Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1197 - 15 Februarie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler De la inceput, o veste buna: astazi, Vineri, Feb.12 2016, orele 12:08:50 PM, Pacific Standard Time, ora la care am inceput acest nou eseu, ceasul primit de la Patriot Party si care inregistreaza timpul pe care-l mai avem pana in fatidica zi de Jan. 20 2017 - Countdown To Obama’s Last Day - 01.20.2017 ne ......Citeste »
Editoriale »
Septuagenara din Harghita nu renunta la expeditii
de Elena CHIRITA
In 2016, din nou in Himalaya Interviú cu Maria Uca Marinescu, explorator roman neobosit Maria Uca Marinescu s -a nascut la 15 mai 1940, la Gheorgheni Inconjurul lumii in sase luni Singura femeie care a ajuns la cei patru Poli - Ce varsta aveati cand ati plecat in prima expeditie si care a fost destinatia? - M-am nascut la polul frigului, la Joseni in Harghita si de mic copil ma jucam cu zapada si duceam, pe langa carti, in ghiozdan si lemne pentru foc la scoala. Joaca cu ceilalti copii afara, er...... Citeste »
Congresul Romanilor de Pretutindeni!
Desi stipulat in legea 299/2007 care aduce in atentie dreptul romanilor de pretutindeni de a participa la Congresul Romanilor de Pretutindeni, in scopul „intaririi legaturilor cu romanii de pretutindeni”, se precizeaza ca acest congres se organizeaza anual sub egida Parlamentului Romaniei, in tara sau in strainatate, fiind convocat de catre birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe prin D.P.R.R.P., cheltuielile privind organ...... Citeste »
Eva Simon: Scoli românesti fara ghilimele!
In timp ce ne bucuram (ba mai mult, ne mandrim) ca numarul elevilor care invata in scolile romanilor din Ungaria creste de la un an la altul, mai ales de cand acestea sunt administrate de ATRU, uitam sa vorbim despre rezultate. Nu ne gandim neaparat la notele pe care le iau elevii la sfarsit de semestru. Succesul invatamantului de la o institutie anume poate fi masurat in primul rand prin reusitele obtinute de elevi la diferite concursuri inter-scolare, atunci cand scolarii sunt pusi in situatia...... Citeste »
Vremuri grele pentru Uniunea Europeana
Radu Toma Vazuta din afara, de hat, de departe, de la prestigiosul Institut (si faimoasele colectii de documente) Hoover, din California, Uniunea Europeana nu numai ca n-o duce bine, dar de-a dreptul a sucombat. Visul european, ideea unei Europe unice s-au terminat, zice politologul american Bruce Thornton, in eseul geo-politic „Experimentul U.E. a esuat . Desi a apucat sa fie o pilda pentru altii - multi cred ca, in viitorul nu prea indepartat, va exista o Uniune a Americii de Nord, adica S.U.A...... Citeste »
Suntem ai României si avem datoria de a lupta pentru Unire si pentru pamântul sfânt!
Felicia Nichita-Toma, Cernauti, Bucovina Cu sufletele incarcate inca de emotiile inaltatoarelor evenimente succeda si pentru pamantul sfantte de marcarea, la 24 ianuarie, la Cernauti, a Micii Uniri si 150 de ani de la trecerea la cele sfinte ale carturarului Aron Pumnul, iubitul dascal al lui Mihai Eminescu, la 6 februarie am „inseuat calul , cum prefera sa spuna simbolic Poetul, si, la invitatia domnului Ion Botos, insotind-o pe Excelenta Sa Eleonora Moldovan, impreuna cu doamnele Georgeta Laza...... Citeste »
Dan Tanasa: Primarul UDMR din Sântimbru a DISCRIMINAT români pe criterii etnice
Hotarare CNCD anulata de CAB. Romania, singura tara in care populatia majoritara este discriminata de reprezentanti ai minoritatii! Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pierde un nou proces dupa ce a fost de acord cu impunerea limbii maghiare ca si conditie obligatorie pentru ocuparea postului de secretar al comunei Santimbru, jud. Harghita. Curtea de Apel Bucuresti a admis ieri, 10 februarie, actiunea Asociatiei Civice pentru Demnitate in Europa (ADEC) si a anulat hotarare ...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa ; De-a Baba-Oarba în Levant
de Robert Pugler
Pretul petrolului a scazut cu 71 % fata de ultimii ani si se afla in continua scadere. Actiunile de bursa a marilor giganti Exxon, Schell, BP, Mobil Oil, etc. sunt la pamant, cele ale bancilor, investititorilor mari sau mici ce s-au confiat atotputerniciei acestor valori de bursa se duc si ele incet dar sigur pe apa sambetei. Televiziunea germana anunta cu mare pompa ca la reactorul de la Greifswald s-a reusit productia hidrogenului intr-un reactor de plasma iar ieri, 11.02.2014, cercetatorii di...... Citeste »
