Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1193 - 18 Ianuarie, 2016 - Anul XXVI
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Mesajul, pe care, pentru evitarea unor termeni pierduti in traducere, am sa-l redau mai jos, in limba lui Shakespeare, l-am primit din partea lui Steve Eichler, CEO al Boston Tea Party Patriots, organizatie patriotica americana de care cu mandrie apartin si care se conduce dupa preceptele anului 1773, ca......Citeste »
Editoriale »
Discursul Presedintelui Romaniei sustinut cu ocazia intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania
Dragi prieteni, Dna Pralong m-a rugat sa va transmit discursul de astazi al Presedintelui cu privire la directiile politicii externe pentru acest an (veti remarca si atentia acordata Diasporei). Discursul a fost sustinut cu prilejul intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania si poate fi consultat mai jos si la acest link: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/discursul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinut-la-intalnirea-anuala-cu-sefii-misiunil...... Citeste »
Impactul pragmatismului
Andrei Marga Pragmatismul a facut din consecintele practice ale propozitiilor si teoriilor in viata oamenilor cheia de bolta a semnificatiei si a deschis o perspectiva noua de abordare a cunoasterii, moralei, politicii, societatii, lumii(vezi Andrei Marga, Introducere in filosofia contemporana, Compania, Bucuresti, 2014, pp.110-130, 199-230). Aceasta perspectiva nu a fost imbratisata fara rezerve. Destui oameni nu o impartasesc nici acum. Altii cauta sa convinga ca este abordarea cu adevarat rat...... Citeste »
Aroganta – fenomen distrugator în evolutia unei societati
1024x768 Galina Martea Produsul arogantei! Este o insusire, o calitate, un defect sau un element al dezvoltarii factorului uman prin procesul evolutiei? Raspunsul este axat pe o dilema, insa adevarul argumentat al subiectului este prezent si ar putea fi raportat la mediul inconjurator prin care se dezvolta fiinta umana si prin care aceasta isi acumuleaza experientele de viata in corelatie cu sistemul social de valori. Experienta de viata prin procesele evolutive este factorul care reda fiintei u...... Citeste »
Eva Simon: „Foaia româneasca”, la 65 de ani. Romanian Global News ureaza la multi si împliniti ani revistei Foaia Româneasca din Ungaria!
de Eva Simon
Cu siguranta nu s-au gandit inaintasii nostri, intemeietorii primei gazete romanesti din Ungaria de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ca sa lege data „nasterii revistei noastre de una dintre cele mai importante zile din cultura romaneasca, devenita azi Ziua Culturii Nationale Romane. Si totusi, datorita intuitiei lor sau doar simplei intamplari, aniversarea revistei pe care o tii acum in mana, draga cititorule, este tocmai azi, pe 15 ianuarie, ziua in care s-a nascut, in anul 1850, cel mai m...... Citeste »
Politica »
Vederi de pe prispa - STATUL ISLAMIC si „drobul de sare „
de Robert Pugler
Mai tineti minte povestea cu Pacala si drobul de sare ? E cazul sa v-o reamintiti deoarece ce se intampla intre Eufrat si Tigru, pe la frontiera osmana cu Siria, prin zona geopolitica, mereu in schimbare sau pe scurt cu Statul Islamic nu e departe de miezul acestei istorioare comice cu Pacala. Toate cele cinci „mari puteri“ si altele inarmate pana-n dinti s-au intalnit la „sueta“ pe meleagurile amintite anterior. Zanganit de arme, ca tipetele isterice ale femeilor ce mor de spaima fata de posibi...... Citeste »
Mon cheri Liviu: Adio, dar ramân cu tine
de Marina Ene
Sambata, liderul social democrat Liviu Dragnea si-a strans sub stindard armatele. Pentru majoritatea romanilor, ziua de astazi reprezinta o alta zi de weekend plina de probleme cotidiene, gospodaresti, de parenting etc. etc. Pentru mult prea putini romani insa, ziua de azi este o zi orientativa in sens politic pentru tot ce va reprezenta acest an de aici incolo. Pentru ca, in mod constient sau mai putin constient, ceea ce Liviu Dragnea a decis azi, declarat sau nu, ne va influenta pe toti. Asa c...... Citeste »
Unde fug marii europeni de pe continentul lor
Corneliu Vlad Anul 2016 gaseste Europa Unita infundandu-se parca fara putinta de impotrivire intr-o stare dramatica, absurda si chiar hilara, daca intr-adevar cuiva i-ar veni sa rada. Dramatica, pentru ca revine tot mai insistent si mai agasant intrebarea care mai e rostul Uniunii daca nimeni nu-i prea mai vede foloase si la ce bun spatiul Schengen daca intre statele membre incep sa se ridice din nou ziduri, baraje de sarma ghimpata, puncte de trecere cu controale riguroase si frontiere strasnic...... Citeste »
A fi sau a nu fi !
