Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1097 - 12 Octombrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Sub inconfundabila bagheta a celui mai nepregatit presedinte din istoria tuturor timpurilor, vremurilor si... anotimpurilor suntem supusi unui adevarat tsunami mediatic in care adevarul este ignorat cu desavarsire sau este rodul comenzilor venite din partea anumitor grupuri de interese sau direct de la ocupantul Biroului Oval, situat la 1600 Pennsylvania Avenue din Washington, DC. Pentru mesianica faptura nu exista alt adevar, decat adevarul ......Citeste »
Editoriale »
JURNALISMUL ESTE O MESERIE PENTRU SUFLETE TARI!
de Mariana Cristescu
De obicei, orice lansare de carte este o sarbatoare – sau asa ar trebui sa fie. Ca un botez al unui prunc. Depinde, insa, si de carte. Cand cartea se constituie in oglinda unei realitati sfasietoare, iesirea in lume – si din sine – a autorului sta mai degraba doar sub semnul bucuriei intalnirii cu convivi uniti de aceleasi idealuri. O carte de publicistica trebuie sa fie, in vremea noastra mai ales, dincolo de un volum de biblioteca, spre lectura in clipe de ragaz, un document al timpului, o fil...... Citeste »
Bibliometria actuala
de Andrei Marga
de Andrei Marga De aproape un deceniu s-au introdus si in Romania metode cantitative de evaluare a prestatiei in cercetarea stiintifica. Revistele si editurile sunt, fiecare, cotate si ierarhizate, iar performantele autorilor sunt evaluate dupa efectivul de lucrari, locul in care au fost publicate, citari si alte criterii de acest fel. Sistemul a aparut in SUA, in contextul in care s-a trecut la noi organizari universitare - „universitatea antreprenoriala si „universitatea de cercetare stiintifi...... Citeste »
GUVERNANTI ROMANI, APARATI TRANSILVANIA! APARATI-VA TARA!
de Lazar Ladariu
I-am vazut! Uluita, i-a privit, in deznadejdea si durerea lor cuprinsi, o Romanie intreaga! Sunt umilitii si obiditii tarani romani din Nadasul Aradului, satucul acela devenit bataia de joc a unor smecheri, ajutati de niste oameni ai legii corupti, prinsi in hora imbarligarilor unor scenarii rocambolesti, in mafia postdecembrista a retrocedarilor in stil romanesc”. Adica, mai pe intelesul tuturor, in stil mafiot! Durerea lor, sora cu disperarea, a facut inconjurul unei tari intregi. Disperati, t...... Citeste »
GALATI-SHANGHAI-JILAVA, VIA B.N.R.&CO
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Un fenomen nemaiintilnit, insotit de valuri seismice (peste o suta in ultimele 2 saptamini), tine intr-o atmosfera de film horror localitatea Izvoarele din Galati. Zgomotele subterane misterioase si miscarile solului au semanat panica in rindul celor o mie de locuitori. Scoala, Biserica si casele s-au fisurat, miscarile seismice intensificindu-se indeosebi noaptea. Parca fierbe pamintul, se ridica la suprafata, ca si cum ceva ar vrea sa iasa si nu poate, apoi se retrag...... Citeste »
Comunicat de presa - Sorin Iliesiu (PNL)
de Sorin Iliesiu
marti, 8 Oct 2013, 11:32 • Comunicate DECLARATIE POLITICA citita in plenul Senatului marti, 8 octombrie 2013, de Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu Scrisoare deschisa catre membrii Parlamentului din Ungaria si catre deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania Stimati colegi maghiari, In 12 martie si 22 mai a.c. am citit in plenul Senatului Romaniei aceeasi declaratie politica redactata sub forma unei scrisori deschise adresata catre domniile voastre, publicata in respectivele ...... Citeste »
Politica »
Ce forma de guvernamânt li s-ar potrivi românilor?
de George Petrovai
Ce a fost stim cu totii (unii am suferit intreaga grozavie a evenimentelor ante si postdecembriste, altii nu, caci lichelele si oportunistii, aidoma gunoaielor, intotdeauna ies la suprafata, ceea ce inseamna ca stiu sa se descurce), ce este simtim din plin pe pielea noastra, ce va fi, cautam sa intrevedem intr-un viitor tulbure pentru grosul traitorilor pe aceste meleaguri. Dar cautarile noastre in cartea viitorului nu sunt deloc linistitoare, atata timp cat prezentul, conform nefericitei tradit...... Citeste »
Doar 4% pe pamant romanesc?... Incredibil!
