Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1203 - 28 Martie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Nimeni nu poate contesta faptul ca ceea ce a fost candva Uniunea Statelor Unite ale Americii a fost statuata la niste standarde desprinse din filosofia englezului John Locke si francezului Jean Jack Rouseau si, la timpul respectiv, caracterizata magistral de filosoful francez Alexis de Tocqueville, “amer......Citeste »
Editoriale »
Parlamentul blocheaza înfiintarea Comisiei pentru aflarea adevarului cu privire la masacrul de la Fântâna Alba
Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor DEPUTAT EUGEN TOMAC Comunicat de presa Eugen Tomac: Parlamentul blocheaza infiintarea Comisiei pentru aflarea adevarului cu privire la masacrul de la Fantana Alba Deputatul Eugen Tomac acuza PNL si PSD de ignoranta si lipsa de respect fata de victimele masacrului de la Fantana Alba. „Acum 75 ani, in prima zi a lui aprilie, la Fantana Alba au murit, secerati de mitralierele sovietice, peste 3000 de romani nevinovati care nu-si doreau decat sa se intoarca in...... Citeste »
“ Cu siguranta va fi un eveniment cand Papa Francisc va veni”, declara parintele Anton Ghiuzan
La aproape un an de la prima intalnire cu parintele Anton Ghiuzan, administrator la Casa de odihna din Sinaia a Arhiepiscopiei Romano-Catolice, am inregistrat, pe reportofon, o noua convorbire si o publicam pentru cei care sarbatoresc Pastele catolic. Ioan Iacob : - Parinte Ghiuzan, ne bucuram ca va revedem si avem posibilitatea sa discutam din nou. Parintele Anton Ghiuzan: - Biserica catolica a inceput postul mare, un timp de impacare nu numai cu Dumnezeu, trebuie sa ne impacam si cu cei din ju...... Citeste »
Basarabia – model/simbol al suferintei si al nelegiuirilor sociale
Galina Martea Analiza si comentarii Cand este vorba de suferinta, atunci ca model ar putea fi luata Basarabia care cunoaste din plin acest fenomen al existentei. Este un exemplu viu care trezeste compatimire si nedumerire pentru tot ceea ce se petrece intr-o societate, avand in cadrul ei oameni de toate varstele, oameni de conducere, oameni simpli cu o situatie sociala modesta si destul/extrem de modesta. In aceasta societate basarabeana se petrec lucruri care, cu adevarat, socheaza si impresion...... Citeste »
Eva Simon: Nu-i rusine sa înveti de la altii…
de Eva Simon
„Copiii romani sunt incarcati cu materii atat de multe si atat de diverse, incat nici profesorii, nici scolarii nu se pot orienta in capetele lor. Acesti copii nu invata nimic, pentru ca memoria nu pastreaza nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu si judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al incarcarii memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila si scarba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate scoalele la noi. Vezi tineri care au invatat...... Citeste »
Ambasada României în SUA - Comunicat de presa - Ambasadorul George Cristian Maior si ambasadorul Hans G. Klemm – întâlnire cu membrii Consiliului de Afaceri Americano – Român organizata la Washington, D.C.
