Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1085 - 15 Iunie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Cei care gasesc din lecturarea acestor eseuri o activitate delectanta -si, fara falsa modestie, sunt imbucurator de multi- au devenit deja familiari cu filosofia Taoista si cu numele lui I Ching, Sun Tzu, Lao Tsu, sau Kong Fuzi, persoane de o cerebralitate aparte si ale caror invataturi au devenit pentru milenii religia oficiala a multor tari aflate in spatiul asiatic. Va spuneam ca filosoful militar chinez Sun Tzu, autorul faimoasei The Art ......Citeste »
Editoriale »
Lupul dacic, bucata de cas si taxa pe obraz
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Convorbire fulger la telefon intre Joseph Biden, vicepresedinte S.U.A. si presedintele Romaniei! Presa scrie ca ar fi discutat teme ce tin de politica interna a tarii noastre, precum si atitudinea Romaniei cu privire la procesul de extindere a Uniunii Europene si a N.A.T.O. in Balcani. Cine mai crede in asemenea povesti de adormit copiii! Biden a recitat monologul „teapa Bechtel”. Sporadic se mai auzea cite un „yes!” slugarnic de la celalalt capat al firului. Cum prese...... Citeste »
Greco-catolicii din Statele Unite ii cer lui Vasile Blaga sa-l retraga pe “extremistul si fundamentalistul” deputat PDL Ioan Oltean din comisia de revizuire a Constitutiei
14 iunie, 2012 - Irvine, California - Intr-o scrisoare adresata presedintelui PDL Vasile Blaga pe data de 13 iunie, greco-catolicii din Statele Unite i-au cerut acestuia sa-l retraga pe deputatul Ioan Oltean din comisia de revizuire a Constitutiei pe motiv ca acesta a initiat doua proiect de lege care incearca ingradirea drepturilor constitutionale ale comunitatii greco-catolice din Romania. Am luat la cunostinta cu ingrijorare despre nominalizarea domnului deputat si vicepresedinte PDL Ioan Olt...... Citeste »
Pe multi i-a surprins primirea, la cel mai înalt nivel, de catre cancelarul german Angela
de Ionut Tene
Merkel la Reichstag, cu salutul garzii de onoare, a premierului roman Victor Ponta. Satisfactia lui Victor Ponta la televiziunile de stiri din Romania i se putea vedea pe fata. Plesnea de mandrie. Ani de zile ni s-a aratat o imagine la televizor cu cancelarul german Angela Merkel intorcand spatele presedintelui Traian Basescu. Oare ce s-a intamplat intre timp ca cel mai puternic premier din Europa il primeste pe Victor Ponta cu garda de onoare? Angela Merkel care e doamna de fier a Europei si co...... Citeste »
HOLOCAUST. Destine la rascruce ; La Bookfest 2013 a fost lansata o carte în premiera
Foto, de la stanga la dreapta: Cristian David, ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Hillo Ostfeld din Venezuela – supravietuitor al Holocaustului, Klara Ostfeld din Venezuela –, scriitoare, supravietuitoare a Holocaustului, prof. Florian Alexandru, directorul Institutului Elie Wiesel – Romania, Elena Chirita, jurnalista, Vasile Muscalu, directorul Editurii Universitare Mesaj pentru o lume mai buna Sambata, 1 Iunie, a.c, la Salonul International de Carte Bookfest 2013, sub egida Editu...... Citeste »
Reconstructia României (2)
de Andrei Marga
de Andrei Marga In sistemul cultural al Romaniei ultimului deceniu se asociaza confuzia organizata a valorilor, disolutia autonomiei intelectualilor, declinul calificarilor, refugiul in abordarea trecutului, umplerea vietii publice cu sofisme, atractia atitudinii pretins „apolitice , slaba dezbatere publica, abstinenta intelectualilor, lipsa de abordari elaborate asupra alternativelor Romaniei. Odata ce o parte a celor mai putin calificati au preluat posturi de decizie si din momentul in care de...... Citeste »
„Am fost s-om fi!”
