Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1211 - 23 Mai, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler In ultima zi de Luni a lunii Mai, celebram Memorial Day, zi in care americanii si nu numai, aduc un pios omagiu celor care si-au sacrificat viata ca noi sa traim la standardele la care traim si sa avem conducatorii pe care-i meritam. Din anul 1864, cand Pvt. William Christman a fost primul inhumat in Arl......Citeste »
Editoriale »
Traficul de droguri. Cetatean român condamnat la moarte în Malaysia
de Elena CHIRITA
“Nu va lasati amagiti de un castig imediat. Riscati sa deveniti nu doar carausi care fac bani, ci si victime directe care vor fi uitate imediat si inlocuite rapid cu alti naivi. Pastrati-va viata de oameni liberi si dati-i valoare!” Interviu cu E.S. Constantin Volodea Nistor, Ambasadorul Romaniei Demersuri diplomatice Presedintia, Guvernul, MAE si Ambasada solicita schimbarea pedepsei - Domnule Ambasador, imediat dupa prabusirea Cortinei de Fier, inchisorile din America Latina au inceput sa fie ...... Citeste »
Impasul de la Cultura
Andrei Marga Cel care se pronunta acum asupra culturii este intampinat cu doua intrebari precise: Cum vezi numirea ministrului culturii? Ce opinie ai cu privire la situatia de la Opera din Bucuresti? Raspund incepand cu ultima. Sunt de parere ca Opera Nationala din Bucuresti ar trebui redata exponentilor genului liric, caci nu este treaba celor din minister, chiar daca ar fi priceputi. Un minister are de asigurat cadrul legal pentru decizii ale specialistilor si anumite premise. Atat! In fapt, g...... Citeste »
Eva Simon: Va multumim ca ne priviti, dar...
de Eva Simon
In mod normal, trebuia sa scriem in titlu „va multumim ca ne cititi , dar de aceasta data nu despre cititorii nostri, ai „Foii romanesti vrem sa scriem, ci despre... privitorii ei. Nu spunem nicio noutate cand remarcam, pentru a multa oara, ca in Ungaria se citeste tot mai putin romaneste. Din pacate. Si nu ne referim la cei care s-au mutat de curand din Romania, unguri sau romani, si care citesc romaneste in mod natural, sau la cei care au invatat limba romana ca limba straina si prin lectura s...... Citeste »
Frank Rose: Îi iubesc pe români, România este locul meu preferat
de Ioan Iacob
In loc de P.S. la Conferinta de presa organizata de Ambasada S.U.A. la Hotel Marriott din Bucuresti Intalnirea cu presa, organizata de Ambasada S.U.A. la Hotel Marriott, cu o zi inaintea inaugurarii scutului de la Deveselu, mi-a amintit de niste ani mai tineri, cand lucram pentru “Romanian Business Journal”(primul saptamanal economic romanesc publicat in engleza dupa 1989, care se distribuia in peste saizeci de tari din intreaga lume, saptamanal unde, la initiative mea, s-a infiintat o pagina de...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - MONOPOL =PUTEREA2
de Robert Pugler
Nu trebue sa fi un adept marxist ca sa intelegi ecuatia de mai sus. Zi cu zi, simtim pe pielea noastra, la propriu si la figurat, ce vreau sa va spun prin acest titlu. Aici, pe prispa, la adapost de cerintele si carentele societatii de consum, am primit niste informatii mediale ce mi-au sugerat aceste randuri. 1.- Prin filiera masonica (ce au oare ei cu mine ?) primesc pe cale virtuala, o stire dupa cum Grupul Bilderberg se va reuni anul acesta la Dresden, in Germania, la Hotel Kempinski. Aceast...... Citeste »
PREVENTIA - CHEIA EVOLUTIEI
de Sergiu Gabureac
Multa lume se intreaba de ce Romania este blestemata. Cum sa fie Romania pusa sub semnul blestemului ?, riposteaza altii. Privind lucrurile din Europa, vezi ca ceva nu este in regula cu tara de la poale de Carpati. O tara incredibil de frumoasa ! O tara 60/90/60, cum ar spune cei care se pricep la proportii. O tara care are, din toate, cate ceva. Are acel ceva care, daca ar exista inteligenta, patriotism si vointa la nivelul politicienilor, ar asigura dezvoltarea normala, situand Romania acolo u...... Citeste »
