Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1194 - 25 Ianuarie, 2016 - Anul XXVI
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Marti, 12 Ianuarie 2015 la ora 6:00 PM, Pacific Standard Time, cel mai mare orator al tuturor timpurilor, vremurilor si anotimpurilor de la Julius Caesar incoace, sau “our Lord and Savior, Barack Obama”, cum “magistral” a fost caracterizat ca nimeni altul de actorul afro-american Jamie Foxx, si-a inceput......Citeste »
Editoriale »
PE-AL VOSTRU STEAG E SCRIS UNIRE!?
George ROCA In ultimul timp se vorbeste tot mai mai mult de furtul proprietatii intelectuale, de plagiate, de insusirea pe nedrept a unor bunuri mobile, imobile sau spirituale care... nu apartin de niciun fel noilor beneficiari. Peste tot in lume se fura ca-n codru! Din Australia pana in Olanda, via Romania. Olanda care nu ne-a lasat sa intram in Schengen deoarece suntem corupti si nu stam bine cu justitia! Dar ei!? Sa conjugam deci impreuna verbul „a fura”... „Noi furam? Voi furati...!? Ei „maa...... Citeste »
"Pe-al nostru steag e scris Unire"
Pe-al nostru steag e scris Unire, Unire-n cuget si simtiri Si sub mareata lui umbrire Vom infrunta orice loviri. Acel ce-n lupta grea se teme Ce singur e ratacitor, Iar noi uniti in orice vreme Vom fi, vom fi invingatori. Am inarmat a noastra mana Ca sa pazim un scump pamant, Dreptatea e a lui stapana, Iar domn e adevarul sfant. Si-n cartea vesniciei scrie Ca tari si neamuri vor pieri, Dar mandra noastra Romanie Etern, etern va inflori. Invingatori cu verde laur Noi fruntea nu ne-o-mpodobim Nici...... Citeste »
Narcisism si lacomie
de Andrei Marga Incurajati de succesele psihologiei (in scolile ce modeleaza date plecand de la empatie, sau de la psihanaliza, ori de la cognitie) unii autori cauta tipurile de personalitate, pentru a deriva apoi, din examinarea acestora, nu numai comportamente, ci si ceea ce se petrece in intregul societatii. Procedeul suscita reserve justificate, intregul fiind totdeauna mai mult decat suma partilor in cauza. Nu poti deriva, sa zicem, macrofenomene, precum specificul popoarelor, conflictele d...... Citeste »
Marul discordiei în 2016. Legea electorala
de Marina Ene
De la 1690, de cand John Locke si, ulterior, Montesquieu in 1748 au enuntat principiile care au stat din acel moment incolo la baza statului constitutional modern, orice democratie are ca punct de pornire notiunea de separatie a puterilor in stat. Este vorba, evident, de puterea legislativa, judiciara si cea executiva, care, daca s-ar afla in aceeasi mana, ar rezulta un adevar mai mult decat grav. Acela al existentei unui stat despotic. Venind in timpurile noastre si in Romania anului 2016, ceea...... Citeste »
Eva Simon: Cine-i ala, comunist?
de Eva Simon
„Rostul aniversarilor este acela de a folosi ragazul care ni se ofera pentru a ne intoarce o clipa cu gandul spre trecut si pentru a ne chibzui cu adanca intelepciune viitorul , spunea Corneliu Coposu, cel care a fost socotit in Romania, si nu numai, drept cel mai important om politic roman din perioada post-comunista. Nu intamplator am ales pentru introducerea acestei scrieri citatul liderului opozitiei post-comuniste romane, care pentru convingerile lui national-taraniste a facut si ani grei d...... Citeste »
Sa ne pastram entuziasmul!
