Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1218 - 17 Octombrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Ralph Waldo Emerson, poet, filosof si eseist American ne-a lasat in “Conduita Vietii” ca “nimic nu este mai deplasat pentru o persoana, decat sa intre in domenii de activitate pentru care nu are nici calificarea si nici dotarea cerebrala necesara . Starea jalnica a omenirii in general si a Americii in sp......Citeste »
Editoriale »
Sunt ungurii, într-adevar, europeni?
de Ioan Cismas
Judecand parcursul comportamental al ungurilor si al maghiarilor, dintotdeauna, mai ales in momentele de rascruce ale istoriei, dar si in ultima perioada, tot mai multi romani si cu siguranta, si alti vecini, pe care nu inceteaza sa-i calce pe batatura, isi pun cu seriozitate intrebarea daca toate aceste manifestari marginale ale hungarismului nu sunt o consecinta a lipsei lor de adaptare la normele si regimul de viata ale Europei. Parcurgand lungul fir al devenirii europene constatam ca intreag...... Citeste »
Intelectualitatea basarabeana – victima a regimului social
Galina Martea Epoca moderna intre dreptate si nedreptate, intre schimbari si provocari. Un fenomen destul de natural in procesul evolutiei si al existentei care confirma doar faptele din realitatea obiectiva si ordinea fireasca a lucrurilor. Aceasta are loc intr-o conjunctura ce atesta atat pozitiv, cat si negativ procesele dezvoltarii umane in contextul evolutiei. Procesele respective, cu caracter istoric, presupun atat acumulari cantitative in viata sociala ce duc la schimbari radicale/calitat...... Citeste »
Eva Simon: Cuvântul e tot mai îngradit în Ungaria
de Eva Simon
Primul cuvant pe care l-am scris in viata mea a fost NÉPSZABADSÁG. Asa, cu litere mari. Nu pentru ca atunci, la vreo doi ani si jumatate, as fi avut o orientare politica de stanga, si nici pentru ca as fi stiut de pe atunci ca peste douazeci si ceva de ani voi deveni jurnalista, ci pur simplu pentru ca acesta era ziarul la care erau abonati parintii mei. Generatia mea si a parintilor mei a crescut cu acest acest ziar. Un cotidian care peste cateva saptamani ar fi implinit 60 de ani de la infiint...... Citeste »
Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia – CCIRO Italia - Forum
Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Italia – CCIRO Italia, in colaborare cu CCIR si Asociatia Oraselor din Romania a organizat forumul economic “Redam increderea investitorilor romani si italieni in economia romaneasca – ECO Romania 2016” Joi, 13 octombrie au fost invitate sa participe cele mai importante firme din Italia specializate in colectarea, transportul, tratarea, reciclarea si depozitarea deseurilor, operatori care au prezentat tehnologii si know-how din acest sector de activita...... Citeste »
Politica »
COMUNICAT DE PRESA
16 octombrie 2016 Organizatia Diaspora a Partidului Miscarea Populara constata ca oferta electorala a partidelor politice pentru alegerile parlamentare in Colegiul 43 Diaspora este una mai mult decat saraca. Intre oferta PNL care propune la Senat un senator ( Riceard Badea ) cunoscut pentru ca a propus cresterea taxelor consulare si un deputat ( Mihai Voicu ), aflat la al cel de-al 4-lea mandat, cunoscut pentru a fi refuzat marirea numarului de parlamentari pentru Diaspora, si oferta ALDE care p...... Citeste »
Bere germana la tot poporul
Petru Romosan Prea putina lume, fie si luminata, a priceput un lucru atat de simplu, dar atat de consistent. La cativa ani de la aderarea noastra la UE, cu complicitatea sau prin intermediul lui Traian Basescu (adica el n-ar fi fost decat un mesager), dublat de contributia altor factori discreti de decizie, pe noi a inceput sa scrie din ce in ce mai apasat „Germania”. Inca din 2008-2009, intreaga noastra politica in interiorul UE a fost aliniata foarte disciplinat la cea a Germaniei. Vechile noa...... Citeste »
AL III-LEA RAZBOI MONDIAL
de Sergiu Gabureac
