Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1115 - 22 Februarie, 2014 - Anul XXIV
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus De-a lungul unei existente traita demn, la standarde inaccesibile oricarui muritor si regasite in exclusivitate numai la descendenti proveniti direct din Leonidas - Vechea Sparta, am fost un ardent promotor al adevarului, desi n-am respectat cele lasate umanitatii de filosoful englez, Antony Hope: A promova adevarul oamenilor care nu sunt structurati mental sa-l inteleaga este similar cu a promova falsitatea . Astfel a trebuit, fara a face se......Citeste »
Editoriale »
Saracia de idei
de Andrei Marga
de Andrei Marga In toamna lui 1996, la reuniunea de la Madrid, presedintele de atunci a primit promisiunea de admitere a Romaniei in NATO, iar, in decembrie 1999, guvernul a fost invitat sa deschida negocierile de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Ulterior, guvernele Isarescu si Nastase au desfasurat si incheiat negocierile de aderare cu Uniunea Europeana (Educatia fiind primul capitol incheiat, iar Justitia capitolul final) si cu NATO. Romania a capatat astfel garantii de securitate si o li...... Citeste »
Absolvent al Medicinii din Cluj a primit Premiul Nobel pentru Pace si nu stie mai nimeni
de Ionut Tene
Ciudata mai este presa si opinia publica in general. Lumea este extrem de interesanta de barfe, susanele si cancanuri, dar nu stie ca un absolvent al Facultatii de Medicina din Cluj a primit in 1985 Premiul Nobel pentru Pace, fiind primul si ultimul roman care i-a fost decernat un astfel de premiu. In epoca datorita faptului ca Nicolae Ceausescu spera sa primeasca el acest premiu, decernarea catre un alt roman a unui astfel de distinctii a trecut neobservata de public si regimul a ascuns acest l...... Citeste »
Succes pentru designul de moda românesc: Lucian Broscatean, premiat la International Fashion Showcase de la Londra
Duminica, 16 februarie 2014 Duminica, 16 februarie 2014, s-au decernat la Londra, in cadrul International Fashion Showcase 2014, premiile „Emerging Talent Awards”, pentru cei mai buni tineri designeri si curatori, respectiv cea mai buna expozitie. Din cei 146 de designeri din intreaga lume intrati in concurs, creatorul roman Lucian Broscatean a obtinut Mentiunea Speciala (locul doi) – o reusita remarcabila pentru designul de moda romanesc, marele premiu revenindu-i lui Hyein Seo din Coreea de Su...... Citeste »
Spectacolul „Viata de cimitir“, cu Rodica Popescu Bitanescu, la ICR New York
Vineri, 21 februarie 2014 - Duminica, 23 februarie 2014 Vineri, 21 februarie 2014, ora 19.00, sala Auditorium a ICR New York va gazdui spectacolul Viata de cimitir, avand-o in rolul principal pe actrita Rodica Popescu Bitanescu, care semneaza ?i regia. Dupa comediile Cinci femei in tranzitie ?i Inca e bine, Rodica Popescu Bitanescu a scris ?i regizat piesa Viata de cimitir (comedie romantica) pentru un spectacol cu umor negru in care sunt amestecate, in spirit carnavalesc, personajele de pe lume...... Citeste »
Filmul „Sunt o baba comunista“, proiectat în premiera la Budapesta
Sambata, 01 martie 2014 Filmul Sunt o baba comunista, regizat de Stere Gulea, va fi proiectat pe 1 martie 2014, de la ora 15.30, la Cinematograful Uránia din Budapesta, in cadrul „Festivalului Francofoniei”, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din capitala Ungariei. Evenimentul se inscrie in seria manifestarilor cu care Institutul Cultural Roman Budapesta participa la cea de-a patra editie a „Zilelor Filmului Francofon” (1-9 martie 2014) alaturi de Ambasada Frantei, Institutul Francez, alte...... Citeste »
JUST POMPIDOU IT
Miercuri, 19 februarie 2014 - Luni, 10 martie 2014 Dupa „Retrospectiva imateriala“ de la Bienala de Arta de la Venetia (2013), noul proiect al arti?tilor Alexandra Pirici ?i Manuel Pelmus se desfasoara la Centre Pompidou, cu sprijinul ICR Paris, in perioada 19 februarie - 10 martie 2014. « JUST POMPIDOU IT. RÉTROSPECTIVE DU CENTRE POMPIDOU, 2014 » 19 februarie – 10 martie 2014 12h-20h in fiecare zi Forum - Centre Pompidou, Paris Intrarea libera, in limita locurilor disponibile Artistii isi propu...... Citeste »