de Mariana Cristescu
Era 21 decembrie 2012, Solstitiul de iarna - ziua mult trambitatei Apocalipse, frig de crapau pietrele si un ghetus afara mai ceva decat in picturile lui Pieter Bruegel cel Batran. Intr-una din salile Cinematografului targumuresean „Arta”, Rac incapatanat (cu ascendent in Leu), sperasem sa adun cat mai multi targumureseni, prieteni si cititori fideli ai ziarului nostru, in jurul unui proiect debutand odata cu... zodia Luminii: Colocviile „Cuvantul liber” - „Punti de lumina”. Organizat sub egida ...... Citeste »
Politica »
EDICTUL DIN MILANO (4)
de Corneliu Leu
Corneliu LEU Libertatea de constiinta nu este numai o problema religioasa si nu se rezolva numai in sfera de optiune a cultelor si confesiunilor. Ea este o problema de existenta umana si inseamna, in ultima instanta, recunoasterea drepturilor inamovibile ale fiecarei persoane umane de a avea adevarurile ei si viziunea ei personala asupra lumii inconjuratoare. Care recunoastere, daca este inteleasa si respectata de fiecare persoana in parte, daca devine lege de convietuire pentru oricine, inseamn...... Citeste »
Cultura »
GÂNDURI DESPRE LUCEAFARUL POEZIEI ROMÂNESTI
de Prof Dumitru Buhai
„Nu spera cand vezi miseii La izbanda facand punte, Te-or intrece nataraii, De-ai fi cu stea in frunte; Teama n-ai, cata-vor iarasi Intre dansii sa se plece, Nu te prinde lor tovaras: Ce e val ca valul trece. Cu un cantec de sirena, Lumea-ntinde lucii mreje, Ca sa schimbe-actorii-n scena, Te momeste in varteje; Tu pe-alaturi te strecoara, Nu baga nici chiar de seama, Din cararea ta afara De te-ndeamna, de te cheama. De te-ating, sa feri in laturi, De hulesc, sa taci din gura; Ce mai vrei cu–a ta...... Citeste »
DE VORBA CU G. MOSARI - PRESEDINTELE ASOCIATIEI SCRIITORILOR DE LIMBA ROMÂNA DIN ISRAEL - LA 80 DE ANI!
de Roni Caciularu
Roni CACIULARU Este limpede pentru oricine, ca binecunoscutul avocat G. Mosari, presedintele Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Israel, e un om de succes. S-a realizat prin inteligenta, munca, vointa si talent. De fapt, el vorbeste cumpatat, calm, dar „se misca” social-cultural repede, exact, la obiect, si-si atinge negresit tintele ce si le propune. Zilele trecutge a implinit 8o de ani! - La multi ani, Mosari! - Multumesc. - Mosari, stiindu-te cam economicos la vorba, mai ales cand e v...... Citeste »
PARIS PENTRU SASE ZILE, PARIS PENTRU TOTDEAUNA
de Elisabeta IOSIF
Elisabeta IOSIF Cand „toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui”, precum spunea Eclesiastul, se intampla, ca ceva, sa declanseze acea actiune, care devine o necesitate de eliberare de teama, pentru a face, inca o data, sa fie auzite vocile femeilor in mijlocul „Cetatii europene” - Paris. Se elibera astfel, ceata cuprinsa sub povara complexelor, intorcandu-ne la lucrurile care dau valoare vietii, precum munca, iubirea, datoria de a arata cine suntem. Asa s-a intamp...... Citeste »
Mihai Vintila – un medic veterinar artist si scriitor
de Emil G. Onet
In editura Crepuscul” din Ploiesti-Prahova a aparut recent cartea lui Mihai Vintila Din insemnarile unui medic veterinar”. Recunoscut in toata lumea prin picturile sale de arta naiva, prezentate in numeroase expozitii, atat in Romania cat si in strainatate (Statele Unite, Belgia, Olanda, Luxembrug, Franta, Finlanda, Spania, Japonia, Liban, Canada, Italia, Germania, Israel, Iugoslavia, Austria, Elvetia), Mihai Vintila apare din nou, de data asta in atentia iubitorilor de literatura, ca un inzestr...... Citeste »
“Memoriile lui Eutih”
de Octavian D. Curpas
de Petru Lascau. Ironie si viziune in portrete de ilustri epigoni Scriitorul rus Leonid Andreev, celebrul lider al miscarii expresioniste in literatura rusa, ne-a lasat o nuvela intitulata “La fereastra”. Personajul acesteia impartaseste cititorului impresiile sale, privind viata de la fereastra casei sale. Asemenea lui Andreev, Petru Lascau remarca in cartea sa “Memoriile lui Eutih”, aspecte inedite ale existentei pe care le-a observat de la fereastra bisericii sale. Volumul ce ii poarta semnat...... Citeste »
Cultura si credinta »
De ce E U F R A T UL?
