Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1121 - 05 Aprilie, 2014 - Anul XXIV
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Din start, textul de mai jos, este un text apocrif a carui paternitate nu a fost inca stabilita cu exactitate, desi se presupune ca dateaza din anul 1725!!! si ar apartine Tarului Rusiei, Petru cel Mare. Doar pentru cultura dumneavoastra generala si spre stricta dumneavoastra informare il prezentam. Orice paralela intre cele lasate prin Testament si actuala clasa politica a Federatiei Ruse, este ... deloc intamplatoare. Oricum, Istoria si eve......Citeste »
Editoriale »
CA SA AVEM CERTITUDINEA EGALITATII EUROPENE A FIECARUI VOT EXPRIMAT!
de Corneliu Leu
Corneliu LEU In legatura cu toate nemultumirile ce rabufnesc de cate ori vreun act - mai mult sau mai putin oficial, dar provenind de la un oficial al Uniunii Europene – ne plaseaza in cate o categorie a doua, ca pe un fel de second-hand european, la limesul aspiratiei (si drepturilor) politice ale continentului vazut in unitatea sa, tot de atatea ori, cat se poate de clar, am afirmat ca reactiile noastre nu apartin acelui curent care s-a dovedit ca eurosceptic. Ci, dimpotriva, e vorba de reacti...... Citeste »
Societatea actuala în conceptia lui Francisc
de Andrei Marga In consecinta inaltei calificari a teologilor de referinta – Karl Rahner, de Lubac, Congar, spre exemplu – si a unor cardinali care au ocupat pozitii hotaratoare sub pontificate de cotitura istorica – Bea, Montini sau Ratzinger, de pilda – s-a ajuns la o traditie solida de enciclice ce au captat problemele timpului si au innoit orizonturile. Enciclice precum Mater et Magistra (1961), a lui Ioan al XXIII-lea, sau Populorum Progressio (1967), a lui Paul al VI-lea, Solicitudo rei so...... Citeste »
Urmatoarea miscare a Rusiei
Cristian Negrea Toata lumea se intreaba ce miscare va face Putin mai departe. Sunt fel de fel de supozitii, dar adevarul este ca Putin va lovi unde nu se asteapta nimeni. Si va lovi in asa fel incat nimeni nu va fi pregatit pentru urmatoarea lui miscare, din nou lumea intreaga va fi prinsa pe picior gresit. Va voi spune unde si cum, dar si ce masuri vor trebui luate obligatoriu de Romania si Moldova pentru a atenua urmatoarea lovitura a lui Putin. Ucraina si Crimeea Am expus motivele care il vor...... Citeste »
VA IMBRATISEZ, FRATESTE, CU TOTI AI MEI 75 DE ANI!
de Lazar Ladariu
Ma trag din gena identitara a unui neam taranesc, blagoslovit de Dumnezeu, de truditori ai pamantului din care mi-am facut blazon nobiliar de mandrie si verticalitate, neam de iubitori ai gliei stramosesti, ai vetrei udate cu sudoarea, cu lacrima si, nu de putine ori, cu sangele lor. Ma trag din acei oameni ai gliei, cu tarana aciuata in palmele crapate, tari ca potangul, pamant cu care, inaintemergatorii s-au intors, precum se intorc si taranii de azi, in aceeasi tarana a mostenirilor! De la ei...... Citeste »
Diploma de Excelenta "In Honoris”, lui Lazar Ladariu!
