Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1163 - 7 Martie, 2015 - Anul XXV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Pentru majoritatea dintre dumneavoastra ziua de 24 Februarie nu are o insemnatate deosebita. Sunt mai mult decat sigur ca un sondaj de opinie facut studentilor din Universitatile sau Colegiile Americane ar avea acelasi rezultat; de fapt, ultimele interpelari facute in mediul academic de jurnalistul J Wat......Citeste »
Editoriale »
China si diplomatia armoniei
de Andrei Marga Societatile de astazi se dovedesc dependente mai mult ca oricand de ceea ce se numeste, de la Niklas Luhmann incoace, „societatea mondiala”. Nu orice se poate pune in seama dependentei (de pilda, lipsa de proiecte proprii, selectia gresita a personalului, saracia de idei, deformarea democratiei), dar cine vrea dezvoltare si modernizare, intalneste fortele societatii in format mare. Pe acest fundal, geopolitica nu numai ca a fost reabilitata, dar tinde sa integreze cunoasterea lum...... Citeste »
INTERVIU CU DOMNUL CALIN GEORGESCU, PRESEDINTELE CLUBULUI DE LA ROMA PENTRU EUROPA
Polidor SOMMER „Faptul ca inca mai avem o moneda nationala este un atu formidabil, la care nu trebuie sa renuntam. Va rog sa priviti la cea mai mare putere financiar-bancara: Anglia. Este in UE, dar are lira sterlina ca moneda nationala. De ce? Simplu: pentru ca stie ce vrea si ce implica acest lucru.” (Calin Georgescu) Polidor SOMMER: Stimate domnule Calin Georgescu, cu riscul de a-mi pune in cap toti dusmanii (in Romania este imposibil altfel…), eu cred ca puteti fi un veritabil lider pentru p...... Citeste »
Ce se întâmpla cu tara?
Prof. univ. dr. Nicolae Radu Romania isi poarta neputinta la Masa Tacerii! Romania risca sa fie vanduta la hectar! Peste 700.000 hectare sunt deja in grija investitorilor straini, arabi, spanioli, olandezi, turci, chinezi si evrei. Romania nu este o tara fara resurse. Romania are in exploatare aproape 80 de tipuri de resurse minerale, de la alabastru, ape geotermale si naturale si pana la minereuri auro-argentifere, cuart, calcar, marmura, lignit si minereuri de molibden sau de uraniu. Rezervele...... Citeste »
Dean Thompson, Insarcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, la "Dupa 20 de ani" la ProTV. Ce se va intampla daca Rusia incalca Art. 5 al NATO si cum vad SUA anchetele DNA
Cristian Leonte a stat de vorba cu Dean Thompson – Insarcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti - in emisiunea Dupa 20 de ani , difuzata duminica la Pro TV si ProTV News, transmite Romanian Global News. Cei doi au dezbatut problema Rusiei in contextul actual, cum se vede conflictul cu Ucraina din punctul de vedere al Statelor Unite, dar si despre inamicii siluetei ascunsi in bucataria romaneasca. O discutie interesanta cu reprezentantul celui mai puternic stat al lumii. Au...... Citeste »
PRO-PRIMAVARA
Gabriela CALUTIU SONNENBERG Il parafrazez fara spirit de contrazicere pe poetul disparut Adrian Paunescu si ma incumet sa deschid in proza subiectul pe care Domnia Sa l-a tratat cu sensibilitate lirica in versurile „Antiprimaverii“. Nu de alta, dar nu-i de ici colo sa te apropii, chiar si in pasi masurati, de teritoriul operelor consacrate. Fiti fara grija, voi cauta sa nu stirbesc cu nimic nici forma, nici fondul anotimpului care reuseste paradoxalul spagat intre depresie si veselie exuberanta....... Citeste »
PROIECTUL DE GUVERNARE AL PNL – O PROMISIUNE RESPECTATA FATA ROMÂNII DE PRETUTINDENI
Proiectul programului de guvernare al PNL, denumit „Guvernarea liberala a Romaniei , lansat in dezbatere publica sambata, 28 februarie 2015 isi propune sa rezolve multe dintre problemele existente rezultate in urma actualului program de guvernare, precum si problemele romanilor din afara granitelor tarii. Astfel, Partidul National Liberal isi asuma misiunea de a dezvolta si moderniza Romania si de a crea oportunitati pentru revenirea in tara a romanilor din diaspora. Proiectul de guvernare al PN...... Citeste »
