Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1210 - 16 Mai, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Nu mai constituie “compartmentalized”, cea mai inalta clasificare a documentelor secrete, faptul ca fiind adepta postulatului ramas de la Wayne LaPierre, executive vice president al National Riffle Associaltion,” the only way to stop a bad guy with a gun is with a good guy with a gun -singurul mod de a s......Citeste »
Editoriale »
Interviu cu E. S. Vasile Popovici, Ambasadorul României în Portugalia
de Elena CHIRITA
“Nu e exclus ca in viitor Occidentul sa priveasca intr-un mod mai nuantat si mai obiectiv prezenta romanilor pe piata muncii occidentale.” - Excelenta, in Portugalia sunt multi romani, desi poate nu la fel de multi ca in Italia sau in Spania. Au reusit acestia sa se integreze in societatea portugheza sau mai sunt multe de facut pentru ca si concetatenii nostri sa fie tratati, respectati la fel ca brazilienii sau marocanii naturalizati in Peninsula Iberica? - Romanii din Portugalia sunt in marea ...... Citeste »
Vederi de pe prispa - A STI SAU A NU STI ?
de Robert Pugler
ASALTUL INFORMATIEI De la viata fara Bytes la un Mega – flux informativ ASE-ul anilor 60 pregatea o grupa mica de economisti ideologi ce urmau sa reprezinte “omul de tip nou al societatii multilateral dezvoltate” ce , chipurile, luase locul celei aflate de mult timp “in putrefactie”, dar care, real, nu vroia in nici un chip sa moara. Indoctrinarea se desfasura concomitent cu o reala si foarte sustinuta deschidere a tarii catre cei, pe care societatea noua ii desemna ca dusmanii ei, un paradox, o...... Citeste »
Eva Simon: În loc de editorial…
de Eva Simon
Cu mai bine de 120 de ani, in 1894, Ion Luca Caragiale scria o scrisoare prietenului sau, Alexandru Vlahuta, cu care lucra impreuna la revista „Timpul . In asta gasim un text extrem de actual si azi despre patriotism si un elogiu adus neamului roman, despre care marele Caragiale credea: „inca nu crede in dreptate; inca nu poate scoate din sanu-i pe cine sa-i poata comanda; inca nu stie de cine sa asculte – fiindca nu are deocamdata incredere in nimeni .Scrisoarea este lipsita de cinismul ironic ...... Citeste »
SUA sprijina pozitia României de ajutor si integrare a R. Moldova în zona valorilor euro-atlantice
SUA sprijina si apreciaza pozitiv faptul ca Romania, acorda sprijin Republicii Moldova si in felul acesta se asigura ca reformele vor continua, pentru ca acestea asigura stabilitatea si un progres real, a aratat, duminica, intr-o discutie cu jurnalisti romani, Antony Blinken, adjunct al secretarului american de stat, scrie Digi24.ro, preluat de Romanian Global News. „Cred ca este demn de remarcat ca sprijinul Romaniei pentru R.Moldova a insemnat asigurarea ca R.Moldova continua pe drumul reforme...... Citeste »
Politica »
Povestea agentului Lucky, „Helmut”, „Florin”, „Adolf” (4)
Liviu Tofan Liviu Tofan a studiat filologia (specializarea germana-engleza) la Universitatea din Bucuresti. In 1973 a emigrat in Germania. A fost, intial, redactor de stiri, la Radio „Europa Libera/Radio Liberty apoi a detinut din 1980 sefia redactiei de stiri. A ajuns director adjunct al sectiei romane al postului de radio finantat de Congresul S.U.A. Amintim - sau reamintim -, dupa caz, ca Radio „Europa Libera a lansat, in timpul evenimentelor din 1989, numarul celor 64.000 de victime ale dece...... Citeste »
Povestea agentului Lucky, „Helmut”, „Florin”, „Adolf” (5)
Liviu Tofan Pe ultima pagina a notei informative, un locotenet colonel indescifrabil scrie de mana: Care este totusi adevarul in legatura cu acest om? Cum poate sa lucreze la Agerpres, sa stea la Sibiu si sa umble prin tara cu diverisi straini? De unde are bani pentru mesele, deplasarile si cazarile la diverse hoteluri din tara? Anturajul pe care-l are trebuie deasemenea sa dea de gandit - Serviciul de linie din Directie are cazul in control? Dupa cum vedem, Directia a III-a a Securitatii era in...... Citeste »
Vederi de pe prispa - VOX POPULI – VOX DEI !
