Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1081 - 18 Mai, 2013 - Anul XXIII
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus In precedentele mele eseuri, aparute sub titlul Din A...Normalitatea Lumii sau Realitate si Realitati , am cautat sa-mi explic - sau mai corect, sa va explic - irationalitatea masurilor luate de cei a caror principala menire este de a urmari sensul Aristotelic al Binelui Cetatii . Platon ( 427-347 I.Cr.) unul dintre cei mai mari ganditori ai antichitatii in The Republic dezvolta un sistem filosofic complex si a fost geniul care a pregatit ter......Citeste »
Editoriale »
Strainii au mai închis un brand românesc: brânza de Nasal
de Ionut Tene
Pseudo-investitiile straine in Romania sunt de cele mai multe ori strategice in sens pagubos: se cumpara o fabrica din tara noastra pe bani de nimic si cu bani dati spaga la politicienii corupti de la Bucuresti, ca apoi sa o inchida pentru a nu se face concurenta firmei sau companiei din tara mama de unde provine investitia. Din anii 90 s-a cumparat industria romaneasca pe bani ieftini de catre straini ca apoi fabricile sa fie inchise. Exemplele sunt cu miile. Aceeasi reteta se pare ca au aplica...... Citeste »
FESTIVALUL INTERNATIONAL DE POEZIE “GRIGORE VIERU”, EDITIA A V-A
Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau, in colaborare cu Centrul cultural-stiintific „Grigore Vieru” Chisinau, Asociatia Culturala „Feedback” Iasi, Biblioteca Nationala pentru Copii „Ion Creanga” Chisinau si in parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii din Romania, Primaria municipiului Chisinau, Primaria municipiului Iasi, Academia de stiinte a Republicii Moldova organizeaza Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru”, editia a V-a. Fes...... Citeste »
Andrei Marga: Optiuni strategice noi, la Institutul Cultural Român
Folosirea ampla a comunicarii on-line, largirea accesului autorilor la sprijinul financiar din partea institutiei, orientarea institutelor amplasate in strainatate spre actiuni cu impact major, largirea cooperarilor europene sau asigurarea unui nou cadru de finantare sunt cateva din optiunile strategice noi angajate de Institutul Cultural Roman (ICR). Prezent marti la Alba Iulia, la un simpozion international despre 'Religie si Politica', presedintele ICR, Andrei Marga, a vorbit si despre 'innoi...... Citeste »
România la cea de-a XXVI-a editie a Salonului International de Carte de la Torino Joi, 16 mai 2013 - Luni, 20 mai 2013
In perioada 16-20 mai 2013 va avea loc cea de-a XXVI-a editie a Salonului International de Carte de la Torino. Tema editiei din acest an este La creatività. Dove osano le idee/ Creativitatea. Unde indraznesc ideile. Pentru al cincilea an consecutiv, Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman, organizeaza participarea tarii noastre la cea mai importanta manifestare de profil din Italia cu un stand national cu tema LIB...... Citeste »
„Un veac de brutalitate” – conferinta sustinuta de profesorul Vasile Morar la ICR
Miercuri, 22 mai 2013 Institutul Cultural Roman continua seria Conferintelor ICR cu prelegerea „Un veac de brutalitate” sustinuta de prof. univ. dr. Vasile Morar miercuri, 22 mai 2013, ora 18.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38). Secolul XX abia s-a incheiat, dar lectia sa inca nu a fost pe deplin invatata. Secolul marilor cuceriri stiintifice si tehnologice a fost totodata un secol al urii si miniciunii, al ideologiilor criminale si al violentei gratuite, al marginalizarii si al stigmatel...... Citeste »
Biografia lui Ion Ioanid, „un Soljenitîn român“, dezbatuta la ICR în seria „Caractere“
Marti, 28 mai 2013 Seria de dezbateri „Caractere – biografii emblematice ale detentiei politice din Romania“ continua marti, 28 mai 2013, ora 17.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti), cu o intalnire dedicata detinutului politic Ion Ioanid, autorul volumului Inchisoarea noastra cea de toate zilele. In deschidere, va fi proiectat filmul Un Soljenitin roman: Ion Ioanid, din seria Memorialul durerii, proiectia fiind urmata de o discutie moderata de Lucia Hossu Longin la ca...... Citeste »
Politica »
Când ma uitam la Muntele Elbrus, ma si gândeam la Muntii Fagaras
- Domnule Pruna(Foto, dreapta), ati ajuns acum la onorabila varsta de 94 de ani. Reprezentati, practic, un secol de istorie. Ne impartasiti si noua o parte din experienta dumneavoastra de pe front? Cum a fost sa fiti rand pe rand soldat, prizonier de razboi, condamnat in lagar, muncitor in colhoz si apoi iarasi sa reveniti acasa, in Romania? - In urma operatiunii Iasi – Chisinau, rusii au incercuit cazematele si 17 mii de oameni printre care ma aflam si eu. In 22-23 august ’44 ne-au luat prizoni...... Citeste »
Daca n-ar fi, lumea s-ar prapadi ; Pledoarie pentru conservarea apei!...
