Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1100 - 2 Noiembrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Au trecut doua saptamani de cand am avut nesansa de a asista la spectacole de proasta calitate, din partea ambelor tabere combatante, si sa fim fericiti ca, cel putin pentru moment, Habemus Gubernationis - Avem Guvern. Ceea ce s-a intamplat si continua sa se intample nu este nimic altceva decat rodul ignorantei noastre. De fapt marele ganditor, filosoful Platon ne-a avertizat ca toate faptele rele la care se dedau oamenii, sunt rodul propriei......Citeste »
Editoriale »
ERORI
de Andrei Marga
Andrei Marga Dificultatile Romaniei din ultimul deceniu au legatura, desigur, cu solutii improvizate, cu nivelul in scadere al educatiei, cu neajunsurile dezbaterii publice, cu felul in care se intelege democratia, cu multe altele. Fara indoiala, aceste dificultati si, pana la urma, intarzierea „decolarii , asemenea altor tari din regiune, au legatura cu erori de decizie. Ma opresc aici asupra a trei erori, mai vizibile in vremea din urma. Prima are deja o vechime de mai mult de un deceniu si co...... Citeste »
O recuperare istoriografica incitanta: „Istoria Transilvaniei” de Ioan Aurel Pop si Ioan Bolovan
Era copt momentul din punct de vedere al cercetarii istoriografice ca sa apara si o istorie a Transilvaniei in format compendiu, care sa faca un periplu exhaustiv de la origini pana in prezent a acestei regiuni cu o specificitate aparte in Europa, prin congruenta diverselor etnii si religii. E provincia europeana cu cele mai diverse credinte si biserici, depasind chiar si Elvetia prin formatul multietnic. Recent a vazut lumina tiparului „Istoria Transilvaniei” la Editura clujeana Eikon (2013), s...... Citeste »
De ce Inspectoratele scolare Judetene trebuie sa interzica Halloween-ul în scoli
de Ionut Tene
Azi, in drum spre scoala si gradinita, ca sa-mi duc fetele, am vazut cohorte de elevi pe strazi imbracati in fantome, vrajitoare, vampiri, spiridusi si cu dovleci, cu figura de mort, in mana. Asa mi-am adus aminte ca pe 31 octombrie si 1 noiembrie se sarbatoreste Halloween-ul, o veche sarbatoare celtica dedicata mortii si diavolului. Se pare ca azi si maine elevii clujeni nu vor face scoala, ci se vor ocupa de magia mortii cu sprijinul si binecuvantarea profesorilor si directorilor. Halloween-ul...... Citeste »
Politica »
Spionarea Germaniei
de Prof. dr. Viorel Roman
Spionarea economiei germane de catre anglo-americani, desconspirata de agentul NSA Edward Snowden, ne readuce aminte de secole de conflict latent intre Europa Centrala, continentala si cultura anglo-mozaica, imperiul anglo-saxon, maritim. 1815 la Waterloo generalul Wellington castiga batalia, iar banchierul Rothschild o avere. Avantul Germaniei este dezavuat, spionat de strategii Amiralitatii britanice cu aceleasi mijloace ca cele ale complexului militar-industrial anglo-saxon de azi. 1905-8 agr...... Citeste »
Avertismentul Axei Europene
General Br. (r) Aurel Rogojan Frankfurter Allgemenine Zeitung: „Trebuie sa actionam impotriva Americii!” Dupa presedintele Statelor Unite ale Braziliei, alti peste 30 de sefi de state sau guverne, aliate ori prietene ale Statelor Unite ale Americii, au luat act de faptul ca au avut comunicatiile - oficiale si private - interceptate de Agentia Nationala de Securitate a S.U.A. (N.S.A.), liderul mondial al spionajului electronic total. Scandalul actual a capatat amploare si a determinat consecinte ...... Citeste »
Saracim si cand… muncim?