Asistam de ceva vreme, in media si pe retelele sociale, la o adevarata isterie privind amenintarile, mai putin sau mai mult voalate, ale tarului Putin. Zeci de postaci, pro sau anti, sub masca anonimatului lanseaza fel de fel de mesaje, prin care sugereaza sau declara raspicat ca Rusia e cea mai tare din parcare sau dimpotriva e in plin colaps. Aud ca in nu stiu cate zile, ore si minute, Rusia ne-ar face praf. Nu numai pe noi, romanii, ci intreaga Europa. Se lanseaza zvonuri despre tot felul de ...... Citeste »
TURNATORUL
Viorel ROMAN Turnatorul este un personal tragicomic din jungla unui regim socio-politic inchis in el insusi, autist, in care dreptul de miscare si de exprimare era strict interzis. Actorul Stefan Sileanu, romancierul Constantin Turturica ne ajuta sa intelegem banalitatea terorii cotidiene a acelor vremuri. Sa incepem cu actorul: „Ajungand la aceasta varsta, eu stiu exact ce trebuie denuntat, in ce moment si in legatura cu ce. Nu ma insel niciodata. Am un instinct special pentru asta (...) Sunt u...... Citeste »
Cu-atâti experti în toti si toate, esecurile-s garantate
de George Petrovai
Motto: Fara experti lumea moderna este de neconceput; cu ei, se modernizeaza doar conceptia despre lume... Lumea noastra realmente colcaie de asa-zisii experti. Nu exista domeniu de activitate, relaxare si degringolada umana (de la conflictele militare si pana la ciondanelile din familii, de la sensul vietii si pana la pozitia corecta in timpul somnului, de la bolile neiertatoare si pana la scarpinat), in care acestia, multi ca frunza si iarba, sa nu fie intotdeauna prezenti si pregatiti sa inte...... Citeste »
TOTUL DESPRE TRANSNISTRIA
Viorel DOLHA Transnistria in sens geografic este delimitata de malul de 800 km al Nistrului, de malul de 600 km al Bugului si litoralul de 150 km al Marii Negre(1). Prin romani transnistrieni intelegem insa pe toti cei de dincolo de Nistru, cuprinzand Podolia si mergand pana la Nipru ba chiar Don, in Crimeea, Caucaz si Siberia. Inceputurile intinderii marginii estice a romanitatii la est de Nistru se regasesc in simbioza dintre tyrageti (getii de la Tyras sau Nistru), deci intre supusii lui Bure...... Citeste »
Cultura »
IMNUL LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI
Mihai GANEA Dragi colegi va trimit versurile IMNULUI LIGII SCRIITORILOR ROMANI. Melodia si versurile acestuia sunt compuse de subsemnatul. Vin cu recomandarea ca toate manifestarile pe care le organizati sa le deschideti cu „Imnul LSR Mihai Ganea IMNUL LIGII SCRIITORILOR ROMANI Pe fruntea tarii o cununa De flori si lauri s-a ivit Veniti cu totii impreuna Sa prindem mandru rasarit Refren: E Liga, e Liga frumoasa cununa Din gand faurit in Limba Romana Si dor, libertate sa punem in carte Iubire de ...... Citeste »
VIOREL ROMAN, AUTORUL CARE NU ARE CU CINE POLEMIZA
Corneliu VLAD Papa de la Roma vestea nu demult ca „astazi, in Biserica, sunt mai multi martiri crestini ca in primele timpuri”. Dar cine sa-l mai auda, in aceasta lume in care religia (in general) isi paraseste tot mai des locul din suflete pentru a intra sau a fi tarata in politica, in geopolitica si in razboaie? Consilierul academic (in Germania) Viorel Roman poate incerca o satisfactie amara: religia devine protagonist tot mai activ al dinamicii mondiale. Dar, vai, in chip ambivalent – si ca ...... Citeste »
Cuvânt înainte - Irina Lucia Mihalca –poezii
de Adina Dumitrescu
Vorbesc portile cerului de-o copila ce-n zbor, le atinge cu aripile de parca ar vrea si n-ar avea pe unde sa intre, sa se lumineze sau sa bea din nectarul iubirii divine, prelinsa pe ivare. Vorbesc gemetele pamantului ca alunecarile faliilor in cautarile locurilor sigure de asezare sunt insotite de pasi de femeie, de gemete surde din suflet pribeag, in cautare de suflet pribeag. Vorbesc malurile rascolite de brize, de brate deschise spre ele, de nisipuri cernute-n clepsidre, de fluxuri sarutate ...... Citeste »
Primul 10 curat la Mizil! - „Romeo si Julieta la Mizil”-editia X-a
