Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1177 - 13 Iunie, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Incepand cu Duminica 7 Iunie 2015, presa americana anunta cu surle si trambite ca in perioada 6 Octombrie - 1 Noiembrie, vestitul Segerstrom Center for the Arts, va gazdui spectacolul The Lion King, considerat The World number 1 Musical. Desi v-am familiarizat cu geniul Flannery O'Connor si nuvela ei de ......Citeste »
Editoriale »
Mihai EMINESCU - GLOSS / GLOSSA
1024x768 (translation in english by Daniel Ionita) Time is passing, time comes yet, All is old, and all is new; What for good or ill is set You can ponder and construe; Do not hope and do not worry, What’s a wave, will wave away; Though enticing with a flurry, Cold remain to all they say. Many things pass by before us, Many things we hear and see, Who remembers all their ruckus And would listen to their plea?… You sit quiet ‘round the edges, Find yourself, despite their fret, While you hear thei...... Citeste »
Mesajul ambasadorului Iulian Buga cu ocazia aniversarii a 135 de ani de relatii diplomatice între România si SUA
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dragi compatrioti, Aniversam azi, 14 iunie, implinirea a 135 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si SUA, moment care s-a dovedit in timp a fi crucial pentru formarea si consolidarea statului modern roman, pentru sanatatea morala si securitatea natiunii romane. Stadiul exceptional al legaturilor dintre cele doua state, reflectat si de profunzimea si extinderea Parteneriatului lor Strategic pentru s...... Citeste »
Comunicat de presa: Ministrul lui Ponta, Ioan Rus catre românii din diaspora: "curve si golani"!
Scutierul de serviciu in aceste zile al prim-ministrului Victor Ponta, incearca detensionarea situatiei prin preluarea loviturilor la adresa sefului sau, prin declaratii soc la adresa cetatenilor romani din diaspora, doar-doar o reusi sa-l mai fereasca pe VVP de presiunea motiunii si cuvintele duioase din partea cetatenilor. Rar mi-a fost dat sa aud afirmatii atat de porcesti la adresa cetatenilor Romaniei. A trebuit sa vina un ministru din Guvernul Ponta care sa dea realmente cu parul, care sa ...... Citeste »
ROCA George - (REMEMBER) INTERVIU FLUVIU CU BATRANUL SCRIITOR CORNELIU LEU
Distinsi prieteni si colaboratori De curand au plecat in lumea celor drepti doi prieteni buni pe care i-am apreciat si iubit. Istoricul literar Lucian Drimba si scriitorul Corneliu Leu. Lucian Drimba s-a stins pe 29 aprilie 2015, iar Corneliu Leu, ieri, 9 iunie 2015. Odihneasca-se in pace! Am pierdut doi prieteni de mare valoare, doi oameni minunati, doi scriitori de mare calibru. Le voi duce lipsa... Cu regret, George ROCA PS. Va prezint un dialog pe care l-am realizat cu maestrul Corneliu Leu ...... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Deputat Aurelian Mihai Birou Parlamentar COMUNICAT DE PRESA In luna Mai 2015 am inaintat Parlamentului Romaniei, impreuna cu dl. deputat Ovidiu Ioan Dumitru, dar si alti colegi parlamentari, propunerea legislativa pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, avand in vedere prevederea din art. 32 din Constitutia Romaniei prin care statul asigura dreptul neconditionat la invatatura al tuturor cetatenilor prin in...... Citeste »
Justitia în impas
de Andrei Marga Discutia despre justitie, la noi, bate pasul pe loc din cauza problemelor rau puse. Bunaoara, unii proclama suficienta de sine a sistemului judiciar si confunda la gramada solutiile acestuia cu dreptul, ba chiar cu justitia. Acestia le pretind tuturor - cu totul anacronic in epoca comunicarii - tacerea asupra procedurilor si deciziilor ce afecteaza, fie si potential, orice cetatean. In orice discutie asupra justitiei este de asumat ca dreptatea (justice, Gerechtigkeit) este valoa...... Citeste »
Eva Simon: Autonomie culturala cu… parul
Minoritatile nationale din Ungaria nu vor autonomie teritoriala. Nu de alta, dar nu au ce sa faca cu ea. Existenta catorva localitati din tara, unde nationalitatile formeaza majoritatea, nu inseamna pericolul ca acestea ar avea vreodata pretentii teritoriale. Toate cele 13 minoritati nationale recunoscute prin lege au fost deja „imblanzite (sa nu zicem asimilate), pana intr-acolo ca nici nu-si pot imagina o dorinta mai mare decat sa fie lasate in pace sa-si infiinteze asa-numitele autoguvernari ...... Citeste »
Politica »
SIMILITUDINI, SINCRONISME sau sinarhia acelorasi naravuri?
