Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1190 - 14 Decembrie, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Sambata, 5 Decembrie 2015, am incheiat Stanley Kramer numarul 1189. Dupa incidentul din San Bernardino, statul California, petrecut Miercuri 2 Decembrie 2015, o omenire intreaga a asteptat ca Titanicul personaj, Intergalactica faptura provenita din sfere aflate in afara sistemului nostru solar si total i......Citeste »
Editoriale »
Dosar special: Terorismul revizionist ungar (3)
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Neorevizionismul extremis maghiar sub stindardele N.A.T.O. si Uniunii Europene Dupa aderarea Ungariei si a Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord si integrarea in Uniunea Europeana, neorevizionistii au operat adaptari de strategie si tactica, transferand partea de actiune, in contradictie vadita cu ideea europeana, pe seama unora dintre organizatiile revizioniste extremiste ori cu caracter paramilitar, dintre care pot fi mentionate: „Garda Maghia...... Citeste »
Universitatea în dialog cu Biserica
de Andrei Marga Aparute in secolul al XII-lea, sub legitimarea juridica a Bisericii, universitatile au fost legate, la origine, de aceasta. Dialogul celor mai vechi institutii ale Europei a inregistrat apoi o istorie sinuoasa. Acest dialog conditioneaza astazi depasirea unor crize si a devenit din nou indispensabil, intr-o situatie istorica noua. Se face acum experienta „societatii neoliberale”, care ofera fiecaruia diferite oportunitati, in functie de capacitatea de concurenta, dar care erodeaz...... Citeste »
Galina MARTEA, dr.: IDENTITATEA NATIONALA A BASARABIEI IN CONDITII DE CRIZA
de Galina Martea
Daca prin termenul de identitate putem identifica individualitatea unei persoane, atunci, in acelasi mod, prin termenul respectiv urmeaza sa identificam si imaginea unei tari care reprezinta un popor, o natiune, o societate. In ambele cazuri prin continutul identitatii se distinge multitudinea de elemente care exprima in mod direct imaginea fata de sine si fata de ansamblul aspectelor prin care se identifica o fiinta sau un obiect prin propria individualitate. Intr-un acemenea proces rolul deter...... Citeste »
Politica »
Turcia face o mutare fatala fata de Rusia si câstiga Germania
Valentin Vasilescu In perioada Razboiului Rece, sovieticii au creat o retea energetica de aprovizionare a Europei, canalizata pe trei din cele patru directii strategice ale Teatrului de Actiuni Militare (T.A.M.) ale continentului european. T.A.M. terestre reprezinta un spatiu geografic de marimea unei parti dintr-un continent, pe care puterile militare beligerante si-l revendica si in care-si desfasoara operatiile militare propriu-zise. Directiile strategice terestre sunt niste fasii imaginare, ...... Citeste »
Numar de sinucidere politica în direct
de Marina Ene
Scena de un suprarealism pe cat de fascinant pe atat de terifiant… Un Capodecina, sub lumina reflectoarelor, pe o scena, executa o tarantella verbala letala in fata unei sali incremenite sub luminile artificiale, neomenesti, lovite de valul de uluire si groaza produse de dansul funest al tanarului acrobat al mortii politice. Il Capo di tutti capi, Don Corleone al stangii, inconjurat de marea de Saggaristi si Picciotti, sta asezat intr-unul dintre fotoliile din sala, intr-o atitudine voit burghez...... Citeste »
Vederi de prispa - PÂINEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE ……..
