Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1180 - 5 Octombrie, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Saptamana aceasta fizicianul si cosmologul britanic, Stephen Hawking, Director al Centrului de Cercetare pentru Cosmologie Teoretica din cadrul Universitatii Cambridge a declarat publicitatii ceea ce semnatarul acestor eseuri mentioneaza de decenii: comportamentul uman care a ajuns la o faza de degradare......Citeste »
Editoriale »
O noua sinteza filosofica
de Andrei Marga La noi, continua sa se creada ca filosofia se confunda cu comentarea ideilor celor din trecut sau prezent. Multi dintre cei care functioneaza in catedre de filosofie se opresc la ceea ce s-a numit „valorificarea mostenirii culturale sau, mai nou, la exegeza, care nu sunt de depreciat. La randul meu, am facut multa exegeza, caci filosofia este altfel decat stiintele. Cum spunea Hegel, filosofia demna de nume traieste continuu impreuna cu istoria cunoasterii. Rezultatele la care am...... Citeste »
PARLAMENTUL ROMÂNIEI - CAMERA DEPUTATILOR
Comunicat de presa Bucuresti, 06 octombrie2015 In urma demersurilor si dupa intrarea parlamentarilor PNL in greva parlamentara japoneza pentru adoptarea urgenta a proiectului Votului prin Corespondenta, marti, 6 octombrie, a fost convocata sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului in cadrul careia cu 312 voturi pentru si trei abtineri a fost votata hotararea prin care deputatul PSD Gabriel Vlase a fost numit in functia de presedinte al Comisiei de cod electoral. Tot astazi, social-dem...... Citeste »
Grupul Parlamentar al Partidului National Liberal
Scrisoare deschisa catre Presedintele Camerei Deputatilor, Domnul Valeriu Zgonea, In calitate de reprezentant ales al cetatenilor romani din diaspora, precum si in calitate de presedinte al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, sunt obligat sa adresez aceasta Scrisoare deschisa conducerii Camerei Deputatilor pentru a reitera necesitatea includerii pe Ordinea de Zi a proiectului legislativ privind votul prin corespondenta. Contextul actual este bine cunoscut de catre ...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA
Stimate domnule presedinte, Klaus Johannis, Stimate domnule prim ministru, Victor Ponta, Stimata doamna presedinte, Laura Codruta Kovesi, Stimate domnule presedinte, Calin Popescu Tariceanu, Stimate domnule presedinte Valeriu Zgonea Spre stiinta: -Evenimentul Zilei: -Dl. Dan Andronic, -Dl. Ion Cristoiu -Gandul: -Dna Clarice Dinu -Dl. Cristian Tudor Popescu Ma adresez dumneavoastra in calitate de simplu cetatean al Romaniei, profund nemultumit si afectat de consecintele jafului sistematic la care...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA PRESEDINTELUI ROMÂNIEI, DOMNUL KLAUS IOHANNIS
Darie DUCAN Stimate Domnule Presedinte, Numele meu este Darie Ducan, sunt un tanar scriitor roman. Am 27 de ani. Am absolvit Facultatea de Litere la Bucuresti, apoi mi-am continuat studiile filologice si literare la Paris. Am scris mai bine de 20 de carti de poezie, dramaturgie si eseu. Sunt, incepand de la 19 ani, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Dupa acest preambul sec si strict informativ, doresc sa va aduc in vedere mai multe obsesii care ma ocupa in ultimul timp. Stimate domnule ...... Citeste »
IMAGINEA REALA A BASARABIEI PRIN DEFINITIA DEZASTRULUI
de Galina Martea
O societate, o tara cu forma de guvernamant obisnuita ca si in alte tari ale lumii, insa cu accente speciale in dezvoltare si existenta, si in derularea evenimentelor sociale, politice, economice. Totul are loc intr-o conjuctura aparte, specifica traditiilor destul de complexe, formate in mod intentionat de-a lungul ultimului deceniu. O pozitie destul de evidenta si in actiunile promovate de clasa dominanta care asigura o activitate permanenta in dezmembrarea societatii, in distrugerea totala a ...... Citeste »