AMBASADA ROMANIEI in Statele Unite ale Americii 1607 23rd Street NW Washington, DC 20008 Phone: +1 (202) 986 6973 Fax: +1 (202) 232 4748 E-mail: washington@mae.ro http://washington.mae.ro facebook.com/romanian.embassy.us 25 martie 2016 Ambasadorul George Cristian Maior si ambasadorul Hans G. Klemm – intalnire cu membrii Consiliului de Afaceri Americano – Roman organizata la Washington, D.C. Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a participat, in data de 24 mar...... Citeste »
Politica »
Vederi de prispa - Socoteala Laptarului
de Robert Pugler
Privesc si nu-mi cred ochii si urechile ?! Donald socoteste la televizor cat valoreaza Statele Unite si ajunge la o concluzie de ca. 280 de bilioane ! Filmuletul trebue sa fi fost televizat si in SUA si ma intreb ce reactie a produs. La valoarea la care a ajuns prin socoteala laptarului trage concluzia ca cele 19-20 de bilioane datorii de stat sunt de fapt neinsemnate. Dl. Churchill a afirmatcandva ca crede doar in acele statistici pe care le-a masluit el insusi. Si Donald deasemenea. Dar daca S...... Citeste »
Hijrah - Dangatul de moarte a Europei
Robert Spencer „« Refugiatii » colonizeza un continent se numeste interventia scriitorului american la 4 septembrie 2015[1] si chiar daca „actualitatea sa este depasita cronologic, dupa evenimentele de la Bruxelles valabilitatea mesajului este revelatoare si dangatul de moarte a Europei s-a auzit din nou. Americanii nu vor Hirjah pe teritoriul lor, nu primesc „migranti . (Ion Maldarescu, ART-EMIS). Aproximativ 104.460 solicitanti de azil au ajuns in Germania in cursul lunii august 2015, stabilin...... Citeste »
DEBALANSAREA TERREI
de Sergiu Gabureac
De regula, nu prea comentez evenimente externe. Insa, au loc miscari cu impact planetar si nu ma pot abtine. Ceea ce s-a intamplat, recent, la Bruxelles nu a fost o noutate. Televiziunile abia asteapta asemenea stiri. Se inflameaza. Acuza in stanga si-n dreapta. „Ce-au pazit serviciile secrete belgiene ?” „De ce i-au lasat pe migranti sa vina in Europa ?” „Ciocnirea civilizatiilor !” etc. etc. Foarte putini fac o analiza lucida. Nu e vorba de nicio ciocnire a civilizatiilor, cum bat piua atoates...... Citeste »
Miracolul albanez
de George Petrovai
Da, micuta Albanie (aproximativ egala, ca suprafata si populatie, cu 4-5 judete romanesti), tara mereu luata in tarbaca de facatorii anecdotelor in ceea ce priveste potentialul sau militar, de parca spiritul belicos si inzestrarea militara ar contribui cu ceva la bunastarea reala a unui popor, cand e vizibil pentru oricine ca lucrurile stau taman pe dos, Albania, prin urmare, a ajuns sa uimeasca lumea prin progresele economice inregistrate, care progrese nu sunt obisnuitele minciuni statistice d...... Citeste »
Cultura »
ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI CONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME - ÎN LIMBILE ROMÂNA SI GREACA - STARPRESS 2016
Elena BUICA Auzim astazi voci care rostesc cu mahnire ca in zilele noastre se citeste mai putin si firesc ne punem intrebarea, oare, omenirea ar putea fi pe calea de a da inapoi? Incultura si-ar putea intinde plasa peste scanteierile creierului uman? Dar ne linistim repede. O simpla privire aruncata de-a lungul si de-a latul multului rotund e capabila sa inregistreze mii si mii de argumente care contrazic o asemenea presupunere pesimista. Oamenii nu pot renunta la literatura, ea face parte din v...... Citeste »
NICOLAE STAN PETRUTIU - ESENTA DE SPIRITUALITATE ROMÂNEASCA
Milena MUNTEANU In cartea mea „Departe de tara cu dor” am amintit despre consateanul salistean Nicolae Stan Petrutiu, a carui carte „Amintiri din satul cu dor”, ma impresionase intr-atat incat sa influenteze titlul cartii mele. Scrisesem atunci: „In cartea salisteanului nonagenar Nicolae Stan Petrutiu, «Amintiri din satul cu dor», am gasit urmatoarele pasaje: «Stiu ca sunt muritor... si voi merge la Dreapta Judecata impreuna cu neamul meu, fata de care am indatoriri de implinit, lupte de purtat,...... Citeste »
PREMIILE LIGII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA PENTRU CARTILE APARUTE ÎN ANUL 2015
