Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1073 - 23 Martie, 2013 - Anul XXIII
de Mariana Cristescu
20 martie este o zi cu semnificatii aparte pentru romani. La 20 martie 1821, Tudor Vladimirescu adresa o proclamatie locuitorilor din Bucuresti si o alta catre cei din judete, in care arata ca ridicarea sa a fost provocata de „pierderea privilegiilor noastre si jafurile cele nesuferite care le patimea fratii nostri”. * La 8 martie / 20 martie 1848 are loc, la Paris, in locuinta lui Nicolae Balcescu, o intrunire a revolutionarilor romani (munteni si moldoveni), unde se hotaraste inceperea Revolut......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1073)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus Chiar daca deconspirarea imi este o notiune necunoscuta, preferand sa duc cu mine in Imparatia lui Hades o multitudine de fapte, intamplari, lucruri etc. nu pot contesta faptul ca Sir Winston Churchill a fost, este si ramane printre revoltator de putinele persoane intrate pe esichierul politic, care merita din plin respectul tuturor, atat pentru acuratetea mesajelor transmise cat si pentru curajul, caracterul si taria morala de relevare a ade...... Citeste »
Trupa de saltimbanci si sperietoarea pentru lastuni
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Morisca lumii nu se opreste, ziarele scriu, hotii ii invata pe morari sa macine cu autoritatea celor care impart faina, eu pornesc din nou prin multime, e impresionanta viata in mijlocul inamicilor. Sub lupa practicienilor chititi pe comersantii de piei, la fel ca privirea unei copile spre primul flacau chipes intilnit, actuali si fosti parlamentari, cincisprezece la numar, sint cercetati penal pentru „conflict de interese”. Ce muzica usoara! In plus, reteaua penalitat...... Citeste »
Tudor Vladimirescu – de la agent rus la erou national
de Ionut Tene
Nu intru in toate detaliile arhicunoscute din carti si manualele scolare ale vietii marelui revolutionar roman Tudor Vladimirescu, dar doresc sa fac cateva precizari pentru o abordare istoriografica corecta asupra sefului pandurilor din Oltenia si rolul sau de la 1821. Istoriografia romaneasca a oscilat in interpretarea actiunii lui Tudor Vladimirescu, conform epocilor schimbatoare si a regimurilor politice diferite. Pentru unii istorici Tudor a fost mandatar al Eteristilor, pentru comunistii so...... Citeste »
STRIGATUL TRANSILVANIEI PENTRU TOATA SUFLAREA ROMÂNEASCA SI PENTRU EUROPA
de Aurel Sas
de Preot Aurel Sas, Iconom Stavrofor, Las Vegas „Zicand: Binecuvantat este Imparatul care vine intru numele Domnului! Pace in cer si slava intru cei de sus. Dar unii farisei din multime au zis catre El: Invatatorule, cearta-ti ucenicii. si El, raspunzand, a zis: Zic voua: Daca vor tacea acestia, pietrele vor striga. Si cand S-a apropiat, vazand cetatea, a plans pentru ea, zicand: Daca ai fi cunoscut si tu, in ziua aceasta, cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum ascunse sunt de ochii tai” (Luca 19,...... Citeste »
DE CE BAT CLOPOTELE PENTRU PEDELISTI?
de Petru Iosipescu
Mai sunt cateva zile pana la congresul PDL, cand se va afla cine va fi noul sef al partidului si deja, unii membri trag clopotele ruperii PDL. Ideea scindarii nu vine de un neica – nimeni, ci de la Elena Udrea si Monica Macovei – doi dintre cei trei candidati la functia de presedinte al PDL, care nu se sfiesc sa arunce vina acestei posibilitati in carca actualului sef peste pedelisti – Vasile Blaga. Peste acesta idée, care a inceput sa capete deja ecou in taberele portocalii, in apele tulburi pe...... Citeste »
Politica »
A DOUA PARTE LA COMPLETAREA TRISTA A UNUI JURNAL LITERAR DIN 1949 sau PARTEA EUROPEANA SI CONTEMPORANA A LANTULUI LA CÂINE (1)
de Corneliu Leu
Se comenteaza mult faptul ca o doamna fost procuror si actual europarlamentar a luat apararea libertatii presei din propria ei tara, opunandu-se unei legi prin care o comisie a Parlamentului European ar fi dorit sa interzica infiltrarea redactiilor cu agenti ai serviciilor secrete. „Comisia pentru Libertati Civile, Justitie si Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a adoptat propunerea ActiveWatch privind introducerea unor masuri legislative care sa interzica la nivelul statelor...... Citeste »
Interviu cu Dr. Vitalia Vangheli Pavlicenco
de Gabriel Teodor Gherasim