Vineri, 28 martie, cu ocazia aniversarii a 75 de ani a scriitorului si publicistului Lazar Ladariu, prefectul judetului Mures, dr.Corneliu Grosu, i-a decernat acestuia Diploma de Excelenta In Honoris” pentru remarcabila contributie si daruire la patrimoniul cultural romanesc din vatra noastra de suflet, Transilvania.... Citeste »
"In ornicul lumii cel mare...”: MARGINALII LA O SARBATOARE
de Mariana Cristescu
Institutia Prefectului– Judetul Mures: Diploma de Excelenta In Honoris” se acorda domnului Lazar Ladariu pentru remarcabila contributie si daruire la patrimoniul cultural romanesc din vatra noastra de suflet, Transilvania (Dr. Corneliu Grosu, prefect); Placheta Primariei municipiului Targu-Mures (primar dr. Dorin Florea); Diploma Exemplaritatii, acordata de Radio Romania Targu-Mures (manager Mirela Moldovan, senior-editor Valentin Marica); Diploma aniversara acordata de primarul orasului Sarmasu...... Citeste »
LAZAR LADARIU, "STALP AL CULTURII ROMANE IN ARDEAL!”
Vineri, 28 martie 2014, sala Tonitza” a Hotelului Continental” din Targu-Mures a gazduit a V-a editie a Colocviilor Cuvantul liber” – Punti de lumina”. Ca de obicei, sala a fost arhiplina! Constructorii” acestei editii a Puntilor” sunt Asociatia Culturala Punti de lumina”, revista Vatra Veche” si Casa de Cultura a Tineretului George Enescu” din Reghin, in colaborare cu Liga Culturala a Romanilor de Pretutindeni si Despartamantul Central Judetean al ASTREI. Editia de primavara a Puntilor de lumin...... Citeste »
Politica »
GERMANIA STUDIAZA POSIBLITATEA EXPULZARII TUTUROR ROMÂNILOR CARE AU MAI MULT DE 6 LUNI FARA LUCRU
FADERE Federatia Asociatiilor de romani din Europa Tlf.: 0034 606060660 0034 606060626 001 971 222 4346 www.fadere.es daniel@tecu.me presedintefadere@gmail.com Invazia romanilor care cer ajutoarea sociale La 100 de zile de guvernare, Ministerul de Interne si Ministerul Muncii din Germania au prezentat o parte dintr-un raport care arata ca dupa liberalizarea pietei muncii pentru romani serviciile sociale din Germania au fost invadate de romani si bulgari care vin cu multi copii doar ca sa incasez...... Citeste »
"Submarinele vii" de la Spetnaz la flota ucraineana si înapoi
de Eduard Ovidiu Ohanesian
Invazia trupelor rusesti in Peninsula Crimeea scoate la iveala proiecte militare sovietice avangardiste, care odata cu dizolvarea URSS pareau abandonate si uitate pentru totdeauna. Inainte de 1989, utilizarea delfinilor ucigasi in misiuni militare de catre specialistii Flotei Marii Negre ancorata in porturile Sevastopol, Balaklava 825 GTS si imprejurimi, reprezenta secret de stat. Numai un cerc restrans de absolventi ai sectiilor militare din cadrul universitatilor, citiva savanti si militari di...... Citeste »
Alegerile locale din Turcia – semnificatii locale si regionale
Dragos C. Mateescu De ce par a fi atat de importante alegerile locale de duminica, 30 martie 2014, din Turcia? De ce sunt importante pana si pentru Romania? Intrebarile acestea sunt foarte de dificil de abordat mai ales acum, cand rezultatele oficiale inca nu au fost publicate. Cele preliminare sunt insa suficiente pentru a trage concluzii prin care sa se poata sugera niste raspunsuri. Important acum este doar ca partidul de guvernamant (Partidul Justitiei si Dreptatii, acronim turcesc AKP) pare...... Citeste »
Jose Mujica - un remarcabil om printre politicieni
de George Petrovai
Obisnuit pana la scarba cu fauna politicianista de pe la noi, careia gura nu-i mai tace de zorul atator minciuni indrugate cu sau fara rost, dar careia tare-i mai place iarba frageda a furtisagurilor de pe aceste meleaguri, fireste ca am ramas surprins pana la buimacire de cele citite in revista Lumea despre Jose Mujica, presedintele statului sud-american Uruguay, o poveste mai presus de orice suspiciune in ceea ce priveste adevarul gol-golut, atunci cand ea este relatata de BBC. Insa, consider ...... Citeste »
Cultura »
PENTRU SLUJIREA LIMBII ROMÂNE ÎN UNITATE DE SIMTIRE NATIONALA!
