Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1144 - 18 October, 2014 - Anul XXIV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Desi nu avem nimic scris, fiind cunoscut mai mult din relatarile lui Xenofon, Aristotel si Aristofan, filosoful grec Socrate a lasat umanitatii un nou tip de filosofie, gandirea Socratica graviteaza in jurul cunoasterii de sine. Neinteles de conationalii lui, Socrate a fost condamnat la moarte, chipurile, pentru coruperea tineretului Atenian, cu inclinatii asemanatoare celor legalizate pe aproape intreg teritoriul american. Ca toti oamenii de......Citeste »
Editoriale »
Rectorul si universitatea
de Andrei Marga Altadata rectorul unei universitati avea o semnificatie univoca. Rectorul era acela care, pe perioada unui mandat (de la unul la mai multi ani), lua decizii pe baza statutelor si asigura functionarea institutiei in conditiile autonomiei universitare. Conducerea traditionala a universitatii era colegiala in intelesul ca rectorul se consulta cu Senatul - compus din prorectori si decani, uneori si prodecani ai facultatilor - si, dupa cantarirea argumentelor si lasand sa prevaleze ar...... Citeste »
Noi nu murim chiar acum. Dar dvs. de ce va sinucideti?
de Dan Tapalaga HotNews.ro Dan Tapalaga Foto: Hotnews Pot sa va inteleg starea de surescitare. Vine finalul de mandat, Doamna sta prost in sondaje, partid nu aveti, va parasesc colaboratorii, adio imunitate, fratele zace in arest, nici altii din familie nu se simt prea bine, in fine, se anunta o mica apocalipsa in viata dvs. Terminati aiurea, credibilitatea tandari. Un final, trebuie sa admitem cu totii, profund nedrept. Trist destin pentru un mare politician. Uman, va inteleg disperarea si va p...... Citeste »
Cazul Ponta - ofiter acoperit SIE: Patru motive pentru care e esential sa aflam adevarul
de Cristian Pantazi HotNews.ro Cristian Pantazi Foto: Hotnews De ce ne agitam atit de mult pe tema scandalului Victor Ponta - ofiter SIE? De unde vine interesul public si de ce e relevant subiectul acesta intr-o campanie electorala in care, teoretic, ar trebui sa discutam despre programele candidatilor? Raspunsul e simplu: pentru ca aceasta tema, a infiltrarii serviciilor secrete la virful deciziei politice, e la fel de importanta pe termen scurt pentru viitorul tau, si al meu, si al tuturor, ca...... Citeste »
Klaus Iohannis, despre scandalul Ponta - ofiterul acoperit: Iarasi am reusit noi, Romania, sa ne facem de ras / Oamenii vor un lider al lor, nu unul manevrat
de I.C. HotNews.ro Marti, 14 octombrie 2014, 15:29 Actualitate | Politic Klaus Iohannis in studioul HotNews Foto: Hotnews Candidatul ACL Klaus Iohannis a declarat marti, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca scandalul ofiterului sub acoperire in care este vizat premierul Victor Ponta afecteaza imaginea Romaniei in afara si ca am reusit, noi, Romania, sa ne facem inca o data de ras . Intrebat cum evalueaza impactul extern al scandalului si daca sunt afectate institutii precum presedintia, SIE s...... Citeste »
Politica »
DECLARATIA “Save Our State of Law” - privind starea critica a situatiei politice a romilor în România
Avand in vedere prevederile Declaratiei Universale ale Drepturilor Omului, Conventiei internationale privind drepturile civile si politice, Conventiei pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, a Declaratiei UNESCO privind rasa si prejudiciul rasial, a Deciziei OSCE MC.DEC/4/13 si a altor documente internationale incidente, In vederea apararii drepturilor omului, a libertatilor fundamentale, a democratiei si a statului de drept, In vederea apararii valorilor democratice internat...... Citeste »
Panzerul JOHANNIS
