Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1198 - 22 Februarie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Din start doresc sa va redau o caracterizare a “omului politic - politicianului” extrasa din cele lasate umanitatii de Henry Louis Mencken, journalist, eseist, editor, satirist, un critic acerb al stilului de viata American cat si al culturii Americane. Cunoscut sub numele de “Inteleptul din Baltimore - ......Citeste »
Editoriale »
Chinurile Curriculumului National
de Andrei Marga Intrucat fiecare a trecut prin scoala, multi trag concluzia ca se pricep la curriculumul preuniversitar. Se vorbeste aproximativ, din optici inguste si cu interese marunte. Notiuni precum modernizare, reforma, performanta raman confuze chiar la cei care pretind ca ii indruma pe altii. Unii au stricat, in timp, lucrurile, dar dau ca ale lor rezolvari la care s-au opus sau cauta sa impuna in continuare decizii care s-au dovedit neadecvate. Sa ne amintim istoria pe care oricine o po...... Citeste »
DNA o baga dupa gratii pe dansatoarea conspirata ALIS
de Eduard Ovidiu Ohanesian
Procurorii anticoruptie au cerut recent Parlamentului “incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatoarei Doina Anca Tudor, invinuita de “complicitate la infractiunea de luare de mita”. Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie se bazeaza pe dosarul in care a fost retinut Daniel Tudor, fostul sot al acesteia, fost vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara. In incercarea de a afla cine este penelista inculpata, am studiat biografia succinta a Doinei Tudor ( fosta Stava...... Citeste »
Vederi de pe prispa - ROMÂNIA CELOR TREI „I“
de Robert Pugler
Invidia – Ignoranta – Intoleranta Conduc masina pe DN1, prin Otopeni, spre Ploiesti. Traficul e aglomerat, benzile de circulatie un sirag de tabla aproape continuu. Inmatriculata in Germania,sunt singurul strain pe acest traseu, ce ar trebui sa roiasca de masini straine. In spatele meu, la bara, un van intunecat de la roti pana la mintea conducatorului sau, da semne de nerabdare , producand o adevarata orgie de lumini, demna de discoteca, semnalizand ca vrea sa treaca in depasire. Aceasta manevr...... Citeste »
Eva Simon: Brâncusi si românii din jurul României
de Eva Simon
Atunci cand, in 1903, tanarul Constantin Brancusi s-a hotarat sa plece, pe jos, din satul natal Hobita pana in Orasul Luminilor, la Paris, granita dintre Romania si Ungaria nu era la Nadlac. De fapt, atunci inca nu era Romania si nu era Ungaria. In romanul „Sfantul din Montparnasse a lui Peter Neagoe, care ne povesteste viata romantata a celui mai renumit sculptor roman, asa ne este prezentata plecarea lui Brancusi in orasul lui Rodin: „Cand trecu frontiera din Romania in Austria (Monarhia Austr...... Citeste »
CULTUL IDENTITATII
Gabriela CALUTIU SONNENBERG Franco, de pilda, e inca numarul 1, iar familiei regale spaniole ii sunt rezervate – tot la ideea lui Franco – numerele de la 10 la 99. Astfel, regele emerit Juan Carlos are numarul 10 iar fiul sau, regele actual, Majestatea sa Felipe, are numarul 15. Numarul 13 nu se acorda nimanui, pentru ca poarta ghinion. Ca sa vezi! Asta spune deja multe despre intangibilitatea si grandomania dictatorului Franco. Dar nu insist asupra cultului personalitatii; destul l-am trait la ...... Citeste »
Managerul scolar – pondere în dezvoltarea societatii moderne
Galina Martea, dr., academician de onoare al invatamantului universitar din R.Moldova // Olanda Prin calitatea manageriala se subintelege rolul managementului, activitatea caruia este maiestria conducerii, care are drept scop mentinerea si dezvoltarea unui sistem social, exprimat prin forme de organizare institutionala de micro si macro nivel. Managementul, fiind stiinta care organizeaza si conduce existenta unitatilor institutionale, avand la baza resursele umane si materiale respective, este, ...... Citeste »
