Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1133 - 28 Iunie, 2014 - Anul XXIV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Numele lui Hazrat Ali poate avea mai multe semnificatii, functie dependenta la ceea ce dorim sa ne raportam in activitatea si preocuparile noastre. Pentru mine personal, numele de Hazrat Ali - Moscheea Albastra, il asociez cu localitatea Mazar E Sharif- Mormantul Sfantului si cartierul invecinat Qala-I-Jangi in care unul dintre ofiterii de elita ai super sofisticatei si secretei Central Investigation Agency - Agentia Centrala de Investigatii,......Citeste »
Editoriale »
O carte pentru Nobel: „Ispita izbavirii” de Mihai Sin
de Mariana Cristescu
1024x768 Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE Motto: „Stinge cu dreapta Ta cea atotputernica focul ce m-a cuprins!” „Ispita izbavirii” este titlul ultimului roman al lui Mihai Sin, aparut si lansat postum de editura „Nemira” din Bucuresti, cu catva timp in urma. O carte trudita, densa, o parabola uluitoare prin complexitatea, profunzimea si dureroasa franchete a discursului, o carte matura si responsabila despre conditia dramatica a intelectualului vremii contemporane romanesti, peregr...... Citeste »
„The Freedom of the City of London” - Recunostinta pentru ambasadorul Dr. Ion Jinga
de Elena CHIRITA
Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dr Ion Jinga, a primit distinctia „The Freedom of the City of London”. Dupa citirea „The Declaration of a Freeman”, ambasadorul Ion Jinga a semnat in „Cartea Libertatilor” (Freedom Book), document in care se afla inregistrate toate persoanele distinse cu aceasta onoare, si a primit certificatul care ii confera titlul de „Freeman of the City of London” (Om Liber al Londrei). Acordarea „The Freedom of the City of London” r...... Citeste »
Limba germana la Cluj-Napoca
de Andrei Marga Anvergura internationala a limbii germane si situarea in centrul cultural al Transilvaniei au facut ca universitatea din Cluj sa aiba mereu o sectie de pregatire de profesori de germana. Explicatia este cunoscuta. Viena a fost continuu un orizont pentru ardeleni. Maghiarii erau legati de traditiile germane. Evreii din Transilvania erau de filiatie culturala germana; rabinii se formau indeobste la scoli din acest spatiu. Multi profesori romani datatori de orientare (precum Augusti...... Citeste »
Ucraina este mostenitoarea URSS si ocupa teritorii românesti
de Ionut Tene
Pentru a intelege mai bine situatia geopolitica din Europa de est si Ucraina, trebuie sa aducem cateva clarificari pentru opinia publica romaneasca. Datorita propagandei SUA, UE si a presei mainstream s-a indus in opinia publica de la noi, ideea ca teritoriile noastre sunt sub ocupatie rusa, nu ucraineana. Este o idee falsa: Bucovina de Nord, Basarabia de sud si Maramuresul istoric sunt teritorii aflate sub ocupatie vremelnica a statului Ucraina, nu provincii ale Federatiei Ruse. Anti-rusismul a...... Citeste »
Politica »
ÎN PRIMUL RÂND:EU ÎNSUMI–CATINDATUL
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE Corneliu LEU CAM CE AS AVEA DE SUBLINIAT IN ACEST AN ELECTORAL IN PRIMUL RAND:EU INSUMI–CATINDATUL ...Dupa doua candidaturi parlamentare ca independent, dorind sa fortez votul uninominal care nu se mai legifera, m-am retras bine chelfanit din acea lupta electorala care prevedea avantaje numai pentru supunerea la inregimentare: Partidele aveau dreptul la procentaj si redistribuire, in vreme ce independentilor li se pretindea numarul maxim de voturi c...... Citeste »
AVEM NEVOIE UNII DE ALTII!
