Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1216 - 3 Octombrie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Dupa un periplu de cateva luni, m-am intors din TARA care adaposteste mormintele inaintasilor, din TARA careia i-am purtat, ii port si ii voi purta un respect deosebit, indiferent de forma de guvernamant sau sistemul politic implementat in ultrasofisticatele laboratoare ale mai marilor vremii, din TARA c......Citeste »
Editoriale »
Scriitorii dizidenti, un adevarat pericol pentru puterea instaurata în 1990 ; Interviu cu Ana Blandiana – scriitoare si luptatoare pentru libertatea civica
de Elena CHIRITA
Ana Blandiana este numele literar al Otiliei-Valeria Coman, nascuta la Timisoara pe 25 martie 1942. Este membra a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie „Stephane Mallarme” si a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Autoare a 26 de carti publicate in limba romana si a 60 de volume publicate in 26 de limbi. Inainte de 1989, disidenta si aparatoare a drepturilor omului, Ana Blandiana a avut curajul sa-l infrunte prin...... Citeste »
ROMÂNIA, PREMIATA PENTRU SPRIJINIREA STATULUI DE DREPT SI LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPTIEI
Miercuri, 28 septembrie a.c., Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, i-a fost decernat Premiul „Hermann Ehlers 2016”, de catre Fundatia cu acelasi nume, „pentru merite deosebite in sprijinirea statului de drept si a luptei impotriva coruptiei”. Presedintele Romaniei a declarat, intre altele: Decernarea acestei distinctii ma onoreaza in mod deosebit, pe mine si pe cei care au contribuit la consolidarea drumului Romaniei spre democratie si stat de drept. Ma aflu aici si va multumesc si in ...... Citeste »
PARTICIPAREA PRESEDINTELUI ROMÂNIEI LA FUNERALIILE FOSTULUI PRESEDINTE AL STATULUI ISRAEL, SHIMON PERES
Vineri, 30 septembrie a.c, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a participat, la Ierusalim, la funeraliile a funeraliile fostului Presedinte al Statului Israel, Shimon Peres, un moment de adanca emotie, intristare si introspectie. Pre?edintele Klaus Iohannis a transmis cele mai sincere condoleante poporului israelian si a mentionat, printre altele, faptul ca in amintirea poporului roman si a lumii intregi, Shimon Peres va ramane una dintre cele mai rasunatoare si puternice voci ale mili...... Citeste »
Dornici de putere! Alegeri prezidentiale în Basarabia!
de Galina Martea
Stapanit de tendinta launtrica de a face, de a avea, de a dobandi cat mai mult pentru sine in asta viata, omul este capabil de lucruri atat placute, cat si de lucruri mai putin placute, acestea fiind in concordanta directa cu aspiratiile sufletesti. Nemijlocit, intrand in jocul dorintelor omul, deseori, ravneste catre acele culmi care nu-i sunt proprii capacitatilor intelectuale si insusirilor morale. Astfel, omul, fara a constientiza corect circumstantele si consecintele, ravneste catre puterea...... Citeste »
Eva Simon: Ce au in comun orasele Jula si Balcic?
de Eva Simon
Pe timp de vara, orasul Jula se transforma intr-un centru multicultural si multilingvistic. Aproape in fiecare week-end, parcul din fata Cetatii medievale se transforma intr-un balci adevarat, cu festivaluri de muzica si dansuri in primul rand unguresti, dar si cu putina cultura internationala, festivalul dedicat marelui Shakespeare chiar atrage si foarte multa lume buna, din toate colturile pamantului, la fel cum si mancarea este multa si buna de fiecare data. Si ce poate sa vrea mai mult un tu...... Citeste »
Vederi de pe prispa - CRIZA CARACTERELOR
de Robert Pugler
Vorbim usor si din pacate foarte des de „criza“. Mediile puncteaza cotidianul lor fara sa insiste prea mult asupra cauzelor. Unii prooroci moderni purced ca Nostradamus si emit teorii conspirative, unele asa de naive ca te-apuca rasul sau spaima cand auzi ca sfarsitul lumii nu e departe?! Aici, pe prispa insa, nu prea ma incearca nicio criza. Incerc sa dau buna ziua la cei care trec prin fata casei, chiar daca unii se fac ca nu ma vad. Dar cum deschid ziarul, radioul sau televizorul aud cuvantul...... Citeste »
Vederi de pe prispa - CRIZA CARACTERELOR(2)
de Robert Pugler
Oameni de caracter si unii fara. Aceasta e lumea noastra si cred ca dominatia unui fel ar face-o plicticoasa si fara sare si piper. Reprezentantul politic este un om de un anumit character. Cu sau fara caracter, revendica dreptul de a dirija, conduce si indruma viata noastra economica, sociala si in ultimul timp, prin digitalizare, si pe cea personala. Capetele plecate peste Iphone intalnite peste tot sunt cea mai buna dovada ca politicului nu-i mai ajung domeniile profesionale si tinde din ce i...... Citeste »