Al Florin TENE Liga Scriitorilor din Romania premiaza anual cele mai bune produse editoriale care au vazut lumina tiparului in anul editorial precedent. Pentru aceasta editie, au fost luate in considerare doar cartile sosite pe adresa noastra pentru jurizare pana la 1 martie 2016, adica 137 de titluri, facandu-se cate trei nominalizari pentru fiecare gen literar si in final au fost stabilite titlurile castigatoare. Cele 137 de titluri selectate au aparut sub sigla a 41 de edituri din 22 de orase...... Citeste »
MIRESME NIPONE ÎNTR-UN BUCHET DE AMINTIRI
Cezarina ADAMESCU Recenzie la cartea Milenei Munteanu, „Din Tara Soarelui Rasare Intelepciunea nipona nu s-a dezis niciodata. La ea fac apel multi scriitori, fie pe cale livresca, fie in urma unei calatorii in Tara Soarelui Rasare. Milena Munteanu si-a ales, la randul ei, un motto dintr-un proverb japonez, cu vadite corespondente si in folclorul romanesc: „Orice intalnire e importanta, caci poate fi unica”. De la strabunul Heraclit incoace, care l-a enuntat astfel: „Nici un om nu calca in acelas...... Citeste »
SE ÎNTORC ACASA RÂNDUNELE
Gentiana GROZA Soarele este din ce in ce mai darnic cu vietatile: plante, animale si oameni. In cate o zi este mai frig dar se simte sosirea anotimpului in care are loc inviorarea naturii. Iarna pleaca de la noi in alte tari. Se duce acolo unde este asteptata cu nerabdare de copii. Acestia au gata pregatite saniutele, patinele si schiurile, ca sa se bucure de neaua alba si pufoasa. La noi, in prag de primavara, ghioceii, primulele si brandusele coloreaza poienile si pajistile. E o placere sa vez...... Citeste »
FEERIE NOCTURNA
Madeleine DAVIDSOHN Copilul era indragostit de luna. Astrul noptii il vrajea. In fiecare seara inainte de culcare, alerga la fereastra, isi ridica ochii spre cer, ca sa-i spuna lunii bun venit. Parea ca cei doi mereu au ceva sa-si spuna. Sub privirea baietasului astrul stralucea mai tare, de parca-i transmitea un mesaj anume pentru el. Daca era innourat copilul se intrista, fixa cerul indelung, poate totusi printr-o fanta de nori luna se va ivi sa-i primeasca salutul. Intr-o astfel de seara, can...... Citeste »
ALTARUL DIN PADURE (POEME)
Adrian BOTEZ MA IARTA – DOAMNA... ma iarta – doamna – cand privesc spre neguri si uita iarna: voi pleca-n curand! cand Marti lesina-n bratele lui Miercuri inseamna vesti – dar nu cobit de sfant m-au consolat in aer elfii stranii ma-ndura la hotarul cu dragoni: am ascultat – eu surdul – grav litanii m-am infratit cu-amurguri de eoni ma iarta – doamna – si ma paraseste miracole se cern din Norduri crude suntem mai singuri decat biete iude nimic in soarta nu deosebeste ...un inorog se smarcaie-n fe...... Citeste »
ZICERI (229/230) – ULTIMA MODA & OAMENI SI SOARECI
Dorel SCHOR ULTIMA MODA · Dupa ultima moda urmeaza tot ultima moda. · Sunt situatii cand scapa cu viata cine face pe mortul. · Noi nu vrem sa facem din rahat bici. Ajunge daca face pleosc... · Raspunsurile la intrebari vin cand esti pregatit sa le intelegi. · Daca nu esti porc pana la capat, degeaba mai esti porc (Liviu Antonesei). · De cate ori sa repet ca va spun pentru ultima oara? · Daca nu tipi, nu te aude nimeni. Si nici daca tipa toti... · Am fost in Patagonia. E ca si la noi, dar cu totu...... Citeste »
REFERITOR LA ÎNTÂLNIRILE NOASTRE !!!
Mihai Horga La aniversare In metropola din care am plecat pe-a vietii cale, Cetatenii pe trotuare merg incet, pasind agale. La costum si la cravata, imbracati de sarbatoare, Trecatorii, cu mirare, se intreaba: Cine-s oare? Este floarea cea vestita, toti cu cate-o facultate, Adunand de-atunci incoace cinzeci de ani la etate. Hotarati sa se-ntalneasca cam in fiecare an, Pana cand n-o mai ramane decat unul, in final. Am venit din toata tara, unii chiar din larga lume, La-ntalnirea cu colegii, sa ne...... Citeste »
MIROASE A PRIMAVARA
de Lia Ruse
