Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1204 - 04 Aprilie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Ne-a ramas de la Socrates-Socrate (470/469-399 B.C.), considerat alaturi de Plato-Platon si Aristotle-Aristotel cel mai mare filosof al lumii antice, parintele filosofiei vestice, ca adevarata stiinta consta in anamnesis-reamintirea lucrurilor petrecute intr-o etapa anterioara a existentei. Referitor la ......Citeste »
Editoriale »
Basarabia între criza, putere si mentalitate
Galina Martea Atunci cand situatia sociala si economica a unei tari se agraveaza tot mai mult, in acel moment si clasa de guvernare devine tot mai doritoare de a domina integral puterea statala, respectiv, dominand integral si bogatia nationala in propriile interese. Un astfel de fenomen, specific fiintei umane, reprodus prin conceptul unui „materialism al puterii”, conduce mereu la situatii de criza ce afecteaza in mod direct sistemul economic si social al tarii, si procesul de existenta decent...... Citeste »
Eva Simon: si românii din Ungaria au talent...
de Eva Simon
In zilele noastre peste tot se organizeaza concursuri de talente: la cantat, la dansat, la acrobatii, la dresat caini, la intins aluat de pizza etc. Exista concursuri pentru toate varstele, dar sunt si speciale numai pentru cei mici, care sigur sunt foarte dragalasi dar nu-i sigur ca luminile reflectoarelor le fac asa mult bine. Cunoastem „stele” care azi se nasc si maine sunt deja uitate, dar cei cu talente adevarate stiu sa-si gaseasca locul si in aceste lumi supra-evaluate. In urma numeroasel...... Citeste »
Vederi de pe prispa - PASARE MIGRATOARE
de Robert Pugler
Haihui prin lume ! Azi, suntem mai toti, intr-un fel sau altul, dintr-un motiv sau altul, pasari migratoare. Vacante, concedii, ani de studii pe meleaguri straine, goana dupa mai bine sau fuga din zonele beligerante, lumea e in continua miscare. In cursul anilor, omenirea a creat legi si reguli dupa care inlesnesc pe de-o parte aceste miscari de populatie, zone de recreatie pentru relaxare dar si locuri unde zanganitul armelor sau saracia crunta pune pe fuga pe nativii nascuti pe acolo. Vazand a...... Citeste »
Politica »
Comunicat de presa: Senatorii Comisiei juridice, raport de respingere pentru proiectul de lege initiat de catre deputatul Eugen Tomac privind reducerea numarului de parlamentari
Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor DEPUTAT EUGEN TOMAC Comunicat de presa Senatorii Comisiei juridice, raport de respingere pentru proiectul de lege initiat de catre deputatul Eugen Tomac privind reducerea numarului de parlamentari Proiectul de lege privind reducerea numarului de parlamentari la maximum 300, initiat de deputatul Eugen Tomac si sustinut de deputatii Partidului Miscarea Populara, a fost respins in Comisia de specialitate din Senat. Senatorii Comisiei juridice, de numiri, disc...... Citeste »
Astazi, în Europa, este interzis sa spui Adevarul!
Viktor Orban, Ungaria „Omerta mass-media din Romania Un discurs incomod pentru deciziile arbitrare si daunatoare ale conglomeratului european U.E. circula pe internet. Un discurs la fel de incomod si pentru prea-plecatii servitori oficiali instalati la pupitrele de comanda ale Romaniei, vreme de 26 de ani. Un discurs prea putin vazut si auzit, prea putin comentat, aproape neluat in seama de „turma de oi condusa spre prapastie de niste ciobani tampiti !. Cu atat mai regretabil, cu cat referirea p...... Citeste »
SFÂRSIT SAU ÎNCEPUT DE VEAC LA BUCURESTI?
1024x768 Viorel ROMAN La incrucisarea marilor puteri si credinte, romano-catolicism, greco-ortodoxie si islam, poporul roman, o enigma si un miracol (dupa Gheorghe I. Bratianu), sta in calea tuturor. Occidentalii ii sprijina pentru ca sunt latini si ii suspecteaza pentru ca sunt sub ascultarea greco-pravoslavnicilor si islamului, care tin cu dinti de aceasta subordonare. Moldo-valahii au fost cinci secole robii Califatului islamic de la Istanbul, a carei stapanire orientala era la fel de stupida...... Citeste »
De BUNA VESTIRE am votat RE-U-NI-RE !