Dr. Vitalia Vangheli Pavlicenco este presedinta a Partidului National Liberal din Basarabia (R.Moldova) Motto: Am un gol imens si de neacoperit in suflet – de aceea e pentru prima oara cand am reusit sa scriu despre mama – asta pentru ca EA, care m-a facut romanca, cea care canta Seara pe deal de Eminescu, Pe langa plopii fara sot si pentru care limba, literatura romana, Romania, istoria noastra, erau valori de capatai, a decedat cu numai doi ani inainte de a apuca alte vremuri in Basarabia, can...... Citeste »
Papa Francisc
de Prof. dr. Viorel Roman
Cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio (76 de ani) este primul iezuit care ocupa Sfantul Scaun si va continua in Vest marea opera incununata de succes a predecesorilor sai in Est. Un polonez, Fericitul Ioan Paul II si un german, Papa Benedict XVI au luptat impotriva degradarii conditiei umane in Lagarul moscovit si a ideologiei, minciunilor ortodoxo-comuniste, marxist-leniniste. (vezi anexa) Primul papa slav a supravietuit ca prin minune dupa un atentat la Roma organizat in vremea Razboiul...... Citeste »
Resovietizarea Balcanilor
de Dacian Dumitrescu
Cateva miscari recente de la Bucuresti m-au determinat sa scriu aceasta scrisoare , care se doreste a fi un semnal de alarma cat se poate de serios! Nu pot sa vorbesc despre recentele miscari care m-au determinat sa scriu aceste randuri, pentru ca ar insemna sa deconspiram sursele. Vreau sa ne concentram asupra lucrurilor esentiale: 1.-recent secretarul de stat american, Hillary Clinton denunta incercarea de re-sovietizare a Europei de Est . Ei bine, NU este asa, ci situatia este pentru NOI, chi...... Citeste »
Pe noi, victimele, pagubasii, cine ne amnistiaza?
de Gheorghe Tanasescu
Senatorul si, din nefericire, secretarul Comisiei pentru Drepturile Omului, Sorin Rosca Stanescu, scrie, unde altundeva decat in Jurnalul National, din 18 ianuarie 2013, un articol-bomba, Despre amnistie , in care, renumitul ziarist isi da duhul de mila detinutilor, de te face sa crezi ca e chinuit de sumbre presimtiri. Si zice dl Stanescu, Societatea romaneasca trebuie sa faca ceva pentru a ameliora conditiile de viata ale detinutilor, ceea ce presupune costuri. De unde ar putea veni banii? O d...... Citeste »
Problema Transilvania
In World Report, Los Angeles Times, August 21,1992.World View The Outer Limits? Sta scris, Transylvania becomes part of Hungary. Nu-i de mirare. Sa nu uitam ca, la revolutia din 1956, 300.000 de unguri au primit azil politic in America. Acestia au sensibilizat opinia publica americana, sustinand ca la Tratatul de Pace de la Trianon li s-a luat Transilvania. Ungurii au navalit in Europa, s-au asezat in Campia Panonica, in anul 1000, sub regele Geza s-au crestinat catolici, apoi au trecut la Calvi...... Citeste »
Învataminte amare dupa votul din Cipru. Despre cum se decide soarta Euro la Moscova
Batalia pentru Cipru este aparent o batalie simbolica, iesindu-se de sub urgenta cu care s-a discutat in ultimele zile despre ce pericol sistemic ar reprezenta aceasta buturuga mica pentru zona Euro si sistemul bancar european. Nu exista, la acest moment, nicio certitudine in legatura cu ce se va intampla cu Cipru si cu bancile sale. Dupa votul foarte clar din Parlament, troika asteapta o „contrapropunere”, iar Presedintele cipriot vorbeste de un „Plan B”, posibil si prin intermediul ministrilor...... Citeste »
Cultura »
INIMA CREDINTEI CRESTINE
de Prof Dumitru Buhai
Mirabila Samanta a-nvins moartea prin moarte, Redevenind Rege, Preot, Imparat, Dumnezeu, Facandu-ne si noua, prin credinta in El, parte Sa fim rodul viu al suferintelor sufletului Sau. Prof. Dumitru Buhai Mi se bucura sufletul cand scriu despre miracolul Invierii ca despre inima credintei crestine. Simt imprimavararea inimii mele si traiesc sentimentul ca sunt un fiu al ei. In chip tainic, prin harul Duhului Sfant, traiesc si simt ca viata imi este umpluta de fericirea venita din Cer ca dar divi...... Citeste »
"Precum M-a trimis pe Mine Tatal…”
de VASILE BOTA
Lumea crestina a primit cu bucurie vestea alegerii noului Papa, un calugar iezuit aplecat spre semenii nostri aflati in suferinte sufletesti si trupesti. Ordinul iezuit Societatea lui Iisus”, al Bisericii Romano-Catolice, se afla in serviciul direct al Papei. A fost infiintat in data de 15 august 1534 de catre un grup de studenti ai Universitatii din Paris si a fost aprobat pe 27 septembrie 1540, de Papa Paul al III-lea. Pe langa cele trei voturi calugaresti, identice cu cele din Biserica Ortodo...... Citeste »
