Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1219 - 24 Octombrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Desi foarte familiar cu cele lasate umanitatii, inca din anul 1912, de Theodor Roosevelt, dupa opinia mea unul dintre putinii “verticali” politicieni pe care i-a avut omenirea, ” in spatele guvernului vizibil se afla un guvern invizibil ale carui intentii si decizii nu sunt cunoscute de masa amorfa sau m......Citeste »
Editoriale »
Ce naste din pisica…
de Ioan Cismas
Dupa cum ne-au dovedit evenimetele acestor zile caniculare, ofensiva si agresivitatea hungarismului dezlantuit a ajuns la paroxism. Intreg centrul Europei, format din state ca Slovacia, Serbia, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Slovenia, dar mai cu seama Romania este supus unui neincetat foc propagandistic concentrat, comandat de la Budapesta, cu puternice accente amenintatoare, prin care ni se solicita cedari de teritorii prin constituirea de autonomii, instituirea de protectorate, etc. Toate ace...... Citeste »
Selectarea profesorilor universitari
Andrei Marga In ultimul timp, la noi, problema plagiatului a invadat discutia in parlament, justitie, comisii si comitete ale diverselor institutii, mass media. Se discuta haotic, in functie de cine este incriminat si trebuie sa paraseasca scena. Nu se merge pana la capat, punand in fata nu rafuieli politice, ci preocuparea unei curatenii generale. Pe de alta parte, naravul plagiatului este doar o parte a maladiilor ce au cuprins titlurile Romaniei. Nu mai putin grave sunt, prin consecinte, vast...... Citeste »
Numai în Basarabia! Listele electorale pentru prezidentiale arhipline de persoane decedate
Galina Martea In asta lume orice tara exista cu dificultatile, defectele si perfectiunile sale, insa este o societate, in mod aparte, care se confrunta nemilos, in limite anormale, cu tupeul individului si faradelegile sociale comise de clasa de guvernare, componente care sugruma orice speranta pentru un popor de a supravietui in conditii cat de cat firesti. Este vorba de R.Moldova, tara cu identitatea nationala pierduta, tara in care orice guvernator considera ca este cel mai bun, tara in care ...... Citeste »
Politica »
Premiul Bob Dylan pentru Academia Suedeza
de Petru Romosan
Sa nu ne grabim, Bob Dylan[1] nu a acceptat inca premiul Nobel pentru literatura. Si chiar daca il va accepta, mai poate sa le produca mari surprize academicienilor suedezi. Spre deosebire de majoritatea scriitorilor lumii, care, desi cititi si celebri, nu sunt mai niciodata bogati, milionul de dolari al premiului Nobel il poate lasa rece pe muzicianul-poet american. Averea sa e estimata la un minim de 180 de milioane de dolari. Un milion in plus sau in minus nu schimba mare lucru. Desigur, de c...... Citeste »
REUNIRE ori RENUNTARE
de Sergiu Gabureac
De cinci ani un grup de tineri romani, cu fiecare an din ce in ce mai multi, deruleaza tot felul de proiecte, prin care sa sensibilizeze clasa politica romaneasca si romanii din interiorul granitelor, fata de situatia romanilor aflati in afara granitelor. Sunt lucruri ingropate sub presul istoriei dupa ceea ce a fost la 23 august 1944. Chiar, stie cineva ce a fost, de fapt, atunci ? Gheorghiu-Dej n-a scos un cuvant despre rapirea unor teritorii romanesti sau despre situatia zecile de mii de priz...... Citeste »
CANADA, VENIM !!!
de Ioan Iacob
(ar putea fi un text SF pe marginea liberalizarii vizelor pentru Canada ) (acum , cand incep sa scriu acest text, am in fata un pahar cu ceai fierbinte si citeva pastile pentru oprirea unei tuse rebele, am in minte povestirile unor prieteni care s-au “rebegit” prin Canada si o amintire din 2004, de la granita cu CANADA de la Niagara Falls /Cascada Niagara/…) Primul strigat de victorie, in numele conationalilor mei, ar fi „Bine ca s-a rezolvat, de acum vom putea…” (si corul “doritorilor de calato...... Citeste »
Politica-i nemernicie pentru tot omul de-omenie!
