Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1199 - 29 Februarie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Sub inconfundabila bagheta a celor care regizeaza circul electoral de o revoltator de jenanta calitate din fostele State Unite ale Americii, memoria ma duce la intelepciunile legiuitorilor Solon din Atena(630-560 BC) si Peisistratos(607-528 BC) care au cerut anularea completa a alegerilor si ocuparea tut......Citeste »
Editoriale »
Eliberarea la Constantin Brâncusi (I)
de Andrei Marga Multi dintre cei care vad la Targu Jiu Masa tacerii, Poarta sarutului, Coloana fara sfarsit, poate si alte sculpturi ale lui Constantin Brancusi, isi dau seama ca acestea exprima altfel lumea. Unii vad si lucrarile de la Craiova sau Bucuresti, o seama dintre ei pe cele din Franta, Anglia, Statele Unite sau alte tari. Nu trebuie sa fii specialist pentru a percepe, oricate piese (desen, pictura, sculptura) ai putut vedea dintre cele 720 ale marelui artist, ca aici este vorba de o p...... Citeste »
1 Martie
Dragi prieteni, Venirea primaverii inseamna speranta reinnoita, viata si bucurie. O speranta gasim in discursul Presedintelui care a declarat Diaspora “prioritate nationala” (v aici). Ramane sa dam viata acestei nazuinte si sa ne bucuram impreuna de implicarea tuturor in dezvoltarea Romaniei. Sa aveti o primavara rodnica si binecuvantata! Cu cele mai bune ganduri, Sandra Pralong si Denise Mihalache... Citeste »
Basarabia – destin sub crucea infernului
Galina Martea Renascuta pentru un alt destin – 27 august 1991. Proclamandu-si independenta, R.Moldova devine un stat independent, autonom, plin de sperante pentru un viitor luminos de a-si reconstrui si redobandi valorile identitare nationale. Poporul, cu deplina incredere in independenta proclamata, este convins ca in sfarsit va triumfa dreptatea mult dorita si se vor intemeia acele principii care vor contribui la formarea unui stat modern, liber, bazat pe valori autentice si drepturi nationale...... Citeste »
Eva Simon: Ungaria, tara camasilor în carouri
de Eva Simon
In diferite momente istorice, culoarea camasii avea roluri simbolice. In momente de crize politice, culoarea vestimentatiei transmitea un mesaj catre lume: voluntarii lui Garibaldi se identificau cu camasi rosii, fascistii italieni ai lui Mussolini au purtat camasi negre, paramilitarii nazisti din SA erau identificati cu culoarea camasilor maro, hungaristii si membrii Partidului Crucilor cu sageti al lui Szálasi purtau camasi verzi, dar o altfel de nuanta decat legionarii romani, etc. Incepand d...... Citeste »
GÂNDURI DESPRE MERSUL LUMII
Elena BUICA Am stat in cumpana, sa abordez sau nu acest subiect, fiindca nu e usor sa gasesti un algoritm inedit al intelesului evolutiei acestei lumi, dar ca orice trestie ganditoare (Pascal) ce ma aflu si eu pe acest pamant, nu pot pune stavila gandurilor care isi cer dreptul la intrupare prin cuvant, dupa puterea mea de intelegere. Ceea ce se petrece in lumea de azi, chiar daca este „cea mai buna din toate lumile posibile” (Leibniz), ne creeaza immense nelinisti si ne pune pe ganduri. Am ince...... Citeste »
NEWSLETTER DIASPORA
25 februarie 2016 Presedintele Romaniei a decretat Diaspora prioritate nationala. Vedeti inregistrarea si transcriptul alocutiunii Presedintelui sustinuta in cadrul evenimentului „Diaspora romaneasca - vector de dezvoltare” din 23 februarie aici: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-in-cadrul-evenimentului-intitulat-diaspora-romaneasca-vector-de-dezvoltare De asemenea, puteti citi discursul Presedintelui mai jos. Inregist...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - ECHIPA FARA ANTRENOR
de Robert Pugler
Avem un nou presedinte si o noua conducere FIFA ce ne-a promis reformarea acestei organizatii si a sportului rege – fotbalul -. Ca urmare vom avea cluburi fara statut, echipe fara antrenori, meciuri fara arbitrii si campionate/competitii la intamplare. Daca ar fi adevarat, haosul ar fi perfect iar eu bagat la balamuc! Ma intreb insa daca cineva isi poate imagina o Uniune Europeana cu 28 de state, si in curand vor fi mai multe, fara statut, fara arbitrii, in care fiecare isi face jocul dupa bunul...... Citeste »
Frisoane de primavara !
