Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1137 - 30 August, 2014 - Anul XXIV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Din multitudinea de evenimente care-si celebreaza existenta in luna August a acestui terifiant Mapamond, mi-am propus ca in acest eseu sa va familiarizez cu informatii despre Primul Razboi Mondial, sau Great War - Marele Razboi , conflagratie care prin dimensiune si participare a intrecut evenimente similare care au zdruncinat si asa zguduita noastra Terra. Conflagratia de dimensiuni Armaghedonice - Leviathanice a mobilizat trupe militare car......Citeste »
Editoriale »
Proiecte organizate de reteaua Institutelor Culturale Românesti din Strainatate cu ocazia Zilei Limbii Române
Joi, 21 august 2014 - Vineri, 12 septembrie 2014 Sarbatorirea pentru prima data, la 31 august 2013, a Zilei Limbii Romane, aniversare instituita prin Legea nr. 53/2013, a fost una dintre manifestarile reprezentative ale anului trecut in reteaua reprezentantelor in strainatate ale Institutului Cultural Roman. Dupa succesul din 2013, Ziua Limbii Romane va fi marcata, din nou, anul acesta, de reteaua Institutelor Culturale Romanesti in strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cult...... Citeste »
Eva Simon: Farmecul Transilvaniei si al locuitorilor sai
In ultimii 2–3 ani, tot mai multi unguri din Ungaria descopera si redescopera Ardealul, adica Erdély, cum zic ei, ungurii, Transilvania, cum zicem noi, romanii. Si nu doar minunatele peisaje, vaile si muntii, aerul curat si apele limpezi, ci si oamenii care locuiesc in acest colt mirific al lumii. Si, ce m-a surprins in povestirile mai multor cunoscuti, au descoperit: Omul Roman. Romanul, care este un tip simpatic si prietenos, deschis si ajutator, curios si darnic – sa citez doar cateva din cal...... Citeste »
Viitorul presedinte al Romaniei si linistea nemteasca
de Dani Rockhoff HotNews.ro Dani Rockhoff Foto: HotNews.ro In anul 1990, la primele alegeri libere dupa decenii de dictatura, si-au incercat norocul si doua „vinituri“: liberalul Radu Campeanu trait in Franta si taranistul Ion Ratiu, ajuns bogat in UK. Nici unul dintre ei n-a avut sanse reale in fata lui Ion Iliescu, nomenclaturist cu state vechi, care insa dadea senzatia de familiar, de „al nostru“, de continuitate la varful politicii romanesti. La un sfert de secol de la Revolutie, mentalitate...... Citeste »
Centrele internationale din Cluj-Napoca
de Andrei Marga Intre 1994 – 2012, s-au infiintat la Cluj-Napoca centrele culturale si bibliotecile reprezentand diferite tari. Centrul Cultural Francez se formase anterior printr-o initiativa luata la Bucuresti. Nu am facut decat sa-l reamplasez in Palatul Colectiilor (pe care l-am recuperat juridic, impreuna cu alte cladiri, in beneficiul universitatii). Am adaugat, insa, doua initiative institutionale. Am deschis, impreuna cu fostul prim ministru valon Hasquin, la Arcalia (Bistrita), Centrul ...... Citeste »
Politica »
ALINIEREA LA START!
