Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1089 - 17 August, 2013 - Anul XXIII
de Pr. Chris Terhes
La initiativa Congresmenei Loretta Sanchez din Anaheim, sambata, 17 august, va fi organizat un workshop gratuit unde, cei care sunt pe cale sa isi piarda casele (foreclosure) sau doresc sa isi reduca rata lunara (mortgage) pot fi consiliati in particular de specialisti acreditati care sa le prezinte programe finantate de Guvernul American ce sa-i ajute sa iasa din aceasta situatie dificila. INTALNIREA: Sambata, 17 August, 2013, intre 8:30am - 1:00pm LOCATIA: First Presbyterian Church of Orange C......Citeste »
Editoriale »
Mesaj de ramas bun al domnului Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii
Mesaj de ramas bun al domnului Adrian Vierita, ambasadorul Romaniei in Statele Unite ale Americii... Citeste »
Din Lumea... lui Stanley Kramer (1089)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Adept fidel al profesorului William Robertson Davies, printre multe altele, jurnalist, eseist, nuvelist etc. m-am conformat uneia din multele lui cerebralitati, ochii vad numai ce mintea este preparata sa inteleaga-The eye sees only the mind is prepared to comprehend . Asa ca, desi am vazut multe in periplul meu prin TARA care adaposteste mormintele inaintasilor si desi m-am dus structurat mintal sa inteleg multe, trebuie sa va fac o sincera ...... Citeste »
ZIUA LIMBII ROMÂNE - 31 august
de Lucretia Berzintu
„A vorbi despre limba in care gindesti, a gindi - gindire nu se poate face decit numai intr-o limba - in cazul nostru a vorbi despre limba romana este ca o zi de sarbatoare. Frumusetea lucrurilor concrete nu poate fi decit exprimata in limba romana. Pentru mine iarba se numeste iarba, pentru mine arborele se numeste arbore, malul se numeste mal, iar norul se numeste nor. Ce patrie minunata este aceasta limba! Ce nuanta aparte, imi dau seama ca ea o are! Aceasta observatie, aceasta relevatie am a...... Citeste »
ÎN ÎNTÂMPINAREA ZILEI LIMBII ROMÂNE - „DACIA GRÂULUI” - O MINUNATA INTERPRETARE A DENUMIRII MOLDOVEI
de Corneliu Leu
„DACIA GRAULUI , asa s-ar traduce denumirea geografica de „Moldova , conform unui subtitlu pe cat de insolit, pe atat de minunat potrivindu-se multor cercetari si afirmatii contemporane, pe care il capata studiul publicat acum saptezeci de ani, de cunoscutul politician roman, doctorul Nicolae Lupu care, la randu-i, face referire la „Dacia preistorica a lui Densusianu, aparuta inainte cu treizeci de ani. Oricat ne-ar pune pe ganduri originalitatea afirmatiei (sau, mai bine zis, modul neasteptat i...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA - TARGU-MURES - Directia Judeteana pentru Cultura Mures
de Nicolae Baciut
Scrisoare deschisa Catre Primaria Municipiului Targu-Mures, Consiliul local, Domnul Primar dr. Dorin Florea, In numele Directiei Judetene pentru Cultura Mures, al Centrului de Studii Literare „Grigore Vieru”, al Asociatiei pentru Descoperirea si Promovarea Valorilor Culturale si Profesionale, al Fundatiei Culturale „Cezara Codruta Marica”, al Fundatiei Culturale „Vasile Netea” si al Despartamantului Central Judetean Mures al „Astrei”, va solicitam aprobarea pentru amplasarea unui grup de busturi...... Citeste »
