Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1090 - 24 August, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus In editia precedenta a acestor eseuri va faceam o referire la una dintre multele emanatii cerebrale ale profesorului William Robertson Davies, printre multe altele, jurnalist, eseist, nuvelist etc., care a lasat eternitatii urmatoarea filosofie: ochii vad numai ce mintea este preparata sa inteleaga - The eye sees only the mind is prepared to comprehend . Asa ca, reintors din periplul meu prin TARA care adaposteste mormintele inaintasilor, imi......Citeste »
Editoriale »
Victor Ponta:Am solicitat presedintelui în scris retragerea ordinului Steaua României pentru Laszlo Tokes
Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, la postul de televiziune B1, ca a transmis o scrisoare presedintelui Traian Basescu prin care-i solicita, la cererea unor ONG-uri, retragerea ordinului Steaua Romaniei pentru europarlamentarul Lazslo Tokes. Am primit si eu, nu stiu daca si presedintele a primit, solicitarea din partea unor ONG-uri, cele care au participat la acea scoala de la Izvorul Muresului, si prin care mi se cerea declansarea procedurii. Eu nu am facut altceva decat sa ma adrese...... Citeste »
„Cereti Unirea, si o veti avea! Dar cereti-o!”
de Mariana Cristescu
In perioada 12-16 august s-a desfasurat, la Izvoru Muresului, in judetul Harghita, a Xl-a editie a Universitatii de Vara. Organizata de Centrul Cultural Toplita, in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (Bucuresti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, sub genericul „ROMANIA SI ROMANII DE LA FRONTIERA UNIUNII EUROPENE...... Citeste »
Cine l-a influentat pe N. Ceausescu sa adauge numele dacic Napoca la denumirea Clujului?
de Ionut Tene
Oare cine l-a influentat pe N. Ceausescu sa adauge numele dacic Napoca la denumirea Clujului? Prima asezare importanta a fost intemeiata de daci. Iar prima atestare documentara a unei asezari pe teritoriul de astazi al Clujului a fost facuta de geograful grec Claudius Ptolemeu, care a mentionat aici una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia preromana, cu numele Napuca. Istoricul clujean Dumitru Protase a publicat o excelenta carte “Autohtonii in Dacia” (2000), ce aduce noi dovezi privin...... Citeste »
Petitieonline - Retragerea Ordinului ”Steaua României“ acordat lui Laszlo Tokes
Domnule Presedinte, Declaratiile publice ale europarlamentarului Laszlo Tokes sunt subiectul a numeroase reactii publice si au fost taxate de toata clasa politica din Romania ca fiind extermiste si in contradictie totala cu legea fundamentala a statului roman, Constitutia. Aceste declaratii nu numai ca promoveaza nerespectarea legilor statului roman si a tratatelor internationale, dar incita cetatenii romani de etnie maghiara sa ceara destramarea statului roman unitar si provoaca tensiuni in cad...... Citeste »
ANUNT IMPORTANT - Beatificarea Venerabilului Vladimir Ghika "Print, Preot si Martir ", nascut in 1873 - decedat la Jilava in 1954.
