Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1174 - 23 Mai, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Pe langa performante greu de egalat pe turbulenta arena politica americana, Franklin Delano Roosevelt al 32-lea presedinte al SUA (1932-1945) ne-a lasat un aforism demn de retinut in special de cei care pretind ca sunt detinatorii adevarului absolut si sunt convinsi ca tot ceea ce se intampla pe esichier......Citeste »
Editoriale »
Restante ale Europei
de Andrei Marga Chiar unii dintre cei care au contribuit substantial la constructia Uniunii Europene sunt nemultumiti observand ca ponderea Europei in lume a scazut in ultimul deceniu. Nu altcineva decat Helmut Schmidt arata (deja in Die Mächte der Zukunft..., 2006) ca, neavand politica externa elaborata, Europa nu are cum sa actioneze profilat si nu poate, de pilda, sa lege Rusia de propria evolutie. Un consilier de stat francez semnala ca pericolul in Europa nu il constituie atat recesiunea, c...... Citeste »
Razboi si Pace 2015: Europa de Sud-Est si Romania
de Profesor Doctor Nicholas Dima
Conferinta organizata de Vasile Simileanu, director al asociatiei si revistei “Geopolitica.” (Note de conferinta) Ne aflam in plin proces de Globalizare, process practic ireversibil si de nestavilit. Unele guverne, vor sa impiedice sau sa dirijeze acest process, dar succesul lor nu poate fi decat temporar. Altfel, procesul este declansat in primul rand de tehnologia moderna, dar e profund influentat de factori politici. In timp ce globalizarea economica este vizibila, obiectiva si relativ usor d...... Citeste »
Concursul National de Creatie Literara în Limba Rromani “Stefan Fuli”
de Nicolae Baciut
In perioada 14-16 mai 2015, s-a desfasurat la Colegiul National “Ion Minulescu” din Slatina, editia a IV-a a Concursului National de Creatie Literara in Limba Rromani “Stefan Fuli”, destinat elevilor din clasele a VII-a – a XII-a, organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean Olt si institutia gazda. Primele trei editii s-au desfasurat la Braila (2012), Targu-Mures (2013) si Craiova (2014). Etapa nationala a concursului a reunit 27 de elev...... Citeste »
Politica »
ELIBERATI POSTUL, VINE FINA !
Traiasca unitatea de monolit a Partidului Social(ist) Democrat ! Ceausescu&Co. ar fi mandri de asemenea urmasi. Pe final, n-a tinut ca suta de lei si atunci a fost debarcat. Trebuia sa vina noua garnitura de lupi tineri, dornici de averi fara numar. Nu s-au incurcat in detalii. L-au executat pe al batran de Craciun. Tocmai pentru a arata ca noul front e constituit tot din atei, fara niciun Dumnezeu. Jaf la drumul mare ! Boborul s-a dezmeticit pentru o clipa, dar prin mijloace specifice, mani...... Citeste »
Tratatul cu Ucraina - Un act de tradare nationala
Prof. univ. dr. Tiberiu Tudor Aparitia volumului „Tratatul cu Ucraina - Un act de tradare nationala , autor profesorul univ. dr. Tiberiu Tudor, fizician, membru de onoare al Academiei Oamenilor de stiinta din Romania poate fi apreciat drept eveniment editorial de referinta. O carte bine venita despre actul daunator si gratuit, in fap un act de tradare nationala, comis de analti demnitari ai statului roman, pe care doar Istoria ii va judeca. (Ion Maldarescu) Emilia Tutuianu: Domnule Tudor ce v-a ...... Citeste »
TABLETA DE WEEKEND (115): UNDE-I ONOAREA?
