Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1214 - 13 Iunie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Datorita unei politici economice caracterizata printr-un primitivism inacceptabil nici in junglele din Papua Noua Guinee si a unor cohorte de factori decizionali total straini de acest concept filosofic numit economie, domeniu in care si-au adus contributia cerebralitati de prima marime a Mapamondului, g......Citeste »
Editoriale »
Eva Simon: Scoala din Micherechi ramâne la stat
de Eva Simon
In ultima zi din luna mai, presedintele KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – Centrul de Intretinere a Institutiilor Klebelsberg) din Ungaria a informat conducerea comunei Micherechi ca secretarul de stat pentru invatamant a decis ca dreptul de administrare a scolii generale din Micherechi sa nu fie predat pentru Consiliul Local Romanesc din Micherechi. Asta inseamna ca administratorul acestei scoli romanesti va fi si in continuare Centrul KLIK, adica statul ungar, si nu vreo autoguvern...... Citeste »
Eroii români comemorati la Debrecen si Hajdobosormeny, în Ungaria
Intrevederi ale consulului general Florin Vasiloni cu primarul orasului Debrecen si prim-procurorul jud. Hajdu-Bihar Consulatul General al Romaniei la Gyula, Ungaria, reprezentat de catre Florin Trandafir Vasiloni, consul general, a marcat, in Ungaria, prin manifestari diverse, “Ziua Eroilor”. La data de 8 iunie 2016, Consulatul General al Romaniei, a organizat, cu ocazia “Zilei Eroilor”, in locatii din cadrul circumpscriptiei consulare de care raspunde, ceremonii de cinstire a memoriei eroilor ...... Citeste »
Si la Vidin românii din Bulgaria au comemorat eroii români
Ziua Eroilor a fost omagiata la Vidin, joi, 9 Iunie 2016, de Asociatia AVE - Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria, singura organizatie care a comemorat, prin depunerea de flori la monumentul ostasilor romani de la Smardan, Ziua Eroilor si Inaltarea Domnului transmite corespondentul Romanian Global News. O sarbatoare nationala a poporului roman, in memoria celor cazuti de-a lungul veacurilor pe campurile de lupta, pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamul...... Citeste »
Vederi de pa prispa - ACADEMIA - Alma Mater dupa 48 de ani
de Robert Pugler
Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus. Post jucundam juventutem, post molestam senectutem nos habebit humus.Vivat academia, vivant professores, vivat membrum quodlibet, vivant membra quaelibet, semper sint in flore! N-au participat prea multi la reuniunea aceasta. Din motive mai mult au mai putin plauzibile, altii bolnavi sau decedati. Dar cei care ne-am adunat la gardul de fier forjat din fata Academiei, sub bila de pe acoperisul cladirii ce sfideaza parca timpul si menirea ei, ne-am strans mana,...... Citeste »
Politica »
Denis Grigorescu: Povestea lui Aurel State, supravietuitorul din Gulag ucis de securistii lui Ceausescu
A scapat din teribilul Gulag sovietic si din ghearele lui Stalin, a iesit in carje din cele ale lui Gheorghiu-Dej si a fost torturat si ucis de securistii lui Ceausescu. Aceasta este povestea argeseanului-erou Aurel State, nascut in 1921 in comuna Godeni, scrie Denis Grigorescu in adevarul.ro, preluat de Romanian Global News. A cazut prizonier in luptele de la Sevastopol La 20 de ani, Aurel State pleaca sa lupte pentru dezrobirea Basarabiei si Bucovinei de Nord, iar in 1942 savarsind acte de vit...... Citeste »
Experienta rusa e complexa si multiforma
Corneliu Vlad Retorica politica internationala privilegiaza, de la o vreme, intrebarile despre Rusia. Incotro se indreapta Rusia? Ce are de gand Moscova? si, mai ales, ce va face Putin? Inainte insa de a(-si) raspunde, unii, mult mai putini, se mai intreaba, totusi, si daca intelegem corect Rusia (intelegere neinsemnand, in mod automat, incuviintare, acceptare, aprobare). si de aici, alta discutie, in care ajungem iar sa ne intrebam: cati dintre noi cunosc, intr-adevar, cat ceva mai mult despre ...... Citeste »
Sesizarea DNA în urma unei declaratii a fostului presedinte Traian Basescu - Dosarul Microsoft
Adresata: Domnei ministru al Justitiei, Raluca Alexandra Pruna Senator: Valer Marian Circumscriptia electorala: nr. 32 Satu Mare Colegiul electoral: nr. 1 Grup parlamentar: independent Obiect: Sesizarea DNA in urma unei declaratii a fostului presedinte Traian Basescu Sedinta Senatului din: 07.06.2016 In temeiul art. 112 alin.1 din Constitutia Romaniei si art. 159 din Regulamentul Senatului, va inaintez prezenta INTREBARE: In data de 15.05.2016 fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu...... Citeste »
HRISTOS S-A ÎNALTAT !