de Robert Pugler
Ma gandesc ca e nu numai timpul dar si cazul sa revenim la o naivitate politica. Aici, pe prispa, e locul cel mai potrivit, deoarece pe la mesele conferintelor unde se aduna protipendada politica a lumii, duduie mintile pana le iese fum, de tot felul de manevre, siretlicuri, calcule si teorii, ba uneori chiar planuri concrete care nu intereseaza pe nimeni, dar subliniaza importanta celora care vor sa arate ca nu au pierdut vremea la masa tratativelor si a dineurilor bogate prin undeva in lume, d...... Citeste »
Interviu la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti ( I )
de Ioan Iacob
“Avem acorduri incheiate cu CANADA, mai nou si cu partea din Canada numita QUEBEC”, declara doamna Mariana SERBANESCU, Director executiv adjunct Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti ( I ) Exista un flux al bucurestenilor catre casele de pensii, in special dupa 1989, ceea ce ne-a determinat, la un moment dat, sa realizam un interviu cu doamna Mariana Serbanescu, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului Bucuresti. Am constatat ca aveam sa realizam un interviu in premiera. I.I....... Citeste »
REPUBLICANI si REGALISTI
de Sergiu Gabureac
A fost Ziua Europei ! Traiasca ! La Cotroceni s-a dat o grandioasa receptie ! Nu au fost invitati toti penalii Romaniei. Foarte bine ! 10 MAI este Ziua Independentei Romaniei ! Independenta, adevarata zi nationala a oricarei natiuni ! Liniste pe toate fronturile ! Sa fie aceeasi cauza ca pe timpul lui republicanului Ceausescu ? Doar pentru ca Ziua Nationala se intampla sa fie odata cu Ziua Regalitatii ! Ma asteptam ca televiziunile sa se inflameze ! Mai nimic. Singura care a onorat, cat de cat, ...... Citeste »
Cinismul fata în fata cu naivitatea
de George Petrovai
Se pare ca asta este specificul democratiei originale pe care ne-o dorim (pardon, demagogii o doresc, iar celor multi le este varata pe gat) si la care trudim de un sfert de veac: Ca vointa poporului exprimata printr-un referendum sa fie ignorata de palavragiii cu putere decizionala (vezi soarta plebiscitului din 2009, cand la urne s-au prezentat peste 50% dintre romani, care in proportie de 80% au votat pentru un parlament unicameral cu maximum 300 de membri!) si ca toate campaniile sa decurga ...... Citeste »
Barda bunicului
Mihai Ivan, Spania Copil fiind, vacantele mi le petreceam la tara... acolo unde universul se contura intotdeauna favorabil mie, micul print. Pasarile, vietati ale cerului si animalele din ograda mare coabitau intr-o armonie naturala, aproape chimica. Gazele din iarba de un verde unic, nemaiintalnit, isi petreceau nuntile cu acelasi ritual secular, firesc si nestingherit de colo pana colo. Mata isi scutura „motoceii”, neamortita inca de zaduful caldurii miezului de zi. Cotcodacitul gainilor ne am...... Citeste »
De la nationalismul pe sponci la multiculturalism
de George Petrovai
Un mastodont pestrit si diform asa ca Uniunea Europeana (de fapt Europa neunita din punct de vedere economico-financiar, cu un pospai de unitate geografica si cu o infloritoare neunitate spirituala), trebuia sa vina cu niste gaselnite care sa-i justifice, mai bine spus sa-i mascheze tendintele neoimperialiste. Da, tendinte neoimperialiste, caci astazi statele nu mai sunt cucerite prin nedemocratica invazie militara, ceea ce nu presupune nicidecum desfiintarea armatelor nationale si a blocurilor ...... Citeste »
Cultura »
RADIO PRODIASPORA ÎN CEI SAPTE ANI... DE-ACASA
George ROCA Motto: „Ti-e dor de tara? Stai linistit, Radio Prodiapora e langa tine!” La inceputul lunii mai 2016 se implinesc sapte ani de existenta a postului de radio „Prodiaspora”, unul dintre cele mai cunoscute posturi de radio romanesti care pot fi accesate on-line, atat de catre romanii de acasa cat si de cei din afara perimetrului national. Infiintat in anul 2009, de catre Ecaterina Campean din Bucuresti (Romania) si Robert Landmann din Zirndorf (Germania), acesta emite 24 de ore pe zi on...... Citeste »
Studiu Stiintific
