Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1164 - 14 Martie, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Anticipand ignorarea totala a preceptelor si principiilor care au stat la baza intemeierii acestei foste unice democratii a lumii, in urma cu peste 200 de ani Thomas Jefferson (1743-1826) considerat principalul actor al Declaratiei de Independenta al USA - 1776 si al treilea presedinte al fostelor State ......Citeste »
Editoriale »
Dupa promisiuni, autoritatile întorc, din nou, spatele românilor din strainatate!
de Lazar Ladariu
Un lucru este cat se poate de clar! De romanii cu drept de vot din strainatate, autoritatile de la Bucuresti si-au batut joc la primul si la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului 2014 si, in pofida tuturor promisiunilor, repede uitate, isi bat joc de ei in continuare. Dupa cum se stie, romanii din mai multe capitale europene, Londra, Madrid, Berlin, Roma, si din tari precum Canada si America, au stat la coada, ore intregi, dar multi n-au reusit sa voteze! Pr...... Citeste »
Starea lumii
de Andrei Marga Sunt putini cei care ajung in roluri de decizie si au capacitatea analizei proprii. In mod sigur, in reflectiile asupra relatiilor internationale, Henry Kissinger este unul dintre ei, alaturi de Helmut Schmidt, Jacques Attali si Shlomo Avineri, de pilda. Cine este interesat de gandire elaborata in acest domeniu, cu viziune propriu-zisa, se impune sa-i frecventeze. Mai cu seama atunci cand este vorba de turbulentele acestor ani (terorismul, proliferarea nucleara, resurgenta fundam...... Citeste »
ANCHETA: DESPRE EXILUL ROMÂNESC CU GEORGE ROCA
1024x768 Nicolae BACIUT Nicolae BACIUT: Domnule Roca, intentionez sa public o carte despre exilul romanesc. Va invit pe dumneavoastra si pe cei pe care ii cunoasteti si sunt implicati in fenomenul exilului sa raspunda la intrebarile de mai jos. George ROCA: Va multumesc pentru incredere. Sper sa va dau niste raspunsuri potrivite. Desigur ca am sa fac cunoscuta dorinta dumneavoastra celor din exil cu care am legaturi. Poate ca acest material publicat pe internet in revistele cu care colaborez ii ...... Citeste »
Politica »
STÂLPII SOCIETATII INFRACTIONALE - 2. MODELE SOCIALE ALE EPOCII BASESCU
Corneliu LEU Am avut un vis macabru: Se facea ca, sub cupola Ateneului Roman rasunau manele iar, in acelasi stil, cineva adusese la zi mareata fresca din rotonda. Aceea care, chiar si cand nu e vorba de un concert solemn, cu coruri reunite, tot imi aminteste patosul lui Nenitescu evocandu-i eroic pe acei „...barbati cu brate tari / Si cu vointa otelita, / Cu minti destepte, inimi mari”... Plangacioasa in stilul consacrat, dar si cu accentele unei perfide masuri de precautie, maneaua clama ca ARE...... Citeste »
Pretul titeiului scade, cel al carburantilor creste?!
IOAN HUSAR Mai exact spus, de multe luni pretul barilului de titei a scazut mult, de putine ori a mai crescut, in acelasi timp pretul carburantilor la pompa a scazut cu incetinitorul, in cele mai multe cazuri nesemnificativ. Explicatia distribuitorilor: „Cotatia barilului de titei la bursa nu includ cheltuielile de transport, procesare, distributie, care nu sunt influentate de cotatia de la bursa, iar in al doilea rand, pentru ca din pretul platit la pompa de consumatori 60% ia statul sub forma ...... Citeste »
TABLETA DE WEEKEND: A FI SAU A NU FI CRESTIN!
