Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1195 - 01 Februarie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Ultimele sondaje de opinie organizate sub auspiciile organizatiei PredictIt ar pune sub semnul intrebarii rationalitatea deciziilor luate de masa amorfa de “bovi’, Hillary Rodham Clinton reprezentanta Partidului Democrat, Regina neincoronata a neadevarurilor, conduce detasat in preferintele alegatorilor ......Citeste »
Editoriale »
Încalzirea globala, cel mai mare inamic al omenirii
de Elena CHIRITA
Uniunea Europeana actioneaza doar regional Interviu cu academicianul Mircea DUTU, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta, directorul Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane, Presedinte al Universitatii Ecologice Bucuresti Lipsesc doar 4 grade Celsius pana la apocalipsa ecologica - Credeti ca omenirea poate gasi suficiente resurse care sa substituie petrolul, carbunele? - Planeta si omenirea dispun de resurse alternative, de substituire a surselor fosile ...... Citeste »
Invitatie la demnitate si respect reciproc
Campania de promovare a valorilor romanesti din strainatate „Noi sustinem Excelenta!”, s-a incheiat. Actiunea s-a desfasurat pe trei etape distincte si s-a finalizat cu o Gala de premiere organizata de catre publicatia in limba romana „Occidentul Romanesc” din Spania. Evenimentul a avut loc sambata, 16 ianuarie 2016, in sala de festivitati a primariei din cea mai importanta si mai apreciata statiune turistica de pe coasta de est a Mediteranei (Costa Blanca): Benidorm - Provincia Alicante din Com...... Citeste »
Comentariu - Solipsism (sau despre boicotarea alegerilor)
de Marina Ene
Solipsism Solipsism is sometimes expressed as the view that I am the only mind which exists, or My mental states are the only mental states. or the quality of being self-centred or selfish. Daca, in acest moment, romanii ar putea vota la modul adevarat oriunde traiesc ei, am ferma si aproape premonitoria convingere ca ar exista o covarsitoare revelatie- aceea ca niciun partid actual din Romania nu ar trece de pragul electoral. Dand deoparte orice sondaj facut in functie de coloratura politica si...... Citeste »
Urmuz, parlamentul si babita
Acad. Dumitru Radu Popescu Formula fericirii parlamentarilor consta in descoperirea adevarului - prin propria lor constiinta, fireste! - impenetrabil pana ieri, cand si-au votat marirea pensiilor, descoperirea a ceea ce oierii aflati pe un picior de plai, pe-o gura de rai, voiau sa ascunda - adica descoperirea raportului dintre turme si caini! Fanatismul aproape dionisiac, am putea spune, cu care rationalitatea alesilor poporului a descalcit aceasta enigma istorica tradeaza, si certifica in acel...... Citeste »
Eva Simon: Compromisuri fara compromiteri
de Eva Simon
Toata viata noastra suntem constransi cu totii, de la mic la mare, sa facem compromisuri, atat in viata profesionala cat si in cea personala. De multe ori lasam de la noi pentru buna intelegere din familie sau pentru simpla noastra pace sufleteasca. Oamenii politici declara sus si tare, uneori si pentru a se spala pe maini pentru deciziile luate: in politica nu poti lucra altfel decat prin compromisuri. Se poate face insa compromisuri si fara compromiteri? Limba romana face o diferentiere clara ...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - Aliat sau partener strategic ?
de Robert Pugler
Notiunile susnumite definesc, dupa spusele presedintelui K.J., politica externa a tarii intre Prut si Dunare. De asemenea apartanenta la UE si NATO a Romaniei. Calitati, la prima vedere laudabile, dar cel, care e dispus sa citeasca printre randuri unele intelesuri mai ascunse, va deduce rapid si alte calitati mai putin vrednice ale liniei politice externe romanesti „In caruta sau in teleguta“ ? A te ascunde dupa un partener cand te sileste eventual nevoia nu e tocmai o strategie pe placul tuturo...... Citeste »
SPANIA SI ROMÂNIA, O PARALELA INEGALA
Gabriela CALUTIU SONNENBERG La momentul stramutarii mele pe tarmul iberic al Mediteranei, Spania aniversa un sfert de veac in libertate, adica 25 de ani de la eliberarea de sub regimul dictatorial al Generalissimului Franco. In acea etapa de avant economic, „Tweenie Spania” se rasfata, purtata in elan mai ales de turismul in floare. In multe domenii se facea remarcata vigoarea neobisnuita a generatiei tinere, nascute si crescute in spiritul concurentei deschise si al elanului progresist, generat...... Citeste »
DEZMEMBRAREA EUROPEI
Viorel ROMAN Mai toate conflictele actuale sunt sau legate de Chestiunea Orientala, in aria de conflict dintre ortodocsi, occidentali si islam din fostul Imperiu Roman de Rasarit, Otoman: Libia, Egipt, Yemen, Palestina/Israel, Liban, Iordania, Siria, Irak, Afganistan, Turcia, Georgia, Ucraina/Crimeea, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Croatia, Kosovo si nu un ultimul rand Romania si Moldova. Invazia actuala a peste zece milioane de musulmani si idolatri, include si UE in acest conflict, in ...... Citeste »
MIGRANTII si alte cele !