de Ileana Costea
Suntem emigranti plecati din Romania de foarte de mult (eu una de peste 40 de ani), sau de mai putina vreme. Am fost impinsi de comunismul acerb, gandindu-ne ca nu ne vom mai putea intoarce niciodata. Sau am plecat dupa ‘89 in speranta unei vieti mai linistite, mai prospere, ori cu mai bune sanse de realizare in profesie, stiind ca ne putem intoarce in tara cand vrem. Suntem aproape total integrati in societatea in care traim acum, caci noi, prima generatie, nu vom fi niciodata complet integrati...... Citeste »
Politica »
Conferinta Românilor de Pretutindeni
Autor: Eugen Tomac, Deputat, Miscarea Populara Dupa doua zile de la Conferinta Romanilor de Pretutindeni, la care au participat peste 350 de romani din intreaga lume, pot afirma cu deplina recunostinta fata de toti cei care au facut posibila organizarea acestei conferinte, ca evenimentul a fost un succes. In primul rand, pentru ca am dezbatut doar teme ce tin de agenda comunitatilor romanesti de peste hotare, precum votul prin corespondenta si votul electronic, situatia consulatelor romanesti de...... Citeste »
Ce s-a cerut autoritatilor române la Conferinta Românilor de pretutindeni: Minister al românilor de pretutindeni, vot electronic, cetatenie si demararea imediata a negocierilor pentru reunirea R. Moldova cu România
de Romanian Global News
Peste 300 de reprezentantia ai romanilor din Italia, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Franta, Grecia, SUA, Canada, R. Moldova, Serbia, Ucraina si Bulgaria, reuniti la Parlamentul Romaniei in cadrul Conferintei Romanilor de Pretutindeni au cerut autoritatilor romane infiintarea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni, adoptarea votului electronic, acordarea cetateniei romane pentru toate comunitatile istorice din jurul frontierelor si Balcani si demararea imediata a negocierilor pent...... Citeste »
Vederi de pe prispa - ADIOS Frau Merkel !
de Robert Pugler
Oricare sef de stat din lume depune un juramant in care se angajeaza sa faca tot ce-i sta in putere pentru a pazi de rele poporul care l-a ales si pe care urmeaza sa-l calauzeasca pe drumul sau politic. Crestinul o face cu mana pe Cartea Sfanta, Biblia, si spune la sfarsit „ asa sa-mi ajute Dumnezeu !“ La fel si seful de stat german, doamna pe care multi reprezentanti mediali au ales-o ca cea mai importanta femeie politica a lumii, cancelara Merkel. Se pare insa ca in prezent aceasta a uitat de ...... Citeste »
CRIZA DOAMNEI MERKEL
Viorel ROMAN Criza d-nei Merkel este cea provocata de migratia a zece milioane de musulmani si idolatri afro-asiatici spre Europa - primul milion a venit sau mai bine zis a naufragiat 2015 -, e una tipica germana. Cautarea solutiilor in afara realitatii, romantismul cancelarului federal Angela Merkel nu numai ca nu este agreat de partenerii din UE, dar nu e nici macar inteles. La fel idealizarea refugiatului de peste mari si tari pe care inchizitia crestina nu l-a chestionat, civilizatia industr...... Citeste »
RASPLATA PENTRU TRADARE
Gheorghe Constantin NISTOROIU „Pe tradator nici corbii nu-l mananca.” „Pentru tradare nu exista iertare.” (N. Rosianu, Maxima populara rusa) Dacoromanul precrestin si crestin a avut permanent, inca din fasa istoriei, in vreme de prigoana, de rastriste, de persecutie, launtrica sau din afara, ca sprijin, aliat si scut, Padurea cu consortiul ei suveran- Codrul cel Verde. Fara acest ajutor cu binecuvantare de Sus, romanul s-ar fi pierdut in taigaua vrajmasilor sau in hoarda tradatorilor. Toata Mosi...... Citeste »
POLITICIANISMUL SI CURVISMUL
Valeriu DULGHERU „In antichitate, reprezentantii celor mai vechi meserii: prostituata si hotul, au hotarat sa se casatoreasca. Din rodul iubirii lor s-au nascut primii politicieni profesionisti…”. Stiam si mai inainte ca politica este o curva. Ma intrebam insa cum trebuie numiti cei care o profeseaza? Cum sai mai numim pe politicienii de astazi din Basarabia, din acest colt de tara atat de prost guvernat? Dupa ultimele evenimente, cand situatia se inversa in fiecare zi, ne-am convins inca o data...... Citeste »
EU PE CINE VOTEZ ?!?