de Sergiu Gabureac
Dupa 26 de ani, analfabetii din Parlamentul Rominiei sunt sesizati ca art. 1 din Constitutie, de care fac deseori mare caz, este incalcat in mod grosolan. Specialistii au observat, in sfarsit, ca stema fara coroana incalca art. 1 din Constitutia Romaniei: Art. 1, (1): „Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.” Am atras atentia asupra acestui lucru de ani de zile. Dar, cine sa asculte de un tugulan, cu ceva cunostinte ? Si nu am fost singurul ! Coroana de otel, t...... Citeste »
Seful guvernului de la Chisinau ia bani din România si da din coada pe lânga Rusia. Cât va mai dura jocul la doua capete?
Aflat la Biskek, Kirgizstan, premierul R. Moldova Pavel Filip s-a intalnit cu omologul sau de la Moscova, Dmitri Medvedev, dupa ce au participat la reuniunea sefilor de guvern din tarile membre ale CSI.Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, cei doi au discutat despre „necesitatea relansarii relatiilor economice dintre Republica Moldova si Federatia Rusa , dar si stabilirea unei agende comune de actiuni pentru a identifica solutiile problemelor existente in cooperarea bilaterala, scrie w...... Citeste »
CE-ATI FACUT DIN TARA MEA, NEMERNICILOR?!
Constantin-Stefan SELARU Inca nu stiu prea bine spre cine sa ma uit, spre cei care continua nestingheriti ca sa jefuiasca Romania ori spre cei care asista nepasatori la distrugerea treptata dar sigura a Tarii mele. Dar nu, de fapt nu asista ei chiar asa de nepasatori pentru ca, daca nu fac parte dintre cei mituiti ca sa ii sprijine pe infractori asumandu-si astfel determinantul rol de cozi ale topoarelor jefuitorilor, pur si simplu stau pe margine – dar la umbra odihnitoare - si clevetesc proste...... Citeste »
Când votul la tâlhari e dat, din lac în put ai avansat!
de George Petrovai
La vremea lui, Eminescu isi deplangea compatriotii crunt inselati si exploatati de leprele interne si externe: „Vai de biet roman saracul,/inapoi tot da ca racul”... Dar iata ca dupa 150 de ani de-atunci si dupa tragica farsa democratica (sic) dintr-o alta Duminica a Orbului, romanii nu se dezmint, astfel ca – in virtutea aceleiasi sinucigase logici à rebours – in ziua de 5 iunie 2016 au votat cu atata furie patriotica impotriva coruptiei generalizate si cu asa o neghioaba indulgenta fata de cor...... Citeste »
Cultura »
Eminescu, in memoriam
de Lia Ruse
LUCEAFAR AI RAMAS IN VREMURI Alt sunet se afla-n poeme, Alta culoare-n trairile tale… Gandul adanc te-a prins in scrieri rare, „Luceafar ai ramas in vreme“! Prin lume-n cele patru laturi Deschisa ti-a fost poarta nemuririi… Si,.. va pluti si peste veacuri Tristetea grea… Cum plans-au trandafirii! Intiparirea lirica a timpului Ramasa-i ca miscare-n suflet. Decoruri calde-ale-anotimpului Sunt pline de ardoare-n sunet. Tu ai intrat in noaptea incruntata, Suflet trudit de timp albastru: Clipe tacand...... Citeste »
Galina Martea: “Basarabia – lacrimi si durere”, poem
de Galina Martea
BASARABIA – LACRIMI SI DURERE Ah! Cat timp va mai dura calvarul Plin de durere si taceri de veacuri? Painea si sarea este adevarul, Trecut prin apa plina de vartejuri. Cat timp va mai dura aceasta cruce, Cazuta peste capul aplecat? Vantul trezeste-o lume la rascruce, Dar, din pacate, toti au plecat din sat. Cat timp va mai ploua cu piatra Peste destinul mort, fara cuvant? Blestemul orb loveste rau in vatra Si-mprastie scantei pe-al tau pamant. S-a-ndepartat copilul de parinte, Parintii au ramas ...... Citeste »
DORU DINU GLAVAN – O CALATORIE PE UNDE SONORE –
Daniela GIFU Sunt, cred, putini dintre cei trecuti de 40 de ani care sa nu fi auzit de sloganul „Radio Resita, Dragostea Mea!”. Un post public regional de radio, dintre cele mai ascultate si cunoscute nu doar prin aria de acoperire, cat mai ales prin diversitatea programelor, care a reusit sa se remarce prin vocea inconfundabila a lui Doru Dinu Glavan. Marturie, ramane spunerea, adresata in pragul pensionarii colegilor sai resiteni, dupa 44 de ani de activitate la Postul regional Radio Resita, a...... Citeste »
RONDELUL TEIULUI ...Dupa castan,salcâm ...înfloreste si teiul ...chiar în luna pomenirii POETULUI NEAMULUI ...nu-i si acesta un semn ?! ...