Eva Simon: Spirit civic vs. spirit de turma
Traim intr-o societate din ce in ce mai egoista. Traim vremuri in care toata lumea cauta numai folosul propriu, deseori omul bun si constiincios fiind luat de prost. Egoismul si dezinteresul fata de problemele altora, inclusiv de cele ale grupului restrans, ale comunitatii in care traim, uneori cunosc cote ingrijoratoare. Deseori ne comportam ca niste spalati la creier, ca o armata a clonelor, suntem speriati de moarte nu doar sa ne spunem parerea, dar nu avem curajul nici macar sa gandim limped...... Citeste »
Ambasadorul George Cristian Maior, la întâlnirea cu presedintele CCIR: „Dezvoltarea relatiilor economice dintre România si SUA este o prioritate a mandatului meu”
2 octombrie 2015 Joi, 1 octombrie 2015, ambasadorul Romaniei in SUA, George Cristian Maior, s-a intalnit cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, cu ocazia vizitei pe care o delegatie condusa de acesta o efectueaza la Washington. Ambasadorul George Cristian Maior a aratat ca dezvoltarea relatiilor economice dintre Romania si SUA este una dintre prioritatile mandatului sau, apreciind ca nivelul de cooperare dintre cele doua tari poate fi ridicat prin sporirea inve...... Citeste »
OSPITALITATEA POPORULUI ROMÂN – CEL BINE-CREDINCIOS DE PRETUTINDENEA
Muguras Maria PETRESCU 1. INTRODUCERE In ultimul timp aceasta sintagma a dobandit noi acceptiuni lingvistice si interpretative. „Bine-credincios” nu se mai refera astazi doar la sensul religios al cuvantului, ci poate fi interpretat si ca devotament fata de cineva sau de ceva. In cazul de fata ar putea fi o tara de adoptie, in care romanii au ales sa se stabileasca, sa-si faca un rost si sa infloreasca alaturi de familiile lor. Iar credinta acestora porneste din radacinile adanci ale celor sapte...... Citeste »
Politica »
Comentariu - Liviu Dragnea, de la stânga, la dreapta
de Marina Ene
A fost rezolvata problema nodului gordian legata de candidatura la sefia PSD-ului. Pe modelul mercurului, toate candidaturile depuse pentru functia de presedinte al PSD-ului s-au adunat si au rezultat intr-una singura- cea a lui Liviu Dragnea. Probabil ca ar fi fost mai simplu ca toata povestea asta sa se incheie inainte de a incepe, insa, de dragul show-ului mediatic si de dragul spectacolului politic, PSD-ul a regizat un set de pasi artistici, spectaculosi spre unicul deznodamant, care, atunci...... Citeste »
Vederi de pe prispa - SISTEM FARA MILA
de Robert Pugler
Suntem cei mai bogati oameni din lume, ne adunam si facem o sedinta. Infiintam o banca asa zisa „de stat“ si o organizatie mondiala dupa placul nostru. Participam la doua razboaie ale altora cu toate ca nu ne-a cotropit sau atacat nimeni si dupa aceea facem alta sedinta cu „cativa prieteni“ si decretam moneda autohtona drept „ghid de plata universal“ si aburim pe toata lumea ca e acoperita in aur, materii prime, produse si servicii. Tiparim apoi in nestiinta aceasta moneda si cumparam de unde pu...... Citeste »
Cultura »
DAN C. MIHAILESCU – „VIATA LITERARA*II”
Melania CUC Cartea „Viata literara* II” semnata de Dan C.Mihailescu, a aparut la Editura Fundatiei PRO in anul 2007. Sa scriu despre cartile si despre activitatea maestrului Dan C. Mihailescu este ca si cum as face bungee jumping, as sfida gravitatia, si totusi... Nu doar ca i-am citit mai toate materialele de presa, din publicatiile culturale nationale, ca i-am urmarit emisiunile televizate cu sufletul la gura, dar am avut privilegiul sa ma bucur pe indelete, si in timp, de lectura volumului in...... Citeste »
