Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1106 - 14 Decembrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Intr-un ritm allegro, dar nu ma non troppo , spre a nu trezi la realitatea zilnica cei peste 314 milioane de locuitori ai fostelor State Unite ale Americii, populatia globului fiind deja lamurita de stadiul alarmant de degradant la care a ajuns acest fost bastion al democratiei mondiale, mesianica faptura isi continua nestingherita politica de transformare a Americii intr-o societate distopica, de tip Orwellian si care, conform documentarului......Citeste »
Editoriale »
Cristian David: În afara granitelor traiesc între sase si opt milioane de români
Romanii din afara granitelor se confrunta cu probleme legate de mentinerea identitatii, dar si de integrare si acomodare in noile societati, a declarat vineri ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David. Foto: AGERPRES ARHIVA / ALEX MICSIK El a deschis lucrarile Forumului Romanilor de pretutindeni, care se desfasoara vineri si sambata la Bucuresti, vorbind despre o noua realitate care arata ca in afara granitelor traiesc intre sase si opt milioane de romani . Ei sunt fie in ...... Citeste »
România si Moldova
de Andrei Marga
de Andrei Marga Cand cel care ocupa functia de presedinte al tarii propune ca obiectivul major, succedand intrarea in Uniunea Europeana si NATO, sa fie unirea Moldovei cu Romania se impun comentarii. Dupa ce primul ministru si presedintele Moldovei au spus raspicat ca unirea aceasta poate avea loc in cadrul Uniunii Europene, tema a sporit in interes, date fiind deosebirile de optica. Asadar, cum se pot regasi impreuna Romania si Moldova? Sa formulam raspunsul aruncand privirea in spatele propune...... Citeste »
Poza Zilei de la Pungesti surprinde sintetic revolta României profunde
de Ionut Tene
In presa care nu este cumparata cu sutele de mii de euro de marile companii si de catre Guvernul Victor Ponta, marioneta marilor puteri, a aparut o poza sugestiva realizata la Pungesti, care surprinde sintetic revolta fondului autohton si rascoala Romaniei profunde. Nu stiu daca aceasta poza exceptional realizata de catre Daniel Mihailescu va lua vreodata premiul Pulitzer, stiind ca si acesta e controlat de multinationale, dar ar merita pe deplin. Am analizat si admirat poza cu atentie si de la ...... Citeste »
Politica »
Manifestare internationala la Ierusalim cu participanti Rotarieni din 53 de state (24 - 28 noiembrie 2013)
de Lucretia Berzintu
Interviu cu Dr. ing. Dumitru - Dorin Prunariu, primul si singurul cosmonaut roman Lideri ai cluburilor Rotary dintr-o parte semnifictiva a lumii s-au intalnit la Ierusalim, capitala Israelului, in perioada 24 - 28 noiembrie 2013. Comitetul de organizare al Institutului Rotary din Israel a asigurat un loc excelent si un program atractiv care a captat interesul participantilor. http://www.youtube.com/watch?v=UVJpgfDalwg La acesta intalnire au participat, desigur, si cateva zeci de rotarieni din Ro...... Citeste »
Convorbire literara care nu priveste guvernul ; CORNELIU LEU raspunde unor întrebari puse de FLORENTIN POPESCU
de Corneliu Leu
(Continuare de la editia precedenta) F.P: Deci, ati reusit pana la urma. C.L. Cu ajutorul lui Dumnezeu!... Da, am ajuns sa vad rasarind peste Bucegi soarele zilei de 31 august 2013. Postul de radio „Romania Actualitati” daduse semnalul de la primele ore, continuand cu stiri si interviuri. In Bucuresti se anuntau actiunile complexe de la Muzeul National al Literaturii iar, la sala „Studio”, inagurarea Festivalului Ecranizarilor din literatura romana prin Uniunea Cineastilor, la Iasi se organizau ...... Citeste »