Spectacol-lectura în premiera la Clubul Dramaturgilor: „Heaven From Hell” si „Obsession” de Edith Negulici
Luni, 24 februarie 2014 18:00 Luni, 24 februarie 2014, de la ora 18.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), va avea loc un nou spectacol-lectura in premiera la Clubul Dramaturgilor, al saselea din actuala stagiune: „Heaven From Hell” si „Obsession” de Edith Negulici. Regia: Anca Maria Colteanu. Cu participarea actorilor Meda Victor si Florin Smarandache. Autoarea este absolventa de scenografie si teatrologie, laureata, chiar cu piesele propuse, a unor prestigioase concursuri de dramat...... Citeste »
Politica »
DE CE NU AU TIMP POLITICIENII
de Corneliu Leu
Corneliu LEU Valul de incatusati, sau descatusati, sau eliberati pe baza de nou cod penal, persoane din lumea buna care s-au perindat zilele astea prin topurile de stiri de la televiziuni si figuri importante vazute-n poza clasica a apasarii capului ca sa poata intra pe usa masinii politiei, au facut sa-mi cada fisa la o intrebare pe care incepeam sa mi-o pun aproape hamletian in legatura cu psihologia politicianului roman al carui portret robot a capatat accente tot mai alerte si mai alergice d...... Citeste »
Care ar fi partea noastra de coruptie?
de Ioan Cismas
Potrivit unui comunicat publicat recent de catre Comisa Europeana, rezulta ca in tarile membre ale UE nivelul coruptiei se ridica la 120 de miliarde de european. Aceasta inseamna aproximativ intregul PIB al tarii noastre pe un an. Asadar, se constata ca fenomenul este universal, adica nu exista tara fara corupti si coruptie, numai ca diferentele de amploare difera mult de la o tara la alta, cu implicatii la fel de diferite in viata societatii. Ca principiu moral si ca mod de viata, coruptia este...... Citeste »
Diferente si nu numai...
Declaratie de Viktor Orban - Prim-Ministru al Ungariei: Batalia nu este terminata inca, sa ne pastram rezultatele, si anume scaderea preturilor la serviciile publice, reducerea impozitelor pentru familii, cresterea salariului minim sau plata asigurata a pensiilor . In Ungaria, pretul la curent a scazut cu 35% fata de anul trecut. Au scazut impozitele, preturile la gaz si la apa. Ungaria nu mai este aceeasi tara ca acum patru ani. Schimbandu-ne prezentul, putem sa ne schimbam si viitorul, care nu...... Citeste »
Cultura »
CU ZOLTAN TERNER PRINTRE GÂNDURI, DILEME, INCERTITUDINI
Mihai BATOG-BUJENITA Nu de mult, am avut bucuria de a vedea ca volumul „Gandiri si ras-gandiri” al scriitorului Zoltan Terner a fost premiat de prestigioasa Asociatie a Scriitorilor Israelieni de Limba Romana. In urma cu aproximativ o luna, citisem respectiva carte. Era o prima lectura care imi lasase in urma un noian de nelinisti si intrebari. Asa ca, firesc, am mai citit-o inca o data. Acum, dupa aceasta a doua lectura, nelinistile s-au transformat intr-o multitudine de dileme numai bune de an...... Citeste »
INVENTARUL CUVINTELOR (POEME)
Nicolae NICOARA-HORIA SEMNE Semne sunt ca voi pleca si eu, Nu stiu Ziua, Ora, Clipa, Tot mai obosita mi-e aripa De pamant, nu dinspre Dumnezeu... Semne sunt ca voi pleca oricum, Acolo unde si ai mei s-au dus, Atat ma rog Parintelui de sus Plecarea mea sa nu fie acum... Semne sunt destule pe pamant, Dar cata vreme locuiesti in Viata, Tu, Omule, invata si invata- Nemuritor nu-i nimeni in cuvant... SEMNUL CEL DINTAI DE PUNCTUATIE Ferice de cel care crede in tine, ferice de cel ce te poarta la san, ...... Citeste »
THEODOR RAPAN SI POEZIA „EVANGHELIILOR” SALE
Ioan MAZILU CRANGASU Pe cand in compactul volum de sonete, „FIIND 365+1 Iconosonete” (Edit. „Semne”, Bucuresti, 2013), pare ca avem 365 + 1 de reflexii ale versului barbian: „Castelul tau de gheata l-am cunoscut, Gandire”, ca ingemanarea Ideii in tiparul perfect al Sonetului, „Evangheliile”, (in ordinea stabilita de autor – „a Inimii”, „a Cerului”, „a Tacerii”, „a Apocalipsei”), in aceeasi editura – „Semne”, luate ca un intreg (altfel nu este posibil), constituie un Corpus liric de o profunda co...... Citeste »
Poezii de Irina Lucia Mihalca