de Robert Pugler
Vine Craciunul, obiceiurile noastre gastronomice isi iau locul de onoare pe cantar iar in ianuarie medicul nostru de casa nu-si va ascunde revolta privind fisa de analize actualizata cu rezultatele recente. In internet insa parca au navalit turcii ! Confuzii, aprecieri si mai ales sfaturi, unul mai contradictoriu decat altul. Rosiile scartie in dinti, branza e creta umeda, untul are gustul sapunului, smantana o crema de ras sub gustul procentelor de glicide care nu iarta dar mor pe limba. Carnat...... Citeste »
Relatiile tot mai încordate dintre statul român postdecembrist si cetateni
de George Petrovai
Cea mai corecta, totodata cea mai incurajatoare imagine a statului zilelor noastre pentru cetatenii sai este – potrivit definitiei lui P.P.Negulescu din Problema ontologica („Statul nu este decat forma legiuita a vietii in comun a oamenilor”) – una de natura sa-i spunem panteista: Statul nu este (sau, ma rog, n-ar trebui sa fie) o abstractiune supraordonata individului si, cel mai adesea, ostila acestuia, ci – dimpotriva – o concretete mereu prezenta in cetateni si in complexele relatii dintre a...... Citeste »
Cultura »
60 DE ANI DE LA INFIINTAREA BIBLIOTECII NATIONALE A ROMANIEI ?!
de Vali Constantinescu
Buna ziua ! Va rog publicati textul de mai jos ca o replica la : CLIPA.com : Institutiile culturale din Romania: „zari si etape din istoria recenta CLIPA.com : Institutiile culturale din Romania: „zari si... Doamna Madalina Corina Diaconu cunoaste totul, corect ? Chiar este de neglijat ce va relatez eu ? BIBLIOTECA CENTRALA DE STAT -ACTUALA BIBLIOTECA NATIONALA A ROMANIEI A FOST INFIINTATA PRIN H.C.M. NR. 1193/ 25.06.1955. Corect este : 25 iunie 1955 - 25 iunie 2015 ! Mai corect ar fi sa se spun...... Citeste »
Lansarea volumului Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la rapirea din Irak - autor Eduard Ovidiu Ohanesian
Joi, 17 decembrie 2015, de la ora 18.30, la libraria Open Art (str. Pitar Mos, nr. 12, sector 1, intrarea de pe str. Arthur Verona) va fi lansat volumul“Anatomia unei diversiuni – 10 ani de la rapirea din Irak”, autor Eduard Ovidiu Ohanesian, publicat si tiparit la Editura Miranda din Brasov, in 2015 prefatat de Andrei Novac. Vor vorbi despre carte: Eduard Ovidiu Ohanesian, George Stanca, Marius Oprea, Silviu Alupei. Evenimentul va fi moderat de Andrei Novac. Nascut la 1 ianuarie 1968 in Bucures...... Citeste »
Institutiile culturale din România: „zari si etape" din istoria recenta
Madalina Corina Diaconu Marcand cei 60 de ani de la infiintarea Bibliotecii Centrale de Stat (actuala Biblioteca Nationala a Romaniei), editia din acest an a Zilelor Bibliotecii Nationale propune o dezbatere privind perspectivele care au definit si redefinit, in ultimele decenii, institutia bibliotecii si, in general, institutiile culturale romanesti, privind pozitionarea institutiei bibliotecii in raport cu alte tipuri de institutii culturale, privind „zarile si etapele perceptiei publice asupr...... Citeste »
SCRIITORI CLUJENI LA FESTIVALUL INTERNATIONAL DE TEATRU SI LITERATURA „LIVIU REBREANU” EDITIA XI-A BISTRITA
Al Florin TENE In perioada 26–29 noiembrie a avut loc la Bistrita Festivalul International de Teatru si Literatura „Liviu Rebreanu” editia a XI-a, la care au participat scriitori din Israel, China, Franta si Romania. In cadrul amplelor manifestari, coordonate de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc” si Elena M. Cimpan s-a vernisat la galeriile „Casa cu lei” expozitia „Literatura si caricatura” a pictorului Marian Avramescu din Prahova, iar seara la Sinago...... Citeste »
CONCERTELE CORULUI DIN TORONTO