de Mihai Horga
Teiul sfant si parfumat Umple parcuri si alei Ma indeamna la visat Sfantul, parfumatul tei Eminescu-a onorat Iasiul cu celebrul tei Teiul sfant si parfumat Umple parcuri si alei Aurit de flori de tei In Copou am admirat De patru lei aparat Ca simbol al dragostei Teiul sfant si parfumat (Mihai Horga) de Mihai Horga... Citeste »
SETEA DE ABSOLUT ÎN POEZIILE DOMNITEI NEAGA
BUICA Elena Credem in Absolutul din noi, de aceea ne place poezia Domnitei Neaga, care spinteca drumul spre Absolut cautandu-i piscurile. Uneori ne vine sa strigam si noi ca Faust: “Iubesc pe acela care doreste imposibilul!”… Acest imposibil si setea aceasta de Absolut sunt traite de fiecare dintre noi intr-un fel anume, fiindca toti suntem plamaditi din lutul etern al Creatorului. La Domnita Neaga, setea de Absolut, cu precadere in volumul „Floare de lotus” (2016), pare sa fie coloana vertebral...... Citeste »
Balade persuasive
George PETROVAI Sighetu Marmatiei 2016 Da-mi, Doamne, suflet de poet si inima de viteaz!... Motto: Fericiti cei ce pazescu judecata si fac dreptate in toata vremea si mustreaza pre cei ce judeca strambu! - Neagoe Basarab Polemici mai vechi sau mai noi ale lumii si ale tarii, in speta, sunt tratate de poetul si eseistul GEORGE PETROVAI, cu aceeasi seriozitate si efervescenta creatoare care-l caracterizeaza. Poetul stie sa fie romantic, shakespearean chiar - in Intoarcerea Risipitorului, o minunat...... Citeste »
Camera Video din Sala de Spectacole
de Octavian Lupu
„Ziua de ieri reprezinta doar memoria celei de azi si ziua de maine rezulta numai din visul zilei de astazi.” – Khalil Gibran Luminile scenei mai erau aprinse. Publicul plecase de peste o ora. Prezenta actorilor se simtea inca vie in atmosfera, dar totul era doar un vis ce persista inca in spatiul vast al salii de spectacole. Sunetele estompate ale strazii se auzeau undeva, in departare. Un miros dens de carton incins venea dinspre decorurile scaldate intens de stralucirea incandescenta a proiec...... Citeste »
Elicopterul= " timpuri moderne " George Goldhamer
... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (80) –EXCURSII ORGANIZATE
Dorel SCHOR Ce-mi place mie la excursiile organizate e atmosfera... La inceput, oamenii nu se prea cunosc dar, dupa doua, trei zile de calatorie cu autobuzul si una sau doua mese pe zi in sala restaurantului, incepi incet, incet sa recunosti figurile si chiar sa-ti dai seama cine cu cine e casatorit sau, ma rog, face pereche. Tot dupa cateva zile, intr-o seara fara program, ghidul organizeaza o intalnire colectiva, fara protocol, in care fiecare se recomanda, spune cum il cheama, cu ce se ocupa,...... Citeste »
CUVÂNTUL (POEME)
Irina Lucia MIHALCA ATINGEREA CUVANTULUI Pe traseul iluzoriu inaintezi prin vantul puternic, abia respiri, mergi si mergi, de nicaieri se-aud voci, intinzi mana, nu vezi nimic. Un fir fragil intre doua puncte! Prin sunetele imprastiate peste tot, lacrimile pier ca aburii cetii dense, compacte, fara un punct de reper, fara urme. Un inger printre nori, in bucla de ganduri, raspandind o lumina radianta! Cuvantul te framanta - si Cuvantul s-a facut trup -, in puterea lui stau viata si moartea. Te im...... Citeste »
O VOCE CONSTIENTA STRIGÂND ÎN PUSTIU