Limba ce-o vorbim – cea mai mareata catedrala a românilor
de George Petrovai
Se spune ca era odata in Sarmizegetusa un om atat de intelept, incat putea deslusi mersul vremii din bataia vantului, lucirea stelelor si harjoneala norilor, ca pricepea soaptele vietii din ciripitul pasarelelor, din parfumul florilor si din dulcele freamat al apelor si ca fara gres isi cunostea semenii din gandurile de-abia incoltite in cugetele acestora. Iar faima-i peste mari si tari nu era intrecuta decat de bunatatea inimii lui si de extrema simplitate a vietii lui de zi cu zi. Caci din bor...... Citeste »
GRIGORE VIERU LA ÎNTÂLNIREA CU EMINESCU
de Nicolae Baciut
Pe esplanada din fata Centrului de Cultura „Mihai Eminescu”, prin grija primarului dr. Dorin Florea, a fost amplsat provizoriu bustul lui Grigore Vieru. Bustul este o lucrare in bronz, opera sculptorului albaiulian Romi Adam. El a fost donat municipiului Targu-Mures de Consiliul Judetean Alba, presedinte Ion Dumitrel, la solicitarea scriitorului Nicolae Baciut. A fost solicitata Consiliului local avizarea amplasarii sale intr-un spatiu de pe Bd. Cetatii, in fata Centrului de Studii Literare „Gri...... Citeste »
FOSTUL EROU AL EUROPEI LIBERE DIN ’89 SI PENSIA FANTOMEI
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Tocmai ce ma dumirisem cum e cu „ciorba reincalzita, cu looserii de profesie, care au luat bataie, si cu tutarii presedintelui”, cind o noua lege tinteste buzunarul cetateanului. Inainte de a merge in instanta, treci obligatoriu pe la mediator. Fie ca divortezi sau vrei sa te judeci cu megiesul pentru uluca rupta din gard, medierea e obligatorie, altfel risti amenzi usturatoare. Peste noapte au aparut 8.000 de mediatori in toata tara. Alta categorie de incasatori de ba...... Citeste »
Paramilitarii unguri îsi fac de cap în Transilvania, iar sefii statului român se balacesc la Miami si Mamaia
de Ionut Tene
Chiar ca Romania a ajuns un sat fara caini. Paramilitarii unguri se organizeaza in Ardeal si se inarmeaza pentru viitorul razboi civil, dupa modelul kosovar, pentru independenta Tinutului Secuiesc si eventuala rupere a unei parti a Transilvaniei de Tara Mama, iar reprezentantii statului roman fac bai de mare cu bona la Miami si de multime la Mamaia. Presedintele partidului extremist Miscarea pentru Ungaria Jobbik, Vona Gabor, va fi prezent sambata la tabara de vara a organizatiei de tineret a pa...... Citeste »
De ce sunt de acord cu instituirea starii de urgenta în judetele Harghita, Covasna si Mures
de Ionut Tene
Trebuie sa recunosc ca sunt de acord cu propunerea liderului PRM, dl. Gheorghe Funar, de a se instaura starea de urgenta in judetele Harghita, Covasna si Mures. De 23 ani liderii UDMR si partidele radicale maghiare au dus o politica punctuala de scoatere de sub controlul statului roman a celor trei judete supranumite tinutul Secuiesc. Tot de atatia ani clasa politica de la Bucuresti s-a dovedit incapabila sa gestioneze incalcarea legii de catre UDMR si separatistii maghiari. Ceea ce a facut lide...... Citeste »
Politica »
Sa redevenim stapânii României!
