Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1109 - 11 Ianuarie, 2014 - Anul XXIV
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Indelungata si complicata istorie a umanitatii ne-a adus, in exclusivitate prin voia Divinitatii, in anul de gratie 2014 al tumultosului mileniu al III-lea. Desi din 20 Ianuarie 2009, data urcarii la tron a Titanicului Pontifus Maximus am fost amenintati ca vom avea parte in exclusivitate de Annus Mirabilis - Anul Miracolelor, vom intra in al 6-lea an de domnie avand parte numai de Annus Horribilis, America aflandu-se la ani lumina de standar......Citeste »
Editoriale »
Emisar special american vine pentru 2 zile la Bucuresti pentru a discuta despre statul de drept
Victoria Nuland, subsecretar de stat american, vine in perioada 10-11 ianuarie la Bucuresti unde se va intalni cu inalti oficiali guvernamentali romani si membri ai societatii civile pentru a discuta subiecte bilaterale si regionale, inclusiv despre eforturile pentru intarirea statului de drept , se arata intr-un comunicat de presa remis de Departamentul de Stat al SUA. Vizita emisarului american vine in contextul unui turneu european care mai include escale la Haga, Berlin, Vilnius si Paris, in...... Citeste »
Ruxandra Huma si Anamaria Andritoiu concerteaza la St.Martin-in-the-Fields
Marti, 07 ianuarie 2014 Programul de evenimente al Institutului Cultural Roman din Londra debuteaza, in acest an, cu un recital de pian la patru maini sustinut de doua tinere interprete Ruxandra Huma si Anamaria Andritoiu pe vestita scena muzicala de la St. Martin-in-the-Fields, in Trafalgar Square. Cele doua pianiste vor prezenta un repertoriu inedit de lucrari semnate de doi dintre cei mai importanti reprezentanti ai componisticii erei clasice si romantice: Wolfgang Amadeus Mozart si Franz Sch...... Citeste »
Poporul român este pe cale de disparitie conform cercetarilor sociologice
de Ionut Tene
De ani de zile scriu editoriale ca Romania este pe cale de disparitie din punct de vedere etnic. Cei doi factori ai comprimarii poporului roman pana la disparitie sunt urmatoarele: natalitatea scazuta la extrem si emigratia economica. Noi cercetari scot in evidenta disparitia poporului roman in viitorii ani, fara ca clasa politica, guvernantii sau elita intelectuala a tarii sa faca nimic ca sa previna dezastrul demografic. Situatia dezastruoasa a demografiei romanesti e acceptata cu o senitate g...... Citeste »
Conditii ale reusitei
de Andrei Marga
Andrei Marga La inceputul unui nou an, nu poti sa nu arunci un gand spre cel care tocmai s-a incheiat si sa meditezi la anul care il urmeaza. Aflandu-ma pentru o saptamana in Alpii bavarezi, iau in seama inevitabil noutatile pe care mass media recente le proiectau pe ecranul publicitatii. De pilda, observatia ca landul Bayern a devenit a noua forta a lumii sub aspectul capacitatii producerii de bunuri, ca Germania se asteapta la beneficii ample ale bunei organizari si functionari a educatiei si ...... Citeste »
România de Mâine
de Elena CHIRITA
Asociatia Partenerilor Diplomatilor Romani - APDR, afiliata Ministerului Afacerilor Externe si membra a European Union Foreign Affairs Spouses Association, in parteneriat cu Asociatia Craiova Capitala Europeana 2021 , Clubul Lions Atheneum si Centrul Cultural “Casa Artelor”, sub Inaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe, a organizat la Ateneul Roman din Bucuresti, evenimentul “Romania de Maine -Micii ambasadori ai culturii romanesti”, concert incadrat in saptamana actiunilor MAE dedica...... Citeste »
Da, asa ar fi normal… - "ROMANIA CORECTA, ROMANIA SOCIALA!"
