Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1101 - 9 Noiembrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus De foarte curand ne-a parasit una dintre putinele fiinte cerebrale, ramase pe acest infestat de necerebralitate mapamond, persoana in fata careia pot sa spun fara cea mai mica rezerva, in limba stramoseasca: jos clopu'! Este vorba de Martin Gross, ale carui lucrari -carti, critica fara menajamente politica infantila a guvernului american privind cheltuielile si taxele, si au fost considerate best sellers , in anii 1990, constituind sursa prin......Citeste »
Editoriale »
Optiunea românilor: între baschet si poker?
de Radu Golban
de Radu Golban Zilele trecute s-a intamplat inca un fapt care a indepartat mai mult malurile Atlanticului dintre Washington si Berlin. Ministerul de finante al Statelor Unite ale Americii a atacat dur politica economica a Germaniei in Europa. Aceste acuzatii apar pe un fond tensionat in urma interceptarilor americane ale cancelarului german. In raportul semestrial de aproximativ 35 de pagini al acestei institutii,Washingtonul sustine ca Germania ar fi realizat un excedent comercial in urma crize...... Citeste »
Marele miting pro-european de la Chisinau un esec anuntat pentru unionisti
de Ionut Tene
E ciudat cum serviciile secrete romanesti, presedintele Traian Basescu si asociatiile guvernamentate din Romania, obsedate de sloganul generos „Basarabia e Romania”, nu inteleg ca unirea trebuie sa o doreasca in primul rand basarabenii din stanga Prutului. Statul roman de 24 de ani investeste in burse, scolarizare si finantarea partidelor asa-zis pro-romanesti milioane de euro si rezultatele nu se vad din punct de vedere al reunificarii cu Romania. Am ajuns sa cred ca serviciile noastre secrete ...... Citeste »
Argument
de Andrei Marga
de Andrei Marga Dupa cartea Cultura, democratie, modernizare (Editura ICR, Bucuresti, 2012), publicata pentru a face cunoscute orientarile institutiei, tiparesc acum, in volumul Sincronizarea culturii romane. Un proiect (Editura Tribuna, Cluj-napoca, 2013, 268 pagini), noile interventii pe care le-am facut in calitate de presedinte al Institutului Cultural Roman. O fac din respect pentru cei care urmaresc activitatea acestei institutii publice. De aceea, reiau cateva texte programatice din carte...... Citeste »
Politica »
INTEGRITATEA ROMANIEI IN PERICOL
de Profesor doctor Nicholas Dima
The Romanian - American Committee for Bessarabia 5150 Leesburg Pike, Alexandria, VA 22302-1030. E-mail : Bessarabia44@gmail.com SCRISOARE DESCHISA ADRESATA PRESEDINTELUI ROMANIEI TRAIAN BASESCU, PRIMULUI MINISTRU VICTOR PONTA, LIDERILOR POLITICI ROMANI SI TUTUROR FORURILOR DE RASPUNDERE NATIONALA! Comitetul Romano-American pentru Basarabia a fost infiintat la Washington dupa revolutie cu scopul de a facilita reintegrarea Romaniei prin aducerea Basarabiei la matca ei naturala. Acum insa, Comitetu...... Citeste »
Interpelare a ministrului Justitiei Robert Cazanciuc de catre Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu
4 noiembrie 2013 Stimate domnule ministru al Justitiei, Chiar daca nu intamplator Eugen Ionescu, cel mai stralucit dintre inventatorii teatrului absurdului, s-a nascut si a creat in tara noastra, cred ca s-ar impune totusi niste limite ale absurdului in Justitia din Romania. In acest context, in conditiile in care pedeapsa cu moartea a fost abolita la noi in tara in 1989, abolire consfintita de Constitutia Romaniei din 1991 si de cea din 2003, va rog sa lamuriti opinia publica nationala, dar si ...... Citeste »