de Gheorghe Gavrila Copil
Stimati redactori din presa scrisa si electronica, nu credeti ca a sosit vremea, sa ne publicati si pe noi?! Confrati intru aspiratiile nationale firesti, publicati pe bloguri si prin mesaje mail! Raspanditi vestea cea buna si prin viu grai! Sa redevenim stapanii Romaniei! -Din programul Partidului Dacia Eterna- Se poate! Pe o cale strict legala! Dupa Decembrie 1989 taranului roman i s-a restituit pamantul. Foarte bine! Dar taranului roman nu i s-a restituit inca intreaga proprietate. Intre cele...... Citeste »
APEL PENTRU CINSTIREA MEMORIEI UNOR FOSTI DETINUTI POLITICI ROMÂNI
de Victor Roncea
Victor RONCEA Stimati prieteni, Colegii nostri de la Gazeta de Maramures au luat initiativa de a cinsti memoria unor fosti detinuti politic, figuri emblematice ale istoriei Romaniei, prin conferirea Cetateniei de Onoare post-mortem din partea localitatilor martirajului lor, aflate in judetul Maramurea. Este vorba de Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu, episcopul Iuliu Hosu, profesorul Aurel Visovan - ca cetateni de onoare ai Sighetului, Nicolae Steinhardt – cetatean de onoare al orasului Targu Lapus ...... Citeste »
Un batrânel responsabil de moartea multor oameni, duce o viata linistita în centrul Bucurestiului
de Radu Oprea
Dupa instaurarea regimului comunist in 1946, Romania, la fel ca si celelalte tari ocupate de sovietici, a intrat in era epurarii rapide si violente a elitelor politice din perioada interbelica. In anul 1948 a fost infiintata, dupa modelul sovietic, DIRECTIA GENERALA A SECURITATII POPORULUI, cunoscuta pe scurt, sub denumirea de SECURITATE. Organul de represiune era dirijat de o echipa condusa de Gheorghe Pintilie si adjunctii sai: Alexandru Nicolski, Vladimir Mazuru si trei agenti sovietici. In C...... Citeste »
Cultura »
O PIESA DE TEATRU ROMÂNEASCA FACE VALURI ÎN NOUA ZEELANDA
de George ROCA
Festivalul de Arta Romaneasca „Doina 2013” din Auckland, Noua Zeelanda. * Atmosfera de sarbatoare in sanul comunitatii romanesti de la capatul lumii. * Premiera piesei de teatru „Magura”, de George Smarandache - un succes absolut. * Aplauze repetate a sute de spectatori neo-zeelandezi de toate neamurile! Multi si-au pus intrebarea: De ce o piesa de teatru romanesca si de ce „Magura” dramaturgului George Smarandache... la capatul lumii? Sa incercam sa dam o explicatie urmarind evolutia evenimente...... Citeste »
PUTEREA OPTIMISMULUI
de Prof Dumitru Buhai
Fericirea Divina in suflet o port. Ca un tezaur doar de mine stiut, Iar pe-a vietii carare, credinta suport Imi este taria sigurantei in necunoscut!... Desi uneori, tare-as dori, ca sa zbor, Spre Tara mantuirii eterne, prin Har, Sa traiesc in Cer, unde nu-s calator, Ci salvat prin Darul lui Isus, La Calvar! Dar si-aici, pe pamant, am bucurie, Cand ma inunda lumina sfanta de Sus Ce ma face sa am cereasca armonie Ce mi-a daruit-o, prin credinta, Isus! Si ce bine e, cand stai linistit in Lumina, Ch...... Citeste »
RECUNOSTINTA – „MIEZUL DRAGOSTEI”
de Vavila Popovici
„Recunostinta este miezul dragostei fata de cei care ne iubesc, a dragostei fata de semenii nostri, de la care ne vin multe ocrotiri, si binefaceri nespus de placute.” – Silvio Pellico Recunostinta este un sentiment de multumire insotit de bucurie, ca raspuns la primirea unui dar. Este o manifestare a curateniei si nobletei sufletului omenesc care incununeaza multe virtuti. Avand un continut spiritual crestin, o gasim prezenta in ideea de multumire pe care fiecare dintre noi o cunoaste din rugac...... Citeste »
Cultura si credinta »
Între "CHEMAREA PAMÂNTULUI" si CHEMAREA CERULUI
de Benone Burtescu
Ne bantuie chemarea pamantului . Ganditorii de toate felurile si traitorii de toate categoriile sunt vanzoliti de ea. Chiar si filozofii cu grad foarte inalt de abstract nu se pot descotorosi in mod absolut de ea si mai cumva sau altcumva sunt prinsi in vartejul ei centripetic. Strabuni, hotare, patrie, casa, glie, de fapt pamant. In entropia noastra ni se pare ca este sfant sa nu ne desfacem de ele, iar daca s-a intamplat ne bate vantul revenirii la ele sa ne mistuim impreuna. Prin alegere sau ...... Citeste »
