Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1126 - 10 Mai, 2014 - Anul XXIV
de A.C.TON
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Pentru foarte multi dintre dumneavoastra lecturarea eseurilor regasite in aceasta rubrica, constituie o binemeritata si relaxanta activitate; personal consider ca argumentul principal il constituie elevanta, intelectualismul si integritatea informatiilor acestei rubrici, informatii in proportie totala conforme cu cruda realitate. Ce ne facem insa, ca traind intr-o fosta democratie a lumii, asistam la un adevarat tsunami informational, care nu......Citeste »
Editoriale »
In memoriam MIHAI SIN
Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor anunta, cu durere, incetarea din viata a prozatorului Mihai Sin (marti, 6 mai 2014). Odihneasca-se in pace! Mihai Sin s-a nascut in 5 noiembrie 1942, la Fagaras/ Brasov. A absolvit Facultatea de Filologie a Universitatii Babes-Bolyai” din ClujNapoca (1965). Doctorat in filologie, in 2003. A debutat cu o schita in revista Steaua, in 1966. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania din 1974, al P.E.N. Club, sectia romana, din 1991. Cofondator, in 1971, al revist...... Citeste »
UNIUNEA ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMÂNIA ÎSI PREMIAZA LAUREATII
1024x768 Mariana CRISTESCU Si in acest an, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania a stimulat creatia jurnalistica in cadrul unei competitii profesionale, adresata membrilor ei, jurnalisti din presa scrisa si on-line, din radio si televiziune. Impresia generala e reconfortanta in normalitatea ei. S-au prezentat in concurs peste 100 de articole, eseuri, carti de jurnalism si de specialitate, emisiuni de radio si productii de televiziune, bune si foarte bune realizate in 2013. Au aparut cate...... Citeste »
"Istoria de langa Noi”
de Mariana Cristescu
Motto: Cine uita nu merita.” (Nicolae Iorga) In aceste zile, se afla in Romania, la Bran, 40 de veterani ai Razboiului de pe Nistru din 1992, invitati de Platforma Unionista Actiunea 2012” la editia a treia a proiectului Istoria de langa Noi”. Realizat in parteneriat cu Asociatia Veteranilor de Razboi de pe Nistru ,,Tiras – Tighina” , acesta include seminarii pe teme de istorie, discutii pe marginea situatiei geopolitice regionale si a interesului national romanesc, cercetatorul Mihai Nicolae, d...... Citeste »
Memoria faptelor
de Andrei Marga
de Andrei Marga Respectarea faptelor in dezbateri este in suferinta, la noi. Se falsifica fara ezitare, cum spunea psihiatrul George Serban, in volumul sau de meritata rezonanta internationala Lying: Man's Second Nature (2001) . Respectarea faptelor este in suferinta si atunci cand este vorba de trecutul apropiat, care permite, totusi, verificarea sustinerilor. Stim prea bine ca, in principiu, nici o serie istorica nu se incheie brusc, noii veniti putind sa adauge fapte noi. Dar, trebuie spus, n...... Citeste »
IN PAGINA ZBUCIUMATEI NOASTRE ISTORII, CRIMELE RAMAN IMPRESCRIPTIBILE!