Amprentele noastre O inima plange in cuvinte, o amara constatare sau un dulce avertisment ametitor ca si un lucru amanat de teama riscului de a te risipi, din prea multa placere. Ai grija de visele tale si nu uita de frumusetea noptii! Pe unde treci iti lasi amprenta, un timp trait impreuna, perle sub valuri, un semn, nufarul deschis in palme, un talisman ascuns in suflet, o hoya alba care-mi vorbeste in locul tau, roua de pe flori insirata pe lantul de la gat si dulcele emotiei rodiului inflori...... Citeste »
Si amintirtile dor…………
de Lucretia Buiciuc
Lucretia Buiciuc Cerul i se parea straniu, cu stelele curgand impreuna cu timpul, doar luna schimonosita de stupiditatea, de rautatea oamenilor parea la fel ca in urma cu o luna. Isi cauta steaua norocoasa in Carul Ursei Mari...., dar steua se stinsese o data cu trecutul ei. S-a asezat obosita in parcul pustiu si aducerile-aminte o invaluira. Era un inceput de primavara nerabdator, cu oameni grabiti si veseli, desi cerul parea mai trist ca cel de anul trecut. Cate o pasarea mai ofta pe-o creanga...... Citeste »
Poezii de Stelian Platon - New York
Uitat intr-o odaie De azi nu mai pot vorbi Decat in soapta. De-acum sunt un tip zemos Ca o duda coapta. O, rame galagioase, Ziduri cad bucati din case. Pragu-i macinat E prafuiala, Eu cad in lacrimi Ca intr-o ingaduiala. Hainele mele asteapta, Sa vina copilul de- altadata. Dar am plecat din Alba mea-ncapere, Inspre o infinita Clima de durere. Parfumul dudelor De dupa noua ploaie, Zace-n sufletu-mi Uitat intr-o odaie. Tacerea izbucneste Alterata in adancuri, Parasitei case La geam ii mor fluturi....... Citeste »
Cultura si credinta »
DACA NU STIM DE UNDE VENIM - NU STIM NICI ÎNCOTRO MERGEM
de Benone Burtescu
In mod concret, pe arborele genealogic se mai poate merge inapoi doar cateva generatii si cam gata. Dupa aceasta, incepe retorica. Ne tragem din daci, din traci, din romani, o stiere vaga despre strabunii strabunilor nostri. Zicem ca ei au fost pastori, nu zicem ca au fost ciobani. Strabunii nostri au fost viteji din neamuri de viteji. Suntem si din neam de carturari. Ne laudam cu cine-am invatat, ne mandrim cu dascalii nostri. Adesea auzim dinspre mama , dinspre tata , nume de rude cu renume. D...... Citeste »
De la Cititori »
Magia Fulgilor de Zapada
de Octavian Lupu
Cu parere de rau el privea pe fereastra in fiecare zi cu speranta ca va incepe sa ninga cu fulgi mari si albi. Isi amintea cu drag cum mergea pe strazile copilariei sale din Brasov in timp ce ningea abundent pana acolo incat nu mai distingea nimic in jurul sau. Covorul gros de omat se ingrosa necontenit si ii ingreuia pasii pe masura ce inainta plin de curaj prin viforul care nu mai contenea. Deseori ii venea sa se tavaleasca prin zapada si sa se lase acoperit complet de albul imaculat al fulgil...... Citeste »
Religie »
DESPRE IDENTITATE
de Marina Glodici
Marina GLODICI Traim intr-o societate care desi ofera mai multe sanse la educatie, totusi exista o confuzie generala. Parca framantarile zilnice ne-au acoperit orizontul si nu mai deslusim care ar trebui sa fie calea pe care trebuie sa o urmam, desi candva eram convinsi de credinta noastra. Unii nu mai stiu unde merg, unii nu mai pun bazele pe identitatea lor, iar de cunoasterea Lui Dumnezeu nici nu pot vorbi. Se promoveaza unitatea in diversitate, sustinandu-se ca o anumita asimilare nu strica ...... Citeste »
Tableta amara, amara ! - ATACURI la BOR
Am asistat, in ultima parte a anului la mai multe atacuri asupra Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Din partea unor indivizi din grupul declarat de 20.743 de atei. Existenti in Romania. Sau poate din cei 18.917 ce s-au declarat fara nicio religie ! Nu ma mir deloc ca cei mai multi vietuiesc pe malurile Dambovitei (8.067 din care 1.736 de persoane in Sectorul 6; cei mai putini, 743, in Sectorul 5), urmeaza cei din orasul de la poalele Feleacului. Institutul National de Statistica (http://www.insse....... Citeste »
Sport »
JO 2012: Sportivii români, conform devizei olimpice ``important e sa participi``