Ponta, deja, a furat startul ! El detine si pistolul semnalizator, asa ca nici nu mai conteaza cine vine din urma ! Din punctul lui de vedere. Pomenile electorale se impart cu generozitate ! Primarii ii spun Maria ta, baronii de judet, ii vor organiza Cantarea Romaniei la fiecare aparitie ... Dupa cum merg evenimentele, opozitia „unita” isi va cauta candidatul ideal si dupa 17 noiembrie ! Pe ce ma bazez. Pe Dreapta nu avem, deocamdata niciun candidat autentic. De Dreapta. Numai plevusca. S-a lan...... Citeste »
Rusia 2014
de Prof. dr. Viorel Roman
Armata Ortodoxa din Ucraina de est, dizidenta si Statul Islamic din Orientul Apropiat, ambele fara definirea clara a granitelor si nationalitatii pentru care lupta, sunt aparitii noi pe scena politica internationala. Este dificil de stabilit responsabilitatea in afara unei statalitati clare. Si din nou Rusia se simte agresata din sud de Islamul din ce in ce mai agresiv si necontrolabil si din vest de asa zisi fascisti ucrainieni. Sute de mii de refugiati din Ucraina de est vin in Rusia. Pe de al...... Citeste »
Nicolae Negru: Putin si inventia NATO
Daca NATO nu se extindea spre est, dupa cum i s-a promis lui Gorbaciov, daca UE si SUA nu se implicau in evenimentele din Ucraina si din alte state post-sovietice, Rusia nu se vedea nevoita sa ocupe Crimeea si sa intreprinda alte actiuni de aparare a sferei sale de influenta. Acesta, in linii generale, este argumentul avocatilor lui Putin din Occident. Ei justifica agresiunea Rusiei prin faptul ca ea ar fi fost umilita de SUA si UE, care nu i-au apreciat cum se cuvine contributia la incheierea r...... Citeste »
BINELE TREBUIE SA FIE SI VOIT!
de Vavila Popovici
„Desi binele este acelasi pentru individ si pentru comunitate, totusi lucru mai mare si mai perfect trebuie sa fie a intemeia si a pastra binele societatii. Aristotel Binele este clar recunoscut in poruncile date de divinitate. In necunoasterea sau ignorarea lor, este nevoie a se apela la moralitate, pentru a identifica corect binele. Binele este tot ce ne apropie de Divinitate si este in interesul existentei noastre. „Binele este unul singur!” intelegandu-se claritatea si lipsa echivocului celo...... Citeste »
Preotul Gheorghe Tatu din Sebesul de Sus – Temnita pentru spovedanie!
de Octavian D. Curpas
Preotul Gheorghe Tatu din Sebesul de Sus, militant activ impotriva comunismului, a fost una dintre victimele ticalosului regim instaurat la 23 august 1944 in Romania. In anul 1953 ajunge dupa gratii si petrece zece ani din viata in temnitele comuniste, in timp ce famila sa suporta consecintele. Informatiile despre dosarul preotului Gheorghe Tatu sunt lapidare iar motivele arestarii sale, de-a dreptul hilare: Preotul Gheorghe Tatu din Sebesul de Sus, Sibiu a fost arestat si condamnat pentru ca a ...... Citeste »
Cultura »
Primaria sectorului 2 din Bucuresti sarbatoreste Ziua Limbii Române
Duminica, 31 august 2014, Primaria sectorului 2 Bucuresti sarbatoreste Ziua Limbii Romane aprobata de Parlamentul Romaniei, prin Legea nr.53/2013. Incepand de vineri, 29 august 2014, si pana duminica, 31 august 2014, vor fi prezentate publicului bucurestean Targul de carte Iubim limba romana (pe esplanada sediului Primariei sectorului 2, in Parcul Ioanid/Ion Voicu si in Parcul National), prelegeri, dezbateri si recitaluri de poezie (in cluburile si centrele Primariei sectorului 2), spectacolul d...... Citeste »
ZICERI (87/88) - DRAGOSTEA & CU DEGETUL PE RANA