Cultura si credinta »
"Pune-ti sabia la locul ei", (Matei 26, 52)
de Benone Burtescu
Dumnezeu a zis sa nu ucizi pe aproapele tau, a zis sa nu-l urasti , a zis sa-l iubesti . In nici una din aceste circumstante si in nici una din toate in voia Lui sabia nu-si gaseste motivatia existentei ei. Sabia este in totul o nascocire a omului, una dintre cele mai vechi si mai rele. Un element de razboi. Pacea nu are nevoie de sabie nici macar pentru a fi intretinuta. O pace facuta sau pazita cu sabia este o pace de plans, este un razboi ce poate incepe oricand. Asa dar, fara sabie este idea...... Citeste »
De la Cititori »
DIFERENTA DINTRE JURNALIST SI SCRIITOR
de Marina Glodici
Cu ani in urma, cineva m-a intrebat cu un aer de superioritate, dupa o lansare de carte: „Chiar daca te-au dat afara de la ziar, tot mai scrii carti? Am inteles imediat ca nu face diferenta dintre statutul de jurnalist si cel de scriitor. Apoi am observat ca nu numai acea persoana (mai mult sau mai putin de buna credinta sau snoaba, ori amandoua variantele) face confuzii in ceea ce priveste aceste doua profesii asemanatoare insa si foarte distincte intre ele. Jurnalistii sunt profesionistii si o...... Citeste »
Biblia in versuri
de Ioan Ciorca
Colectia: Carte pentru Suflet Volumul 1 GENEZA (FACEREA) SAU INTAIA CARTE A LUI MOISE ADAPTARE IN VERSURI DE IOAN CIORCA DIN PARTEA AUTORULUI Lucrarea de fata incearca a se inscrie in programul lansat de Mantuitorul Iisus Hristos cu cca. 2000 de ani in urma – adica de raspandire a Evangheliei, a acestei vesti bune – in intreaga lume (Marc. 16:15). Fundamentul prezentului demers literar se afla in Vechiul Testament, in profetia proorocului Amos, prin care Dumnezeu atentioneaza asupra unei vremi “...... Citeste »
Religie »
ECOUL INVIEREA LUI LAZAR GRABESTE RASTIGNIREA LUI IISUS!
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga!” (Ioan 11, 41-44) „Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El. Iar unii dintre ei s-au dus la farisei si le-au spus cele ce facuse Iisus. Deci arhiereii si fariseii au adunat sinedriul si ziceau: C...... Citeste »
Sport »
Rezultate înregistrate în partidele disputate în etapa a XXIII-a a Ligii I
Vineri CS Turnu Severin - Gaz Metan Medias 2-0 Au marcat: Fl. Costea '90, Roman '90+5 Concordia Chiajna - Astra Giurgiu 0-2 Au marcat: Tembo '55 (penalti), Gaman '65 Gloria Bistrita - Otelul Galati 2-1 Au marcat: R. Radu '65, Feher '68 ; Paraschiv '52 Sambata Pandurii Targu Jiu - CSMS Iasi 3-1 Au marcat: Nistor '31, Lemnaru '63, Matulevicius '66 ; Mihalachioaie '39 Petrolul Ploiesti - Dinamo Bucuresti 2-1 Au marcat: Bokila '8 (penalti), Sauvadet '56 ; Axente '14 Duminica Viitorul Constanta - Cea...... Citeste »
Din Comunitate »
Scrisoare adresata distinsei familii Neculai Popa cu ocazia plecarii in eternitate a celei care a fost Victoria Balea "Mamaia"
Nu pot dormi Dragii mei, Intr-adevar nu pot dormi. Am fost ieri (16 Martie 2013, n.r.) intr-o alta lume. A adormit Mamaia la umbra copacului creat de-alungul vietii. Au fost toate ramurile . Sigur si cele cazute mai inainte. I-a spalat pe toti si azi au dus-o pe bratele lor. A trait modest, asa cum se cuvine si a adormit la fel. I-a iubit pe toti la fel. Toti erau buni, frumosi, destepti. Cei adusi au avut parte de aceleasi brate deschise. Daca unul mai cartea, era simplu: Ei ce sa-i faci? Nu ve...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Doi prieteni se intalnesc: - Bravo ma, felicitari! Am vazut ca te-ai impacat cu nevasta-ta! - Ba nu ne-am impacat, ce-ti veni? - Dar v-am vazut ieri impreuna, spargeati lemne in curte! - Eh, …imparteam mobila! Anecdote cu personalitati Poetul umanist italian Francesco Petrarca (1304-1374) povestea razand prietenului sau Gaspare di Verona, ca intalnise o data un nebun care vazand o armata iesind din oras il intreba: - Dar unde se duc soldatii acestia? - La razboi, ii raspunse Petrarca. Nu stii ca...... Citeste »
Flux de stiri »
Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times: Cliseele despre România nu mai sunt adevarate
Zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat, din fericire, iar oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta, afirma Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times si International Herald Tribune, intr-un interviu acordat unui site de stiri din Romania. Desigur, Romania este inca a doua cea mai saraca tara din Uniunea Eu...... Citeste »