de Vavila Popovici
„O familie trebuie sa fie unita si solidara, caci altfel nenorocul bate la usa.” Thomas Mann Solidaritatea este coeziunea sociala bazata pe dependenta indivizilor unul fata de celalalt in cadrul societatilor avansate. In societatile simple ea se bazeaza in principal pe rudenie si valori comune. In cele complexe, exista alti factori care contribuie la sentimentul de solidaritate sociala. Solidaritatea sociala constituie un ansamblu de interese, idei, credinte, sentimente si opinii care creeaza un...... Citeste »
Cultura »
INTERVIU CU NICOLAE DABIJA: „POEZIA E UN GEST DE PROTEST CONTRA DEZORDINII LUMII”
1024x768 Lili BOBU Lili BOBU: Stimate domnule Academician Nicolae Dabija, sunteti o personalitate complexa a culturii romanesti, un apostol al enciclopedismului, creator al simbiozei intre filozofie, istorie, literatura – scriitor apreciat, publicist, autor de poeme memorabile, de eseuri, de studii istorice, de manuale scolare, de antologii de literatura veche romaneasca (autori din secolele XIV – XVI, pe care i-ati descoperit in arhive straine), autorul unui roman fabulos, despre care s-a afirm...... Citeste »
EXEMPLARITATEA MONOGRAFIEI si statuarea ei ca traditie vie, mereu îmbogatita, mereu ca un echilibru între mostenire si devenire, precum tenacea înnoire a cercurilor de copac
de Corneliu Leu
Anul trecut, vorbeam despre o monografie publicata in 2004 si pastrandu-si exemplul vreme indelungata tocmai datorita unei structuri foarte solide si ca informatie si ca expunere. Incercand sa stimulam redactarea altor monografii asemanatoare, care, peste frumuseti literare sau evocari istorice, sa poata fi considerate si manuale ale devenirii unor locuri, noi atunci scriam: „...Toate disciplinele care se invata pe lume, ca si toate stiintele care studiaza si imping deopotriva tehnica si mersul ...... Citeste »
CEL DE-AL NOUALEA FESTIVAL INTERNATIONAL AL SCRIITORILOR SI ARTISTILOR (31 MAI – 1 IUNIE 2014)
1024x768 Eva HALUS PALABRA EN EL MUNDO / CUVINTELE IN LUME International residency for writers and artists of Val David Cel de-al noualea Festival al Scriitorilor si Artistilor de la Val David, ce a avut loc, ca intotdeauna, la Rezidenta Internationala a Scriitorilor si Artistilor pentru iubitorii de poezie si arta, a fost cu siguranta sub influenta celor Noua Muze, numar ce sarbatoreste nastera acestui festival si evoca muzele, ce au inzestrat pe toti participantii. Directoarea si organizatoare...... Citeste »
SALVATI MUZEUL NATIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
1024x768 Eugenia TARALUNGA Muzeul National al Literaturii Romane si unicatele sale la mana Consiliului Gen. al Municipiului Bucuresti - sarcasmu' ca sarcasmu', da' sa vedeti cruda realitate cat de cruda e! 15 iunie este/era o zi de cumpana pt. Muzeul National al Literaturii Romane, e posibila evacuarea din cladire... exact de ziua mortii lui Eminescu!!! http://www.mediafax.ro/cultura-media/recviem-pentru-muzeu-marti-in-fata-mnlr-pentru-a-atrage-atentia-asupra-situatiei-institutiei-12725226 Avem ...... Citeste »
ZICERI (75/76) - ZERO & COMPROMISURI
Dorel SCHOR ZERO • Cand ti se serveste de trei ori pe zi tort de ciocolata, iti vine o pofta nebuna de mamaliga. • Pupa mana pe care nu o poti musca. • Nu te lupta cu porcul. Tu te murdaresti, iar porcului ii place. • Un prost norocos e o mare pacoste (Eschil). • Scrieti prostii nefondate... Interesati-va mai intai. • Incompetenta e costisitoare. • Minciuna este inevitabila in politica, sport, la serviciu si in celelalte domenii. • Drumul spre nemurire e mai ingust decat cel spre paradis (Nae Ce...... Citeste »