Dorel SCHOR DRAGOSTEA · Pentru unii speranta a murit. Pentru altii inca nu s-a nascut. · O greseala a naturii poate ajunge o gluma a naturii. Nu-i de ras! · Serenada de altadata e considerata astazi tulburarea linistii publice. · Nu exista whisky prost. Numai ca unele sortimente sunt mai bune decat altele (William Faulkner). · „Nu-mi gasesc ochelarii fara ochelari! · Desteptul invata din propriile greseli, cel inteligent din greselile altora si prostul nu greseste niciodata! · Poti sa pastrezi c...... Citeste »
BANCA AMINTIRILOR (1) – PUNGA CU ARDEI
George GOLDHAMMER As dori sa precizez ca denumirea de „Banca amintirilor” a fost inspirata de dragul meu frate, Eduard, cand i-am revocat cateva amintiri placute din anii copilariei. Atunci el m-a sfatuit sa deschid o „banca a amintirilor” cu capital uman... care nu falimenteaza asa usor precum restul bancilor financiare. I-am retinut sfatul. Iata prima depunere! *** Intr-o zi, pe la mijocul anilor ’60, sunt chemat la „ordin” de inginerul sef al uzinei „Infratirea” Oradea! Primesc sarcina de a m...... Citeste »
Piano Recital cu Ana Antonia Tudose, la ICR New York
Institutul Cultural Roman de la New York va invita vineri, 5 septembrie, 2014, ora 7 pm, la un recital de pian sustinut de tanara pianista Ana Antonia Tudose. Recitalul de pian cuprinde piese din repertoriul clasic international si romanesc. Astfel piese de M. Jora – Jouxjoux pour Madame , W.A. Mozart – Sonata nr. 7 do major K309 , Schumann-Paganini – Studiu nr.3 , P. Constantinescu – Joc dobrogean – toccata , M. Negrea – Trei dansuri romanesti si Alunelul , Carl Filtsch – Barcarola , Fr. Chopin...... Citeste »
Jazz si poezie româneasca la Bari, de Ziua Limbii Române
Reamintim ca pe 27 si 28 august 2014, la Bari, in Italia, vor avea loc o serie de evenimente muzicale si literare sub genericul Jazz si poezie romaneasca la Bari. Proiectul, organizat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romanii din Afara Granitelor si Limba Romana, marcheaza Ziua Limbii Romane, sarbatorita, incepand din 2013, la finele lunii august. Astfel, miercuri, 27 august, Adrian Naidin (violoncel si voce), Irina Sarbu (voce) si Ciprian Parghel (contrabass si voce), reuniti sub titu...... Citeste »
Centenarul Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania
de Emil G. Onet
La 29 iunie s-au implinit o suta de ani de la constituirea Asociatiei Generale a Medicilor Veterinari din Romania (AGMVR), printr-un decret al regelui Ferdinand I. La sedinta aniversara, care a avut loc in aula Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti au participat peste 180 de invitati si membri ai asociatiei din toata tara. Evenimentul a fost un bun prilej de a face un bilant al infaptuirilor din secolul existentei acestei asociatii profesionale a medicilor veterinari din Romania si de ...... Citeste »
Cultura si credinta »
Quo Vadis?
de Benone Burtescu
Se povesteste, - desigur sub forma de legenda -, de catre scriitorul polonez Sienkiewicz, in cartea sa Quo Vadis , ca Petru s-ar fi intalnit cu Domnul Isus la marginea Romei in timpul primelor persecutii crestine. Petru iesea din Roma de frica persecutiei, iar Domnul mergea catre Roma. Contrariat, Petru l-ar fi intrebat pe Domnul, Unde Te duci, Doamne ? Si Domnul i-ar fi raspuns, Ma duc la Roma sa mor in locul tau . Rusinat, Petru, ca in noaptea lepadarii de Domnul, s-ar fi intors atunci la Roma...... Citeste »
De la Cititori »
Zilele Comunei Livezeni-Jedd-Liternum
Zilele Comunei Livezeni-Jedd-Liternum... Citeste »
Religie »
PUNE-MI, DOAMNE-N SUFLET MAI MULTA CREDINTA!
