Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1095 - 28 Septembrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Niciodata in istoria relatiilor diplomatice intre USA si Rusia, stabilite in anul 1809, nu s-a inregistrat un nivel atat de scazut. Cred ca John Quincy Adams, primul nostru reprezentant la St. Petersburg, devenit ulterior al saselea presedinte al Statelor, pe atunci, Unite ale Americii nu putea anticipa ca, la peste 200 de ani de la acel eveniment, relatiile bilaterale vor cunoaste un declin atat de pregnant. Ma gandesc ca in urma cu 50 de an......Citeste »
Editoriale »
Pontificatul lui Francisc
de Andrei Marga
La sfarsitul saptamanii trecute, publicatii precum „The Telegraph sau „La civilta cattolica anuntau interviul cu Papa Francisc si rezumau ceea ce considerau a fi nou. Este limpede ca dupa sase luni de pontificat incep sa ia forma explicita schimbarile ce intervin in abordarea Bisericii, societatii si lumii odata cu noul pontif. Fiind vorba de o institutie cu pondere majora in viata umanitatii, interesul pentru pontificat ramane, fireste, mare, chiar si in aceasta epoca de secularizare a constiin...... Citeste »
ROMÂNIA TRECE PRIN FOC, PRIN ALTFEL DE SPANGI SI BAIONETE
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero De cind am auzit ca se clatina preafericitul paravan cibernetic al „feisbucului”, ma incearca un plins amar. Unde-si vor mai afisa obsedatii lanturile de un kil si muschii cu steroizi, iar paparudele silicoanele cit dovlecii si magaziile cu lucruri stricate si murdare? The Daily Mail relateaza ca milioane de utilizatori din S.U.A., Marea Britanie, alte tari ale lumii, printre care si Romania, au renuntat la serviciile feisbuc si si-au sters paginile, in urma dezvaluiri...... Citeste »
Cronicarii epocii lui Mihai Viteazul confirma constiinta originii, credintei, limbii comune si unitatii de neam a românilor
de Ionut Tene
Cronicarii epocii lui Mihai Viteazul confirma constiinta originii, credintei, limbii comune si unitatii de neam a romanilor. E ciudat si nestiintific cum majoritatea istoricilor romani contemporani si autorii manualelor alternative finantate de miliardarul G. Soros sustin ca in epoca lui Mihai Viteazul nu exista o constiinta clara a originii si unitatii de neam a romanilor. Pe acestia ii putem combate cu cronicarii epocii care anuleaza pseudo-teoria istoricilor contemporani, care sustin nejustif...... Citeste »
[Corespondenta NapocaNews de la funeraliile militarului Vasile Claudiu Popa, ucis în Afganistan] “Sunt mândra de tine, eroul lui mama”
Evenimente, Stirea zilei | 28-09-2013 17:37 Acestea au fost cuvintele unei mame cu inima sfasiata de plecarea parca prea devreme, la numai 28 de ani, a unui erou si fiu, VASILE-CLAUDIU POPA, dintre cei dragi. Astazi, la Alba Iulia, a fost inmormantat eroul national slt. (post-mortem) Vasile Claudiu Popa, care pe data de 22 septembrie si-a pierdut viata in Afganistan. Suflarea i-a fost curmata de explozia unei bombe artizanale, care l-a surprins in timpul unei misiuni de patrulare pedestra impreu...... Citeste »
Balul tortionarilor
de Vlad Mixich
Romania este tara mea. Romania este tara in care, in ultimii 20 de ani (!), o institutie oficiala a statului a organizat un bal pentru tortionari. Un bal al celor care ne-au chinuit profesorii si medicii, al celor care ne-au ucis matematicienii si artistii. Nu e nicio metafora aici: colonelul Ion Ficior, fostul comandant al lagarului de munca silnica de la Periprava, a povestit ca “fostii comandanti de penitenciare comuniste se intalneau la un fel de bal organizat de Administratia Nationala a Pe...... Citeste »
Politica »
EUROPA D-NEI MERKEL
de Viorel Roman
Jumatate din ajutorul social din intreaga lume se acorda in Europa, unde traieste 7% din populatia globului, care produce circa o patrime din marfurile si serviciile din lume. Odata cu introducerea EURO salariile au crescut in Italia cu 35%, Franta 27%, Spania 25%, Germania 5%. Pensia e in Grecia 96% din salar, Spania 82%, Italia 68%, Franta 52%, Germania 39%. Cresterile se fac pe seama bugetelor capusate mai mult decat volumul impozitelor, asa ca state cu familii bogate sunt falimentare, iar fa...... Citeste »
Germania a ales !!!