de Gheorghe Giurgiu
Biroul de Statistica al Uniunii Europene (Eurostat) a informat recent asupra criteriilor dupa care, in Romania, se considera ca un locuitor din trei sufera de lipsuri materiale. Astfel, categoria persoanelor care traiesc cu lipsuri materiale severe cuprinde populatia afectata de cel putin patru din urmatoarele noua probleme: nu pot plati la timp chiria, ipoteca sau facturile la utilitati, nu-si permit sa-si incalzeasca in mod adecvat locuinta, nu pot face fata cheltuielilor neasteptate, nu isi p...... Citeste »
Ziua Armatei Romane, la Sighisoara
de Vasile LUCA
Ziua Armatei Romane a fost sarbatorita la Sighisoara printr-un moment festiv cu o incarcatura emotionala aparte. Garda de onoare constituita cu acest prilej din militarii combatanti ai Batalionului 72 Aparare CBRN Negru Voda” din Garnizoana Sighisoara, al carui comandant este colonel Viorel Balaceanu, avandu-i alaturi pe comandantii detasamentului de pompieri ISU Sighisoara, comandantul Detasamentului de Jandarmi, Politia Nationala Sighisoara, reprezentantul Primariei Municipiului Sighisoara, au...... Citeste »
Cultura »
IN MEMORIAM - Ioan Dan - 30 octombrie – 10 ani de eternitate
de Ion Anton
Iata ca din rostogolirea timpului in haul vesniciei, au fost inghititi 10 ani de la calatoria efemera a omului Ioan Dan, pe scena pamanteana si terecerea sa la starea eterna. Se cuvine a-l readuce in memoria noastra, a acelora care l-au cunoscut si fizic, cat si a acelora care l-au cunoscut parcurgand minunata sa opera istorica si de aventuri prin care, cu cuvinte mestesugite a zugravit o minunata fresca istorica a framantarilor, luptelor, suisurilor si coborasurilor unui neam aflat intr-o perio...... Citeste »
ÎNCREDERE vs. NEÎNCREDERE
de Vavila Popovici
Prietenia sfarseste acolo unde incepe neincrederea. - Seneca Conform dictionarului, INCREDEREA se defineste prin a pune temei pe cinstea, pe sinceritatea cuiva; a se bizui, a conta pe cineva sau pe ceva. Increderea ne da linistea sufleteasca de care avem nevoie in foarte multe aspecte ale vietii: in familie, in societate, in oamenii cu care lucram si cu care avem relatii, in credinta pe care o purtam cu noi de la botezul pe care-l primim, in afaceri - cei cu care tranzactionam, in politica inter...... Citeste »
Mic poeseu despre Vavila POPOVICI
de Eugen Evu
„Descoperita” de cititorul pasionat inca, ci nu patimas, care sunt, din revistele romanilor de pretutindeni, si a catorva din patrie, Vavila Popovici imi (si ne) confirma o prezenta minunata in Gandirea romaneasca conexata la universal, a acelei inteligente sofianice si sporitor crestinesti, active, energice, prin noul volum de eseuri, selectate din reviste din SUA (unde locuieste) si din Romania, Belgia, Canada… Pe calea cumpanitoare, dintre practicianismul religios, noetic, si ratiunea cartezi...... Citeste »
Lansare de carte - Mircea Hortensiu Tomus : Printre tristeti si bucurii..
