Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1083 - 01 Iunie, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Nu mai constituie un secret pentru nimeni ca, din ratiuni care mie personal nu-mi scapa, ocupantul Biroului Oval, situat pe 1600 Pennsylvania Ave din Washington DC, este considerat cel mai puternic om al planetei, al zbuciumatului si zdruncinatului nostru mapamond. In aceasta pretinsa postura, dominata de revoltator de multe responsabilitati, consider total inadmisibil si la milenii lumina de cruda realitate, sa afirme ca informatiile pe care......Citeste »
Editoriale »
OLIMPIENII, CÎINI FARA STAPÎN
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Bronzati si cu citeva kilograme in plus, parlamentarii s-au intors din vacanta in cuiburile de plus ale palatului, fara chef de lucru, dar cu aceeasi pofta de sfada, desi in sertare zac sute de legi ce se vor adoptate de prin doua mii si ceva. Regionalizarea si revizuirea Constitutiei sint niste gogomanii mari decit Casa Poporului, iar initiatorii nu trebuie priviti cu omanitate, pentru ca marseaza pe impartirea, ca pe un tort, a natiunii. Ne asteptam la masuri punitiv...... Citeste »
Profesorul Gheorghe Buzatu a plecat la întâlnirea cu Maresalul
de Maria Diana Popescu
Fie-i pe veci lumina de odihna si cinstire! - Maria Diana Popescu, Director ART-EMIS Se aud clopotele in bisericile noastre. O veste grea s-a raspindit ca un tipat sfisietor din institutii si universitati pina in zare. S-a stins din viata cel mai respectat istoric si cercetator, de mare probitate stiintifica, un corifeu din galeria valorilor de patrimoniu national, mare patriot si iubitor de tara, savantul care a luptat toata viata de partea dreptatii si a adevarului, Prof. univ. dr. Gheorghe Bu...... Citeste »
Sfârsitul multiculturalismului în Europa
de Ionut Tene
Analistii rusi au dreptate cand afirma ca in urma uciderii unui militar britanic pe strazile Londrei vom asista la sfarsitul multiculturalismului clasic in Europa. Ceea ce se intampla in ultimii ani in marile orase europene, unde imigrantii musulmani se dedau la violente, trebuie sa dea de gandit liderilor europeni. In 2005 a ars Parisul in urma revoltei magrebienilor musulmani impotriva politiei. De cateva zile au loc violente fara precedent la Stockholm intre imigranti inarmati cu macete care ...... Citeste »
Glosse la o conferinta nationala ; REGIONALIZAREA – INTRE A FI, SAU A NU FI?!
de Lazar Ladariu
Conferinta nationala privind regionalizarea Romaniei, care a avut loc la Targu-Mures, actiune importanta, necesara si de actualitate in acest context economic, cultural si politic al tarii, pentru care organizatorii merita felicitari, a ridicat diverse probleme si intrebari demne de luat in seama, cu intreaga responsabilitate impusa, mai ales din partea actorilor politici. Oare concorda, macar partial, daca nu intru totul, planurile Uniunii Europene cu cele ale Romaniei, intr-o participare si as...... Citeste »
Falimentul social si multicultural al tarilor nordice. Un model care nu mai trebuie urmat
de Ionut Tene
Zilele acestea asistam la falimentul social si multicultural al tarilor nordice. Pentru Romania si UE este un model care nu mai trebuie urmat pentru a evita un razboi civil intern. Ceea ce se intampla astazi pe strazile din Stockohlm si din marie orase suedeze incheie o epoca a mitului integrarii imigrantilor musulmani si de culoare in Europa. Acest esec al integrarii si multiculturalismului Uniunii Nordice: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda si Islanda l-am prevazut inca din 2001, cand am pa...... Citeste »