de Viorel Baetu
Angela Merkel obtine o victorie zdrobitoare de Viorel Baetu Astazi poporul german s-a prezentat la urnele de votare. Deci intrebarea: Cine cu cine voteaza? S-a rezolvat pentru urmatorii patru ani. Duminica trecuta CSU (Uniunea Crestin-Sociala), in frunte cu Horst Seehofer a obtinut o victorie absoluta in Bavaria. Deci in urmatorii 4 ani CSU va conduce singura destinele bavarezilor, celelalte partide trebuind sa se multumeasca cu rolul de opozitionisti fara putere, sub mottoul „Cainii latra carav...... Citeste »
Cultura »
SAIZESCU – CEL ISTET CA UN PROVERB
de Corneliu Leu
Corneliu LEU Am intarziat putin, fata de rigorile tipografice la octogenara aniversare de anul trecut si, ne mai apucand sa public aceasta prefata pe care mi-a cerut-o pentru ultima sa carte, mi-am spus cu naiva inconstienta ca, arta fiind nemuritoare, nu-i nimic : o voi publica anul acesta pe 14 noiembrie cand Geo m-ar fi ajuns din urma cu cei 81 de ani. Si iata ca soarta nu-mi mai lasa alta varianta decat, depasind durerea, de a-l ajunge eu candva ! Este omul despre care pot sa spun in deplina...... Citeste »
ZIUA LIMBII ROMÂNE LA MONTREAL
de Anca Sarghie
(Continuare din editia precedenta) Cuvantul rostit de Ala Mindicanu, presedinta asociatiei Comunitatea Moldovenilor din Québec, membra activa a Miscarii de eliberare nationala din Basarabia in perioada 1988-1991, coordonatoare a Asociatiei Culturale Romane, a avut rol explicativ pentru intelegerea semnificatiei profunde a evenimentului, amintind asistentei despre circumstantele in care a fost luata istorica decizie a legislativului moldovenesc prin care a fost legiferata revenirea la scrierea cu...... Citeste »
Colocviile „Cuvântul liber” – „Punti de lumina”, editia a III-a
Miercuri, 25 septembrie, cu incepere de la ora 16, in sala „Nicolae Tonitza” a Hotelului „Continental”, va avea loc o noua serie de manifestari sub genericul Colocviilor „Cuvantul liber” – „Punti de lumina”. Editia a treia se desfasoara sub patronajul Despartamantului ASTRA al judetului Mures, al Ligii Scriitorilor Romani de Pretutindeni, al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania, al Asociatiei „Maris Dava” si al revistelor „Vatra Veche” din Targu-Mures si „Expresia” din Sidney, Australia...... Citeste »
EXPOZITIE DE GRAFICA - EDUARD RUDOLF ROTH
de George ROCA
George ROCA prezinta: EXPOZITIE DE GRAFICA - EDUARD RUDOLF ROTH In perioada 30 septembrie–19 octombrie 2013, la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Sediul Central (str. Tache Ionescu nr. 4, langa Piata Amzei) va fi deschisa Expozitia de grafica a artistului Eduard Rudolf Roth. Vernisajul va avea loc marti, 1 octombrie 2013, la ora 17.30, in Sala „Mircea Eliade” a Bibliotecii, cu participarea extraordinara a actorului Dorel Visan. Microrecital Roxana Moisanu (harpa celtica). Prezinta: Costin Tuch...... Citeste »
LIRA TRACA, un proiect sustinut de UZPR
de Madalina Corina Diaconu
LIRA TRACA, un proiect sustinut de UZPR. Recital de cobza la Targul Anticarilor In fata Primariei Sectorului 2, a avut loc, timp de o ora, un concert insolit intitulat „La usa oborului”, sustinut de rapsodul cobzar Ion Creteanu din Voineasa si prezentat de Miron Manega, membru UZPR. Recitalul face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Lira Traca”, demarat in 2010, sub egida Academiei Romane, tot printr-un concert cu Ion Creteanu. Proiectul, initiat de jurnalistul si scriitorul Miron Maneg...... Citeste »
Despre formele cerului si imaginea constiintei – „Ilinca”, proza scurta de Victorita Dutu
de Octavian D. Curpas
Motto: “In mine e doar cer, e doar cer.” In volumul de proza scurta „Ilinca”, Victorita Dutu aduce in prim plan simbolul incriptat. Ermetismul pe de o parte si profunzimea acestei proze pe de alta parte, se concretizeaza in expresia ampla, dar si in concetrarea de idei in care cuvintele si simbolurile izbucnesc dintr-un spatiu ascuns, uman si infinit in acelasi timp. Concizia Victoritei Dutu reflecta o constiinta nelinistita, complexa si vasta, aflata in cautarea unei lumi superioare celei exist...... Citeste »
Cultura si credinta »
"... o VREME ca ACEASTA..."