de Sergiu Gabureac
In seara marii sarbatori, impreuna cu o delegatie a Bucurestiului de peste o suta de persoane, am luat lungul drum catre Chisinau. Spre locul unde s-a hotarat, cum 98 de ani unirea Basarabiei cu tara-mama, se indreptau zeci de delegatii din toate judetele si raioanele tarii de odinioara. ti cativa parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene, care au venit in nume personal. Vama a fost un moft de numai trei ore, dar ce mai conta ! Sufletul nostru era deja dincolo de sarma ghimpata ! Al...... Citeste »
Sa tot fii sparlamentar!
de George Petrovai
Democratia fara Parlament e ca nunta fara lautari. Cu atat mai mult intr-o democratie originala ca a noastra, unde legile sunt facute ca Sparlamentul sa confirme cu varf si indesat spusa lui Lomonosov adaptata la politica: „In societatea romaneasca postdecembrista cam toti pierd ca tot mai putini sa castige, caci rolul statului aflat la cheremul talharilor interni si externi este acela de-a transforma dezordinea in haos total”. Iata cea mai elocventa dovada ca la noi lucrurile stau in acest chip...... Citeste »
Cultura »
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
de Prof. dr. Nicoleta MILEA
Motto: „Clasicistii creatori de statura lui Stefan Cucu dau sansa oricarei culturi moderne si ulterioare. Poate mai mult decat oriunde, culturii romane.” (Liviu Franga) Lectura unei carti incita la o diversitate de abordari tematice, determinate de impactul: autor – mesaj – cititor, din nevoia de a cunoaste, in mod special, individualitatea si personalitatea celui dintai. Remarcabila in acest sens este lucrarea Olimpiei Varga – „STEFAN CUCU, UNIVERSITARUL SI SCRIITORUL”, aparuta la Casa Cartii d...... Citeste »
AL FLORIN TENE – LA BRAT CU ANDROMEDA
Petre DIN Al. Florin Tene La brat cu Andromeda. Viata scriitorului Gib I. Mihaescu. Intre realitate si poveste. Editura Napoca Nova Cluj-Napoca, 2016 Volumul La brat cu Andromeda. Viata scriitorului Gib I. Mihaescu intre realitate si poveste, publicat de Al. Florin Tene la Editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2016, este un roman care evoca destinul lui Gib Mihaescu in scurta sa existenta terestra. Scriitorul, excelent narator al evenimentelor primei jumatati a secolului al XX-lea, evoca lumea provi...... Citeste »
ACADEMIA ROMÂNO-AUSTRALIANA prezinta:
„DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE” UN SPECTACOL DE MUZICA SI POEZIE ROMANEASCA Cafeneaua Literara Sydney-Bucuresti* va invita Duminica, 10 aprilie, orele 16:00 la Teatrul „Horizon” din Wiley Park (Sydney) la un spectacol muzical-literar bilingv (roman-englez) DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE ! un dialog artistic de la Antipozi Un spectacol dedicat iubirii, plin de efervescenta, umor si dramatism, in care poezia se va imbina cu muzica si interpretarea scenica. Vor fi prezentate lucrari de notorietate ale unor cu...... Citeste »
INTERVIU CU DOAMNA DANIELA GÎFU
George ROCA George ROCA: Delicata, moderna, interesanta, sofisticata, prietenoasa, comunicativa, expresiva, harnica, educata... sunt doar cateva trasaturi pe care le aveti. Dumneavoastra cum v-ati defini, distinsa Daniela Gifu? Daniela GIFU: Toate astea la un loc… si ceva in plus. Sunt nascuta sub semnul Capricornului... Semn de pamant. Prin urmare, sunt ambitioasa, cerebrala, intreprinzatoare, chibzuita, organizata, imaginativa, generoasa, vehementa, melancolica, as putea spune predispusa la pe...... Citeste »
SENIORII ÎN DIRECT LA TÂRGOVISTE- Interviu de Viorica Predosan
Doamna actrita Claudia Motea, este o bucurie de a va reintalni! Iata-va acum, intr-o noua ipostaza, aceea de regizor si director artistic al unui teatru independent din Bucuresti! Abia v-ati intors de la Targoviste... Da! Este vorba despre o manifestare cultural- artistica a trupei TEATRUL NOSTRU. Am fost invitati de Universitatea VALAHIA pentru a avea o reprezentatie a spectacolului SENIORII IN DIRECT in Campusul Universitar. De ce tocmai la Targoviste? Si de ce intr-un cadru universitar? In pr...... Citeste »
MIRCEA GORDAN – FARA VOIA MEA