Apa este elixirul vietii. Alaturi de lumina solara, aer si hrana, apa constituie parte integranta a existentei lumii vii: vegetale si animale. Fara apa, organismul uman poate trai in jur de 6 zile, fara aer 10 minute (cu unele exceptii) si fara hrana 40 de zile. Criza apei potabile si a hranei vor constitui marile suferinte ale viitorului. Se spune ca lumea a pierit de ape (vezi Potopul), iar urmatoarea disparitie va fi cauzata de foc (razboaie, seceta indelungata, scaderea cantitatii de apa dul...... Citeste »
Cultura »
Arhiepiscopul Calinic din vatra lui Neagoe Basarab si „Mersul printre stele”
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu O carte cu izvoare spre universalitate, o carte de invatatura si de meditatie, care actioneaza in mod convingator asupra cititorului, il determina sa indrageasca adevarul surprins in sensul organic, atunci cind el se afla in divergenta cu realitatea, in dezacord sau in lupta cu sinele. „Mersul printre stele , in paginile careia Inalt Preasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului netezeste calea catre armonia divina, este o carte de citit in zile de sarbatori, i...... Citeste »
George ROCA prezinta: PILDELE LUI SOCRATE
„O calatorie de mii de mile incepe cu un pas . Intr-o zi, Platon l-a intrebat pe Socrate ce este DRAGOSTEA. Socrate i-a raspuns: „Du-te pe campul din apropiere si adu-mi cel mai frumos spic de grau pe care il vei gasi, dar tine cont ca nu ai voie sa faci decat o singura incercare . Platon l-a ascultat fara sa cracneasca si s-a intors dupa o vreme fara a aduce nimic cu el. Socrate l-a intrebat ce se intamplase, iar Platon l-a lamurit: „Atunci cand am intrat in lanuri, am zarit un spic inalt si fr...... Citeste »
Vasile Filip: Iubirea fara de (pâna la) sfârsit – Doua carti de Vavila Popovici
de Vasile Filip
criitoarea Vavila Popovici – poet si prozator – s-a mutat de putini ani in America, acolo unde cele doua fiice ale sale traiesc de mai multa vreme. „S-a mutat” este un fel de a spune, pentru ca romanca pitesteanca, ieseanca pe vremea studentiei, a luat cu ea si zestrea de neegalat (si de neinlocuit cu nimic altceva) pe care tara natala, Romania, o ofera fiilor sai cu o generozitate mai anevoie intalnita de alte meleaguri. Precum melcul cu cochilia lui, Vavila Popovici a luat in suflet tara. Iar ...... Citeste »
Scriitorul roman Elisei Virgil, premiat de Societatea Literara din Madrid
Scriitorul roman Elisei Virgil a primit duminica, 12 mai 2013, premiul pentru literatura “Scriitori din Est”, locul al doilea, in valoare de 3000 de Euro, acordat de Noua Societate Literara din Madrid. Cartea autorului roman a atras atentia criticilor, cu ocazia Saptamanii Cartii 2013, eveniment organizat de Prefectura orasului Madrid. Saptamana Cartii s-a desfasurat la Facultatea de Filologie a Universitatii Complutense. Elisei Virgil a asistat pe 14 aprilie la prezentarea romanului sau El Triá...... Citeste »
Comunicat de presa
14 mai 2013 Ieri, 13 mai 2013, a decedat regizorul VIOREL BRANEA in urma unui infarct. Viorel Branea s-a nascut in jud.Sibiu in 26 aprilie 1942. A fost membru al Uniunii Cineastilor din Romania din 1977, al Uniunii Teatrale din Romania (ATM) din 1973, al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania din 1994, absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” in 1965 si al Facultatii de Filozofie a Universitatii din Bucuresti in 1976. A debutat ca actor in 196...... Citeste »
Cultura si credinta »
Constitutia imaginatiei
de Benone Burtescu
Si asa arata cum arata societatea omeneasca, dar cum ar arata fara o reglementare constitutionala a faptelor. Inca nu s-a pus in discutie in nici un forum libertatea faptei , adica nici o fapta sub incidenta penalitatii. Libertatea cuvantului a facut insa epoca incercandu-se cu disperare ca macar el, cuvantul , oricare ar fi, sa nu mai aiba consecinte penale. Cat priveste imaginatia chiar daca s-ar vrea, nu poate fi reglementata de nici o constitutie. Ea nu se supune nici unei autoritati, nu poa...... Citeste »