"Spune-mi cu cine te insotesti…”
de Lazar Ladariu
O totala discretie” a cuprins conferinta Autonomie si regionalism – provocarile deceniului”, un fel de continuare a marelui mars al secuilor” din 27 octombrie a.c. Organizata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care militeaza, deschis, pentru autonomia teritoriala a asa-zisului Tinut Secuiesc”, conferinta, care a cuprins – conform sursei Condeiul ardelean” - prelegeri pe tema aspiratiilor de autonomie a maghiarilor din Transilvania”, i-a avut, printre invitati, pe Toro ...... Citeste »
VIZITA AMBASADORULUI REPUBLICII CEHE LA PREFECTURA MURES
Prefectul judetului Mures, dr. Corneliu Grosu, a primit luni, 9 decembrie, vizita ambasadorului Republicii Cehe, Excelenta Sa Jirí Šitler. Cu acest prilej, prefectul judetului Mures, dr. Corneliu Grosu, a prezentat delegatiei straine posibilitatile de investitii in judetul nostru, realizand totodata o radiograma a activitatilor economice specifice acestei zone. Noi am marcat elemente economice, culturale, sociale si de colaborare pentru viitor. Cu satisfactie, am remarcat faptul ca una dintre ma...... Citeste »
Cultura »
DIRIGE, DOMINE!
de Prof. Dumitru Buhai
De ce m-am nascut, cand era frig Si zapada alba scartaia sub picioare, Iar vantul batea turbat, lovind aprig, Ca sangele parca-ngheta de ger mare? Era mai bine sa ma fi nascut pe soare, Cu livada gatita-n albul de sarbatoare, Iar florile sa ma fi umplut de parfum, Ca sa simt c-am venit pe-un timp bun! Dar, Doamne, asa Tu m-ai predestinat, Ca sa fiu mereu cu soarta mea impacat! In Scoala vietii-n furtuna sau pe soare, Sa traiesc in lumina si-n sfanta rabdare. As vrea sa mor cand merele sunt coapt...... Citeste »
JURNAL DE VACANTA 2013 (3)
de George ROCA
1024x768 George ROCA ESCALA LA SINGAPORE – ESCAPADA DIN PRIMA SEARA De cateva minunte am aterizat la Singapore. Toti cei din avion incep sa se agite... S-or fi plictisit bietii de ei de atata stat jos. In stanga mea tanara Külli, are ochii inchisi. Cred a adormit. Poate confesiunea a obosit-o si a facut-o sa mai scape de stres. Capitanul navei ne avertizeaza prin radio sa ne pastram centurile legate pana la oprirea totala a motoarelor. Cativa pasageri nedisciplinati nu tin cont de acest ordin si...... Citeste »
UN DAR DE LA RONI CACIULARU
de Zoltan Terner
Zoltan TERNER Pentru cine l-a mai citit pe Roni Caciularu in diferite publicatii, recenta sa carte „Dragoste si parfum de portocala” nu este o surpriza. Totusi... este o carte surprinzatoare. Mai mult: e o lectura de zile mari. Pleaca de la un om bogat sufleteste, interesant, luminos. si, in plus, un bonvivant, un amator de hoinareala meditativ-jucausa. Asa se prezinta, el insusi, pornind sa palpeze sufletul Tel Avivului: „Pornesc hai-hui, prin orasul acesta de vis si de fapt, umblu aiurea pe st...... Citeste »
PICTORITA LIANA SAXONE-HORODI
de Ion CRISTOFOR
Ion CRISTOFOR Datorita invitatiei pe care mi-a facut-o prozatorul G. Mosari, aveam sa calatoresc o saptamana in tara Sfanta, sa ma bucur de ospitalitatea prietenilor mei scriitori din aceasta tara miraculoasa. Am vazut acolo multe lucruri si locuri frumoase, dar poate ca nimic nu se compara cu intalnirea cu Ein Hodul lui Marcel Iancu. Pe la mijlocul saptamanii petrecute acolo, am fost predat, cu acte in regula, de minunata familie Madeleine si Sergiu Davidsohn (de la Haifa), in grija doamnei Lia...... Citeste »