MENUT MAXIMINIAN SI „CRONICA DE GARDA”
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Melania CUC Menut Maximinian este o personalitate complexa, poet, jurnalist, critic literar, realizator de emisiuni etno-folclorice si unul dintre etonologii harnici si priceputi din zona aceasta transilvana. Nu sunt subiectiva cand ii aduc laude, ceea ce face el in ultimii ani este o ctitorire socio-culturala de necontestat. Cu o activitate efervescenta pe toate aceste fronturi, Menut Maximinian continua sa fie generos cu...... Citeste »
UN OBIECT DE ARTA BIBLIOFILA
Lucia OLARU NENATI Cartile realizate de Asociatia Culturala ,,REGAL D’ART”, respectiv de doamna Lili Bobu, tind sa devina, prin repetitie, un model de orfevrerie bibliofila rediviva, dupa ce, de secole, cartea s-a retras din statutul ei de obiect de arta in cel de container al expresiei artistice, chiar daca, nu o data, ilustratii inspirate, coperti atragatoare sau, mai rar, litere capitale impodobite cu miniaturi florale mai aduceau cateodata la suprafata ecouri ale mestesugurilor vechilor copi...... Citeste »
LANZAROTE – CERERE IN CALATORIE
1024x768 Gabriela CALUTIU SONNENBERG Subsemnata Lanzarote, de profesie insula, apartinand familiei Canarelor, cu domiciliul stabil intre platformele continentale africana si americana, respectiv domiciliu flotant in Oceanul Atlantic, pe strada care duce dinspre Europa spre America, la kilometrul 150 vest de coasta Africii, de nationalitate spaniola, declar pe propria raspundere urmatoarele: Sunt cea mai varstnica insula canara, si in acelasi timp cea mai tanara. Imposibil? Ba bine ca nu! Batrana...... Citeste »
POIROT – UN PERSONAJ FASCINANT
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Magdalena BRATESCU E un tip bizar cu o mustacioara ferchezuita in forma de carlig. „Masoara cinci picioare si patru toli, dar se plimba cu demnitate. Are capul in forma de ou si haine de o curatenie incredibila”. Pantecul ii e rotofei, parul vopsit negru si cu un inceput de chelie, poarta costume croite impecabil, deobicei de culoare gri, manusi de piele asortate, pantofi de lac si palarie borsalino. Cand merge, face pasi ...... Citeste »
Citate noi de Ionut Caragea din ciclul „Sindromul nemuririi”, partea a IV-a, partea a V-a, partea a VI-a
1024x768 * Iubirea este precum puiul de pasare care paraseste cuibul inimii, incercind sa zboare peste orice prapastie cu aripile imaginare ale sufletului. * Adevaratul pictor al cuvintelor este acela care isi face autoportretul cu ochii inchisi pe pinza imaculata a sufletului. * Nu ai nevoie de aripi pentru a fi un inger si nici de alti ingeri pentru a-ti creste aripi. * Uneori ura este implozia dragostei, cind sufletul pe care l-ai trimis celui pe care-l iubesti se loveste de zidul indiferente...... Citeste »
Arta Zen a Managementului Afacerilor în Viziunea lui Konosuke Matsushita
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 „Daca iti propui un scop in viata si depui eforturi constante pentru a-l atinge, atunci in mod sigur te vei dezvolta si vei creste. Repeta zilnic aceste eforturi pana cand scopul propus patrunde atat de adanc in mintea ta incat devine propriu tau crezul. Avand acest gand in minte, am elaborat Cele 7 Principii ale managementului afacerilor. In esenta lor, acestea incorporeaza dorinta mea profunda de a atinge orice gen de sc...... Citeste »
Cultura si credinta »
"Noi vrem pamânt!". PAMÂNTUL cel NOU.