Sergiu Gabureac Fara indoiala, Monarhia ne-ar costa mai putin decat institutia prezidentiala. De vreo patru-cinci ori, afirma cei care se pricep la astfel de analize. Am avea asigurate, pritre altele, o imagine real-pozitiva, precum si un comportament decent in politica romaneasca, dominata in ultimele doua cincinale, de marlania generata de Demisul national. Am avea parte, de un acel comportament european mult asteptat. Numai ca, vorba reclamei, pentru Monarhie boborul nu e pregatit ! Mental ma...... Citeste »
PREFER NEAMTUL
de Corneliu FLOREA
SUNT ROMAN, cetatean roman si urmaresc cu atentie Romania si Romanitatea din 1980, cand am avut sansa de a scapa de lagarul comunismului sovietic, de socialismul romanesc. Am scris si voi continua sa scriu liber despre acele vremuri si cele care au venit dupa 23 decembrie 1989. Din 1990 vin in fiecare an in patria mea, a parintilor mei, a neamului meu. Observ, ma informez, citesc si analizez situatia din tara, incerc sa fiu cat mai obiectiv, corect. Sunt un om liber, nu am interese, sunt autonom...... Citeste »
Cultura »
COMUNICAT DE PRESA CATRE PRIMARIA PARISULUI
CABINET PRIMAR EXCELENTEI SALE, DOAMNEI PRIMAR, ANNE HIDALGO In virtutea spiritualitatii universale a natiunii franceze, a stravechii prietenii culturale care ne leaga, si cu cele mai alese ganduri si sentimente nobile, va rog in numele poporului roman si al meu personal, sa ne ajutati ca sa implinim o datorie de onoare, o datorie sfanta fata de memoria si destinul compatriotului nostru Constantin Brancusi. Parintele Sculpturii Moderne si-a inceput vesnicia in pamantul Frantei, pamant parintesc ...... Citeste »
ROMÂNUL CALATOR
Gabriela CALUTIU SONNENBERG Paradox Rara vietuitoare ar fi romanul de nu s-ar intalni asa de des prin lume!!! Ne regasim pe la portile muzeelor vestite sau prin cotloanele metropolelor occidentale, mereu nonsalanti. Misunam dezinvolti de parca am vrea sa ne contazicem istoria de popor milenar, bine ancorat in teritoriul generos al meleagurilor dacice. Transpare indubitabil dorinta noastra arzatoare de a ne lepada de plicticosul destin sedentar. Ei bine, si ce daca? In fond nu ne-mpiedica nimeni ...... Citeste »
ZICERI (99-100) - MINUNI & DEFECTE
Dorel SCHOR MINUNI • Sfaturile atotstiutorilor sunt usor de dat, greu de crezut, imposibil de urmat... • Beneficiile functiei vin la pachet cu raspunderea. • „Facem si noi ce se poate pentru cine se poate... • Nu judeca solul in functie de mesajul pe care il aduce. • La scoala zilele treceau al dracului de greu si vacantele al dracului de repede. (Necazuri de profesor, Liviu Marcu) • - Lasa persoanele, combate ideile! - Dar daca persoanele n-au idei? • Cum functioneaza inteligenta colectiva? • A...... Citeste »
Un preot român cu studii la MIT propune schimbarea teoriei lui Einstein
Sarut dreapta, domn’ profesor! (Sursa: Jurnalul national, autor Cristinel C. Popa, 28 Septembrie 2014) - Galerie FOTO Calea spre rai, drumul spre bani (grant stiintific) si formarea gaurilor negre Teoria relativitatii a lui Einstein este incompleta si trebuie schimbata cu o descriere microscopica in genul aceleia pe care am descoperit-o noi”, sustine cu tarie preotul Iosif Bena ce “predica” si faptul ca “Universul nu e produsul unei intamplari”. Adevarat am descoperit! Un parinte fizician. Un re...... Citeste »
Deschiderea expozitiei „Revisiting Romania: Dress and Identity” de la Muzeul Horniman - o sarbatoare a României la Londra
Miercuri, 08 octombrie 2014 In weekendul trecut, la Londra a avut loc primul proiect de amploare dedicat culturii traditionale romanesti in Marea Britanie. Institutul Cultural Roman din capitala britanica a organizat, in colaborare cu vestitul muzeu de antropologie Horniman, un program intens, desfasurat timp de doua zile, menit sa acompanieze un eveniment de mare insemnatate pe care cele doua institutii il pregatesc inca din anul 2011: deschiderea expozitiei de obiecte, tesaturi si costume popu...... Citeste »