Lansarea volumului ,,România: alternative la corsetul UE” de Radu Golban
Fundatia Europeana Titulescu va invita vineri, 13 decembrie 2013, orele 11:00, la lansarea volumului Romania: alternative la corsetul UE al dr. ec. Radu Golban. Pe langa autor, vor lua cuvantul: Constantin Vlad, ambasador; Corneliu Vlad, publicist; Vasile Simileanu, director revista Geopolitica. Moderator: Adrian Nastase, pretedintele FET. Evenimentul va avea loc la Casa Titulescu, tos. Kiseleff nr. 47 Astept sa-mi comunicati participarea dv. pentru a va rezerva un loc. http://www.titulescu.eu/2...... Citeste »
HORA QUOTA EST
de Gabriela CALUTIU-SONNENBERG
1024x768 Gabriela CALUTIU SONNENBERG Ne place sa ne localizam in timp si in spatiu. Cand stim anul, luna, saptamana, ora, minutul si, eventual, secunda ne credem instalati comfortabil, in siguranta. Aparent. Sa pretinzi ca, atunci cand stii cu exactitate ceva, ai si inteles despre ce este vorba, este aberant. Acum doua mii de ani, romanii cultivau o nuantare de ordin gramatical, cuprinsa in insasi intrebarea „Cat e ceasul?“. „Hora quota est?“, obisnuiau sa se intrebe in latina, adica a cata ora ...... Citeste »
AURUL DIN POEZIA LUI NICOLAE LABIS
de Vavila Popovici
„Poetul intelege natura mai bine decat savantul.” - Novalis (Continuare de la editia precedenta) Dar, personal, nu cred ca adevarul va fi aflat vreodata, fiindca Securitatea lucra „cu manusi”, oamenii ei erau scoliti dupa ultima „tehnologie” a crimei. Lucrau psihologic, aflau punctele slabe ale individului si loveau in punctul cel mai slab. Nu cred ca le-a fost greu sa loveasca un adolescent cuprins de efuziuni tineresti, fiindca la 21 de ani, Nicolae Labis era un adolescent, un adolescent genia...... Citeste »
POEZII DE FLORENTIN GURAU
de Florentin Gurau
Asteptari... De la foc, astepti sa mistuie; De la nor, astepti sa ploua; De la caine, astepti fidelitate si credinta; De la soare, astepti caldura; De la luna, astepti sa lumineze noaptea; De la samanta de porumb, astepti porumb sa creasca; De la albina, astepti sa faca miere; De la miere, astepti sa fie dulce; De la ger, astepti sa-nghete apa; De la apa, astepti sa potoleasca setea; De la iarba, astepti sa iasa verde; De la padure, astepti lemne de foc; De la zmeu, astepti sa se inalte; De la b...... Citeste »
Premiile Uniunii Scriitorilor din Romania – Filiala Targu-Mures si ale Editurii "Ardealul”
Ieri, 6 decembrie a.c., intr-un cadru festiv, la Casa de Oaspeti a Primariei, s-a desfasurat gala de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) Filiala Targu-Mures si ale Editurii Ardealul”. Au fost acordate premii unor personalitati de vaza ale poeziei, prozei, criticii literare muresene, pentru operele publicate in anul 2012. Invitatul special a fost acad. Alexandru Surdu, presedintele Sectiei de Filosofie a Academiei Romane. Au fost decernate urmatoarele premii de catre USR,...... Citeste »
Cultura si credinta »
COSMETICA RELIGIOASA NETREBUINCIOASA
de Benone Burtescu
Este vorba de Religia Crestina in care cumva ma aflu si eu, si mai ales este vorba de cosmetica ei, care pe cat de infloritoare pe atat de nenecesara. Frumusetea crestinismului primar, christic, nu trebuie stirbita prin sofisticare fara de folos. Si incaodata nu este vorba despre o judecare , ci mai de graba o jeluire . Dupa un studiu pe sarbatorile crestine de sfarsit de an din ultimii ani raportate in date statistice sau linii fenomenologice, media romana a facut o expectatie la ce va fi cu sf...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
de Vasile Teris