GÂNDURI DESPRE LIMBA ROMÂNA
Gabriela JANIK Despre Limba Romana nu poti sa scrii la o cafea, tigara sau la vreo sueta. Ca sa scrii despre Limba Romana, mai intai trebuie sa faci liniste in interiorul tau, sa iti asculti inima si constiinta, ca sa-i auzi vocea de peste veacuri. Despre insemnatatea si frumusetea Limbii Romane, scrii plecat cu fruntea-n palme, cu sufletul ingenuncheat pe altarul martirilor strabuni. Nu vei putea niciodata sa-i patrunzi misterul, daca nu o vorbesti, nu simti, nu traiesti si nu-i intelegi profun...... Citeste »
ROSU - (POEZIE MULTILINGVA)
George ROCA ROSU Culoare rosie, steag rosu, flamura rosie, oua rosii. Apoi, rosu cardinal, rosu sovietic, rosu chinezesc si... rosu de buze. De ce Doamne in ultimul timp vad numai rosu in fata ochilor? Olé! ROUGE Traducere in limba franceza: Adina Rosenkranz-Herscovici & Sara Herscovici Couleur rouge, drapeau rouge, bannière rouge œufs rouges. Puis, rouge cardinal, rouge soviétique, rouge chinois et… rouge à levres. Pourquoi, mon Dieu, dernièment je ne vois que du rouge devant les yeux? Olé!...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (48) – LITERATURA
Dorel SCHOR Cu toate ca Leopold Gurnist e un om foate simpatic, discutiile noastre sunt destul de banale si nu deosebit de cuprinzatoare. Leopold este, de felul lui, o persoana modesta si taciturna. De data asta insa ne-a vizitat putina vreme dupa ce doamna Gurnist abia plecase de la noi. Doamna, ca sa respectam adevarul, ne acordase cu larghete cateva ore bune din timpul ei si ma intrebam, amuzat dar si plictisit, daca va trebui sa-mi petrec intreaga zi in compania cuplului, pe... fragmente. - ...... Citeste »
Aparitie editoriala: Ionut Caragea – „În asteptarea pasarii”, antologie de poeme, citate si aforisme, eLiteratura, Bucuresti, 2015
Editura eLiteratura din Bucuresti a publicat in septembrie 2015 antologia In asteptarea pasarii , semnata de Ionut Caragea. Cartea de 528 de pagini, tiparita in format academic, contine 319 poezii si 1000 de citate si aforisme scrise de autor in intervalul 2006-2015. Coperta a fost realizata de Leo Orman, iar ilustratia de pe prima coperta reprezinta pictura “Prometeu” de Gustave Moreau (1826-1898). Antologia se poate comanda de la editura eLiteratura (e-mail: office@epublishers.info sau tel: 07...... Citeste »
UCIGATOAREA URA
Elena BUICA Nu imi face nicio placere sa scriu despre ura, acest sentiment cu nume scurt, dar cu o mare si grea incarcatura. Pentru ca sunt prin excelenta o fire solara, dornica de armonie si de frumos, intunecimea acestui sentiment nu isi gaseste locul in preajma mea. Daca urasc ceva, urasc aceasta blestemata ura, considerata cea mai dezolanta si mai periculoasa dintre toate trairile omenesti. Nu e prea usor sa scrii despre un asemenea sentiment atat de virulent, capabil sa-ti inghete sangele i...... Citeste »
Si-n filosofie ca oriunde: multi chemati, putini alesi...
Fireste ca multi muritori se simt atrasi de farmecul istovitor al filosofiei, pe care Aristotel o ridica la rangul de arta artelor si stiinta stiintelor, desi in vremurile noastre absurd-pragmatice nu se mai bucura de pretuirea de altadata, dupa ce rand pe rand in decursul veacurilor a fost deposedata de artele si stiintele pe care candva le carmuia. Si totusi, in aceste vremuri nefaste pentru toate monarhiile, ea – prin forta totalizatoare in folosul cunoasterii cu care a fost investita de divi...... Citeste »
VIORELA FILIP, MUZICA, E VIATA TA!