Peter Georgescu presents The Constant Choice – An Everyday Journey From Evil Toward Good
May 28, 2013 INVITATION Romanian-American Chamber of Commerce and the Romanian Cultural Institute in New York cordially invite you to attend Peter Georgescu presents The Constant Choice – An Everyday Journey From Evil Toward Good Peter A. Georgescu, author of “The Constant Choice – An Everyday Journey From Evil Toward Good,” will present his book at a reception and talk at the Romanian Cultural Institute. Refreshments will be served. He is Chairman Emeritus of Young & Rubicam Inc., and serve...... Citeste »
Politica »
EDICTUL DIN MILANO (2). DESPRE LAICITATEA SFINTILOR CA CETATENI EUROPENI
de Corneliu Leu
Corneliu LEU Consemnand faptul ca aceasta luna mai 2013 evoca implinirea a 1700 de ani de la un act fundamental pentru devenirea Europei prin instaurarea libertatii de constiinta: Edictul lui Constantin cel Mare, pe care nu numai Biserica are chemarea sa-l celebreze, ci referirea la ratiunea lui trebuie sa guverneze orice act politic de importanta continentala - articolul trecut pornea de la doua intrebari carora, daca vrem sa ne aplecam cu intelepciune asupra contemporaneitatii noastre, avem ob...... Citeste »
RADU PORTOCALA: REGIONALIZAREA SI FEDERALIZAREA ROMÂNIEI SE REGASESC ÎN PLANURILE GERMANIEI NAZISTE. DE LA AL TREILEA REICH SI URSS LA UE: DINAMICA DEZMEMBRARII
de Radu Portocala
(Continuare din editia precedenta) Atat in textul memorandumului cat si in explicatiile date ulterior de autori, principalul argument adus in sprijinul acestei initiative este crearea in Romania a unui «consens cu dezbaterea care se desfasoara la nivel european despre viitorul Europei unite». Vrem, adica, neaparat – si cu orice pret! – sa facem placere ideologilor de la Bruxelles, adepti inflacarati ai regionalizarii. E bine, in acest caz, sa stim de unde a pornit aceasta idee, care i-a fost evo...... Citeste »
Cultura »
MÂNA SI SUFLETUL PICTORULUI BARUCH ELRON
de Dorel Schor
Dorel SCHOR La Galeria municipala de Arta din Afula a avut loc deschiderea expozitiei de pictura Baruch Elron (1934 - 2006). Evenimentul, pentru ca este un eveniment, reconstituie in buna parte creatia artistica a maestrului, infatisand-o marelui public ca o cuprinzatoare retrospectiva. Intr-adevar, nu mai putin de cincizeci dintre cele mai reprezentative tablouri ale sale, care au fost admirate in marile capitale ale lumii, se afla pe simezele galeriei. Lucrari din seria „Legende biblice” (in v...... Citeste »
SPATIUL MIORITIC, ÎNTRE ELOGIU SI BLESTEM
Adrian Bucurescu Cea mai veche varianta cunoscuta a Mioritei” este o colinda din Nord-Estul Transilvaniei. Ea a fost consemnata, pe la 1792 – 1794, intr-o garnizoana din Bistrita-Nasaud, de catre ofiterul Ioan Sincai, fratele lui Gheorghe Sincai. Insa manuscrisul a fost descoperit abia la sfarsitul secolului XX, in Arhivele din Targu Mures, si publicat in anul 1991, in revista ”Manuscriptum”, fara sa mai aiba vreo influenta asupra interpretarii mitului mioritic. Cea mai cunoscuta varianta litera...... Citeste »
IOANA RESTEMAN: „SURÂSUL UMBRELOR” - O REUSITA FRESCA A SATULUI ARDELEAN
de Georgeta RESTEMAN
Georgeta RESTEMAN „La Bologa, Dumnezeu a semanat un sambure de geniu”! Bologa, judetul Cluj, la amiaza, duminca, 12 mai 2013. Forfota mare in fata Caminului cultural din localitate spre care, palcuri, palcuri de sateni si invitati se indreapta in straie de sarbatoare. M-am apropiat de tanara imbracata in costum national traditional, purtand pe „spacel”(ie), poale si „zadie”(sort) toata truda mainilor maiastre ale inaintaselor familiei a carei poveste va fi cunoscuta iubitorilor de literatura dup...... Citeste »