de Benone Burtescu
Fiecare isi traieste viata ideatica dupa cum vrea. Unii chiar si moartea si-o traiesc cum vor. Cine-l putea opri pe Jung sa-si inceteze zbaterea intre sincretism si coincidenta ? A si murit ca un erou spanzurat intre ele. Foarte aplaudat. Este ciudat - cel putin aparent -, acest eroism al omului in escaladarea necunoasterii in timp ce refuza ceea ce Dumnezeu ii descopera. Rotundul istoriei omenirii este evident facut cunoscut in Sfanta Scriptura si orice alternativa - oricat de inteligenta ar pa...... Citeste »
Istorie »
PROVINCIA DACIA – REVOLTELE DACILOR SI ÎMPARATII ROMANI (II)
de Teodor Filip
Teodor Filip (Continuare din editia precedenta) COMMODUS ANTONINUS (180-192) Commodus renunta la planurile tatalui sau de a supune popoarele libere din vestul si nordul Daciei Traiane si cauta sa le castige loialitatea. Voia sa le cedeze Dacia Porolisensis, care sa asigure legatura politica si economica intre cele doua parti. Dar n-avusese timp pentru a-si realiza acest vis. Cu toate ca a dus o politica de apropiere si de pace fata de neamurile dacice libere, la inceput Commodus avusese parte de...... Citeste »
De la Cititori »
Felicitari pentru inalta tinuta a revistei Clipa
Saturday, June 15, 2013 12:32 PM Doresc sa va transmit sincere felicitari dumneavoastra personal, colectivului redactional si colaboratorilor revistei Clipa , pentru continutul extrem de interesant si plin de substanta al articolelor. Ma bucur ca autorii articolelor incearca sa deschida ochii (mintea fiind mai greu de deschis daca nu a fost exersata sa asimileze si sa inteleaga subtilitatile unor informatii) conationalilor mei asupra adevaratei agende pe care o au mai marii UE si SUA in relatia ...... Citeste »
Din Comunitate »
Tabieturi lecturale
de Emil G. Onet
Fiind de multi ani cititor al revistei romanesti Clipa”, din Los Angeles, la un moment dat am remarcat o rubrica noua - “Din lumea … lui Stanley Kramer”, semnata de A.C. Ton. Curios, am citit-o imediat si am ramas impresionat de continutul foarte documentat, presarat cu citate din operele unor invatati consacrati, atat din antichitate, cat si din contemporaneitate. Starnindu-mi interesul, in numerele urmatoare am continuat sa fiu fascinat de probitatea argumentelor aduse in sprijinul ideilor dez...... Citeste »
LA MULTI ANI, PIPINA!