Bucuresti, 13 aug /Agerpres/ - Vineri, in a 14-a zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, Romania a avut doar doi reprezentanti in competitii, Ionut Mitrea si Bogdan Mada, la Kaiac 2 - 200 m, care s-au oprit in semifinale. Romania a coborat o noua pozitie in clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Londra si se afla pe locul 24-a, vineri seara, dupa 14 zile de competitii. Romania are in total noua medalii, doua de aur (Alin Moldoveanu - pusca aer comprimat 10 m, Sandra Izbasa - gimnastica,...... Citeste »
Fotbal - Liga I: Steaua - Universitatea Cluj 2-0
Steaua Bucuresti a invins pe Universitatea Cluj cu scorul de 2-0 (1-0), marti seara, pe stadionul ''Steaua'' din Capitala, intr-un meci restanta din etapa a 14-a a Ligii I de fotbal. Adrian Popa (45+1) si Lukasz Szukala (80) au marcat golurile campioanei, care s-a desprins la trei puncte in fruntea clasamentului, urmata de Astra Giurgiu si Petrolul Ploiesti. Cristian Tanase, care a implinit marti 27 de ani, a avut o bara in min. 76, dar si-a pierdut si un dinte in ultimele minute la o faza de jo...... Citeste »
Fotbal: Opt candidati la functia de presedinte al FRF
Opt persoane au depus dosarele de candidat pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal (FRF), la alegerile care vor avea loc in data de 5 martie. Lista ii cuprinde pe fostul international Gheorghe Popescu, Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Romane de Minifotbal, Vasile Avram, fost presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Chivorchian, fost presedinte al cluburilor FCM Bacau, Ceahlaul si Poli Timisoara, fostii fotbalisti Marcel Puscas, Sorin Raducanu si Octavian...... Citeste »
Tenis: Pauza de 10 zile pentru Simona Halep, din cauza unei leziuni la tendonul lui Ahile
Jucatoarea romana de tenis Simona Halep, care a fost nevoita sa abandoneze in primul tur al turneului WTA de la Dubai, din cauza unei accidentari la glezna, va trebui sa faca o pauza de 10 zile, dupa cum i-au recomandat fizioterapeutii WTA. Foto: (c) DANIEL STOENCIU / AGERPRES ARHIVA Primele teste efectuate de Halep, care a rezistat pe teren doar 41 de minute in fata frantuzoaicei Alize Cornet, calificata in turul 2 in urma abandonului romancei la scorul de 6-1, 1-1, au scos la iveala o leziune ...... Citeste »
Din Comunitate »
Romulus Popescu a fost numit reprezentantul Cciro Italia la Milano
Reprezentanta Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in Italia (Cciro Italia) si-a desemnat reprezentantul la Milano. Romulus Popescu, presedintele istoric al Asociatiei Romanilor in Italia (Milano), a fost desemnat presedinte al Cciro Milano-Lombardia, fiind al doilea reprezentant regional al Camerei, dupa cel din Torino. Evenimentul a avut loc vineri, 14 februarie, la standul Romaniei de la Bursa Internationala de Turism (BIT) de la Milano. Numirea a fost hotarata de Consiliului Director in...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980), Brejnev a tinut discursul de inceput, pe care il avea bineinteles scris de consilierii sai. Incepe: - O! Multimea aclama. - O! Mai multe strigate si aplauze. - O! La un moment dat un consilier se apropie si ii spune: - Domnule Brejnev, nu este nevoie sa cititi chiar toate cercurile Jocurilor Olimpice. * Recent a fost efectuat un sondaj de opinie in Italia, in care intrebarea era: Credeti ca sunt prea multi straini in tara? Rezultatele au fost dupa cum u...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Corlatean: Statele SEECP pot aspira pe viitor sa devina o regiune integrata european si euroatlantic
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat marti ca statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud Est (SEECP) pot aspira pe viitor sa devina o regiune integrata in familia europeana si euroatlantica, dupa exemplul pozitiv al Beneluxului. Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO Cred ca toate statele din regiune au acest drept sa isi propuna ca in viitor, dupa foarte multa munca si cooperare politica si respectand standardele (...), sa joace un rol activ in interiorul ...... Citeste »
Ambasada SUA, despre cazul deputatului PSD Vlad Cosma: Demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice
de I.C. HotNews.ro Marti, 18 februarie 2014, 12:26 Actualitate | Politic Ambasada SUA a precizat, marti, raspunzand unei intrebari privind respingerea cererii de incuviintare a arestarii preventive in cazul deputatului PSD Vlad Cosma, ca nu comenteaza anchete in desfasurare, dar a subliniat ca toti demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege. Toti demnitarii trebuie sa respecte cele mai inalte standarde etice , se arata in raspunsul...... Citeste »
Vosganian: În istoria omenirii, normalitatea e Cartea, si nu Autoritatea
Scriitorul Varujan Vosganian considera ca in istoria omenirii normalitatea e Cartea, si nu Autoritatea. Zidurile au cazut, frunzele, cartea au ramas , a spus Vosganian la lansarea volumului Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri , prezentat marti seara, la Studioul Horia Bernea al Muzeului National al taranului Roman. El a afirmat ca politica lasa in urma invinsi, in timp ce cultura - invingatori, iar el scrie despre oameni simpli, care pot repeta, de fapt, mari epopei ale omenirii. De a...... Citeste »
Un tânar din Cluj, finalist la Sony World Photography Awards Student Focus
Un student din Cluj-Napoca a fost selectat in finala Sony World Photography Awards Student Focus 2014, informeaza un comunicat remis AGERPRES. Tanarul, student la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, intra in competitie pentru un premiu ce consta in echipament fotografic Sony in valoare de 35.000 de euro pentru universitatea la care studiaza. Student Focus este unul dintre cele mai mari programe internationale de fotografie dedicate studentilor. In acest program sunt implicate 230 de inst...... Citeste »
Salariile ASF ar putea fi reduse la jumatate în 2014
Salariile conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) ar putea fi reduse la jumatate in 2014, comparativ cu salariile incasate in 2013, potrivit presedintelui ASF, Dan Radu Rusanu. 'Pentru 2014 vom propune consiliului ASF si comisiei parlamentare de specialitate reducerea salariilor cu 50%', a declarat, marti, presedintele ASF, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca salariile conducerii ASF au fost si in 2013 la jumatate fata de salariile fostei Comisii de Supraveghere a Asigur...... Citeste »
Sibiu: Primul muzeu de chitare din România va fi inaugurat în acest an la Talmaciu
Viorel Cordos, un colectionar a 300 de chitare produse in tari din Europa, Asia si Africa, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca va inaugura pana la sfarsitul acestui an primul muzeu al chitarelor din Romania, in cladirea unei foste scoli din orasul Talmaciu, in judetul Sibiu. Colectionarul sibian a inaugurat marti, pe strada 9 Mai din Sibiu, prima sa expozitie permanenta, unde sunt expuse 100 de chitare. Chiar la inaugurare, Viorel Cordos a primit cadou o chitara cu autograful lui Mir...... Citeste »
Cel mai mare parc acvatic din România va fi deschis pe 14 august, în vestul Capitalei
Bucuresti, 13 aug /Agerpres/ - Compania Magic World Developments va deschide pe 14 august, in vestul Capitalei, parcul acvatic 'La Plaja', care face parte din cel mai mare complex de agrement din Romania - Divertiland Multi Entertainment Park. Parcul acvatic, prezentat joi seara reprezentantilor mass-media, este situat la 13 km de centrul Bucurestiului, in localitatea Chiajna, pe o strada adiacenta autostrazii Bucuresti-Pitesti, si are o capacitate de 7.000 de vizitatori zilnic. Printre atractii...... Citeste »
Iasi: Echipa României, vicecampioana Campionatului European scolar pe echipe de pâna în 14 ani
Bucuresti, 13 aug /Agerpres/ - Romania este vicecampioana la sah, dupa rezultatele obtinute in cadrul Campionatului European scolar pe echipe de pana in 14 ani, eveniment desfasurat in perioada 1 - 9 august, in localitatea Naberezhnye Chelnye - Tatarstan (Rusia). Vlad Ungureanu, presedintele Asociatiei Judetene de sah a declarat sambata ca la startul competitiei s-au aliniat 24 de echipe din mai multe tari ale Europei, organizatorul fiind ISCU al carei presedinte este Alexander Kostyev, prietenu...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page