Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1201 - 14 Martie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Indiferent de afinitatile si apartenenta dumneavoastra la ideologiile care domina esichierul politic si la care marea majoritate a populatiei s-a afiliat fara a aprofunda pe deplin filosofia care a stat la baza ideologiei respective, va asigur ca paginile publicatiei noastre respecta toate opiniile, chia......Citeste »
Editoriale »
Desfiintarea firmelor si organizatiilor neguvernamentale din România
de Elena CHIRITA
· Sfaturile practicianului in insolventa Interviu cu dl. avocat Daniel Barbu Avocat si asociat coordonator in cadrul Barbu si Asociatii SPARL Practician in insolventa si asociat coordonator in cadrul Business Recovery BD&A SPRL Nu uitati de firmele si fundatiile inregistrate, consecintele pot fi catastrofale Lipsa de activitate nu echivaleaza cu lipsa de obligatii “Dura lex, sed lex” - Domnule avocat Daniel Barbu, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a clasat Romania pe primul loc ...... Citeste »
La Târgu-Mures, lansare de carte, „Tradarea Securitatii în decembrie 1989”
Miercuri, 9 martie 2016, incepand cu ora 14,30, Cercul Militar Mures a gazduit conferinta cu tema „Adevaruri incomode - decembrie 1989”, ocazie cu care a fost lansata cartea „Tradarea Securitatii in decembrie 1989”, eveniment organizat de Institutul de Stiinte Socio-Umane „Gheorghe Sincai” al Academiei Romane - filiala Mures, Consiliul Judetean Mures, Biblioteca Judeteana Mures si Editura ”Elion” din Bucuresti. O sala arhiplina - asa cum se poate observa si din imaginile alaturate - a asteptat l...... Citeste »
De-a harcea-parcea prin politica penala
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Impactul Deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei din 16.02.2016 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 142 alin. (1) din Codul de Procedura Penala a fost neasteptat de repede cuantificat la vreo 60 de milioane de euro (vom vedea si de ce!), dar ansamblul consecintelor este de neimaginat, fiindca ceea ce rezulta a fi fost posibil sa apara, sa se perpetueze si sa metastazeze sistemul de garantii al drepurilor si libertatilor fundam...... Citeste »
Inamicii independentei Justitiei
General Br. (r) Aurel I. Rogojan „Fiat justitia, pereat mundus! Recentele declaratii, provocate printr-un „interviu , ale fostului agent si sef a Biroului U.S. Secret Service pentru Europa de Est, atasat Ambasadei S.U.A. la Bucuresti, Darren White Terrel, potrivit carora procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna L.C. Kovesi nu ar avea „abilitatea de a fi neutra, corecta si obiectiva , iar legalitatea anchetelor D.N.A. sau D.I.I.C.O.T. ar fi serios indoielnica, a pus in teribila ...... Citeste »
Eva Simon: Identitate fara limba???
de Eva Simon
La o conferinta a slovacilor din Ungaria, dupa ce mi-am tinut prelegerea despre „Date si sperante la romanii din Ungaria , in care am vorbit despre pericolul disparitiei nationalitatii noastre odata cu pierderea limbii materne romane, un tanar slovac a venit sa ma contrazica, hotarat si cu argumente: ei nu stau sa se planga de pierderea limbii in randul copiilor si tinerilor ci inverseaza procesul, adica, mai concret, intaresc sentimentul national de slovaci in randul tinerilor din familiile de ...... Citeste »
Întrevederea cu Suveranul Pontif, Sanctitatea sa, Papa Francisc a unui deputat al diasporei
de Aurelian Mihai
Cu putin timp inainte de a scrie aceste randuri, ma aflam inaintea celui mai mare lider contemporan al crestinatatii, inaintea caruia am adus salutul celor pe care ii reprezint intr-un Parlament al unei tari binecuvantate si cunoscute la Vatican pentru trecutul sau istoric, pentru devotamentul unei bune parti a populatiei formata din crestini practicanti. Se apropia momentul in care aveam onoarea sa Il salut, cautand sa transmit in cateva cuvinte un mesaj simbolic al mai multor romani din diaspo...... Citeste »