Lansare de carte - Mircea Hortensiu Tomus : Printre tristeti si bucurii.. .... Citeste »
POEZII DE FLORENTIN GURAU
de Florentin Gurau
Aritmetica dificila... In fata mea e marea, Albastra, imensa si cetoasa Ce se-amuza zgomotoasa si spumoasa De neputinta mea de om De-a face prea multi pasi spre ea Si poate si de lupta ce se da in mine… In spatele meu e plaja, Nisipul care frige ars de soare Si-o alta mare, dar de oameni Pestrita, agitata si febrila, Ce se-amuza zgomotoasa si spumoasa De neputinta mea de om De-a face prea multi pasi spre ea Si poate si de lupta ce se da in mine… Prins intre cele doua mari, Intre pamant si cer Cu...... Citeste »
POEZII DE STELIAN PLATON
de Stelian Platon
Pasi intre carari Prinsa-ntre carari imi este viata Am ochii inrositi de vise si drum E-un vant albastru care-mi taie fata Nu stiu de cand, iara sa ies nicicum Ma leaga odgoane in scorburi de timp Si ingeri parca vad cum plang in ploaie Ca un copil evadat in contratimp Pasesc mirat prin santuri si paraie Pantofi lipiti de talpi cu parfum de lut Se scorojesc sub blonde raze de jar Iar varsta in care azi m-am abatut E-a unui nou inceput de-abecedar 26.10.13 Changes Azi noapte vaca mi-a facut trei ...... Citeste »
Cultura si credinta »
Nu exista neutralitate
de Benone Burtescu
Ce ai sa faci, fa repede , (Ioan 13, 27) Fiecare om are de facut ceva, bine sau rau si trebuie facut repede, adica pana ce nu este prea tarziu de facut. De fapt, ceea ce omul are de facut este un act de credinciosie fata de Dumnezeu, fata de ceilalti oameni si fata de el insusi, sau un act de tradare a lui Dumnezeu, a semenilor, a lui insusi. Atat. Restul sunt amanunte in cadrul binelui sau raului. Multe si felurite au fost tradarile pe lume de la avantaje de nimic pana la caderea de imparatii. ...... Citeste »
Istorie »
GETO-DACII ERAU URMASII RAMANILOR – „UN POPOR AL LUMINII” – CE CUNOSTEAU MULTE DESPRE UNIVERS SI NEMURIRE
Dintr-o carte a regretatului Ion Tugui am citit urmatoarele: Stramosii geto-dacilor se numeau Ramani – Poporul Luminii. Erau un popor de elita. Dintre toate semintiile acelor vremuri, Ramanii aveau o religie monoteista, cunosteau foarte multe despre Univers si despre nemurire. Ei au trait pana in urma cu opt-zece mii de ani. In urma aparitiei tot mai frecvente a spiritelor malefice care tulburau si dezechilibrau viata populatiilor din jur, Ramanii au disparut intr-o zona secreta din pamant. In l...... Citeste »
De la Cititori »
Impresii din Labirintul Simularii Cosmice
de Octavian Lupu
Las gandurile sa ma poarte asa cum doresc ele. Nu ma opun fluxului de impresii care ma asalteaza cu un impact emotional mai mult dureros decat placut. Cu toate acestea, cred ca numai astfel pot sa ajung la o deplina cunoastere de sine si la mult ravnita impacare interioara pe care mi-o doresc mai mult decat orice alt lucru. Dar acest exercitiu nu evolueaza atat de simplu pe cat pare, fiindca de indata ce atentia incepe sa exploreze aspectele sensibile, imediat senzatiile atasate respectivelor im...... Citeste »
ZORI SI ASFINTIT
de CARDEI V. Mariana
Motto: Oamenii, faptele si lucrurile au o singura valoare: aceea pe care le-o dam noi... M-am nascut in Ardeal, unde mi-am petrecut primii ani din viata, apoi impreuna cu parintii mei, Stefania si Vasile, ne-am mutat in Dobrogea unde am absolvit scoala generala. Mi-am petrecut vacantele la bunicii mei – tarani din satul Coslugea – judetul Constanta, unde m-am format ca suflet iubitor de naturasi am descoperit frumusetea locurilor, lucrurilor si faptelor. Am invatat ce inseamna cinstea, dreptatea...... Citeste »
Religie »
CHIRIAS AL TIMPULUI...