Politica »
Tara mama, România, ofera basarabenilor ajutor în valoare de 4 milioane de euro
Guvernul Romaniei a decis acordarea unui ajutor umanitar basarabenilor in valoare de aproape 4 milioane de euro, transmite Romanian Global News. ''Guvernul a decis acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova printr-o hotarare de guvern. Ajutorul este in valoare de 16,69 milioane lei si consta in alimente de baza – faina, zahar, malai, paste fainoase, conserve de carne, dar si pacura pentru incalzit'', a declarant Dan Suciu, purtator de cuvant al Executivului. El a precizat ca produsele vor...... Citeste »
Stergerea identitatii nationale si transformarea românilor într-o populatie fara coloana vertebrala
Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Membru A.O.S.R. „Reformatorii au decis sa treaca la stergerea identitatii nationale si transformarea romanilor intr-o populatie fara coloana vertebrala, fara trecut si, evident, fara viitor Stimate Domnule Profesor, sunteti la curent, desigur, cu variantele de planuri-cadru pentru gimnaziu si cu locul care i se rezerva istoriei ca disciplina de studiu in procesul de invatamant. Istoriei i se mentine regimul umilitor de o ora pe saptamana, Latina este eliminata, disci...... Citeste »
Si dai, si lupta !...
de Sergiu Gabureac
Se configureaza tot mai mult o lovitura suicidara pe care Sistemul Mafiot Romin o pregateste ... Guvernului Ciolos. De ce suicidara ? Sa ma explic. Romania ajunsese in toamna anului trecut la o situatie explozibila. Pe toate canalele televiziunilor, care serveau cauza, se trambita continua crestere economica, insa la nivelul cetateanului nu se simtea nimic de ani buni. Firimituri de 3-5%, care practic nu rezolvau nimic. O schimbare la nelul executivului era iminenta, insa cu cine sa o faci ? Nic...... Citeste »
Cultura »
POEME CIFRATE MULTILINGVE (2) SARUTUL
George ROCA SARUTUL M-am indragostit de buzele tale frumoase, rosii, voluptoase, aidoma unei piersici altoite cu o cireasa. Cand am inceput sa te sarut gura ta avea gustul fructului pasiunii. Totul era atat de activ si real de parca doi ingeri faceau dragoste pe limba mea. Atunci am inteles dece a pacatuit Adam... 5ARU7UL M-4M INDRA605717 D3 8U23L3 74L3 FRUM0453, R0S11, V0LU970453, 41D0M4 UN31 913R51C1 4L70173 CU 0 C1R34SA. CAND 4M INC39U7 5A 73 5ARU7 6UR4 74 4V34 6U57UL FRUC7ULU1 9451UN11. 707U...... Citeste »
Strajerul Istoriei Românilor, Academicianul Dinu C. Giurescu aniverseaza 89 de ani
General Br. (r) Aurel I. Rogojan „Ca istoric va depun marturie ca Istoria, pana la urma nu iarta. In timp, Istoria aseaza pe fiecare unde-i este locul, dupa fapta si gandurile sale. De fapt, nimic nu se dobandeste de-a gata, nimic nu se obtine de-a gata. Totul cere munca, staruinta, credinta si, mai ales, dragoste pentru tara! . (Dinu C. Giurescu) Academicianul Dinu C Giurescu face parte dintr-o adevarata dinastie de mari istorici ai Romaniei , dedicata cercetarii, scrierii si predarii „Istoriei...... Citeste »
GÂNDURI DE SUB PLEOAPE: PRIN IASII STUDENTIEI MELE
Roni CACIULARU Cate-odata, te-apuca-un dor de tine, asa, din senin, si te trezesti rememorand clipe, ani, oameni, intamplari... O lume, o parte din viata, privita cu graba de-a nu o pierde, de a nu-ti fugi de sub pleoape; amintiri, secvente derulate repede, iar apoi, unele - cu incetinitorul, in speranta ca poate vei deslusi chiar si chipul sufletului tau de altcandva... Iasii studentiei. Iasii din urma cu vreo jumatate de secol. Farmecul lecturilor, parfumul teilor si al liliacului inflorit, bu...... Citeste »
ICR SAU SERVICIUL SECRET DE LITERATURA EXTERNA ?
