Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1092 - 7 Septembrie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Dintre multele cerebralitati pe care omenirea a avut sansa de a le avea printre noi, in secolul al XVII-lea, mi-a atras atentia poetul si politicianul englez, John Milton (1608-1674). Se spune ca la data casatoriei a scris capodopera Paradise Lost-Paradisul Pierdut; la data trecerii in nefiinta a sotiei sale, a scris Paradise Regained-Paradisul Regasit. Personal am intemeiate dubii asupra acestor speculatii, ambele carti avand conotatii crest......Citeste »
Editoriale »
Scrisoare deschisa adresata Consiliului de Onoare al Ordinului National „Steaua României”
de Neculai Popa
In calitatea mea de detinator al Ordinului National „Steaua Romaniei” – in grad de Ofiter ma declar solidar cu demersul europarlamentarului roman dna Corina Cretu in care se solicita retragerea Ordinului National „Steaua Romaniei” – in grad de Cavaler domnului László Tokés, acordat de catre presedintele Romaniei la data de 14 decembrie 2009. Consider ca detinerea unui astfel de Ordin presupune, pe langa serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman (art. 3, alineat 1), si un comporta...... Citeste »
ACUZ!
de Mariana Cristescu
Avizul dat de Guvernul Ponta pentru proiectul de lege privind exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana a adunat, duminica, in Piata Universitatii din Capitala, peste 3.000 de protestari. Manifestantii, cu pancarte si mesaje adresate intregului spectru politic – „USL/ PDL - aceeasi mizerie”, „Jos Basescu!”, „Ponta, nu uita, tara te va blestema!”, „Coabitare pentru cianurizare”, „Ati luat spaga barosana pentru Rosia Montana”, „Uniti, salvam Rosia Montana” - cantand Imnul national „Des...... Citeste »
UN PRIETEN AL ROMANIEI – ISTORICUL AMERICAN LARRY WATTS – DESPRE CONSECINTELE TRATATULUI DE LA TRIANON PENTRU ROMANI
de Lazar Ladariu
Acuzatiile de discriminare a etnicilor maghiari din Romania, venite din partea Ungariei, se intindeau pana la Al Doilea Razboi Mondial, atunci cand regentul ungar, amiralul Horthy, instituise o politica de consolidare a perceptiei conform careia Transilvania se afla sub ocupatie romaneasca temporara si punitiva, iar etnicii maghiari din regiune nu aveau niciun viitor in afara Ungariei Mari (…) In efortul de a castiga sprijin pentru retrasarea granitelor cu Romania, Budapesta a portretizat-o sist...... Citeste »
Prof. dr. Radu Deac, "CETATEAN DE ONOARE” AL MUNICIPIULUI SIGHISOARA
de Vasile LUCA
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Consiliului Local Sighisoara a cuprins petitia domnului consilier Petru Oprean prin care propune conferirea titlului de Cetatean de Onoare” al Municipiului Sighisoara d-lui prof. dr. medic chirurg Radu Deac, considerat in tara noastra ca cel mai important chirurg cardiac al ultimelor decenii. Profesorul doctor Radu Deac este membru titular si vicepresedinte al Academiei de Stiinte Medicale. Inainte de pensionare, pe taram pedagogic, a fost profesor univ...... Citeste »
Politica »
CÂMPENI
de Vavila Popovici
„Avem o tara unde au stapanit odata/ Vitejii daci, barbati nemuritori./ Si unde stau de veacuri laolalta/ Izvoare, vai si munti cu fruntea-n zari.” Radu Demetrescu Gyr (Continuare din editia precedenta) Tata avea o masina marca Ford cu care se deplasa si de multe ori ne lua si pe noi, pe mama si pe mine, spre Abrud sau spre Rosia Montana. Conducea, oprea masina, ne dadeam jos, ne mai plimbam prin paduri si tata ne facea poze. Paseam prin padurile de conifere, ne odihneam cand descopeream cate o ...... Citeste »
PARALELA 45/13 - DIN LAGARUL SIBERIEI ÎNGHETATE ÎN AZILUL DE NOAPTE AL UE…
de Magdalena ALBU
Magdalena ALBU In memoria bunicului meu CRETU GHEORGHE, decorat cu Ordinul „Coroana Romaniei de catre Regele Mihai Mai, 1945... Sub rafala de gloante a razboiului inept, pacea isi anunta, cel putin la nivel simbolic, existenta. Cu toate acestea insa, peste zgomotul de sirena al vietii batea cu un dangat sec si nepasator moartea... In Muntii Tatra si Matra se lupta cu inversunare, ca si cum nimic nu avusese loc la masa tratativelor de moment ale istoriei, impotriva unei agresiuni militare inceput...... Citeste »
Lumea, incotro!?