Încercare în Parlament de majorare a valabilitatii pasapoartelor cu pâna la zece ani
de Aurelian Mihai
Astazi am sustinut de la tribuna Camerei Deputatilor proiectul de modificare a Legii 248/2005, care in fapt, ar fi adus o contributie majora privitor la valabilitatea documentelor de stare civila pentru cetatenii romani. Data fiind prezenta numeroasa in afara granitelor tarii a milioane de romani, dar si adaptarea la reglementarile in materie pentru cetatenii Uniunii Europene, prin propunerea legislativa am incercat sa aduc in discutie necesitatea prelungirii valabilitatii pasapoartelor simple e...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - VITELUL DE LA POARTA NOUA
de Robert Pugler
Unii sau altii toti ne inchinam sau suntem obligati sa ne-nchinam la el. Ori ce miscare faci, ori unde mergi, ori ce cumperi sau vinzi, trebue sa te-nchini lui. Sport, cultura, religie, politica, toate popoarele lumii, tot ce cuprinde mintea si sufletului omului de azi se inchina banilor. Vitelul sta frumos in grajdul sau, la banca, si cand vrea sa se ingrase si sa creasca vaca mare, se duce la bursa unde ciobanii-brookeri ii mai dau cateva kilograme in plus ori il pun pe dieta numita titluri si...... Citeste »
Opincile electorale românesti fata în fata cu high heels-urile electorale americane
de Marina Ene
In Romania, in ultimii 27 de ani si mai cu seama de cand cu parteneriatul NATO, a aparut o noua manie socio-mediatica: aceea de a trasa o paralela sau o linie de egal intre ceea ce se intampla in SUA politic, economic, financiar, atitudinal, mediatic si de orice alt gen si nivel si ceea ce facem sau nu facem noi, romanii. Ma uit si ma minunez de sargul si emfaza pretioase si ultraspecializate ale tuturor vocilor romanesti de pe la toate nivelele cu pretentii ale societatii, care nu mai contenesc...... Citeste »
Unitatea nationala – substanta în salvarea societatii basarabene
Galina Martea Luand in consideratie procesele economice, sociale si politice ce au loc in R.Moldova si care, la randul lor, se desfasoara cu multa dificultate in defavoarea societatii si a poporului, s-ar putea spune ca rezultatul acestora nu este altceva decat expresia unui comportament inadecvat al persoanelor ce guverneaza tara. In asa mod, prin promovarea unei politici de guvernare cu orientare negativa se produce deteriorarea si degradarea tuturor proceselor de dezvoltare sociala, iar prin ...... Citeste »
Ucraina nu este o cauza, ci o tara
Corneliu Vlad 2016 a inceput cu vesti contradictorii si deconcertante despre (si din) Ucraina. Deloc surprinzator insa, caci deficitul de informare si dezinformarea sunt parte a razboiului hibrid in desfasurare, nu numai acolo, ci la scara globala. La Kiev, presedintele Petro Porosenko a ordonat, la 26 februarie, desfasurarea de trupe de-a lungul frontierei intre Ucraina si Crimeea, ministrul de interne Arsen Avanov a anuntat crearea unei forte speciale pentru recuperarea Crimeei, dar prezicator...... Citeste »
Retrobalada
de George Petrovai
Suntem purtati de forta oarba a ceea ce progres numim si ignoram ca sufleteste azi tot mai devreme ne-ofilim. Masini si-automate ne-asalteaza creand iluzia de bunastare, dar n-avem ochi ca sa vedem ca suferinta noastra-i tot mai mare. Cand viata-i permanenta suferinta de la nascare pana la mormant, cu rare bucurii, oaze-n desertul calatoriei dure pe Pamant, lipsea aportul omului modern (risipa, falsitate, poluare) ca traiul lui necugetat sa le-ngrozeasca si pe fiare… Unde-i traiul de-altadata, l...... Citeste »
Crima culturala la Brasov !