INTERVIU CU DR CHIRURG OFTALMOLOG ADRIANA SPASTRI
Veronica IVANOV Veronica IVANOV: Va multumesc ca ati acceptat sa oferiti un interviu ziarului nostru. As dori sa ne spuneti cum au fost inceputurile carierei de doctor… cum l-ati cunoscut pe sotul dumneavostra, Petros Spastris. Dr. Adriana SPASTRI: Am fost colegi de facultate din prima zi, la Facultatea de Medicina din Cluj. Eu sunt din Pitesti si am dat examen la facultatea de medicina din Cluj pentru ca asa m-a indrumat mama, care era asistenta de obstretica si ginecologie la Pitesti, orasul u...... Citeste »
Ce transmite Asociatia «21 Decembrie» catre Ministrul Justitiei si Procurorul general pe tema Dosarului Revolutiei 1989
Participantii la evenimentele din Decembrie 1989 au suferit vatamari dintre cele mai diverse, atat fizice cat si morale sau psihice. Cei care au participat, sunt martori directi. Calitatea de martori directi, in timpul unei represiuni de asemenea anvergura, evenimente insurectionale sau de razboi, soldat cu o multitudine de victime - prezuma si calitatea de persoana vatamata. Numeroase persoane au fost impuscate, ranite, torturate, lipsite de libertate, lovite grav, molestate, supuse la presiuni...... Citeste »
REUNIREA NU MAI E DOAR O DORINTA, REUNIREA A DEVENIT O STRICTA NECESITATE
Valeriu DULGHERU „Si lacrimile ma apasa, Te rog, maicuta, ia-ma-acasa, Mi-e inima insangerata, Fiindca mi-au pus sarma ghimpata. Adesea lumea ma intreaba - Tu esti orfana basaraba Cea despartita pe nedrept De la al mamei sale piept?” (Lucia Stegarescu. liceana) Este strigatul plin de durere al unei adolescente, al unei frumoase la suflet si la chip liceene, desemnata in 2014 cea mai buna dintre elevii din liceele cu profil umanist, pe nume Lucia Stegarescu. Este o tanara basarabeanca ca multe al...... Citeste »
Balada eticului libertin
de George Petrovai
A fi modern, cum constatam, credinta-nseamna in progres, chiar si atunci cand iutile schimbari naucitoare ni se par ades. Civilizatia-l alearga pe omul de mai mult chemat, lasand cultura hat departe cu-al ei cortegiu demodat: O inima de doruri plina si-un suflet cu visari hranit, sunt numai niste amagiri pentru pragmaticul grabit. “Filosofii, se mira el, ce de nimica doar sunt bune, cand rostul omului in viata sa se descurce-i si s-adune, cum chiar apostol Pavel scrie intr-o epistola de-a lui: C...... Citeste »
Cultura »
Virgil Mândâcanu – creatorul de valori umane prin continutul idealului national
Galina Martea Aparitie editoriala, 2016, R.Moldova Esenta existentei umane determinata in mod direct de continutul sistemului de valori este acea forma si componenta a actiunilor care exprima totalitatea celor mai profunde si absolute insusiri in relatiile dintre obiecte si procese. Prin notiunea valorii, ca necesitate umana, isi exprima caracterul individul in dependenta de propriile necesitati spirituale si intelectuale, acestea fiind intersectate cu idealul si scopul suprem al constiintei car...... Citeste »
INTERVIU CU GRIGORE VIERU – SIMPLU CA IARBA, SIMPLU CA PÂINEA, SIMPLU CA BIBLIA
Lili BOBU Motto: „Un neam care zamisleste din cand in cand un Eminescu sau un Vieru nu poate pana la urma sa nu invinga.” (Nicolae Dabija) Lili Bobu: Maestre, adanca plecaciune, pentru rascolitoarea dedicatie de pe antologia de versuri ,,Steaua de vineri”, pe care mi-ati daruit-o! Ea va fi, de acum, Biblia mea. Pastrez cu emotie si evlavie toate cartile domniei-voastre, ce poarta alese ganduri dedicate sufletului meu, tributar nevoii de poezie, de infinit. Traiesc si acum bucuria intalnirii cu d...... Citeste »
ION CATRINA – TARÂMUL UMBRELOR – O REEDITARE MAI MULT DECÂT NECESARA
Veturia Adina COLCEAG Destinul literar de exceptie nu urmeaza intotdeauna traiectorii conventionale, fiind cunoscut faptul ca nume ilustre ale literaturii au debutat la varsta deplinei maturitati. Pentru cititorul obisnuit intalnirea cu romanul „Potecile destinului” a constituit o adevarata revelatie, un taram cucerit pentru sufletul lui, unde printre meandrele seismice ale destinului unor personaje s-a regasit pe sine. Romanul ne poarta succesiv prin toate perioadele de evolutie ale individului...... Citeste »
SEMNAL DE CARTE: “CITITORUL DE CONTROL” DE MARIAN NENCESCU