Salonul European de Banda Desenata, la a 4-a editie
Joi, 16 octombrie 2014 - Duminica, 02 noiembrie 2014 Cea de-a patra editie a Salonului European de Banda Desenata va avea loc in perioada 16 octombrie – 2 noiembrie 2014 la Muzeul National de Arta Contemporana, etajul 4 (str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa E4, Intrarea prin Calea 13 Septembrie, Bucuresti). Toti amatorii de desene si de povesti, mici si mari, sunt invitati sa viziteze expozitii de banda desenata, caricatura si grafica satirica din Austria, Portugalia, Grecia, Spania, Ceh...... Citeste »
Primii Pasi în Lumea Iluziei
de Octavian Lupu
M-am nascut in primavara anului 1968 chiar in duminica Floriilor undeva, nu departe de Poarta Schei, din Brasov. Din cauza numarului mare de nasteri, saloanele maternitatii erau umplute pana la refuz, fapt pentru care fusesera plasate paturi de spitalizare pana si in biblioteca unitatii medicale. Acolo, printre carti, am avut ocazia sa imi petrec primele zile din calatoria mea prin aceasta lume. Si poate nu intamplator, cartile aveau sa exercite o fascinatie speciala asupra mea in anii care urma...... Citeste »
Biroul de Viitorologie Bucuresti
INVITATIE LA LANSAREA CARTILOR SCRIITORULUI STEFAN DUMITRESCU Editura eLliteratura, Fundatia culturala „Ajutorul romanesc”, Biroul de Viitorologie de la Bucuresti si scriitorul Stefan Dumitrescu va invita vineri 24 octombrie ora 17 la lansarea cartilor sale la Clubul Calderon (Centrul Socio-Cultural „Jean Louis Calderon” - este situat pe strada J.L. Calderon, nr 39 - in spatele Hotelului Intercontinental). Cu acest prilej vor fi lansate cele 7 carti ale scriitorului Stefan Dumitrescu aparute in ...... Citeste »
FUGIND SAU ACASA, CÂNDVA, LA MIRCEA HORIA SIMIONESCU
Ion IANCU VALE Preambul La Targoviste, cu ocazia Zilelor Cetatii, a fost lansat si volumul „Scoala prozatorilor targovisteni. Receptarea critica” (Editura Bibliotheca, Targoviste, 2014), volum ingrijit de reputatul om de litere, prof. Mihai Stan. Cartea este constituita din doua parti, prima reprezentand interventii ale unora dintre cei mai importanti critici literari romani ai momentului: Acad. Mihai Cimpoi, Eugen Negrici, Nicolae Oprea, Liviu Grasoiu, Vasile Bahnaru, Petre Gheorghe Barlea, Gab...... Citeste »
INTERVIU CU JOHN GIONEA
Ben Todica: De ce ati plecat din tara? JOHN GIONEA: Am plecat din tara in iulie 1979, cand situatia nu era chiar atat de rea... Eu am lucrat intr-un sector destul de privilegiat... Comertul exterior... Aveam oportunitatea sa gust din fructul atat de ravnit de romani, acela al deplasarilor in strainatate... In ultimii 5 ani petrecuti in Romania calatoream de 3-4 ori pe an intre 1-3 saptamani la Geneva, ca expert in negocieri la organizatiile economice internationale: GATT, UNCTAD, Comisia Economi...... Citeste »
Cultura si credinta »
RAMASI în urma TIMPULUI
de Benone Burtescu
De parca el ar zbura prin vazduh, de parca noi ne-am tari pe pamant. Am pornit odata cu el, dar iata-ne ramasi in urma lui. El si-a vazut de-ale lui, noi ne-am vazut de-ale noastre. El se uita cu tristete la noi de parca ne-ar astepta, nici gand sa ne miscam mai repede sa-l ajungem din urma, dar ne va astepta la capatul profetiei. El se scalambaie la noi de pe facebook, noi il ignoram incercand sa-l tinem pe loc tot acolo, in Capela Sixtina, minunandu-ne fara motiv de purgatoriul de pe bolta ei ...... Citeste »
Istorie »
Posada, 9-12 noiembrie 1330 - unde?