de Sergiu Gabureac
Primesc o stire incredibila ! Vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov declara: „Nu avem nevoie de biblioteca in Brasov !” Iata ce personaje, dintre cele mai indoielnice sub aspectul intregritatii si capacitatilor manageriale, ajung sa populeze si sa conduca un sistem administrativ sufocat de incompetenta si delasare. Biblioteca Judeteana Brasov se afla intr-o situatie dramatica. Sectia pentru Copii ar urma sa fie inchisa. Toate dotarile obtinute cu multa munca pentru educarea, formarea si i...... Citeste »
Cultura »
POEME CIFRATE MULTILINGVE (3) MA BUCUR
George ROCA MA BUCUR in fiecare dimineata cand ma trezesc, ma bucur ma bucur ca e soare ma bucur ca e innorat ma bucur ca traiesc bucura-te omule cand te trezesti dimineata vei avea o zi mai buna vei fi mai sanatos vei fi mai intelegator cu mediul inconjurator vei fi mai bun cu tine vei fi mai bun cu semenii tai vei fi mai iubit de cei din jur te vor iubi oamenii te vor iubi animalele te vor iubi plantele si astfel vei trai in armonie cu Universul MA 8UCUR IN F13C4R3 D1M1N34TA CAND MA 7R3235C, M...... Citeste »
DRAGOSTE LA PERSOANA ÎNTÂIA
George ROCA Magdalena BRATESCU „UMBRA CELOR SAISPREZECE APUSURI” (roman) Editura Familia. Israel, 2016 Noul roman al scriitoarei Magdalena Bratescu, al saselea ca numar, este o confesiune masculina de inalta tensiune lirica si dramatica, cu implicatii social-politice in istoria Israelului si o minutioasa analiza psihologica a personajelor si faptelor, varstelor si sexelor. Scriitoarea are harul si stiinta de a-si insusi, renuntand total la feminism, modul de gandire, actiune si deciziile unui ba...... Citeste »
CRONICA LITERARA: „DEZILUZII” SI „VIATA CA O ILUZIE” – DOUA ROMANE DE BERTHOLD ABERMAN
Stefan DUMITRESCU Cu multi ani in urma am demarat un Proiect care imi ardea constiinta de mai mult timp si care era concretizarea unui vis mai vechi. Visul meu era sa-i aduc acasa pe scriitorii care alungati de vitregia istoriei si de ingratitudinea romanilor au fost obligati sa ia calea exilului. Sa manance painea amara a strainatatii si sa scrie in afara universului cultural romanesc. Ma gandeam ca prin aceasta le fac scriitorilor plecati din tara dreptate, ca ii ajut in existenta si in creati...... Citeste »
Lucian Gruia - Cronica la „Exista un Tu” - Poeme de Victorita Dutu
Victorita Dutu - Exista un Tu (Ed. Betta, 2016) Victorita Dutu a absolvit Facultatile de: Matematica (1995) si Filosofie (1999) din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Este profesoara de matematica pasionata de spatiile infinit dimensionale si pictorita cu numeroase expozitii nationale si internationale. Tablorile sale si romanul Gabriel (Ed. 2015), trateaza teme religioase. Nici volumul de versuri Exista un Tu (Ed. Betta, 2016), pe care-l comentez in continuare nu face exceptie...... Citeste »
OMAGIU
de Lia Ruse
``LUI ALEXANDRU MACEDONSKI`` 14 martie 1854 – 24 noiembrie 1920 RONDEL Macedonski Alexandru! Scuturat-ai timpu-n poezii, Rondelul e un puiandru Impletit numai din fantezii. Cu suflet mandru si tandru, Cu efect de lumina-n hartii, -Macedonski Alexandru, Scuturat-ai timpu-n poezii. Ca in mare un scafandru Tu ai inotat in frenezii, Cu mladiere-n armonii, Cu son-cristal ca un trianglu… ………………………………………. Macedonski Alexandru! RONDELUL RONDELULUI Invoc rozele din rondel Si,.. admir poetul renumit, Sarc...... Citeste »
CINCI SONETE
de Mihai Merticaru
POVATA Cincizeci de nimfe te urmaresc, poete, Ai grija sa nu-ti cada vreuna pe cap, Ca nu te mai trateaza nici Esculap Si pierzi excursia printre comete! In roca timpului, de cand tot sap, Am descoperit povesti si sonete Despre faimoase intalniri secrete Intre o nereida si un arap. Pastreaza curata camasa lui Orfeu, Sa te bucuri de rasplata aleasa, Sa stii ca esti febletea lui Dumnezeu, Vana de aur in nobil minereu! Vesnicia ti-a fost data mireasa, De omeneasca moarte nu-ti mai pasa. CONCERTUL N...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (68) –TRADARI PARALELE