Milena MUNTEANU Ascultasem cu mare placere muzica bizantina cantata la slujbele religioase ale Bisericii Sfantul Ioan Evanghelistul, unde preotii Antonel Dumitru si Stefan Morariu isi imbinau divin vocile. Micile echilibristici vocale, uneori neasteptate, te lasau sa ghicesti cum va suna nota urmatoare. Erai uimit si incantat. Aflasem de o serie de concerte ale corului bizantin, primul de acest gen din Toronto. Din cele trei concerte ce au avut loc recent, am participat la doua: la Biserica angl...... Citeste »
„PARABOLA VULTURULUI” DE LUCIA OLARU NENATI SAU VIATA NOASTRA DE ZI CU ZI
Catinca AGACHE Recentele aparitii editoriale ale scriitoarei Lucia Olaru Nenati – Parabola vulturului, proza scurta, si Scrisori din prezentul meu, publicistica - au constituit o lectura cu adevarat incantatoare, caci de mult nu am mai parcurs o carte cu sufletul la gura, cum se zice. Cat priveste primul volum, ma asteptam - la primirea lui, dimpreuna cu un impresionant autograf – sa fie antologia de versuri Sentimentul spiralei aparuta la TipoMoldova in 2012, dar pe care din varii motive nu o v...... Citeste »
NICOLAE MATCAS – MODEL AL IMPLICARII
Theodor RAPAN Fara indoiala, Nicolae Matcas este unul dintre cele mai fascinante profiluri ale culturii si literaturii contemporane, definit prin complexitatea unei opere care il inscrie in seria inaltelor spirite enciclopedice. Activitatea stiintifica, imbinata in mod constant cu o sustinuta activitate literara, incitantele probleme abordate, portretul sau moral exemplar, toate fac din specialistul in „Lingvistica matematica, structuralista si aplicata” un nume cu o rezonanta indubitabila. Pers...... Citeste »
HORIA MUNTENUS: ,,NU MA VA PUTEA SFÂSIA DECÂT CORBUL TINERETII MELE”
Un interviu realizat de Cristina OPREA Domnule Horia Muntenus anul acesta care se incheie, se pare ca a fost un an benefic pentru dumneavoastra deoarece a-ti publicat un roman extrem de interesant, prin modul de scriere si abordare a subiectului. A-ti lansat cartea in mai multe orase din tara si a-ti fost apreciat pentru calitatile dumneavoastra scriitoricesti. As dori sa va pun cateva intrebari si pima dintre ele ar fi ce v-a motivat sa scrieti acest roman, ,,DINCOLO DE STELELE RECI”? - Amintir...... Citeste »
MIGDALE DULCI AMARE – DRAGA UNIVERSULE HIDOS - (PAMFLET)
Florica BUD „In primele mele randuri de scrisoare vei afla despre mine ca sunt bine”. Binele pe care ti-l doresc, de data aceasta si prin mail, inmiit, tie si celor dragi. Daca sunteti nerabdatori si insistenti s-ar putea sa il forwardez si voua, Neostoiti Prieteni Si Colegi Dramatic Amutiti! Pentru inceput, Drag Univers Odios, iti confirm faptul ca Tantarul-Tigru a ajuns si pe la noi. A sosit cu bine si intreg, adica cu toate cele douazeci de valente distructive nealterate si in stare functiona...... Citeste »
NIMIC NOU PE FRONTURILE TERREI
Elena BUICA Recitesc cartea lui Erich Maria Remarque „Nimic nou pe frontul de Vest” si retraiesc un eveniment istoric de o incarcatura profund umana. Rememorarea acestei intamplari imi face respiratia mai grea, inima isi grabeste pulsul, glasul capata un tremur. In preajma mea, se lasa liniste, lasandu-mi gandul sa faca drumul inapoi, pana la locul desfasurarii acelor scene, revazute cu ochii mintii si cu emotia sufletului, asa cum s-au petrecut. Miracol? Dar povestea e adevarata. Ajunul Craciun...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (55) – DULCE-I RAZBUNAREA
Dorel SCHOR Eli Iliescu sta in fata mea si se lauda: - De cand nu ne-am mai vazut, zice el, am realizat o multime de lucruri. Avem un apartament frumos cu patru camere, ne-am schimbat masina cu una mai eleganta... Am un serviciu foarte bun, sunt apreciat de sefi, mi se platesc prime, telefon, literatura, deplasari, ore suplimentare, nu pot sa ma plang... - Bravo! ii spun politicos. Dar sunt convins ca ascunde si o nemultumire pentru ca arata palid, a incaruntit pe ici pe colo, desi e un barbat t...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (12) – DESPRE BANI