de Sergiu Gabureac
Tableta sf de weekendul asta. Sezonul V Avertisment ! Tableta poate crea disconfort accentuat ! Ultima disputa, care preocupa politicienii mari si mici, este axata pe alegerile locale ce se apropie. Cate tururi sunt necesare pentru alegerea primarilor !?! Legea, votata pe timpuri pedeliste, pare favorabila, acum, pesedistilor ! Statistic PSD are vreo 2.000 de primari, majoritatea in mediul rural, PNL are cca 1.000 cu multi primari in marile orase si comunele instarite. In teorie, actualii primar...... Citeste »
Cultura »
POEME CIFRATE MULTILINGVE (1) -CAPRIOARA NEBUNA
George ROCA CAPRIOARA NEBUNA Culcat, stau cu ochii inchisi si visez la poiana mea cu flori. E atata liniste si armonie! Si totusi caprioara nebuna nu vrea sa-mi dea pace incercand din nou sa ma mangaie cu copita pe albul ochilor mei obositi de atata privit spre spatiul virtual. CA9R104R4 N38UNA CULC47, 574U CU 0CH11 INCH1S1 S1 V1532 L4 9014N4 M34 CU FL0R1. 3 47A74 L1N1S73 S1 4RM0N13! S1 707US1 CA9R104R4 N38UNA NU VR34 5A-M1 D34 94C3 INC3RCAND D1N N0U 5A MA MAN6A13 CU C09174 93 4L8UL 0CH1L0R M31 ...... Citeste »
GRUPAJ POETIC DEDICAT UNIRII
Virginia Vini POPESCU MILCOV DRAG, IUBIT DE ZEI Rau de granita, cu rost, Apa blanda de unire, Amazon daca-ai fi fost, Te sorbeau intr-o clipire. Si din rau cu apa-n valuri, Te-ai facut un drum curat, Flori ti-ai inflorit pe maluri, Fratii i-ai apropiat. Cand s-a intins Hora Unirii, Te-ai secat de dragul ei, Ai dat girul intregirii, Milcov drag, iubit de zei! MA LEAGA VATRA SI CUVANTUL! E mult de cand masoara ceasul Trecerea noastra pe Pamant, I-ascult si inima si glasul Si simt prin ele legamant...... Citeste »
Gala Excelentei 2016 - Omagiu si regal al românilor din Spania
Gala de premiere a Campaniei „Noi sustinem Excelenta!” s-a desfasurat in perioada 15 – 17 ianuarie 2016, in Benidorm, Provincia Alicante din Spania. In cadrul acestei actiuni culturale au fost premiati: romani de succes din diverse domenii de activitate; castigatorii Concursului de proza scurta si poezie; profesori de la cursul de Limba, cultura si civilizatie romaneasca din Spania care s-au implicat in actiunea de promovare a limbii romane; Cei mai de seama colaboratori voluntari ai publicatiei...... Citeste »
Premiile de Excelenta „Mihai Eminescu”2016 - Gala de premiere
Campania de promovare a valorilor romanesti din strainatate „Noi sustinem Excelenta!”, lansata in luna ianuarie 2015 de catre publicatia in limba romana „Occidentul Romanesc”, s-a incheiat. Actiunea s-a desfasurat pe trei etape distincte pe parcursul intregului an 2015 si, s-a finalizat printr-o Gala de premiere... http://occidentul-romanesc.com/premiile-de-excelenta-mihai-eminescu2016-gala-de-premiere-a-campaniei-de-promovare-a-valorilor-romanesti-din-strainatate-noi-sustinem-excelenta/ https:/...... Citeste »
Deschiderea expozitiei-eveniment „Comorile României” la Muzeul National al Chinei din Beijing
Madalina Corina Diaconu Vernisajul expozitiei-eveniment „Comorile Romaniei” va avea loc in data de 28 ianuarie 2016, incepand cu ora 16:00, la Muzeul National al Chinei din Beijing, Republica Populara Chineza. Muzeul National de Istorie a Romaniei organizeaza o conferinta de presa privind acest eveniment in data de 14 ianuarie 2016, cu incepere de la ora 15:00, la sediul MNIR, Sala Lapidarium, Calea Victoriei nr. 12, in prezenta domnilor Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, si dr. Ernest Oberl...... Citeste »
Future Museum, o noua galerie de arta contemporana in Bucuresti