Se dau stiri alarmante privind invazia migrantilor in batrana Europa. Ba un viol in grup, ba o crima odioasa ... Oricum, isteria de prin septembrie trecut a cam trecut si statele sa organizeaza pentru trierea dornicilor de trai nineaca. Multi migranti sunt dezamagiti de realitatea europeana, care ii pune sa munceasca, soarele fiind tot mai mult cu dinti. Si se retrag. Prin Europa, nu-i ca acasa ! E civilizatie, sunt reguli, e greu de trait in asemenea conditii ! Se face caz de patrunderea elemen...... Citeste »
Cultura »
GEORGE ROCA – POEME CIFRATE MULTILINGVE
Lucian DUMBRAVA ROCA, George Poeme cifrate multilingve Editura Anamarol Bucuresti, 2015 208 pagini Un om care s-a universalizat prin dragoste de oameni, asa se cuvine sa incep aceasta prezentare, descriind, printr-o propozitie simpla, esenta scriitorului George Roca, omul care in 1980 parasea granitele tarii de bastina cu un pumn din pamantul strabunilor in palmele sufletului, pentru a se stabili in Sydney, Australia. Nascut la 14 iulie 1946, la Huedin, judetul Cluj Napoca, George Roca surprinde...... Citeste »
CREATIA LITERARA PRIN FIGURA GEOMETRICA A UNIVERSULUI
Galina Martea Prin forma universala a existentei se construieste acea figura geometrica prin care fiinta umana reuseste sa formeze elemente de legatura si corelatie dintre viata reala si ireala, dintre echilibre si dezechilibre, dintre pamantesc si ceresc, dintre imaginatie si veridicitate. Legatura acestora este existenta in spatiu a unui trecut, prezent si, cu siguranta, a unui viitor, definit cu proprietati comune si combinatii care toate fac parte din viata omului strans legata de divinitate...... Citeste »
INTERVIU CU DOMNUL VICTOR ROSCA - INGINER, SCRIITOR SI PUBLICIST
Daniela GIFU O VIATA DE LUPTA, SUFERINTA SI SPERANTA Intotdeauna am cautat cuvantul romanilor din diaspora. In Montreal, de pilda, am gasit romani exemplar integrati, care se implica constant, si adesea benevol, in cultivarea valorilor spirituale romanesti. Dornici sa le spuna despre experienta traita celor ramasi Acasa. Sau sa le dea acestora din urma posibilitatea de a le impartasi celor plecati intamplari de Acasa. Asa l-am descoperit pe domnul Victor Rosca, in anul 2006, in paginile revistei...... Citeste »
„CARNET DE NOTE” - O NOUA CARTE DE IVAN LUNGU
Roni CACIULARU ALTA HAINA, ACELASI OM ! Comentator rafinat de politica externa, Ivan Lungu, (cu care sunt coleg si amic!), dupa ce ne-a demonstrat calitatile sale literare, publicand o carte cu titlul „Maimutele de dincolo de amintiri”, si o alta intitulata „Ascultand Ghershwin pe covor”, se infatiseaza acum cititorilor sai intr-o alta haina, care-i vine ca turnata: aceea de ziarist. De data aceasta ne ofera o culegere de articole, cum el insusi spune, „cu atingere culturala”. Alta haina, acelas...... Citeste »
VALERIU DULGHERU – BASARABIA RASTIGNITA
Dumitru MNERIE Despre Basarabia s-a scris mult in limba romana, mai ales dupa Pacea de la Bucuresti (1812). „Basarabia cu jale”, (frumoasa poezie a regretatului poet Grigore Vieru), i-a adunat, nu numai pe moldoveni, in jurul focului aprins de necaz si cu ganduri de re-intregire a neamului. Profesorul Valeriu DULGHERU, adevarat savant cu renume international, si-a varsat cu patima durerea neimplinirii unitatii de neam, ajungand cu „Basarabia rastignita” la al XXII-lea volum. Sa fie al XXII-lea c...... Citeste »
RADU MARCULESCU - PATIMIRI SI ILUMINARI DIN CAPTIVITATEA SOVIETICA (EDITURA HUMANITAS)