de Gheorghe Giurgiu
A trecut ceva vreme de la venirea USL la guvernare, cu o majoritate parlamentara de 70%. Cea mai mare de la Revolutie. Si, pentru ca populatia (votantii romani) i-a acordat o asemenea incredere, PSD – cel mai mare dintre partidele componente ale USL – a venit la guvernare cu 100 de solutii sub lozinca Romania corecta, Romania sociala”. Asa cum ii sta bine” unui partid de stanga”. Drept care, la sfarsit de an 2013 si inceputul lui 2014, multi romani s-au intrebat: cate din acele 100 de solutii” –...... Citeste »
Politica »
Morala si democratia
de Vavila Popovici
„Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea sa se inalte el pe umerii poporului . - Nicolae Iorga Platon, filozof al Greciei antice, discipol al lui Socrate si invatator al lui Aristotel, a elaborat specia literara a dialogului, in care problemele filozofice au fost relatate prin intermediul mai multor interlocutori. Mitul pesterii constituie unul dintre dialoguri, in care s-a folosit o imagine alegorica a lumii si a modului cum poate fi cunoscuta ace...... Citeste »
STATUL SI BISERICA 2014 – UN DIALOG CU ION OLTEANU (2)
de Prof. dr. Viorel Roman
Viorel ROMAN PRIVIND REALITATEA ROMANEASCA DIN CENTRU SI DE LA PERIFERIE Anexa: Statul si Biserica, un dialog, privind din Centru realitatea romanesca, nu se deosebeste prea mult de cea din alte tarii de la Periferie. Alta este fireste perspectiva Periferiei raportandu-se la Centru, de unde vin toate impulsurile politice, socio-economice si nu in ultimul rand cele teologice. Statul si Biserica, iata tema dialogului de mai jos a unui cercetator din Centru si a unuia de la Periferie, din afara si ...... Citeste »
Cultura »
JURNAL DE VACANTA 2013 (4)
de George ROCA
George ROCA ESCALA LA SINGAPORE – IN CAUTAREA MERLIONULUI Singapore ofera vizitatorului nu numai atractii minunate ci si multe curiozitati. De fapt este un oras-stat. Denumirea oficiala: Republik of Singapura - Republica Singapore. Xinjiapo Gònghéguó, in chineza. Republica constitutionala. Presedinte in functie: Tony Tan Keng Yam. Prim ministru: Lee Hsien Loong. Unul dintre cele mai mici state din lume. Format din 63 insule. Suprafata: 710 km2. Populatie: aproximativ 5 milioane si jumatate. Situ...... Citeste »
JURNAL DE VACANTA 2013 (5)
de George ROCA
George ROCA TOT PE DRUM, PE DRUM, PE DRUM, SPRE TARA LUI MOS CRACIUN Zborul AY 082 al companiei Finnair pleaca in curand de la Terminal One al aeroportului Changi din Singapore. Data: 8 septembrie 2013. Timpul decolarii: 23:35. Directia: Helsinki! Iata-ma din nou in avion… de data aceasta un aparat Airbus A340-300. Finladenzii decoleaza la timp. Fara nicio intarziere. Cred ca pilotul are ceas elvetian! Afacerea companiei merge bine. Avionul e plin ochi! Toate scaunele ocupate. Eu ma asez pe cel ...... Citeste »
DOUA CARTI DESPRE FERICIRE
de Dorel Schor
Dorel SCHOR Am primit, in ultima vreme, doua carti in care autorii cauta fericirea. Una este datorata lui George Roca, bunul prieten din Sydney, Australia, care atunci cand nu promoveaza scrisul romanesc de pretutindeni, scrie el insusi poeme sau proza. Cealalta este a sensibilei doctorite din Bucuresti, Maria-Cristina Moisin care, de asemenea, iubeste muzica, poezia si notatia literara. Cartea lui George Roca este un volum bilingual (in romana si engleza), cuprinzand poeme de o deosebita savoar...... Citeste »
COLEGIUL ECONOMIC “ANGHEL RUGINA, TRADITIE SI CONTINUITATE STIINTIFICA
Colegiul Economic “Anghel Rugina” Vaslui a organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Vaslui, I.S.J. Vaslui, C.C.D. Vaslui si A.J.S.P.T. Vaslui, Simpozionul International “Despre mine, despre tine, despre alegerile noastre pentru viata noastra”, editia aV-a. La etapa I desfasurata in ziua de 18 decembrie 2013, au fost inregistrate 130 de lucrari la cele doua sectiuni: eseuri si arte vizuale. La etapa a doua, prin corespondenta, finalizata in data de 06 ianuarie 2014, s-au inregistrat 190 ...... Citeste »
OBICEIURI DE ANUL NOU: SORCOVA
de
Adrian Bucurescu In legendele geto-dacice se spunea ca Fratii Ceresti, Apollon si Diana, zisi amandoi si Zalmoxis, se nascusera din florile unui mar sfant. O inscriptie getica, descoperita pe un mare vas, la Ocnita-Cosota, judetul Valcea, confirma aceasta straveche credinta: VASILE YSTHY A MAR CO SEPO IEI AN Talmacirea: Ramuri craiesti de mar! Familiei la multi ani! Aceste ramuri sunt Sorcovele romanesti de astazi, care, pana la inceputul secolului XX, se mestereau din crengute de mar si, mai ra...... Citeste »
Astazi, cu cât esti mai prost, cu atât esti un consumator mai valoros...