de Lazar Ladariu
Este cat se poate de clar, dupa toate dovezile existente, ca, in decembrie 1989, in privinta celor care urmau sa se petreaca in Romania, se intra doar intr-o linie dreapta, conform unor scenarii de culise. Totul ducea spre ferma convingere – o spune si generalul Aurel I. Rogojan in cartea 1989: Dintr-o iarna in alta… Romania in resorturile secrete ale istoriei” – ca evenimentele din decembrie 1989 erau, intr-adevar, mai demult anuntate.” Ca, de fapt, se scria doar o cronica a evenimentelor antic...... Citeste »
Rusia si SUA se bat prin interpusi: europenii
de Ionut Tene
Viata mi-a oferit prilejul sa am prieteni si amici din fostul spatiu ex-sovietic: Rusia, Ucraina si Republica Moldova. E un avantaj de a vedea lumea din perspectiva unei geopolitici diferite, decat numai in viziunea occidentala si americana, de cele mai multe ori destul de ipocrita, ca a perfidului Albion. Cei din spatiul fost sovietic iti spun pe fata ce gandesc, chiar daca pare dur, decat numerosi occidentali, care dupa ce te perie frumos, iti ambaleaza minciunile intr-un ambalaj multicolor im...... Citeste »
BIROCRATIE STUFOASA SI LA VANZAREA TERENURILOR AGRICOLE
Pentru multi romani faptul ca sunt proprietari asupra unei anumite suprafete de teren agricol a devenit o adevarata povara, mai ales pentru cei stabiliti in orase. Majoritatea dintre ei nu mai cunosc vechiul amplasament, chiar daca detin un Titlu de proprietate, astfel ca primarii perindati la conducerea comunelor s-au autoimproprietarit cu cel mai fertil teren, de regula, langa vatra localitatii, cu acces la caile de acces. Samsarii de terenuri au cumparat tot ce era de cumparat, mii de hectare...... Citeste »
Politica »
Lumea arde si politica ne piaptana
de Marina Ene
Cu siguranta, nu cred sa mai mai existe vreo indoiala ca actualul context mondial este unul care se agraveaza pe zi ce trece, dezvaluind un singur adevar. Acela ca este razboi, unul care nu a incetat de fapt niciodata, dar care, acum, si-a modificat polaritatea, devenind din ce in ce mai vizibil pe zi ce trece si care, in curand, nu va mai constitui o dilema pentru niciunul dintre noi. Stim cu totii ca Romania a avut dintotdeauna pe plan mondial o singura caracteristica, si anume, o teritorialit...... Citeste »
Bogdan Diaconu: UDMR transforma România în Ucraina
Vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely a parat Romania in discutia cu un oficial american, solicitand adoptarea maghiarei ca limba regionala dupa modelul Ucrainei. Comparatia cu Ucraina, dincolo de ridicolul ei (are vreo minoritate ministere in Guvernul de la Kiev sau drepturile maghiarilor din Romania?), este extrem de periculoasa. Uite asa transforma UDMR Romania intr-o noua Ucraina, jucand rolul separatistilor rusi din tara vecina. Paralela dintre politica rusa in Ucraina si cea udemerista in R...... Citeste »
Pâna nu este prea târziu
Conf. univ. dr. Gheorghe D. Iscru „Nu lasa, Maicuta,/ Sa pierim pe cale,/ Ca noi suntem fiii/ Lacrimilor tale./ Scapa-ne de patimi/ Si de pofte rele/ Si ne schimba-n mandre/ Margaritarele . (Grigore Lese, 2013, vers popular) Pamantul tarii nu este de vanzare Am citit cu atentie interviul doamnei Rodica Culcer din „Formula As nr. 1102 (3-23-30.01.2014) despre vanzarea pamantului tarii la straini, ca la piata libera, asa cum ne-a impus legea Uniunii Europene. La intrebarile puse, autoarea s-a expr...... Citeste »
DE MÂNA CU FATA MORGANA
de Robert Pugler
