Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1217 - 10 Octombrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Bulversati total de jenantul spectacol oferit de societatea Americana si de prestatia inadmisibil de rudimentara a ceea ce a mai ramas din mass media, unde veridicitatea stirilor graviteaza in jurul ingrijoratorului procent de 8%, restul fiind rodul comenzilor unor grupuri de interese, dar mai ales de ie......Citeste »
Editoriale »
Reforma moderna a educatiei
Andrei Marga Criza educatiei in Romania este mai mult decat evidenta. Discutiile par fara orizont si fara de sfarsit. Multi se pronunta asupra educatiei fara alt suport decat experienta personala. Faptele, aspectul tehnic, cultura institutionala a educatiei se neglijeaza de cele mai multe ori. In Europa, educatia isi cauta directia dupa aplicarea programelor PISA si Bologna. Preluate de viziuni inguste, cele doua programe nu au putut mari competitivitatea educatiei europene. Economisti reputati ...... Citeste »
Transilvania, cosmarul dintotdeauna al ungurilor
de Ioan Cismas
Ungurii insisi au considerat de la bun inceput Transilvania ca o prada prea mare pentru puterile lor. De aceea cucerirea ei a durat peste trei secole (XI-XIII) si n-ar fi fost posibila fara aportul Vaticanului, care a transformat statul ungar proaspat increstinat in varf de lance impotriva ortodoxismului. Daca toate cele trei tari romanesti ar fi urmat, cum era firesc, cursul religios al vadului latin din care fac parte, cu siguranta istoria noastra s-ar fi scris cu totul altfel. Descoperindu-i ...... Citeste »
Dialog atipic cu Generalul Br. (r) Aurel I. Rogojan
Eugen Puiu Lansare de carte la Arad - General Aurel (r) Rogojan, „Factorul intern. Romania in spirala conspiratiilor Cu largul si generosul concurs al Universitatii „Aurel Vlaicu , in sala de festivitati a acestei institutii de invatamant superior a avut loc ieri, marti, 4 octombrie, lansarea in Arad a cartii Factorul intern - Romania in spirala conspiratiilor, carte aparuta recent la Editura Compania si avandu-l ca autor pe generalul (r) Aurel I. Rogojan. Un amanunt deloc minor, ba chiar extrem...... Citeste »
Aparitie editoriala: Revista UZP, numarul 4 – Toamna 2016
Galina Martea Recent a aparut de sub tipar numarul 4 al revistei UZP, un nou proiect al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. Fiind o noua miscare in evolutia jurnalismului modern, revista UZP apare trimestrial si este de o calitate aparte, in special, prin noianul de informatii ce releva elemente particulare de cunoastere a tot ceea ce este necesar si a tot ceea ce se petrece in cadrul tarii si in afara ei. Revista UZP, redactor-sef Benone Neagoe, se prezinta in fata cititorului cu o i...... Citeste »
Partidele factorului extern
Petru Romosan Romanii au suferit in anii comunismului, mai ales spre sfarsitul acestuia, de o groaznica, sufocanta izolare. Odata cu deschiderea granitelor au plecat care incotro, unde au vazut cu ochii. Peste patru milioane dintre conationalii nostri lipsesc astazi la apelul intern. Dar lucrurile sunt chiar mai rele de-atat. Cei ramasi in interior, cei activi, cei interesati de viata publica, saraci, naivi, putin informati, au inceput imediat dupa 1989 sa-si caute cu disperare stapani, maestri,...... Citeste »
Eva Simon: Roata nu mai trebuie inventata
de Eva Simon
Fara nicio exagerare, ungurii sunt campioni mondiali la capitolul „cum sa-ti tratezi conationalii din afara tarii”. In Ungaria, orice partid politic conduce tara, strategia pentru comunitatile istorice din afara tarii este ca o carte sfanta, respectata si aplicata de toate guvernele fie ele de stanga, de centru sau de dreapta. De 25 ani de ani incoace, Ungaria a impanzit toate tarile vecine (in primul rand, Romania, si apoi Slovacia si Serbia) cu institutii, organizatii, fundatii unguresti, care...... Citeste »
BUSINESS SUMMIT – ÎMPREUNA PENTRU ROMÂNIA
Joi, 6 octombrie a.c., intre orele 10:00-13:00, a avut loc la Palatul Cotroceni deschiderea primului Summit al oamenilor de afaceri romani din strainatate. Aproximativ 200 de antreprenori si oameni de afaceri romani din tara si din Diaspora s-au intalnit la Palatul Cotroceni pentru a discuta intre ei si cu reprezentantii institutiilor statului si ai mediului de afaceri din Romania despre oportunitatile de afaceri si investitii din Romania. Ajungand la deschidere dupa o intalnire inopinata, Prese...... Citeste »
SPRIJIN ACORDAT SI ROMÂNILOR DIN DIASPORA PENTRU CRESTEREA OCUPARII PE PIATA MUNCII DIN ROMÂNIA