de George Petrovai
Vazand ca in cei 27 de ani scursi de la Decembriada lucrurile merg din prost in mai prost (economia culcata la pamant, tara scoasa la mezat, datoria externa de circa 100 miliarde dolari, moralitatea si educatia in cadere libera, talharia si ciocoizarea in necontenit progres, saracirea devenita un fenomen de masa), tot mai des romanii mintiti si dezorientati se intreaba cu naduf: „Unde sunt cetatenii capabili si onesti ai acestei tari? Ca doar nu ducem lipsa de asemenea oameni. Atunci de ce stau ...... Citeste »
Radu Câmpeanu, lumina Seniorului...
de Ioan Iacob
Am urmarit - pe un post de televiziune - relatarea despre moartea, la 94 de ani, a Seniorului liberal Radu Campeanu (fost presedint al Tineretului Universitar National Liberal si conducatorul comitetului studentesc de organizare a ultimei mari manifestari anticomuniste de la 8 noiembrie 1945 — initiata si condusa de studenti). Am retinut determinarea sa in organizarea acelui eveniment, stiut fiind ca tineretea este o varsta a idealurilor , dar si a incrancenarii in urmarirea acestor idealuri. Pr...... Citeste »
Cultura »
HOINARIND PRIN AMERICA (1) - LAS VEGAS, FABULOSUL !
Gabriela CALUTIU-SONNENBERG Downtown Las Vegas „Welcome to fabulous Las Vegas, Nevada” e scris pe panoul iluminat in stil nostalgic cu lampi stridente, de neon. Pancarta e amplasata acolo unde incepea orasul acum saizeci de ani. Intre timp, metropola a crescut peste poate iar panoul ? motiv fotografic atat de-ndragit incat stam la coada ca sa putem ajunge la el ? a ajuns sa stea in inima orasului, protejat de lege ca mostra tipica a artei POP specifice vremurilor in care glamourul era-n floare. ...... Citeste »
INTERVIU CU SOCIOLOGUL PETRE POP DESPRE PRIMA SCOALA ROMÂNA - 1879 CÂMPIA TURZII
Cristina OPREA Cristina OPREA: Ma gasesc la Campia Turzii in incinta Muzeului „Scoala Romaneasca 1879” si il am invitat pentru dumneavoastra pe domnul Petre Pop, sociolog si consilier judetean, cel care iubeste cultura si se dedica pentru sustinerea ei. Astazi de Zilele Campiei Turzii as dori sa va intreb ce semnifica pentru dumneavoastra acest oras? Petre POP: In primul rand Campia Turzii inseamna acasa. Cred ca prin asta am spus totul. Este orasul in care m-am nascut, orasul in care sunt parin...... Citeste »
DE ZIUA LIMBII ROMÂNE!
Valeriu DULGHERU „N-avem doua limbi si doua literaturi, ci numai una, aceeasi ca peste Prut”. (Alexandru Mateevici) Pentru orice neam limba este cea mai mare comoara, este fondul de aur al spiritualitatii unui neam, pe care trebuie sa-l pastreze cu sfintenie pentru a nu pieri. Se spune pe buna dreptate ca un popor exista atata timp cat isi vorbeste limba. Popoarele care si-au pierdut graiul au disparut. Dovada sunt cele peste 100 de popoare mici din Rusia care, pierzandu-si limba si scrisul, au ...... Citeste »
CONVORBIRI CU POETUL EUGEN DORCESCU (1) DESPRE AVATAR
Mirela-Ioana BORCHIN Mirela-Ioana BORCHIN: De la prima intalnire cu poezia Dumneavoastra, am inceput sa caut ceea ce nu au vazut altii. De pilda, am vrut sa inteleg poetica avatarurilor, care iriga cu mister lirica dorcesciana. Cum de nimeni, in afara mea, nu s-a referit la ea? Eugen DORCESCU: S-a scris destul de mult despre poezia mea si le sunt recunoscator tuturor celor care s-au ostenit s-o citeasca si s-o comenteze. E drept, insa, ca tema avatarurilor a ramas oarecum straina acestor nevoint...... Citeste »
INDIGOUL LUI CHAGALL - (Distinsului umorist, Dr. Dorel Schor)
Bianca MARCOVICI Indigoul lui Chagall Ca un val rima sunetului interiorizat te aduce la malul sfarsiat de tsunami precum nisipul. Indigoul lui Chagall pluteste in aer nedumerit Racul asculta cel putin de mine, e zodia mea Voalul de mireasa ramane forma suprema Nesupusa, negandita. Ritmul sustine magia valului ceresc -indigo- Violoncelul se sfarma de peretii imaginari smaltuiti, rugaciunea, Dorul ma apropie de El tot mai mult, fara vorbe fara plans,neinvidie, e orizontul-orgasm, Pastrez amintirea...... Citeste »
BUCURIE CU BOOKLOOK !