BRIGITTE BARDOT SI COMISIA DE CULTURA A SENATULUI
de Corneliu Leu
Corneliu LEU Chiar daca a decazut acum pana la a avea, caine-caineste, relatii cu Cotrocenii, trebuie sa recunoastem ca, la vremea ei, Brigitte Bardot era nu numai o femeie frumoasa, cu o ingenuitate iesita din comun pana-ntr-atata incat a devenit un nou simbol feminin care, la un moment dat, s-a constituit intr-o adevarata ramura industriala a tarii sale. Iar politicienii de buna calitate pe care ii avea atunci Franta si-au dat seama ca asa ceva nu este de neglijat si, cu toate onorurile cuveni...... Citeste »
Spionarea Germaniei (II)
de Prof. dr. Viorel Roman
Neincrederea si nelinistea crescanda din zilele noastre dintre oameni, state si marile puteri sunt consecinte ale esecului refacerii unitatii crestine din anul de gratie 1989. Din fericire nu ne mai asteapta nici razboaie mondiale intre crestini, nici un Razboi Rece cu ortodocsii ca in secolul 20. In secolul nostru Cyber War e la ordinea zilei. Germania e libera, democratica si in UE-NATO. Dar exista teama intemeiata ca si dupa redobandirea suveranitatii ea este obiectul unei agresiuni informati...... Citeste »
„VREM UNIREA” AU STRIGAT ZECI DE MII DE OAMENI LA MITINGUL PRO EUROPA DIN CHISINAU
Mitingul pentru integrarea europeana a Republicii Moldova s-a desfasurat luni in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau. Manifestare organizata de coalita aflata acum la guvernare in cel de-al doilea stat romanesc. Este vorba despre Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat. Potrivit jurnalistei care s-a aflat la fata locului, Iulia Modiga, la miting s-au strans cateva zeci de mii de oameni veniti din diverse localitati, o buna parte dintre ei avand steaguri pe care se afla emblema Roma...... Citeste »
UN GÂND PENTRU ANCA PETRESCU
de Elena Buica
(20 martie 1949 - 30 octombrie 2013) Pierzandu-si viata neasteptat, arhitecta Casei Poporului, Anca Petrescu, mi-a trimis gandul inapoi la un moment in care pulsul vietii clocotea in ea la cota cea mai inalta. Prin largul fluviu al evenimentelor vietii noastre trecatoare, din cand in cand, gandul are acest bun obicei, sa se opreasca la cate un fapt de viata deosebit pentru a-i asculta pulsul, pentru a-i lumina adancurile incercand sa prinda firele intelegerii si al mersului lumii acesteia si nu ...... Citeste »
Ei sunt cei care nu vor liniste in Ardeal!
Stimate cititorule, aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu, ca si domnul Lazar Ladariu, care, pe buna dreptate, se intreaba mereu: ce vor ei? Stimate cititorule, de cand se afla ei pe pamant au cautat nu numai cai verzi pe pereti, ci au cautat si cai rosii si albi! Ca, asa cum spune islaria, de unde au navalit si au ajuns in Campia Panonica, au dus-o bine un timp. Fiindca aveau iarba multa. Iar de la o vreme li s-a facut sete si au venit la opincari, care cresteau oile, munceau ogorul, cresteau cop...... Citeste »
Cultura »
Un nou volum de poezii ale lui Tudor Toader
de Emil G. Onet
Cu o prefata de Ioana Teodorescu, cu aprecieri elogioase din parte unor scriitori consacrati si din partea cititorilor, a aparut in Austin, Texas, o carte de poezii a poetului roman-american Tudor Toader. Anterior au mai fost publicate sub aceeasi semnatura, patru volume (“Tresaltul cugetarii”, “Jaratec si Cenusa“, “Ucenic la Scoala Vietii” si “Muzeul Vorbelor de Ceara“), care s-au bucurat de aceleasi evaluari pozitive. Versurile lui Tudor Toader, reflecta o sensibilitate de poet, desi pregatire...... Citeste »
ARTA, în varianta ei online! Pencil Nex pune simpatie pe hârtie!