de Prof. Dumitru Buhai
(Continuare din editia precedenta) Adu-ti aminte ca vei muri! Memento mori! Zilnic citim si auzim despre tot felul de tragedii relatate de presa si televiziune: accidente, omoruri, boli ingrozitoare sau calamitati naturale si razboaie, care distrug vietile a mii si mii de oameni. Multi dintre noi am avut sau avem asemenea experiente: am vazut fata schimbata a celui ce moare, i-am ascultat neputinciosi respiratia din ce in ce mai inceata; i-am spus, poate, un ultim „la revedere, la alte tarmuri”,...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I si clasamentul competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate in etapa a XII-a a Ligii I Vineri FC Viitorul - Corona Brasov 1-0 A marcat: Dica '76 FC Vaslui - Universitatea Cluj 2-0 Au marcat: Madson '12, Antal '51 (penalti) Sambata FC Botosani - Petrolul Ploiesti 1-2 Au marcat: Hadnagy '70 ; Teixeira '15, Dore '85 Gaz Metan Medias - Ceahlaul Piatra Neamt 3-1 Au marcat: Fl. Dan '17, Todea '42,Tahar '70 ; Golubovici '13. CFR Cluj - Astra Giurgiu 0-0 Duminica ACS Poli Timisoara - Pandurii Targu Jiu 2-3 Au marcat:...... Citeste »
Din Comunitate »
Imagini de la Sarbatoarea Bostanilor organizata la Biserica Greco-Catolica "Sf. Ioan Botezatorul" din Tustin, California
Imagini de la Sarbatoarea Bostanilor organizata la Biserica Greco-Catolica Sf. Ioan Botezatorul din Tustin, California... Citeste »
NOTA REDACTIEI
Publicatia noastra aduce sincere multumiri Consulatului General al Romaniei la Los Angeles, personal domnului Consul General Eugen Chivu, domnului Consul Catalin Ghenea, a carui revenire printre noi ne-a produs o satisfactie deosebita si doamnei Andriana Voicu, secretarul Consulatului, pentru efortul deosebit si implicarea totala in rezolvarea cazului conationalului nostru, Stefan Severin, aflat in circumstante nefavorabile. Un cuvant special tinem sa adresam Preotului Fr. Chris Terhes, parohul ...... Citeste »
Condoleante
Transmitem sincerele noastre condoleante, un gand pios si o lacrima familiei Ion si Genoveva Ilie din localitatea Lochbuie, statul Colorado, pentru greaua pierdere suferita prin trecerea in nefiinta a Emiliei, model de dragoste si devotament, dus pana la sacrificiu. DUMNEZEU S-O ODIHNEASCA IN PACE ! Fam. Luchian-Patton... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
- Fericitul propietar al unei masini sport noi este intrebat de prieteni: cum merge cu sofatul ? - Ca la sah. - Adica cum ca la ssh? - Pai lovesc cand vreun cal, cand vreun nebun. * - De ce l-au dat afara pe Popescu? - A intrat in biroul sefului fara sa bata la usa. - Ei, si ce-i asa mare lucru, au mai facut-o si altii! - Da, dar nu cu camionul. * - Dumneata de ce te afli la Spital? - Pentru ca am condus prea repede. - Dar dumneata? - Pentru ca am trecut prea incet pe trecerea de pietoni. * - Do...... Citeste »
CARICATURA DE FLORENTIN GURAU
de Florentin Gurau
CARICATURA DE FLORENTIN GURAU de Florentin Gurau... Citeste »
Flux de stiri »
Comunicat de presa - Senatorul PNL Sorin Iliesiu
marti, 29 Oct 2013, 11:59 DECLARATIE POLITICA citita in plenul Senatului in 29 octombrie 2013 de Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu Traian Basescu: Spoliatorul PNTCD? Adevarata dreapta politica din Romania este reprezentata de Partidul National Liberal, dar si de ceea ce a mai ramas autentic in Partidul National taranesc Crestin Democrat. Disparitia partidelor istorice a fost misiunea celui mai important Mostenitor al Securitatii, asa cum a fost supranumit dl Traian Basescu de catre istoricul M...... Citeste »
Proclamatia Marelui Mars al Secuilor: Autonomie pentru Tinutul Secuiesc, dialog si pace sociala!
