ultima zi a depunerii candidaturilor pentru alegerile parlamentare a inregistrat o adevarata buluceala la Birourile Locale Judetene. Parca am fi asistat la un meci de rugby cu toate echipele politice in teren. Pe Bucuresti au fost atintiti toti ochii, desi marile probleme sunt in provincie. De remarcat, ca cele doua mari partide au respectat, in general, principiile de integritate mult clamate toata vara, dar la categoria dinozauri nu s-au putut abtine. La Capitala, PSD-ul, cel mai mare partid a...... Citeste »
Stalinocratia – consecinta logica a cultului personalitatii
de George Petrovai
Dupa cum exista oameni si oameni (buni si rai, corecti si necinstiti, inzestrati si sarlatani, milosi si cruzi etc.), tot asa istoria consemneaza personalitati incontestabile (acele fiinte de mare caracter, care de-a pururi vor ramane repere in istoria omenirii prin admirabila lor straduinta pana la jertfa in folosul semenilor) si personalitati controversate (fara exceptie toti dictatorii, adica acei oameni, care – fie inzestrati cu multa ambitie si siretenie, fie cu o inteligenta peste medie, d...... Citeste »
Tony Blair: alegatorii ar trebui sa aiba sansa sa se razgândeasca asupra Brexitului
de Ioan Iacob
Citesc o stire pe Yahoo news din care aflu ca Tony Blair (care caracterizeaza acest rezultat al referendului drept “o catastrofa “) considera ca alegatorii ar trebui sa aiba sansa sa se razgandeasca asupra Brexitului. Toate aceste lucruri mi se par desprinse dintr-un film SF. Dupa ce ani intregi Marea Britanie (spre care au tins toate gandurile noastre frumoase din perioada cand eram “dincolo de cortina de fier”) a jucat in interiorul Uniunii Europene cum a vrut ea (pastrandu-si lira si alte mul...... Citeste »
Cultura »
EDITURA SINGUR
A LITERARY OPPORTUNITY UNE OPPORTUNITÉ LITTÉRAIRE UN'OCCASIONE LETTERARIA EINE LITERARISCHE GELEGENHEIT O OPORTUNITATE LITERARA ENGLISH Two years ago, “SINGUR” (LONELY) Publishing House, from Romania, has founded the collection of books “Today’s Writing”. The collection is aimed at all authors, regardless of their language, but is currently focused on books in English, French, German, and Italian. The books will be published in 50 copies (poetry, prose, essay, theatre plays, interviews, reportag...... Citeste »
PRIVIRI RETROSPECTIVE
Elena BUICA Motto: „Chiar de nu voi fi un far, ci o candela, ajunge. Chiar de nu voi fi nici candela, tot ajunge, fiindca m-am straduit sa aprind lumina” Nicolae Titulescu Multumesc talentatei scriitoare si remarcabil critic literar, Cezarina Adamescu, pentru acest dar pe care mi l-a facut din prea plinul inimii sale si din sentimentul de prietenie literara, bazata pe sinceritate si apreciere reciproca. Acest volum in care doamna Cezarina Adamescu ma pune fata in fata cu portretul reflectat in o...... Citeste »
TREI CRONICHETE SEMNAL
Muguras Maria PETRESCU MILAN RICHTER – SCURTA SI NEFERICITA VIATA A LUI MARILYN MONROE Traducere in limba romana de Muguras Maria Petrescu Editura Calauza v.b., Deva, 2016, 333 pp. Aceasta drama in doua acte este una dintre cele mai recente aparitii editoriale. A fost prezentata Salonul Hunedorean al Cartii (pe 20 octombrie, 2016). Cartea va fi lansata la Bistrita, in prezenta dramaturgului, iar o scena din piesa va fi jucata in premiera absoluta, la teatrul din aceeasi localitate, cu ocazia Fes...... Citeste »
PERIPLU PRIN LUMEA VIRTUALA (POEME)
Bianca MARCOVICI Motto: Pentru noi distanta virtuala e suficienta nu atingem polii, nu ne atingem obrajii! Pentru noi conteaza numai pauza dintre litere ...? (Levana) ACTUALIZAREA PROGRAMELOR DE COMPUTER Vestile monopolizeaza presa, virtualul manipuleaza, trebuie sa citesti printre randuri, sa descifrezi viata celebritatilor partase la dispute inutile - parca am trai o vesnicie in clubul victoriilor mici, si am avea timp sa luam cu noi dincolo: cartile, fotografiile vechi, decoratiile daruite ne...... Citeste »
Poezii De Luca Cipolla
L'ancora Se la tua mano mi guidasse, non sarei più legato a quest' àncora come bimbo mai nato. Timidi i poeti e in questo mondo son pesci braccati che dall'acqua fissano la lenza.. oh, se la tua mano mi guidasse lascerei queste mie impronte sulla sabbia sì da non recarne subito traccia e mi lascerei portare dove l'orzo fonde il suo oro nella parvenza ineffabile che mescola un nido al suo cielo e lega l'edera al muro perché il tuo corpo non ha voce e quella voce non ha suono per un cuore che non ...... Citeste »
RUGA LA EXTRATERESTRI (3)
Alexandru CETATEANU (din ciclul „Rogationis”) Extraterestrii nostri care zburati pe Ceruri, cu misterioasele Voastre Farfurii, OZN-uri, cu stralucire magica, boreala, cu energie anti-gravitationala, si viteza gandului, supraliminara... ganditi-va o clipa la noi, pamantenii ca existam pe aici de milenii! In genunchi Va rugam , cu speranta sa ne dati un semn de viata! Voi, cu inteligenta asa de mareata, ca nici n-ati vrut sa dati cu noi fata… Ne vom ruga la Voi de-a pururi ca sunteti fara de cusur...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (88) – SFATURI PENTRU ÎNCEPATORI