Politica »
STÂLPII SOCIETATII INFRACTIONALE
Corneliu LEU Trei adevaruri – candide in masura in care pot fi la mizera sa conditie morala - a debitat Basescu in perioada de cand se tot silea sa elibereze Cotrocenii si pana acum cand inca nu se-ndura sa paraseasca locuinta prezindentiala. Ambele lucruri, dar mai ales acesta din urma, facandu-l la modul cat se poate de nedemn: Ca si cum ar incerca sa amane, in speranta ca se culca in acelasi pat, iar dimineata se va trezi ca si cum n-au avut loc alegerile, aghiotantii si girofarurile asteptan...... Citeste »
BUGETUL PERSONAL AL SCRIITORULUI SI FOAMEA PE CARE VOR ALESII SA I-O TIMBREZE
Corneliu LEU Ma suna confratii agitati, confratii indignati, confratii nedumeriti de ceea ce vor alesii lor din Uniuni, precum si alesii alesilor lor din Parlament cu acest timbru; si ma acuza ca stau insensibil, privind cu prea mult calm. Ma suna, dintre cunoscuti, telespectatorii mai obiectivi si ma-ntreaba ce parere am despre ce se tot spune la televizor, ca timbrul ar schimba soarta famelica a scriitorului. Ma suna profesionisti buni care ma-ntreaba daca avem ceva de castigat din asta si ma ...... Citeste »
Dura lex
Prof. dr. Sylvia Jinga, S.U.A. Unii dintre oamenii de afaceri din Romania actionand pe ascuns, chinuiti de teama de oamenii legii, dar fascinati de puterea banilor, pe care si-i doresc adunati in gramezi, devin superstitiosi. Ca niste veritabili indragostiti, obsedati de obiectul pasiunii lor incep a umbla pe la ghicitoare pentru a aproxima necunoscutul. Mai ca te apuca duiosia, vazandu-i asa de chinuiti de temeri si ingrijorari. Va pica oare la vreme de seara ploconul promitator sau se va intam...... Citeste »
Cultura »
VITRINA EDITURII ON-LINE
Va informam ca in VITRINA EDITURII ON-LINE din portalul internet www.cartesiarte.ro a aparut si poate fi descarcata gratuit cartea lui Corneliu Leu: ANEXE NEDORITE „...Sase dosare din arhivele Securitatii, dosarul unchiului meu, episcopul Grigorie Leu, care a fost ucis in 1949, dosarele arestarii tatalui meu, dosarul unui var al meu care a fost arhiepiscopul emigratiei romane, rapit de KGB la Viena, dus la Moscova, anchetat si dupa aceea trimis in tara spre a fi condamnat la moarte si, in conjun...... Citeste »
Rezistenta muzicii populare împotriva regimului sovietic
Vasile Craciun, Romania din stanga Prutului Vasile Craciun a readus acasa, in Basarabia, instrumentele nationale romanesti „De-l munceste dorul pe roman, de-l cuprinde veselia, de-l minuneaza vreo fapta mareata, el isi canta durerile si multumirile, isi canta eroii, isi canta istoria, si astfel sufletul sau e un izvor nesfarsit de frumoasa poezie”, spunea Vasile Alecsandri. Romanul, daca ar fi sa parafrazez acest gand, si-a cantat durerile si nazuintele chiar si atunci cand i-a fost interzis sa ...... Citeste »
REGASIREA PURITATII SI ILUMINAREA DINAUNTRU A COSMOSULUI POETIC
Stefan DUMITRESCU Cronica literara la cartile de poezie ”Semnele timpului” si ”Spiralele adolescentei” de Elisabeta Iosif Frumoase si imbogatitoare sunt intalnirile cu poetii autentici, daruiti de Domnul cu suflete bune, care trudesc la cresterea literaturii romane! O cunosteam pe poeta Elisabeta Iosif din paginile revistei al carui redactor sef este, „Cetatea lui Bucur”, o revista buna, unde semneaza editoriale pline de lumina toamnei si de mireasma campului cosit. Cand eram copil si adolescent...... Citeste »
SANSA VIETII
Elena BUICA Nu de putine ori ne punem intrebarea: oare cum isi alege viata acei oaneni carora sa le ofere o sana, iar altora sa le intoarca spatele? Cand in luna ianuarie, 2014 a fost larg mediatizat accidentul aviatic aproape de localitatea Horea, atunci am retrait o intamplare petrecuta cu mai multi ani in urma pe aceste meleaguri, dar nici atunci nu am vazut evenimentele asezate intr-o relatare scrisa. Totusi, subconstientul a lucrat treptat. Incercand sa dezleg jocul incurcat al itelor acele...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (26) – FEMEI CELEBRE