Miercuri, 28 septembrie a.c., Guvernul a adoptat noi masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, acestea vizand persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, angajatorii, dar si romanii din Diaspora. Prin modificarile legislative aduse de Ordonanta de urgenta nr. 60/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca , este inclusa in mod expres in randul beneficiarilor de masuri active de ocupare si ca...... Citeste »
VIZIUNE PENTRU ROLUL ROMÂNIEI ÎN UNIUNEA EUROPEANA (UE)
Marti, 4 octombrie a.c., Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut o declaratie de presa la finalul primei sedinte a Comisiei Prezidentiale privind Proiectul de Tara. Comisia Prezidentiale privind Proiectul de Tara s-a constituit la initiativa Presedintelui Romaniei care, la inceputul lunii iulie a.c., anunta ca a propus in cadrul consultarilor pe care le-a avut cu Prim-ministrul Dacian Ciolos, cu Guvernatorul Bancii Nationale Romane, Mugur Isarescu, si cu liderii partidelor parla...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - José(Pepé) Mujica
de Robert Pugler
Nu e un pretendent la premiul Nobel de pe subcontinentul sudamerican. Nici un fotbalist celebru al acestei tari care a fost prin anii 30 campioana mondiala la fotbal si care a dat si da in continuare o sumedenie de personalitati fotbalistice de faima. Nici romancier celebru, nici medic de chirurgie estetica sub scalpelul caruia dispar ridurile clebritatilor mondiale. E un fost presedinte (2010-2015) al statului Uruguay, care la sfarsitul canditaturii sale a cedat benevol locul urmasului sau actu...... Citeste »
MERE OTRAVITE
de Sergiu Gabureac
„- Oglinda, oglinjoara, cine e cea mai frumoasa din tara ? - Frumoasa esti, craiasa, ca ziua luminoasa, dar acolo, ascunsa-n munti sta Alba-ca-Zapada, la cei pitici carunti, si-i mult mai frumoasa ! Auzindu-i spusele, imparateasa incepu sa tremure toata si sa clocoteasca de manie. - Netrebnica asta trebuie sa moara, chiar de-ar fi sa platesc moartea ei cu pretul vietii mele ! Se strecura, apoi, intr-o odaita dosnica, in care nu calca picior de om, si plamadi un mar otravit. La infatisare marul e...... Citeste »
Introducere în filosofia nesimtirii postdecembriste
de George Petrovai
Cum nimeni din aceasta parte de lume (din Romania cu atat mai putin) nu are indoieli in legatura cu inceputul dezastrului de pe aceste meleaguri, un dezastru planificat si infaptuit cu rigoarea unei stiinte malefice, ca, adica sarabanda catastrofei noastre nationale, o catastrofa mai ceva ca dupa un razboi, trebuie cautata in tainitele fara fund ale Decembriadei (fiecare traitor al acelor vremuri de cosmar stie cate ceva si banuieste foarte multe, dar toate sforile revoltei romanesti duc spre cu...... Citeste »
TICBARABURI BITARAC CERFIJEMISLETE POCAIOMIJE !!! CLAR !?
Constantin Stefan SELARU Sa va fie foarte clar! De doua zeci si sase de ani ma tot straduiesc sa aflu de ce asa deodata nu mai pricep nimic, cine sunt, ce tara este asta in care ma aflu, de fapt, daca este o tara ori un maidan oarecare aflat la discretia oricarui ciocoi pribeag adus de vant. Ce s-a petrecut oare cu mine? Nu cumva, in timp ce umblam si eu teleleu pe strazi asemenea gloatei ratacite dintre care, din cand in cand, ici-colo cate unul mai cadea nimerit de vreun glont vagabond tras de...... Citeste »
Cultura »
LANSARE DE CARTE: „GHID DE INITIERE PENTRU OMUL DE STAT” DE GHEORGHE DRAGOMIR
Ioan GHITEA UNIVERSITATEA DIN ORADEA BIBLIOTECA JUDETEANA „GHEORGHE SINCAI” ORADEA – BIHOR CENTRUL DE ETICA SI STRATEGII VA INVITA Joi: 13.10. 2016 Orele 15:30 La Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea Strada Armatei Romane nr. 1-A La lansarea cartii „GHID DE INITIERE PENTRU OMUL DE STAT”, autor GHEORGHE DRAGOMIR, Presedinte al Centrului de Etica si Strategii PREZINTA: Prof. Univ. Dr. MIHAI D. DRECIN Prof. LIGIA-ANTONIA MIRISEAN „In contextul Omului Nou un subiect important il constit...... Citeste »
CEL CARE A CÂNTAT TOATE VITEJIILE NEAMULUI
Lazar LADARIU Nascut la 20 septembrie 1866, in satul graniceresc Hordou de pe Valea Salvei (azi Cosbuc), din nordul Ardealului, George Cosbuc era al optulea copil din cei 14 ai familiei preotului greco-catolic Sebastian si Maria Cosbuc. Copilaria si-o petrece in satul natal, la Hordou, nu departe de Nasaud, unde primeste primele notiuni despre invatatura, in acel „mic orizont al lumii satului”, in tovarasia basmelor povestite de mama sa, si de la taranul Ioan Gurita, dintr-un sat vecin, precum s...... Citeste »
În Dialog de suflet cu DIANA METIU!