de Ioan Husar
Si in 2013, cat si in anii care urmeaza, lumea traieste si va trai tot mai periculos din toate privintele: economic, social, politic, mediu, clima, demografic, sanatate publica, alimentatie, inflatie, somaj etc. Se intocmesc tot mai multe rapoarte de risc, care nu sunt deloc linistitoare in privinta planetei Pamant si a oamenilor ce o populeaza. Rapoartele de risc sustin si demonstreaza ca traim intr-o lume periculoasa, chiar foarte periculoasa. Acesta este mesajul celor doua rapoarte publicate ...... Citeste »
ROSIA SPONTANA GOLD CORPRATION
de Ilie Chelariu
Ilie CHELARIU Cine-a zis ca Rosia romaneasca nu explodeaza? Daca ne gandim la vorbele lui Petre tutea, cum ca, pe-aici, o mana de tarani a tinut in sah imperii, nu va mai mirati, avem un trecut agitat, cu multe ecologizari de imperialisti iubitori de aur! La douazeci si trei de ani de la Marea Plecare cu Elicopterul, o noua generatie de tarani cu o mana pe plug, una pe palos si alta pe tastatura – tanara, ecologista, harnica si nepartinica – a pus mana pe sapa si adanceste un sant intre partidel...... Citeste »
Cultura »
Carti noi - MARIANA CRISTESCU - „Timpul iubirilor”
de Lazar Ladariu
„Acum, cand totul se naruie in jur, e timpul jertfei de sine si al iubirilor fundamentale. Calea e lunga si scara inalta” – scrie Mariana Cristescu in cele cateva cuvinte „In loc de prefata” la noua ei carte, „Timpul iubirilor” (Editura „Nico”). Un titlu – capcana, oarecum inselator, intr-adevar, intr-un moment al existentei romanesti, in care, asa este, „totul se naruie in jur” intr-un timp al „jertfei de sine”. De fapt, este o vreme a implicarilor responsabile si necesar benefice prin dragoste...... Citeste »
ARHITECTUL DIVIN ESTE DUMNEZEU: TATAL MEU
de Prof. Dumitru Buhai
Dumnezeu si-a pus Sigiliul Sau peste mine inca din pruncie, Cind m-a luat de mana, ca un Tata Bun, iar eu L-am urmat, Pornind cu El pe carare, iar Cuvantul Lui mult m-a mangaiat, Cand mi-a spus mie ca-mi este Tata de-o viata si-o vesnicie!... El si- semnat pe inima mea de copil orfan Numele Lui Sfant, Ca sa-L am ca dar si adeverinta c-am fost infiat pentru vesnicie! De-atunci - stiu bine - port Sigiliul in mine, ca viata pe pamant Sa-mi fie – la bine si la-ncercare – doar o raza de soare de bucu...... Citeste »
O întîlnire fara argumente pentru citirea sufletului.- Carmen Doreal – Întîlnire fara argumente, Editura Fides, august 2013
de Ionut Caragea
Infrumusetata de dorul/rodul real al cuvintelor, dupa „O altfel de ninsoare“, in care „altcineva locuieste/ pe dinauntru/ ireversibil“, Carmen Doreal ne face partasii jurnalului sau liric: „jurnalul meu de poeta/ ma risipeste peste inima ta/ la limita serii/ mizind pe o singura noapte“. Cititorul se regaseste de cele mai multe ori in postura de iubit sau confident asezat „La masa tacerii“, privind „asfintitul… o rana/ din care/ o umbra a plecat“. Poezia, in cazul de fata, este o tandra resemnare...... Citeste »
Cultura si credinta »
Nici "ELECTRA", nici "BIG BANG-UL"
de Benone Burtescu
La prima vedere, sau mai bine zis auzire, suna frumos Din jale se intrupeaza ELECTRA sau mai modern Big Bang-ul existentei. Supuse adevarului si chiar doar unei simple ratiuni, suna insa a doaga. Daca ar fi introduse in ecuatiile realitatii primare s-ar dovedi de tot ridicolul. Ar fi nevoie de jale, mare jale pentru a se intrupa Electra si jalea nu ne putem plange ca ar lipsi, dar Electra nici gand sa se intrupeze. Mai mare jale decat de la Nistru pan' la Tisa tot Romanul plansu-mi-s-a sau munti...... Citeste »
De la Cititori »
