Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1154 - 27 December, 2014 - Anul XXIV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility - Alvin Toffler Indelungata si complicata istorie a lumii ne-a adus, in exclusivitate prin vointa Divinitatii, la cateva zile distanta de terminarea fatidicului an 2014. Din nefericire, ca si pana acum, globul pamantesc a ramas acelasi perimetru geografic in care virtutile umane legate de caracter, integritate, onestita......Citeste »
Editoriale »
Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu ocazia Sarbatorilor de Iarna
Washington, 23 decembrie 2014 Dragi prieteni, Imi face o deosebita onoare si placere sa va adresez cele mai frumoase urari cu ocazia sarbatorilor de iarna. Folosesc acest prilej pentru a va impartasi sentimentul meu de apreciere pentru prezenta dumneavostra in SUA si pentru demnitatea cu care reprezentati Romania. Cum fiecare sfarsit de an reprezinta si un moment de bilant, doresc sa remarc sprijinul constant al comunitatii romanesti din SUA, pe tot parcursul anului 2014 dar mai ales cu ocazia a...... Citeste »
Consulatul General al Romaniei in New York
Cu sufletul plin de bucuria si speranta ce insotesc aceste zile de sarbatoare, va adresam calde si sincere urari de sanatate, fericire si impliniri, dumneavoastra si celor dragi. Sarbatori Fericite si La Multi Ani! Ioana Gabriela Costache si echipa Consulatului General al Romaniei la New York... Citeste »
Comunicat de presa - MAE lanseaza din luna ianuarie 2015 un Centru unic de contact pentru cetatenii români din strainatate care solicita informatii si sprijin consular
Directia Purtator de Cuvant si Comunicare 17 decembrie 2014 Comunicat de Presa MAE lanseaza din luna ianuarie 2015 un Centru unic de contact pentru cetatenii romani din strainatate care solicita informatii si sprijin consular Ministerul Afacerilor Externe a organizat miercuri, 17 decembrie 2014, conferinta de incheiere a proiectului “Centru de contact si suport al cetatenilor romani din strainatate” - cod SMIS 32663, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Dezvol...... Citeste »
Orizonturi culturale italo-romane
In pragul sarbatorilor, cele mai calde urari de Craciun binecuvantat si un An Nou cu sanatate, prosperitate si multe impliniri! LA MULTI ANI! Cu cele mai bune ganduri, Afrodita Carmen Cionchin si redactia revistei bilingve Orizonturi culturale italo-romane / Orizzonti culturali italo-romeni www.orizonturiculturale.ro / www.orizzonticulturali.it... Citeste »
Centrul European Covasna-Harghita - Sarbatori Fericite!
La praznicul slavit al Nasterii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos ne rugam bunului Dumnezeu sa Va daruiasca sanatate si sa reverse asupra Domniilor Voastre, familiei si tuturor celor ce Va sunt dragi binecuvantarea Sa datatoare de pace, prosperitate si bune nadejdi! si cu acest prilej Va multumim pentru solidaritatea ziditoare de care ne-am bucurat in anul 2014 si de care speram ca vom beneficia si in noul an 2015, pentru ca impreuna sa putem promova valorile culturale romanesti si ...... Citeste »
Felicitare
DRAGII MEI, Indiferent daca ati primit aceste urari si prin alte mesaje ale mele, acesta il transmit tuturor celor care mi-au fost aproape in 2014 si care merita primii invitatia pentru 2015 preluata din inima mea de virtualul indicator de mai jos: Corneliu Leu... Citeste »
Derapaje ale democratiei