Sergiu GABUREAC Tableta poate crea un disconfort accentuat la nivelul constiintei. De la bun inceput afirm: Biserica Ortodoxa Romana nu are nevoie de racolari, asa cum procedeaza alte confesiuni venite in Romania! De asemenea, toleranta Bisericii Ortodoxe Romane nu poate fi contestata de nimeni! Personal mi se pare chiar prea toleranta! Intotdeauna, da, intotdeauna, marile valori ale omenirii, inclusiv ale Romaniei, au sustinut existenta Celui care a creat Cerul si Pamantul si pe slujitorii Lui!...... Citeste »
Cultura »
CÂTEVA CUVINTE DESPRE ACADEMIA ROMÂNO-AUSTRALIANA
George ROCA Societatea Academica Romano-Australiana a fost creata de un grup de etuziasti din necesitatea mentinerii unei bune legaturi cu Romania, atat din punct de vedere cultural, spiritual, intelectual-stiintific cat si pentru recunoasterea si promovarea personalitatilor romanesti din Australia. Proiectul a fost unul mai vechi, inca din 2006, urmarind o similitudine si chiar o infratire cu Academia Romano-Americana al carei membru sunt inca din anul 2001. Sa nu uitam ca Academia Romano-Ameri...... Citeste »
ELENA-MARGARETA IONESCU - JURNAL CU SI FARA NAE IONESCU - EDITURA VREMEA - LANSARE DE CARTE
Rexlibris Media Group Cu ocazia implinirii a 75 de ani de la moartea lui Nae Ionescu (15 martie 1940), va invitam la lansarea volumulu: „Jurnal cu si fara Nae Ionescu” de Elena-Margareta Ionescu Invitati: Anca-Irina Ionescu, nepoata autoarei Sorin Lavric, scriitor Paul Cernat, critic literar Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea Evenimentul va avea loc luni, 16 martie 2015, ora 16.30 la Libraria Mihail Sadoveanu Bulevardul General Magheru nr. 6-8 Jurnal cu si fara Nae Ionescu este o carte ...... Citeste »
PREMIERA LA OPERA ISRAELIANA DIN TEL AVIV AURELIA FLORIAN SI MARIUS BRENCIU ÎN OPERA „LA RONDINE” DE GIACOMO PUCCINI
Magdalena BRATESCU Opera „La Rondine” (Randunica) i-a fost comandata compozitorului Giacomo Puccini de Carltheater din Viena, urmand sa fie o lucrare gen opereta. Finalizata in 1916, ea a fost montata pentru prima data un an mai tarziu la Monte Carlo, pe un teritoriu neutru, deoarece Austro-Ungaria era in razboi cu Italia. Puccini a eliminat dialogurile vorbite si a creat o opera oarecum comparabila melodic cu „Liliacul” de Johann Strauss fiul, sau cu “Cavalerul Rozelor” de Richard Strauss. Unii...... Citeste »
EPIGRAME (3)
Gentiana GROZA CELULARU-I PRETUTUNDENI Fie el tramvaiul plin, E de-acum meteahna veche, Toti vorbesc cand pleaca, vin …Si se tin de o ureche! CARAGIALE-I ACTUAL Nenea Iancu-a creionat „Cetateanul turmentat” Astazi ne-ar fi daruit „Cetateanul uluit”! DUPA BAC Va spun sincer, acum vreau Oricum, o profesie, Sa iau bani… mai mult sa stau… Si s-ajung la pensie. UNII POLITICIENI VERSATI Gasti mai mici sau gasti mai mari, Democrati sau populari, Liberali, conservatori …Tocmai buni sa traga sfori. DESCU...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (27) – O SUTA DE DOLARI
Dorel SCHOR Boris Israelovici Glazpapier isi sufla nasul intr-o batista enorma, sovietica, si mi se plange: - Am o ruda in Canada. Nu ma intreba exact cum mi-e ruda, ca nu stiu. Un om foarte cumsecade, ceva mai in varsta, are un restaurant chinezesc la Montreal. Restaurantul se numeste Fay-Bysh. De ce? Foarte simplu, pentru ca pe el il cheama Faibis. Intr-o zi, cam acum un an, primesc de la unchiul Faibis o suta de dolari. O suta de dolari sunt ceva, nu? Oricand si oriunde, fie criza cat de rea,...... Citeste »
BANCA AMINTIRILOR (8) ; OUL, SOPÂRLA SI MAMA SOACRA
George GOLDHAMMER Ce legaturi ar putea avea cele trei cuvinte? Un banal ou, o jucausa soparla si o mama soacra!? Ar fi o logica intrebare, dar nu pentru mine care am trait aceasta combinatie de „entitati”, le-am savurat, analizat, m-au distrat si mi-au ramas in memorie ca placute amintiri care au dainuit peste ani si ani! Asa ca le-am depus si pe acestea in „banca mea de amintiri”. Si acum, visand cu ochii deschisi la acele vremuri... am bucuria de a fi mai tanar cu 50 de ani... retraind in gand...... Citeste »
SANDU DARIE – UN ARTIST ROMÂN ÎN CUBA
1024x768 Adrian GRAUENFELS Sandu Darie (1908-1911) este considerat unul dintre marii inovatori in arta moderna cubana. Evreu nascut la Roman (cu numele Sandu Laver) a inceput studii juridice dar a fost atras de arta si avangarda Romana. Era prieten cu poetul Stefan Roll, sotia acestuia Medi Dinu il initiaza in pictura. A emigrat in Franta, apoi in Cuba in 1941, acolo el dezvolta constructii electro-mecanice care il vor califica printre exponentii de varf cubani si internationali ai artei kinetic...... Citeste »
Caligrafia Scrierii la Claviatura de Calculator
de Octavian Lupu