de Benone Burtescu
De sase mii de ani ne batem pentru pamant. De cateva decenii de cand inventaram aparatele de zbor, ne batem si pentru cer daca prin acest cer intelegem atmosfera terestra. Suntem proprietari nu numai ai pamantului, ci chiar ai spatiului aerian care chipurile ne-ar apartine. Sa nu cumva sa treaca cineva pe-acolo fara permisiune. Nu e lipsit de confruntare care deocamdata e la faza de concurenta nici spatiul satelitic de nitel mai sus, iar daca Dumnezeu mai ingaduie cateva zile omenirii s-ar putea...... Citeste »
Religie »
LOGICA ACTIUNII
de Prof. Dumitru Buhai
(Continuare din editia precedenta) Cum ar fi!... Doamne, ce frumos ar fi!... Incep sa visez:... Imi inchipui ca sunt intr-o excursie in Tara Logicii actiunii cristice... Este o Tara unica in Univers. Ma uit in jurul meu si sunt uimit. Sunt coplesit de minunatiile ce le vad in jur. Este primavara! Peste tot, florile par ca zambesc la mine din toate partile. Sunt de toate culorile curcubeului cunoscut de mine, dar sunt de alte nuante de o frumusete ca n-am cuvinte sa le denumesc si stau doar uimit...... Citeste »
Sport »
Tenis: Horia Tecau a câstigat pentru a patra oara proba dublu a turneului ATP de la s-Hertogenbosch
Perechea formata din tenismanul roman Horia Tecau si olandezul Jean-Julien Rojer a castigat, sambata, proba de dublu din cadrul turneului ATP pe iarba de la s-Hertogenbosch (Olanda), dotat cu premii totale de 426.605 euro, dupa ce au dispus in finala de cuplul Santiago Gonzalez (Mexic)/Scott Lipsky (SUA/N. 4), cu 6-3, 7-6 (3). Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO Horia Tecau si-a trecut in palmares al patrulea sau titlu cucerit la dublu in turneul de la s-Hertogenbosch, dupa cele din 2010 s...... Citeste »
Fotbalistii cosmopoliti ai unei Elvetii nationaliste: 15 jucatori din lotul de 23 sunt produsul imigratiei
In conditiile in care numarul naturalizarilor in Confederatia Elvetiana scade pe zi ce trece, 15 din cei 23 de jucatori din nationala de fotbal a acestei tari sunt produse ale imigratiei, remarca sambata cotidianul francez Le Point. Foto: (c) Cao Can / XINHUA FLUX Fundasul Johan Djourou, nascut la Abidjan in 1987, nu vrea sa aleaga intre tara de adoptie si Africa. In ceea ce ma priveste, sunt jumatate pentru Elvetia (jumatate pentru Cote d'Ivoire), in fine, nu-i asa, sunt 100% cu ambele parti. A...... Citeste »
Din Comunitate »
Reprezentantii CCIRO Italia au participat la sedinta solemna de aniversare a 150 de ani de la constituirea Senatului României
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE Roma, 18 iunie 2014 - Reprezentantii Camerei de Comert a Romaniei din Italia (CCIRO Italia), Eugen Terteleac, presedinte, si Corneliu Ioan Dinu, vicepresedinte, au participat marti 17 iunie 2014 la Sesiunea solemna de la Parlamentul Romaniei consacrata aniversarii a 150 de ani de la constituirea Senatului Romaniei. Reprezentantii CCIRO Italia au conferit cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cu fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Con...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Agenda unui turist american in vizita prin Europa VENETIA: Am sosit in oras dupa o ploaie torentiala, cred. Toate strazile sunt inundate. Nu se circula decat cu barca. Cu toate acestea barcagii sunt foarte veseli si canta niste cantonete numite barcarole. Hotelul este cam vechi si broasca de la usa camerei oracaie ingrozitor. LONDRA: La Londra n-am vazut nimic din cauza cetii. In ultima zi, ceata s-a ridicat pentru cateva secunde si am putut vedea un superb turn cu ceas. Ceasul statea, dar eu n-...... Citeste »
Flux de stiri »
Departamentul de Stat al SUA recomanda României sa îmbunatateasca protectia acordata victimelor traficului de persoane
Departamentul de Stat al SUA a facut publica vineri editia 2014 a Raportului privind traficul de persoane in lume, in care Romania figureaza intre tarile din grupul II ('Tier 2'), ale caror guverne nu respecta pe deplin standardele minime de protectie a victimelor prevazute de legislatia Statelor Unite, dar fac eforturi semnificative in acest sens. Potrivit documentului, Romania este o tara-sursa, de tranzit si destinatie pentru barbati, femei si copii supusi traficului de persoane in scopul exp...... Citeste »