de Sergiu Gabureac
In Moldova de Est (R. Moldova / Basarabia) au loc atacurile finale ale coloanei a V-a, infiltrata de Moscova de-a lungul timpului. Am asistat neputinciosi, noi cei din Moldova de Vest&celelalte provincii romanesti, la chinurile trezirii constiintei de neam si tara a fratilor despartiti, periodic, de trupul tarii. Unii ne-am implicat in procesul de apropiere intre cele doua entitati nationale, dar nu poti face reunirea cu tancul. Asta au facut-o sovieticii, asa cum o fac urmasii lor. Prin Ucr...... Citeste »
Cultura »
ÎN IANUARIE ÎN ORIZONTURI CULTURALE ITALO-ROMÂNE
www.orizzonticulturali.it / www.orizonturiculturale.ro (nr. 1, ianuarie 2016, anul VI) Constantin Brancusi, 140 de ani de la nastere. O exceptionala marturie video In 2016 se implinesc 140 de ani de la nasterea marelui nostru Constantin Brancusi, cel care a adus o contributie covarsitoare la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Artistul a vazut lumina zilei in 19 februarie 1876 la Hobita, in Gorj. Operele sale se gasesc atat in Romania (Muzeul de Arta din Craiova) ...... Citeste »
ÎN IANUARIE ÎN ORIZONTURI CULTURALE ITALO-ROMÂNE - Interviu realizat de Smaranda Bratu Elian
www.orizzonticulturali.it / www.orizonturiculturale.ro (nr. 1, ianuarie 2016, anul VI) Astronomie: de la cercetarea stiintifica la admiratia estetica. In dialog cu Magda Stavinschi Magda Stavinschi este nu doar cel mai cunoscut dar si cel mai recunoscut astronom roman in viata. Absolventa a Facultatii de Matematica-Mecanica, sectia Astronomie, a Universitatii din Bucuresti, doctor in Matematici, specialitatea Astronomie, cercetator onorific la Institutul Astronomic al Academiei Romane, cercetato...... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA - Concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Nationale- 15 ianuarie 2016
„Aceasta seara este o adevarata sarbatoare” a fost afirmatia maestrului Eugen Doga. Ziua Culturii Nationale a fost celebrata vineri seara in Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul National „George Enescu”. Evenimentul a fost marcat printr-un concert extraordinar de muzica de camera, cu participarea interpretativa a compozitorului EUGEN DOGA, impreuna cu baritonul Rudolf Constantin COCRIS, soprana Ana CEBOTARI, pianistul Ieromin BUGA si cvartetul PASSIONE: Diana JIPA, vioara I, Madalina PANCIU, vioa...... Citeste »
EROUL COLECTIV
Ionut TENE EROUL COLECTIV E tanar si om, la fel ca tine, ca el sau ca mine El infrunta sarutul fierbinte al mortii viclene senin cum ciobanul valah balada Miorita In fata scenei erau tinerii, toti ca Unul muschetarii rockului pentru care focul muzicii e altarul unde versurile coc ritmuri absolutului Eroi ce picura lacrimi de adolescenti tacuti amintiri mamelor despre o lume mai buna “despre ziua in care vom muri” Ei au pus inima sincera in pieptul artei zei gelosi ofranda mantrei pentru melodia ...... Citeste »
EMINESCU, CA VESNICIA CERULUI
Al Florin TENE DOR DE EMINESCU Au curs atatea verbe pe pagini de poveste Cum curge Oltul de veacuri prin Carpati Si dorul si-a cioplit cuvintele pe creste Cum iubirea trece de la parinti in frati. De atata dor zapezile cer poeme in brazde Si cuvintele lui se fac stele pe cer de ape, Paginile, in clipe ancestrale, ne sunt gazde, Si, pe nestiute vin din vesnicie sa se-adape. Imi este dor de Eminescu pe inserate Cand ii citesc versul pe genunchi de iubita, Construiesc din metafore cu migala palate ...... Citeste »
PROFETISMUL LUI MIHAIL EMINESCU (IV)
Gheorghe Constantin NISTOROIU „Eminescu ne-a invatat un grai al minunii, limba Eminescu!” (+Antonie Plamadeala - Mitropolitul Ardealului) „Acum stiu de ce sunt cum sunt... Pentru ca am fost indragostita candva de o stea. Si-n fiecare zi mi-e dor de ea. Acum stiu de ce sunt cum sunt... Nu, nu mai poti fi niciodata a ta daca intr-o noapte, candva, in odaia ta a coborat un luceafar. Nu, nu mai poti fi niciodata a altuia, cand un luceafar ti-a soptit sa vii. Nu, nu mai poti fi niciodata pe pamant, c...... Citeste »
MIHAI EMINESCU – PRO DOMO
Valentin-Nicolae BERCA prezinta: „Cestiunea retrocedarii Basarabiei cu incetul ajunge a fi o cestiune de existenta pentru poporul roman. Puternicul imparat Alexandru II staruieste sa castige cu orice pret stapanirea asupra acestei parti din cea mai pretioasa parte a vetrei noastre stramosesti. Intelegem pe deplin aceasta staruinta, deoarece, la urma urmelor, pentru interesele sale morale si materiale, orice stat face tot ce-i sta cu putinta: Rusia este o imparatie mare si puternica, iar noi sunt...... Citeste »