Arhidioceza Romano Catolica din Bucuresti, anunta pentru sambata 31 august 2013, la ora 11:00 a.m., la Pavilionul Romexpo din ( Piata Presei Libere ) beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika, in cadrul solemn al Sfintei Liturghii, ce va fi celebrata cu aprobarea Sfantului Parinte, Papa Francisc si in prezenta trimisului special, Cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregatiei pentru cauzele sfintilor. Intrarea este libera pentru toate persoanele doritoare sa participe.... Citeste »
PROGNOZELE SI CRUDA REALITATE, READAPTATE IN 2013
de Viorel Baetu
Viorel BAETU Nimic nu s-a schimbat in esenta Noi inca iubim prognozele. Mai ales pe cele bune! Prognozele ne spun cum va fi viata noastra in epoca furtului de date. Prognozele ne invata sa alegem dintre doua rele identice, pe una dintre ele. Prognozele ne arata cu cat este mai bun un Snowden decat un Ansange. Prognozele ii ridica, pe politicieni, Prognozele ii coboara, pe ceilalti. Moda prognozelor a ramas si s-a amplificat. O si mai mare multime de oameni isi castiga banii, strangand date, trec...... Citeste »
Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Limbii Române Sâmbata, 31 august 2013
Ziua Limbii Romane, instituita prin Legea nr. 53/2013, va fi sarbatorita in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate, la Accademia di Romania, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau, ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Tel Aviv, ICR Varsovia. Totodata, Ziua Limbii Romane va fi celebrata in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei, printr-o serie de evenimente organizate de Directia Generala Romanii de Pretutindeni in...... Citeste »
STIMATI CONFRATI DIN PRESA
de Corneliu Leu
Imi permit sa Va scriu sub acest antet enorm din pricina puzderiei de sigle, numai ca sa aveti dintr-o privire imaginea retelei virtuale pe care, de mai multi ani am reusit sa o stabilim pe internet in scopul afirmarii culturii romanesti si care, in acest an al promulgarii Legii 53/2013 satabilind la 31 august ZIUA LIMBII ROMANE, s-a largit cu si mai multe primarii, uniuni de creatie, agentii de presa, institutii culturale si de invatamant, organizatii neguvernamentale adunate in jurul nostru, c...... Citeste »
Primaria Municipiului CHISINAU - INAUGURAREA MONUMENTULUI ÎN MEMORIA VICTIMELOR DEPORTARILOR STALINISTE
(21 august 2013) COMUNICAT DE PRESA: Primaria municipiului Chisinau anunta ca vineri, 23 august 2013, ora 16.00, va avea loc inaugurarea Monumentului in memoria victimelor deportarilor staliniste. Monumentul este amplasat in scuarul Garii Feroviare din Chisinau si a fost realizat de sculptorul Iurie Platon. Sculptura in bronz are 3 metri inaltime, 12 metri lungime si cantareste circa 15 tone. Lucrarile de turnare in bronz a monumentului s-au realizat pe etape, la Minsk, Republica Belarus si au d...... Citeste »
Politica »
APEL PENTRU CINSTIREA MEMORIEI UNOR FOSTI DETINUTI POLITICI ROMÂNI
de Victor Roncea
Victor RONCEA (Continuare din editia precedenta) Pana acum, niciunul dintre demnitarii morti la Sighet sau fostii detinuti politici inchisi aici nu au primit titlul de cetatean de onoare. De aceea, ii propunem public primarului Ovidiu Nemes, un om care stie ca dainuirea unei comunitati se poate face numai prin pastrarea identitatii, valorilor si idealurilor sale, acordarea titlului de cetatean de onoare post-mortem pentru patru personalitati exceptionale inchise la Sighet: Iuliu Maniu, Gheorghe ...... Citeste »
Romania 2030
de Prof. dr. Viorel Roman
1) Prognozele pleaca de la premize. In ceea ce urmeaza ele sunt ale decalogului judaico-crestin. Doua miliarde de crestini sunt factorul hotarator al civilizatiei. De la ei pleaca impulsurile teologice, filozofice, culturale, politico-sociale si tehnico-stiintifice. Asa cum legiunile Imperiului Roman (singurul din cele opt la anul zero, care a supravietuit si s-a metamorfizat in Sfantul Imperiu Roman, UE, USA, NATO si decide soarta lumii) au pregatit terenul crestinismului, tot asa colonialismul...... Citeste »
In Romania sunt cei mai putini salariati din ultimii 53 de ani!