De la Cititori »
GERMENUL VIETII ÎN ASTEPTAREA PRIMAVERII
de Octavian Lupu
„Sentimentele pozitive se cer a fi exprimate si nu ingropate in adancul sufletului,” imi spuse Sonia avand o privire care stralucea de caldura unei lumini interioare, ce ramanea ascunsa in tumultul zilei. „Daca incerci sa reprimi manifestarea lor, atunci iti ranesti singur sufletul cu durere si suferinta,” a continuat incercand sa ma convinga sa ies din „carapacea” mea. „Nu ai cum sa intelegi modul meu de a fi,” m-am marginit sa ii raspund. „Singuratatea mi-a fost mereu refugiul in fata unei lum...... Citeste »
SOS – Iurie Grajdieru
Veteran al razboiului din Afganistan, fost combatant in conflictul armat din Transnistria (1992), ranit in aceste lupte si satul de diplome de onoare, medalii si subsidii a Ministerului de interne RM, a luat calea pribegiei si iata ca din politist cu experienta a trupelor speciale a ajuns constructor in SUA in 2000. De 13 ani! Acum 7 luni vechile rani iau dat de stire si capac peste toate se pomeneste cu o perforatie la intestinul gros. A fost operat in februarie 2013. Tentativa medicilor de la ...... Citeste »
ROMANIA, "gura de rai"- Pestera lui Zamolxis
de Constantin Chirila
IN ROMANIA. Pestera lui Zamolxis, locul unde crestea planta care vindeca orice boala si unde sta ascuns aurul dacilor La patru ore de mers cu masina din Bucuresti, langa comuna gorjeana Polovragi, in Muntii Capatanii, se gaseste una dintre cele mai mari cavitati stancoase din tara noastra. Speologii inca nu i-au gasit capatul, iar legenda spune ca iesirea e tocmai in Transilvania, la Sarmisegetuza. Pestera Polovragi O zi “cheltuita” ca sa vizitezi o pestera in care legenda spune ca a trait un ze...... Citeste »
Religie »
CAIN, CE-AI FACUT?
de Prof Dumitru Buhai
De veghe, in noapte, privesc pe fereastra La stelele ce lucesc sus, pe bolta albastra Si la luna tintita-n tavanul albastru de sus, Spre care, dupa-nviere, Si-a luat zborul Isus... Ma simt, in aceste momente de veghe, ca un atom, Plutind in imensul Univers pe nava rotunda Pamant; Si-ascult uimit cum in timpul cernit, in bataia de vant, Incepe sa cante corul de ingeri, dar oamenii dorm!... Prof. Dumitru Buhai Nu uita, iti spune tainic si constiinta ta, tot ce faci: de la gandul murdar sau gestul ...... Citeste »
Sport »
Rezultate înregistrate în partidele disputate în etapa a XXXI-a a Ligii I si Clasament
Vineri Dinamo Bucuresti - Steaua Bucuresti 0-2 Au marcat: Boubacar '13 (autogol), Tanase '70 Sambata Gaz Metan Medias - Otelul Galati 1-2 Au marcat: Vitinho '47 ; Benga '49, Vancea '59 Ceahlaul Piatra Neamt - FC Vaslui 0-2 Au marcat: Temwanjera '62, Antal '75 Duminica Concordia Chiajna - Petrolul Ploiesti 1-1 Au marcat: Ghionea '46 ; Grozav '43 CS Turnu Severin - Pandurii Targu Jiu 1-3 Au marcat: Fl. Costea '62 ; Anton '33, '36 (penalti), Ibeh '49 Astra Giurgiu - Rapid Bucuresti 3-2 Au marcat: T...... Citeste »
Din Comunitate »
Spring Picnic in Anthem Community Park - Agape Romanian Church in Phoenix, Arizona
Writen By Alina SOPT It's no secret that Agape Romanian Church in Arizona is the place unde dragostea este la ea acasa or where love is at her place , so it's also no surprise that the spring church picnic for the tightly knit band of loving brothers and sisters at Agape shone, even in the heat of approaching summer. The picnic was located at the lush and serene Anthem Community Park in Anthem, Arizona. With it's stunning fishing ponds and naturistic decoration, and a long list of community acti...... Citeste »
VLADUTA LUPAU – o exponenta a melosului popular salajean
de Emil G. Onet