de Sergiu Gabureac
Ultima saptamana din februarie a debutat in forta. Luni, prezidentul a punctat succint, in Parlament, temele viitorului apropiat ! Or fi inteles politicienii mesajul sau extrem de clar ? Boborul, oricum, nu intelege mai nimic din ce se intampla, sustine lelea Safta. Marti, Johannis, la evenimentul Diaspora romaneasca, vector de dezvoltare, a declarat „Statul roman trebuie sa-i serveasca deopotriva pe toti romanii, din interiorul si din afara granitelor.” Miercuri a rostit o alocutiune la seminar...... Citeste »
UN SECOL HIPER-RELIGIOS
Corneliu VLAD Doctor – in filozofie/istorie si consilier academic pe viata al Universitatii din Bremen, Viorel Roman este o prezenta activa si persistenta, incitanta si dezbatuta, dar in primul rand singulara in miscarea de idei – atata cat e ea si asa cum e ea – a Romaniei post-decembriste (caci in aceasta copilarie intarziata tot dainuim). Oricum, nu prea inteles, ori gresit inteles, dar faptul nu pare sa-l deranjeze, dimpotriva, e intotdeauna dispus la dialog si controverse. Nu e in partidul ...... Citeste »
Cultura »
GRUPAJ POETIC DEDICAT LUI CONSTANTIN BRÂNCUSI
Virginia Vini POPESCU IN MARMURA SI IN DESTIN! Din seva natiei romane Venea talentul lui deplin , Dandu-i puterea sa ciopleasca In marmura si in destin. Titan al artei devenit Prin ce-a lasat si prin credinta, Masa Tacerii l-a hranit Cu liniste si cu vointa. Si azi, spre nemurirea lui, Invaluita in mister, Coloana Infinitului Ii poarta sufletul spre cer. APARE DECEBAL DIN STANCA Loveste Cerul gandul vietii Si Creatorul Talentat Framanta Dunarea si Marea, Pamantul nostru minunat. Din taina Lui si...... Citeste »
Buletin informativ al Fundatiei române din Canada
Sambata, 20 februarie 2016, a avut loc la Colegiul Jean-de-Brébeuf, din Montreal, intalnirea comuna a prietenilor literaturii (editia nr. 27) si a pasionatilor de istorie (editia nr. 16). Reuniunea celor doua cenacluri exilate s-a desfasurat sub egida Fundatiei romane din Canada, in parteneriat cu scoala romaneasca - Junimea. Au participat 38 de invitati, care si-au adus o contributie esentiala la dezbaterea temelor puse in discutie se arata intr-o corespondenta preluata de Romanian Global News....... Citeste »
Balada hotului „cinstit”
de George Petrovai
De-un sfert de veac in Romania doar de hotie se vorbeste – atat s-au inmultit talharii c-aici hoteste se traieste: Cei multi traiesc cu frica-n san de tot ce este si va fi; altii, in schimb, sunt specialisti in meseria de-a suti. Dar ciorditorii nu-s la fel, caci si-ntre ei e concurenta: Daca-n raport c-un gainar legea-i lipsita de clementa, ba uneori de-o maxima asprime (ca, de, plevusca subterana pe-obrazul natiei apare ca o suparatoare rana), ea se arata toleranta cu-a marilor borfasi silinta...... Citeste »
ALEXANDRA SVET - FLOAREA DIN ASFALT
Gheorghe Constantin NISTOROIU „Refuz sa ma las infranta.” (MARIA-Regina Romaniei Mari) Alexandra Svet-Svetlana este una dintre Mladitele crestine ale neamului nostru drag, ortodox, mustit de dascali, poeti, mame, artisti, eroi, genii, cuviosi, profeti, martiri, marturisitori si sfinti. numele Alexandra vine din stravechiul termen protodac: Alexeandros, compus din cuvintele: alexein = a veghea, a apara si aner, andros = Integral, Alexeandros se talcuieste prin expresia <<luptatorul care-si ...... Citeste »
PREZENTARE DE CARTE LA I.C.R. TEL-AVIV: BIANCA MARCOVICI „MUNTELE MEU CARMEL”