de Gheorghe Giurgiu
…Constatarea apartine statisticienilor, conform carora, tara noastra a ramas doar cu putin peste 4 milioane de salariati. Adica, la nivelul la care se situa in anul 1960! Asta, in conditiile in care, desi avem aproape 10 milioane de oameni apti de munca, care au varste cuprinse intre 15 si 64 de ani! Situatia este cu atat mai dramatica, cu cat salariatii actuali sunt singurii care platesc taxe la stat, adica doar ei sustin veniturile a peste 5 milioane de pensionari. Potrivit Ziarul Financiar, i...... Citeste »
IDEALURILE DE AZI ALE ROMÂNILOR
de George Petrovai
George PETROVAI De mirare ca romanii zilelor noastre, cu destinul lor atroce si cu istoria lor pusa pe sotii nimicitoare, inca mai au idealuri! Caci nu-i de ici-de colo sa strabati lungul si intortocheatul tunel al atator veacuri intunecoase, ca mai la urma (intr-o mana cu crucea rabdarii si resemnarii, iar in cealalta cu candela plapanda, dar mereu vie, a sperantei de mai bine) sa mananci coliva tuturor celor trei imperii megiese, care de care mai hapsan si mai al dracului cu aceste meleaguri s...... Citeste »
Cultura »
PUTEREA OPTIMISMULUI(II)
de Prof. Dumitru Buhai
(Continuare din editia precedenta) Puterea optimismului este prezenta „in dispozitia sentimentala a omului de a vedea totul in bine, de a trece peste ceea ce este dureros, de a pastra increderea in puterea binelui si a frumosului”. Optimismul este o conceptie filozofica ce subliniaza valoarea vietii, care este un dar de la Dumnezeu. Cred ca nu gresesc, cand afirm cu certitudinea, izvorata din credinta mea in Dumnezeu, ca optimismul poate ajuta pastrarii sanatatii fizice si morale, alungand batra...... Citeste »
Poezii de Stelian Platon, New York
de Stelian Platon
Bantuie sarmanii Rana mea are intonatii de copil si sabia mi-ascut in zapezi anormale. M-arunc de pe val de iluzii cu Manole in gol, unde bantuie sarmanii incalziti de alcool. Singuratatea ofera frigul si garile unde trenuri nu-si respecta plecarile; La ora fixa vine numai tarziul si sarmanilor le soarbe din sticla rachiul. Azi se mai inchide o ultima usa tusesc sarmanii-n pufaici si cenusa doar cainii le inunda casele si-i asculta cum le zornaie oasele. Oare ce zi si ce an poate sa fie de pot v...... Citeste »
Maria Tanase -100 de ani de la nastere
de Stoica Ion- Moreni
(25 septembrie 1913, Bucuresti * d. 22 iunie 1963, Bucuresti) S-a nascut in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, fiind al treilea copil al Anei Munteanu, originara din comuna Carta, judetul Sibiu (Tara Fagarasului) si al florarului Ion Coanda Tanase, din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei. Apare pe scena, pentru prima data, in anul 1921 pe scena Caminului Cultural „Caramidarii de Jos din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii Primare nr. 11, Tabacari, apoi pe s...... Citeste »
Cultura si credinta »
NICI CHIAR ASA
de Benone Burtescu
NU MERGE ASA (Faptele Apostolilor 16, 37) Crestinii adevarati sunt iubitori de oameni. De ori ce fel de oameni. Iubitori pana si de prigonitorii lor. In acelasi timp insa ei sunt constanti in a sta de partea adevarului. Pare nitel stranie atitudinea apostolului Pavel care in loc sa paraseasca inchisoarea din Filipi cat mai repede la vestea trimisa de dregatorii cetatii prin cei platiti sa-i bata pe intemnitati - ca sunt liberi sa plece - el raspunde: NU MERGE ASA! Sa vina ei singuri (adica drega...... Citeste »
De la Cititori »
MIRAJUL FERICIRII REFLECTAT ÎN OGLINDA TIMPULUI
de Octavian Lupu
„Ce este fericirea?” intreba profesorul pe elevii unei clase de liceu in timpul unei ore de filozofie. O tacere adanca se asternu peste toti fiindca nimeni nu gasea cuvinte potrivite pentru a exprima natura acestei misterioase stari mereu ravnite de catre toti oamenii din toate timpurile. Insa, dupa mai multe clipe de tacere, se auzi o voce timida de undeva din bancile din spate: „Fericirea inseamna sa poti sta fara teama fata in fata cu tine insuti si sa fii eliberat de orice fel de tensiune in...... Citeste »
Un „drum de fier” pe plaiuri transilvane... Cluj – Razboieni
de Andrei Berinde