Ionut TENE In acest weekend am participat la un eveniment cultural de exceptie, Zilele Poeziei, organizat de revista clujeana Tribuna la Hotel Seven din Cluj-Napoca. A fost un regal poetic la care a participat ca si co-organizator, unul dintre cei mai valorosi poeti post-decembristi Adrian Suciu, liderul Directiei 9. Pe Adrian Suciu nu-l mai intalnisem din anii 90, cand participam la cenaclurile de poezie Echinox si Zalmoxis, fiind un idol al generatiei 90. La intalnirea de la Hotel Seven excele...... Citeste »
TEOFIL MÂNDRUTIU – POETUL SENTIMENTELOR ADÂNCI
Al Florin TENE Poet inzestrat cu harul talentului, discret, nascut in satul Badon, aflat pe doua coline din Valea Zalaului, din judetul Salaj, interiorizat, si cu spiritul disciplinei in sange, castigat in mediul militar unde a activat o viata, Teofil Mandrutiu se prezinta in fata cititorilor sai cu un evantai de carti cu poezii in care descoperim o adancime a perspectivelor ontologice, exemplificand legatura spiritului omului cu Divinitatea, avand o omogenitate intre ceea ce este creat si trait...... Citeste »
“Ne platesc aia din apus ca-i aparam aci?”
“Ne platesc aia din apus ca-i aparam aci?” Marin Sorescu 19 februarie 1936, Bulzesti, judetul Dolj - 8 decembrie 1996, Bucuresti … JOITA: ... Ganditi-va si dumneavoastra: ala bolnav si beteag in pat, bir pe aia, bir pe ailalta – aia nu, aia nu... Ce sa facem si noi, femeile? Plus toata ziua cu spaima in cap: vin turcii, nu vin turcii… DOMNICA: Iart-o, maria-ta. TEPES: Domnico, tu du-te, nene… DOMNICA (Ingenunche): Iart-o. (Iese) TEPES (Se ridica): Tu ce zici: vin sau nu vin? JOITA: Turcii? TEPES...... Citeste »
DECALOGUL lui DUMITRU COPILU-COPILLIN, 85 de ani de viata (17 febr.2016)
de Paul Polidor
************************************ Paul Polidor: Interviu la aniversare cu profesorul si omul de cultura, eminescologul Interviul este acordat in exclusivitate pentru cititorii publicatiei „PERSONALITATI IN ARIA INTERFERENTELOR INTERNATIONALE” (Nr.13 / ian.-feb. 2016). 1. P.P.: Stimate domnule profesor DUMITRU COPILU-COPILLIN, cum considerati initiativa publicatiilor Fundatiei „Paul Polidor” pentru UNESCO de a va promova ideile si conceptia despre cultura si despre lumea in care traim, intr-un...... Citeste »
Balada celor care nu-s
de George Petrovai
Candva in carne si in oase erati cu noi si printre noi. Azi ca esente, intariti taina vietii de apoi... Cat suntem pe pamant in viata, luptam cu moartea-n fel si chip pentru o neuitare cat mai lunga dup-al clipitei arhetip. Caci suntem jucarii de lut in mana timpului olar – trecutu-i dus, prezentul fuge, iar vitoru-i infinit neclar. Din viu-n timp doar omul stie ca moare tot ce s-a nascut si c-acel ceas inevitabil numai de Domnu-i cunoscut. Cand moartea-n trup este prezenta prin boala si imbatra...... Citeste »
O VIZITA ÎN ISRAEL CU TUS AIRWAYS
Veronica IVANOV Ziarul romanesc din Cipru “Pulsul Afroditei” Doua zile in Israel cu TUS AIRWAYS. Cipru si Romania au participat la Targul International de Turism din Tel Aviv ! Noua companie aeriana din Cipru, TUS AIRWAYS a invitat pentru doua zile, inainte de deschiderea oficiala din 14 februarie, jurnalisti (Phileleftheros, Politis, Pulsul Afroditei, INBusinessNews, Sigmalive) si turoperatori (Top Kinisis, Century Travel, Tsokkas Travel, Salamis Cruise Lines, Pan Leon, Louis Travel, Armonia…),...... Citeste »