Zoltan TERNER „Muntele meu Carmel” o carte buna, chiar foarte buna. Poate pentru ca e o culegere antologica. Este Bianca Marcovici be meitava*? Ma refer aici la poezie. Poeta e cum o stim cu totii, un puternic, viguros si neastamparat temperament liric. O egocentrica dezmarginita totusi din eul ei puternic, deschisa catre lume cu o anumita generozitate dominatoare si capricioasa. Stie ca este dotata si isi expune harul in vazul lumii, sa se stie despre ea ca este Poeta. Sa stie o lume ca ea exis...... Citeste »
MIRCEA TRIFU - IUBIREA ÎNSEAMNA DURERE
Gabriela JANIK Motto: „Poezia este raza luminii eterne cand suferinta este comprimata de dragoste” Versurile poetului Mircea Trifu m-au fascinat din prima clipa. Regasindu-ma in ele la fel ca in versurile marilor clasici, afirm fara ezitare ca poezia se afla la ea acasa. Pentru sufletele insetate de lumina si bucurie, creatia lui este o revelatie, emanand tandrete, gingasie, caldura si dragoste. Nascut in sudul Romaniei in anul 1960, Mircea Trifu avea sa devina peste ani mandria orasului Medgidi...... Citeste »
BANCA AMINTIRILOR (12) - CHIRURGUL
George GOLDHAMMER In urma cu mai bine de cincizeci de ani lucram la uzina „Infratirea” din orasul Oradea unde executam si chiar inventam unele matrite de produse care erau turnate mai apoi in metal sau plastic si care foloseau la refacerea, repararea, imbunatatirea sau modernizarea unor piese sau agregate necesare bunului mers al intreprinderii noastre. Cateodata, mai tacit, prieteneste, sau la rugamintile si ordinele unor „organe interne” (ma refer la uzina) sau „de mai sus” (adica cele de part...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (66) – UN CAZ RARISIM
Dorel SCHOR - Domnilor, spuse dentistul Kleinergrois. Nici una din intamplarile care s-au petrecut la policlinica, nu se poate compara cu ce mi s-a intamplat mie la sectia de stomatologie. - Povesteste! l-am rugat noi. Si iata ce a relatat dentistul: - In urma cu circa o saptamana, cam pe la ora noua si patruzecisicinci, adica inainte de pauza de ceai, a intrat la mine un cetatean care mi-a facut o propunere uluitoare: sa-i scot o masea de minte fara anestezie! Precizez ca l-am consultat si am v...... Citeste »
Istorie »
Episcopul romano-catolic Marton Aron în documentele serviciilor speciale românesti si ale Procuraturii Militare Principale Târgu-Mures
Prof. Nicolae BALINT, publicist In loc de preambul In perioada interbelica, in atentia Directiei Politiei de Siguranta (DPS), precum si a Serviciului Secret de Informatii (SSI) din Romania au intrat si anumiti preoti maghiari de diferite confesiuni, care au desfasurat, direct sau prin interpusi, actiuni ostile statului roman, fie prin aducerea pe cai ilegale din Ungaria si difuzarea pe teritoriul Romaniei - si in mod deosebit al Transilvaniei - a unor materiale de propaganda revizionista si nati...... Citeste »
„Nici nu trebuie sa ne miram ca Dacia figureaza printre regate”
“Intr’un singur exemplar, la Biblioteca Statului din Munchen, s’a pastrat o mult mai veche mentiune a Daciei, chiar in una din primele tiparituri existente. Este vorba de vestitul „Turkenkalender” din anul 1454, “ Eyn manung der cristenheit wider die durken” lucrare de importanta pentru istoria tiparului. ... Pasagiul in care tara noastra este direct mentionata, sub numele de „Dacia” apare la f. 2 a si b, fiind precum urmeaza: … In traducere romaneasca suna astfel: Aprilie Ridicati-va toti, regi...... Citeste »
Istoria adevarata si istoria scrisa
de George Petrovai