de Andrei Marga Alegerile libere sunt un pas enorm inainte si un indiciu al democratizarii. Nu exista democratie fara alegeri libere. Se sfarseste insa democratia cu organizarea alegerilor? De mai bine de un secol se strang argumente pentru raspunsul negativ: o democratie ce se lasa redusa la alegeri libere trece in autoritarism. Le amintesc deoarece astazi nu se mai interogheaza suficient conditiile institutionale ale democratiei. Politica este redusa la lupta, aproape darwiniana, pentru poziti...... Citeste »
Canadienii colindati (si) în limba româna
Limba romana a fost una dintre cele 20 de limbi in care s-au cantat colinde in Catedrala Notre Dame din centrul Ottawei. Concertul de colinde a fost organizat de catre Delegatia Uniunii Europene din Canada si de catre statele membre reprezentate in Ottawa. Programul a cuprins peste 25 de cantece, iar noi, romanii, ne-am simtit mandri ca limba noastra a rasunat in aceasta frumoasa catedrala catolica. Colindul romanesc, „Buna dimineata la Mos Ajun , a fost interpretat cu mult profesionalism si cal...... Citeste »
ROMÂNII DIN DIASPORA TRIMIT CADOURI DE CRACIUN BATRÂNILOR DIN ROMÂNIA
FADERE Federatia asociatiilor de romani din Europa a inceput saptamana trecuta o campanie umanitara de strangere de ajutoare pentru batranii de la casele de batrani din tara. Campania se va desfasura in mai multe orase europene unde exista comunitati mari de romani si are ca scop ca o parte dintre batranii din Romania care locuiesc in casele de batrani sa primeasca in seara de Craciun un cadou din partea romanilor din diaspora. Proiectul umanitar este initiat de FADERE cu sprijinul Centrului cul...... Citeste »
Politica »
MMXIV - un an al calendarului gregorian încheiat cu bilanturi negative, fara orizonturi optimiste
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Mass-media internationala impune o agenda publica paralela, din care sunt excluse prioritatile de pace Anno Domini 2014 (2747 Ab urbe condita, 7522/7523 Calendarul Bizantin, 5774/5775 in calendarul ebraic, 4710/4711 in calendarul chinez, 4347 in calendarul coreean-era Dangun) a adus omenirii noi si mari incertitudini: - indepartarea orizonturilor prosperitatii; - adancirea faliei dintre spiritualitatea orientala si materialitatea occidentala; - escaladarea premis...... Citeste »
Zorii Romaniei post-Ceausescu, povestiti de corespondentul Times dupa 25 de ani: Revolutia din 1989 a avut o baza romaneasca, dar cu inspiratie sovietica. Semnatura ruseasca de la Athenee Palace?
Fostul corespondent al publicatiei britanice Times in Romania Revolutiei din 1989 crede, dupa un sfert de secol de atunci, ca prabusirea regimului Ceausescu s-a bazat pe o nemultumire generala a romanilor, insa a fost ajutata de Moscova. Christopher Walker a revenit la Bucuresti dupa 25 de ani, la invitatia Ambasadei Britanice in Romania si a vorbit, intr-un interviu acordat HotNews.ro, despre cum a perceput el Revolutia din 1989 si cum vede Romania de astazi. Christopher Walker avea 43 de ani s...... Citeste »
Autoritatea asasina
General Br. (r) Aurel I. Rogojan Accident aviatic Sutghiol decembrie 2014Un pericol de moarte a inceput sa bantuie prin Romania. Toate puterile laice si canonice ale statului, fura stranse in pumnul de fier al viceprim-ministrului coordonator al securitatatii nationale, spre a nu se napusti intr-o exemplara haituiala impotriva acestei hidre fara de chip, secretizate sub criptonimul „Amenintarea Autoritatii Asasine” (A.A.A). - La 20 ianuarie 2014, cand s-a produs tragedia aviatica din Muntii Apus...... Citeste »
Vederi de prispa - Pe sleau !