Interviu cu Ovidiu Nahoi, redactor sef RFI
de Ioan Iacob
P.S. la un interviu cu Ovidiu Nahoi, redactor sef RFI In urma cu cateva luni, la un schimb de experienta cu jurnalisti romani si straini, luam un interviu domnului Ovidiu Nahoi, redactor sef RFI, moderatorul acelei manifestari. Nu stiam ca domnia sa va deveni seful RFI pentru Romania si convorbirea noastra s-a axat atunci pe problematica acelui schimb de experienta. Am auzit recent la RFI o emisiune in care domnul Ovidiu Nahoi era chestionat, in mod neprotocolar , despre activitatea sa in afara ...... Citeste »
Cultura »
Demagogia – procedeu real în subjugarea poporului basarabean
Galina Martea Conform dictionarului explicativ al limbii romane intelesul cuvantului “demagogie” este redat printr-o simpla fraza si anume: “Inselare a opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicata de cineva pentru a-si crea popularitate; atitudine politica constand in inselare prin promisiuni si lozinci ademenitoare si mincinoase, etc…”. Dar de fapt, in realitate, sub aceasta simpla definitie a cuvantului “demagogie” se ascunde tragedia umana prin intermediu...... Citeste »
Expozitia „Fratii Minovici – pionierat medical si univers spiritual”
de Madalina Corina Diaconu
Muzeul Dr. Nicolae Minovici, 18 mai 2016 - 25 iunie 2017 Expozitia inaugurala care marcheaza redeschiderea pentru comunitate, dupa mai bine de o suta de ani, a „Vilei cu clopotei” a doctorului Nicolae Minovici (1906-2016) este organizata in parteneriat cu Institutul National de Medicina Legala „dr. Mina Minovici” si Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Romane, fiind curatoriata de Dr. Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului Bucuresti. Vernisajul expozitiei are loc...... Citeste »
EMIL SAUCIUC SI PUTEREA PRIVIRII
Smaranda COSMIN Era inevitabil ca bogatia spirituala a actorului Emil Sauciuc, veteran al teatrului Regina Maria din Oradea, sa nu-si fi investit caratele si in poezie, „provizia” subtila a sufletului cautator (in acceptie blagiana) si harnic talmacitor de mistere. Emil Sauciuc trudeste suav la sporirea corolei de minuni a lumii cu propria-i lumina. Cine ii cunoaste marile interioare a descoperit, fie si fragmentar, eruditele profunzimi sufletesti ale acestui actor-regizor vechi impatimit al sce...... Citeste »
PREFATA LA VOLUMUL „ESPRESSO DUBLU LA HAIFA”
Cristina CHIPRIAN Bianca Marcovici Espresso dublu la Haifa (Poezii) Traducere in limba ebraica de Tomy Sigler ZL Editura „Familia”, Israel, 2015 92 pg. „Daca nu mi-as uita versurile nu as mai putea scrie” Bianca Marcovici este o poeta a realului, ale carui bolti uluitoare sageteaza simturile, delimitandu-se net de banal prin contemplatia de sine. Cartea este o reflectare multipla intr-un glob cu oglinzi, capabil sa distorsioneze, dar si sa recompuna imaginea. Volumul se deschide cu un crez (Patr...... Citeste »
VINI POPESCU - POEZII CU INIMA CURATA
Elena BUICA Implinirea unui vis de a-ti vedea scrierile adunate intre copertele unei carti, e unul din cele mai tulburatoare vise. O asemenea speranta i-a incalzit inima de-a lungul anilor profesoarei de fizica Virginia Vini Popescu. Munca la catedra si cea in domeniul cercetarii facute cu pasiune, i-au adus, ce-i drept, inalte distinctii si pretuirea celor care o cunosc, numind-o cu mandrie, „savanta noastra”. Cu toate astea, a simtit ca nu si-a implinit menirea pana nu-si va vedea gandurile si...... Citeste »
CELE OPT NOTE ALE GAMEI