DESPRE CRITICA SI AUTOCRITICA
de Marina Glodici
Marina GLODICI Una dintre cele mai intalnite atitudini din societate este critica, iar cea mai putin uzitata este autocritica. Unii sustin mult spiritul critic. Spun ca fara acesta nu se poate realiza nimic si ca este o mare nevoie sa il ai mai ales cand vorbesti despre domeniul politic. Si nu ii contrazic in totalitate, insa critica trebuie sa aiba intotdeauna un fundament obiectiv, si un stil pertinet, adecvat unei societati care a evoluat din punct de vedere al relatiilor sociale si nepartini...... Citeste »
Aurel Vlaicu (1882 - 1913) -100 de ani de la moarte- (I)
de Stoica Ion- Moreni
Aurel Vlaicu (n. 19 noiembrie 1882, Bintinti, langa Orastie, judetul Hunedoara - d. 13 septembrie 1913, Banesti, langa Campina) a fost un inginer roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. In cinstea lui, comuna Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu. A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orastie, care din 1919 incoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu , luandu-si bacalaureatul la Sibiu in 1902. Si-a continuat studiile ingineresti la Universitatea din Budapesta s...... Citeste »
Nici fond, nici forma – Vladimir Pustan
de Vladimir Pustan
Nimeni nu se mai indoieste ca necredinta, aproape generalizata azi in Europa si SUA, isi are radacinile in secolul XVII, si a pornit ca o reactie a scandalului unui Dumnezeu impus si al unei religii fortate. Acel ”compelle intrare„ a lui Augustin luat din Scriptura, ca strigat al imparatului ce-si dorea masa plina cu invitati (siliti-i sa intre), a justificat atat inchizitia cat si politica sabiei. Aceasta desi Ioan Gura de Aur stipulase clar faptul ca acela care ucide sau forteaza un eretic com...... Citeste »
Religie »
SALVAREA OMENIRII SECOLULUI XI LA RASCRUCE ESTE: SPRE MANTUIREA ÎN HRISTOS
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Si i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino si vezi. ” (Ioan 1, 45) „… venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos)” (Ioan 1, 40-41) „Si (Iisus) le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi fac...... Citeste »
Sport »
Programul etapelor a saptea si a opta ale Ligii I
Liga Profesionista de Fotbal (LPF) a anuntat, luni, pe site-ul oficial, programul partidelor din etapele a VII-a si a VIII-a ale Ligii I, care se vor desfasura in perioadele 13-16 septembrie si 20-23 septembrie. Programul celor doua etape este urmatorul: Etapa a VII-a Vineri, 13 septembrie Ceahlaul Piatra Neamt - FC Brasov, ora 19.00 Pandurii Targu Jiu - Dinamo, ora 20.30 Sambata, 14 septembrie Steaua - Sageata Navodari, ora 19.00 Duminica, 15 septembrie Corona Brasov - Gaz Metan Medias, ora 17....... Citeste »
Din Comunitate »
Festival Romanesc in Colorado
Festival Romanesc in Colorado... Citeste »
Apel umanitar din partea unui student roman aflat in Statele Unite
Ma numesc Botezatu Razvan si sunt din Targu Ocna, Bacau. Anul trecut, dupa ce am terminat liceul, am venit aici in State ca sa imi continui studiile superioare. Am venit cu VISA F-1 la Calvin College si momentan am statut de student international si nu de cetatean American sau rezident permanent. Scoala imi acopera jumatate din costuri prin burse, iar de rest se ocupa un sponsor roman. Acum cateva luni am primit veste de la acea persoana ca nu ma mai poate ajuta cu plata costurilor datorita unei...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Discutie intre soferi: - Care crezi ca este visul fiecarui sofer? - Sa stea trenul si sa treaca masinile… * Un tip darama cu masina 13 garduri, calca 5 persoane, proiecteaza un camion in zid si se opreste intr-un copac. Dupa 3 zile se trezeste la spital: - Ei, doctore, cum e? - Am rezultatele analizelor… In alcoolul dumitale am gasit 3 picaturi de sange. * Doi barbati discuta: - Dragul meu, am auzit de accidentul tau… Cum s-a intamplat? - Simplu: traversam strada si un nenorocit de sofer m-a lov...... Citeste »