Dorel SCHOR Eliahu si Iuliana Iliescu pleaca in Anglia... Ca turisti, bineinteles. De ce tocmai acum si de ce in Anglia? Ce importanta are? Pericol islamic e peste tot. De copii si de ghivecele cu plante o sa aibe grija Amalia, bona, care e englezoaica, domnul Biton s-a obligat sa supravegeze zi si noapte apartamentul, are el relatiile sale si noi, ceilalti vecini, le dam doar cateva sfaturi folositoare. - Daca plecati in Anglia, spune doamna Gurnist, trebuie sa va luati umbrele, cate una de per...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (36) – AFORISME: VIATA SI DIVERSITATEA EI
Harry ROSS · Lumea e sufocata de ciudatenii, dar nu vezi niciun spectacol amuzant. · Sansele sunt infinite, dar cine are timp sa le incerce pe toate? · Inca nimeni nu a gasit norocul pierdut de altul. · Spiritul nu are scoala si totusi e foarte intelept. · Jumatate din viata e asteptare, restul, renuntare. · Nimeni nu vrea sa ia viata de la zero, dar toti ar dori sa traiasca 120 de ani. · Scandalurile dau iluzia ca viata e trepidanta. · Nu putem trai pe un singur picior mare, cat timp avem doua ...... Citeste »
TALMACIRI: OLEG GONCEARENCO (UCRAINA)
Paul POLIDOR (1) Pe malul raului, Unde lumina alba-nchis Se impleteste cu umbre deformate Pe albeata pietrelor Din apele tulburi, Lumea multicolora Emana un aer absurd, Ca o mauritanca in zapada. Cuiva ii pare picant, Precum sarea in cafea. Insa daca Inspiri aerul jilav In pieptul plin Sau Incerci sa deschizi ochii in soare, Patrunzand esenta gresita a ratiunii, Atunci gatul se sufoca De la o tuse caustica. Uita-te la lumea stupida Ca la cosmos, Si frigul nebuniei Va arde ochii. Ciuleste urechil...... Citeste »
Halloween — O Sarbatoare Druida la Români
de Corina Diamanta LUPU
Dupa datina strabuna druida, iata ca romanilor le ciocane la usa si le bate in geam si anul acesta, in noaptea de 31 octombrie, traditionala sarbatoare de Halloween. Desi neam de neamul lor nu a auzit mai inainte de Halloween, urmasii dacilor si ai romanilor n-au spus nu daca a fost vorba sa adopte acest vechi praznic pagan. Prin urmare, cand vine Halloween-ul, magazinele, restaurantele, cafenelele si cluburile din tara noastra sunt deja pavoazate cu dovleci, cranii, schelete, pisici negre si im...... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala - Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Anul XV(2016), nr. 335(1 –15 Octombrie) Dragii mei enoriasi! Sarmana Limba, sarmana! Comoara de mare pret, lasata de strabuni in sipetul sufletului romanesc, Limba ne defineste ca popor, alaturi de muzica populara, de portul popular, de dansul popular, de credinta, datinile si obiceiurile noastre, de istoria noastra, de felul nostru de-a intelege viata cu toate ale ei. Patria o formeaza in primul rand aceste valori spirituale si apoi valorile materiale, precum teritoriul, relieful, bogatiile sol...... Citeste »
Flux de stiri »
Decebal si Traian sau Cerbal si Taurian?
Vino sambata 5 noiembrie 2016, ora 11:00 a.m. la Libraria Eminescu din Bucuresti (Piata Universitatii) pentru a dezlega enigma! Cum putem povesti pe intelesul copiilor, marile razboaie intre Dacia si Imperiul Roman din timpul regelui Decebal si al imparatului Traian? Cum putem sa le starnim curiozitatea celor mici fata de acele timpuri atat de indepartate? Albumul de banda desenata PASUNILE DE AUR propune o abordare venita din lumea fantasticului, acolo unde copiii se regasesc si se pierd cu buc...... Citeste »
Stire post-Brexit: engleza nu va mai fi limba oficiala a Uniunii Europene
de Ioan Iacob
Parca as fi tentat sa scriu un text SF, in care Danuta Hubner, sefa Comitetului pentru Afaceri Constitutionale al Uniunii Europene (AFCO) a avertizat ca engleza nu va mai fi limba oficiala a UE dupa iesirea Marii Britanii. In acest context, parca imi vine a spune ca si Campionatul de tenis de la Wimbledon va trebui modificat, in sensul ca nu se va juca utilizand materiale de provenien?a europeana (si nici jucatori din Europa), ci va deveni un turneu de …petit slam deoarece… Fiindca in prezent, e...... Citeste »
Premiul Nobel si declaratia lui Bob Dylan
de Ioan Iacob
O oarecare agitatie mediatica a produs faptul ca Bob Dylan nu a raspuns in nici un fel acordarii Premiului Nobel pentru crearea unor noi expresii poetice in marea traditie a cantecului american . Acum , in sfarsit, lumina: Dylan a declarat ca accepta premiul, iar intr-un interviu pentru cotidianul britanic The Telegraph afirma ca va participa la ceremonia de inmanare a premiilor Nobel din decembrie daca va putea. Imi place sa cred ca Dylan va putea participa la ceremonia respectiva, doar ca va a...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page