MICA UNIRE SARBATORITA ÎN CADRUL CERCULUL CULTURAL ROMÂNO-AUSTRIAC „UNIREA”
Cristina OPREA Cercul Cultural romano-austriac „Unirea” din Wiener Neustadt organizeaza o frumoasa intalnire cu prilejul unui mare eveniment istoric petrecut in viata romanilor – Mica Unire sau Unirea Principatelor Romane sub Alexandru Ioan Cuza realizata pe 24 ianuarie 1859. Cercul Cultural Romano-Austriac Unirea pin presedintele sau Ioan Godja a invitat la acest eveniment personalitati din diferite ramuri ale artei. In cadrul manifestarii culturale are loc un spectacol de muzica populara si tr...... Citeste »
CRISTINA DELEANU. PRINTR-O MARE DRAGOSTE. SINCERA. DEZINTERESATA, VESNICA…
Eugen CRISTEA Ani de zile mi-am petrecut vacantele de vara (uneori pana tarziu in toamna) in „dulcele targ al Iesilor”. Acolo locuiau unchiul si matusa mea, pe strada Aurora, exact in spatele celebrului parc Copou. Unchiul meu ma ducea la toate meciurile de rugby ale C.S.M.S. Iasi, la teatru, la opera. Acolo, in mirifica sala de teatru, am vazut printre multe alte spectacole doua care mi-au retinut atentia mea de pusti. Caci un pusti eram pe atunci. Cele doua spectacole erau „Britannicus” de Rac...... Citeste »
Murinda-i noaptea ...(rondel)
de Horga Mihai
Un nou an cu sinatate si bucurii ... Multumesc pentru publicarea recenziei ultimei mele carti - Arhiva visurilor ... Va trimit cateva poezii in speranta ca vor fi publicate !(Murinda-i noaptea, Dor de Iasi,...) Nascut in 07.10.1941, in Iasi. Locuieste in Roman (Neamt) Volume de versuri publicate: Clepsidra Vietii, Trecator…pe zebra vietii (2009, 2010) Ganduri pe litere (cugetari, 2011).Arhiva visurilor (versuri, 2015) si in antologiile Rosu mocnit, Bucurii, Eminescu - geniul stelar. Colaborator ...... Citeste »
Balada cruciadei à rebours
de George Petrovai
Increstinarea Europei a fost un colosal proces de seculare framantari pan’ la-ncheierea cu succes. Caci era vremea plamadirii a viitoarelor popoare – localnicii se-ncrucisau cu paganesti osti migratoare, ce-si implineau crudul destin printr-o feroce pustiire, oriunde drumul apucau condusi de demonul din fire. Din codrii centrului, germanii in nord si sud s-au opintit, iar de la nord pornit-au slavii spre est si sudul insorit. Apoi, din haul asiatic, au tot venit ordii pagane, ce-au calarit Evrop...... Citeste »
ZICERI (211/212) – PATRIOT & FRATELE ADEVARULUI
Dorel SCHOR PATRIOT · Cine cauta gaseste... Mai ales cine il cauta pe dracu'. · Nu trebuie sa gandesti ca mine, dar uneori e bine sa gandesti. · Orice nume fals trebuie scris foarte corect. · Cine se aseamana se aduna. Cine nu, se imprastie. · Eu cred ca maimuta se trage din noi si nu invers (Lydia Elron). · Refugiatii... La inceput am ras, dar mi-a trecut repede. · Prostia se plateste, dar uneori te mai poti tocmi. · Adesea esti nevoit sa inchizi, ca sa ai ce deschide. · Cine nu rade cu noi, ra...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (60) – ICRE DE SCRUMBIE
Dorel SCHOR Nu de mult, intr-o dimineata, Menase l-a ajutat pe unul Benedict, care statea neputincios pe marginea drumului pentru ca i se descarcase bateria. Desi se grabea si cu toate ca nu-l cunostea nici macar din vedere pe individ, Menase a oprit, a deschis capota automobilului si l-a „incarcat pe respectivul. Mai tarziu s-a adeverit ca gestul fusese mai mult decat salvator, intrucat acest Benedict era proprietarul unei retele de magazine de desfacere a salatelor si tocmai se grabea la o imp...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (16) – LUMEA ÎN CARE TRAIM
Harry ROSS · Multe s-ar putea drege in lume, de ne-am drege pe noi insine. · Fatada lumii e frumoasa, dosul ei, o necuviinta si un blestem. · Multi destepti stiu cum s-ar putea indrepta lumea, putini isi pun osul la treaba. · Traim intr-o lume plina de mizerii in care cautam poezia. Si, culmea, adesea o gasim. · Cat de poliglot trebuie sa fie Cel de Sus ca sa priceapa toate baiguielile pamantenilor? · Placerile costa totdeauna mai mult decat fac. Dar cine se uita la pret? Doar un... nataflet. · ...... Citeste »
SFÂRSIT?!