Stimata Redactie, Primiti va rog aceasta mica contributie de $500.oo pentru a usura cheltuielele de publicare si expediere ale Revistei Clipa, aici, in tara si in mai multe tari pe glob. Vreau sa va multumesc pentru efortul care il depuneti in continuare cu publicatiile revistei, precum le multumesc celor ce colaboreaza cu aceeasi intentie; A.C.Ton, Lazar Ladariu, Maria.D. Popescu, Mariana Cristescu, Vavila Popovici, Andrei Marga, Ionut Tene, Ion Maldarescu etc, si tuturor scriitori, profesori, ...... Citeste »
Religie »
INTRUPAREA CUVÂNTULUI
de Aurel Sas
de Preot Aurel Sas, Las Vegas „Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut marirea Lui, marire ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar” (Ioan 1,4). „Cugetati in voi la fel ca si Hristos Iisus, Care fiind in chipul lui Dumnezeu, …, S-a desertat pe Sine, chip de rob luand, facandu-Se asemenea oamenilor, si la infatisare aflandu-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultator facandu-Se pana la moarte, si inca moarte pe cruce” (Filip. 2,5-8) La marea Sarbatoare a Nas...... Citeste »
Sport »
LIGA I: Rezultate si CLASAMENTUL competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate in etapa a XVII-a, ultima a turului Ligii I: Vineri: FC Brasov - Gaz Metan Medias 0-0 Concordia Chiajna - ACS Poli Timisoara 2-1 Au marcat: Purece '30 (penalti), Welington '85 ; Gorobsov '56 Sambata: Petrolul Ploiesti - Corona Brasov 3-0 Au marcat: Juan Albin '17 (penalti), Boudjemaa '57, Hamza '61 Dinamo - FC Botosani 1-0 A marcat: Tucudean '55 Duminica: Pandurii Targu Jiu - Universitatea Cluj 3-0 Au marcat: Shamsin '58, Alex Dos Santos '85, '90 Cea...... Citeste »
Din Comunitate »
Fotografii de la Sarbatoarea organizata la Biserica Catolica "Sf. Ioan Botezatorul" din Tustin, California, de Sfantul Nicolae
Programul Misiunii Sf. Ioan Botezatorul din Tustin pe perioada sarbatorilor de iarna este urmatorul: Duminica, 22 decembrie - Liturghia la ora 10:00 urmata de un parastas pentru eroii de la Revolutie. Miercuri, 25 decembrie - Liturghia de Craciun de la ora 10:00, urmata de cadouri pentru copii. Duminica, 29 decembrie - Liturghia de la ora 10:00, urmata de o multumire pentru anul care a trecut. Miercuri, 1 ianuarie - Liturghie de la ora 10:00 urmata de o multumire pentru nou an care incepe.... Citeste »
BUCURIILE SARBATORILOR DE IARNA
de Elena Buica
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Vin sarbatorile de iarna si ca in fiecare an, din orizontul larg al literaturii, ma intorc cu fidelitate si iarasi pun cuvantul la lucru in slujba lor, caci statornicia in scris are intotdeauna un cuvant de spus. Bucuria acestor sarbatori nu se estompeaza nici chiar daca, tocmai in aceasta perioada, mai adaug un an peste cei 80 impliniti. Exista un anume fel de tinerete si la aceasta varsta, una speciala in care vezi lumea...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doctorul mi-a dat sase luni de trait, dar cand a vazut ca nu pot sa-i platesc onorariul, mi-a mai dat sase. – Walter Matthau * Ma duc la Boston sa-mi vad doctorul. E un om foarte bolnav. – Fred Allen * Dupa o anumita varsta, daca nu te dor toate alea cand te trezesti, inseamna c-ai murit. – Mark Twain (1835-1910) * Moartea naturala survine cand mori singur, fara ajutorul unui medic. – Mark Twain * Din toata suflarea omeneasca, medicii sunt cei mai fericiti; lumea le trambiteaza izbanzile, pamant...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
La Sighisoara, Armonii de culori
de Vasile LUCA