Marius Sala îsi prezinta cartea "Faceti cunostinta cu limba româna" la Universitatea din Alicante
Academicianul Marius Sala prezinta marti, 1 iulie, traducerea in spaniola a cartii sale, Faceti cunostinta cu limba romana , scrisa alaturi de Mioara Avram, informeaza ICR Madrid. Foto: (c) Sorin LUPSA / AGERPRES FOTO La prezentarea cartii asista atat traducatoarele Catalina Iliescu Gheorghiu si Delia Prodan, profesoare la Universitatea din Alicante, cat si Josep Forcadell, directorul serviciului de publicatii al institutiei universitare mentionate, la a carei editura a fost publicata, de altfel...... Citeste »
DESTINATIE: ROMÂNIA/ Sala Unirii din Alba Iulia poate fi comparata, prin simbolurile ei, cu Capitoliul SUA
Sala Unirii din Alba Iulia, cladirea in care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamata Unirea Transilvaniei cu Romania si in care sunt expuse Documentele Unirii, poate fi comparata, prin simbolurile ei, cu Capitoliul Statelor Unite ale Americii, considera directorul general adjunct al Muzeului National al Unirii (MNU), Constantin Inel. Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA Sala Unirii este un templu national. Este locul unde Romania moderna se naste. Facand o comparatie, putem spune ca este c...... Citeste »
Expozitie de costum popular românesc, la Roma
Expozitia de costum popular romanesc Magia culorii in arta traditionala romaneasca , proiect in cadrul Festivalului International al Tinerelor Talente Romanesti-Propatria'', editia a IV-a, va fi organizata in perioada 24 iunie - 30 iulie, la Roma, in Italia, de Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti . Foto: (c) TINA TUCUI/ AGERPRES ARHIVA Potrivit unui comunicat al institutiei de cultura remis luni AGERPRES, expozitia va fi gazduita si vernisata la Muzeul National de Arta si Traditii Populare...... Citeste »
Japonia: Fabrica de Matase din Tomioka, adaugata pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis sambata sa adauge Fabrica de Matase din Tomioka, o cladire istorica, simbolizand industrializarea Japoniei din secolul al XIX-lea, pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial, relateaza Kyodo. Foto: (c) www.visitgunma.jp Fabrica si siturile aferente din prefectura Gunma au devenit cel de-al 18-lea obiectiv din Japonia inclus de UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial. Fabrica a fost construita in 1872 ca fabrica administrata de guvern si a servit ca mo...... Citeste »
Justitia franceza cere presei sa nu publice fotografia cu adolescentul de etnie roma linsat lânga Paris
O procuroare a tribunalului parizian care ancheteaza cazul adolescentului roman de etnie roma, ce a fost linsat saptamana trecuta in suburbiile capitalei franceze dupa ce ar fi comis un furt, a cerut joi mass-media sa nu publice poza acestuia, aparuta cu o zi in urma in presa britanica, transmite AFP. Sub titlul, ''poza care va soca Franta'', editia online a ziarului britanic The Daily Telegraph a publicat imaginea cu adolescentul rom zacand intr-un carucior de supermarket, cu fata tumefiata si ...... Citeste »
Expozitia "Podoabe din metal. Istorie si traditie în Tara Româneasca", de duminica, la Muzeul Satului
Expozitia cu tema Podoabe din metal. Istorie si traditie in Tara Romaneasca , reunind, in premiera, 90 de piese metalice toate de provenienta sau influenta balcanica, se va deschide duminica in Sala H. H. Stahl a Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti . Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de conf. univ. dr. Paula Popoiu, manager al al Muzeului Satului, pentru completarea mesajului care s-a dorit a fi transmis prin aceasta expozitie s-a apelat la doua colectii particulare: acea a dr. A...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page