de Madalina Corina Diaconu
Prima expozitie apartine artistei din Republica Moldova, Tatiana Fiodorova „Cand o carte devine un mesaj” este prima expozitie solo a Tatianei Fiodorova in Bucuresti si totodata prima expozitie in noua galerie de la parterul Centrului Ceh din Bucuresti, Future Museum. Vernisajul si inaugurarea spatiului va avea loc miercuri, 27 ianuarie, la ora 19:00, in prezenta artistei. Tatiana Fiodorova – artist, curator si profesor din Republica Moldova – lucreaza cu teme politice si sociale contemporane, d...... Citeste »
ROLUL SCOLII ÎN FORMAREA IDENTITATII SI PERSONALITATII
de Galina Martea
Sistemul de invatamant care este produs si valoare a dezvoltarii sociale trebuie sa fie promovat si sustinut de catre stat si intreaga societate in mod prioritar, cu toata stima si seriozitatea. Aceste cuvinte sau aceasta fraza de mai sus nu trebuie sa fie doar o exclamatie frumoasa, ci sa fie reprodusa in practica si teorie cu adevarat, astfel participand in mod direct la dezvoltarea reala a proceselor educationale si la formarea personalitatii autentice a omului. Cand se vorbeste despre dezvol...... Citeste »
VASILE GAFENCU - TATAL SFÂNTULUI ÎNCHISORILOR
Ionut TENE Stiu ca poate parea usor fortata abordarea vietii istorice a mucenicului Valeriu Gafencu prin prisma existentei istorice a familiei sale. Sigur ca un sfant popular transcede familia, conexiunile sangvine, el e dedicat intru totul lui Hristos si mantuirii neamului, fiind rupt de lumesc si de tot ce e legat de istoria necrutatoare. Si totusi un rol in proiectarea spre universalitate a lui Valeriu Gafencu l-a avut familia sa. Valeriu Gafencu si-a tras sevele originare ale credintei din p...... Citeste »
GEORGE CALBOREANU - DE LA ESTETICA SUPERIOARA A TEATRULUI, LA URÂTUL EXISTENTIAL...
Magdalena ALBU „Suntem lumina unii pentru altii. Fiecare se umple de lumina celuilalt.” (Dumitru Staniloae) Nimeni nu a gasit ragazul sa ii asculte, la final de viata, durerea. Cuvintele limbii, asezate candva in armonia sonora a unei dictii de o perfectiune sculpturala, nu i-au mai putut vindeca de asta data rana deschisa a propriei sale inimi. Strigatul mut al deznadejdii – „Sunt bolnav, de urat!” - nu i-a fost inteles nici macar de o singura Fiinta. Oamenii nu faceau rost de timp ori de sufle...... Citeste »
INTERVIU CU ACTRITA CRISTINA DELEANU LA ANIVERSAREA CELOR 75 DE ANI DE VIATA
Paul POLIDOR Reper: „Viata seamana cu teatru! In ea adesea, oamenii cei mai rai ocupa cele mai bune locuri” (Pitagora) Preambul: Gestul lui Paul Polidor – nume sub care se remarca o fundatie inter-culturala serioasa si cu o densa activitate de aproape 20 ani – de a ma invita sa-mi dezvalui viata artistica, dar si personala in paginile revistei sale, dedicata personalitatilor, este, oarecum, normal. In afara faptului concret care-l motiveaza, si anume colaborarea noastra veche, sub diferite forme...... Citeste »
ZICERI (213/214) – FEMEIA PERFECTA & GARDEROBA REGINEI
Dorel SCHOR FEMEIA PERFECTA · In horoscopul sotiei scrie ca va primi niste bani. I-am dat imediat... · De mort vorbesti numai de bine sau taci. Si de sef, la fel. · Barbatii viseaza la femeia perfecta. Si ce fac cand se trezesc? · Bravo, te-ai intrecut pe tine... Ca pe altul, n-ai nici o sansa. · Pentru ca efortul sa fie placere, trebuie ca placerea s-o obtii fara efort (Zoltan Terner). · Cine nu e capabil sa rezolve problema discuta mult despre ea. · S-a studiat venitul mediu pe locuitor. Deoca...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (59) – ÎN RÂND CU LUMEA BUNA