Profesorii de desen ai scolilor sighisorene, impreuna cu clasele de elevi, au purces la realizarea expozitiei de pictura Salonul anual de Arta plastica al elevilor, Editia a V-a 2013, ale carei lucrari i-au umplut de uimire pe cei care au vizitat Galeria de Arta Contemporana Turnul Fierarilor”, locul expozitional al artistilor plastici cuprinsi in Asociatia Alma Mater Castrum Sex”. La realizarea expozitiei si-au dat concursul elevi din scolile gimnaziale sighisorene Victor Jinga”, Octavian Goga”...... Citeste »
România preia pentru prima data în istorie, conducerea ABNA-SE
Luni, 9 decembrie, a avut loc la Sibiu prima conferinta a Asociatiei Agentiilor de Presa din Balcani (ABNA-SE) organizata in Romania. Astfel, peste 30 de reprezentanti ai Agentiilor de Presa balcanice s-au reunit pentru a dezbate Conexiunea dintre Social Media si Agentiile de Presa . In plus, evenimentul a marcat preluarea Presedintiei ABNA-SE de catre Romania, prin Agentia Nationala de Presa AGERPRES. Foto: AGERPRES FLUX / VLAD STAVRICA Conferinta face parte dintr-o serie de evenimente desfasur...... Citeste »
MAE: România si Israelul au în vedere încheierea unui Protocol privind trimiterea unor muncitori în statul evreu
Romania si Israel au in vedere incheierea unui Protocol in domeniul mobilitatii fortei de munca intre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel, a declarat luni diplomatia romana, dupa ce presa straina a relatat ca negocierile intre cele doua parti au intrat in impas ca urmare a insistentei Bucurestiului ca muncitorii romani sa nu fie folositi la lucrarile de dincolo de Linia Verde, in teritoriile palestiniene....... Citeste »
Sondaj:Jumatate dintre români considera comunismul `un lucru rau`; cealalta jumatate - "un lucru bun"
Romanii au pareri impartite in ceea ce priveste efectele regimului comunist, 45,5% dintre respondentii la sondajul INSCOP Perceptii asupra regimului comunist considerand ca acesta a insemnat un lucru rau pentru Romania, in timp ce 44,7% dintre cei chestionati afirma ca a fost un lucru bun . Procentul celor care sunt de parere ca regimul comunist a fost un lucru bun creste odata cu varsta subiectilor si scade odata cu cresterea nivelului de educatie. Astfel, persoanele cu varsta peste 65 de ani a...... Citeste »
INS: Populatia României a scazut cu 3.521 persoane în octombrie
Populatia Romaniei a scazut, in luna octombrie, cu 3.521 persoane, comparativ cu luna septembrie 2013, releva datele provizorii ale Institutului National de Statistica (INS), date marti publicitatii. Potrivit sursei citate, in luna octombrie s-a inregistrat nasterea a 18.115 copii, cu 97 mai putini decat in luna septembrie, in timp ce numarul persoanelor ale caror decese au fost inregistrate in luna octombrie a fost de 21.636, cu 2.990 mai multe decat in luna septembrie. In aceste conditii, spor...... Citeste »
Peste 65 de mii de sud-africani si zeci de lideri politici ai lumii l-au comemorat pe Nelson Mandela
AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Peste 65 de mii de sud-africani au participat marti la ceremonia memoriala oficiala desfasurata pe stadionul FNB din Johannesburg in onoarea fostului presedinte sud-african Nelson Mandela. Premierul Victor Ponta si fostul presedinte Emil Constantinescu au fost prezenti la eveniment in sectorul VIP dedicat celor peste 100 de sefi de stat si de guvern in exercitiu, fostilor presedinti si ex-premieri, precum si personalitatilor internationale ale vietii muzicale,...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page