rugam raspundeti la tel 0722578642, e-mail : leuc@upcmail.ro ; leuc@clicknet.ro Iubiti confrati, Asa cum v-am informat si anul trecut, Grupul nostru de initiativa organizeaza in luna august manifestarile proaspat legiferate privind Ziua Limbii Romane, propunandu-va sa va alaturati parteneriatului nostru sau, celor ce fac parte din el inca din 2013, sa gaseasca modalitati de a-l popularize cat mai mult, indemnandu-i pe romani sa-si faca vacanta in tara in acea perioada, spre a participa si la une...... Citeste »
The American-Romanian Academy of Arts and Science (ARA) - NEWS ABOUT THE 38TH CONGREESS (JULY 23-27, 2014)
38th Congress of the American-Romanian Academy of Arts and Sciences (ARA) California Institute of Technology (Caltech), Pasadena, California, USA July 23-27, 2014 It is a distinct pleasure to invite you to the contribute to the 38th ARA Congress, in Pasadena, California. Members of the intellectual elite of Romanian descent from all around the world, and friends of Romania of all nationalities, will meet to discuss recent contributions to art and science. In addition, TED styled talks will prese...... Citeste »
Comunicat de presa: Dubla lansare de carte la Festivalul International de Film Etnografic Zlatna
Madalina Corina Diaconu In premiera la Festivalul International de Film Etnografic Zlatna (FIFE 2014), editia a II a, se vor lansa doua carti: „Dacia Preistorica Ilustrata” si „Mandale Dacice”. Nici mandalele dar nici aceasta enciclopedie ilustrata a Romaniei antice nu au mai fost realizate pana acum. Sunt carti pentru copii, legende si adevaruri povestite intr-un stil usor de inteles prin intermediul ilustratiilor, acestea fiind de cele mai multe ori un limbaj fara granite. Doua abordari curajo...... Citeste »
ANATOL COVALI SI „VÂLTORILE SUFLETULUI” SAU ÎN „ROGODELE”
Georgeta RESTEMAN Nu in fiecare zi ti-e dat ca Dumnezeu sa-si intoarca fata catre tine si sa-ti daruiasca bucuria de a te rasfata in leaganul cuvintelor cu carti pe care n-ai visat vreodata ca o sa le poti tine in mana, si, mai ales, sa te infrupti pe saturate din frumusetea miezului lor artistic! Va marturisesc cu toata sinceritatea ca se pot intampla astfel de miracole, chiar daca traim intr-o lume mizera si ignoranta, in care stralucirea aurului si goana dupa avutie au suprimat, in mare parte...... Citeste »
ANTONIA BODEA: Sub egida LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI, O aparitie editoriala monumentala – VECHIUL TESTAMENT (Adaptare în versuri) de IOAN CIORCA, cu sprijinul Asociatiei ARS VIVAT
La data de 23 Ianuarie, a avut loc lansarea volumului VECHIUL TESTAMENT (adaptare in versuri) de Ioan Ciorca, aparuta sub egidaAsociatiei Cultural Crestin-umanitare Ars Vivat , Ed. Armonii Culturale, Editie Princeps 2013, legata in piele si inscriptionata cu foita de aur. Cartea cuprinde versificarea textelor din Vechiul Testament. La aparitia acestui volum a colaborat substantial preotul Radu Botis, presedintele asociatiei mai sus mentionate, Ars Vivat, si membru al Ligii Scriitorilor Romani, f...... Citeste »
BUCURIE! BUCURIE! FERICIRE!...
de Prof. Dumitru Buhai
Ma rog si azi, ca-n orice zi, lui Dumnezeu, ca bucuria-n suflet tot mai mult sa-mi creasca, alba, ca si crinu-nmiresmat, in semn de curcubeu; si ca o curata lacrima divina-n Lumina ingereasca… Mereu lui Dumnezeu, cu fericirea cea mai mare, Ma rog si-acum, ca bucuria-n suflet sa-mi intinereasca! Prof. Dumitru Buhai Aleg gandurile armonioase si las bucuria sa curga, ca un izvor, prin inima si sufletul meu, si-L simt ca este cu mine intotdeauna Dumnezeu... Este atat de bine sa primesti bucuria in t...... Citeste »
Fenomenul istoric - reversibil sau ireversibil?