Scriitori mureseni, la Dunare ; NICOLAE BACIUT, LA FESTIVALUL "ANA BLANDIANA”
La Braila se desfasoara, intre 31 mai – 1 iunie 2013, a II-a editie a FESTIVALULUI NATIONAL DE CREATIE SI INTERPRETARE ANA BLANDIANA”, organizat de Scoala Gimnaziala C. Sandu – Aldea”. Invitati de onoare sunt scriitorii Ana Blandiana, Romulus Rusan si Nicolae Baciut. Tematica editiei este: RUGACIUNEA POEZIEI. In program: Gradina Florilor de cuvinte (moment artistic; versuri Ana Blandiana), sustinut de elevi de la Scoala C. Sandu-Aldea”; Poezia dansului - Clubul de dans sportiv Fantezia”, Galati:...... Citeste »
Cultura si credinta »
BINE SI RAU, ce VECHI, ce NOU
de Benone Burtescu
Vai de cei ce numesc raul bine si binele rau... , (Isaia 5, 20) Inca un semn al zilelor de pe urma este amestecarea lucrurilor, sa nu se mai stie ce este bine, ce este rau, ce este drept, ce este nedrept. Sa nu mai existe definitii clare pentru a nu se face delimitari clare, o lume in care binele si raul nu doar ca pot fi confundate, ci confuzia ridicata la grad de virtute si dece nu, legiferata. Notiunile de bine si rau sunt confuze inca din dictionare. Se fac referiri la morala , la etica si c...... Citeste »
De la Cititori »
FARMECUL SCRIERII GÂNDURILOR, TRAIRILOR SI EMOTIILOR
de Octavian Lupu
Nimic nu se compara cu scrisul, aceasta asezare ordonata de cuvinte si litere in serii succesive de propozitii, fraze sau paragrafe. Asemenea unei simfonii a gandurilor si trairilor felurite, imbinarea exprimarii prin intermediul simbolisticii scrierii confera adancime opiniilor transpuse sub forma unor linii melodice ce se intrepatrund, se sprijina reciproc sau se opun dramatic intr-un joc feeric fara de egal. Iar rezultatul este de fiecare data sublim prin orizontul pe care il descrie, sau mai...... Citeste »
Religie »
PÂINEA VIETII ETERNE
de Prof Dumitru Buhai
Ca un susur bland Este vocea Ta, Doamne, Si Te caut umbland, In ierni si in toamne… Te caut pe cer, Pe glia tacuta, In floarea de mar Si-n painea crescuta! Te caut pe campu-nmiresmat, In izvorul de apa lina, curat; Si-n vantul ce-adie-n campie, Asteptand raza de soare sa-nvie! Si Te gasesc in tot ce-i bun Pe obosita noastra glie; Si chiar aici, in al meu surghiun, Mi-e sufletul plin de Bucurie! Prof. Dumitru Buhai In dimineata aceasta, am citit un verset minunat pe care in Biblia deschisa l-am a...... Citeste »
Sport »
Rezultatele înregistrate în partidele disputate in etapa a XXXIII-a a Ligii I
Joi FC Brasov - Gloria Bistrita 4-1 Au marcat: Enceanu '11, 15, Buga '56, Machado '79 ; Feher '83 (penalti) Vineri FC Vaslui - Otelul Galati 1-0 A marcat: Antal '43 Dinamo Bucuresti - Viitorul Constanta 2-3 Au marcat: Danciulescu '16, Alexe '50 ; Lazar '11, Chitu '62, Balasa '89 Gaz Metan Medias - Rapid Bucuresti 1-1 Au marcat: Nicandro '44 ; Herea '18 Duminica Universitatea Cluj - Petrolul Ploiesti 2-4 Au marcat: Buleica '80, Borza '89 ; Grozav '6, Bokila '24, Sauvadet '72, Mojica '84, CS Turnu...... Citeste »
Din Comunitate »
First Romanian Baptist Church si-a întâmpinat cu alai noul pastor pe aeroportul din Phoenix
Ziua de 17 mai, 2013 va insemna, cu certitudine, pentru intreaga comunitate crestina de la „First Romanian Baptist Church” din Phoenix, Arizona, o frumoasa aducere aminte, aceasta simbolizand de fapt inceputul unei noi etape in viata spirituala a acestei vechi comunitati de credinciosi din marea metropola a Arizonei. Intr-o atmosfera deosebit de ospitaliera, caracteristica adevaratilor crestini romani, cativa zeci de membri ai bisericii au fost prezenti la Aeroportul International Sky Harbor din...... Citeste »
EDITIA A IV-A A FESTIVALULUI ROMÂNESC DE LA WASHINGTON D.C.