Stimate domnule Patton, Ma numesc Alexandru Cucu, am 72 de ani, sunt pensionar, am o diploma in audit. Sunt casatorit si avem o fiica. Ma ocup de problemele despre care v-am scris de multi ani. Am dorit sa atrag atentia aici asupra acestor lucruri, dar nu am gasit cine stie ce interes ci doar o curiozitate neincrezatoare, poate si din vina mea. Aici oamenii sunt preocupati de alte probleme, poate la dvs. se vor gasi oameni care vor dori sa cerceteze astfel de lucuri mai amanuntit. Va mai trimit ...... Citeste »
Studiu Stiintific - Din legendele Apocalipselor
Multi cercetatori ai Bibliei au vorbit si nu inceteaza sa vorbeasca despre sfarsitul lumii, cunoscut acum sub numele de Apocalipsa. Fara indoiala ca orice lucru pe lumea asta are un inceput si un sfarsit, la fel si pamantul, dar nici macar Enoh in cartea sa, precursoarea Bibliei, nu vorbeste despre asa ceva, dinpotriva vorbeste de coborarea „rasei sfinte” din ceruri care va trai cu oamenii pe pamant. Si atunci de unde si pana unde inversunarea aceasta a unora ca vine sfarsitul lumii? Biblia a fo...... Citeste »
Caravana Limbii Române în Sudul Basarabiei » - 16-25 mai 2016
Madalina Corina Diaconu In perioada 16-25 mai 2016 se va desfasura caravana limbii romane in Sudul Basarabiei, care va cuprinde 15 reprezentatii de teatru de papusi pentru copii cu piesele: “Nunta lui Tandala”, “Un suflet pentru o papusa”, “Amintiri din copilarie”, “Sfanta Duminica”, “Noile aventuri ale Scufitei Rosii”, puse in scena de actorii papusari ai Teatrului B.P. Hasdeu din Cahul . Caravana va ajunge in scolile din satele din Sudul Republicii Moldova: Leova, Cimislia, Taraclia, Albota de...... Citeste »
Creatia umana - continut spiritual în existenta valorilor
Galina Martea Fiind un stimulent educativ de o valoare inegalabila in dezvoltarea omului, creatia umana este dialogul social reprodus prin forme clare de comunicatie. Prin acest dialog social, realizat si centrat pe creatie/lectura, are loc procesul de influenta ce orienteaza omul in a cunoaste valoarea cuvantului scris si rostit, valoarea sentimentelor si convingerilor umane, valoarea imaginatiei reale si ireale, valoarea a tot ceea ce este firesc si estetic in viata umana. Astfel, omul patrunz...... Citeste »
VICTOR ROSCA LA 90 DE ANI - PE URMELE EROISMULUI ROMÂNESC
Elena BUICA Pe sacrul pamant dacic, de-a lungul miilor de ani, au fost barbati-eroi care au tinut sus steagul dainuirii noastre pe aceste meleaguri si se nasc si astazi astfel de barbati. Din randul acestora face parte jurnalistul-scriitor Victor Rosca, despre care nu putem vorbi decat ca despre un erou. Ca sa il cunoastem mai bine, trebuie sa ne apropiem de domnia sa cu pasi usori si sa-i rasfoim paginile vietii cu degetele muiate in sfintenia agheasmei. Ii da dreptul sa fie trecut in randul er...... Citeste »
RECENZIE LA CARTEA „ÎNTRE CER SI PAMÂNT, PE CAMINO DE SANTIAGO” DE MANUELA SANDA BACAOANU
Lucia-Elena LOCUSTEANU Manuela Sanda Bacaoanu „Intre Pamant si Cer, pe Camino de Santiago” Camino Francez 2012 Editura ,,Scoala Ardeleana” Cluj-Napoca, 2015 „Povara luminii s-o ducem visand!/ Povara luminii s-o ducem vibrand.../ pentru o clipa-n infinit,/ infometati de-o tainica iubire...” „Intre Pamant si Cer, pe Camino de Santiago” e Traire! Fericire! Iubire! Iubirea, cel mai puternic liant al omenirii, forta de coeziune a lumii, a chemat-o pe Manuela Sanda Bacaoanu – autoarea cartii – spre o ...... Citeste »
SI PIETRELE PLÂNG - POEZII
Harry ROSS SI PIETRELE PLANG Au fost oameni. Un El si o Ea Tineri, frumosi Fuduli nevoie mare Anii i-au garbovit Limba li s-a impleticit Sufletul li s-a golit De iubire Treptat, tot ce aveau uman S-a pulverizat Deodata s-au prefacut in doua monumente De piatra Diformi, greoi, surzi si orbi Viata se scurse din ei cu temei si tot ce a mai ramas Pe chipul lor lor erau niste cavitati cu lacrimi alinecare se revarsau prin orificii mici, delicate, una, doua, trei bobite sarate asta la nesfarsit pietre...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (77) – PLICTISEALA MARE
de Dorel Schor