Dorel SCHOR Voi cauta sa fiu cat mai sincer: cand domnul Ghezuntertoit m-a invitat sambata trecuta la sindrofie, am multumit politicos, dar nu aveam nici un chef sa ma duc. Chiar i-am spus doamnei Gurnist, cu care m-am intalnit nu mult dupa acea, in ascensor: - Ce sa caut eu acolo, printre aceleasi mutre de parveniti, snobi si imbogatiti peste noapte? Sa ma uit la toaletele doamnelor? Sa discut despre bursa? Sa ascult ineptii culturale? Mai bine ma culc! - Fii serios! m-a mustrat bland madam Gur...... Citeste »
Sculptor roman in SUA
Sculptorul roman (targu-muresan) FLORIN STREJAC isi va inaugura pe 6 martie expozitia Transylvanian Nights la Philadelphia. Info mai jos sau pe Facebook (Transylvanian Nights: Sculptural Works by Florin Strejac - sau Florin Strejac). Fishtown’s own Art Dept. is proud to present sculptural works by Florin Strejac in Transylvanian Nights. The opening reception will be held Friday, March 6th from 6-9pm and the show will run through March 31st. As a native Transylvanian, Florin is an internationally...... Citeste »
Umbrele Caselor în Lumina Diminetii
de Octavian Lupu
Aplecat asupra mesei de lucru el scria privind razele rasaritului de soare care se raspandeau in intreaga camera desenand figuri fantastice pe peretii aflati inca in semiintuneric. Distingea tonalitatile multicolore ale fasciculelor de lumina aruncate sub forma unor jerbe ce izvorau din acel singur punct incandescent, soarele. Degetele sale alergau pe tastele claviaturii de calculator, care devenise un fel de pian la care canta piese din aleasa muzica a cuvintelor. Linistea patrundea cu valuri d...... Citeste »
Istorie »
Sistemul de Intelligence creat de Alexandru Ioan Cuza
Col. (r) Dr. Tiberiu Tanase Alexandru Ioan CuzaAlexandru Ioan Cuza, Domnul Principatelor Unite, apoi al Romaniei (24 ian.1859-11 febr.1866), fondatorul sistemului informativ modern al statului roman. Sistemul de Intelligence creat de Alexandru Ioan Cuza a dispus de toate componentele structurilor moderne de culegere, prelucrare si transmitere de informatii, desfasurand si activitati specifice muncii cu agentura. Acesta a avut ca suport de transmitere si centralizare a informatiilor in vederea lu...... Citeste »
De la Cititori »
Materiale Dorin Macovei
Va mai trimit cateva fotografii cu pictura de sevalet .... Citeste »
Religie »
DESPRE SARBATORIREA DRAGOSTEI
Marina GLODICI Dragostea constituie o tema dezbatuta permanent in societate si s-a dovedit de-alungul timpului, a fi mereu contemporana. Recent, s-a iscat o controversa legata de sarbatoarea dragostei, inteleasa in cele mai variate moduri, ca si de altfel, semnificatia dragostei, esenta ei si felurile ei de manifestare. Daca vorbim despre dragostea care se sarbatoreste la „Dragobete” sau la „Sfantul Valentin”, se pare ca unii inteleg doar „erosul”, adica cea bazata pe atractia fizica dintre un b...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Dupa cina, tatal le povestea fiilor sai istoria familiei: - Strabunicul meu a luptat impotriva Rozelor, bunicul meu in razboiul impotriva republicanilor, tatal meu impotriva nemtilor in cel de-al doilea razboi mondial. La auzul acestor cuvinte, fiul cel mic spuse: - Dar ce are familia asta de nu se poate intelege cu nimeni? Un marinar roman naufragiat de ani de zile pe o insula pustie vede cu mare incantare intr-o zi o nava in departare si o barca apropiindu-se de tarm. Nu dupa mult timp, barca ...... Citeste »
Flux de stiri »
TORTURA OFICIALA – In stare critica de sanatate, Monica Iacob Ridzi