de Prof. Dumitru Buhai
Pune-mi, Doamne, Pace-n suflet si Credinta, Sa-ti multumesc in fiecare clipa ca traiesc Si sa transmit mesajul de-nfiere si de Biruinta, Prin Harul Tau, Parintele meu Ceresc! Pune-n inima mea multa dragoste de semeni, Cat printre ei inca destinul vietii mi-l petrec, Chiar de-n jurul meu sunt prea multi oameni, Care de viata si vesnicia lor isi mai bat joc... Pune-n mine duhul Bucuriei privind natura inviata, In verdele asa de crud cum parca n-a fost niciodata. Atata frumusete preasarata peste to...... Citeste »
Sport »
Tenis: Simona Halep s-a calificat în turul 3 la US Open
Favorita nr. 2 a US Open, romanca Simona Halep, si-a confirmat postura si valoarea si miercuri seara, calificandu-se in turul 3 al ultimului turneu de Mare Slem de tenis al anului, dupa o victorie concludenta, cu 6-2, 6-1, dupa numai 56 minute de joc, in fata jucatoarei din Slovacia Jana Cepelova. Foto: (c) Wang Lei / XINHUA FLUX Disputat pe arena Louis Armstrong din complexul newyorkez Flushing Meadow, meciul Simonei Halep a inceput oarecum surprinzator, ambitioasa Cepelova impunandu-se in prim...... Citeste »
Tenis: Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 2 la US Open
Jucatoarea romana de tenis Sorana Cirstea s-a calificat in turul 2 la US Open, ultimul turneu de Mare ?lem al anului, in urma victoriei obtinute marti in doua seturi, 6-1, 6-1, in 54 de minute de joc, in fata britanicei Heather Watson, nr. 45 WTA. Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES ARHIVA Cu un joc apropiat de vremurile ei cele mai bune, cand era in primele 30 de jucatoare ale lumii, Sorana Cirstea si-a dominat clar adversara, in special datorita returului aproape fara replica si unei concentrar...... Citeste »
Judo - CM 2014: Andreea Chitu, vicecampioana mondiala la categ. 52 kg
Romanca Andreea Chitu a devenit, marti, vicecampioana mondiala de judo la categoria 52 kg, medalia de argint fiind cucerita la Mondialele gazduite de orasul rusesc Celiabinsk, acolo unde, cu 2 ani in urma, cucerea titlul european, tot la 52 kg, dupa ce in 2011 la Paris, obtinuse bronzul mondial. Foto: (c) Cristian NISTOR/AGERPRES ARHIVA Succesul incontestabil al sportivei romance este ilustrat si de faptul ca aceasta medalie de argint egaleaza cea mai buna performanta din istoria judo-ului roman...... Citeste »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni in etapa a V-a a Ligii I: Vineri FC Brasov - ASA Targu Mures 2-1 Au marcat: Grigorie '38, Constantinescu '76 ; Bumba '4 Concordia Chiajna - Dinamo Bucuresti 0-0 Sambata Pandurii Targu Jiu - FC Viitorul 1-1 Au marcat: Roman '90+1 ; Nikolov '37 Steaua Bucuresti - Ceahlaul Piatra Neamt 0-1 A marcat: Achim '48 Duminica FC Botosani - Universitatea Cluj 1-0 A marcat: Vasvari '73 (penalti) Rapid Bucuresti - Astra Giurgiu 0...... Citeste »
Din Comunitate »
Biserica Ortodoxa Româna - Sf. Ioan Botezatorul - INVITATIE LA HRAM
Biserica Ortodoxa Romana Sf. Ioan Botezatorul 6301 W. Olympic Blvd. Los Angeles, CA 90048 Tel: 323.309.5669 INVITATIE LA HRAM Duminica 31 August, 2014 Va invitam sa participati la sarbatorirea a 32 de ani de existenta a Bisericii noastre. Celebrarea Sfintei si Divinei Liturghii va avea loc la ora 12:30 pm, urmata de agapa frateasca a Hramului la ora 2:45pm. Slujba in limba romana va fi oficiata de preotul Ieromonah Dionisie Marian Rodila si Ierodiaconul Neonil Furdui, cu aportul citetului Biseri...... Citeste »
Festivalul “România – Cultura si Traditii”, cel mai mare festival românesc organizat în Canada