Recent, in mediul online, „Promovam ARTA, nu cearta!” capata un ecou din ce in ce mai puternic, acesta fiind motto-ul sub care se inscrie proiectul unor tineri artisti romani care reusesc sa schimbe modul in care este privita si perceputa arta din Romania si nu numai. Acest proiect a inceput ca o initiativa a unui grup de tineri, care considera ca imbinarea dintre pasiune, munca si entuziasm poate aduce o schimbare benefica si poate fi cheia succesului. Tinerii artisti romani sunt promotori ai a...... Citeste »
Tema teatrului independent dezbatuta în deschiderea FNTI
Madalina Corina Diaconu Nov 4 at 8:49 AM Festivalul National de Teatru Independent a debutat azi, 4 noiembrie, cu o dezbatere moderata de Catalin Stefanescu despre teatrul independent, despre sursele sale de finantare, despre ce inseamna comercial, experimental si formele sub care exista acest tip de teatru in Bucuresti. La dezbatere au participat Sanda Manu, George Ivascu, Voicu Radescu, Lia Bugnar, Radu Afrim, Chris Simion si dupa jumatate de ora s-au alaturat si Alice Barb si Marius Manole. G...... Citeste »
POEZII DE FLORENTIN GURAU
de Florentin Gurau
Jocul de sah… Razboi crunt pe tabla de sah Intre albi si negri, Intre doi generali umani, Intre doua orgolii prostesti Si 32 de piese ce trebuie doar Sa execute ordinile, fara sa comenteze, Fara sa gandeasca, fara sa iubeasca… Dar iata ca unui biet pion, Unul dintre ultimii ramasi in tabara negrilor, Inaintand spre inamicul alb, i se intampla ceva, Ce n-a trai de cand se stie el pion, Ce daca insa s-ar afla ii va putea aduce moartea In fata plutonului de executie, fiind considerat Tradator, fata...... Citeste »
Cultura si credinta »
Marea "PASTORALA" din Marea "BEJENIE"
de Benone Burtescu
Tocmai am terminat de citit cartea FRIGUL INSTRAINARII aparuta de curand la Editura Maple Red, Publishing House din Toronto, Canada. Autorul ei este cunoscutul scriitor George Bajenaru. Nu am nici calitatea, nici dreptul si nici permisiunea de a face recenzia acestei carti, dar nimeni nu ma poate opri sa trec autorul ei pe lista mai marilor neamului nostru care au crezut in Dumnezeu asa cum ne este intitulata rubrica. Talent cu nemiluita, adevar cat sa ne orbeasca vindecator intelegerea rostului...... Citeste »
Istorie »
O SCHIMBARE INCREDIBILA! VIATA A FOST CREATA, SI NU A APARUT ÎNTÂMPLATOR
Un om de stiinta s-a transformat din evolutionist in creationist, dupa ce si-a dat seama ca celulele vietii sunt prea complexe pentru a fi aparut intamplator. O povestire interesanta gasim pe site-ul jw.org. E vorba de Feng-Ling Yang, care e cercetator senior la Academia de Cercetare Centrala din Taipei (Taiwan). Munca sa a fost publicata in mai multe reviste Stiintifice. Ca orice om de Stiinta “serios”, doamna Yang credea in teoria evolutionista, pana cand si-a dat seama ca se insela… Citez din...... Citeste »
De la Cititori »
PRIMIM DE LA CITITORI
Din partea unui intelectual de marca, persoana de o vasta cultura, insotita de un comportament demn de Buckingham Pallace, doamna Lucia Tomescu din Baltimore, primim la redactie urmatoarele randuri : Domnule Luchian-Patton, Am primit revista reexpediata numarul 1096, ratacita de USPS - Posta Americana; ne-am bucurat si va multumim pe aceasta cale. Indragim revista Clipa si o asteptam cu interes atat pentru continutul si forma ei, dar si pentru limba romana. Noi va pretuim si va stimam pentru efo...... Citeste »
ZORI SI ASFINTIT
de CARDEI V. Mariana
(Continuare din editia precedenta) Parintii mei pleaca, raman la bunici, ce viata frumoasa e vara aici. E satul stupina, ca-i vreme de munca, bunicul spre seara imi da o porunca, bunica-i batrana, trebuie ajutata, in tine-i nadejdea, draga nepoata! Mandra de mine, nevoie mare, imi iau motanelul si plec la culcare. Bunicii se scoala cand canta cocosii, amnarul scanteie, tigara s-aprinde, in tinda miroase-a tutun. Ma-ntorc iar pe-o parte, s-adorm ... “Sa nu cumva sa te muste sarpele de inima sa co...... Citeste »
Religie »
PASI SPRE FERICIRE...