Antonia BODEA Volumul de scrieri „Fara voia mea” de Mircea Gordan, aparut la Editura Napoca Nova, 2015, contine un grupaj de poeme, cateva proze scurte si un numar de patru legende apartinand zonei de origine a autorului, in prelucrari versificate. Nota dominanta a mesajului este un lirism cald, calm, izvorat din evocarea in versuri si proze a experientelor personale de varsta in cronologia derularii lor. Titlul insusi ne trimite la un soi de confesiune poetica a celui care se simte impregnat de...... Citeste »
POEM PENTRU O STEA
Madeleine DAVIDSOHN Rataceam printre stele. In jurul meu puzderie: mari si mici, luminoase ori palide, cu un licar slab. Eu o cautam pe a mea. O cautam pierduta in multimea aceea, fara sa stiu incotro sa-mi indrept pasii, fara sa am vreun semn, dupa care s-o recunosc. Deodata, chiar langa mine, am auzit un glas. O atingere usoara, m-a facut sa intorc privirea. - N-ai grija, am sa te conduc eu. Inchide numai ochii. Inchide-i bine, lumina stelara, ar putea sa-i arda. Acum, lasa-te in voia mea! Ste...... Citeste »
CITIND O CARTE-PALIMPSEST
Lucia OLARU NENATI A aparut o noua carte semnata de Elisabeta Isanos, fiica poetei Magda Isanos si a scriitorului meritoriu, dar prea putin cunoscut - Eusebiu Camilar. Pana acum am citit mai multe carti scrise de aceeasi autoare si i-am putut constata larga disponibilitate pentru genuri diferite: poezie, proza, eseu, traducere, memorialistica si, nu in ultimul rand, preocuparea pentru recuperarea mostenirii spirituale, editoriale, de familie, dar si nationale, prin abordarea unor temelor dificil...... Citeste »
ROMAN - CETATEA MUSATINA
de Mihai Horga
DE ZIUA ORASULUI (30 martie - 624 ani de la atestare) ROMAN - multisecular Sa traiesti spectacular Vechi oras voievodal Cu parfum patriarhal Cu veche Episcopie Musatina ctitorie! ............................ Recitind istoria Sa cinstim memoria Bravilor inaintasi Ei au facut primii pasi Au pus piatra peste piatra Si-au zidit Moldovei vatra ! (Mihai Horga) ROMAN - CETATEA NOUa Straja pe Siret stai, dava Cu nume de Smirodava Veche cetate moldava ! Stefan, sfantul domnitor Nu te-a ridicat usor Pe ni...... Citeste »
TRAIESTE CLIPA !
de Mihai Horga
(„Carpe diem”-Horatiu) Traieste clipa! daca stii Iar daca nu, n-o mai trai Si nici nu te mai chinui… Traieste clipa! daca vrei si-n suflet daca ai scantei Nu sentimente de doi lei… Traieste clipa! daca poti Macar sa-i intelegi pe toti Si nu te crezi cel mai cu mot… Traieste clipa! daca simti Ca dragostea nu poti s-o minti Doar cu promisiuni cuminti… Vezi, clipei sa-i dai importanta Ca mii de clipe fac o viata Din orice clipa, tu invata! Mihai Horga (Roman, judetul Neamt) de Mihai Horga... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (71) – CINE E MAI NOROCOS
Dorel SCHOR Nu stiu daca e un fenomen legat de varsta sau de criza financiara mondiala dar, in ultima vreme, adica de un an si ceva, domnul Brocker a devenit grozav de invidios. Pe mine, cel putin, chestia asta ma indispune destul de mult pentru ca nu se justifica cu nimic. Imi face, de exemplu, o vizita incognito, fara macar sa ma anunte in prealabil, ceea ce practic nu ma deranjeaza, pentru ca eu nu sunt formalist. Suna la usa, intra, eu il poftesc cu mine in bucatarie, pentru ca tocmai mananc...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (22) – AFORISME DESPRE MARII UCIGASI AI LUMII
Harry ROSS · Suspectii sunt usor de recunoscut, teroristii, nu. · Teroristii vor cu tarie sa ne intoarca la barbarie. · Dupa eplozii, multi viteji se arata. · Ce paradox! Cativa teroristi infricoseaza o lume, o lume nu e in stare sa lichideze cativa teroristi. · In vorbe suntem foarte tari, in fapte prosti, nu temerari. · Teroristii vor sa prefaca lumea intr-un rug pe care sa parjoleasca tot ce e bun. · Previziunile sunt albastre. Optimismul se plimba undeva, prinrte astre. · Desigur pacea veni-...... Citeste »