O CARTE EXCEPTIONALA: „JOHAN FARA TARA”
Gheorghe PAUN Joi, 25 februarie, ora 16:00 la Centrul Socio-Cultural „Jean Louis Calderon”, din strada J.L. Calderon, nr. 39, Bucuresti (in spatele Hotelului Intercontinental), va avea loc lansarea cartii: „Johan fara tara. Strabatand lumea pe drumul pacii Autobiografie a celebrului Johan Galtung, aparuta la Ed. Tiparg, 2015, In Biblioteca revistei Curtea de la Arges (traducere de Gabriela Calutiu Sonnenberg). Vor vorbi despre carte, printre altii: Marian Nencescu Ion Patrascu Geo Calugaru Intal...... Citeste »
VERSURI (1)
Daniela POPESCU A RASARIT SOARELE AZI DOAR PENTRU MINE A rasarit soarele azi doar pentru mine. Si-a facut loc pe dupa norii plumburii. A dat viata himerelor, a topit zapezile-mi alpine, Mi-a copt strugurii, ramasi neculesi printre vii. Azi am zambit fara rost la trecatorii grabiti. Imi face bine iluminarea de-o clipa a fetelor reci. Sunt cersetorul ce-si schimba rusinea-n arginti Si-n apa curata vai de suflete seci. Azi am trait copilaria-ntr-un ceas Am primit o solie de zambet si-o dau mai depa...... Citeste »
140 ANI DE LA NASTEREA LUI C. BRÂNCUSI
de Mihai Horga
COLOANA INFINITULUI Cum facusi Brancusi Ca, Hobitei cea natala Dadusi faima mondiala? Cand cioplisi Coloana ta Gandisi cumva Sa-nvesnicesti Clepsidre mandre Suprapuse Prin care Timpul se scurse Din cer, in pamant Sau poate, sa-nalte Al omului, gand Spre infinit In univers?… Al meu vers Asta Te-ntreaba acusi Constantin Brancusi… Oricum Ce gandisi- izbutisi Arta facusi! (Mihai Horga) de Mihai Horga... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (65) – ACT DE PREZENTA
Dorel SCHOR - Unde crezi ca am fost ieri dupa masa? ma intreaba Menase cu aerul ca-mi pregateste o surpriza placuta. N-ai sa ghicesti! Am plecat cu Rozica pe la doua dupa masa si ne-am intors dupa opt... - Habar n-am... La un picnic? - Picnic in mijlocul saptamanii? Zice Menase. In timpul slujbei? Am fost la o inmormantare. - Vai de mine, dar cine a murit? - Cred ca o ruda de-a lui Strudelman, var de-al doilea sau cumnat de sora, nu stiu precis... - Cum adica, ma mir eu sincer, nu stii cine e de...... Citeste »
ZICERI (217/218) –CIUPERCI & UMBRA MUNTELUI
Dorel Schor CIUPERCI · Sunt ciuperci pe care le mancam noi si altele care ne mananca pe noi. · A vrut sa se retraga in sinea lui, dar nu a mai avut loc. · Politician e unul care striga. Diplomat e unul care tace... · Un exemplu pentru o sitatie fara iesire? Constipatia. · Perlele adevarate nu sunt de cultura. · Multi te pretuiesc ca sa stie cu cat sa te vanda. · Poruncile s-au inmultit atat de mult... Cum sa le tii minte pe primele zece?! · Nimeni nu te baga in seama pana ce nu gresesti. · Unii ...... Citeste »
Istorie »
Avram Imbroane, preotul patriot declarat „element periculos” de autoritatile maghiare
Nascut in iarna anului 1880 la Costei, o veche comuna romaneasca aflata astazi la granita judetului Timis cu Voivodina, in Banatul sarbesc, Avram Imbroane era fiul unor tarani instariti, care s-au ingrijit ca fiul lor sa devina om cu carte. A urmat clasele primare in satul natal, studiile secundare la Biserica Alba, unde a avut primele conflicte cu autoritatile din cauza unor discutii pe marginea cartii scrise de Vincentiu Babes „Die Sprache und Nationalitätenfrage in Österreich bei einem Romäne...... Citeste »