de Benone Burtescu
... o vreme ca aceasta... - zicere biblica -, se potriveste, dar diferit, oricarei vremi a istoriei neamului omenesc. Este VREMEA ZILELOR NOASTRE mai altfel, mai deosebita decat celelalte vremi pentru a fi mentionata si subliniata in mod particular? Chiar daca ar fi si numai la fel ca una din celelalte vremi trecute este destula motivatie a fi remarcata si ea pentru ca ne apartine noua, suntem implicati in ea. Parerea mea este insa ca VREMEA ACEASTA in care traim noi este un fel de cumul al tutu...... Citeste »
De la Cititori »
CENTENAR COMEMORATIV - Ilarie Chendi (1871-1913)
de Stoica Ion- Moreni
Ilarie a fost fiul lui Vasile Chendi, preot, si al Elizei (n. Hodos). Urmeaza clasele primare la Bandul de Campie, iar apoi Gimnaziul Evanghelic German din Medias si Sighisoara, (actualul Liceu „Josef Haltrich”), locuind in acelasi oras. Intre 1891-1894 frecventeaza Seminarul Teologic din Sibiu, iar intre 1894-1898 Facultatea de Litere de la Universitatea din Bucuresti. Colaboreaza apoi, la Sibiu, la redactarea Enciclopediei romane a lui Corneliu Diaconovici, dupa care lucreaza in redactia publi...... Citeste »
Un Rasarit de Soare pentru Fiecare Zi
de Octavian Lupu
De pe terasa hotelului priveam valurile marii cum brazdau suprafata orizontului pana departe in zare. Strigatele pescarusilor sfredeleau linistea zorilor de zi inainte de aparitia zgomotului produs de nenumaratele autovehicule ale orasului. Mirosul sarii se amesteca in bataia vantului racoros, insa totusi placut la atingere, pe masura ce rafale dinspre mare veneau asupra mea. Si amestecate cu aceste nenumarate senzatii, o multime de imagini imi veneau in minte din vremuri de mult apuse, dar care...... Citeste »
Religie »
STROPI DE FERICIRE SI SANATATE
de Prof. Dumitru Buhai
Strang in suflet stropii calzi de fericire Ce-i traiesc pe-aceasta glie ca pribeag, Cand in mine simt clipele de nemurire Si port in minte al credintei mele steag… Prof. Dumitru Buhai Am strans de-o viata intreaga stropii de fericire si bucurie in sufletul meu, ca sa-i am cu mine pentru vesnicie cu Dumnezeu…De cand m-am imbarcat in corabia timpului si calatoresc pe o mare capricioasa, care a fost adesea agitata-n furtuna, cand fulgerele - pe cerul vietii mele – loveau cu putere catargele ei, sau...... Citeste »
Sport »
FOTBAL LIGA I: Rezultatele din etapa a opta si clasamentul competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate vineri, sambata, duminica si luni in etapa a opta a Ligii I, programul celorlalte meciuri si clasamentul competitiei. Vineri Sageata Navodari - Corona Brasov 1-0 A marcat: Mera '84 Gaz Metan Medias - Universitatea Cluj 2-1 Au marcat: Todea '63, Munteanu '67 ; Borza '56 ACS Poli Timisoara - Viitorul 0-0 Sambata FC Brasov - FC Vaslui 1-1 Au marcat: Surdu '42 ; Antal '12 (penalti) Dinamo - Petrolul Ploiesti 1-1 Au marcat: Curtean '13 ; Albin '89 Duminic...... Citeste »
Fotbal: Ripensia Timisoara a eliminat pe U Cluj din Cupa României
Echipa de liga a cincea Ripensia Timisoara a produs o surpriza uriasa in Cupa Romaniei-Timisoreana la fotbal, prin calificarea in optimile de finala ale competitiei, dupa ce a invins pe Universitatea, marti seara, cu scorul de 2-1 (2-1), pe stadionul ''Dan Paltinisanu'', intr-un meci din saisprezecimile de finala. Ripensia, care a eliminat pe UTA Arad in faza anterioara, a condus cu 2-0, prin golurile marcate de Olimpiu Ciobai (13) si de nigerianul Joseph Anagor (21), cu un sut de la peste 40 de...... Citeste »
Din Comunitate »
SCRISOARE DESCHISA