Grete TARTLER Bianca Marcovici Espresso dublu la Ierusalim Versuri: editie bilingva Traducere in ebraica: Tomy Sigler. Israel, 2008 Poezia Biancai Marcovici e numai in aparenta paharul cu emotii, paharul pe jumatate gol pe care au ramas amprentele sinceritatii: de fapt e vorba de o constructie care indeamna cititorul la o lectura ciclica, din ce in ce mai profunda. Unitatile poetice se leaga intre ele ca notele unei game, dar revenind mereu in alta structura; aparent, un joc, dar in realitate o ...... Citeste »
VISUL ARHEOLOGULUI
Ioan HOLBAN Despre romanul „SARCOFAGUL DRAGOSTEI” de Paul Leibovici „Atunci cand se va stabili o pace in popoarele din Orientul Mijlociu, unde au domnit romanii timp de secole, desigur ca si arheologii de acolo vor avea prilejul de a da la iveala palate, centre culturale, bai, amfiteatre si picturi celebre(...) In glasul lui se simtea acea dragoste, mai mult decat nostalgie pentru toate relicvele, statuile, stalpii de marmora, canile de lut, monedele pe care el le ascunse pe undeva si care-i era...... Citeste »
ZICERI (241/242) – INCREDIBIL & CU BUZUNARELE GOALE
Dorel SCHOR INCREDIBIL · Tot ce urca va trebui sa coboare... In afara de preturi. · Ca sa fi considerat destept, ai nevoie de cativa prosti prin apropiere. · Si gunoiul ascuns sub covor, pana la urma pute. · Aroganta naste ignoranta...Si invers. · Colectionarii cunosc bucuria lucrurilor frumoase care nu folosesc la nimic (Mihai Batog Bujenita). · Cand a fura e o virtute, a fi cinstit e o rusine. · Sunt unii care au intrat in rai la gramada... · Barbatul trebuie sa fie putin mai frumos decat drac...... Citeste »
CU MAGDALENA BRATESCU LA INTERSECTIA UNIVERSURILOR
Mihai BATOG-BUJENITA Doamna Magdalena Bratescu face parte din acea categorie de oameni care-ti retin atentia inca de la primele cuvinte rostite. Poate si pentru faptul ca vorbeste o limba romana care, din pacate, incepe sa fie din ce in ce mai putin folosita. Este vorba de acea limba la care au trudit decenii de-a randul marii bijutieri ai acesteia, nume de legenda, precum Alexandru Graur, Iorgu Iordan, Mioara Avram si altii a caror memorie ar trebui nemurita prin modul in care vorbim noi astazi...... Citeste »
Toponime mai mult sau mai putin derutante
de George Petrovai
Nu cu mult timp in urma am intalnit pe internet o incercare de deslusire etimologica a denumirii judetelor noastre. Jos cu palaria pentru straduinta! Si – cine stie? – poate ca multe dintre acele afirmatii/presupuneri chiar au temei stiintific. Ce m-a frapat pe mine ca om al locului a fost explicatia data Maramuresului: Cica ar fi un toponim compus din „mara” si Mures, cuvantul de origine traco-dacica „mara” insemnand stanca. Dupa cum se va vedea in continuare, nu numai ca-i o explicatie nesatis...... Citeste »
METAFORA IUBIRII NESFÂRSITE
de Cezarina Adamescu
Alexandra Mihalache, Intre cer si pamant, Editura Universitara, Bucuresti, 2015 Firimituri de frumos din „ramuri de lumina”. Acestea ne sunt oferite cu bucurie de autoarea de fata, cautand cu o ansa de alun, locul magic unde sunt adanc ascunse „fantani de vise”, „magie si candoare” pe care si-a propus sa le distaine, lasandu-ne sa-i patrundem sufletul si gandurile. Pe linia subtire dintre zenit si nadir sau, cum spune chiar titlul cartii „Intre cer si pamant”, acolo unde „trecutul poarta valul d...... Citeste »
Istorie »
Multe presupuneri si foarte putine certitudini în legatura cu primele popoare europene
de George Petrovai
Urmarind sa combata teoriile raseologice ale lui Gobineau si Chamberlain, din care mai apoi s-au alimentat ideologii nazisti, P.P.Negulescu intreprinde in volumul doi al tratatului Geneza formelor culturii o vasta incursiune in istoria primelor comunitati europene, cu culturile si civilizatiile lor aferente. Fireste, totul facut in binecunoscuta lui maniera, adica prin copioasa raportare la literatura de specialitate a vremii (istorie, filosofie, filologie). Scopul urmarit prin aceasta incursiun...... Citeste »
Religie »
De ce nu avem copii?