Studenta intr-un an terminal la Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Vladuta Lupau este detinatoare a numeroase premii de interpretare, expresia unui talent deosebit, cu care a fost inzestrata si care a fost recunoscut in numeroase concursuri de muzica populara din ultimii ani, intre care se numara premiul I (“Rapsodia Romaneasca“ - 2006), premiul I (”Maria Lataretu” – 2006), Merele premiu (“Maria Tanase” – 2007), Premiul de popularitate (“Mamaia folclor” – 2007), Marele premiu (“E...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
La Biroul de Resurse Umane: - Ne pare rau, dar nu va putem angaja, pentru ca nu avem ce sa va dam de lucru. - Pai, asta n-ar fi asa de grav… * Intre colegi: - De ce nu lucreaza Ionescu saptamana asta? - Il inlocuieste pe sefu’. * La interviu: - Sunteti casatorit? - Nu! - Ne pare rau, noi avem nevoie de persoane care sunt obisnuite sa se subordoneze… * Doi barbati se plimba pe marginea unui lac si vad un om inecat: - Vezi ce-a patit, daca a baut apa? * Un apel telefonic la o agentie de turism: - ...... Citeste »
Flux de stiri »
LA BLOUSE ROUMAINE
Expozitie de costum popular romanesc in Galeria ICRNY In data de 17 mai 2013, ICR New York va vernisa expozitia LA BLOUSE ROUMAINE, prezentand publicului colectia personala de costume populare a domnului ing. Cristian Pascu, presedintele Societatii Romane Crestine „Dorul” (fondata in 1903, in New York , sub numele initial de „Clubul National Roman Carmen Sylva”). Evenimentul va avea loc in spatiul Galeriei ICRNY si va fi precedat de un colocviu la care vor lua cuvantul scriitoarea dr. Doina Uric...... Citeste »
Denis Diaconu – Performer al hocheiului galatean si mai mult de atât
de Tatiana Scurtu Munteanu
De Tatiana Scurtu-Munteanu Un elev bun, un sahist inteligent si un hocheist exploziv Denis Diaconu este elev in clasa a V-a la scoala Mihai Viteazul din Galati si sportiv al Clubului Dunarea, la hochei pe gheata, antrenat de Cristi Munteanu. Nascut in satul Sivita, Denis a fost remarcat la selectia efectuata de antrenorul sau, care era hotarat sa le dea o sansa in acest sport si copiilor din imprejurimile Galatiului. Marian Buholteanu din Sendreni, fratii Andrei si Ionut Andrisoi, Ciprin Zlate, ...... Citeste »
Atacurile cibernetice au provocat anul trecut pierderi de 90 de miliarde de euro (Interpol)
Atacurile cibernetice au provocat pierderi totale de 90 de miliarde de euro anul trecut, a declarat marti, la Budapesta, presedintele Interpol, Mireille Ballestrazzi, informeaza MTI. Adresandu-se celei de-a 42-a conferinte regionale a Interpol, Mireille Ballestrazzi a afirmat ca politia secolului al XXI-lea ar trebui sa fie capabila sa gestioneze aceasta noua provocare si amenintare. Hackerii raman anonimi si nu cunosc limite, a precizat ea, adaugand ca raspandirea metodei platii electronice si ...... Citeste »
Ministrul Agriculturii trage un semnal de alarma cu privire la o posibila seceta în iulie-august
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a tras un semnal de alarma marti cu privire la o posibila seceta in lunile iulie si august. Anul trecut am avut suprafete irigate de 120.000 de hectare, anul acesta pana in acest moment avem contracte de peste 400.000 de hectare, deci sunt premise bune, insa trag un semnal de alarma sa ne pregatim cu totii de seceta. Eu trag un semnal de alarma cu privire la posibila seceta pe care o vom avea in lunile iulie si august, ce va afecta...... Citeste »
Elevii români pe podium la Olimpiada internationala de limba si literatura latina de la Arpino (Italia)
Elevii romani au urcat pe podium la cea de-a XXXIII-a editie a Olimpiadei internationale de limba si literatura latina Certamen Ciceronianum Arpinas care s-a desfasurat in perioada 10 - 12 mai, la Arpino (Italia). Potrivit unui comunicat de presa al MEN, Ileana-Gabriela Popescu, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National ''Alexandru Lahovari'' din Ramnicu Valcea, a obtinut premiul al III-lea la a XXXIII-a editie a Olimpiadei internationale de limba si literatura latina Certamen Ciceronianum Arpi...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page