TORTURA OFICIALA – In stare critica de sanatate, Monica Iacob Ridzi a fost supusa unor chinuri inimaginabile in Penitenciarul Gherla. Ridzi a fost cazata in celula cu o femeie de 160 de kilograme, condamnata pentru omor. Fostul ministru poarta masca sterila pe fata pentru a evita contractarea unor virusi care ar putea sa ii puna capat vietii. De teama unui scandal public, Ridzi a fost transferata la Spitalul Penitenciar Jilava Dezvaluiri - Evenimente A fost nevoie de doar doua saptamani petrecut...... Citeste »
DE CE A PRIMIT NUTI CATUSE –
DE CE A PRIMIT NUTI CATUSE – Judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache a dispus arestarea Elenei Udrea pe motiv ca spaga denuntata in dosarul Gala Bute a fost prea mare: Luarea masurii este justificata prin cuantumul sumei denuntate... Contrar sustinerilor apararii, se constata ca probele nu constau doar in denunturi... Propunerea de luare a masurii este sustinuta de acte contabile care confirma, in doua dintre acuzatiile de luare de mita, traseul banilor (Incheierea) Judecatoarea suprema Lavinia Lef...... Citeste »
Trei cercetatori români au participat la o expeditie stiintifica în Antarctica
Trei cercetatori romani au participat in perioada 3 - 23 februarie la expeditia stiintifica Antarctica - ROICE 2015, care a avut loc la Statia King Sejong a Institutului Coreean pentru Cercetari Polare din Insulele King George, situate in vestul Antarcticii. Foto: (c) Radu TUTA / AGERPRES FOTO Echipa de cercetare a fost formata din Cristina Purcarea — lider expeditie, Cristian Coman — coordonator expeditie, Corina Itcus. Scopul expeditiei a fost de investigare a ecosistemele antarctice prin stud...... Citeste »
A fost creat un model teoretic pentru viata fara oxigen
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell (SUA) au creat un model teoretic pentru viata fara oxigen, obiectivul principal al cercetarii publicate in Journal Science Advances fiind acela de a forma celule vii care pot supravietui in climatul aspru de pe satelitul Titan al planetei Saturn, informeaza frontlinedesk.com. Foto: (c) solarsystem.nasa.gov Cercetatorii au analizat indeaproape atmosfera satelitului si, ulterior, ei au creat un model de viata bazat pe metan. Grupul de oameni de stiint...... Citeste »
Judetul Mures, a patra destinatie turistica a României, dupa Bucuresti, Constanta si Brasov
Agentii economici din domeniul turismului din judetul Mures au raportat la sfarsitul anului trecut 408.843 de turisti cazati, cu peste 14.000 mai multi decat in anul precedent, adica o pondere de 4,8% din totalul numarului de sosiri din tara, fapt ce situeaza Muresul pe locul patru la nivel national, dupa Bucuresti, Constanta si Brasov. Foto: (c) Dorina MATIS / AGERPRES FOTO Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, din cei 408.843 de turisti sositi in judet, 142.026 s-au c...... Citeste »
Durata optima a somnului a fost indicata într-un îndrumar al National Sleep Foundation din SUA
Numarul necesar al orelor de somn de care are nevoie omul in diferitele etape ale vietii sale este cuprins intr-un indrumar publicat recent in Sleep Health, revista oficiala a National Sleep Foundation din SUA, informeaza publichealthwatch.wordpress.com. Foto: (c) Grigore POPESCU / Arhiva AGERPRES Recomandarile extind marja orelor de somn pentru copiii in varsta cuprinsa intre 4 luni si 17 ani. Totusi, pentru noii nascuti marja s-a ingustat exprimandu-se punctul de vedere ca nou nascutii de pana...... Citeste »
MIRACOLUL primaverii: e GRATIS, PURIFICa organismul, trateaza bolile GASTROINTESTINALE si previne ALZHEIMERUL
Unul dintre primii vestitori ai primaverii, aceasta planta apare imediat dupa ghiocei. Prefera locurile umbrite si umede, fiind usor de gasit in majoritatea zonelor din tara. Putin utilizata in bucataria romaneasca, este unul dintre cele mai puternice detoxifiante. Leurda, cunoscuta in popr ca usturoi salbatic sau ai-ciorasc, este o planta erbacee, perena, cu proprieta?i curative. Denumirea stiintifica a leurdei este Allium Ursinum, iar potrivit legendelor este corelata cu observatiile popoarelo...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page