Festivalul International de Poezie si Epigrama „Romeo si Julieta la Mizil” a inceput in 2007, la 100 de ani de la publicarea comediei omonime, avand ca autor pe mizileanul George Ranetti. Toate editiile au avut loc la „Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, „un liceu european la Mizil”, cum afirma Alexandru Mironov la ed. a III-a, in 2009. Inscrierile pentru ed. jubiliara, a X-a, se fac in intervalul 10.10.2016-20.12.2016. Premiile sunt de 4000 de lei pentru cele doua sectiuni, Poezie si Epigrama....... Citeste »
TARA MEA SFÂNTA - O EXPOZITIE COLECTIVA
Dorel SCHOR Pictorita Batya Bombiger, pe care am mai prezentat-o cititorilor nostri si careia i-am urmarit de-a lungul timpului o frumoasa evolutie in aceasta frumoasa preocupare, imi trimite o invitatie la o expozitie colectiva de arta plastica, organizata in Tel Aviv, la Casa Rubinstein, intre 30 septembrie - 29 noiembrie 2016 (intre orele 8:00-21:00). Expozitia are un frumos titlu in ebraica, dar oarecum dificil de tradus cu exactitate (Arei at mekudeshet li, artzi). Curatoarea expozitiei est...... Citeste »
ELENA BUICA - AMBASADOAREA SUFLETULUI ROMÂNESC
George ZAVERA Ambasadoarea sufletului romanesc, Elena Buica – Buni, si-a lansat doua carti la Rosiorii de Vede Asa cum ne-au obisnuit in ultimii ani, Directia de Cultura din cadrul Primariei municipiului Rosiorii de Vede si Asociatia Culturala Mileniul 3, au organizat in cursul zilei de marti, 13 septembrie, un nou eveniment cultural de exceptie, cu o foarte mare audienta in randul iubitorilor de literatura. Intr-o sala arhiplina, in care, alaturi de oamenii de spirit rosioreni s-au aflat si cat...... Citeste »
PASIUNEA, TALENTUL SI DARUIREA ÎN SLUJBA CUVÂNTULUI
Nicolae DINA In urma cu catva timp, am primit un cadou nepretuit constand in carti, intre care am descoperit, cu placuta surprindere si cu multa incantare trei volume apartinand unei Doamne (cu un D mare, negresit), originara dintr-un sat teleormanean destul de apropiat de cel in care mi-am petrecut primele patru decenii din viata (Tiganesti si, respectiv, Storobaneasa). Scriind o cronica despre una dintre cartile sale, am putut lua legatura cu Domnia Sa, constatand ca Doamna ELENA BUICA, autoar...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (38) – AFORISME: RELATIVUL SI ABSOLUTUL
Harry ROSS · De cand cu relativitatea, absolutul nu are niciun credit. · In absurd putem plasa orice nazdravanie. · Desi are destui inapoiati, planeta nastra este cea mai culta din univers. · De cand se vantura ideea nemuririi, au pierit miliarde de oameni. · Daca geniile s-ar intoarce din lume... chiar ar muri de uimire de cate s-au descoperit dupa plecarea lor! · Sanatatea e o comoara care nu are egal! Unii o pazesc, altii o risipesc. · Cu negustorul nu te impaci, dar cu Dumnezeu, da! · Omul e...... Citeste »
AVI SCHWARTZ - NOSTALGII DE IERI SI DE AZI
Dorel SCHOR Este pictorul Avi Schwartz un nostalgic? Intrebarea se cere pentru ca aproape toate subiectele din tablourile lui infatiseaza locuri si personaje peste care a trecut aripa timpului, purtandu-ne intr-o lume care, astazi, s-a schimbat. Este o lume diferita si fascinanta, o lume paralela, cu farmecul accentuat de trecerea timpului. Si lumea aceasta, Avi Schwartz o descopera mereu in Yaffo, in orasul vechi, cu lumea lui pestrita si traditionala. Pictura lui se afla astfel la confluenta i...... Citeste »
Prima amintire legata de Bob Dylan
de Ioan Iacob
Era in 1975, luasem Premiul I cu Grupul folk SOLARIS de la Scoala Generala nr. 1 din Fagaras la Festivalul elevilor, faza pe tara, la Piatra Neamt (grupul debutase in Cenaclul FLACARA si aparuse la la TVR, la ALBUM DUMINICAL), imediat dupa festival urmand sa plec in armata. Imi adusesem elevii cu un tren de noapte la Fagaras, pe 25 iunie, dupa care, tot cu un tren de noapte, plecasem la Brasov, unde aveam sa stau - pe 26 iunie - pe valiza de lemn de la 6 dimineata pana la 6 seara, iar apoi, nedo...... Citeste »
Berti Barbera: Am observat multa indignare in lumea academica dupa acordarea acestui premiu lui Bob Dylan...