de Florentin Gurau
Lecturile studiate la scoala sunt anacronice, nu stimuleaza apetitul tinerilor pentru literatura, sunt lipsite de atractivitate, cele mai multe dintre ele provocand o aversiune pentru citit! Daca ceea ce li se impune sa citeasca, ceea ce le este recomandat adica de catre oamenii mari, oamenii culti din minister nu le este pe plac, ce asteptari sa aiba tinerii de la cartile ce stau cu sutele in rafturile librariilor si bibliotecilor, despre care la scoala nu le-a pomenit nimeni absolut nimic, ins...... Citeste »
Mesterul
de Ben Todica
Daca vrei vreodata sa-l intelegi pe om, De ce omul se comporta asa, Vei fi dezamagit sa afli Ca nu exista nicio logica in comportamentul sau. Si cu tot acest adevar Omul continua sa se repete, Omul ramane irezistibil in cursul sau spre destin, Spre bulgari de aur si nu te poti opune. Mi-e dor de aceste locuri si oameni. Toate gandurile mele duc spre ei, Spre toanele lor fericite sau triste-n dreptate, Sperante! Nu pot sa le uit. Nu poti a nu fi parte Din emotiile generate de ei, De ce-a fost si ...... Citeste »
Cultura si credinta »
TRUFIE SI AROGANTA
de Benone Burtescu
Dati dar Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu . (Matei 22, 21) Este usor de inteles ca cezarul din textul biblic de mai sus este autoritatea omeneasca in functiune la un moment dat. Imparat, rege, presedinte, preot sau altfel zis consiliu, areopag, senat, comitet bisericesc etc. prin investitura, inseamna mai mult decat persoana sau persoanele in cauza, inseamna o reprezentanta. Aceasta reprezentanta este insa limitata la sfera imputernicirii ei. Domeniul ei de ...... Citeste »
Istorie »
ENIGMATICII AGATÂRSI, STRAMOSII DACILOR
(Continuare din editia precedenta) Agatarsii nu credeau in Zamolxis, caci purtau podoabe de aur In ceea ce priveste credintele religioase ale agatarsilor, putem afirma cu destula certitudine ca ei nu aderau la cultul lui Zalmoxis si la Misterele sale, adica la riturile prin care se conferea nemurire geto-dacilor. Aceasta intrucat tracii agatarsi duceau o viata foarte putin ascetica, aveau relatii cu multe femei si purtau podoabe de aur, fiind si tatuati si vopsiti spre a place femeilor. Or, pare...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
Ardealul se rascoala de Vasile Teris, emigrat din Romania in anul 1947 Guvernul e de vina de-aceste vremuri grele Ce tine tot poporul in lanturi injugat In loc sa ne conduca sa'ndrepte cele rele In loc de sfaturi bune ne tine in zabrele Dar e si vina noastra, pe ei noi i-am votat Cum pestele se strica din cap pana la coada Guvernul la putere de patimi poluat Nu vrea s'auda plansul a'omului pe strada Nu simte a lui durere nimic nu vrea sa vada Iar unii ii urmeaza pe-acelas drum patat -Suntem satu...... Citeste »
POEZII PRIMITE DE LA NEW YORK
de Sorin Platon
Un an nou fericit, cu realizari si multa sanatate, va urez. Sper sa nu fie o problema pentru a va ruga sa postati acesta poezie a mea. Cu respect si apreciere Stelian Platon // New York Scrisoare domnului Emil Cioran Emil Cioran: „Romania nu e decat geografie si de-asta nu-si are responsabilitati” „Sunt roman si cred ca e destul”, Filozofa Cioran academizat. Spunea ca tara-i doar geografie, Dar, Ada-Kaleh cine-a scufundat? Istorie avem chiar, bunule Cioran. Pentru geneza romanii s-au adaptat, N-...... Citeste »
Religie »
PREDICA MUTULUI - (MEDITATIE IN MIEZ DE NOAPTE)
de Prof. Dumitru Buhai
...Fiul omului, stai in picioare si-ti voi vorbi !.. (Ez.1/28) Rev. Dumitru Buhai Intotdeauna numarul unu aduce in mintea omului efectul Inceputului. Ti se umple sufletul de emotii si de sperante, de teama si de visuri luminate in culorile curcubeului in prima zi, in prima luna, in primul an!... Cine nu-si aminteste de numarul acesta de basm, de bucurie si de durere? Cine nu isi aminteste prima zi de scoala, cand a intrat timid in clasa intaia? In viata fiecaruia dintre noi se insiruiesc evenime...... Citeste »