Gheorghe Constantin NISTOROIU „Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a lor este imparatia cerurilor.” (IISUS HRISTOS-MANTUITORUL OMENIRII) Radu Marculescu, descendent dintr-o ilustra si veche familie boiereasca, nepotul mosierului Tudorache Marculescu(1828-1908) si al Zamfirei Paraianu (1845-1897), tatal sau fiind renumitul avocat liberal Aurel Marculescu, mosier, erou si martir al primului razboi mondial (1878-1916, ucis in muntii Persanilor, la 23 Septembrie 1916, in batalia pentru dezrob...... Citeste »
Aparitie editoriala: "Asculta-ti gândul si împlineste-ti visele!", roman memorialistic de Ionut Caragea
Editura eLiteratura din Bucuresti a publicat pe 30 ianuarie 2016 romanul memorialistic Asculta-ti gandul si implineste-ti visele! , semnat de Ionut Caragea. Prefata romanului ii apartine criticului literar Al. Cistelecan. Coperta a fost realizata de Leo Orman. Ilustratia copertei: 19 decembrie 2009: Montréal – vedere din Hampstead Tower, etajul 22; fotografie de Ionut Caragea. Romanul se poate comanda de la editura eLiteratura (e-mail: office@epublishers.info sau tel: 0722 156 408), iar in curan...... Citeste »
Balada fiintarii-n timp
de George Petrovai
Motto: Infipti in timp, de timp striviti, suntem ai timpului faliti... (Timpul catre om) Nu doar ca m-ai macelarit (trecut, prezent si viitor), crezand c-asa o sa cunosti a mea esenta mai usor, dar – neputand sa deslusesti ce-i de la facere-ncifrat – rau ma consideri si bolnav, de parc-ai fi al meu fartat. Ce gluma buna – noi fartati! Tu bot de huma efemer, iar eu, supranemuritor stapan pe-olatul pan’ la cer, cu sublunarul la picioare si multe alte lumi aparte, unde doar spatiul si cu mine sunte...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (62) – PROBA CU TESTE
Dorel SCHOR Am citit in ziar ca la intreprinderea „Extra se scoate la concurs un post si ca, in esenta, concursul consta in cateva probe test. Asa ca m-am prezentat. M-au primit destul de amabil si, dupa completarea catorva date personale, m-au servit cu un formular pe care era notat Test 1. Un domn bine imbracat si cu o figura energica mi-a dictat: - Doi ori doi cat fac? - Patru, am spus eu inmanandu-i formularul. - Nu trebuie sa va grabiti, mi-a vorbit domnul bine imbracat. Aveti la dispozitie...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Ati priceput vreodata de ce astia de la banci isi tin pixurile de la ghisee legate? Daca eu am incredere sa-mi risc banii cu ei si ei ar trebui sa aiba incredere sa-si riste pixul cu mine. Intr-un salon de reanimare, toti pacientii stau cuminti, conectati la aparatele de mentinere in viata. Electricianul baga capul pe usa si zice : baieti,luati o gura mare de aer, ca sa pot schimba o siguranta!... Un profesor filolog se plimba pe la munte. La un moment dat vede un cioban cu oile la pascut. Cum e...... Citeste »
Flux de stiri »
ZECE MII DE CARTI PENTRU ROMÂNII DIN DIASPORA
PNL Diaspora incepe anul in forta. Astfel, in cadrul programului intitulat „Suntem romani, citim romaneste”, lansat in 2015 de catre Tineretul National Liberal, au fost donate la inceputul acestui an peste 10 000 de carti pentru bibliotecile romanesti din Spania si Italia. Actiunea a fost derulata prin PNL Diaspora si a beneficiat de sustinerea organizatiilor liberale romanesti din Madrid, Motril, Roma si Milano. Avem bucuria de a-i anunta pe romanii din Spania si Italia ca, in scurt timp, bibli...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page