Marin VOICAN-GHIOROIU Muzica, alean si chemare spre lumea fantastica a imaginatiei seducatoare, prin care sentimentele noastre prind aripi si calatorim brat la brat cu cine ne este drag, ne bucuram de tremuratul usor al unei frunze indragostite de primele raze de soare care-i lumineaza margaritarele de roua cazute in diminetile verii si ne facem frate de cruce cu padurea... vesnic tanara, ascultam blanda batere de vant care acompaniaza ciripitul pasarelelor, suntem exaltati cand privim valurile ...... Citeste »
Etichetarea Negativa Distruge Respectul de Sine
de Octavian Lupu
Intr-o superba zi de vara treceam pe langa un teren de tenis, unde pe o zgura rosie, incinsa de soarele torid, se aflau mai multi temerari ce doreau sa isi exerseze indemanarea si talentul. Zgomotul mingilor care atingeau paletele era alternat de cel al lovirii, nedorite, a suprafetei de joc dincolo de careul delimitat cu vopsea alba, usor de observat chiar si de cei de pe margine. Inca o lovitura ratata si dupa cateva injuraturi de rigoare, unul dintre jucatori incepu un lung sirag de auto-etic...... Citeste »
De la Cititori »
ZIUA INTERNATIONALA A STÂNGACILOR SARBATORITA SI ÎN ROMÂNIA
Ramona BERENDEA In fiecare an, in data de 13 august, este sarbatorita, la nivel international, Ziua Stangacilor, cu scopul sensibilizarii opiniei publice cu privire la dificultatile si frustrarile cu care se confrunta stangacii in viata de zi cu zi. Ziua Internationala a Stangacilor a fost pentru prima data organizata de Lefthanders International, in anul 1976, iar de atunci este sarbatorita anual de cei aproximativ 10-15% dintre stangacii planetei. In Romania, primul pas pentru “repararea moral...... Citeste »
Sport »
Tenis de masa: Eliza Samara, medalie de aur în finala de simplu la Europenele din Rusia
Jucatoarea romana Elizabeta Samara a intrat in posesia medaliei de aur in proba de simplu, dupa ce a invins-o duminica in finala pe olandeza Jie Li cu scorul de 4-3 (11-6, 9-11, 3-11, 11-7, 12-14, 11-4, 11-4), la Campionatele Europene de tenis de masa de la Ekaterinburg (Rusia). Elizabeta Samara, multipla campioana europeana la dublu feminin si dublu mixt, a castigat in Rusia primul ei titlu european la simplu si aduce Romaniei primul aur continental dupa o pauza de 12 ani de la precedentul succ...... Citeste »
Flux de stiri »
CCIRO Italia, parteneriat cu asociatia crescatorilor de bovine: «Vom relua exporturile spre Italia»
CCIRO Italia contribuie la cresterea exporturilor romanesti spre Italia. In urma intanirii de marti, 29 septembrie de la Ministerul Agriculturii de la Bucuresti, la care au participat reprezentanti ai crescatorilor romani, ai importatorilor italieni si ai autoritatilor sanitar-veterinare din cele doua tari, a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, in vederea reluarii exporturilor. In acest sens, vor fi autorizate ferme de carantina pentru eliminarea suspiciunii de boal...... Citeste »
Grupuri de cetateni cer Congresului SUA sa reformeze sistemul de medicina psihiatrica
La o zi dupa asasinatele din statul Oregon, 23 de grupuri de cetateni preocupati de situatia maladiilor mentale au cerut Congresului sa adopte legi menite sa amelioreze sistemul de medicina psihiatrica din SUA despre care au spus ca se afla intr-o stare de degradare, informeaza USA Today. Aceste grupuri au inaintat o scrisoare adresata liderilor Congresului american la 1 octombrie, la numai cateva ore dupa atacul de la Umpqua Community College din Roseburg, statul Oregon, care s-a soldat cu 10 m...... Citeste »
Sase piese antice de patrimoniu cu o valoare exceptionala, recuperate recent, expuse la MNIR
O serie de obiecte din mai multe tezaure exportate ilegal din Romania, reprezentand obiecte de podoaba, din argint, de factura dacica, precum si o moneda antica, adaugate de curand in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), vor fi expuse publicului incepand de vineri. Potrivit unui comunicat al MNIR, transmis vineri AGERPRES, in data de 19 septembrie, au fost readuse in tara cinci obiecte de podoaba dacice, din argint, si o moneda — fals de epoca, recuperate recent de la o casa ...... Citeste »
Prima misiune privata pe Luna ar putea fi la doar doi ani distanta
Compania californiana Moon Express, care si-a propus sa organizeze misiuni pe Luna in scopuri comerciale, pentru a exploata resursele satelitului natural al Pamantului, a semnat un contract pentru cinci lansari cu compania Rocket Lab, primele doua lansari urmand sa aiba loc in 2017, conform SPACE.com. Sursa foto: SPACE.com Aceste misiuni se vor desfasura fara echipaj uman. In cadrul contractului semnat cu Rocket Lab, trei dintre lansari sunt mentionate ferm, iar celelalte doua sunt deocamdata op...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page