Roni CACIULARU Cand deschizi paginile ingenioasei reviste cu titlul de scandal (Booklook), imediat iti dai seama ca publicatia e pusa pe glume, astfel incat cearta inteleptilor cu lumea sa aiba alte culori decat cele cu care suntem obisnuiti si deformati. In astfel de momente incerc o stare aparte de euforie si parca mintea prinde a se iuti. Fireste, de cate ori admir pe unul sau pe altul dintre semnatarii acestei inteligente reviste umoristico-satirice, ma gandesc si la inaltul demers moral, el...... Citeste »
ÎN MEMORIA LUI SHIMON PERES
Paul LEIBOVICI In interviul acordat de Simon Peres z.l. dupa doua luni de la alegerea sa ca Presedinte al Statului Israel –cu prilejul Anului Nou, pe data de 12 sept.2007: „Este un prilej unic de a progresa in vederea incheierii unei paci, si ne este interzis de a neglija aceasta situatie favorabila (Saptamana') Apoi a adaugat, „Avem cu cine sa dialogam, dar trebuie sa ne ferim ca discutiile sa nu se transforme in polemica. E de preferat sa fi travestit in ied, decat un ied cu racnet de leu . Si...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (53) – LUMEA ÎN INDIGO
Dorel SCHOR Madam Gurnist tocmai era antrenata intr-o discutie cu Pnina Brodiciche din Odesa despre noutatile politice si meteorologice actuale, cand pe langa ele trecu Amalia, englezoaica de la etajul patru, intr-un complet bluza - pantaloni de culoare indigo. - Ia te uita, facu ochii mari doamna Gurnist. Nu mai exista alte culori decat indigo! Daca ar fi fost una din astea fara nici un gust international, mai intelegeam. Dar de la Amalia nu ma asteptam la topism. Ce culoare anonima, decolorata...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (39) – AFORISME: DESPRE IUBIRE
Harry ROSS · Fiecare varsta cu amorul sau. · Un barbat poate iubi mai multe femei, dar nu cu aceeasi patima si nu in acelasi loc. · Mariajul e un mic razboi unde adversarii dorm in acelasi pat. · In fond nu patul conteaza, ci cine cu cine… voteaza. · Iubirea e colorata cand in roz, cand in cenusiu. · Voi ramane intotdeauna dator amorului pentru ca nu i-am dat pretuirea cuvenita. · Iubirea are un singur timp? Prezentul! · Dragostea e ca painea: proaspata si gustoasam, ori uscata si amara. · In dr...... Citeste »
Istorie »
PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA SI CHESTIUNEA ORIENTALA
Viorel ROMAN Dupa prima vizita a unui papa intr-o tara ortodoxa, a Fericitului Ioan Paul al II-lea la Bucuresti in 1999, cea a papei Benedict al XVII-lea nu a mai avut loc. Mult asteptata vizita a papei Francisc va avea loc cu prilejul aniversarii a unui secol de la Marea Unire, in conditiile razboiului din Orientul Apropiat generat de vechea Chestiune Orientala, care numai aparent e rezolvata, a conflictului dintre greci si latini, greco-ortodocsi si romano-catolici, la care participa si profit...... Citeste »
Religie »
MUNTII FAGARAS – VERSANTUL SUDIC: SUFERINTA – JERTFA – MIRACOL DIVIN
Gheorghe Constantin NISTOROIU „Cu ochi de soim, cu pletele nebune,/ Curcubeul Toamnei coboara in pridvor./ Ma napustesc prin vetrele strabune/ sub zari albastre, verde calator.// Padurea freamata mereu acelas dor,/ sus cantece suave si leganari de vant,/ in ochii-albastri-ai fetei susura izvor/ iar vremea te vrajeste cu tainicul descant.// Tisnesc pe arpegii de batran cobzar,/ piscurile-n frac spre cer sunt incantare.../ Imi intetesc fiorul si respir mai rar,/ verde, albastrul, rosul, toate-s sa...... Citeste »