de Robert Pugler
Ultimii 100 de ani vazuti incorect politic Cine citea ziarul comunist „Scanteia“ sau alte „organe“ asemanatoare, invata sa citeasca printre randuri : „cei doi sefi de stat au avut o intrevedere in care s-au discutat avantajele mutuale intr-o atmosfera destinsa si de respect reciproc „ insemna printre randuri ca nu s-au prea inteles si atmosfera a fost la limita sa inghete apa. Altfel suna „ intr-o atmosfera prieteneasca de colaborare si avantaje reciproce“. Insemna ca s-au inteles si ca atmosfer...... Citeste »
O CULTURA A INFRACTIONALITATII (1)
Corneliu LEU Aceasta este o addenda la suita de articole care vorbeau despre semnul recent pe care l-a primit clasa politica. Ea cuprinde si un raspuns, care poate fi discutabil, dar si o concluzie care, din pacate, devine tot mai categorica tragand semnalul de alarma din titlu. „Va sustin in eforturile dvs. pentru promovarea adevarului si va felicit pentru tinuta intelectuala a acestui demers” – imi scrie de peste Ocean domnul Stephan Benedict (stebep@aol.com), cu o bine venita observatie: „ ........ Citeste »
Cultura »
"ORICE MARE INTELIGENTA BASCULEAZA ÎNTRE RELIGIE SI FILOZOFIE" (Petre Tutea)
Isabela Vasiliu-Scraba Motto: Calinescu, fata de Nae Ionescu, nici n-a existat. L-am cunoscut personal, am stat de vorba cu el. N-avea vocatie filozofica nici cat un maturator. Calinescu era un simplu scriitor. Nae Ionescu nu se masura in vremea lui cu nimeni. Era el insusi. Era nemaipomenit de destept. La conferintele Criterionului, Nae Ionescu era al mai interesant (P. Tutea) Mare serviciu a adus culturii comuniste micul articol despre Nae Ionescu din Istoria literaturii romane a lui Calinescu...... Citeste »
O carte premiata sub socul „sperieturii cu termeni grecesti”
Isabela Vasiliu-Scraba Motto: „Regimul comunist a pus in functiune intregul arsenal de constrangere fizica si spirituala pentru a inabusi aspiratia elementara a omului de a-si afirma personalitatea, de a fi el insusi, in marea competitie a competenteor si valorilor in societate” (Serban Papacostea, Crima regimului comunist). Constantin Noica era inregistrat de Securitate spunand ca tinerii comunisti care-l frecventeaza citesc Platon si gasesc materialism marxist in filozoful grec (Noica in arhiv...... Citeste »
SCHITE UMORISTICE (16) – VINDECAREA PRIN MUNCA
Dorel SCHOR Pe vremea cand Leopold Gurnist fusese internat la sanatoriu, il vizitasera aproape toti vecinii. In afara de Marcu de la supermarket si de Haim Nasgatasvili. - Nu-i frumos, le spuse Boris Israelovici. Ca maine, poimaine omul se face bine, revine printre noi si ce zice? Lui Cutare nici nu i-a pasat de suferinta mea, bine ca stam in acelas bloc si platim liftul in comun... Dar un sentiment acolo, o solidaritate, nimic... - Ai dreptate! au fost cei doi de acord. Explica-ne cum ajungem. ...... Citeste »
Extaz si agonie - Cronica unei lumi apuse
Vasile Pistolea Prozatoarea Veronica Balaj a publicat, la inceputul anului 2013, romanul Cina lupilor la Editura Cronica, din Iasi. Cartea rotunjeste/intregeste bibliografia operei sale, alcatuita din peste 20 de volume de proza si poezie, majoritatea lor fiind tiparite in editii bilingve (romana - franceza, engleza, germana, italiana, ebraica etc.), la care se adauga si un volum de Interviuri cu scriitori din diaspora, publicat in colaborare cu Cristina Mihai. Cina lupilor debuteaza cu o secven...... Citeste »
CADAVRUL DIN DESERT
Magdalena ALBU „Dar este o lasitate a nu vorbi despre tristete, nimicnicie si alte evidente ale vietii.” Emil Cioran S-a vorbit de-a lungul timpului despre un om reprezentativ al Renasterii - exponent definitoriu al unei epoci dominate de la un capat la altul de lux, violenta si creativitate -, dar si despre semantica interesanta a termenului specific atmosferei alchimice de secol XVI - „virt?”. Nu ne propunem a aduce aici in discutie deloc putinele cazuri izolate si contrastante in sens pozitiv...... Citeste »
GÂNDURI REBELE (5) – DESPRE PACE SI RAZBOI
Harry ROSS • Din pacate, nu croitorii croiesc dimensiunile unui razboi. • La umbra pacii e vesnic senin. • Razboiul nu distruge doar bunuri, el pune si sufletele pe ruguri. • Pacea ne iubeste, razboiul ne striveste. • Razboiul este capodopera marilor macelari. • Intre doua conflagratii mondiale, se strecoara o suvita de pace, cosmeticale. • Nicio pace nu se castiga fara o lupta acerba. • Lumea ar fi plicticoasa, de n-ar fi batalii spectaculoase. • Istoria geme de conflicte si inca altele stau la...... Citeste »
NOSTALGIE...