Profil biografic si moral Cu ocazia aniversarii venerabilei varste de 90 de ani, un fiu iubitor si recunoscator, face urmatoarea dedicatie-surpriza, mamei sale, evidentiind cele mai semnificative momente dintr-o viata lunga, zbuciumata, dar frumoasa: Olariu Paraschiva -Pipina, cum o stie toata lumea - sau oama , pentru prietenii apropiati, s-a nascut la 13 iunie - 1923, in Schela Cladovei, Turnu-Severin, Romania, din parintii Dumitru si Maria Oprea. Este al 2-lea copil in familia lui Dumitru -Ca...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Un politist intinde chitanta de amenda catre un sofer, care incalcase regulile de circulatie rutiera. - La ce-mi trebuie mie chitanta voastra? intreaba enervat omul. - Pastrati-o, raspunde politistul. La a 12-a amenda, primiti cadou o bicicleta… * Politistul opreste o masina si-i spune soferului: - Dumneata duhnesti a alcool. Cum te-ai asezat la volan? - Foarte greu. M-a ajutat un coleg… * La tribunal: - N-am fost beat cand s-a produs accidentul, explica un sofer in fata judecatorului. Am luat d...... Citeste »
Flux de stiri »
Institutul „EUDOXIU HURMUZACHI” - PROIECT „BASM ROMÂNESC” PENTRU ELEVII ROMÂNI DE PRETUTINDENI
COMUNICAT DE PRESA Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni lanseaza proiectul: „Basm Romanesc” pentru elevii romani din diaspora. Pentru a marca Ziua Internationala a Copiilor, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni a lansat proiectul „Basm Romanesc”, dedicat copiilor romani din toate comunitatile din afara granitelor tarii. Proiectul „Basm Romanesc” este initiat de Institut in parteneriat cu Palatul Copiilor din Bucuresti si cu Editura CD Press Buc...... Citeste »
Marga: Am demisionat din cauza "incoerentei institutiilor statului"
Andrei Marga a declarat, luni, ca a demisionat din functia de presedintele al Institutului Cultural Romane, din cauza incoerentei institutiilor statului . Mi-am depus demisia din cauza ca observ ca institutiile statului sunt incoerente, nu lucreaza cu informatii serioase si iau decizii influentate de tot felul de insi care nu sunt destul de documentati asupra situatiilor , a declarat Marga, pentru AGERPRES. Referitor la reprosul de a nu fi depus raportul de activitate la Senat, Marga a precizat ...... Citeste »
Comunicat de presa - Senator PNL Sorin Iliesiu
Luni, 17 Iunie 2013 09:06 Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu, secretarul Comisiei pentru cultura si media: Interpelare catre presedintele Traian Basescu - 17 iunie 2013 - Excelenta, Cand v-am solicitat demisia acum doi ani, v-am spus ca excelati in incultura. Crestinismul si ortodoxia au precepte, nu percepte! Ieri, in cadrul unei emisiuni TV de mare audienta, cred ca ati vrut sa spuneti ca respectati preceptele crestinismului si ale ortodoxiei, dar, asemenea unor personaje din comediile lui Ca...... Citeste »
MINISTERUL APARARII NATIONALE
MINISTERUL APARARII NATIONALE Directia Informare si Relatii Publice tel./fax: 021 319 60 22 e-mail: presamapn@mapn.ro 12 iunie 2013 Aceste informatii sunt disponibile si in internet, la adresa www.mapn.ro DREPT LA REPLICA Mihaela Larisa Tudor, prima studenta romanca ce a absolvit cursurile Academiei Militare West Point din Statele Unite ale Americii, va fi avansata la gradul de sublocotenent si va activa in Armata Romaniei, asa cum a afirmat si ministrul apararii nationale Mircea Dusa in cadrul ...... Citeste »
EXCLUSIV/Bacau: Tineri muzicieni români, din SUA si din alte tari, înscrisi la Cursurile internationale de dirijorat
Un numar de sapte tineri muzicieni din SUA si cate unul reprezentand Franta, Canada, Thailanda, Japonia si Romania participa, incepand de marti, timp de doua saptamani la cursurile internationale de dirijorat organizate in salile Ateneului din Bacau de Filarmonica din localitate, avand parteneriatul Conductors Institute, institutie renumita in lume pentru perfectionarea in arta sefului de orchestra, si Universitatii din Greesboro, ambele din Carolina de Sud, SUA. Lectiile sunt tinute de profesor...... Citeste »
Comisia pentru Constitutie: Procurorul poate dispune, în caz de urgenta deosebita, interceptari pe o perioada de 48 de ore
Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat marti un amendament potrivit caruia procurorul poate dispune, in situatii de urgenta deosebita, interceptarea convorbirilor prin ordonanta pe o perioada de 48 de ore. Amendament adoptat la articolul 28, alineatul 3 al Legii fundamentale stipuleaza ca: In cazul in care exista urgenta deosebita in luarea uneia din masurile prevazute la alin.(2), procurorul poate sa dispuna prin ordonanta, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, luarea masurii pe ...... Citeste »
Definitia familiei ca fiind casatoria între un barbat si o femeie, respinsa de Comisia de revizuire a Constitutiei
Comisia de revizuire a Constitutiei a respins marti amendamentul la Legea fundamentala referitor la definitia familiei ca fiind casatoria intre un barbat si o femeie. Amendamentul, adoptat initial de Comisie, prevedea ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie. Textul actual al Constitutiei prevede la articolul 48 alineatul (1) ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor ...... Citeste »
Mircea Dusa: Larisa Tudor, absolventa a Academiei West Point, ar putea lucra la SMG
Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a intampinat-o marti la sediul MApN pe Mihaela Larisa Tudor, prima absolventa a cursurilor Academiei Militare West Point din SUA, afirmand ca vrea ca Larisa sa ramana in sistemul militar romanesc, motiv pentru care se va gasi o modalitate prin care ea sa ajunga sa lucreze la Statul Major General. Acesti tineri care fac eforturi deosebite pentru a se pregati si vin si cu gandire noua despre ceea ce inseamna Armata si doctrina militara as vrea sa-i pastre...... Citeste »
Mircea Sandu: Cazul Stelei s-a judecat deja în România
Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat marti, dupa intalnirea cu membrii Comisiei de invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat ca in Romania cazul Stelei a fost deja judecat si s-a dat un verdict. Intrebat daca UEFA a cerut documente de la FRF privind Steaua, Sandu a spus ca nu au fost cerute documente decat de la echipa de fotbal. Potrivit presedintelui FRF, ceea ce s-a intamplat la Cluj (n.r. - cazul Valiza) nu s-a materializat si nu s-a prins in flagrant . Intrebat daca UEFA a mai a...... Citeste »
Recital de poezie dedicat poetului Mihai Eminescu la Círculo de Bellas Artes din Madrid
Un recital de poezie dedicat poetului national Mihai Eminescu, in interpretarea actorului Dorel Visan, va avea loc la Círculo de Bellas Artes din Madrid, in data de 16 iunie. Recitalul va fi urmat de proiectia filmului Un bulgare de huma , din 1989, in regia lui Nicolae Margineanu. Filmul povesteste in mod fictiv, cu detalii din epoca, relatia dintre poetul Mihai Eminescu si scriitorul Ion Creanga, doi dintre clasicii literaturii romane. Ion Creanga este interpretat magistral de actorul Dorel Vi...... Citeste »
Amplu program dedicat poetului national Mihai Eminescu, în reteaua institutelor culturale românesti din strainatate
Recitaluri de poezie, lansari si expozitii de carte, conferinte, lecturi, proiectii de film/fotografii/documente, cursuri speciale pentru studiul poeziilor eminesciene se vor desfasura, in perioada 3-29 iunie, in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate, anunta ICR. Organizat de Directia Generala a Reprezentantelor in Strainatate, acest Program-cadru este dedicat promovarii profilului identitar romanesc si comemorarii a 124 de ani de la trecerea in eternitate a lui Eminescu, prec...... Citeste »
Semnarea unui acord de tip `cer deschis` între UE si Israel
Uniunea Europeana si Israelul au semnat luni un acord de tip 'cer deschis' pentru deschiderea pietelor lor respective, ce ar urma sa se traduca printr-o crestere a numarului de zboruri directe si o scadere a preturilor, conform promotorilor sai. In virtutea acestui acord semnat la Luxemburg pe marginea unei reuniuni a ministrilor europeni ai transporturilor, 'toate companiilor aeriene ale Uniunii Europene vor putea folosi zboruri directe plecate de pe aeroporturi din state membre UE cu destinati...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page