de Ioan Iacob
Nu-l cunosc personal pe Berti Barbera, dar am apreciat profesionalismul sau in domeniul muzicii. Am realizat un interviu in care am dorit sa aflu – prin sapte intrebari - cat mai multe lucruri. -Sunteti un nume apreciat pentru profesionalismul dumneavoastra in domeniul muzicii. De unde a inceput aceasta propensiune pentru muzica ? B.B.: - Cred ca e vorba de a mentine pasiunea la un nivel care sa te faca capabil de actiune. Una e sa capatam o fixatie de copil, dornic sa absoarba totul ca un buret...... Citeste »
LA CARTOFI, LA HELIADE ÎNTRE VII
de Corina Diamanta LUPU
Inainte de 1989, elevii din Republica Socialista Romania faceau, din a doua jumatate a lunii septembrie si pana la sfarsitul lui octombrie, practica agricola. Ca era vorba de cartofi, ceapa, struguri sau gogosari, pionierii si UTC-istii dadeau cinste patriei si partidului, raspunzand Prezent la chemarea de a oferi o mana de ajutor la stransul recoltei. Acestia, repartizati in serii de cate doua saptamani, aveau scoala altfel in silozuri, in vii sau la ferme. In Bucuresti, renumite erau silozul d...... Citeste »
Istorie »
AM AVUT NOROCUL SA-L CUNOSC PE CEL MAI MARE CRISTOLOG ROMÂN: STERIE DIAMANDI
Cristian Petru BALAN STERIE DIAMANDI (22 aug. 1898-12 iunie 1981) a fost cel mai mare scriitor aroman din tara. S-a nascut in Grecia, intr-o familie de aromani, la Metova-Aminciu, de la poalele Pindului, in provincia Epir, unde erau multi macedoromani. L-am cunoscut bine si cu mandrie mi-a spus ca era fiul lui Vasile Diamandi-Aminceanu (luptator pentru cauza aromanilor, autor al lucraraii „Romanii din Peninsula Balcanica”) si al Elenei Tufa. Scriitorul a studiat la scolile romanesti din Salonic,...... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala ; Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Anul XV(2016), nr. 334(16 –30 Septembrie) Dragii mei enoriasi! Doina, Doina, cantec dulce…! Regina a sufletului romanesc din adancimi de vremi, nemuritoare, mereu tanara, mereu fara de seaman intre frumusetile lumii, ne mangai si ne mai dai speranta! Cei ce cunosc mai bine zic ca nici un neam din lume nu te cunoaste, sau, mai bine-zis, tu nu cunosti pe alt neam. Te-ai nascut aici, in Carpati, intre munti si mare, intre Dunare si Tara Codrilor, pe un plai de dor si-un picior de rai. Poate esti un...... Citeste »
Sport »
Antrenamentul de la Erevan, lectia de la Astana…
de Ioan Iacob
Dupa scorul inregistrat la Erevan de nationala de fotbal a Romaniei, meciul a parut un antrenament cu public. Dupa scorul de la Astana, tricolorilor se pare ca li s-a “administrat “ o lectie despre gazonul sintetic, jocul dur si nesanctionat, despre imaginatie si abnegatie etc. Sa ne referim la ultimele notiuni; Romania putea sa castige meciul de la Astana daca, spre finalul partidei, un jucator roman , aflat in fata portii, ar fi inscris cu IMAGINATIE …neconventional, aruncandu-se cu tot cu bal...... Citeste »
Flux de stiri »
Struguri inainte de zapada...
de Ioan Iacob
Am descoperit relativ recent pe cineva care a lucrat la Informatia Bucurestiului si acum vinde legume si fructe in Piata Gemeni. Cred ca voi reveni candva, sa aflu mai multe despre atmosfera de dinainte de 1989 de la Informatia Bucurestiului, deocamdata i-am adresat domnului FLORIN cateva intrebari legate de activitatea sa din prezent. - Care din produsele dumneavoastra le-ati recomanda celor ce citesc acest interviu? - Acum merele Ionatan, strugurii, ceaslaua, Hamburg, soiul Victoria, asa se nu...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page