George Nicolae STROIA De ce este viata atat de efemera si timpul atat de necrutator? De ce nu ramanem vesnic tineri, pentru a ne bucura de albastrul zarii, de apusul soarelui, de lumina stelelor? De ce toate se sfarsesc odata pentru totdeauna? Privesc o fiinta pentru care nisipul din clepsidra timpului aproape s-a scurs, care in curand se va alatura universului, transformandu-se in lumina. Niciodata nu m-am simtit mai neputincios, ascultand cum impleteste cuvinte tremurande cu buzele uscate de s...... Citeste »
La Ambasada României de la Paris a fost celebrata Ziua Culturii Nationale printr-un concert extraordinar- 20 ianuarie 2016
COMUNICAT DE PRESA La Ambasada Romaniei de la Paris a fost celebrata Ziua Culturii Nationale printr-un concert extraordinar- 20 ianuarie 2016 Ziua Culturii Nationale a fost celebrata vineri seara, 20 ianuarie 2016, la Ambasada Romaniei din Paris. Evenimentul a fost marcat printr-un concert extraordinar de muzica de camera, cu participarea interpretativa a compozitorului EUGEN DOGA, impreuna cu baritonul Rudolf Constantin COCRIS, soprana Ana CEBOTARI, pianistul Ieromin BUGA si cvartetul PASSIONE:...... Citeste »
Din Comunitate »
Invitatie la hram - 24 ianuarie 2016
Laudat sa fie Isus! Va invitam cu bucurie la hramul bisericii noastre, Sf. Ioan Botezatorul, care va avea loc duminica, 24 ianuarie, incepand cu ora 10:00am. Programul va incepe cu Sfanta Liturghie celebrata de un sobor de preoti si va fi urmata de o masa festiva romaneasca pregatita de inimoasele doamne ale bisericii noastre. Adresa bisericii noastre: St. Jeanne de Lestonnac School's Chapel 16791 East Main St. Tustin, CA 92780 Un articol detaliat cu evenimientul de anul trecut gasiti aici: http...... Citeste »
Flux de stiri »
La Bucuresti se va defasura Conferinta Românilor de Pretutindeni
Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor DEPUTAT EUGEN TOMAC Comunicat de presa De Ziua Unirii Principatelor Romane, la Bucuresti se va desfasura Conferinta Romanilor de Pretutindeni Duminica, 24 ianuarie 2016, la Bucuresti se va desfasura Conferinta Romanilor de Pretutindeni. Evenimentul reuneste, in incinta Parlamentului Romaniei, lideri ai comunitatilor romanesti din intreaga lume, reprezentanti ai mediului academic, jurnalisti si reprezentanti ai statului roman. Conferinta Romanilor de Pretut...... Citeste »
UNIREA ROMANILOR DE PRETUTINDENI
In perioada 22 – 24 ianuarie a.c., o delegatie formata din lideri ai PNL Diaspora va efectua o vizita de lucru in Irlanda. Punctul culminant al acestei actiuni va fi marcat de catre sarbatorirea Unirii Principatelor alaturi de comunitatea romaneasca din Dublin. Totodata, cu aceasta ocazie, va avea loc si sedinta Consiliului Executiv al PNL Diaspora, precum si intalnirea cu Copresedintii organizatiilor PNL din diaspora. Pe ordinea de zi se afla: cristalizarea strategiei pentru alegerile parlament...... Citeste »
Ambasada României în SUA - Comunicat de presa - Ambasadorul George Cristian Maior la întâlnirea cu ambasadorii statelor NATO: „Trebuie sa continuam acordarea
15 ianuarie 2016 Ambasadorul George Cristian Maior la intalnirea cu ambasadorii statelor NATO: „Trebuie sa continuam acordarea de sprijin partenerilor NATO precum Republica Moldova, Ucraina ori Georgia” Ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a oferit o receptie in onoarea unui grup de ambasadori, reprezentanti permanenti ai statelor NATO la Bruxelles, aflat in vizita in SUA. Cu aceasta ocazie, George Cristian Maior a afirmat in fata celor prezenti ca “ultimii ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page