14 August 2013 – pentru cei mai multi dintre noi, o simpla data ca oricare alta din calendar. Dar, pentru tot mai putinii pasionati ce stiu deslusi tainele captivante ale istoriei acest moment va aduce cu sine un prilej de sarbatoare si de evocare a trecutului, deoarece exact acum 140 de ani, tot intr-o zi de 14 August, orasul Cluj a incetat sa fie doar un capat de linie, transformandu-se intr-unul dintre punctele vitale ale „coloanei vertebrale a transporturilor din Transilvania” – calea ferata...... Citeste »
A fost odata un castel
de Mara Circiu
de Mara Circiu, Atlanta, Georgia A fost odata un castel nespus de frumos, cu o gradina in care te puteai plimba pe alei de nisip in diferite culori, unde puteai citi nestingherit sub umbra pinilor uriasi sau admira statuile impozante ratacite prin parc. Tablouri valoroase, oglinzi venetiene si nenumarate obiecte de arta infrumusetau castelul si viata la tara era frumoasa pentru cei ce aveau privilegiul de a numi acest castel, ACASA. In calea timpului nu se poate pune nimeni, nici macar un castel...... Citeste »
Religie »
SALVAREA OMENIRII SECOLULUI XI LA RASCRUCE ESTE: SPRE MANTUIREA ÎN HRISTOS
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Si i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino si vezi. ” (Ioan 1, 45) „… venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos)” (Ioan 1, 40-41) „Si (Iisus) le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi fac...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I si clasamentul competitiei
Rezultate inregistrate in partidele disputate, vineri, sambata, duminica si luni, in etapa a V-a a Ligii I si clasamentul competitiei: Vineri Otelul Galati - FC Brasov 1-0 A marcat: Marquinhos '82 (penalti) ACS Poli Timisoara - FC Botosani 0-1 A marcat: Tincu '17 Corona Brasov - Dinamo Bucuresti 1-1 Au marcat: Munteanu '40 / Elton '7 Sambata Pandurii Targu Jiu - Astra Giurgiu 1-3 Au marcat: Eric '6 / Ivanovski '42, '63, Morais '87 Petrolul Ploiesti - Ceahlaul Piatra Neamt 1-1 Au marcat: Hamza '6...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Intr-un salon de reanimare, toti bolnavii sunt conectati la aparatele de mentinere a vietii. Electricianul baga capul pe usa: - Baieti, luati o gura mare de aer, ca trebuie sa schimb o siguranta… * Doua tinere blonde calatoresc cu trenul. In compartiment se afla si un barbat mai in varsta, cu barba. Cele doua tinere susotesc: - Uita-te, asta-i Mircea cel Batran! - Esti proasta. Ala e mort de vreo 6-700 sute de ani. Dupa un timp intra un alt barbat in compartiment si-l saluta pe barbos: - Salut, ...... Citeste »
Flux de stiri »
Constanta: Ministrul Cristian David a lansat de la Mangalia comunitatea virtuala online `Românii de pretutindeni`
In cea de-a doua zi a Saptamanii mediului asociativ si mass-mediei de expresie romaneasca din afara granitelor tarii, organizata la Mangalia de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) in cadrul evenimentului ''Diaspora Estival'', marti a fost lansata platforma inovativa de comunicare in mediul online - Comunitatea ''Romanii de pretutindeni''. Evenimentul a avut loc in prezenta ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, initiatorul si sust...... Citeste »
România "implorata" sa restituie bisericile confiscate de comunisti (media)
Romania este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti , titreaza intr-un comentariu vineri portalul american National Catholic Register (ncregister.com), notand ca, potrivit unor congresmeni americani, a venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine acolo si sa se restabileasca proprietatile furate ale Bisericii, dar guvernul Romaniei intarzie luarea unei decizii. Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat sa incurajeze guvernul Romaniei sa r...... Citeste »
DPRRP - A patra zi la “Diaspora Estival”
Joi, 22 august 2013, a avut loc la Mangalia cea de-a patra zi din cadrul saptamanii dedicate mediului asociativ si mass-mediei de expresie romaneasca din afara granitelor tarii. Evenimentul a fost organizat de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), sub egida „Diaspora Estival” Ziua a debutat cu o dezbatere dedicata prioritatilor partidelor politice in relatia cu diaspora, unde au fost prezenti, la invitatia ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, do...... Citeste »