Stimate Dle Patton, Numele meu este Constantin D Tudor resident in Los Angeles din 1969. Cine sunt si ce am facut - atasez. Acest mesaj il prezint nu ca reprezentant al Comunitatii Romanesti, dar sunt parte din COMUNITATE. Astazi am aflat de plecarea INOPINATA si IMEDIATA a Reprezentantei Romaniei, Dna Consul Mihaela Diaconu. Va asigur, munca depusa de Dna Consul Mihaela Diaconu in numai 7 luni a intors la 180 G - opinia comunitatii despre ce reprezinta un REPREZENTANT si ce poate sa faca un DIP...... Citeste »
DE VORBA CU SCRIITOAREA VAVILA POPOVICI din SUA
de Octavian D. Curpas
Poetei si prozatoarei Vavila Popovici stiinta i-a dat multe cunostinte, insa literatura a incercat sa o invete ce sa faca cu ele. Stiinta i-a exersat si i-a ordonat mintea, iar preocuparile artistice si literare i-au slefuit-o, atat cat s-a putut. Nascuta la Sulita, in judetul Hotin, in nordica Bucovina (actualmente Ucraina), Vavila Popovici a deprins periodic sensul cuvantului adaptare, pentru ca a copilarit in diferite orase, a schimbat mereu scolile, a pierdut si a castigat prieteni. Pentru e...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Judecatorul intreaba martora: - Sunteti casatorita? Ea ofteaza. Judecatorul dicteaza secretarei: - Nu e casatorita. Apoi intreaba martorul: - Sunteti casatorit? Martorul ofteaza. Judecatorul dicteaza: - Casatorit. * Capitanul de pe Titanic ii strange pe pasageri si le spune: - Am doua vesti pentru dumneavoastra: una rea si una buna. Pe care o vreti prima? - Pe cea rea. - In doua ore, vaporul se va rupe in doua si se va scufunda. - Si cea buna? - Vom lua 11 Oscaruri. * La telefon: - Alo? Ghicitoa...... Citeste »
Flux de stiri »
DPRRP - Scrisoarea Ministrului delegat pentru românii de pretutindeni cu ocazia Sarbatorii românilor din Republica Ceha
Dragi romani, Ziua de astazi este una importanta pentru diaspora din Cehia dar si un moment de bucurie pentru toti cei care simt romaneste. Acest eveniment cultural care si-a propus de la bun inceput, acum 4 ani, sa promoveze cultura traditionala in randul diasporei si sa-i reuneasca pe conationalii care locuiesc in Cehia, a reusit sa creeze de fapt in mijlocul Europei, la Praga, un pod cultural intre cele maluri ale Prutului prin implicarea si invitarea unor artisti renumiti din Romania si Repu...... Citeste »
DPRRP - România din diaspora – caravana culturii române în Spania
Sambata, 21 septembrie, a avut loc cea de-a treia expozitie itineranta din cadrul proiectului „Romania din diaspora – caravana culturii romane in Spania”, realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP). Proiectul finantat de DPRRP se inscrie in principala linie de actiune a Departamentului – pastrarea, afirmarea si promovarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a romanilor de pretutindeni, iar ...... Citeste »
Ambasada SUA: Începe Loteria Vizelor 2015
Ambasada Statelor Unite anunta, intr-un comunicat remis joi AGERPRES, inceperea programului Loteria Vizelor (Diversity Visa) pentru anul 2015. Programul de imigrare Diversity Visa pune la dispozitia persoanelor care indeplinesc cerinte simple, dar stricte de calificare, vize de rezidenta permanenta in Statele Unite. Romania se afla printre tarile participante la programul DV-2015. Pentru programul DV-2015 trebuie transmise electronic in perioada care incepe marti 1 octombrie 2013 si se incheie s...... Citeste »
Ministrul Corlatean a participat la evenimentul ce a marcat 20 ani de la adoptarea Declaratiei si a Planului de Actiune de la Viena
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a participat miercuri la evenimentul ce a marcat implinirea a 20 ani de la adoptarea Declaratiei si a Programului de Actiune ale Conferintei Mondiale privind Drepturile Omului de la Viena (din anul 1993), eveniment organizat in marja sesiunii a 68-a a Adunarii Generale a ONU. Potrivit unui comunicat de presa remis AGERPRES de MAE, in interventia sa, Titus Corlatean a aratat importanta acestui moment pentru domeniul protectiei si al promovarii dreptu...... Citeste »