Traim si ne iluzionam intr-o lume contrafacuta: oameni, relatii interumane, alimente, cultura, civilizatie etc. Si atunci, daca totul (sau, ma rog, aproape totul) este deja distorsionat ori pe cale de-a se distorsiona in noi si in jurul nostru, mai putem avea pretentia ca istoria sa se abata de la regula? Nici nu-i cu putinta, deoarece ea este scrisa de catre invingatori potrivit intereselor lor prezente si de viitor! Asa a fost din totdeauna, indeosebi in acele vremuri (Antichitate si Evul Medi...... Citeste »
De la Cititori »
VRAJITORUL-MARTISOR
de Lia Ruse
Suflul zapezii abureste! Primavara iar tresare... Cum soarele ciuguleste Spuma iernii-n minutare! Vine-o dulce sarbatoare Schimba si leaga cu fire Frageda, firii, suflare Ce... aduce nemurire. Clocotul sangelui e foc, Albul este puritate, Impletite-aduc noroc Cu simboluri fermecate. Podoaba-i anunt lucitor: Nou anotimp straluceste, Si,..vrajitor?..e-un martisor- Firul vietii-l indulceste. Lia Ruse de Lia Ruse... Citeste »
Primim de la cititori - MARTISOR
de Mihai Horga
Martisor Scump odor Te ador! Asteptat Agatat Admirat! Foarte mic Dat in plic Pe-un pupic Vis de dor Bicolor Sclipitor! Stramosesc Romanesc Te iubesc! Mihai Horga, Romania de Mihai Horga... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Radio Erevan emite inca. Ultimele stiri... Radio Erevan raspunde ascultatorilor: Un ascultator: Acum, in capitalism, mai poate fi actuala vechea deviza leninista: Invatati ! Invatati ! Invatati ! ? Radio Erevan : Da, dar in forma: Inhatati ! Inhatati ! Inhatati ! * Un ascultator: Cine a inventat valsul ? Radio Erevan : Bineinteles ca Lenin, prin istorica sa lucrare: Un pas inainte, doi pasi inapoi . * Un copil: Cand e timpul cel mai potrivit pentru culegerea merelor ? Radio Erevan : Cand doarme ...... Citeste »
Flux de stiri »
COMUNICAT DE PRESA - NARCISA LECUSANU ESTE NOUL SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI TINERETULUI SI SPORTULUI
Astazi, 26 februarie 2016, Narcisa Lecusau a fost numita in functia de secretar de stat al Minsterului Tineretului si Sportului. Evenimentul avut loc la sediul MTS si s-a desfasurat in prezenta, ministrului Elisabeta Lipa, precum si a responsabililor din directiie de resort ale ministerului. Noul secretar de stat in domeniul politicilor de sport a evidentiat prioiritatile mandatului sau, si anume: - finalizarea cu succes a proiectelor privind politicile pentru sport, aflate in derulare - initere...... Citeste »
Nu distrugeti cultura la Radio România!
Madalina Corina Diaconu O initiativa legislativa promovata in procedura de urgenta de Parlamentul Romaniei pune in pericol buna functionare si independenta editoriala a Radioului Public. Radio Romania este printre putinele servicii publice din Romania, daca nu chiar singurul, care si-a dovedit, prin rezultate cuantificabile, performanta, atat din punct de vedere editorial, cultural, cat si financiar. Conform sondajelor de audienta, in acest moment, cu peste 4,5 milioane de ascultatori, Radio Rom...... Citeste »
ALPIN FILM FESTIVAL, primul festival de film montan din Romania
Madalina Corina Diaconu In perioada 4-6 martie se va organiza primul festival international de film montan din Romania! ALPIN Film Festival, un eveniment destinat promovarii culturii si civilizatiei montane din Romania, va reuni, timp de trei zile, proiectii de film, expozitii de fotografie, lansari de carte, precum si un salon de carte montana. In selectia festivalului, se regasesc filme impresionante din lumea alpinismului, cum sunt “STREIF – One Hell of a Ride“ sau VALLEY UPRISING. In sectiun...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page