Constantin-Stefan SELARU Bunicii mei au fost numai parintii tatalui meu, nascuti si ramasi pentru eternitate intr-un sat modest din Muntii Buzaului, acolo unde m-am format ca om si mai ales, ca roman. Pe parintii mamei nu i-am cunoscut decat din fotografii deoarece mama mea a ramas orfana de mica. Daca in primii ani de viata, acolo la munte am reusit ca sa ne ferim din calea razboiului si a perioadei dificile cu care s-a confruntat poporul roman dupa incheierea acestuia, trecand anii a trebuit c...... Citeste »
Cultura si credinta »
APARTENENTA
Cine nu este cu Mine este impotriva Mea (Matei 12, 30) Lumea este plina de grupari, asociatii, coalitii, partide si noi suntem foarte obisnuiti cu faptul de a fi sau a nu fi, cu cineva, cu ceva. Aceasta se cheama APARTENENTA. Politica, militara, religioasa, filozofica, noi ne declaram de obicei cu mandrie apartenenta si luptam pentru apararea cauzei ei daca este nevoie. Cu cine esti, de partea cui esti, este intrebarea obisnuita in orice disputa. Ca sa nu pierdem timpul stimati cititori, fiindca...... Citeste »
Religie »
PASAPORTUL INTRARII ÎN ÎMPARATIA LUI DUMNEZEU
de Prof. Dumitru Buhai
Fericit este crestinul care Are-n el o transformare, Nasterea din nou, In Imparatia lui Dumnezeu! Pasaportul de intrare Nasterea din nou este Pasaportul intrarii in Imparatia lui Dumnezeu. Viata divina este implantata in sufletul crestinului prin Duhul Sfant, iar izvorul harului divin aduce pace, armonie si fereicire in inima credinciosului. Prin nasterea din nou esti induhovnicit si ancorat de Divin printr-o viata curata, regenerata si o atitudine duhovniceasca sfanta. Misterul nasterii din nou...... Citeste »
IISUS HRISTOS ESTE CALEA VIETII PENTRU CA E FIUL OMULUI
de Preot Aurel Sas, Las Vegas „Atunci s-a atins iarasi de mine acela care avea infatisarea Fiului Omului si mi-a dat tarie” (Daniel 10, 18). „Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David”. „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!” (Luca 2, 11. 14). (Continuare din editia precedenta) Apostolii, martorii propovaduirii Evangheliei si a activitatii lui Iisus Cu acesti 12 ucenici, Fiul Omului Iisus Hristos, a strabatut toate tin...... Citeste »
Sport »
Fotbal: Astra Giurgiu si CFR Cluj, amendate de UEFA si suspendate trei sezoane din cupele europene
Cluburile CFR Cluj si Astra Giurgiu au fost amendate cu 150.000 de euro, respectiv 100.000 euro de catre Comisia de Control Financiar a Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) si vor fi suspendate in urmatoarele trei sezoane ale cupelor continentale daca nu vor face dovada platii pana la data de 31 ianuarie 2015 a datoriilor identificate la 30 septembrie. Foto: (c) DAVID PASARIS (C) / AGERPRES ARHIVA Clubul Ekranas Panevezys (Lituania) a fost exclusa din cupele europene in urmatoarele doua sezoane in ...... Citeste »
Din Comunitate »
NOTA REDACTIEI
Publicatia noastra multumeste tuturor pentru care eforturile noastre neretribuite timp de peste 20 de ani, de a mentine un colt de romanism la peste 10.000 km de Glia Natala, n-au trecut neobservate. Intelectuali de mare calibru, oameni de o vasta cultura, academicieni, profesori universitari si cititori din toate categoriile sociale au catalogat revista drept, prestigioasa, excelenta, iar pe semnatarul rubricii Din Lumea... Lui Stanley Kramer l-au felicitat pentru „stilul sau, gradul lui de cul...... Citeste »
Programul bisericii romanesti "Sfantul Ioan Botezatorul" din Tustin, California, cu ocazia sarbatorilor de iarna este urmatorul:
- Joi, 25 decemnbrie, slujba de Craciun urmata de un concert al copiilor din biserica. Evenimentul va fi urmat de o masa comunitara pregatita de inimoasele doamne din biserica. - Duminica, 28 decembrie, slujba din duminica de dupa Craciun. - Duminica, 4 ianuarie, sfintirea mare a apei sau Boboteaza. Toate slujbele incep la ora 10:00am, iar adresa bisericii este: St. Jeanne de Lestonnac School's Chapel, 16791 East Main St., Tustin, CA 92780. Va asteptam pe toti cu drag sa ni va alaturati in rugac...... Citeste »
CRACIUNUL 2014 - BISERICA SFÂNTA TREIME, LOS ANGELES, CALIFORNIA (COLINDE)
CRACIUNUL 2014 - BISERICA SFANTA TREIME, LOS ANGELES, CALIFORNIA (COLINDE)... Citeste »
To: United States Postal Services
Clipa Magazine 780 N Euclid St, Unit 109 Anaheim, CA 92801 Ph:(714) 758-8801 e-mail: clipa_magazine@yahoo.com DEC. 17TH, 2013 To: United States Postal Services Attn: Ms. Ta Li Chang Dear Ms. Ta Li Chang: We, at Clipa Magazine, strongly appreciate your professional help and friendly advices we have received from you personally, during all this years. Unfortunately, we are facing unbearable financial difficulties and closing the printing edition of our Magazine has become a must. I'm really sorry ...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Starea de bine inseamna: sa te scoli de dimineata, sa admiri ce e in jur, sa faci un dus, sa te simti bine, si... apoi sa pleci acasa!... Somnul previne imbatranirea, dar mai ales pentru cel aflat la volan! Imi intind bratele, imi rasucesc gatul, imi indrept genunchii si toate trosnesc! Concluzia: Nu sunt batran, sunt doar... crocant! Un mosulet de vreo 80 de ani la doctor: - Nu ma supara nimic, doar ca obosesc cand urc la deal! - Va recomand mersul numai la vale! Doctorul: - Alcoolul ucide celu...... Citeste »
Flux de stiri »
Klaus Iohannis pentru L`Express: Vreau sa fiu presedinte doua mandate
Klaus Iohannis a declarat intr-un interviu publicat marti pe site-ul saptamanalul francez L'Express ca vrea sa ramana presedinte al Romaniei doua mandate, pentru ca lucrurile nu pot fi schimbate in patru sau cinci ani, si a precizat ca va fi un presedinte mediator si un arbitru . Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FLUX Intrebat cum va fi relatia lui cu premierul Victor Ponta, Klaus Iohannis a declarat ca isi va respecta promisiunea din campanie, de a avea o abordare diferita in politica, carac...... Citeste »
Iohannis: Mandatul meu va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii români
Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni la ceremonia de decorare a lui Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, ca mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile noastre si fata de eroii si martirii romani. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FLUX Ziua de astazi este una speciala, este prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste , a spus Iohannis, el arata...... Citeste »
Prima Biblioteca Româno-Araba a fost inaugurata la Bucuresti
Prima Biblioteca Romano-Araba a fost inaugurata joi la Bucuresti, anunta Centrul Cultural European Romano-Panarab (CCERPA), intr-un comunicat transmis vineri AGERPRES. Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES ARHIVA Aceasta cuprinde un fond de carte nestemat, valoros si pretios din literatura romana si araba, care se adreseaza familiilor mixte, studentilor arabi si romani din universitatile din Bucuresti, comunitatii arabe si romanesti, dar si celor care doresc sa cunoasca cat mai bine cultura, civi...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page