Azi, 27 octombrie 2013, secuii adunati intre Bretcu si Chichis, avand alaturi pe maghiarii din Transilvania si din Bazinul Carpatic solidari cu ei, avand cunostinta despre demonstratiile de solidaritate ale comunitatilor maghiare din Europa si de pe alte continente, reafirma doleanta lor istorica facuta public cu ocazia Adunarii Nationale a Secuilor de la Ditrau: - vor sa faca uz de dreptul la autodeterminare si pe baza acestui drept solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc; - revendica aplica...... Citeste »
Ion Popescu-Gopo, omagiat la Berlin la 90 de ani de la nasterea sa
Cateva dintre cele mai importante scurtmetraje de animatie pentru care Ion Popescu-Gopo a obtinut importante premii internationale vor putea fi vizionate de publicul berlinez la 31 octombrie, in cadrul unei seri omagiale organizate de ICR Berlin cu prilejul implinirii a 90 de ani de la de la nasterea cineastului. Vor fi proiectate scurtmetrajele 'Scurta istorie' (1957) . 'sapte Arte' (1958) si 'Homo sapiens' (1960), precum si filmul de lungmetraj 'S-a furat o bomba' (1962). Evenimentul este orga...... Citeste »
Corlatean: Asigurarea surselor de finantare din fonduri UE, esentiala pentru Strategia Dunarii
Forumul Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, organizat la Bucuresti, a demonstrat ca exista vointa politica pentru implementarea Strategiei, in continuare fiind necesare actiuni mai bine coordonate si proiecte integrate, a declarat marti ministrul de Externe, Titus Corlatean, la inchiderea reuniunii. Aceste doua zile de munca intensa in cadrul Forumului anual al Strategiei Dunarii au constituit un eveniment, care a trasat un curs care cu siguranta va influenta abordarile noastre comun...... Citeste »
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Istanbul cu omologul japonez, Shinzo Abe
Primul-ministru Victor Ponta s-a intalnit marti, la ceremonia de inaugurare a tunelului submarin Marmaray din Istanbul, cu omologul sau japonez, Shinzo Abe. Victor Ponta a salutat prezenta companiilor japoneze in Romania si a discutat cu omologul sau japonez o serie de proiecte in domeniul infrastructurii, al situatiilor de urgenta si pregatirii in caz de evenimente naturale majore , se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de presa al Guvernului. seful Executivului roman a prezentat premie...... Citeste »
Expozitie dedicata voievodului Serban Cantacuzino, la Muzeul National Cotroceni
Expozitia Io Serban Cantacuzino voievod, din mila lui Dumnezeu domn si obladuitor al Ungrovlahiei - o domnie intre traditie si inovatie se va deschide, marti, la Muzeul National Cotroceni. Actiunea este dedicata aniversarii a 325 de ani de la tiparirea Bibliei in limba romana si de la sfarsitul domniei lui Serban Cantacuzino, la data de 29 octombrie 1688, cand voievodul s-a stins din viata. Organizata de institutia gazda in colaborare cu Patriarhia Romana, Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblio...... Citeste »
Turcia inaugureaza Marmaray, primul tunel între Asia si Europa pe sub Bosfor
Liderii turci au inaugurat marti la Istanbul primul tunel feroviar pe sub Bosfor, Marmaray, unul dintre megaproiectele urbane contestate ale premierului islamo-conservator turc Recep Tayyip Erdogan, relateaza AFP. Numit 'santierul secolului' de catre autoritatile turce, Marmaray, un tunel cu o lungime de aproape 14 km, leaga de acum in patru minute cele doua continente separate de stramtoarea Bosfor. 'Marmaray, care a fost un vis timp de 150 de ani, a devenit in cele din urma realitate', a decla...... Citeste »
Volumul "Coroana în societatea româneasca", de Ioan-Luca Vlad, lansat la MNIR
Volumul Coroana in societatea romaneasca. De la 10 mai 2012 la 10 mai 2013 , de Ioan-Luca Vlad, care prezinta cronologic principalele activitati ale Casei Regale a Romaniei in decursul unui an, a fost lansat, luni, in Sala Lapidarium a Muzeului National de Istorie a Romaniei. Irene Arsene, manager Curtea Veche Publishing, a afirmat ca lucrarea este o cronica a evenimentelor care se intampla la Casa Regala. Relatia dintre noi si rege nu poate fi decat una de iubire, iar daca aceasta relatie exist...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page