Calendar Crestin Ortodox (2014-2037)
Un calendar crestin ortodox deosebit. De pastrat! Pana in 2037! Cu un click se intra pe ziua dorita si afli viata sfintilor din acea zi.... Se dovedeste a fi o enciclopedie intreaga, incluzand si biblia daca urmaresti toate linkurile. Sa va fie de folos! Ce este calendarul Calendarul este un sistem de masurare a timpului, care indica du­rata si subdiviziunile lui. Termenul de calendar vine de la cuvantul lati­nesc kalendae (a chema, a convoca), prin care romanii indicau in general prima zi a fie...... Citeste »
Sport »
CSM Bucuresti si-a desemnat cei mai buni sportivi pe anul 2013
Atleta Anca Heltne, baschetbalistul Virgil Stanescu, handbalistii Alina Dobrin si Daniel Racotea, rugbystul Florin Surugiu, voleibalistii Zoila Barros si Petrilor Macovei, sahista Corina Peptan si motociclistul Alex Florin Gradinaru au fost desemnati cei mai buni sportivi ai anului 2013, in cadrul anchetei realizate de CSM Bucuresti. ''N-a fost un an stralucitor pentru CSM Bucuresti, dar clubul Capitalei a reusit performante importante atat in sporturile individuale, cat si in jocurile sportive....... Citeste »
Din Comunitate »
IN MEMORIAM - NOTA REDACTIEI
Un Gand pios si o Lacrima sincera in memoria celei care a fost Doamna Veronica Ghedoian, persoana de inalta cultura, de intelectualitate aparte, poeta, eseista si multe alte atribute de exceptie. Prin Plecarea ei dintre noi, comunitatea romaneasca a pierdut unul din reprezentantii ei de seama. Dumnezeu s-o odihneasca in pace!... Citeste »
COMUNICAT DE PRESA
Portland, 07 ianuarie 2014 Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, sustine infiintarea Romanian American Academy of Arts in Portland Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica s-a aflat in Portland, Oregon pe data de 6 ianuarie, in cadrul vizitei efectuate pe teritoriul SUA. Ministrul si-a aratat disponibilitatea de a contribui la infiintarea unei scoli bilingve romano-americane in statul Oregon, proiect ini...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doi oameni, unul bogat si altul sarac, ajung sa se roage unul langa altul, in biserica: Cel sarac: Doamne, da-mi 10 dolari sa am si eu cu ce sa-mi hranesc familia pana saptamana viitoare. Cel bogat: Doamne, da-mi 100.000 de dolari, sa-mi dezvolt afacerea . Tot rugandu-se ei, cel bogat se intoarce catre cel sarac si-i zice: Auzi, ma! Ia 10 dolari de la mine si lasa-l pe Dumnezeu sa se concentreze! * Discutie in casa: - De la vanatoare aduci iepurele asta? Vad ca n-are nici urma de glont. - O, sar...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Preselectie pentru Orchestra Europeana de Tineret - 2014
Vineri, 20 decembrie 2013 Tinerii muzicieni romani cu varste cuprinse intre 14 si 24 de ani sunt invitati de ARTEXIM si Institutul Cultural Roman sa participe la selectia anuala pentru Orchestra Europeana de Tineret (European Union Youth Orchestra). Preselectia va avea loc pe 7 februarie 2014 la Bucuresti. Termenul limita pentru inscriere este 24 ianuarie 2014. EUYO este un proiect muzical european care reuneste cei mai talentati muzicieni din toate tarile membre ale Uniunii Europene sub bagheta...... Citeste »
Deputatul Gheorghe Coman, arestat pentru 30 de zile
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti seara arestarea preventiva pentru 30 de zile a deputatului Gheorghe Coman, presedinte al PC Buzau, cercetat penal pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-o formatiune politica in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Foto: AGERPRES FLUX / ANGELO BREZOIANU Un complet de 5 judecatori a admis recursul DNA si a anulat o dec...... Citeste »
Teatrul de Comedie a sarbatorit 53 de ani de la primul spectacol