Ministrul Corlatean vrea solutii pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de români pentru un serviciu consular
Ministrul Titus Corlatean a luat parte marti la lucrarile Reuniunii Consulare organizata de MAE cu participarea personalului cu atributii consulare din cadrul misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei din Italia, Spania, Grecia si Portugalia, solicitand identificarea unor solutii viabile pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de cetatenii romani pentru un serviciu consular. Potrivit unui comunicat al MAE remis marti AGERPRES, reuniunea de la Roma (18-21 martie) are drept scop...... Citeste »
Asociatia pentru Proprietate Privata, nemultumita de proiectul de lege privind restituirea proprietatilor
Asociatia pentru Proprietate Privata considera ca proiectul de lege privind restituirea proprietatilor propune termene lungi de solutionare a notificarilor si mentine procedura prin care dosarele sunt plimbate de la o autoritate administrativa la alta, se arata intr-un comunicat al Asociatiei. Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania propune termene lungi d...... Citeste »
Dolj: Zeci de hectare de culturi si pasuni, inundate de apele Dunarii
Zeci de hectare de culturi agricole si pasuni din mai multe localitati din Dolj riverane Dunarii au fost inundate de apele revarsate ale fluviului care a depasit cotele de inundatii la statiile hidrometrice Calafat, Bechet, Rast si Bistret. Conducerea Societatii de Gospodarire a Apelor Dolj a atentionat primariile riverane, care au activat comitetele locale pentru situatii de urgenta si Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta din cadrul acestora si i-au atentionat pe micii fermieri detinat...... Citeste »
România ocupa locul doi în Uniunea Europeana la numarul de decese în accidente rutiere
Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana, dupa Lituania, la numarul de decese in accidente rutiere in 2012, figurand printre cele doar patru tari in care numarul deceselor a crescut anul trecut, in contextul in care, la nivelul Uniunii Europene, mortalitatea pe sosele s-a redus. In Romania au fost inregistrate anul trecut 96 de decese in accidente rutiere la un milion de locuitori, in crestere cu 1% fata de 2011, cand au fost consemnate 94 de decese la un milion de locuitori. Romania este de...... Citeste »
Principele Radu al României va lansa la ICR Paris volumul "Anul Regelui"
Principele Radu al Romaniei, va lansa, vineri, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR) din Paris, volumul Anul Regelui , in editie bilingva franceza si engleza, aparut anul acesta la Curtea Veche Publishing. Potrivit unui comunicat de presa al Curtea Veche Publishing, transmis, marti, AGERPRES, in aceasi zi, de la ora 18.30, principele va participa la Salonul cartii din Paris la conferinta La spiritualité roumaine dans l'Europe du XXe siecle , care va avea loc la Pavilionul Romaniei (R78). P...... Citeste »
UNATC îsi exprima regretul pentru disparitia neasteptata a actritei Irina Petrescu
Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale Bucuresti isi exprima adanca tristete si regretul prilejuite de disparitia neasteptata a actritei Irina Petrescu, o mare personalitate a teatrului si filmului romanesc. Potrivit unui comunicat remis marti AGERPRES, in semn de omagiu, in holul principal al universitatii va fi amplasata o fotografie a actritei, va fi aprinsa o candela si vor fi depuse flori . Irina Petrescu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinemato...... Citeste »
Spania: Sindicalistii din Huelva denunta "practici ilegale" în angajarea muncitorilor sezonieri români
Sindicalistii de la UGT au criticat angajarea lucratorilor sezonieri romani in provincia andaluza Huelva, prin companii de intermediere care s-ar folosi de practici ilegale si care nu respecta contractele colective pentru munca in agricultura, oferind salarii mai mici, dupa cum semnaleaza El Pais. Secretarul general al UGT din regiune, Luciano Gómez, sustine ca sosirea muncitorilor sezonieri din Romania pentru culesul de capsuni provoaca nervozitate, neliniste si tensiune printre localnici si st...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page