De la Cititori »
Obama Rated the 5th Best President in American History
de Mircea Bodea
Texas A&M Study Calls Obama the 5th Best President in American History. Excellent research by a fine institution. From a total of 43 U.S. Presidents, Obama has been rated as the 5th best, according to a study completed at Texas A&M University. The Public Relations Office at A&M released this statement: After 7 years in office, American academics have rated President Obama the 5th Best President in American History . These are the results according to Texas A&M: 1. Lincoln and Rea...... Citeste »
Din Comunitate »
PRIMIM DE LA CITITORI - Glume, Sfaturi si Pareri III
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Poti insela un om mereu Ori toata lumea odata Dar nu poti insela ateu Mereu pe lumea toata A. Lincoln. Daca vrei sa ai vecin Bun, corect si prietenos Tu la fel sa fii crestin Iubitor si cuvincios Cand discuti cu cineva Faci un schimb de cunostinte Cand te certi ca-n mahala Faci un schimb de ignorante Se lauda c-a avut Femei si fete-ntruna Din toate insa n-a putut Sa tina pe niciuna Cand artista se marita C-un milionar de baza Este si mai fericita...... Citeste »
Flux de stiri »
INVITATII
Madalina Corina Diaconu INVITATIE LA SPECTACOL Dragi prieteni, va asteptam pe data de 5 martie 2016, incepand cu ora 19.00, la spectacolul DE MARTISOR SI ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII ce va avea loc in Austria, Lichtenworth, Hauptstrase 39, Gasthaus Prandl, (2 km de orasul Wiener Neustadt) in care ii veti putea asculta cantand live si cunoaste personal pe solistul de muzica populara Aurel Gita si cantautoarea Corina Ofelia Corpodean. Intrarea este libera. Intormatii si rezervare la tel.0664341966...... Citeste »
Incep înscrierile pentru Concursul National „Ion Creanga” de creatie literara – POVESTI, editia a XXIV-a
Madalina Corina Diaconu Muzeul National al Literaturii Romane Iasi anunta startul inscrierilor pentru Concursul National „Ion Creanga” de creatie literara – POVESTI, editia a XXIV-a. Editia din anul 2016 se va desfasura in perioada 16-17 aprilie, la Muzeul „Ion Creanga” (Bojdeuca din Ticau). Termenul limita de trimitere a lucrarilor este 31 martie 2016. La concurs pot participa romani de pretutindeni, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor (inclusiv din Republica Moldova si Ucraina). Manusc...... Citeste »
Spectacolul HOMO AMERICANUS - O experienta americana
de Madalina Corina Diaconu
HOMO AMERICANUS in premiera @ Teatrul de Arta / Bucuresti duminica 28 Feb / ora 19.15 “O experienta americana. O experienta totala.” Spectacolul HOMO AMERICANUS, sustinut de coregraful, dansatorul si actorul Paul Cosma-Cimpoieru, va avea premiera la Teatrul de Arta din Bucuresti, in data de 28 Februarie, de la ora 19.15. Prin acest spectacol complex de muzica si dans, Paul Cosma-Cimpoieru exploreaza experienta unui imigrant roman la New York. Actorul descopera cum este sa te trezesti in orasul c...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page