Din Comunitate »
"Christian Pumpkin Carving Contest for children"
Laudat sa fie Isus! Doresc sa va readuc aminte ca in aceasta duminica, 30 octombrie, vom avea o noua editie a Christian Pumpkin Carving Contest for children , eveniment pe care-l serbam toamna pentru a da oportunitatea copiilor si familiilor sa petreaca timp impreuna, sa aiba fun si sa sculpteze bostani. Evenimentul va incepe imediat dupa terminarea Liturghiei, care incepe la ora 10:00am. Detalii mai multe despre acest eveniment, inclusiv fotografii de la evenimentele anterioare, gasiti la adres...... Citeste »
PRIMIM DE LA CITITORI - Sfaturi, glume si pareri VII
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Doua lucruri sunt eterne Vezi pe cer si in taverne Prostia e fapt precis Universul? nu-s convins ( dupa A.Einstein ) Noi batranii ne gandim Inainte de-a vorbi Pe cei tineri ii auzim Ei vorbesc far' a gandi Cand am fost de mult copil Eu pe toate le-am stiut Astazi recunosc umil Ca nimic nu am stiut Omul intelept invata Sa practice ce a-nvatat Nu abandoneaza-n viata Lupta cu altii ne-ncetat In zadar duci pe copil Pe la scolile inalte Daca el nu e a...... Citeste »
Flux de stiri »
ECOWEEK Bucuresti 2016
ECOWEEK este un eveniment international initiat in 2005 in Grecia [http://ecoweek.org/] si cuprinde conferinte si workshop-uri pe tema ecologiei, sustenabilitatii si proiectarii durabile. ECOWEEK este dedicat studentilor si tinerilor profesionisti din domeniul arhitecturii, peisagisticii, urbanismului, design-ului si domeniilor conexe - sociologie, psihologie, comunicare si media, precum si tuturor celor care doresc sa se implice activ in elaborarea de proiecte sustenabile si modele urbane ecolo...... Citeste »
SCOALA DIN FÂSTÂCI, DUPA 10 ANI...
Urmaresc o stire la televizor, despre o scoala din judetul Vaslui, care dupa 10 ani inca nu este terminata de reparat. Ma gandesc ca in 10 ani multti elevi au terminat cursurile (cum au putut), s-au facut oameni mari, au poate acum joburile lor (din care, evident, nu vor putea contribui la repararea scolii). Dar am retinut exclamarea unui om intrebat de reporterul TV despre situatia scolii...Cu naduf acesta spunea: „ Chiar sa nu fie in tara asta doua milioane si ceva de lei sa se termine reparat...... Citeste »
Este duminica: „Siera Nevada”: doua premii la Festivalul de Film de la Chicago
de Ioan Iacob
Este duminica, aflu de la Radio Romania ca „Siera Nevada”, filmul regizat de Cristi Puiu, a castigat doua premii la Festivalul de Film de la Chicago (distinctia pentru cel mai bun film si premiul pentru cel mai bun regizor). Este duminica, sunt racit si voi merge sa mananc o supa calda, privesc la televizor numeroase stiri, una este despre o romanca ce a fost vanduta de tatal ei, pe cand avea doi ani, unor straini pentru un casetofon. Daniela a crescut, este stabilita in Italia, a venit sa-si va...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page