In sala de clasa nu mai vorbea nimeni. Toate privirile erau atintite asupra monitoarelor de calculator pe masura ce detalii noi erau furnizate asupra exercitiului alocat acelei ore de curs. Profesoara se plimba atenta printre banci si urmarea modalitatea in care elevii reuseau sa faca fata provocarii. Tema era simpla si consta in copierea unui text afisat in partea superioara a ecranului fiind masurat timpul necesar desfasurarii acestei actiuni si contorizat numarul de erori de dactilografiere. ...... Citeste »
Istorie »
Comisia Comuna româno-rusa privind Tezaurul României depus la Moscova
Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Membru A.O.S.R. Tezaurul Romaniei a fost transportat la Moscova intr-un context istoric extrem de dificil pentru statul roman. Dupa infrangerile militare din toamna anului 1916, exista teama ca trupele Puterilor Centrale ar putea ocupa intreaga tara, iar oficialitatile refugiate la Iasi au decis sa puna in siguranta valorile de tezaur, in Rusia, stat aliat. Au fost doua transporturi: primul - continand Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei - in decembrie 1916, cu un t...... Citeste »
Religie »
PÂINEA VIETII ETERNE
de Prof. Dumitru Buhai
Ca un susur bland Este vocea Ta, Doamne, Si Te caut umbland, In ierni si in toamne… Te caut pe cer, Pe glia tacuta, In floarea de mar Si-n painea crescuta! Te caut pe campu-nmiresmat, In izvorul de apa lina, curat; Si-n vantul ce-adie-n campie, Asteptand raza de soare sa-nvie! Si Te gasesc in tot ce-i bun Pe obosita noastra glie; Si chiar aici, in al meu surghiun, Mi-e sufletul plin de Bucurie! Prof. Dumitru Buhai In dimineata aceasta, am citit un verset minunat pe care in Biblia deschisa l-am a...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
* Cum se alinta procurorii DNA la telefon: -Inchide-l tu... -Ei inchide-l tu... * Cica acum in Parlament, in loc de prezent, se striga nevinovat... * Politicieni ! Investiti in viitorul vostru ! Construiti puscarii noi, moderne si confortabile ! * Frizerul il intreaba pe client : - Cum sa va tund ca sa fiti multumit ? - Gratis !... Citeste »
Flux de stiri »
Reuniune a Consiliului de Securitate, pe 27 martie, pentru apararea crestinilor din Orientul Mijlociu
O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU va fi consacrata pe 27 martie persecutiei minoritatilor , in special a crestinilor din Orientul Mijlociu, amenintati de gruparea Statul Islamic (SI), a anuntat luni, la Rabat, seful diplomatiei franceze, Laurent Fabius, citat de AFP. Foto: (c) Niu Xiaolei / XINHUA Franta a decis sa convoace Consiliul de Securitate al ONU pe 27 martie pentru a discuta despre situatia crestinilor din Orientul Mijlociu si a altor minoritati (...) Ea va reprezenta ocazia...... Citeste »
Înalta Curte confirma redeschiderea anchetei în dosarul "Mineriada"
Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat luni decizia procurorului general Tiberiu Nitu de redeschidere a anchetei in dosarul Mineriada din 13-15 iunie 1990 , in care este implicat si fostul presedinte Ion Iliescu. Foto: (c) Sorin LUPSA / Arhiva AGERPRES Admite cererea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In baza art.335 Cod procedura penala constata legalitatea si temeinicia ordonantei nr.3/C3/2015 din 5 februarie 2015 emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte d...... Citeste »
BASESCU, DAT PE MANA FOSTILOR SUPUSI
BASESCU, DAT PE MANA FOSTILOR SUPUSI – Tiberiu Nitu a cerut CSM sa apere justitia de afirmatiile lui Traian Basescu, dupa ce fostul presedinte a acuzat ca sechestrul instituit de PICCJ la Nana este o actiune politica: “Conducerea Ministerului Public apreciaza ca fiind regretabil ca un fost presedinte al Romaniei pune la indoiala independenta si impartialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natura sa afecteze prestigiul si credibilitatea justitiei” Obedienti notorii ai fostului presedinte al...... Citeste »
Întâlnirea liberalilor în Germania
In cadrul vizitei oficiale din Germania, programata in perioada 1-6 martie, a avut loc si intalnirea delegatiei PNL cu membrii cluburilor liberale din Germania. In cadrul acestei intruniri, la care au participat aproximativ 100 de membri liberali, s-au discutat subiecte privind reorganizarea filialei PNL, noul program pentru guvernare propus de PNL, lansat recent, precum si proiectul Legii privind votul prin corespondenta, pe care partidul a anuntat ca il va sustine in continuare. Alina Gorghiu,...... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA
Cluburile Studentesti Liberale au devenit membru observator al European Democrat Students, organizatia de studenti afiliata Partidului Popular European Incepand cu 28 februarie a.c., Cluburile Studentesti Liberale, organizatia de studenti a Partidului National Liberal, este oficial membru observator al European Democrat Students, organizatia de studenti afiliata Partidului Popular European. Decizia a fost luata in cadrul Consiliului EDS care s-a reunit la Bruxelles, in perioada 28 februarie – 1 ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page