Corneliu LEU Sinarhia romaneasca este un dat politic impus prin blestemul (-atul pact) numit „Ribbentrop-Molotov”. Artificialitatea lui este argumentata nu numai prin aceleasi valori si virtuti nationale sub semnul carora ne simtim uniti ci, de multe ori, si de acelasi naravuri. Asa ca, luminoase sau umbrite, laudative sau degradante, de glorie sau de rusine, atata vreme cat ele demonstreaza identitatea, similitudinile trebuie inregistrate cu grija. Incurajatoare sau intristatoare in privinta de...... Citeste »
Vederi de pe prispa - RAZBOIUL BANILOR
de Robert Pugler
Zborul decurgea lin, masa era servita si caruciorul cu diferite marfuri libere de taxe ajunse la nasul meu. Calupa de tigari preferate imi facea cu ochii. Cu un zambet prietenos comand calupa si scot bacnota de 20 de dolari din portofel. Zambetul malitios al stewardesei si raspunsul ei foarte ferm : „ Nu luam dolari va rog daca aveti VISA sau MASTERCARD ori alte valute ca Euro, Franci elvetieni etc. etc. Am ramas perplex, dar am priceput ca a inceput razboiul banilor, mai devreme decat ma astept...... Citeste »
Uwe Klusmann pentru Der Spiegel: Transnistria - locul urmatorului razboi în Europa?
Rusia sustine din punct de vedere militar enclava separatista nistreana din Republica Moldova, dar Ucraina a blocat aprovizionarea si rotatia trupelor ruse din autoproclamata „Republica Moldoveneasca Nistreana . Niciodata in ultimii 23 de ani pericolul unui conflict militar in regiune nu a fost mai mare. Atsfel scrie jurnalistul german Uwe Klusmann intr-un articol publicat de Der Spiegel, cirtat de Deschide.md si preluat de Romanian Global News. De la semnarea Acordului din 1992 dintre Moldova s...... Citeste »
DEBARCAREA din VICTORIA
de Sergiu Gabureac
Stranii coincidente ! Aniversam debarcarea din Normandia odata cu inceperea debarcarii primului ministru Victor Ponta. si, la intern, Ziua invatatorului ! Era cat pe ce sa pierd caderea in direct a celui mai penal prim ministru roman din toate timpurile, fiind intr-o raita prin Europa. Vestea a cazut ca un trasnet la plecarea spre targul colectionarilor de la Brasov . Pe drum, cei patru parerologi din Meganul amicului Serban, lansau, la foc automat, scenarii dupa scenarii. Cu urechea la radioul ...... Citeste »
Cultura »
GÂNDIND LA EMINESCU (POEME)
1024x768 Elena ARMENESCU GANDIND LA EMINESCU Ascultat-a Eminescu Simfonia Ingerilor Pe-ale Luceafarului cai, la ora atingerilor Aprins de dorinta, de neobosita cautare A minunii raspandita pe taramurile astrale. Alerga. copil - minune cu visarile-i eterne Sub leaganul codrului, pe poteca ce se asterne Spre acel ”ochi” - lacul cu nuferi galben-aurii Meditativ, neinteles, departat de alti copii. Cu gandul la piramide, intre florile albastre In a teiului mireasma, sub vibratie de astre Cu iubita, p...... Citeste »
Metajurnalul unor irizari Eminescu – Poe (3)
de Ioan Iacob
De obicei in Romania se scrie despre Eminescu pe 15 ianuarie si pe 15 iunie. Ca si cum un bisturiu astral ar divide timpul in doua jumatati de an, iar romanii (cu exceptia criticilor si poetilor) s-ar trezi obligati ca - din jumatate in jumatate de an – sa mai adauge inca un eveniment Eminescu la seria celor petrecute pana acum. Cum as putea scapa de “obligatia“ de a ma alatura celor care, pe 15 ianuarie sau pe 15 iunie ? * Scriu o lucrare importanta despre EMINESCU si POE, nu imi propun sa repr...... Citeste »