Dr. Vasile Marculet & dr. Ioan Marculet Toamna anului 1330 consacra confruntarea finala dintre domnul Tarii Romanesti, Basarab I si regele Ungariei, Carol Robert de Anjou. In batalia decisiva, care a avut loc intre 9-12 noiembrie 1330, fortele muntene au obtinut o victorie categorica asupra celor maghiare. Succesul obtinut consfintea emanciparea statului romanesc sud-carpatic de sub suzeranitatea maghiara si afirmarea sa de sine statatoare. Intrata in istorie sub numele de „batalia de la Pos...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
Stimata Redactie, Viata editorului nu este un somn, ci o Lupta. Felicitari !!! Liviu Apahideanu Knoxville, TN. Cand asemenea aprecieri vin din partea unui OM cu valentele morale, spirituale si intelectuale ca ale semnatarului scrisorii, ne simtim mai mult decat onorati. Stimate D.le Patton si Doamna Patton, Mi-a venit foarte greu sa scriu pentru ultima data Money Order pentru aceasta minunata revista Clipa, pe care o asteptam cu atata nerabdare in fiecare saptamana. Ne umplea casele de bucurii s...... Citeste »
Religie »
DESPRE LIDERI, SEFI, CONDUCATORI SI MANAGERI
Marina GLODICI Niciodata, de cand e lumea, nu a fost atata nevoie de lideri adevarati, de conducatori cu viziune, sefi cu suflet mare si manageri talentati si priceputi. E foarte important in viata ca cineva sa evalueze corect ce are si sa stie sa administreze totul cu multa atentie si logica adecvata. Imi amintesc ca, (in regimul trecut), in ultimul an de facultate, unul dintre profesorii nostri a precizat in timpul orelor, ca „tara noastra va intra, in curand, intr-o criza mare de manageri, de...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doi scotieni se intilnesc la posta: - Ai pus o scrisoare? - Nu, am pus cerneala in stilou. * Are loc un accident de masina. Soferul se tiraste afara din masina si ramine intins in iarba. Un scotian trece prin apropiere. Se duce la accidentat si intreaba: - Sinteti asigurat? - Da, raspunde acesta cu greu. - Aveti o asigurare si pentru persoanele aflate in masina? - Daaaa.... - Aveti ceva impotriva daca imi ravasesc putin hainele si ma intind linga dumneavoastra? * Un politist scotian este intreba...... Citeste »
Flux de stiri »
Corlatean: Basescu foloseste serviciile ca aparat de campanie politica pentru doamna visurilor sale politice
Presedintele Traian Basescu foloseste serviciile de informatii ale tarii ca aparat de campanie politica pentru doamna visurilor sale politice iar iesirile sale publice devin grotesti , dar mai ales toxice pentru viitorul Romaniei, a afirmat, marti, vicepresedintele PSD Titus Corlatean. Foto: (c) GRIGORE POPESCU/ AGERPRES FLUX Potrivit unei declaratii de presa remise AGERPRES, Corlatean apreciaza ca extrem de negativ modul in care presedintele Basescu, aflat la finalul a doua mandate cu rezultate...... Citeste »
Braila: Soprana Mariana Nicolesco, în juriul Concursului International de Canto din China
Cunoscuta soprana Mariana Nicolesco este invitata de onoare si va face parte din juriul celei de a sasea editii a Concursului International de Canto din China, potrivit unui comunicat de presa remis marti, de Fundatia Darclee. Foto: (c) ECATERINA IGNAT/AGERPRES ARHIVA 'Celebra soprana se pregateste sa-si ia zborul spre Shanghai si Ningbo, orase de veche traditie culturala, unde este invitata de onoare a celei de a sasea editii a Concursului International de Canto al Chinei, din juriul caruia fac...... Citeste »
Retrospectiva a filmelor regizorului Radu Gabrea la New York
Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, in cadrul evenimentului Radu Gabrea Retrospective , organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR) din New York in colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, in perioada 17 - 19 octombrie. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA Programul cuprinde zece dintre filmele de referinta din cariera marelui cineast roman si incepe vineri, 17 octombrie cu filmul Manusi Rosii (2010), urmat in aceeasi zi de filmul O poveste de dragoste, Lindenfe...... Citeste »
Suceava: Cea mai mare locuinta din Europa de acum 7.000 de ani, descoperita la Baia
Arheologii suceveni au facut o noua descoperire in situl pre-Cucuteni I de la Baia, cu o vechime de peste 7.000 de ani, confirmata de experti din domeniu din Kiev - Ucraina si Chisinau - Republica Moldova. Foto: (c) CONSTANTIN DUMA/AGERPRES ARHIVA Directorul Muzeului Bucovinei din Suceava, arheologul Emil Constantin Ursu, a declarat, luni, ca este vorba despre restul locuintei care a fost gasita in timpul sapaturilor din 2013, ce dateaza din anii 5.200-5.100 IH si este cea mai mare din Europa pe...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page