Cezarina ADAMESCU Virginia Vini Popescu „Intre porti de univers” Editura ANAMAROL, 2016 Bucuresti (in curs de aparitie) Invitatia autoarei Virginia Vini Popescu de a patrunde impreuna cu ea „in universul gandirii si al trairilor cu incarcatura emotionala”, pe care o lanseaza in cuvantul sau, asezat in fruntea cartii de fata, este mai mult decat un imbold, este o tentatie irezistibila. Nobila profesiune de om de stiinta i-a conferit autoarei o viziune larga asupra Cosmosului, cu intreg cortegiul ...... Citeste »
Istorie »
Despre boieri
Acad. Dan Berindei Timp de secole, boierii au reprezentat clasa conducatoare a romanilor. Existenta lor legala s-a incheiat in 1858, odata cu incheierea Conventiei de la Paris a puterilor europene, devenite puteri garante. De fapt, pe multe planuri si-au continuat existenta si chiar si, in parte, functiile conducatoare. Daca in a doua jumatate a veacului al XIX-lea si in primele decenii din cel urmator au continuat sa ocupe parte din functiile politice si pe cele culturale, detinand totodata bun...... Citeste »
Flux de stiri »
Comemorarea poetului Mihai Eminescu, la Apateu
Marti, 14 iunie, la Apateu, va avea loc un eveniment cultural cu ocazia comemorarii poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), al carui bust se afla in curtea bisericii. Deschiderea manifestarilor se face la ora 11.00, cu o slujba de pomenire a poetului Mihai Eminsecu scrie Foaia Romaneasca preluata de Romanian Global News. Dupa acest moment solemn va urma un scurt program cultural sustinut de corul „Dal Segno al Facultatii de Muzica din Oradea si al solistilor Florina si Florin...... Citeste »
Concert simfonic pentru comemorarea celor 127 de ani de la moartea poetului national Mihai Eminescu
ICR Chisinau, in colaborare cu Ambasada Romaniei in Republica Moldova, organizeaza, un concert simfonic pentru a comemora cei 127 ani de la moartea poetului national Mihai Eminescu pe 15 iunie de la ora 17:00. Concertul va fi sustinut de violonistul Ilian Garnet, violoncelistul si dirijorul Cristian Florea si Orchestra Nationala de Camera a Salii cu Orga. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orga din Chisinau iar intrarea se face numai pe baza de invita?ie. In program: Constantin Silvestri - Trei ...... Citeste »
Eveniment în Sudul Basarabiei: Festivalul romanilor din Ucraina, la Ismail
Pe 19 si 20 iunie 2016 va avea loc prima editie a „Festivalului folcloric al romanilor din Ucraina . In program vor evolua ansambluri folclorice romanesti reprezentative din toate cele trei regiuni din Ucraina in locuite de romani si interpreti de muzica populara romaneasca din Republica Moldova. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanilor din Afara Tarii, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din Regiunea Odesa Basarabia , transmite core...... Citeste »
“Inspirados por Portugal” - Expozitie Contemporanii la Ambasada Portugaliei din România
In data 10 mai, in cadrul intalnirii comunitatii portugheze din Romania, prilejuita de Ziua Nationala a Portugaliei, Ambasada Portugaliei din Bucuresti a fost gazda unei expozitii de pictura si sculptura romaneasca. Expozitia “Inspirados por Portugal” a reunit lucrari de pictura si sculptura realizate pe parcursul celor trei rezidente artistice organizate in cadrul Proiectului Contemporanii in Portugalia: “Madeira. Insula Eternei primaveri”, Arhipelagul Madeira, 2014; “Sapte Zile la Redondo”, Re...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page