Sergiu GABUREAC Au fost alegeri in Marea Britanie. Supusii reginei au votat masiv cu Partidul Conservator, infirmand toate sondajele, care dadeau o lupta stransa. E vorba de viitorul lor, asa ca nu ma preocupa de ce au votat asa. Ceea ce am retinut a fost anuntarea instantanee a demisiei liderilor partidelor care au iesit pe locurile 2, 3 si 4. Inclusiv Rudotelul lor national, pe care alegatorii, ca si in Franta, l-au dat de pamant. Extremistul Farage e pe faras! Poate invata romaneste de la tri...... Citeste »
Cultura »
Concertele si recitalurile saptamânii 25-31 mai 2015
Filarmonica George Enescu Adresa: Str. Franklin nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti Telefon secretariat: +40-21-315 2567 Fax: +40-21-312 2983 E-mail: info@fge.org.ro Concertele si recitalurile saptamanii 24-31 mai 2015 Recital de chitara Marti, 26 mai 2015, ora 19:00, Sala Mare Margarita Escarpa Program: Dionisio Aguado - Le Fandango varié, op. 16 Fernando Sor - Fantasía nº 7 Op. 30 (“Fantaisie et Variations Brillantes sur deux Airs Favoris connus”, dediées á son ami D. Aguado)Joaquín Rodrigo - Invocac...... Citeste »
Sustinerea initiativei parlamentare privind jurnalismul drept creatie
de Radu Botis
Bun gasit, Vin ( revin ) cu solicitarea, rugamintea de solidaritate cu initiativa legislativa de a se recunoaste jurnalismul drept creatie, ceea ce va permite incadrarea ziaristilor in prevederile Legii 8/2006, dar si perspectiva altor facilitati pentru lucratorii, creatorii, din aceasta breasla. Aceste sustineri pot veni de la jurnalisti de toate varstele, de la alti oameni de cultura ( scriitori, muzicieni, artisti plastici, actori, arhitecti ), profesori universitari, academicieni, personalit...... Citeste »
O donatie americana la Fundatia Academia civica si turneul american al scriitorilor ANA BLANDIANA si ROMULUS RUSAN
Recent, la invitatia Prof. Univ. Dr. Ernest Lantham Jr. , am participat la donatia facuta de catre Robert Ross (fiul diplomatului Donald Dunham, reprezentantul cultural si de presa al S.U.A. la Legatia americana din Romania in perioada 1945-1950) catre Fundatia Academia Civica (Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei) din Capitala. Donatia a constat din mai multe desene si materiale pastrate de la sfarsitul anilor 1940, cand tatal sau, diplomatul american Donald Dunham, se afla la p...... Citeste »
La ora bilantului
Atunci cand, in 2009, la numai un an de la infiintare, am decis sa editam o antologie a Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Québec, folosindu-ne de propriile noastre forte, multi au dat din cap a neincredere. Dar n-am fost noi cei care ne-am inselat! Beneficiind de experienta echipei editoriale si de cooperarea de exceptie, complet dezinteresata, a multor membri din randurile asociatiei, Antologia ASLRQ - 2009 a fost un succes. Porniti la drum, dupa cum se spune, cu piciorul drept, n-am ...... Citeste »
POEME MULTILINGVE (1): GUIDO GEZELLE „MAICUTA”
Germain DROOGENBROODT prezinta: POEME MULTILINGVE (1): GUIDO GEZELLE „MAICUTA” Guido Gezelle a fost poet, lingvist, traducator si preot, nascut in Flandra/Belgia la 1830. Dupa finalizarea studiilor a activat ca profesor de limbi, atragandu-si antipatia colegilor sai – abati catolici, vorbitori de franceza – pentru ca recurgea adesea la limba flamanda. Ca idealist a incercat sa se remarce prin poezii compuse in limba materna, poezii pe care le promova intr-un cerc de intelectuali flamanzi, majori...... Citeste »
SUFLETUL NU ARE GRANITE !
Virginia Vini POPESCU Nu stiu exact ce este sufletul! Prin carti si dictionare l-am gasit definit in toate felurile. In una dintre primele mele reprezentari, sufletul insemna zambetul, blandetea si mangaierea calda a oamenilor. Cu trecerea anilor, am inteles ca sufletul nu are granite, nu se poate compara decat cu nemarginirea, ca poate avea, in anumite situatii, intr-un interval infinitezimal de timp, exteriorizari comparabile cu cele inregistrate intr-o viata de tihna. Am inteles ca faptele bu...... Citeste »
ZICERI (159/160) - ALCOOL & PACTUL CU DIAVOLUL
Dorel SCHOR ALCOOL · Niciodata nu vom avea destule argumente pentru ceva care nu trebuie argumentat. · Fericiti cei saraci cu duhul... Bucurati-va, deci. · Fratele adevarului ii seamana oarecum, dar nu e el. · Nu tot ce nu ajuta (nici) nu strica... · E adevarat ca tot ce cade in plasa de paianjen devine musca? (Nae Cernaianu). · Totdeauna se va gasi un sarac care sa-l vanda pe alt sarac... · Trebuie niste asperitati pe scara vietii, ca sa nu alunecam prea des. · Daca nu te pricepi la matematica,...... Citeste »
Harpa din Camera Alaturata
de Octavian Lupu