Dorel SCHOR Cat mi-e de simpatic Leopold Gurnist si cat de bune sunt prajiturelele doamnei Gurnist!! Si cu toate astea, cam de multisor nu i-am vizitat. Ieri insa, am intrat la ei, auzisem ca Leo e bolnav si eu, ca vecin si medic, m-am simtit obligat. Doamna Gurnist m-a primit de la usa cu bratele deschise si cu un potop de intrebari: - Ce mai faci? Si de ce ai venit singur? Sa-ti fac un ceai de tei? Sau, poate, o cafeluta? Mai bine un ceai, totusi... Sa vezi ce-o sa se bucure Leo! Leo statea in...... Citeste »
LIRICE (2)
Harry ROSS RUGA DE DIMINEATA Vad aerul brusc colorindu-se, Porumbeii, rand pe rand, sarutandu-se Vad marea din somnu-i umed trezindu-se, Si petalele fllorilor deschizindu-se Ruga mea in fiece dimineata E invariabil aceeasi: Doamne, pazeste aceste miracole Pentru fiecare zi Nu lasa luminii sa se piarda, Porumbeii sa se sfadeasca, Marea sa adorma intre valurile-i molcome, Petalele sa-si piarda culoarea si prospetimea Fii prezent in viata diurna, Precum aerul, lumina si apa, Fii ingerul nostru pazi...... Citeste »
Istorie »
În toata istoria lor, românii au fost tradati, înselati si furati!
de George Petrovai
Incet-incet, in lumina logicii si a bunului simt stiintific, dar mai ales pe baza noilor descoperiri arheologice si a dovezilor ratacite sau poate ca intentionat dosite de rauvoitori prin cotloanele unor biblioteci, istoria se rescrie, adica isi croieste drumul drept si neted al opiniilor unor specialisti de rang international spre cugetele si inimile insetatilor de adevarul gol-golut. Si astfel noi, romanii, aflam cu justificata mandrie ca pe meleagurile Romaniei de azi (practic pe tot teritori...... Citeste »
Sport »
Elisabeta Polihroniade, cea mai importanta sahista din Romania, a incetat din viata
de V.M. HotNews.ro Marea Maestra Internationala la sah Elisabeta Polihroniade a incetat din viata, sambata, la varsta de 80 de ani, a declarat pentru Mediafax Carmen Tocala, secretar de stat in Ministerul Tineretului si Sportului. Din pacate s-a prapadit acum cateva ore, nu stiu motivul decesului, dar stiu ca se deplasa foarte greu in ultima vreme. Sportul romanesc pierde foarte mult prin disparitia ei, si mai ales sahul, pentru ca a facut tot ce a putut sa promoveze acest sport. Dumnezeu s-o od...... Citeste »
Din Comunitate »
PRIMIM DE LA CITITORI - Glume, Sfaturi si Pareri II
de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Glume, Sfaturi si Pareri II Nu mi-e rusine sa admit Sunt ignorant de ce nu stiu De-aceea o viata am citit Ca ignorant sa nu mai fiu dupa Cicero Ignorant e fiecare Nu putem toate sa stim Insa e-o gresala mare De traim si nu citim Acel ce-n lume e fudul Cu capul sec sub palarie E si mai ignorant the fool De nu admite ce nu stie Azi muzica e-n plin haos Mai toate vin din getto Unde-i Beethoven, Mozart, Strauss C-un minunat concerto? Pacat ca nu e pe...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
- Pulsul dvs. vine foarte incet, zise doctorul. - Nu-i nimic, dom’ doctor, pot sa astept ca sunt pensionar. ------------------------------------------------- - Care este diferenta dintre politician si hot ? - Diferenta dintre un politician si un hot este de alegere , pe primul il aleg eu, in timp ce al doilea ma alege el pe mine. ------------------------------------------------- Nu inteleg de ce trebuie sa mergem la scoala daca… MATEMATICA = exista calculator LIMBA ROMANA = o stim deja MUZICA= e...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page