de Simona Botezan
Simona BOTEZAN Festivalul de la Washington - o sarbatoare a artei, culturii si sufletului romanesc “Romanian Food Festival” a fost un succes Weekend-ul trecut, 17-19 mai 2013, romanii din imprejurimile capitalei Washington D.C. au participat la a patra editie a festivalului romanesc “Romanian Food Festival” organizat de biserica “Sfantul Andrei” din Potomac , Maryland . Festivalul este cel mai mare eveniment dedicat mancarurilor traditionale, muzicii, artei si culturii romanesti, de pe Coasta de...... Citeste »
Promovarea limbii si culturii romanesti prin teatru la Chicago
de Delia C. Munteanu Ro Stage Theatre a realizat nu de mult la Chicago un spectacol-comic savuros pentru romanii din zona intitulat: ”Ce-a Ajuns Romania!...Care Romania?!”, un colaj de texte dramatice celebre ale Romaniei din Epoca de Aur, adaptari dupa Tudor Musatescu si Dan Mihaescu. Acestia si-au propus sa amuze publicul cu un spectacol auto-ironic, pe alocuri melancolic si sub licenta artistica ce da dreptul “la exagerare” si sa ofere un tablou de un sarcasm duios al Romaniei “de atunci-de a...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Acad. Grigore C. Moisil Motto - Legile tarii nu interzic nimanui sa fie imbecil. O anecdota in care nici ascultatorii, nici povestitorii, nu inteleg ce se intampla, se numeste roman psihologic. * Mariajul e singura scapare pentru un barbat fara succese si pentru o femeie cu prea multe. * - Domnule profesor, credeti in vise? - Sigur, draga! Sa vezi: acu' catava vreme am visat ca devenisem academician, ca eram in aula si prezidam o sedinta. Si cand m-am trezit, intr-adevar eram academician, eram i...... Citeste »
Flux de stiri »
Rezolutie PNL: Proiect national pentru implicarea românilor din strainatate în promovarea imaginii României
Delegatia permanenta a PNL a adoptat, luni, rezolutia Romanii de pretutindeni - resursa vitala a modernizarii Romaniei , potrivit careia este necesar un proiect national cu participarea institutiilor statului si a societatii civile pentru implicarea romanilor din strainatate in sustinerea dezvoltarii tarii si a promovarii imaginii Romaniei. Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat rezolutia, intr-o conferinta de presa, aratand ca majoritatea comunitatilor rom...... Citeste »
Ministrul David a subliniat importanta consolidarii Parteneriatului strategic româno-ungar
Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a efectuat marti o vizita de lucru la Budapesta, la invitatia viceprim-ministrului Ungariei, Zsolt Semjen, prilej cu care oficialul de la Bucuresti a subliniat importanta consolidarii Parteneriatului strategic romano-ungar si privilegierea dialogului interguvernamental. Cei doi demnitari au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la modul de implementare a politicii nationale ungare, respectiv structura Departamentului Poli...... Citeste »
Trei regizori români la Festivalul de Film documentar de la Istanbul
Cea de-a cincea editie a Festivalului de Film documentar va incepe sambata, 1 iunie, la Istanbul, la care filmul documentar romanesc va fi reprezentat de productiile 'Exista ganduri', regia Carmen Tofeni, 'Gutuiul japonez', regia Mara Trifu, si 'Turn off the lights', regia Ivana Mladenovic. Editia din acest an include 90 de documentare turcesti si internationale si cuprinde 11 sectiuni: International Panorama, Music Documentaries, Old Age, Arab World: Winds of Change, Nameless Women, Taskovski F...... Citeste »
România, la Bienala de Arta de la Venetia
Romania va participa, in perioada 1 iunie - 24 noiembrie, la cea de-a 55-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia cu proiectele O retrospectiva imateriala a Bienalei de la Venetia si Centru de reflectie pentru istorii suspendate. O incercare , anunta marti diplomatia romana. Primul proiect se va desfasura in Pavilionul Romaniei din Giardini della Biennale, avand ca si curator pe Raluca Voinea, coordonator Corina Bucea, cu participarea artistilor Alexandra Pirici si Manuel Pelmus. Centru de refl...... Citeste »
ICR: Cooperari culturale româno-austriece