Istorie »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (4)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+) „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi! (Traian Vuia) Prin amabilitatea distinsei doamne Ana Potra - careia ii aducem multumiri -, sotia regretatului mare istoric, Profesorul univ. dr. George Potra am primit 12 scrisori care fac parte din corespondenta lui Traian Vuia cu mentorul sau, Caius Brediceanu si pe care le supunem atentiei cititorilor. Scrisoarea 11 Garches, 7 martie 1925 7 Rue de Toulon Draga Caius, Sunt sigur ca nu esti suparat pentru ca nu ti-am scris...... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (3)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+) „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi! (Traian Vuia) Prin amabilitatea distinsei doamne Ana Potra - careia ii aducem multumiri -, sotia regretatului mare istoric, Profesorul univ. dr. George Potra am primit 12 scrisori care fac parte din corespondenta lui Traian Vuia cu mentorul sau, Caius Brediceanu si pe care le supunem atentiei cititorilor. Scrisoarea 6 Juvisy, 11 ianuarie 1921 Scumpe Caius, Dupa cum iti anuntasem in scrisoarea de acum cateva zile, iaca aci a...... Citeste »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (2)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+) „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi! (Traian Vuia) Activitate profesionala si inventii Unul din pionierii aviatiei mondiale, Traian Vuia a fost primul om care a construit si zburat cu un avion mai greu decat aerul, care s-a ridicat de la sol folosind doar mijloacele proprii (moto-propulsor, tren de aterizare). Pana la avionul inventat de Vuia, intitulat „Vuia nr. 1 , decolarea dispozitivelor de zbor se facea cu ajutorul unor mijloace exterioare aparatului, cum...... Citeste »
Daca noi, nu, atunci cine?
Chisinau, 26 – 27 Martie 2016 Congresul Diasporei Unioniste, Sfatul Tarii 2, Marsul Unirii Daca noi, nu, atunci cine? Daca acum, nu, atunci cand? http://www.romaniamagnifica.ro/?do=Dorul&optiune=Basarabia Cu respect, Valentin-Nicolae Berca Romania Magnifica - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea spirituala a romanilor de pretutindeni... Citeste »
“In lupta sfanta pentru unirea tuturor Romanilor..."
“In lupta sfanta pentru unirea tuturor Romanilor, Academia Romana si-a avut partea ei importanta pe terenul cultural; de aceea, izbanda Terii este si izbanda ei. Cand din imboldul lui N. Kretzulescu si al lui C. A. Rosetti s’au pus bazele Societatii Literare cu scopul de a se ocupa mai ales de limba si literatura romana, alegerea intailor membri ne arata gandul de inalt patriotism ce a calauzit generatia din 1866, care, bine incredintata ca numai pe baza unitatii de limba si cultura se poate cla...... Citeste »
Flux de stiri »
Registrul Electoral s-a deschis pentru românii din Diaspora
Incepand de astazi, romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa voteze la alegerile parlamentare se pot inscrie in Registrul Electoral. Astfel, acestia vor putea vota fie la sectiile organizate in apropiere de domiciliul lor, fie prin corespondenta. Pentru a se inscrie in Registrul Electoral, romanii din Diaspora trebuie sa transmita prin posta ori sa depuna la misiunea diplomatica sau oficiul consular o cerere care sa cuprinda numele, prenumele, codul numeric personal inso...... Citeste »
Primul candidat român la consiliul general al Romei face un apel: «Înscrieti-va pe listele electorale»
Associazione dei Romeni in Italia<associazionedeiromeni.italia@gmail.com> Primul candidat roman la consiliul general al Romei face un apel: «Inscrieti-va pe listele electorale» Roma, 1 aprilie 2016 - Asociatia Romanilor din Italia (ARI) anunta sustinerea pentru candidatura Laurei Vasii la Consiliul general al Primariei Romei. Laura Vasai este primul roman care isi anunta candidatura la Roma. Decizia de a sustine un candidat roman la alegerile administrative din acest an a fost anuntata inc...... Citeste »
Târgul International de Carte pentru Copii de la Bologna
Madalina Corina Diaconu In perioada 4-7 aprilie are loc editia cu numarul 53 a Targului International de Carte pentru Copii de la Bologna. Mai multi autori de literatura pentru copii din Romania vor participa la targ prin grija Ministerului Culturii, care organizeaza si in acest an standul tarii noastre. Vor fi prezenti la targ si vor vorbi despre cartile lor: Adina Chirica (autor) si Anda Ansheen (ilustrator) – volumul “Sarinne si Elenor” aparut la Editura Adenium; si Ioana Nicolaie (autor) si ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page