M-AM NASCUT CU EMINESCU ÎN CASA
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Marin VOICAN-GHIOROIU Astazi, 15 Iunie 2015, se implinesc 126 de ani de cand demiurgul poeziei romanesti, MIHAI EMINESCU, s-a urcat la ceruri pentru dumnezeirea neamului, ocazie fericita pentru mine de-al venera pe dragul meu parinte spiritual. ---------------------- LUI EMINESCU Parinte drag, Poet iubit!.. Cu Dumnezeu poti sa stai In poarta sfanta de la Rai; Ca ai muncit si ai tot trudit Ca versului sa-i dai marire, Cand ...... Citeste »
Ziua culturii române la Madrid
In prezenta unui public numeros format din romani si spanioli a avut loc la Madrid, sambata 6 iunie 2015 un eveniment intitulat Ziua culturii romane la Madrid in organizarea Asociatiei Scriitorilor si Artistilor Romani din Spania – ASARS in colaborare cu Asociatia Culturala Diverbium, Goyart cu sprijinul Scolii de Arta din Guillena transmite Romanian Global News citand organizatorii. Evenimentul a avut loc la Galeriile de Arta Foro de Creadores 2.0 si a beneficiat de implicarea artistilor si scr...... Citeste »
Ion CREANGA – „Nica al lui Stefan a Petrei“ – 10 iunie, moment aniversar
Marti, 09 Iunie 2015 Viena, Austria/Romanian Global News Aniversam, in perioada 15 mai–15 iunie 2015, ziua de nastere a unor personalitati celebre, care fac cinste neamului romanesc: Constantin Dobrogeanu-Gherea (21.05.1855– 07.05.1920), Henri Coanda (07.06.1886–25.11.1972), Ion Creanga (10.06.1839–31.12.1889), Hariclea Darclée (10.06.1860–12.01.1939), Virgil Teodorescu (15.05.1909-24.06.1987) si multi altii. L-am ales pentru acest meménto, pe Ion CREANGA – „Nica al lui Stefan a Petrei – povesti...... Citeste »
Emil Petru Ratiu: În cautarea comuniunii pierdute
Emil Petru Ratiu (n. Chisinau, 1935) a locuit din 1940 in Bucuresti, unde a urmat si a absolvit scoala primara, liceul „Gheorghe Lazar”, apoi Universitatea (Facultatea de medicina generala, Bucuresti). In noiembrie 1968, dupa esecul „primaverii de la Praga”, a ramas in Occident. Din 1969 s-a stabilit in Italia. Locuieste la Roma. In calitatea sa de medic, nu a pregetat sa faca voluntariat in Africa, inclusiv in Etiopia. A facut mai multe calatorii in India, interesat fiind de civilizatia, cultur...... Citeste »
„Francisc, un Papa al renasterii spirituale”. În dialog cu Ambasadorul Bogdan Tataru-Cazaban
„Papa Francisc propune o convertire spirituala, o reforma spirituala care trebuie sa pregateasca si sa sustina orice alt tip de schimbare. Accentul pus de Papa pe aceasta dimensiune, din care decurg celelalte (relatia cu aproapele, cu saracii, cu bolnavii, cu batranii), reflecta, cred, necesitatea unei renasteri spirituale in lumea contemporana, necesitatea unei receptivitati reinnoite la cuvantul si prezenta lui Dumnezeu”. De la aceasta premisa porneste interviul realizat de Smaranda Bratu-Elia...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (37) – UN NUME POTRIVIT
Dorel SCHOR Intr-o zi, s-a nimerit linga mine in autobuz un tip pe care il cunosteam din vedere. Pentru ca aveam de facut un drum lung, am considerat ca e momentul sa facem in sfirsit cunostinta, iar el s-a recomandat - Ponedelnikman... - Nu te supara, dar eu inca nu am auzit de asa un nume. Ce ar fi sa ti-l schimbi sau sa-l scurtezi? - De ce? s-a mirat el. - Asa, ca sa-ti simplifici viata si situatia. E preferabil sa ai un nume mai scurt. Am sa-ti dau un exemplu. Pe cand eram elev la primara, p...... Citeste »