Articol Primit de la Preot Alexandru Stanciulescu Barda De ce nu avem copii? May 20, 2016 Aceasta intrebare m-a framantat ani buni. Abia dupa 13 ani de casnicie ne-a trimis Domnul un baietel. In aceasta perioada am fost incercat de atatea ganduri, am fost sfatuit de atata lume. Unii spuneau sa apelez la metodele medicale ultramoderne, caci insusi unchiul meu este un mare profesor in ginecologia reproductiva. Altii spunea ca e bine sa infiez, dar s-au gasit si din cei care ne-au incurajat sa trai...... Citeste »
Din Comunitate »
PRIMIM DE LA CITITORI - Glume, Sfaturi si Pareri VI
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Oastea merge pe stomac Sa prinda pe inamic De n-are mancare-n sac Nu poate face nimic dupa Napoleon. Lucratorul care n-are Bani deajuns ca sa manance Sta la rand pentru mancare El nu poate a produce Cine-i fericit la munca De stapanul lui ii place N-are griji, ca el mananca Cu placere toate face Omul nu este platit Ca-i destept si multe stie E platit ca e cinstit Si ca face ce el stie Eva n-a avut concurenta Cand ea si-a ales barbatul A stiut pri...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Warren Buffet la un interviu e intrebat: - Care e secretul succesului dvs? - Rabdarea, prietene, rabdarea si inca o data rabdarea. - Dar eu pot sa numesc o mie de activitati in care rabdarea nu te ajuta nicicum. - Spre exemplu?? - Hmm. sa transporti apa in sita. - Gresesti; pur si simplu trebuie sa astepti iarna. _______________________________ Un intelectual adevarat niciodata nu va spune Prost ai fost, prost ai ramas , ci va spune Timpul nu are putere asupra ta! _______________________________...... Citeste »
Flux de stiri »
CONCURS DE EPIGRAME „CINCINAT PAVELESCU”
Gheorghe Andrei NEAGU Asociatia Culturala „Duiliu Zamfirescu” din Focsani, impreuna cu R .L. „Cincinat Pavelescu” si AS. „Cavalerii Unirii” intentioneaza sa organizeze un CONCURS DE EPIGRAME „CINCINAT PAVELESCU” Doritorii vor trimite in format electronic 10-20 de epigrame, semnate de autor, impreuna cu o fotografie de autor si un scurt C.V. pe adresa de e-mail: gheorgheneagu@yahoo.com sau prin posta la adresa: str. Alexandru Golescu nr. 76, Focsani, Judetul Vrancea pana la data de 15 septembrie ...... Citeste »
GSM mesaj biblioteca publica
de Sergiu Gabureac
Dragi colege si colegi, De cativa ani sunt voluntar in cadrul Platformei Unioniste ACTIUNEA 2012. Ati aflat, desigur din mass media, din corespondenta mea pe mail si de pe facebook, multe detalii despre actiunile organizatiei, care are un singur obiectiv: reintregirea neamului romanesc in granitele Romaniei de altadata. Nu cred ca e cazul sa dezvolt durerosul subiect al despartirii a milioane de romani de tara mama pentru ca asa au vrut unii si altii. Suntem singurul popr european care un popor ...... Citeste »
InvestRomania - a new dedicated website
TO WHOM IT MAY CONCERN: I have the pleasure to let you know that it was launched the new official website InvestRomania (a government organization, at the same time), which is providing professional support and advice to foreign investors in Romania (whether is about opening a new office or a manufacturing unit), information that is offered to any interested party free of charge. The website is providing also relevant information regarding institutional data, namely procedural transparency, asse...... Citeste »
PRIMARIA MUNICIPIULUI CHISINAU A COBORÂT DRAPELELE ÎN BERNA
Primaria Municipiului Chisinau PRIMARIA MUNICIPIULUI CHISINAU A COBORAT DRAPELELE IN BERNA (16 mai 2016) REF: Drapelul de stat de pe cladirea Primariei municipiului Chisinau a fost coborat astazi, 16 mai 2016, in berna. De asemenea, in berna au fost coborate si cele trei drapele de la intrarea in sediul Primariei, drapelul orasului Chisinau, al Uniunii Europene si drapelul de stat, care a fost legat si cu o panglica de culoare neagra. Prin aceasta actiune, Primaria municipiului Chisinau comemore...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page