de CONSTANTIN BOGOSEL
Asistam la un amplu proces de dezinformare privind proiectul minier de la Rosia Montana. Povestile triste expuse la radio si la televiziuni nu au voie sa ne afecteze. Dezinformatorii cumpara reclame TV/Radio pe bani grei, in intervale orare foarte scumpe (pe prima pozitie!), fiind siguri ca dezinformarea ii va prinde imediat pe romani. Ei isi fac bine treaba prin gurile infometate ale sarmanilor zonei. Acestia, pentru cativa arginti”, se lasa manipulati de catre cei care doresc asa-zisul bine al...... Citeste »
ROMANIA, O PIATA FARA ECONOMIE?
Intrebarea si-au pus-o numerosi analisti, care au si argumentat ca, dupa sase ani de apartenenta la UE, Romania are o piata functionala din care lipseste tocmai economia”. Asta, in pofida celor de la UE, care, in mod demagogic, pretindeau, la vremea respectiva, ca statutul de economie de piata functionala” trebuie dobandit ca premisa a deschiderii portilor aderarii. Intr-un final, am aderat la UE. Ei, si? Cu ce ne-am ales? Cand totul a mers pe ideea: Vreti aderarea, dati economia!”. Pai, ne-am a...... Citeste »
CIANURA: Tragedia de la Certej !
de Octavian Capatina
Certej 1971, tragedia uitata a 89 de vieti ingropate sub 300 de mii de metri cubi de namol plin de cianuri Ruperea barajului iazului de decantare plin cu cianuri de la Certej: valul acid de steril a inghitit oficial 89 de oameni, neoficial a produs peste 150 de victime. Ruperea digului si alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatarii miniere Certej, Hunedoara, a provocat in zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplita tragedie pe timp de pace din anii ’70. In dosarul a...... Citeste »
Intalnirea sasilor de la Sighisoara
de Vasile LUCA
Sub auspiciile Forumului German din Transilvania, recent, a avut loc, in Cetatea Sighisoarei, o suita de evenimente care au marcat unele momente ale vietii acestei etnii de sorginte germanica, lasand posteritatii adevarate capodopere in maiestria artei constructiilor. Ramasa peste veacuri, drept marturie, sta salba cetatilor fortificate, obiceiurile, portul si dansul popular, harnicia si felul organizatoric in ceea ce priveste apartenenta meseriilor practicate pe bresle, a muncii temeinice in ag...... Citeste »
Cultura »
Ecouri de la prima sarbatorire legiferata a Zilei Limbii Române - ISTORICUL PROPUNERII UNEI SARBATORI NATIONALE A ZILEI LIMBII ROMÂNE
de Corneliu Leu
1997 - Are loc la Busteni prima Consfatuire Nationala a Intelectualilor de la Sate. In invitatia adresata Presedintelui Romaniei in exercitiu atunci, este mentionata aceasta initiativa printre scopurile Consfatuirii. Domnul Emil CONSTANTINESCU, in mesajul transmis Consfatuirii prin Consilier Prezidential, subliniaza si aceasta idee. 2004 – Are loc la Palatul Parlamentului sarbatorirea a 175 de ani de la aparitia primelor publicatii in limba romana. Revista „Albina romaneasca” primeste Ordinul Me...... Citeste »
ECOURI DE LA PRIMA SARBATORIRE LEGIFERATA A ZILEI LIMBII ROMÂNE (2)
de Corneliu Leu
IN LOC DE INCHEIERE Pentru subiectivismul celui care, provocand aceste manifestari, a avut si bucuria ca, dupa mai multi ani de efort inmobilizarea opiniei publice, sa ajunga a organiza manifestarile primului an cand Ziua Limbii Romane devine sarbatoare oficiala in calendarul politicilor culturale ale romanilor, aceasta culegere de poezie realizata in numai sase saptamani de la anuntarea evenimentului, chiar daca nu intruneste, din punct de vedere estetic, tot ce ne-am dori pentru evidentierea s...... Citeste »
DR. PAUN CORNELIA:„Florile de gânduri” ale poetului George Stroia
de DR. PAUN CORNELIA
Descoperirea unui poet roman contemporan, ridicat la inaltimea celor mai pretentioase exigente poetice este o experienta placuta, puternica, mobilizatoare. Putine sunt versurile contemporane care m-au incantat atat de mult ca “Florile de ganduri” ale domnului George Stroia. Liricul sau innobileaza sufletul si ilustreaza un inalt talent, chiar ungeniu. Poeziile domniei sale sunt luminoase, de o delicatete si o gingasie deosebita, caracteristice stilului sau poetic, inconfundabil. Sunt poezii ale ...... Citeste »