Pe urmele Petrodolarilor prin bazarele musulmane (Continuare din editia precedenta) Micul dejun din dimineata urmatoarea a fost o incursiune in lumea de basm a Seherezadei. In sala de mese a restuarantului se ridica o piramida de fructe exotice ce aproape atingea tavanul camerei in jurul careia te imbiau o sumedenie de bucate reci si calde ce nu lasau deschisa pofta nici unui gurmand. Am baut doar o cafea neagra, satul pentru tot restul zilei de risipa fara rost ce o vedeam si am pornit la aerop...... Citeste »
Cultura »
A MURIT MIHAI SIN
Cutremurati de durere la aflarea vestii ca bunul si dragul nostru prieten Mihai Sin, scriitor din stirpea celor alesi, prozator de exceptionala forta , talent, si exemplara verticalitate morala, s-a inaltat catre lumea cea fara dureri si intristare, il rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l tina in lumina si vesnica neuitare de-a dreapta Sa. Suntem cu tot sufletul alaturi de neconsolata sa sotie, dr. Anca Sin, si de fiica sa, Mihaela. Sincere condoleante familiilor greu incercate! Lazar Lada...... Citeste »
ZICERI (69/70) - DEMAGOG & CONSECVENT
de Dorel Schor
Dorel SCHOR DEMAGOG • Un pix in mana prostului e mai periculos decat o mitraliera. • Oricine poate sa faca orice? Dar daca sistemul e constipat? • I-au reprosat parintii lui ca nu are cei sapte ani de acasa... • Capul care a plecat sabia nu-l taie. • Unele animale traiesc ca oamenii... Dar cred ca mai frecvent e invers (Peter Wexler). • Manualul demagogului incepator. • Cainii latra, caravana trece, dar cainii au inceput sa muste. • Experienta veche poate fi un handicap in lumea care se innoiest...... Citeste »
POVESTIRE ÎN ALB
de Harry ROSS
De curand, am vazut pe micul ecran un film al unui cineast francez despre lumea pinguinilor de la Polul Sud. Am fost foarte impresionat de viata si ceremoniile matrimoniale ale acestor animale-pasari care traiesc intr-o zona unde termometrul coboara cu multe grade sub zero. In tot timpul vizionarii, faceam comparatia intre acele pasari ciudate, egale in marime si in penaj, si noi, oamenii. Mereu ma intrebam de ce ei pot trai intr-o armonie atat de perfecta si noi nu? Cu ce i-a inzestrat natura d...... Citeste »
PROBLEMELE FUNDAMENTALE ALE POEZIEI SI PROZEI
1024x768 Al Florin TENE Intentia mea este de a opune poeziei proza pentru a explica creatia literara. Inclusiv de a descifra multiplicitatea de sensuri a notiunii de creatie literara. Creatia literara in istoria literaturii romane, dar si in alte culturi, are ca sens „scrisul” si ca semnificatie secundara „a imagina”. Insa, o specializare in sensul unei arte a versului nu se gaseste nici in primul caz, si nici in cel de-al doilea. Sarind peste veacurile de formare a istoriilor literare europene,...... Citeste »
„ROMÂNIA MOLUSCA” DE MIRCEA CHELARU
1024x768 Razvan DUCAN Mircea Chelaru „Romania molusca” Editura Semne Bucuresti, 2012 Dupa citirea cartii domnului general in rezerva, dr. Mircea Chelaru, fost Comandant Corp Armata, fost Sef al Statului Major General, am cautat, pentru inceput, prezenta continutului in titlu, cuvantul molusca, atribut atribuit Romaniei de azi, ca si Romaniei recente, insemnand „increngatura de animale nevertebrate, cu corpul moale, lipsit de schelet intern…”. La o prima vedere titlul pare unul nepotrivit, ca sa ...... Citeste »
DE VORBA CU PLASTICIANA RODICA LOMNASAN
26 APRILIE – 18 MAI 2014, CIPRU EXPOZITIE DE GRAVURA Sambata, 26 aprilie, incepand cu ora 12.00, a avut loc la Muzeul Hambis Printmaking din Plataniskia (Limassol) vernisajul expozitiei de gravura a artistei plastice de origine romana Rodica Lomnasan. La vernisaj au participat numerosi artisti, oameni de cultura, prieteni si iubitori de arta. Pentru Muzeul Hambis Printmaking artista reprezinta o prezenta aproape permanenta in workshopul centrului de gravura. Prin gravurile sale artista isi expri...... Citeste »