O serie de actiuni de cooperare culturala ale Institutului Cultural Roman cu omologii institutionali din Austria au fost stabilite in cursul vizitei pe care presedintele ICR, Andrei Marga, o face la Viena. Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al ICR transmis marti AGERPRES, printre aceste actiuni se numara: organizarea, anual, la Sulina a Festivalului Dunarea si Europa, ce va reuni manifestari stiintifice, istorice, literare, plastice si muzicale consacrate Dunarii; organizarea la Sibiu,...... Citeste »
România - invitata de onoare la Târgul de Carte de la Göteborg 2013
Romania va participa in calitate de tara invitata de onoare la editia din acest an a Targului de Carte de la Göteborg, care va avea loc intre 26 si 29 septembrie, informeaza Institutul Cultural Roman de la Stockholm. Potrivit unui comunicat al ICR Stockholm transmis AGERPRES, participarea Romaniei la aceasta mare sarbatoare a cartii a fost tema centrala a conferintei de presa sustinute marti de organizatorii manifestarii, eveniment la care a luat parte si conducerea Institutului. Propunerea ca R...... Citeste »
Se redeschide Muzeul Colectiilor de Arta
Muzeul National de Arta al Romaniei anunta redeschiderea integrala a Muzeului Colectiilor de Arta incepand cu data de 4 iunie. Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, dupa un amplu proces de consolidare si renovare a cladirii si dupa restaurarea unor importante piese din patrimoniul muzeal, 34 de colectii pot fi admirate de vizitatori pentru prima data dupa 1986. Inaugurarea oficiala a muzeului are loc luni, 3 iunie 2013, ora 18.30, iar participarea se face exclusiv pe baza de invitati...... Citeste »
Titus Corlatean s-a întâlnit cu presedintele celei de-a 67-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut o intrevedere cu presedintele celei de-a 67-a sesiuni a Adunarii Generale ONU, Vuk Jeremic, la solicitarea acestuia, a informat, marti, MAE. In cadrul intalnirii, care a avut loc in marja reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de luni, de la Bruxelles, au fost abordate subiecte prioritare de pe agenda ONU, in special Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, context in care Titus Corlatean a reiterat interesul Romaniei pentru dezvoltare dur...... Citeste »
Directorul general al Postei Române câstiga 6.000 de euro net pe luna
Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, Ion Smeeianu, a declarat marti ca salariul sau este de 5.000 de euro net pe luna la care se adauga o indemnizatie de 1.000 de euro net privind activitatea de administrator in Consiliul de Administratie. 'Hotararea actionarilor prevede la salariul meu 5.000 de euro net- pana la 10.000 de euro net. Salariul meu in acest moment este de 5.000 de euro net la care se adauga o indemnizatie privind activitatea de administrator in Consiliul de Admin...... Citeste »
Amplu control pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice, coordonat de IGPR cu ajutorul unui elicopter
Inspectoratul General al Politiei Romane coordoneaza, incepand de marti, timp de trei zile, impreuna cu specialisti din institutii cu responsabilitate in domeniu, ample actiuni de control pe linia prevenirii si combaterii delictelor silvice in judetele Suceava si Neamt, a declarat presei purtatorul de cuvant al Inspectoratul de Politie Judetean Suceava, Ionut Epureanu. In cadrul actiunilor coordonate de Directia Ordine Publica - Serviciul Protectia Fondului Forestier si Piscicol din cadrul IGPR ...... Citeste »
Ponta, la Congresul UDMR: Copiii din Harghita, Covasna si Mures trebuie sa învete limba româna
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat sambata, la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc, ca toti copiii din zona ar trebui sa invete limba romana pentru a putea sa-si gaseasca un loc de munca peste tot in tara. Cred - si e doar decizia dumneavoastra, dar si datoria dumneavoastra - cred ca toti copiii din aceasta zona trebuie sa invete cat mai bine limba romana pentru a-si gasi un loc de munca, nu doar in Harghita, Covasna si Mures, ci pentru a-si gasi un loc de munca peste tot in Ro...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page