Istorie »
Cultura si rasa în Transilvania, Câmpia Tisei si Panonia
de Octavian Capatina
de Octavian Capatina Ignoranta si incultura liderilor romanii, din toate timpurile, ne-au adus si ne aduc grave prejudicii. De altfel marele si inegalabilul istoric David Prodan (1901-1991), cel caruia adversarii (sovini) nu au putut sa-i mute o virgula din toata opera sa, zicea, in particular: romanii - mare popor condusi de niste c… In 1790, scriitorul Samuel Decsi a fixat directia de actiune a sovinismului ungar, prin biserica si scoala: „ar putea sa fie maghiarizate pe neobservat toate popoa...... Citeste »
De la Cititori »
Rabdarea Pamântului si Dorintele Nestavilite ale Omului
de Octavian Lupu
Gustul Aparte al Unei Povestiri Imi plac povestirile orientale, mai ales cele care incorporeaza intelesuri adanci prin cuvinte bine asezate si putine la numar. In vechime se considera ca invataturi profunde puteau fi astfel transmise sub o forma accesibila marelui public fara a se recurge la un limbaj abstract prin natura sa limitat doar la un numar redus de initiati. si de aceea, toate marile religii ale lumii au apelat constant la acest gen de comunicari narative usor de memorat si relativ sim...... Citeste »
DESPRE BOGATIE, SARACIE, BANI
de Marina Glodici
Marina GLODICI De cand e lumea, au existat si exista probleme interumane privind bogatia, saracia si banii. Si asta din cauza lipsei de valori autentice in societate si a unei prioritati onorabile si adecvate ale oamenilor. Si in vremurile bunicilor nostri au fost multe nevoi, insa ei au stiut sa iubeasca lucrurile vesnice care leaga sufletele si le tine intr-o armonie si relatie onorabila, corecta si durabila. Am mai scris cate ceva despre natura umana care prin ea insasi nu poate avea o stare ...... Citeste »
Religie »
SALVAREA OMENIRII SECOLULUI XI LA RASCRUCE ESTE: SPRE MANTUIREA ÎN HRISTOS
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Filip a gasit pe Natanael si i-a zis: Am aflat pe Acela despre Care au scris Moise in Lege si proorocii, pe Iisus, fiul lui Iosif din Nazaret. Si i-a zis Natanael: Din Nazaret poate fi ceva bun? Filip i-a zis: Vino si vezi. ” (Ioan 1, 45) „… venisera dupa Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru. Acesta a gasit intai pe Simon, fratele sau, si i-a zis: am gasit pe Mesia (care se talcuieste: Hristos)” (Ioan 1, 40-41) „Si (Iisus) le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi fac...... Citeste »
Sport »
Rezultatele înregistrate în partidele disputate în etapa a IV-a a Ligii I:
Vineri FC Brasov - FC Botosani 1-2 Au marcat: Bruno Madeira '79 ; Vasvari '41 (penalti), Hadnagy '56 Sambata Concordia Chiajna - Corona Brasov 1-0 A marcat: Florea '25 (penalti) Sageata Navodari - ACS Poli Timisoara 1-2 Au marcat: Popa '35 ; Szekely '4, Boldea '68 CFR Cluj - Viitorul Constanta 2-1 Au marcat: Batin '36, '75 ; Gavra '51 Duminica Otelul Galati - Petrolul Ploiesti 1-2 Au marcat: Sg. Costin '20 ; Geraldo '22, Hamza '86 Astra Giurgiu - Universitatea Cluj 3-1 Au marcat: Ivanovski '7, '...... Citeste »
Din Comunitate »
Pata de culoare si lumina
de Mara Circiu
de Mara Circiu, Atlanta, Georgia Ceea ce e important in arta, e sa vibrezi tu insuti si sa-i faci si pe altii sa vibreze ~ George Enescu Invitatul meu de astazi este Mihai Toth, un tanar timisorean, un artist ce bate la portile afirmarii cu toata forta si increderea in arta pe care o creaza, si a carei expresie artistica o doreste in deplina rezonanta cu publicul amator de arta si frumos. Cine este Mihai Toth, care sunt planurile si visele sale de la inaltimea tinerei sale varste veti afla in ra...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un apel telefonic la operatorul de telefonie mobila: - Sa va fie rusine! Compania dumneavoastra fura bani din buzunarul clientilor. - Explicati-ne, va rog! - Aseara mi-am controlat contul, erau 10 dolari, am inchis telefonul, dimineata l-am pornit, iar acum in cont nu mai am nici un dolar. - Dar v-ati pus cumva peste noapte telefonul la incarcat? - Da, l-am pus. - Ei! Sunt banii pentru consumul de curent electric! * Discutie amicala: - Stii cumva un mod usor de a face bani? - Cel mai usor mod de...... Citeste »