RADU-ANTON MAIER – LUMI VIZIONARE ÎN METAMORFOZE CROMATICE
1024x768 Svetlana MAIER Un mare artist: pictorul Radu-Anton Maier Lumi vizionare in metamorfoze cromatice Germania, Fürstenfeldbruck, Galeria Radu Art (www.raduart.de), 24 aprilie 2014 – Radu-Anton Maier - pictor, grafician, desenator si ilustrator, reprezentat de baza al generatiei explozive din Romania anilor´ 60 - apartine elitei celor mai importanti artisti plastici din Romania, cu distincte inflexiuni pe scena artistica internationala. Exponent al postavangardismului romanesc, artistul - ca...... Citeste »
DESPRE IMAGINE
1024x768 Marina GLODICI In urma unor discutii purtate si chiar a unor discursuri ascultate de-alungul anilor despre imagine, am observat ca parerile sunt destul de variate, daca as tine seama de contextul de intelegere si interpretare a ideii in sine. Desigur ca nu e vorba despre imaginea noastra fotografica. Ci de cea pe care o au cei care ne privesc in general si apreciaza sau nu ceea ce suntem. Mai precis as spune reputatia de care ne bucuram sau nu in societate. Este importanta sau nu reputa...... Citeste »
SOS Pentru Apararea Patrimoniului National
v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} Dragi SPECTATORI, E pacat ca nu se gaseste nimeni sa cumpere aceste locuri. Ele aproape ca nu mai exista astazi. Mi se pare ca si linia s-a inchis. Dorul si dragostea mea pentru aceste meleaguri si oameni le-au conservat in imagini. Poate de asta m-a dus Dumnezeu atat de departe. Omul nu are bani pentru conservarea locurilor in schimb distruge in masa. Omu...... Citeste »
Cultura si credinta »
"Papa Francisc se grabeste"
de Benone Burtescu
Unul dintre titlurile editorialelor media de toate felurile de pe lume este Papa Francisc se grabeste . L-am ales pe acesta pentru incarcatura lui profetica deosebita. Tehnica se grabeste, stiinta se grabeste, lumea toata se grabeste spre ceva extraordinar care sa-i schimbe fata, viitorul se grabeste chiar prin navalire, prezentul se grabeste sa intre in viitor batand cu disperare la portile lui care il prinde parca din zbor sa-l ia cu el. Incotro? Spre unde? In acest context, Papa Francisc n-ar...... Citeste »
Istorie »
România, obiectiv important pentru oamenii de stiinta
Prof. Giuseppe Pace Sarmizegetusa sta pe un oras subteran de marimea Bucurestiului si Eunerinea Transilvania Romaniae (Pace 2011). In anul 2007 am vizitat Muzeul de la Orastie condus de un director tanar, dac bine informat. Inauntru am vazut fosile de Paleontologia umana, cele mai interesante din Romania. Am observat repertele de Homo Sapiens de 35 de mii de ani, ca probabil s-a imperecheat cu Omul de Neanderthal (Homo Sapiens Neanderthalensis, care a fost in teritoriul Uniunii Europene acum 150...... Citeste »
De la Cititori »
Oferta de carte
=MAI-2014= Hristos a inviat! Va rugam sa ne permiteti sa va prezentam lucrarile pe care le avem disponibile pentru vanzare in stocul parohiei noastre. Ne exprimam, totodata, speranta, ca ele vor gasi ecoul cuvenit in sufletul Dvs. si ne veti face comenzi cat mai consistente, atat pentru nevoile Dvs. spirituale, cat si ale celor dragi. Parohia noastra pune la indemana tuturor carti ziditoare de suflet, de literatura, de istorie, filozofie si din alte domenii, tocmai in aceasta perioada, cand, pe ...... Citeste »
Religie »
ARHITECTUL DIVIN ESTE DUMNEZEU: TATAL MEU
de Prof. Dumitru Buhai