Arhiva visurilor – o parte notabila din arhiva lirica a poetului Mihai Horga
de George Petrovai
De retinut din capul locului, adica din chiar titlul volumului aparut in anul 2015 la Editura PapiruS Media, ca poetul Mihai Horga nu are in vedere visele sau imaginile plasmuite in somn, care – asa cu stim – fac casa buna cu inchiderea in sine prin preocuparea obsesiva a celui in cauza cu interpretarea acestor neastamparate zamisliri ale constientului somnoros (sau poate ca ale inconstientului mereu poznas), ci se arata intr-atat de insetat de tot ce-i omenesc, incat in atotomeneasca sa generoz...... Citeste »
Lumea Viitorului Rescrisa prin Visul unui Copil
de Octavian Lupu
Desi nu mergea inca la scoala, ii placea sa se gandeasca la ce dorea sa devina cand va deveni adult si cand va putea sa isi croiasca drumul prin viata de unul singur. Dar pana atunci, trebuia sa se multumeasca sa astepte si sa parcurga treptele copilariei, asa cum ii erau date, pas cu pas. Se bucura cand auzea basme si povesti pentru copii, asa cum ii erau citite de parinti sau de alte persoane apropiate. Intotdeauna, dupa ce le asculta, ramanea tacut, inchidea ochii si isi inchipuia acea lume f...... Citeste »
Sport »
Scrima: Echipa feminina de spada a României, medaliata cu aur la Europenele de la Montreux
Echipa feminina de spada a Romaniei a cucerit aurul la Campionatele Europene de scrima de la Montreux (Elvetia), marti, dupa ce a invins in finala formatia Estoniei, cu scorul de 45-35. Ana-Maria Branza, Simona Pop si Simona Gherman (plus rezerva Loredana Dinu) au pastrat, astfel, aurul cucerit de Romania la editia de anul trecut a competitiei (in fata Rusiei), gazduita de Strasbourg. Tricolorele si-au luat revansa, dupa ce, in 2013, la Zagreb, Estonia invingea Romania in meciul pentru medaliile...... Citeste »
Flux de stiri »
Ray Kurzweil (Google): Pâna în 2030 omenirea va ajunge sa traiasca cu capul în... nori
Celebrul futurolog Ray Kurzweil, directorul tehnologic de la Google, este de parere ca pana in 2030 omenirea va ajunge sa traiasca cu capul in nori, sau mai bine spus in cloud , conform unui discurs sustinut miercuri, la Conferinta Exponential Finance, desfasurata la New York, informeaza CNet.com. Foto: (c) RT / Twitter Gandirea noastra atunci (in 2030) va fi un hibrid de gandire biologica si non-biologica , a sustinut el, adaugand ca acest lucru este vizibil, ocazional, inca din prezent, dar vi...... Citeste »
Peste 95% din populatia lumii are probleme de sanatate (studiu)
Peste 95 % din populatia lumii are una sau mai multe probleme de sanatate, existand persoane chiar si cu cinci boli, potrivit Studiului Global Burden of Disease (GBD) realizat in perioada 1990-2013 si publicat luni de revista britanica 'The Lancet', citat de EFE Studiul releva ca procentul de ani de viata sanatoasa pierduti din cauza a diferite boli a crescut de la 21 % in 1990 la 31 % in 2013. Pe masura ce numarul populatiei creste si in acelasi timp creste si numarul varstnicilor, procentul pe...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page