de Claudia Motea
Claudia Motea (C.M.) Diana Metiu (D.M.) C.M.: Cine este Diana Metiu ? D.M.: Sunt un om creativ, ... cu o altfel de creativitate. Sunt un om care are idealuri si obiective foarte precise. Si cel mai important pentru mine este sa daruiesc si sa primesc - iubire, intelepciune si mari transformari benefice. Si sa imbunatatesc si sa infrumusetez viata oamenilor. C.M.: Frumos spus! Ti-am urmarit activitatea ta de-a lungul timpului - ma refer la activitatea profesionala – si am vazut ca ai avut mai mul...... Citeste »
UN VEAC DE ÎNTELEPCIUNE ÎNTR-UN BOGAT FLORILEGIU
Cezarina ADAMESCU Preot Ilie Bucur Sarmasanu & Prof. Rozalia Brandas 1001 Cugetari - Antologie IX Editura Scoala ardeleana Cluj Napoca, 2016 Este stiut ca fiecare popor are tezaurul sau de intelepciune si spiritualitate din care extrag esenta aurifera, ori de cate ori este nevoie ori sufletul jinduieste dupa o vorba buna. Sunt de notorietate astfel, spicuirile din intelepciunea chinezeasca, japoneza, indiana, a altor popoare din Orient sau din Occident din care tot omul se infrupta. In zilel...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (41) – ANASTOMOZA
Dorel SCHOR Pe vremea cand studiam cu pasiune istoria artelor si legile esteticii generale, eram un tanar romantic si, probabil, foarte naiv, nepregatit deloc sa ma confrunt cu problemele concrete ale vietii. Cel putin asta era parerea amicului meu Emilian, student la mai multe facultati practice si concrete. Nu am inteles niciodata daca studia concomitent, alternativ sau succesiv, dar il admiram cu abnegatie pentru stiinta lui in mai toate domeniile. In orice caz, de cate ori eram entuziasmat s...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (37) – AFORISME (14)
Harry ROSS · E mai usor cu mintea slaba si trupul greu decat invers. · Drumul pana la cer este lung, iar placerea scurta. · Nu muncim ca sa adunam, ci adunam ca sa traim fericiti. · Ochiul surprinde, sufletul pange. · Cat trebuie sa-ti lungesti urechile ca sa auzi toate soaptele? · Mai bine o palma pe obraz decat o ghioaga in cap. · Forta omului nu sta in muschi ci in fantezia sa creatoare. · Iubirea e o cadere libera, dar jos nu sta nimeni sa adune cioburile. · Pentru tehnica inalta cerul e pre...... Citeste »
RUGA ÎN PUSTIU (POEME)
Gabriela JANIK TARZIU TI-AM INTELES IUBIREA Sa nu spui ca n-am vorbit inimii tale. Sa nu spui ca n-am privit sufletul tau. Sa nu spui vreodata ca nu am iubit fiinta ta! Pentru ca Eu,Dumezeu, pas cu pas, Am urmarit cararea-ti pietruita. RUGA UNUI VIS PUSTIU Fa-mi, Doamne, dorul mai aprins, Sa arda-n mine vreascuri de iubire. Sa mistuiesc ca strugurii in teasc, sa ma cobor, sa ma inalt Ca frunza care moare, ca sa invie. Fa-mi, Doamne, sufletul incins, O torta pentru nemurire Sa ard de sete dupa ve...... Citeste »
ÎNTR-O TOAMNA
de Lia Ruse
Intr-o toamna de vis culori vii ne-au atras, Crengi de dor ne-au cuprins, amandoi ametind… Timpul se oprise-n loc nu mai aveam glas, Frunze rosii dansau iubire risipind… Intr-o toamna de vis, am plecat peste lunci Impletind si priviri si fiori visinii, M-ai cuprins pe de-a-ntregul in ochii-ti adanci, Euforie,.. teama… sub clipele-aramii!?… Dulce timp!..Am intrat in vrajitul alint Sub fosnite culori…Bratul tau m-adora, Un narcotic parea aerul in argint, Vremea, in raze muzicale, ne-ncalzea… Intr-...... Citeste »
ÎNTR-UN ASFINTIT OARECARE - (POEME)