Sunetul harpei se auzea discret din camera alaturata cum invaluia in sunete ei cristaline interiorul incaperii. Prin reflexii multiple, sunetele se intretaiau si se amestecau armonios unele cu altele, conferind savoare discutiilor purtate intre Edith si Edan, doi tineri aflati la inceputul primaverii vietii. Cu fetele imbujorate, se priveau unul pe altul ascultand instrumentul muzical manevrat cu virtuozitate de catre Helena, sora lui Edan, studenta la conservatorul din localitate. Prin usa capi...... Citeste »
Poezii de Luca Cipolla
Il pioppo Non come bandiera che sventola al poggiolo né di canto orfico si tratta, stella anemica ti sveli e riflessa luce al pioppo.. languono i ricordi d'una mente a trama larga che giusto una carezza mendica all'istante sotteso nella sua brezza. Plopul Nu ca steag care flutura balconului nici de cant orfic nu este vorba, stea anemica te dezvalui si lumina reflectata plopului.. lancezesc amintirile unei minti cu urzeala lata ce chiar o mangaiere cerseste momentului de sub briza lui. Agar Ti re...... Citeste »
Istorie »
Papa Francisc in Romania
de Prof. dr. Viorel Roman
Apropiata vizita a papei in Romania ne obliga sa trecem in vedere evolutia modelelor romanilor, cel ortodox modo-valah si cel unit cu Roma, latinist, al Scolii Ardelene. Carpatii despart orientul de occident atat fizic, cat si spiritual, social-politic. 1054 Marea Schisma. Constantinopolul si Roma se anatemizeaza reciproc. 1214 Cruciatii refac pentru scurt timp unitatea crestina. 1439 Imparatul Bizatului si papa de la Roma refac la Conciliul de la Florenta unitatea crestina, dar Constantinopolul...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Replicile copiilor mai bune decat bancurile De departe lumea lor e mult mai plina de culoare si mai vesela! Ce este rascoala?Rascoala inseamna, cand parintii nostri nu gasesc bani si atunci rascolesc ca sa gaseasca. (8 ani) Ce este economia? Economie inseamna sa nu mai cheltuim din salariu, ca sa-l punem la banca. Cheltuim numai din ciubucul pe care ni-l da seful. (7 ani) Ce sunt amprentele? Amprentele e cand punem mana pe o clanta si raman degetele acolo si le gaseste politia. (8 ani) Ce este t...... Citeste »
Flux de stiri »
CURSURI GRATIS PENTRU ROMÂNII CARE AU AFACERI ÎN SPANIA
FADERE Federatia asociatiilor de romani din Europa impreuna cu Lorand Soares Szasz organizeaza Duminica 24 Mai in Coslada, Madrid un seminar destinat romanilor din Spania. Seminarul „21 metode pentru a creste afacerea ta” este cotat ca fiind cel mai bun seminar pentru persoanele care au o afacere sau care sunt pe punctul de a deschide una. Seminarul s-a dovedit eficient chiar si pentru cei care sunt angajati, ei inavatand din aceste seminar sa fie mult mai eficienti. Seminarul va fi prezentat de...... Citeste »
Salaj: Cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania, realizat de parohia ortodoxa Românasi
Cel mai mare centru de servicii sociale din Transilvania, cu o suprafata de peste 3.500 de metri patrati si o investitie totala de circa 12 milioane de lei, a fost ridicat printr-un efort continuu de 15 ani, din donatii si sponsorizari, de catre Parohia Ortodoxa Romanasi, din Salaj, urmand a fi inaugurat sambata, 23 mai. Fotografii: (c) Sebastian Olaru / AGERPRES Complexul social va avea in structura sa trei centre: unul pentru varstnici si doua pentru copii defavorizati, respectiv un centru de ...... Citeste »
Garda Nationala Aeriana a SUA a renovat un pavilion al Spitalului din Mangalia
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA in Romania, Dean Thompson, a participat miercuri la festivitatea de finalizare a lucrarilor de renovare efectuate de rezervisti ai Garzii Nationale Aeriene a SUA la un pavilion al Spitalului Municipal Mangalia. Foto: (c) Dan MIHAESCU / AGERPRES In cursul ceremoniei, diplomatul american a reafirmat angajamentul de sustinere a comunitatilor locale, a proiectelor si demersurilor de solutionare a unor necesitati sociale cu impact cat mai larg. 'Este un dar fa...... Citeste »
EXPO MILANO 2015: Schimbarile climatice, a treia cauza majora a nesigurantei alimentare (Caritas)
Schimbarile climatice sunt considerate ca fiind a treia cauza majora a nesigurantei alimentare, care duce la delincventa, migratie si dependenta de ajutoare sociale, potrivit unui sondaj prezentat marti la EXPO Milano 2015 de reteaua Caritas de organizatii catolice de binefacere. Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO Realizat de 98 de organizatii nationale ale Caritas, care actioneaza in tari unde locuieste 83% din populatia mondiala, sondajul arata ca, in perceptia publica, principale cauze al...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page