LIBERTATEA CA DESTIN
Calin GEORGESCU In istorie se petrec uneori miracole, dar nu se instaleaza miracole. Cea mai mare primejdie astazi pentru tara noastra este aceea de a ignora ca am fost beneficiarii unui miracol: Neamul Romanesc. Toata lumea constata ca Romania nu merge la potentialul ei. Dupa 26 de ani ne uitam ca nu avem drumuri ca in occident, nu avem spitale performante, nu avem scoli libere si, in special, educatie libera, minte si spirit liber, nu avem o constiinta colectiva care sa ne motiveze, nu avem st...... Citeste »
Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România si Statele Unite ale Americii – declaratie comuna
Cooperarea robusta in domeniul securitatii reprezinta o componenta vitala a Parteneriatului Strategic dintre Romania si SUA. Pe baza proiectelor de succes, cum ar fi operationalizarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cei doi parteneri vor continua sa coopereze bilateral si in NATO pentru a asigura implementarea rapida si completa, pana in 2017, a angajamentelor Summit-ului Aliat de la Varsovia, in special constituirea brigazii multinationale conduse de Romania...... Citeste »
DIN NOU TRADATI !
Valeriu DULGHERU „Speranta ca americanii vor veni si vor elibera Europa de Est a insufletit milioane de oameni din Romania si din intreaga regiune ocupata de Armata Rosie. Acest fenomen a fost doar una dintre multele forme in care America a fost prezenta in Romania Razboiului Rece”. (Scriitorul Bogdan Barbu despre cartea lui, „Vin Americanii”) Scriam ceva mai inainte ca vom avea parte de o toamna fierbinte. M-am gresit. Dupa ultimele evenimente din ultimele zile ale ultimei luni de vara se pare ...... Citeste »
George Cosbuc nesimplificat
Andrei Marga George Calinescu observa ca George Cosbuc a suferit numaidecit dupa moarte o uitare injusta, desi explicabila, dupa ce poezii ca Mama, Cintecul fusului, El Zorab, Noapte de vara, Trei Doamne si toti trei, Iarna pe ulita desfatara pina la satietate copilaria citorva generatii prin mijlocirea manualelor didactice si a serbarilor scolare. Simbolistii, puristii, suprarealistii, modernistii in genere, crutind pe Eminescu, au vazut ingroziti in Cosbuc triumful anecdoticului. A ajutat disc...... Citeste »
Politica »
Factorul intern. România în spirala conspiratiilor. Sus cortina, domnilor „… escu”!
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Fostii presedinti ai Romaniei, discipoli si mentori ai politiei politice Peste epoca lui Traian Basescu - de cinci ori ministru, de doua ori primar general al Capitalei, de doua ori presedinte al Romaniei si tot de atatea ori suspendat - nu a cazut cortina. si asta pentru ca, vreme de patru decenii, personajul - cu o irepresibila apetenta pentru expunere mediatica - a jucat numai cu cortina lasata. Ceea ce este, in masuri diferite, valabil si pentru predecesorii ...... Citeste »
Eva Simon: Ungaria este tot mai urâcioasa si intoleranta
de Eva Simon
In spatele meu, in autobuz, trei baieti de vreo 10–12 ani dezbat infierbantati problema imigrantilor. Unul: – Ati auzit ca ieri noapte au prins la granita niste sirieni si politistii i-au dus la inchisoare? Celalalt: – Pacat ca nu am fost acolo. I-as fi lovit cu piciorul si le-as fi zis sa mearga inapoi la ei acasa, in tara lor! Al treilea: – Eu i-as fi scuipat! Ma uitam in spate si vad trei baieti frumusei, unul mai barnacut, clar ca era de etnie roma. M-a socat violenta vorbelor lor fata de ni...... Citeste »
SUSTENABILITATE TEHNOCRATA ROMÂNEASCA
Constantin Stefan SELARU De cand ne-a impodobit Ciolos cu acest guvern de tehnocrati de care s-a indragostit rapid si Iohannis care si-a exercitat de indata dreptul sau de proprietate denumindu-i astfel angro: „GUVERNUL MEU!” si unii si altii s-au tinut numai de giumbuslucuri care, in mod firesc, au fost subventionate tot de masa platitorilor cuminti de taxe si impozite. Astfel, presedintele Iohannis, prin slalomul juridic pe care l-a facut rapid prin legea romana ne-a reamintit despre maniera s...... Citeste »
JOHANNIS NU ARE DREPTATE
„Situatia lui Vasile Blaga este o surpriza foarte neplacuta. Trebuie sa fim foarte realisti. Prin aceasta evolutie PNL a ajuns intr-o situatie complicata.” Regret ca trebuie sa-l contrazic tocmai pe presedintele Romaniei, dar vreau sa-mi exercit dreptul de exprimare libera castigat la Revolutie. In ciuda Contrarevolutiei, declansata de echipa Iliescu&Co., nu a putut reintroduce cenzura securista. Doar perpetuarea sistemului, adus la perfectiune de Traian Basescu. Convingerea mea ! Asteptam, ...... Citeste »
Doar insul fara caracter e nimerit sa fie lider!