Dacina DAN APARENT cu mine insami la o margine de vara langa mare intr-un asfintit oarecare pana aici m-a calauzit soarele ca sa-mi ghiceasca in palma insotitori de vis de un alb inegal intre nisip si val aparent ne mai regasim printre poeme in zare toamna deschide umbrele de nori ma-ntreaba STAGIATURA inlocuiam cuvintele cu inefabile pasari pana cand stelele se-aprindeau de gelozie – fara indoiala – cucul isi tot satura numele undeva intre frunze neclare pletele mele blonde pierdeau inocenta gr...... Citeste »
Volumul ,,Cântecul padurii” (2)
Autor Cristina Mariana Balasoiu • Iubirea incinge piciorul si arde podeaua, accelereaza sangele in vene, imbujoreaza obrajii-n mere, topaie in tropote de cai. Pe alei lustruite de fericire aprinde felinare, pe retine uneste doua inimi indragostite. Iunie Se rupe pendula si timpul sta-n loc. Norii se sparg deasupra campiei, mangaie pomii, saruta pamantul... Livada incepe din nou sa invie. La geam rade scumpa mea copila imbracata-n straiele de tara, danseaza si joaca caci nu are vina si gradina ei...... Citeste »
Poezii De Luca Cipolla
de Luca Cipolla
Per raggiungerti Per raggiungerti ho lacerato piedi d'emozioni pungenti, tizzi su sassi ardenti, deserti che di rado annunciavano l'oasi. Intorno a me solo ombre bipedi, sorelle di pochi denari, ma per raggiungerti, la schiena rotta, ignorai l'età reale nell'aura d'ambra d'illusori trascorsi infantili fra braccia ancor di giovane madre. Ca sa-ajung la tine Ca sa-ajung la tine mi-am sfasiat picioarele cu emotii intepatoare, taciuni pe pietre arzatoare, deserturi ce rareori prevesteau oaza. In jur...... Citeste »
Evantaiul — Culoare, Dantela si Eleganta într-o Bagatela Parfumata
de Corina Diamanta LUPU
A venit vara si odata cu ea, vremea caniculara! Vedetele sezonului sunt acum, ochelarii si palariile de soare, dar si evantaiele. Acestea din urma le ofera doamnelor si domnisoarelor o adiere de racoare in cel mai calduros anotimp al anului. Nu doar functional, ci si la moda, evantaiul a fost, dintotdeauna, un accesoriu purtat de regine, aristocrate, burgheze, dar si de femeile obisnuite. Primele evantaie au aparut in Orient, in China. Importate si comercializate in Europa in jurul anului 1500, ...... Citeste »
Flux de stiri »
Mici extraordinari în Piata Gemenii…
de Ioan Iacob
Domnul Florin si doamna Nicoleta pot fi considerati doi „Zei ai abundentei ” din Piata Gemenii; intotdeauna vei gasi la ei produse proaspete , la preturi imbatabile si intotdeauna deservirea este ireprosabila. A fost o perioada cand, pana sa realizez acest interviu, le tot spuneam ca despre micii lor am aflat de la B.B.C. , de la CNN sau de la Euronews. Sunt convins ca daca redactorii de la CNN – de exemplu - ar afla despre micii din Piata Gemenii, ar realiza cu siguranta o transmisiune LIVE des...... Citeste »
Atelierul de Scriere Creativa în SF & Fantasy
Incep inscrierile pentru editia nr. 4! Bookblog.ro si Club Revdepov va invita la editia nr. 4 a Atelierului de Scriere Creativa in SF & Fantasy. Daca iti place sa scrii, esti indragostit de SF & F si visezi ca numele tau sa apara in revistele din Romania, sa cunosti scriitorii ale caror carti le citesti si chiar sa ajungi ca ei intr-o buna zi, rezerva un loc la atelier. Dupa ce antologia cuprinzant textele absolvetilor primei editii a atelierului a fost lansata anul trecut la Editura Mil...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page