de Vavila Popovici
„Istoria lumii este tribunalul lumii.” Friedrich von Schiller Proverbele sunt vorbe pline de intelepciune. Ele provin din experienta vietii celor care au existat inaintea noastra si a caror existenta s-a inscris in istoria acestei lumi. „Un nebun arunca o piatra si zece intelepti se chinuiesc s-o scoata”, este proverbul romanesc pe care-l aud tot mai des in ultima vreme. Chiar asa? Multor intelepti un singur nebun le poate da de furca? Cert este ca fiecare dintre noi simte dezordinea din jurul s...... Citeste »
Cultura si credinta »
VLADIMIR PUTIN n-are loc în PROFETIE?
de Benone Burtescu
Nu discutam acum despre implinirea unei anumite profetii, ci de modalitati de implinire a lor chiar si atunci cand cursul marilor evenimente de pe lume ar parea sa fie imposibil de implinit asa cum sunt scrise in Sfintele Scripturi. In primul rand, profetiile biblice sunt pline de simboluri si intelegerea lor nu tine de inteligenta, ci de intelepciune. Aici e INTELEPCIUNEA. Cine are pricepere sa.... , Apocalipsa 13, 18 sau aici e mintea plina de intelepciune , Apocalipsa 17,9. Suntem la momentul...... Citeste »
De la Cititori »
Parohia Malovat - Oferta de carte =MARTIE-2014=
Parohia Malovat Loc. Malovat-Jud. Mehedinti Romania Tel.0724.99.80.86 E-mail: stanciulescubarda@gmail.com Oferta de carte =MARTIE-2014= Va rugam sa ne permiteti sa va prezentam lucrarile pe care le avem disponibile pentru vanzare in stocul parohiei noastre. Ne exprimam, totodata, speranta, ca ele vor gasi ecoul cuvenit in sufletul Dvs. si ne veti face comenzi cat mai consistente, atat pentru nevoile Dvs. spirituale, cat si ale celor dragi. Parohia noastra pune la indemana tuturor carti ziditoare...... Citeste »
Religie »
INTRAREA TRIUMFALA A DOMNULUI ÎN IERUSALIM
de Preot Aurel Sas, Las Vegas Iar multimile care mergeau inaintea Lui si care veneau dupa El strigau, zicand: Osana Fiului lui David; Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului! Osana intru cei de sus (Matei 21, 9). Bucura-te foarte, fiica Sionului, veseleste-te, fiica Ierusalimului, caci, iata, Imparatul tau vine la tine drept si biruitor; smerit si calare pe asin, pe manzul asinei (Zaharia 9, 9). (Continuare din editia precedenta) Multimile stiau ca Iisus este din genealogia regelui D...... Citeste »
Sport »
REZULTATE DIN LIGA I
Rezultatele inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata duminica si luni, in etapa a XXV-a a Ligii I si clasamentul competitiei: Vineri Corona Brasov - Sageata Navodari 0-0 Otelul Galati - Concordia Chiajna 2-0 Au marcat: Astafei '74, Zaharia '76. Sambata FC Viitorul - ACS Poli Timisoara 1-2 Baluta '42 ; Szekely '19, Nanu '65 Pandurii Targu Jiu - CFR Cluj 0-1 A marcat: Piccolo '90+2 Duminica Ceahlaul Piatra Neamt - Astra Giurgiu 0-2 Au marcat: Yazalde '61, Alibec '90 Petrolul Ploiesti -...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Ultimul banc cu scotieni Doi scotieni se intalnesc. Unul intreaba: - Cunosti ultimul banc despre noi, scotienii ? - Nu. Cum suna bancul respectiv ? - Daca imi dai un penny, ti-l spun. Celalalt scotian ramane surprins pentru cateva secunde, dupa care spune razand: - Ha ha ha, intr-adevar, este un banc bun !!! * De ce barbatii cu BMW-uri au succes la femei? Simplu, ele citesc printre randuri... Be My Wife! * Un batran are probleme cu auzul si se duce la doctor, care ii da un aparat auditiv. Peste ...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Un baietel român din Dover - unul dintre cei mai inteligenti oameni din Marea Britanie