Flux de stiri »
MESAJUL MINISTRULUI DELEGAT PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI CRISTIAN DAVID DE ZIUA LIMBII ROMÂNE
31 august 2013 Dragi romani, Ziua de astazi este dedicata sarbatoririi Zilei limbii romane, moment aniversar in care tin sa reamintesc ceea ce spunea acum mai bine de un secol marele nostru poet Vasile Alecsandri: „Limba este cartea de noblete a unui neam”. Ea este unul dintre cele mai importante elemente identitare ale noastre, este factorul care ne uneste, care ne da constiinta destinului istoric comun. In aceasta zi solemna, mai mult ca oricand, romanii din toate colturile lumii, simt ca limb...... Citeste »
Discursul ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, d-l Cristian David, la
Academia de stiinte a Moldovei, in deschiderea sedintei solemne consacrata sarbatorii nationale „Limba noastra cea romana“ Domnule Presedinte al Academiei, onorati membri ai Academiei, doamna ministru , doamnelor si domnilor, onorata si distinsa audienta. Este un moment extrem de important si onorant pentru mine de a ma afla astazi aici in fata dumneavoastra cu prilejul sarbatoririi zilei Limbii Romane, care pentru prima data se serbeaza in acelasi timp in Romania si in Republica Moldova. Sentim...... Citeste »
Ponta: Beatificarea lui Vladimir Ghika, o sarbatoare a Bisericii Catolice si o bucurie pentru români
Premierul Victor Ponta a declarat ca monseniorul Vladimir Ghika a fost un mare spirit european , care a refuzat compromisul cu totalitarismul, iar beatificarea acestuia, care are loc sambata, este o mare sarbatoare pentru Biserica Catolica si un prilej de bucurie pentru toti romanii. Regret faptul ca fizic, nu pot fi alaturi de dumneavoastra intr-un moment atat de important cum este beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, care si-a dedicat viata in intregime lui Dumnezeu, semenilor aflati in ...... Citeste »
Cardinalul Angelo Amato: Beatificarea lui Vladimir Ghika - un semn profetic de reconciliere si pace
Trimisul Papei Francisc la ceremonia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor, a calificat, sambata, evenimentul de la Bucuresti drept un semn profetic de reconciliere si pace . Beatificarea de astazi reprezinta un semn profetic de reconciliere si pace, ca amintire a unui timp care nu trebuie sa se repete si ca angajare a unui viitor de speranta, de comuniune frateasca. De astazi Biserica ingaduie cultul public liturg...... Citeste »
Aproximativ 500 de persoane protesteaza la Universitate împotriva exploatarii de la Rosia Montana
Aproximativ 500 de persoane protesteaza miercuri, pentru a patra zi consecutiv, in Piata Universitatii, impotriva exploatarii de la Rosia Montana si a gazelor de sist. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, circa 100 de jandarmi asigura ordinea la acest protest neautorizat. El a mentionat ca pana in prezent nu s-au inregistrat incidente. Cateva sute de persoane au manifestat si duminica, luni si marti in Capitala impotriva exploatarii miniere de la Rosia Mont...... Citeste »
Rusii de la Oil Gas Trade vor sa cumpere Oltchim si Arpechim la pachet si sa investeasca 300 milioane euro