Dumnezeu si-a pus Sigiliul Sau peste mine inca din pruncie, Cind m-a luat de mana, ca un Tata Bun, iar eu L-am urmat, Pornind cu El pe carare, iar Cuvantul Lui mult m-a mangaiat, Cand mi-a spus mie ca-mi este Tata de-o viata si-o vesnicie!... El si-a semnat pe inima mea de copil orfan Numele Lui Sfant, Ca sa-L am ca dar si adeverinta c-am fost infiat pentru vesnicie! De-atunci - stiu bine - port Sigiliul in mine, ca viata pe pamant Sa-mi fie – la bine si la-ncercare – doar o raza de soare de buc...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate in etapa a XXX-a a Ligii I si clasamentul competitiei: Vineri Sageata Navodari - Ceahlaul Piatra Neamt 0-2 Au marcat: Marc '4, Golubovici '88 Gaz Metan Medias - Astra Giurgiu 0-0 CFR Cluj - Concordia Chiajna 1-1 Au marcat: Maftei '18 ; Serediuc '59 (penalti) Sambata FC Vaslui - Pandurii Targu Jiu 1-0 A marcat: Antal '59 ACS Poli Timisoara - Petrolul Ploiesti 0-3 Au marcat: Albin '20 (penalti), '38, Geraldo '45 FC Brasov - Dinamo Bucuresti 2-0 Au marc...... Citeste »
Din Comunitate »
Romanian Club at UCLA organizeaza vizionare de film ("Pozitia Copilului") pe 15 mai
De curand am fondat Clubul Roman aici, iar primul nostru eveniment, organizat in colaborare, si cu ajutorul catedrei de romana de aici, este o vizionare de film romanesc, Vizionarea filmului, Pozitia Copilului , premiat la Festivalul de Film de la Berlin (2013) va avea loc in data de joi, 15 mai, ora 19.00 Evenimentul va avea loc in Sala A26 (subsol) din cladirea Humanities. Intrarea este libera. Inainte, cat si dupa film vor fi servite gustari si bauturi racoritoare. Parcarea cea mai apropiata ...... Citeste »
Parohia Ortodoxa Romana Sf. Arh. Mihail si Gavriil
Parohia Ortodoxa Romana Sf. Arh. Mihail si Gavriil 590 Vella Rd., Palm Springs, CA 92264 Parohia Ortodoxa Romana „Sf. Arh. Mihail si Gavriil” a fost infiintata in anul 1988, in timpul pastoririi Inaltpreasfintitului Parinte Nathaniel, la initiativa catorva credinciosi care doreau sa aiba propriul locas de cult in Palm Springs si cu sprijinul parintelui protopop Constantin Alecse din Los Angeles (Protopopiatul Pacific). In acest scop, Inaltpreasfintitul Parinte Nathaniel l-a insarcinat pe parinte...... Citeste »
La împlinirea a 100 de de ani de la înfiintare, Societatea "Avram Iancu" cu sediul la New York, face donatii importante
La o suta de ani de la infiintare, Societatea Avram Iancu , a decis sa-si doneze fondurile pe care inca le mai are in cont unor organizatii crestine si romanesti, transmite Romanian Global News. Societatea Avram Iancu , cu sediul la New York, a fost infiintata in 1909 si inregistrata legal in 1914. Fondatorii societatii au fost in majoritate romani ardeleni, multi dintre ei cu putina stiinta de carte, dar cu mare suflet romanesc. Scopul societatii a fost, si citam selectiv din statut... sa-i une...... Citeste »
CCIRO Italia a deschis un nou sediu operativ la Roma: servicii esentiale pentru întreprinzatori, în colaborare cu Confartigianato
Reprezentanta Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in Italia (CCIRO Italia) a deschis incepand cu data de 6 mai 2014 un nou sediu operativ la Roma, in cladirea Confartigianato - Confederatia artizanilor din Roma si Lazio, institutie cu care CCIRO Italia are un protocol de colaborare. In aceste birouri se va desfasura o buna parte a activitatii operationale a Camerei, in special in relatia cu intreprinzatorii romani din centrul Italiei. Suntem in masura sa punem la dispozitia celor interesat...