de George Petrovai
Intrucat, vrand-nevrand, prin mult trambitatul progres al omenirii trebuie sa intelegem o relativa prosperitate (cativa bogati din ce in ce mai bogati si uriasa masa a saracilor tot mai saraci), o dezvoltare fara precedent a triadei egoism-cruzime-nedreptate, mama fioroasei triade neomenie-ipocrizie-talharie, si un tot mai mare decalaj intre intelect si morala (atotstiintificul om modern este mandru nevoie-mare de ateismul si lipsa lui de scrupule), nu cred ca mai poate surprinde pe cineva demen...... Citeste »
Cultura »
FESTIVALUL - CONCURS DE POEZIE SI ESEU PENTRU ELEVI „SERAFIM DUICU”, EDITIA A XVI-A
Nicolae BACIUT In vederea descoperirii si promovarii valorilor literare si pentru omagierea carturarului si scriitorului Serafim Duicu, Directia Judeteana pentru Cultura Mures, in parteneriat cu, Gimnaziul de Stat „Serafim Duicu”, Fundatia Culturala „Scoala Ardeleana”, cotidianul „Cuvantul liber”, alte institutii si ONG-uri muresene organizeaza cea de a XVI-a editie a Festivalului-Concurs de Poezie si Eseu pentru Elevi si Studenti „Serafim Duicu”. La concurs pot participa elevi din judetul Mures...... Citeste »
„SUNT SUFLET ÎN SUFLETUL NEAMULUI MEU...”
de Nicolae Baciut
Nicolae BACIUT Exista numeroase nedreptati ale istoriei literare dupa decembrie 1989, cu ierarhii bulversate, cu excluderi incrancenate, cu omisiuni flagrante. Lista este prea lunga si nu constituie obiectul acestor insemnari, care vizeaza doar un caz, cel al lui George Cosbuc, autor canonic de notorietate, scos din manuale in cel mai pur registru stalinist. Probabil ca ingropata fiind agricultura romaneasca, trebuia ingropat si „poetul taranimii”, falsa eticheta aplicata unui autor de calibru a...... Citeste »
INTERVIU CU RUCSANDRA MARIA SAULEAN
Doru IONESCU Doru IONESCU: De unde esti de loc? Unde ai crescut/te-ai format? Rucsandra Maria SAULEAN: M-am nascut in frumosul oras montan Miercurea-Ciuc, Harghita –din tata ardelean (din Hodac, Mures) si mama moldoveanca (din Zemes, Bacau)–, unde mi-am trait primii 18 ani formandu-ma ca tanara artista mai intai la mult-premiatul teatru romano-maghiar pentru copii (desfiintat dupa 1989), apoi in corul Heruvimi condus de extraordinara Nicoleta Tarnoveanu (acum maritata Pirvu) si impreuna cu elevi...... Citeste »
O Adolescenta în Pas de Defilare
de Corina Diamanta LUPU
Pe 3 septembrie 2016 am trecut pentru prima data, pragul fostului Liceu Militar de la Breaza, Prahova, in prezent, Colegiul National Militar “Dimitrie Cantemir”. Am ajuns aici invitata la o ocazie de bucurie: intalnirea de 30 de ani a promotiei 1986. Cu emotie in suflet, am pornit-o, dupa ce am depasit controlul de la poarta, pe aleea ce duce spre Comandament. De o parte si de alta a aleii, tufele mari de tuia semanau cu niste strajeri ce pazeau de o eternitate, acel loc. In fata Comandamentului...... Citeste »
ROMÂNIA & SUPUSII MAJESTATII SALE – „ON NE FAIT PAS DE ROMANS ICI...”