Teatrul de Comedie a sarbatorit duminica seara 53 de ani de la primul spectacol, in cadrul unui eveniment dedicat maestrului Radu Beligan, cel care in 1960 a infiintat aceasta institutie. Foto: AGERPRES ARHIVA / FLORIN MATEI Astazi implinim 53 de ani. Ne-am gandit ca aceasta seara sa o dedicam in primul rand unui rege, regele teatrelor din Romania, Radu Beligan , a declarat directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita, pentru AGERPRES. El a precizat ca pentru actorii teatrului cei 53 de ani c...... Citeste »
Nastase a fost dus la Penitenciarul Rahova
Fostul premier Adrian Nastase a ajuns luni seara la Penitenciarul Rahova, dupa ce s-a predat la Sectia 2 de politie din Bucuresti, fiind condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani de inchisoare cu executare in dosarul Zambaccian. Nastase a declarat, la plecarea din sectia de politie, ca nu era pregatit pentru o asemenea decizie, calificand-o drept ingrozitoare , extrem de injusta . Fostul prim-ministru a primit patru ani de inchisoare pentru savarsirea infractiunii de luare de...... Citeste »
Macovei: Condamnarea lui Nastase reprezinta un succes al Justitiei
Condamnarea lui Adrian Nastase la patru ani inchisoare pentru luare de mita reprezinta un succes al Justitiei si o lectie pentru politicienii corupti, afirma europarlamentarul PDL Monica Macovei, luni, intr-un comunicat remis AGERPRES. Acum nimeni nu mai poate sa sustina credibil ca dosarele facute de DNA si judecate de Inalta Curte sunt influentate politic. Ele au ajuns in instanta, asa cum si-au dorit toti inculpatii, inclusiv Nastase. Dosarul lui Nastase a fost public odata ajuns in instanta ...... Citeste »
Codrin Stefanescu: Sunt socat de decizia ÎCCJ în dosarul "Zambaccian", un dosar cusut cu ata alba
Secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu a declarat luni, pentru AGERPRES, ca este socat de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la dosarul Zambaccian , adaugand ca acesta este, in opinia sa, un dosar politic cusut cu ata alba de la inceput si pana la sfarsit . Sunt socat. Sunt siderat. Atat pot spune si ma intreb daca asta se mai numeste dreptate sau daca mai poate fi numita Justitie. Este o executie politica, pur si simplu. Este un dosar politic. Imi mentin aceast...... Citeste »
Cazacu: Încercam sa initiem procedura de contopire a pedepselor în cazul lui Nastase
Ion Cazacu, avocat al lui Adrian Nastase, a declarat luni ca va initia procedura de contopire a pedepselor primite de fostul premier. Asteptam decizia scrisa, nu cea difuzata, acolo se pot vedea niste lucruri pe care le putem exploata in favoarea dansului. O sa incercam sa initiem procedura de contopire a pedepselor ca sa vedem exact ce urmeaza dupa, pentru ca legea prevede niste facilitati pentru cei care sunt in executarea pedepsei daca au peste 60 de ani. Dar toate acestea vor fi hotarate la ...... Citeste »
Basescu solicita Parlamentului reexaminarea legii privind vânzarea terenurilor agricole extravilane
Presedintele Traian Basescu a semnat marti cererea prin care solicita Parlamentului reexaminarea legii privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare. Presedintele isi motiveaza cererea de reexaminare aratand ca este necesara regandirea articolului 2, potrivit caruia prevederile legii se aplica atat persoanelor fizice - cetateni roma...... Citeste »
Câmpeanu: România este data ca exemplu în toate tarile din UE pentru siguranta sistemului de asistenta sociala
Cele sase milioane de euro determinate de Curtea de Conturi ca fiind platite necuvenit de Ministerul Muncii reprezinta doar 0,3% din totalul sumelor platite, iar Romania este data ca exemplu in toate tarile din Uniunea Europeana pentru siguranta sistemului de asistenta sociala, a declarat, marti, ministrul de resort, Mariana Campeanu. 'Nu se poate vorbi la un moment dat despre o suma oarecare, pentru ca fiecare an se inchide cu un sold, cu un debit ramas de recuperat. Pe parcursul anului, se des...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page