Compania rusa Oil Gas Trade LLC vrea sa preia combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si rafinaria Arpechim si sa investeasca ulterior o suma de 300 de milioane de euro in formula integrata a combinatului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. Ministrul de resort, Varujan Vosganian, s-a intalnit miercuri cu reprezentantii companiei. La discutii au participat si administratorii judiciar ai Oltchim, Gheorghe Piperea si Niculae Balan. Oltchim se afla in procedura de insolventa di...... Citeste »
LAPAR: Agricultura României, în pericol de faliment
Agricultura Romaniei se afla, in acest moment, in pericol de faliment, iar pentru remedierea situatiei este nevoie de o abordare politica responsabila, un management performant, precum si de un Minister al Agriculturii responsabil de viitorul agricultorilor, potrivit unei scrisori deschise adresata de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) presedintelui Romaniei, Traian Basescu, premierului Victor Ponta, precum si altor oficialitati. 'Desi din punct de vedere agrometeorolo...... Citeste »
MAE rus: O lovitura militara în Siria prezinta un risc nuclear
O interventie militara occidentala in Siria reprezinta o amenintarea pentru securitatea nucleara a regiunii, a declarat miercuri, la Moscova, purtatorul de cuvant al MAE rus, Aleksandr Lukasevici. 'O operatiune militara impotriva acestei tari poate sa loveasca obiective sensibile din punct de vedere al securitatii nucleare si neproliferarii nucleare', a spus Lukasevici, citat de RIA Novosti. 'Daca o racheta loveste, voit sau din intamplare, reactorul miniatura sursa de neutroni (MNSR) care se af...... Citeste »
Palatul Buckingham va gazdui pentru prima oara în istoria sa un meci de fotbal
Palatul Buckingham, resedinta oficiala a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, va gazdui pentru prima oara in istoria sa o partida oficiala de fotbal, cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintarea Federatiei engleze (FA), informeaza BBC, citat de AGERPRES. Meciul va avea loc pe 7 octombrie, pe un teren provizoriu, de 100 m lungime si 60 m latime. care va fi instalat in gradina principala a Palatului, si va opune cele mai longevive echipe locale din Anglia: Civil Service FC si Polytech...... Citeste »
Vioara lui George Enescu va rasuna în capitala Portugaliei
Publicul din capitala Portugaliei va avea prilejul de a asculta, joi, sunetul viorii Guarneri del Gesu care i-a apartinut lui George Enescu, in cadrul unui eveniment realizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman de la Lisabona. Radio Romania informeaza, marti, intr-un comunicat transmis AGERPRES, ca violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail, protagonistii turneului, solisti ai Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, vor sustine joi un recital de vioara si pian la Centro Cultura...... Citeste »
Expozitie dedicata Reginei Maria, în perioada 6-7 septembrie, pe fregata ce poarta numele fostei suverane a României
Expozitia Regina Maria - istorie si destin , dedicata comemorarii a 75 de ani de la trecerea in nefiinta a fostei suverane a Romaniei, va avea loc in zilele de 6 si 7 septembrie la bordul Fregatei Regina Maria . Deschiderea expozitiei va avea loc vineri seara, in Portul Militar Constanta, la bordul fregatei, fiind urmata de un concert la bordul navei, unde invitatii vor fi intampinati de personaje in costume de epoca. Muzeul National Cotroceni, organizatorul evenimentului, informeaza intr-un com...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page