Dan H. POPESCU „26 ianuarie 1923 The Criterion, 9 Clarence Gate Gdns Draga Randall, Iti multumesc pentru scrisoarea ta din 19 ianuarie. Ai avut perfecta dreptate cand te-ai gandit ca ceea ce ma interesa era o traducere a unei selectii de scrisori, desi am sperat ca imi vei putea furniza cateva informatii cu caracter explicativ – mai mult sau mai putin, cat ai fi crezut de cuviinta –, in beneficiul majoritatii cititorilor englezi, care probabil ca nu sunt familiarizati, nu doar cu Madame Gontard ...... Citeste »
BANCA AMINTIRILOR (14) - TOAMNA TÂRZIE
George GOLDHAMMER Repet, scriu pentru mine folosind „filtrul selectiv din creier care ne ajuta sa uitam ce a fost rau si sa faca mai mult loc in a retine ce ne face placere sa ne reamintim in continuare. Pentru cine priveste imaginea atasata acestor randuri scrise, presupun ca „lacusta asezata pe firul uscat de al unei flori, nu ii spune nimic. Consider ca este normal, dar eu privind-o ma simt iar tanar. Traiesc atat de viu acele amintiri! Povestea incepe intr-o zi minunata de toamna... in vremu...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (59) – ÎN FIREA LUCRURILOR
Dorel SCHOR Cu Zaharia, care are o taraba de falafel si racoritoare, am ramas in relatii bune de cand am procedat la un schimb de experienta folositor pentru amandoi: eu am vandut falafel cateva zile, iar el s-a comportat ca un intelectual. De atunci eu cumpar din cand in cand o jumatate de portie, iar el poarta freza cu carare la mijloc si a fost ales presedintele Asociatiei micilor restauratori. Chiar l-am intrebat zilele trecute: - La ce va trebuie o asociatie? Ca doar voi sunteti, prin speci...... Citeste »
Volumul ,,Cântecul padurii” (1)
de Cristina Mariana Balasoiu
Autor Cristina Mariana Balasoiu Microb genetic Anii vietii sunt muncitorii care beau cu sete din ore si zile. In sudoarea fruntii isi cresc copiii si-n lacrimile talpilor urmasii. Ascut lantul anilor in flacara iubirii pe retina ochilor. Ma descalt, mandra, de tinerete si aleg numarul potrivit printre lentile si dioptrii. Curatirea sufletului si inteligenta imi raman in perii albi, iar demnitatea imi curge prin vene. · Invitatie Aerul din incapere miroase a parfum de busuioc stropit cu sangele r...... Citeste »
BOLILE INCURABILE ALE OMENIRII
George PETROVAI Numai ce spui „boli incurabile” si indata te gandesti la cancer sau diabet, doua dintre devastatoarele maladii specifice epocii noastre. Poate ca unii nu vor fi de acord cu sintagma „boli specifice unei epoci”. Le dau dreptate. Da, bolile si suferintele (nelipsite din viata omului ca forme perceptibile ale timpului rau si bolnav in care-i este dat sa-si duca existenta), nu asteapta o anumita perioada pentru a se declansa. Mereu prezente in istoria scrisa si nescrisa a omenirii, a...... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala - Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Anul XV(2016), nr. 333(1 –15 Septembrie) Dragii mei enoriasi! Prietenie – surogat. Cine nu stie ce inseamna ce inseamna un surogat? Cuvantul a intrat in vorbirea curenta a omului de rand pe vremea cand cumpara salam cu soia si i se spunea ca e cu carne de cea mai buna calitate; cand i se vindea ovaz prajit si macinat si i se spunea ca este cafea naturala; cand i se spunea ca la noi este cea mai adevarata democratie si, in realitate, vedea singur, la tot pasul, ca de fapt e cea mai reprezentativa...... Citeste »
Oferta de carte =Octombrie - 2016= (CU PREMII)
de Pr. Dr. Alexandru STANCIULESCU-BARDA