Miroase a pamant de primavara In urma unui frig mai potolit Si-ncep a bate ornicele iara Re-nvierea intr-un moment pripit. Stau umbrele, de aer, clatinate Pe spate, in lumina soptitoare. Pamantul se trezeste pe roti, poate, Iar zilele… uitate sunt in soare. Si nu stiu cum tarana se imbraca In verde crud si leganand usor Silabe de zefir, vrea sa respire Din cand in cand printre sparturi de nor. Iata, pluteste vremea matasoasa (In primavara rotita-ntr-un vis) Invaluita- ntr-o taina duioasa Cand se...... Citeste »
RUGA LA EXTRATERESTRI
Alexandru CETATEANU Dragi Extraterestri care zburati pe Ceruri cu misterioasele Voastre Farfurii, OZN-uri cu stralucire magica, boreala cu energie anti-gravitationala cu viteza gandului, supraliminara... ganditi-va o clipa si la noi, pamantenii ca existam pe aici de milenii ! In genunchi Va rog, cu speranta sa ne dati un semn de viata Voi, cu inteligenta asa de mareata ca nici n-ati vrut sa dati cu noi fata… Ne vom ruga la Voi de-a pururi ca va credem fara de cusururi! Fie-va mila de noi, terien...... Citeste »
Istorie »
Traian Vuia, un pionier al aviatiei mondiale (1)
Prof. univ. dr. George G. Potra (+) „Nu ma voi opri pana nu voi izbandi! (Traian Vuia) Traian Vuia - date biografice S-a nascut in 1872 in satul Surducu Mic (parte a fostei comune Bujoru, astazi, Traian Vuia, judetul Timis) din Caras-Severin, avand parinti pe preotul Simion Popescu si Ana Vuia. A urmat cursurile primare la Bujor si Faget, apoi, intre anii 1884-1892 urmeaza liceul la Lugoj unde petrece mult timp in mijlocul familiei lui Coriolan (Caius) Brediceanu, care-l va sfatui, ajuta si incu...... Citeste »
De la Cititori »
OFERTA DE CARTE - MARTIE
Parohia Malovat Loc. Malovat - Jud. Mehedinti Romania Tel.0724.99.80.86 E-mail: stanciulescubarda@gmail.com Oferta de carte =MARTIE-2016= (CU PREMII) Va rugam sa ne permiteti sa va prezentam lucrarile pe care le avem disponibile pentru vanzare in stocul parohiei noastre. Ne exprimam, totodata, speranta, ca ele vor gasi ecoul cuvenit in sufletul Dvs. si ne veti face comenzi cat mai consistente, atat pentru nevoile Dvs. spirituale, cat si ale celor dragi. Parohia noastra pune la indemana tuturor c...... Citeste »
Din Comunitate »
InfoBulletin no 73 - Chamber of Commerce and Industry of Romania
TO WHOM IT MAY CONCERN: Please find enclosed the last Economic Bulletin (#73) issued by the Romanian Chamber of Commerce and Industry. http://ccir.ro/wp-content/uploads/2014/11/iBno73_2016.pdf Sincerely, Razvan Dumitrescu Consul for Economic Affairs Consulate General of Romania Economic Office 200 E 38th Street New York, NY 10016... Citeste »
PRIMIM DE LA CITITORI - Glume, Sfaturi si Pareri IV
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Daca avem prieteni ca noi Nu prea multe invatam Ce stiu ei deja stim noi Mai destepti sa cautam ( dupa C. Lamb ). Copile drag mereu sa iei O carte sa citesti Ca mai tarziu sa stii ce vrei Si cum vrei sa traiesti Giganti avem dar sa-i citim Istoria e plina Sa stim cu totii sa iesim Din haos la lumina Acel ce e cu carte E intelept si stie De-a separa intruna Ce-i bun de nebunie Diplome pe care unii Le posed doar prin noroc Nu sunt acte de valoare C...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un scotian merge la posta sa trimita o telegrama: – Sarut mana doamna, cat ma costa sa trimit o telegrama? – 10 penny/cuvant. – Semnatura e tot un cuvant? – Nu, semnatura nu costa nimic! – Bun, atunci scrieti asa in telegrama: ” Salut” – Salut? Doar atat? – Da! – Si la semnatura, ce trec? – „prietenul tau care te asteapta la trenul de 09.00, la linia 4, gara centrala.”... Citeste »
Flux de stiri »
27 MARTIE 1918 - UNIREA BASARABIEI CU REGATUL ROMÂNIEI
Valentin BERCA Data de 27 martie 1918 a ramas in istoria romanilor ca fiind ziua in care Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei, astfel, Basarabia devenind prima dintre provinciile romanesti care s-a unificat cu Tara. Au urmat: Ardealul, Crisana, Banatul, Maramuresul si Bucovina, ca la 1 decembrie 1918 Romania sa fie Mare. Astazi, dupa atatea „schimbari”, dupa anexarea Basarabiei de catre Rusia, dupa pactului Ribbentrop-Molotov, dupa 25 de ani de „neutralitate” si „independen...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page