de Prof. Dumitru Buhai
(Din volumul „Pasi spre fericire. Poezii si proza”, de prof. Dumitru Buhai . Cartea este gata pentru tiparire) Ne trecem ca si anotimpurile, Dar noi nu ne repetam ca si ele! Acum ma uit doar la fotografii, In care-am pastrat anii mei vii... As vrea sa opresc timpul in loc, Dar nu uit ca sunt doar un strajer; Si-s in turnul de veghere-n soroc, Cantand fericirea-nvelita-n mister! Cu fiecare zi ce trece, imi dau seama ca nu mai pot schimba nimic din ceea ce am intalnit pe calea vietii si ca trebuie...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I si clasamentul competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate in etapa a XIII-a a Ligii I Vineri Ceahlaul Piatra Neamt - Sageata Navodari 2-1 Au marcat: Constantinescu '25, Chitosca '27 ; Dinu '73 Sambata Pandurii Targu Jiu - FC Vaslui 1-2 Au marcat: Momcilovici '29 ; Antal '66, '90+2 Corona Brasov - Steaua Bucuresti 1-1 Au marcat: Szukala '15 (autogol) ; Stanciu '70 (penalti) Duminica Concordia Chiajna - CFR Cluj 0-0 Astra Giurgiu - Gaz Metan Medias 3-1 Au marcat: Yazalde '14, Budescu '35, Enache '78 ; Bud '12...... Citeste »
Fotbal: FC Basel - Steaua 1-1, în Liga Campionilor
FC Basel si Steaua Bucuresti au terminat la egalitate, 1-1 (0-1), miercuri seara, pe St Jakob-Park, din Grupa E a Ligii Campionilor al fotbal, dupa ce stelistii au primit gol in prelungiri. Federico Piovaccari (17) a deschis scorul pentru Steaua, dar Giovanni Sio (90+1) a restabilit egalitatea intr-un final dramatic si nedrept. FC Basel a dominat teritorial din startul partidei si prima sansa de gol a venit in minutul 11, cand Delgado a trimis periculos din lovitura libera. Steaua a cerut penalt...... Citeste »
Fotbal: Familia lui Adrian Paunescu cedeaza gratuit "Cântec pentru Oltenia" echipei CS Universitatea Craiova
Andrei Paunescu a anuntat, marti, ca el si familia sa au cedat cu titlu gratuit imnul ''Cantec pentru Oltenia'' care apartine tatalui sau, Adrian Paunescu, echipei de fotbal CS Universitatea Craiova. Intr-un comunicat de presa, Andrei Paunescu precizeaza ca imnul care a fost de la inceput adresat echipei Craiova Maxima poate fi folosit doar de CS Universitatea Craiova si nicio alta formatie nu mai are dreptul sa il foloseasca. ''Astazi, 5.11.2013, eu, Andrei Alexandru Paunescu, fiu al poetului A...... Citeste »
Din Comunitate »
Manifest civic
Deviza dupa care m-am ghidat si pe care o consider legamantul meu fata de Romania este: Sunt crestin si roman si apoi orice altceva . Ca roman doresc sa apartin unei Romanii care ii respecta pe romani, care respecta valorile nationale si care nu precupeteste niciun efort pentru reintregirea si integritatea statului national, suveran si independent roman. De aceea, atata timp cat: - presedintele tarii si alti politicieni considera ca trebuie stirbita suveranitatea tarii pentru a intari puterea Un...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un om se duce la un restaurant foarte renumit si comanda o friptura de pui si o salata. Dupa cateva momente cheama chelnerul: - Te rog sa mai prajesti putin puiul, pentru ca imi mananca toata salata… * Un turist strain intra sa serveasca masa intr-un restaurant romanesc. La un moment dat, seful de sala intreaba: - Ei, ce face tipul, a inceput sa protesteze? - Nu inca, acum isi cauta cuvintele in dictionar. * Un reporter se adreseaza unui chelner: - Care este cea mai mare dorinta a dumneavoastra,...... Citeste »
Caricatura de Florentin Gurau
de Florentin Gurau
Caricatura de Florentin Gurau de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Ministrul David s-a întâlnit cu presedintele Academiei de Stiinte din Republica Moldova
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a avut joi o intalnire cu presedintele Academiei de stiinte din Republica Moldova, Gheorghe Duca, si cu ambasadorul Iurie Renita, prilej cu care a reafirmat sustinerea pentru parafarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb Republica Moldova - Uniunea Europeana. Oficialii au discutat despre prioritatile agendei europene a Republicii Moldova. Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a reafirma...... Citeste »
Documentarul Wild Carpathia, o experienta care arata lumii si poporului român ce are de oferit România (producator)
Foto: AGERPRES ARHIVA - Autor: CRISTIAN NISTOR Andrew Grieve, vicepresedinte de vanzari la Scripps pentru Marea Britanie si EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), a calificat documentarul drept o 'experienta fertila care arata lumii si poporului roman ce are de oferit aceasta tara'. 'Canalul nostru de televiziune cauta permanent noi parteneriate pentru a prezenta formate ca Wild Carpathia, nu doar cu scopul de a contribui la sustinerea unor obiective comerciale cum este turismul, ci si pent...... Citeste »
Proiect româno-moldovean de peste un miliard de euro privind instalarea unor hidrocentrale pe Prut, discutat la Chisinau (Corespondenta)
Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Membrii Comisiei comune pentru Integrare Europeana (CCIE) dintre Parlamentul Republicii Moldova si Parlamentul Romaniei au discutat marti, la Chisinau, si despre un proiect de instalare a 13 hidrocentrale pe raul Prut, proiect care ar costa peste un miliard de euro. Proiectul a fost propus de Florin Constantinescu, vicepresedinte al Senatului Romaniei si co-presedinte al CCIE. Constantinescu a declarat presei ca este vorba de un proiect elabora...... Citeste »
Cartea "Istoria unui destin confiscat", lansata la Libraria Carturesti - Verona
Volumul Istoria unui destin confiscat. Tatal meu, martirul nestiut Viorel Baciu de Miorita Baciu Got, a fost lansat, marti seara, la Libraria Carturesti - Verona. Aparuta la Curtea Veche Publishing, cartea are, potrivit editorilor, menirea de a facilita intelegerea unei experiente extrem de dureroase si profund personale, experienta traversata vreme de patru decenii de catre unul dintre oamenii cei mai verticali, un om care s-a stins intr-o cunoastere imperfecta - Viorel Baciu, victima a comunis...... Citeste »
Fondul Proprietatea o comite din nou
In data de 04.11.2013, Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul formulat de dna avocat Ioana Sfiraiala si a constatat nulitatea absoluta a hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Ac?ionarilor FONDULUI PROPRIETATEA nr.5 din data de 29.11.2010, hotararea de adunare generala prin care se incerca indreptarea viciilor hotararilor de adunare generala din 06.09.2010, in prezent anulate irevocabil de catre Tribunalul Bucuresti. La aceasta se adauga recenta hotarare a Tribunalului Bucuresti pronunta...... Citeste »
Arad: Litigiu între Ministerul Culturii si sculptorul care trebuia sa realizeze monumentul Marii Uniri de la 1918
Ministerul Culturii a informat Primaria Municipiului Arad ca a apelat la instanta pentru a-l obliga pe sculptorul Florin Codre, cel care a castigat concursul de realizare a monumentului Marii Uniri, sa livreze lucrarea, sau sa restituie suma de 10 milioane de lei, platita din bani publici. Potrivit unui comunicat de presa al municipalitati aradene, transmis luni, in urma notificarilor transmise autorului Monumentului Marii Uniri de la 1918, Ministerul Culturii a demarat o actiune in instanta in ...... Citeste »
Dan Berindei, la sarbatorirea a 90 de ani: Rostul Academiei este sa slujeasca România
Acad. Dan Berindei, care luni implineste 90 de ani, afirma ca Academia are datoria sa slujeasca Romania. Acesta este, cred, rostul Academiei: sa slujeasca Romania. Cultura si stiinta , a spus acad. Berindei, in cadrul unei sesiuni omagiale dedicate implinirii a 90 de viata, gazduita de Aula prestigiosului for. El a declarat ca prin pasiunea pentru istorie s-a straduit sa slujeasca tara sa, careia spera sa-i fi facut mai mult bine decat rau. Dan Berindei considera ca prin bunatate orice conflict ...... Citeste »
Harghita: Singurul muzeu al palariilor de paie din România se afla în localitatea Criseni
Singurul muzeu al palariilor de paie din Romania se afla in localitatea harghiteana Criseni si este vizitat anual de sute de turisti atrasi de ineditul obiectiv, fiind infiintat in urma cu cativa ani de Szocs Lajos, a carui familie se ocupa de patru generatii de confectionarea palariilor de paie si care s-a decis sa le arate celor interesati, in special turisti, tainele acestui mestesug. Muzeul este gazduit de o casa taraneasca traditionala care a fost renovata si este deschis vizitatorilor tot ...... Citeste »
Bacau:Vânatorii pot împusca mistretii care s-au înmultit peste masura si au produs pagube culturilor agricole
Vanatorii vor putea impusca, in estul judetului Bacau, porcii mistreti care, din cauza inmultirii peste masura, au inceput sa produca tot mai multe pagube in culturile agricole ale satenilor. ''S-au inmultit peste masura, mai ales ca ocoalele silvice private au fost populate masiv cu porci, in anii trecuti, pentru a se crea fonduri de vanatoare. Degeaba a fost un an agricol bun, daca mistretii au stricat o gramada din recolta. De la autoritatile silvice ni s-a spus ca in zona noastra ar fi 200 d...... Citeste »
Scriitorul Laurian Stanchescu îi cere presedintelui Traian Basescu sa sprijine cultura româna
Scriitorul Laurian Stanchescu, initiatorul demersului aducerii in tara a osemintelor lui Constantin Brancusi, i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, in care ii solicita sa redea natiunii romane cultura si istoria acesteia . Sunt Laurian Stanchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor din Romania. De ieri sunt in greva culturala in fata Presedintiei Romaniei pentru a atrage atentia asupra dezastrului si declinului cultural fara precedent din Romania. Va rog sa veniti al...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page