Flux de stiri »
DPRRP - Festivalul românilor de pretutindeni de la Covasânt
In perioada 14 – 20 august 2013 se desfasoara la Covasant, judetul Arad, cea de-a patra editie a Festivalului Romanilor de Pretutindeni, manifestare finantata de Ministerul Afacerilor de Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP). Organizarea Festivalului este asigurata de Parohia Ortodoxa Romana Covasant, in parteneriat cu Patriarhia Romana, Consiliul Judetean Arad, precum si Primaria Comunei Covasant. Proiectul are ca obiectiv pastrarea, conservarea ...... Citeste »
Ministrul Cristian David spune ca va solicita dublarea bugetului DRP pentru 2014
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, miercuri seara, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ca va solicita dublarea bugetului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), intrucat s-a demonstrat ca fondurile alocate sunt insuficiente pentru nevoile comunitatilor romanesti. El a subliniat ca este necesara o marire a bugetului Departamentului motivand ca in fiecare an solicitarile comunitatilor romanilor din afara granitelor cre...... Citeste »
Cristian David: Este posibila o reducere a taxei de viza pentru cetatenii din Republica Moldova
Ministrul delegat pentru relatia cu romanii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, miercuri seara, la Izvoru Muresului, ca este posibila o reducere a taxei de viza pentru cetatenii din Republica Moldova, in concordanta cu procedurile europene. 'Este o posibila reducere a acestei taxe, chiar daca Romania este parte a regimului de vize Schengen, ceea ce inseamna ca ne conformam si ne aliniem unor standarde privind emiterea acestor vize. (...) Suntem in analiza privind posibilitatea macar a u...... Citeste »
Traian Basescu a facut afirmatii amenintatoare la adresa maghiarilor (lider socialist ungar)
Liderul socialistilor ungari (de opozitie) Attila Mesterhazy a respins, luni, recentele afirmatii facute de presedintele roman Traian Basescu despre Ungaria, care au fost, in opinia sa, 'fatis amenintatoare si desconsideratoare' fata de maghiari, transmite marti agentia ungara de presa MTI. Presedintele roman a declarat luni in cadrul unui forum in tinutul Secuiesc ca Ungaria a devenit un 'focar de instabilitate' in problemele minoritatilor etnice si ca politicile Budapestei creeaza probleme in ...... Citeste »
Antonescu: Cred ca un gest care sa amendeze atitudinea antiromâneasca a lui Tokes ar fi retragerea distinctiei `Steaua României`
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marti ca Traian Basescu ar trebui sa-i retraga europarlamentarului Laszlo Tokes ''Steaua Romaniei'' in grad de cavaler ca gest care sa amendeze atitudinea antiromaneasca a acestuia. Cred ca inainte de a-si pune problema asa cum a facut-o Traian Basescu daca mai merita sau nu cetatenia romana cam asa a lasat a se intelege, cu dl Lazaroiu probabil ca o sa analizeze daca mai merita sau nu Tokes, cred ca un gest care sa amendeze atitudinea statornica si r...... Citeste »
Bogdan Oprea: Implicarea lui Antonescu în subiectul participarii unor lideri unguri la activitati pe teritoriul României - tardiva
Administratia Prezidentiala considera ca implicarea presedintelui PNL, Crin Antonescu, in subiectul participarii unor lideri politici din Ungaria la activitati pe teritoriul Romaniei este tardiva, a precizat marti purtatorul de cuvant al presedintelui Romaniei, Bogdan Oprea. Totodata, acesta i-a adus la cunostinta liderului liberalilor o serie de probleme de actualitate, in contextul in care ''Administratia Prezidentiala a luat nota de debusolarea de vacanta a presedintelui Senatului Romaniei, C...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page