Viata e teribil de plicticoasa. Chiar i-am spus lui Menase cand a fost la mine alaltaieri, sa imprumute o perie de haine maro: - Ma plictisesc... Nu e o zi sa nu semene cu cealalta... Dimineata te scoli, bei in fuga o cafea solubila, inghiti un sandvici daca mai ai timp si fugi sa nu intarzii la serviciu. La serviciu rezolvi sau nu rezolvi aceleasi chestii in fiecare zi, te vezi cu aceleasi mutre, pleci la aceeasi ora, faci cam aceleasi cumparaturi, vii acasa obosit, mananci, citesti ziarul, te ...... Citeste »
MIHAI MERTICARU - SONETE
de Mihai Merticaru
SONETUL DEZILUZIONARII Ma intorc adesea pe-al gandului fir Sa vad templele din copilarie, Sa retraiesc vreo sfanta ghidusie, Aerul himerelor sa-l mai respir, Parintii si bunicii sa invie, Bucuriilor sa le dau un nou gir, Tot ce au visat strabunii sa admir, Ranile sa-mi ung cu-asta alifie. Negre perdele ma despart de trecut, La geam trandafirii nu mai infloresc, De-acolo spioneaza ochi nevazut, De urat imi tine alt necunoscut. Cotrobaiesc prin raiul copilaresc, Caut, dar nici pe mine nu ma gasesc...... Citeste »
RONDELUL SALCÂMULUI
de Mihai Horga
Salcam - pom de hotar Cu albi ciorchini in floare Tu ai imbietoare Dulci cupe de nectar ! Ca intr-un avatar Te ning margaritare Salcam - pom de hotar Cu albi ciorchini in floare Capcane-ntepatoare Perfid puse - barbar Oprind vreun talhar Pazesc a ta splendoare Salcam - pom de hotar ... (Mihai Horga) de Mihai Horga... Citeste »
Religie »
Scrisoare pastorala ; Foaie periodica, gratuita a Parohiei Malovat-Mehedinti
de Pr. Al. Stanciulescu-Bârda
Anul XV(2016), nr. 324(16 – 31 Aprilie) Dragii mei enoriasi! Pe Baraba il vrem! Numele acesta ne duce imediat cu gandul la acel personaj infiorator din Sfanta Scriptura, condamnat la moarte, pe care cei prezenti la procesul intentat Mantuitorului Iisus Hristos cereau in mod repetat sa fie eliberat, iar Domnul sa fie rastignit! Cutremurator! In Biblie se spune despre el doar ca era ,,talhar” si ca isi astepta executarea sentintei de condamnat la moarte. Nu stim pentru ce fapte. Poate ucisese, poa...... Citeste »
Flux de stiri »
18 mai 2016- Invitatie eveniment centenar plus expozitie permanenta Ocolul lumii pe jos
de Madalina Oprea
Povestea celor 497 perechi de opinci Muzeul Judetean Buzau are deosebita placere de a va invita sa participati la vernisajul expozitiei permanente Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci, in data de 18 mai 2016, incepand cu ora 11:00, la sediul din Bd. N. Balcescu, nr. 50, Buzau. Evenimentul va debuta cu prezentarea progresului implementarii proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci si a personalitatii globe-trotterului Dumitru Dan, a performantei sa...... Citeste »
InfoBulletin- Romanian business offer
TO WHOM IT MAY CONCERN: Please find enclosed the last Economic Bulletin (#75) issued by the Romanian Chamber of Commerce and Industry. http://www.snia.ro/infoBulletin/iBno75_2016.pdf Have a nice weekend! Razvan Dumitrescu Consul for Economic Affairs Consulate General of Romania Economic Office 200 E 38th Street New York, NY 10016 E-mail: razvan.dumitrescu@romconsny.org... Citeste »
O SEARA CU STIL LA NICOSIA - RAMONA FILIP FASHION SHOW
Veronica IVANOV 12 mai 2016, Nicosia: Deschiderea oficiala a showroom-ului designerului roman Ramona Filip Un nou spatiu din lumea fascinanta a modei s-a inaugurat aseara, pe strada Armenias, nr. 23, din Nicosia. Cel mai indragit designer din Cipru, romanca Ramona Filip, a reusit sa creeze o atmosfera exotica in centrul capitalei. Toti fotografii de la principalele reviste de moda din insula au fost prezenti la eveniment, pentru a vedea noua colectie Ramon Filip primavara – vara 2016 si a fotogr...... Citeste »
MUZEULUI SATULUI – 80 DE ANI
Madalina Corina Diaconu CUNOASTERE SI RECUNOASTERE DE LA MUZEUL SATULUI ROMANESC LA MUZEUL NATIONAL AL SATULUI „DIMITRIE GUSTI” 16 – 22 MAI 2016 Acum 80 de ani, in ziua de 17 mai, era inaugurat la Sosea, Muzeul Satului Romanesc, in prezenta conducatorilor tarii si a celor mai importante personalitati ale vremii. Satul era adus la Bucuresti dupa mai bine de 10 ani de cercetari aprofundate in peste 600 de localitati din Romania interbelica. Initiativa vizionara a lui Dimitrie Gusti de a aduce ”ves...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page