Gabriela CALUTIU SONNENBERG Nencescu, Adrian Cititorul de control Editura Detectiv literar Bucuresti, 2014 Deunazi, in timp ce vorbeam cu un critic literar prieten si coleg, am constatat ca ne confruntam cu aceeasi problema: muntele de carti acumulate in scopul citirii. Drept pentru care – dupa cum mi-a marturisit - daca in urma citirii primelor pagini nu simte nimic, ei bine atunci renunta pur si simplu la lectura si trece la urmatoarea. Parca mi-a mai venit inima la loc! E semn ca nu sunt sing...... Citeste »
Poezii de Luca Cipolla
de Luca Cipolla
Una candela Tremo all'idea della porta, credo di non poterti più sollevare ma almeno non fingo più di mangiar mosche nel sogno del padre.. sai, a volte manco di rispetto ad ogni stato di coscienza quando leggo nel tuo volto la sofferenza, tu sei una flebile candela che più si spegne più in me accende luce. O lumanare Tremur la ideea portii, cred ca nu mai pot sa te ridic dar cel putin nu mai simulez ca mananc muste in visul tatalui.. cateodata, sa stii, lipsesc de respect la fiecare stare de con...... Citeste »
Poezii de Claudia BOTA
de Claudia BOTA
Primavara vietii mele, In primavara vietii mele Pe campul plin de maci, Imi rezam capul de trupul tau Plutind in labirintul sinfoniei abisale, Launtric glas se lasa ceas de ceas, Ducand iubirea ce ne apasa, Intr-o secunda lumea topise-va, Nici o farama de-ndoiala Doar Eu si Tu suntem, La clipa infinita ce revarsa Lumina ta, lumina mea, Fara durere si suspine, O adiere parul ti-l rasfata Si esti Zeita mea pe veci, Ce-a plamadit cuvantul, Neadormit voi fi mereu, Suflarea mea atarna acum De trupul ...... Citeste »
ZICERI (219/220) – TIMP LIBER & CU BATA-N BALTA
Dorel SCHOR TIMP LIBER · Nu orice previziune e adevarata, dar parca poti sa stii? · Cand esti prins cu mata-n sac, nu da vina pe sac. Si nici pe mata... · Trecutul, ca si viitorul, e imprevizibil. · Bunul simt e asa de delicat, incat se retrage discret si dispare. · Mai functioneaza principiul pagubos al descalificarii prin... promovare (Mircea Radu Iacoban). · Celebritatea unui fals depinde de cea a originalului. · Si tacerea poate fi o gafa... · Cel mai bun este drumul de mijloc... Dar sa fie ...... Citeste »
LISTA ÎNSCRIERILOR VALIDATE PENTRU ANTOLOGIILE ARMONII CULTURALE 2016
Gheorghe STROIA Dragi prieteni, In doar cateva zile de la publicarea anuntului privind deschiderea sesiunii de primire a materialelor pentru Antologiile Armonii Culturale 2016, suntem incantati sa constatam ca demersurile noastre, de a aduce din nou in atentie autori valorosi de limba romana de pe intre mapamondul, au inceput sa dea roade. Va aducem la cunostinta situatia inscrierilor ce au fost VALIDATE. 1. Actori printre Astre – antologie de poezie contemporana romaneasca Au fost validate urma...... Citeste »
DOLEANTE ROMANTICE
de Dorel SCHOR
Nu era foarte tarziu... Era abia trecut de zece seara, dupa orarul de vara, dar Menase si Rozica se si bagasera in pat pentru ca el vroia sa citeasca ziarul, iar ea nu avea ce sa vada la televizor. Menase era bine cufundat in lectura, tocmai aparuse un precalcul despre majorarile de salarii, cu un tabel brutto si netto, dar Rozica se plictisea de moarte, la ora aceea nu mai putea telefona nimanui, somn inca nu-i era, ce putea sa faca? Il privi pe Menase dintr-o parte... Constata ca parul i se ra...... Citeste »
Flux de stiri »
Invitation: BRANCUSI 140 (celebrating 140 years since the birth of Romanian sculptor Constantin Brancusi)
The Romanian Cultural Institute in New York (RCINY), in partnership with The Wild Horses of Sable Island Gallery and with RA Entertainment, has the pleasure of inviting you to attend a special event celebrating 140 years since the birth of Romanian sculptor Constantin Brancusi (b. February 19, 1876, Hobita-Pestisani, Gorj, Romania – d. March 16, 1957, Paris, France), a towering figure of 20th century art. His work was seminal for the development of modern sculpture. Brancusi's birthday was decla...... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA - Manuale pentru comunitatile românesti din Republica Moldova, Italia, Elvetia si Australia
Peste 700 de manuale de limba si literatura romana, traditii si obiceiuri romanesti, spiritualitate, geografia Romaniei, dar si calendare, agende si Atlasul Geografic privind romanii de pretutindeni au ajuns la comunitatile romanesti din Italia, Australia, Republica Moldova si Elvetia. In urma solicitarilor primite la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni din partea asociatiilor romanesti, au fost trimise catre ambasadele romanesti din Chisinau, Roma si Berna, Consulatul...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page