Harry ROSS · Virusul banului a pustiit mai multa lume decit toate epidemiile luate la un loc. · Singura trasatura umana a monedelor este ca au doua fete. · Bunul nostru cel mai de pret este… banul. · Daca esti dator vindut, nu te cumpara nici un caine. · Cine-si vinde sufletul pentru arginti, probabil ca si-a iesit din minti. · Blana leopardului valoreaza mai mult decit leopardul insusi. · Foamea de bani ii chinuie si pe… milionari. · La solduri, atractia principala sunt… preturile. · Banii zboa...... Citeste »
Zgomot de Pasi prin Spatiul Sacru al Tacerii
de Octavian Lupu
In jurul mesei rotunde se aflau dispuse circular mai multe scaune. Sa fi fost douasprezece? Nu imi dadeam seama, dar cei care stateau pareau absorbiti de spatiul gol delimitat de marginile de piatra ale imensului obiect sculptat in urma cu sute de ani. M-am asezat pe ultimul scaun disponibil si am inceput sa explorez lumina ce se revarsa de undeva, de sus, peste marmura alba a suprafetei superioare in care se oglindeau vitraliile multicolore ale cupolei centrale. Nu era o biserica si nici vreun ...... Citeste »
Istorie »
Serviciile secrete ca parte a Istoriei
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Semnalam un eveniment editorial cu valoare de unicat, aparitia, la Editura „PACO , a primelor doua volume, din seria de zece a unui proiect de mare cuprindere „Istoria serviciilor secrete romanesti pana la 1944 , autor Marian V. Ureche. Autorul care s-a incumetat la acest demers, deopotriva ambitios, laborios, dificil si temerar este, ceea ce se poate afirma, puternic accentuat, un profesionist din elita lumii informatiilor secrete, format intr-un contact direct ...... Citeste »
Sport »
UPDATE Fotbal: Programul meciurilor echipei României la EURO 2016
Nationala de fotbal a Romaniei va juca meciul de deschidere la EURO 2016, in compania echipei gazda, Franta, pe 10 iunie, pe Stade de France din Stade Denis (22,00, ora Romaniei). Al doilea joc al tricolorilor este programat pe 15 iunie, contra Elvetiei, la Paris (Parc des Princes, 19,00), iar ultimul meci din grupa va avea loc la Lyon, impotriva Albaniei, pe 19 iunie (22,00). Programul meciurilor din Grupa A: Vineri 10 iunie Franta — Romania (Stade de France — Saint-Denis, 22,00, ora Romaniei) ...... Citeste »
Flux de stiri »
Oamenii de stiinta germani au creat un "soare artificial" care emite energie
Oamenii de stiinta germani au anuntat joi ca au ajuns la o etapa cheie in cercetarile lor cu privire la energia care rezulta din fuziunea nucleara, odata cu lansarea unui reactor supranumit soare artificial , informeaza agentia France Presse. Sursa foto: ipp.mpg.de Fizicienii de la Institutul Max Planck pentru fizica plasmei (IPP) au lucrat noua ani la construirea dispozitivului numit stellarator , care a costat pana in prezent un miliard de euro. Scopul lor este sa dezvolte o noua sursa de ener...... Citeste »
Cartofii, `scut` împotriva cancerului la stomac (studiu)
Pentru prevenirea cancerului la stomac, legumele albe, printre care cartofii, ar constitui un scut extrem de eficient in acest sens, conform unui studiu realizat de cercetatori chinezi, relateaza marti metronews.fr. Ca regula generala se stia ca fructele si legumele sunt cei mai buni aliati in prevenirea cancerului. Se pare ca si cele mai controversate vegetale au efecte pozitive asupra sanatatii. Studiul realizat de cercetatori de la Universitatea Zhejiang arata ca cel stigmatizat adesea pentru...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page