Dorel SCHOR - In ziua de astazi, afirma doamna Oiterman, nu mai poti avea incredere in nimeni, nici macar in persoanele cele mai apropiate! - Asta chiar asa este, confirma Leopold sub privirile aprobatoare ale nevestei sale. Sa luam de exemplu ultimele lovituri de stat, sau revolutiile de palat din Africa sau din America de sud. Presedintele e plecat pentru cateva zile, se duce omul la o cura de tratament, sau sa semneze niste acorduri bilaterale si pe cine lasa responsabil acasa? Pe cel mai bun...... Citeste »
Parcul Înverzit din Mijlocul Cenusiu al Orasului
de Octavian Lupu
„Nicio floare nu poate inflori fara lumina. Si niciun om nu poate trai cu adevarat fiind lipsit de iubire.” ? Max Muller Mergea pe strada privind abatut in jurul ei. Trecatorii nu o bagau in seama. Era o simpla anonima pe o strada fara nume. Masinile huruiau zgomotos pe sosea pe masura ce soarele se tara lenes catre miezul zilei. Si nimic nu se intampla. Doar banalul cotidian se asternea cenusiu peste oras ingloband la gramada cladiri si oameni intr-un instantaneu incremenit in marele ocean al t...... Citeste »
DULCEA MEA DOAMNA - (POEME)
Daniel IONITA DEGETE PRIN PARUL MEU Strangeam amandoi in brate primavara – Impliniseram oare saisprezece ani? Imi amintesc ca intr-o zi m-am apucat sa-ti cant ceva la pian – iar tu ai inceput sa-ti plimbi degetele prin parul meu. Eu am continuat sa cant, cu mare pasiune si distincta mediocritate, preludiul pe care Johann Sebastian l-a dedicat candva Annei Magdalena. Preludiul nostru, urmat de varful degetelor tale prin parul meu bogat, castaniu, ondulat. Mai tarziu am fost iubit de multe ori - d...... Citeste »
Istorie »
“Totusi Getii, adica Dacii, s-au mentinut, ba chiar s-au revarsat si dincolo de Tyras”
„In tinutul getic dintre Nistru, Carpati si Balcani, adica in Basarabia, Moldova, Muntenia, Dobrogea si o mare parte a Bulgariei nordice, au avut loc continuu, din timpuri anterioare cunostintelor noastre literar-istorice (care incep abia in sec. VII a. Chr.) si pana in timpul imperiului roman tarziu (la sfarsitul sec. IV d. Chr.) infiltratii persistente de elemente iraniene: scythice si apoi sarmatice. Totusi Getii, adica Dacii, s’au mentinut, ba chiar s’au revarsat si dincolo de Tyras, in tinu...... Citeste »
Religie »
MIRAJUL DIVIN SI ETERN AL FEMEII
Gheorghe Constantin NISTOROIU Fiecare FEMEIE trebuie sa fie o EVA-cea care da viata! Fiecare FEMEIE trebuie sa fie o MARIE-cea care da viata de dupa viata! „Dupa ce Dumnezeu facu pe om, ca sa nu-l lase sa traiasca singurel printre vietuitoare, ii dadu o consoarta. Dupa multa chibzuiala lua rotunjimea si leganarea sarpelui, imbratisarea plantelor agatatoare, tremurul ierbii, subtirimea trestiei si catifelatul florilor, plansul stelelor si nestatornicia vantului, sfiala iepurelui si fudulia paunul...... Citeste »
Flux de stiri »
„AGENDA FEMEII” DEVINE UN PROIECT INTERNATIONAL
Comitetul Executiv al PNL Diaspora, reunit in sedinta la data de 9 martie, a aprobat implementarea programului „Agenda Femeii” si la nivelul comunitatilor romanesti din strainatate. Programul va fi adaptat pentru a putea raspunde specificului fiecarei tari in care exista comunitati romanesti care doresc implementarea acestuia. Ideile si principiile de baza vor ramane neschimbate. Pe scurt, acest program vizeaza promovarea proiectului referitor la cotele de gen – minim 30% femei pe listele pentru...... Citeste »
Concerte cu prilejul aniversarii a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
Stimati jurnalisti, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni in parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare si Integrare Prut si Institutul Cultural Roman organizeaza si deruleaza un proiect ce consta in promovarea in Tara si in Republica Moldova a valorilor culturale nationale prin intermediul unor momente artistice, in perioada 26 martie -3 aprilie 2016. Actiunile se adreseaza romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, in special tinerei generatii, creand astfel o punte cultu...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page