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Asa doctor mai zic si eu!!! Dr. Paulo Ubiratan - Porto Alegre, Rio Grande do Sul, intr-un interviu acordat televiziunii locale, a fost intrebat despre unele sfaturi pe care le-a dat totdeauna. Intrebare: Exercitiile cardiovasculare prelungesc viata? Raspuns: Inima a fost facuta pentru a bate de un numar de ori ... Nu-ti irosi bataile cu exercitii. Totul, in cele din urma, se uzeaza. Accelerarea inimii nu va va face sa traiti mai mult. E ca si cum ai spune ca se poate mari durata vietii unei masi...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Basescu: Parteneriatul strategic cu SUA, o avere pentru România
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca parteneriatul strategic cu Statele Unite reprezinta o avere pentru Romania, a treia mare reusita a clasei politice dupa intrarea in NATO si UE, pe care Victor Ponta nu o poate pune sub semnul intrebarii prin ambiguitati . Eu am construit acest parteneriat in timp, el este materializat prin foarte multe lucruri, inclusiv in zona economica, dar toti stiu ca mandatul meu se apropie de sfarsit si nimeni nu are garantia acum ca Victor Viorel va contin...... Citeste »
NATO va lua fara ezitare, în caz de nevoie, noi masuri pentru asigurarea apararii aliatilor (Rasmussen)
Alianta Nord-Atlantica este gata ca, in cazul in care va fi nevoie, sa adopte noi masuri pentru asigurarea apararii colective a statelor ei membre, a declarat marti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in contextul situatiei tensionate din Ucraina, dupa cum transmite ITAR-TASS. 'In cazul in care va fi nevoie, vom lua fara ezitare masuri suplimentare pentru asigurarea apararii efective a membrilor NATO', a afirmat Rasmussen dupa intalnirea desfasurata la Bruxelles intre membrii Cons...... Citeste »
Alba: Primul drapel al românilor stabiliti în America, expus la Muzeul National al Unirii
Primul drapel al romanilor plecati in America, in urma cu peste un secol, o piesa extrem de valoroasa mai ales prin simbolurile ei, este expus timp de o luna la Muzeul National al Unirii Alba Iulia. Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA Steagul tricolor a fost primul drapel al romanilor plecati in America si care au format in anul 1902 Societatea Romana de Ajutor si Cultura Reuniunea Carpatina . Tricolorul, care are doua fete, a ajuns in patrimoniul muzeului in 1929, fiind donat de un gru...... Citeste »
Iasi: Caietele eminesciene, expuse publicului
Renumitele Caiete eminesciene vor fi expuse la Muzeul 'Mihai Eminescu' din Parcul Copou, au declarat, luni, reprezentantii Muzeului Literaturii Romane, filiala Iasi. Dan Lungu, managerul MLR Iasi, sustine ca odata cu renovarea muzeului si reorganizarea expozitiei de baza, s-a hotarat amenajarea unei biblioteci unde se vor gasi cele 62 de volume de manuscrise eminesciene fotocopiate, pe care doritorii le pot rasfoi liber. Volumele contin poezii celebre, variante, scrisori, insemnari disparate, tr...... Citeste »
2014PE Europarlamentarii social-democrati îi cer lui Nigel Farage sa nu mai vehiculeze minciuni despre români
Delegatia PSD din Parlamentul European a trimis un nou apel liderului Partidului Independentei Marii Britanii (UKIP), Nigel Farage, in cadrul caruia ii solicita acestuia sa inceteze imediat denigrarea publica a romanilor . Europarlamentarii PSD ii atrag atentia lui Nigel Farage ca, dupa ce a facut UKIP de ras vorbind despre invazia celor 29 de milioane de romani si bulgari , acesta risca acum sa se transforme intr-un bufon al Europei daca nu renunta la minciuni si atitudini iresponsabile . Mai e...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page