In perioada 30-31 august 2014, incepand cu orele 10:00, in parcul Leon Gravel din Brossard, Comunitatea Romana din Montéregie (CRM) organizeaza prima editie a festivalului Romania – Cultura si Traditii , cel mai mare festival romanesc organizat in Canada se arata intr-un comunicat de presa. Prin finantarea facuta de DPRRP va veni special din Romania trupa Autentic , cea mai apreciata si cunoscuta in muzica romaneasca de petrecere si voie buna. Pe parcursul a celor doua zile (sambata si duminica)...... Citeste »
Ambasadorul Romaniei in UK a participat la vernisajul expozitiei de fotografie Agerpres – Reuters
La 14 august 2014, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, a participat, la sediul Reuters din Canary Wharf, la vernisajul expozitiei de fotografie organizata de Agerpres si Reuters pentru marcarea a 125 de ani de la infiintarea primei agentii de stiri din Romania si debutul parteneriatului dintre cele doua agentii. La eveniment au fost prezenti Alexandru Giboi, directorul general al Agerpres, Reinhard Krause, editor de imagine al Agentiei de stiri Reuters, oficiali ai Agerpres si Reuters...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Ardeleanul in UE Un ardelean se duce la targ sa vanda un porc. Un domn la cravata se apropie si zice: E al dumneavoastra porcul? Da, al meu. Ce fain, mare si frumos e! Ce-i dati sa manance? Pai ce se nimereste, ce-o fi, resturi de la masa, paine veche... Sunt agent Vasile de la protectia animalelor UE, amenda 100 RON ca nu va ingrijiti de hrana sanatoasa a porcului dumneavoastra . Omu plateste amenda si pleaca plin de necaz spre casa. Dupa o saptamana vine din nou la targ, poate-si vinde, totusi...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Arad: Final de stagiune cu celebra soprana Felicia Filip, la Teatrul de Vara Ethos
Directorul Centrul Cultural Judetean Arad, Ana Maria Dragos, a anuntat luni ca pe scena Teatrului de Vara Ethos au fost invitati sa evolueze si in aceasta vara artisti ai elitei scenelor romanesti si internationale, intre care si celebra soprana Felicia Filip, fiecare dintre serile de spectacol urmand sa fie onorate de prezenta a sute de spectatori. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR/ AGERPRES ARHIVA Acordurile finale ale stagiunii estivale 2014 vor fi marcate de traditionala Gala de opereta, programata ...... Citeste »
Scurtmetraj românesc experimental, în selectia Recent Experimental Shorts de la Stockholm
Institutul Cultural Roman de la Stockholm contribuie la editia din acest an a maratonului de scurtmetraj experimental european REX cu filmul 'The Matriarch', regizat de Barna Nemethi (Romania, 2013), informeaza ICR, care precizeaza ca aceasta este cea de-a sasea editie a festivalului si totodata cea de-a sasea participare romaneasca. Scurtmetrajul 'The Matriarch' a fost proiectat in selectia oficiala a mai multor festivaluri internationale de film experimental, printre care Festivalul Internatio...... Citeste »
DESTINATIE: ROMÂNIA/ Telegraful Român de la Sibiu, patriarhul presei - de 161 de ani "în slujba lui Dumnezeu si a oamenilor"
Intr-o vreme in care discutiile despre rolul mass-media sunt tot mai patimase, in mijlocul Romaniei, pe o strada cu numeroase biserici, la Sibiu, rezista singurul ziar care se declara, inca din 1853, in slujba lui Dumnezeu si a oamenilor . Telegraful Roman, ctitorie e primului mitropolit roman din Ardeal, Andrei Saguna, este cea mai veche publicatie cu aparitie neintrerupta din aceasta zona a tarii. Foto: telegrafulroman.blogspot.ro Dupa o suta de ani de la infiintare, moastele primului mitropol...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page