POEZII DE FLORENTIN GURAU
de Florentin Gurau
Zerouri… Tin in mana un teanc de bancnote vechi, Sfaramicioase, decolorate, mancate de molii, Cu diversi conducatori pe verso Si multe zerouri… Azi denominate si devalorizate Pentru care-n urma cu sute de ani Oamenii erau in stare sa se ucida intre ei, Sa se sfasie ca lupii infometati pentr-o halca de carne Doar, doar or putea cumpara fericire Cu multe zerouri… Imbatranim prea repede si-apoi murim Tocmai cand sa intelegem Ca iubirea, credinta si sufletul Nu se pot tranzactiona Cu hartii cu multe...... Citeste »
Cultura si credinta »
PREMIUL CEL MARE
de Benone Burtescu
...premiul chemarii ceresti , Filipeni 3, 14: Ati vrea sa primiti premiul NOBEL? dar OSCAR? dar o MEDALIE de la Olimpiada? dar insigna Ordinului...? dar Decoratia...? dar... ? Sigur ca ati vrea. PREMIUL are probabil legatura cu PRIMUL sau cu PRIMII intr-un anume domeniu. Si ce e rau in asta? Nimic rau, doar cateodata neintelegerea desertaciunii lor. Pentru stimularea vredniciei oamenilor s-au inventat PREMIILE care au starnit COMPETITIA. Aproape ca nu exista domeniu de activitate in care sa nu f...... Citeste »
Istorie »
MITOLOGIE ROMÂNEASCA: HAIDUCII
de Adrian Bucurescu
Adrian BUCURESCU Motto: La poale de codru verde Mititel focsor se vede. Nu stiu, focu-i potolit Au de haiduci ocolit… (Doina haiduceasca) Se poate spune ca haiducii sunt ultimele fapturi intrate in mitologia romaneasca, lor atribuindu-li-se si insusiri supranaturale. In subconstientul national, si astazi haiducii constituie un ideal, ei fiind cei care mai faceau dreptate, de la Mihai Viteazul incoace, pe acest greu incercat pamant. Haiducia a fost specifica mai ales Balcanilor, extinsa si in Nor...... Citeste »
De la Cititori »
Do you want to know the real story of Dracula?
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 During my travels in the north of Italy I reached even Lago Maggiore, a heaven-like place with Mediterranean climate in a hollow in the Alps. Fascinated by landscapes, the intense blue of the lake spreading towards Switzerland, the monuments in pink marble in the cemetery, flooded by wild roses, I was enjoying the chromatic show, wondering what other surprises that place could offer me. On the tortuous streets in Streza I ...... Citeste »
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE „NICOLAE DRAGAN “
EDITIA a III a 10 OCTOMBRIE 2013 - 8 DECEMBRIE 2013 ALBA IULIA - GALDA DE JOS ARGUMENT Finalitatea si impactul celor doua editii desfasurate ne motiveaza in continuarea festivalului cu intentia declarata ca in timp sa-si castige un renume atat la nivel national cat si international apreciat pentru valoarea concurentilor si modul de organizare. Daca la prima editie concurentii au fost doar din tara cea de-a doua editie a avut amploare internationala avand conurenti din RPM, USA, Canada, Israel, A...... Citeste »
Religie »
STROPI DE FERICIRE SI SANATATE
de Prof. Dumitru Buhai
(Continuare din editia precedenta) Redau din ce am citit de curand despre clorura de sodiu: sarea, care intrand in organismul nostru, absoarbe apa din sistemul circulator, iar corpul nostru cere creierului sa comande nevoia de apa, prin reactia de sete… Dupa ciorba cu sare sau friptura, tocana sau sarmale cu carne de porc cat se poate de gras, creierul comanda alerta reactiei de sete, caci apa ajuta la diluarea concentratiei de sare si, concomitent la neutralizarea otravirii corpului cu acest pr...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica, si luni in etapa a X-a a Ligii I si clasamentul competitiei: Vineri FC Brasov - Viitorul 4-0 Au marcat: A. Cristea '31, Surdu '54, Buga '78 (penalti), I. Popa '90+3 ACS Poli Timisoara - Corona Brasov 0-0 Sambata Concordia Chiajna - Astra Giurgiu 3-1 Au marcat: Welington '15, Purece '43, Cretu '79 (penalti) ; Cristescu '14 FC Vaslui - Steaua 0-1 A marcat: Piovaccari '47 Duminica Dinamo - Ceahlaul Piatra Neamt 1-1 Au marcat:...... Citeste »