Corina Cretu: România a primit un semnal pozitiv din partea Finlandei în privinta aderarii la Spatiul Schengen
Romania a primit din partea Finlandei un semnal pozitiv in privinta aderarii la Spatiul Schengen, apreciaza vicepresedintele PSD Corina Cretu, viceliderul Grupului Socialist din Parlamentul European. In urma intrevederii dintre premierul roman si omologul sau finlandez, Jyrki Katainen, Romania a primit un semnal pozitiv din partea Finlandei, care a apreciat progresele inregistrate de tara noastra in vederea aderarii la Spatiul Schengen, spunand ca va sustine o decizie favorabila pentru Romania. ...... Citeste »
INTERVIU Bernd Fabritius, primul sas transilvanean ales în Bundestag: M-a ajutat faptul ca sunt din România
Bernd Fabritius este primul lider al sasilor transilvaneni ales in Bundestag in urma scrutinului de duminica din Germania. Nascut in orasul Agnita (judetul Sibiu), acesta a declarat, intr-un interviu acordat, luni, AGERPRES, ca a contat foarte mult faptul ca este din Romania, tara pe care nu si-a uitat-o. Aproape lunar, Bernd Fabritius revine la Sibiu si nu uita nicio clipa ca reprezinta in Bundestag interesele a 700.000 de sasi si svabi plecati din Romania. AGERPRES: Cum a fost campania? A fost...... Citeste »
Calin Peter Netzer: `Sa faci un film în România este aproape imposibil`
Cu subventii publice reduse la jumatate in ultimii ani si dificultatea de a accesa alte surse de finantare, a face un film in Romania 'este tot mai greu', spune Calin Peter Netzer, care si-a prezentat pelicula 'Pozitia copilului' in cadrul Sectiunii Perlas a Festivalului de film de la San Sebastian, transmite EFE. 'Acum e aproape imposibil sa faci un film doar cu bani din Romania, singura optiune sunt coproductiile', a declarat pentru EFE regizorul roman, castigator al ultimei editii a Berlinale...... Citeste »
Italia: A murit Roman Vlad, renumit compozitor de origine româna
Cunoscutul pianist si compozitor italian de origine romana Roman Vlad a decedat sambata la Roma, la varsta de 93 de ani, informeaza duminica publicatia Corriere della Sera din Milano. Muzician de faima mondiala, Roman Vlad se nascuse in Romania, la Cernauti, pe 29 decembrie 1919, si se transferase in Italia la varsta de 19 ani, in 1938, obtinand cetatenia italiana in anul 1951. Roman Vlad a studiat la Academia muzicala Santa Cecilia de la Roma, pe care a absolvit-o in 1942. In perioada 1954-1955...... Citeste »
Angela Gheorghiu în "Tosca"- unul dintre cele mai mari succese ale Operei din Viena
Angela Gheorghiu a inregistrat cu Tosca unul dintre cele mai mari succese ale Operei de Stat din Viena - Viena Staatsoper, apreciaza presa de specialitate din Austria. Angela Gheorghiu a avut patru reprezentatii la Viena Staatsoper, pe 5, 8, 11 si 15 septembrie. Alaturi de ea, pe scena au evoluat Marcello Alvarez si Zeljko Lucic, la pupitrul orchestrei vieneze aflandu-se dirijorul Marco Armiliato. Spectacolele au fost sold out. Soprana si-a serbat si ziua de nastere pe 7 septembrie la Viena, ala...... Citeste »
Raport al Bancii Mondiale: 15 tari le interzic femeilor sa lucreze fara acordul sotului
Cel putin 15 tari continua sa le interzica femeilor sa munceasca fara acordul sotului, in pofida anumitor progrese realizate in sporirea egalitatii intre sexe, indica un raport al Bancii Mondiale (BM), publicat marti, relateaza AFP. 'Numeroase societati au realizat progrese, angajandu-se, incetul cu incetul, sa suprime formele persistente de discriminare impotriva femeilor, insa mai sunt multe de facut', subliniaza presedintele BM, Jim Yong Kim, in preambulul raportului, intitulat 'Femeile, afac...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page