Parohia Malovat Loc. Malovat - Jud. Mehedinti Romania Tel.0724.99.80.86 E-mail: stanciulescubarda@gmail.com Oferta de carte =Octombrie - 2016= (CU PREMII) Va rugam sa ne permiteti sa va prezentam lucrarile pe care le avem disponibile pentru vanzare in stocul parohiei noastre. Ne exprimam, totodata, speranta, ca ele vor gasi ecoul cuvenit in sufletul Dvs. si ne veti face comenzi cat mai consistente, atat pentru nevoile Dvs. spirituale, cat si ale celor dragi. Parohia noastra pune la indemana tutu...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Din avion, coboara Gheorghe cu pantalonii in mana: - Nu mai zbor cu avionul in viata mea! « Puneti centura, scoateti centura! » - Nu inteleg de ce te enervezi, draga mea. Tu ai vorbit si eu am tacut. - Da, dar ai tacut intr-un mod foarte provocator. - Nu va suparati,cum ajung la gara? - Tineti drumu asta, treceti de ultima casa, apoi paduricea, si peste un kilometru, ati ajuns. - De ce dracu ati pus-o asa departe de sat?! - Pai, ne-am gandit s-o punem mai aproape de linia ferata. La proces, un c...... Citeste »
Flux de stiri »
PRIMA ZI DE SCOALA
Adda NEAG Dupa cum toti stim, cea mai importanta zi pentru elevii de pretutindeni a sosit. Inceperea anului scolar a adus noi elevi pe bancile scolii, noi sperante dar si multe zambete pe fata acestora. Expresiile inocente ale copiilor mai mici se zaresc la tot pasul... si astfel noi venitii sunt primiti cu caldura sufleteasca. Totul devine un ansamblu de culori vii, de la cerul care imparte lumea in mii de bucati discrepante si pana la uniforma ce ne uneste prin spiritul scolii. Prin bancile ab...... Citeste »
Premiera româneasca si europeana – consultari cetatenesti ASSET privind pregatirea în caz de epidemie sau pandemie (primele rezultate)
de Prof. univ. dr. Mircea-Ioan Popa
Sambata, 24 septembrie 2016, la Facultatea de Medicina a UMF „Carol Davila” Bucuresti, a avut loc un eveniment, in premiera, atat la nivel national, cat si european – Consultari cetatenesti privind pregatirea in caz de epidemie sau pandemie. Vom prezenta primele rezultate. Evenimentul s-a desfasurat in cadrul proiectului ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics), partenerul roman fiind Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, reprezent...... Citeste »
Demnitar al statului român face propaganda extremista maghiara! Presedintele CNCD: Hai tinutul secuiesc! De ce nu este demis?
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) face propaganda in favoarea separatismului pe criterii etnice a asa-zisului tinut secuiesc, scrie Dan Tanasa pe www.dantanasa.ro, preluat de Romanian Global News. Presedintele CNCD, UDMR-istul Csaba Ferenc Asztalos, nu este nici pe departe, asa cum ne-am astepta, inaltul demnitar al statului echilibrat si echidistant, ci un alt pion al propagandei separatiste maghiare in favoarea autonomiei pe criterii etnice a asa-zisului ...... Citeste »
Editia a XVI-a a Târgului de Pâine, 2016
Rada Ilie, muzeograf etnograf, jud. Olt: “As dori sa transmit cititorilor ca obiceiurile se pastreaza, au fost transmise din generatie in generatie si noi avem datoria sa le transmitem mai departe asa cum le-am mostenit.” Miron Muntean, tinutul Padurenilor, jud. Hunedoara: „Suntem prezentí aici cu o formatie de clacasi din zona Padurenilor (barbati, tineri, femei tinere si fete), care participa la o claca la imblatitul graului.” In perioada 15 – 18 septembrie, 2016, Primaria Sectorului 2 si Cent...... Citeste »
In memoriam IOAN GYURI PASCU…
de Ioan Iacob
Daca as spune ca a fost inegalabil in Grupul DIVERTIS… Daca as spune ca avea UN UMOR NEBUN… Daca as spune ca a fost UN OM GENEROS si IDEALIST… Daca as spune toate acestea, tot nu as reusi sa sintetizez ceea ce a fost cu adevarat omul si artistul Ioan Gyuri Pascu. Cred ca el s-a risipit cu daruire si generozitate pe mai multe planuri artistice, dar cuvintele din cantecele sale capata sens abia acum (sau abia acum lumea este dispusa sa-l asculte pe cel pe care, de obicei, isi vine sa-l tratezi cu ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page