Minifotbal: România a debutat cu dreptul la Campionatul European din Creta
Selectionata Romaniei a debutat cu dreptul la Campionatul European de minifotbal din Creta (Grecia), vineri, printr-o victorie cu scorul de 1-0 in fata Sloveniei, in Grupa F. Romania, care a castigat titlul continental la toate cele trei editii de pana acum ale Campionatului European, va juca un nou meci vineri, de la ora 22,00, cu Polonia, iar sambata, de la ora 10,00, va infrunta Croatia. AGERPRES (autor: Mihai Tenea, editor: A. Bunescu)... Citeste »
Minifotbal: România, pentru a patra oara campioana europeana
Romania a cucerit al patrulea sau titlu continental la minifotbal in tot atatea editii, duminica, dupa ce a invins Croatia cu scorul de 2-0 in finala Campionatului European din Creta (Grecia). Echipa antrenata de Tiberiu Lajos si-a luat astfel revansa dupa ce pierduse in grupe in fata Croatiei, cu 0-1. Tricolorii au primit medaliile de campioni europeni si trofeul chiar din partea presedintelui Federatiei Europene de Minifotbal, Razvan Burleanu. La MiniEURO 2013, Romania a invins Slovenia cu 1-0...... Citeste »
Minifotbal: Cristian Popa (capitan) - Suntem pregatiti sa ne aparam titlul european
Portarul Cristian Popa, capitanul echipei de minifotbal a Romaniei, a declarat marti, inaintea plecarii spre Cipru, gazda CE 2014, ca jucatorii s-au pregatit pentru a-si apara titlul pentru a 4-a oara consecutiv. ''Nu avem emotii, suntem pregatiti sa ne aparam titlul. Va fi foarte greu, insa avem incredere si practic pentru asta ne-am pregatit un an de zile, sa mergem acolo si sa reprezentam Romania. E o mandrie sa joci in echipamentul national al Romaniei, sa castigi si sa aduci trofee. Simplul...... Citeste »
Trei sportivi, angajati ai MAI, au promovat jocul de oina în Japonia
Doi angajati ai Politiei de Frontiera si unul din cadrul Jandarmeriei Romane au promovat jocul de oina in Japonia, in perioada 24 septembrie - 3 octombrie, sportivii romani ilustrand cu ajutorul unor exercitii demonstrative frumusetea sportului national romanesc, informeaza MAI. Trei angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au facut parte din delegatia Romaniei care a participat in Japonia la o activitate de promovare a jocului de oina, sport national romanesc. Nicolae Dobre si Bogdan Lupse, ...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Ofiterul de stare civila: „Acceptati ca statutul vostru pe Facebook sa se schimbe din celibatar/celibatara in casatorit/casatorita?” Mireasa: „Da.” Mirele: „Da.” Ofiterul de stare civila: „Sa se apropie martorii si sa dea click pe like.” * Instructorul de parasutism: - Dupa ce sariti, numarati pana la 50 si dupa trageti de inel. Ardelenii sa numere doar pana la 3 ! * Intr-un atelier de reparatii auto: - Si acum, zice maistrul catre ucenicul sau, sa invatam cum sa ne miram la deschiderea capotei....... Citeste »
Flux de stiri »
Cristian David: Fenomenul migratiei poate aduce beneficii substantiale
Fenomenul migratiei poate aduce beneficii substantiale in ceea ce priveste satisfacerea cererii de pe piata muncii atat in statele aflate in curs de dezvoltare, cat si in cazul economiilor mature, a declarat vineri ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, la New York, la reuniunea dialogului ONU la nivel inalt pentru migratie si dezvoltare. Potrivit unui comunicat al MAE transmis sambata AGERPRES, oficialul roman a oferit exemplul Romaniei care, in ultimii 10 ani, s-a co...... Citeste »
MAE: Ministrul David si-a exprimat nedumerirea, la Paris, fata de ultimele evolutii vizând aderarea României la Schengen