Cea mai inteligenta persoana din Dover (Marea Britanie) este un baietel roman de 11 ani, relateaza publicatia Dover Express in editia sa online Foto: www.dover-express.co.uk Mihail Iulian Barascu, care vorbeste engleza perfect, se afla in topul celor celor mai inteligenti 1% dintre oamenii din Marea Britanie. Copilul geniu a solicitat recent sa faca parte din comunitatea Mensa si a obtinut un scor de 162 la testul IQ, mai mult decat Stephen Hawking si Albert Einstein. Fire creativa, Iulian este ...... Citeste »
Timis: Iluminat inteligent în Parcul copiilor, bazat pe tehnologia wireless, cu reducere semnificativa a consumului de electricitate
Municipalitatea timisoreana estimeaza o economie de cel putin 35% la factura de energie electrica dupa implementarea solutiei inovatoare, bazata pe tehnologia wireless, ce presupune monitorizarea, controlul si managementul de la distanta (pe internet) a iluminatului public din Parcul Copiilor din Timisoara. Investitia a presupus 83 de mii de lei cu TVA si a fost asigurata din bugetul local. In perioada urmatoare, Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara va urmari eficienta i...... Citeste »
Ambasadorul Frantei a trasmis un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la NATO
Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, a transmis luni un mesaj de felicitare cu ocazia implinirii a 10 ani de la aderarea Romaniei la NATO. 'In urma cu exact 10 ani, Romania a devenit membra cu drepturi depline a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord. Sunt deosebit de fericit sa felicit Romania si pe toti romanii cu ocazia acestei aniversari. Pe 29 martie, instrumentul ratificarii a fost depus iar pe 2 aprilie 2004, la sediul NATO, drapelul Romaniei a fost ridicat pentru prima ...... Citeste »
Hunedoara: Un inventator propune un dispozitiv de reducere a consumului de carburant la camioane
Un inginer auto din Deva propune un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%, inventia sa urmand sa fie prezentata la standul Romaniei de la Salonul International de Inventii Geneva (2-6 aprilie), in baza unei proceduri de selectie organizate de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica. Denumita dispozitiv dinamic de transfer al aerului , inventia conceputa de inginerul auto Corneliu Birtok-Baneasa a fost testata timp de trei ani pe camioanele unei ...... Citeste »
Cazanciuc: Proiectul privind bratarile de supraveghere, într-o luna în dezbatere publica; nu este un cost mic
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, ca spera ca proiectul privind bratarile de supraveghere pentru persoanele arestate la domiciliu sa fie pus in dezbatere publica in aproximativ o luna si a admis ca, indiferent de solutiile tehnice implementate, costul nu va fi unul redus. Imi cereti un lucru greu de estimat in momentul de fata, pentru ca sunt si aici solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si, in functie de solutia tehnica, vom putea avea si un cost. Dar, oricum, n...... Citeste »
Covasna: Localitatea Brates va candida pentru titlul `Satul european al berzelor`
Comuna Brates din judetul Covasna va candida in acest an pentru titlul 'Satul european al berzelor', acordat de asociatia 'Aeronatura' din Germania. Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA Presedintele asociatiei ornitologice 'Rara Avis' din Sfantu Gheorghe, Kelemen Laszlo, a declarat marti, cu ocazia sarbatoririi Zilei Pasarilor, ca distinctia a mai fost castigata doar o singura data de o localitate din Romania — in 1997, de comuna Andrid din judetul Satu Mare, care avea la acea data 37 de ...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page