DPRRP - Marele festival de folclor al românilor din Voivodina, „Sân Mihai 2013”
In perioada 22 -25 august 2013, in orasul San Mihai din Serbia, se desfasoara editia cu numarul 53 a Marelui festival de folclor al romanilor din Voivodina, „San Mihai 2013“. Aceasta manifestare este sprijinita de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, cu programul de finantare Cultura – “Constantin Brancusi”. Festivalul are ca scop consolidarea interna si cresterea gradului de coeziune a comunitatii de romani din Voivodina, prin par...... Citeste »
MAE le recomanda românilor sa evite deplasarile în Egipt, pâna la restabilirea situatiei
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomanda in continuare cetatenilor romani sa evite deplasarile pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, pana la restabilirea situatiei, avand in vedere situatia tensionata din acea zona. MAE precizeaza faptul ca, incepand cu data de 14 august 2013, autoritatile egiptene au decretat starea de urgenta, iar nivelul de risc al alertei este 3 din 4 (Exista factori confirmati de risc - evitati calatoriile). Drept urmare, cetatenii romani care neglijeaza alertele de...... Citeste »
Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost transferat de la închisoare la un spital militar
Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a fost transferat joi de la inchisoare la un spital medical din Cairo unde va primi ingrijiri medicale, dupa ce un tribunal a decis eliberarea sa conditionata, a informat Ministerul egiptean de Interne, relateaza Reuters si AFP. El a fost transferat la bordul unui elicopter, de la inchisoarea Tora din Cairo la spitalul militar din Maadi, o suburbie a capitalei, a declarat un general din Ministerul de Interne. Informatia a fost confirmata de un important o...... Citeste »
Ministrul Titus Corlatean participa miercuri la o reuniune extraordinara la Bruxelles pe tema situatiei din Egipt
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, participa miercuri la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfasura la Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, reuniunea a fost convocata in regim de urgenta de Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate al UE, Catherine Ashton, ca urmare a recentelor evolutii din Egipt. Cu aceasta ocazie, ministrii vor analiza situatia din teren si perspectivele crizei e...... Citeste »
Daniel Barbu: Rosia Montana, cu sanse sa fie înscrisa pe Lista Tentativa UNESCO
Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a apreciat, marti, ca daca lucrarile de cercetare si punere in valoare a patrimoniului din Rosia Montana vor continua, peste 7-10 ani vor fi foarte mari sanse ca localitatea sa fie inscrisa pe Lista Tentativa UNESCO, acesta opinand ca asa cum arata situl in prezent nu e nicio sansa. 'Convingerea mea este ca daca ceea ce am vazut astazi (n.red.: in cadrul vizitei efectuate marti la Rosia Montana) va continua si vom avea cu adevarat circa 30 de kilometri de galeri...... Citeste »
O expozitie dedicata Marginimii Sibiului a fost deschisa la MNTR
O expozitie dedicata Marginimii Sibiului s-a deschis marti, la Sala Acvariu a Muzeului National al taranului Roman (MNTR). Expozitia, care ilustreaza trecutul si prezentul zonei Marginimii Sibiului, punand in valoare traditii si aspecte mai putin cunoscute, prin expunerea a 200 de fotografii inedite, coincide cu inaugurarea de catre institutia muzeala si Asociatia Swiss WebAcademy a unui portal web dedicat regiunii. Este o expozitie dedicata unei zone matrice pentru noi romanii, Marginimea Sibiu...... Citeste »
Arges: Se împlinesc 45 de ani de la construirea primului autoturism Dacia
Primul autoturism produs sub marca Dacia iesea de pe liniile de fabricatie ale uzinei construite la Mioveni, in judetul Arges, in urma cu 45 de ani, pe 20 august 1968. Pentru noi este un motiv de mandrie ca (...) sarbatorim 45 de ani de cand vehiculele fabricate in uzinele de la Mioveni strabat soselele lumii in lung si in larg. Aceasta istorie marcata de multe momente de cotitura, dar si de succese, este rezultatul uneia dintre cele mai lungi si mai solide colaborari dintre doi constructori aut...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page