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, aflat in vizita la Paris, si-a exprimat vineri nedumerirea fata de recentele declaratii ale unor oficiali francezi vizand aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, afirmand ca Executivul roman are incredere ca pozitia Frantei, pe acest subiect, va fi una constructiva. David a facut aceasta declaratie la intrevederea cu ministrul delegat pentru francezii din afara granitelor, Hélene Conway Mouret, relateaza diplomatia de la Bucuresti,...... Citeste »
România la târgurile de carte de la Frankfurt si Stuttgart
In perioada 9-13 octombrie, la standul Romaniei din cadrul targului de carte de la Frankfurt vor fi lansate antologia Heimat - gerettete Zunge - Autoren aus Rumänien si volumul Die 53. Woche de Traian Pop Traian, ambele publicate la editura Pop din München, romanul Vietile paralele de Florina Ilis si volumul La inceput a fost dialogul. Grupul de Actiune Banat si prietenii , coordonat de Corina Bernic si Ernest Wichner. Scriitoarea Nora Iuga va citi din jurnalul sau Berlinul meu e un monolog , pr...... Citeste »
CORESPONDENTA: Principesa Margareta, distinsa cu medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de stiinte a Moldovei
Corespondentul Agerpres, Cornel Ciobanu, transmite: Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei a fost decorata, marti, cu medalia Dimitrie Cantemir a Academiei de stiinte a Moldovei, in timpul unei ceremonii in care principele Radu a sustinut si un discurs despre destinele Republicii Moldova si Romaniei, precum si despre viitorul european al Republicii Moldova. Distinctia i-a fost acordata Principesei Margareta in cadrul unei ceremonii festive la care au participat zeci de academicieni. Presed...... Citeste »
INTERVIU Delegatii de Tineret ai României la ONU: La New York, va fi auzita vocea tuturor tinerilor
Organizat pentru prima data in Romania in anul 2006, Delegat de Tineret la Natiunile Unite este cel mai important program international de stimulare a participarii active, in mod direct, a liderilor de tineret, prin implicarea lor in dezvoltarea de proiecte nationale de tineret privind responsabilitatea sociala si prin reprezentarea intereselor tinerilor romani direct la sediul Natiunilor Unite. Luni, echipa de delegati de tineret ai Romaniei la ONU in perioada august 2013 - august 2014, Eliza C...... Citeste »
Când vor putea românii sa calatoreasca liber în SUA
Parlamentul European a votat, recent, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o asa-numita clauza de reciprocitate in cazul in care SUA si Canada nu elimina vizele pentru romani. Cu alte cuvinte, daca cele doua tari continua sa solicite vize pentru cetatenii din statele UE, Bruxellesul ar putea decide, la randul sau, sa fie reintroduse vizele pentru americani si canadieni la intrarea in statele membre. Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea...... Citeste »
Centrul de formare SMURD de la Târgu Mures e cel mai avansat din Europa
Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa in privinta dotarii, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. El a participat la inaugurarea Centrului, a carui realizare a costat aproape 1,5 milioane de euro, impreuna cu ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, si Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania. Renovarea cladirii a fost de 310.000 euro, din care 270.000 suportate de ...... Citeste »
Olt: Umor si ciorba de praz, la Festivalul "Oltenii & ... Restu` Lumii"
Ciorba olteneasca de praz, concerte, expozitii de caricatura si concursuri umoristice, sunt cateva dintre atractiile Festivalului National de Umor Oltenii &... Restu' Lumii , eveniment care va incepe joi, la Slatina. Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca ciorba de praz olteneasca gatita la festival va fi atat de multa incat sa ajunga pentru 2.000 de portii, cantitatea fiind mai mare decat anul trecut. In 2012 au fost 1.200 de portii de ciorba de pr...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page