Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1072 - 16 Martie, 2013 - Anul XXIII
de Lazar Ladariu
De la o vreme incoace, prin spatiul penibilei politici romanesti, se vantura tot mai mult niste probleme de mare interes pentru viitorul societatii noastre, pentru soarta acestui neam, mereu supus incercarilor si involburarilor istoriei, inclusiv in cei 23 de ani postdecembristi, care numai fericiti n-au fost pentru poporul roman. Acestea ar fi: modificarea Constitutiei (la panda, ca niste hiene, stau udemeristii, sperand in eliminarea articolului 1 privind Romania - stat national, unitar”); reg......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1072)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus In multe din anterioarele mele eseuri, am facut referire la scriitorul englez George Orwell, pseudonimul lui Eric Arthur Blair, care in romanele sale (Ferma Animalelor, Utopia 1984) pledeaza pentru libertatea spiritului si a demnitatii umane, intr-un univers monstruos-grotesc sau terifiant, sub teroarea unui regim totalitarist. Tot de la George Orwell a ramas posteritatii urmatorul postulat comportamental, care spune: in epoca minciunii unive...... Citeste »
„Anonima nesemnata” sau vremea în care bufonii devin eroi!
de Mariana Cristescu
Mai intai s-a vorbit despre 1.500, apoi de 3.000, 5.000, chiar si despre 7.000 de demonstranti. Se pare ca nu vom cunoaste cifra exacta, intrucat nu stim daca a reusit sa-i contabilizeze cineva, celor 500 de pamanteni, declarati ca atare la recensamant, alaturandu-li-se mii „secui” din Sovata, Valea Nirajului, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc si... de la Budapesta (!), precum si destui „gura casca” a caror etnie nu comporta dileme. Nici nu mai conteaza, cert e ca toti cati vor fi fost au participat,...... Citeste »
Schengenul si doza zilnica de pesticide
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero De ce n-ar fi mai multe farmacii decit gradinite si scoli, daca primim gratuit picatura zilnica de otrava in hrana cea de toate zilele? O chestiune de concurenta, altfel, autoritatile sanitare n-ar fi descoperit aflatoxina in laptele importat din Ungaria si pesticide, in tonele de fructe si legume din Turcia. Importurile de produse alimentare ne asigura doza necesara de contaminare, pentru a da fuga dupa doftorii. Cum si-ar mai permite farmaciile reclame agresive si co...... Citeste »
Sfârsitul iluziilor: Autonomia Tinutului Secuiesc
de Ionut Tene
Mitingul de la Tg. Mures de duminica a spulberat orice iluzie privind dorintele liderilor maghiari din Ardeal de a proclama deschis si pe fata Autonomia Tinutului Secuiesc, ca prim pas spre crearea unui stat satelit la Ungaria in inima Romaniei dupa modelul Kosovo. La manifestare pe langa cunoscutii radicali arhicunoscuti, liderul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) Tokes Laszlo, presedintele PCM, Biro Zsolt, cel al PPMT, Toro T. Tibor, dar si liderul Consiliului National...... Citeste »
Harghita si Covasna nu e Catalonia! Falimentul autonomiei economice a asa-zisului Tinut Secuiesc
de Ionut Tene
Dincolo de demagogia desantata a liderilor UDMR, CNS, PCM, PPMT sau Garzii Secuiesti privind autonomia Tinutului Secuiesc, realitatea economica a judetelor Harghita si Covasna e dezastuoasa. Sigur ca ungurii din cele doua judete si din Ardeal in general sunt excitati zilnic de propaganda iredentista, sovina si revansarda finantata de Budapesta, dar nu suficent de mult pentru a se rupe de Romania. Practic din punct de vedere economic e imposibil. Comparatia asa-zisului Tinut Secuiesc cu Catalonia...... Citeste »
OAMENI POLITICI LIPSITI DE VERTICALITATE
de Petru Iosipescu
Despre verticalitatea oamenilor – mai ales a politicienilor – s-a tot scris, dar caracterul multora dintre noi ramane asa cum, probabil, le este gena. Adica, intr-un anume moment, pe care-l considera prielnic si, neaparat, avantajos pentru ei, se schimba, rectioneaza cu totul altfel decat au facut-o pana atunci, adica tradeaza. Este, de fapt, ceea ce ar putea sa insemne dezamagirea fata de acea schimbare de macaz la care recurg unii semeni de-i nostri. Cateva exemple de prima mana din lumea poli...... Citeste »
Scrisoare Deschisa adresata Guvernului Romaniei si tuturor celor preocupati de soarta Tarii!
Frati Romani, Transilvania e in pericol! De mai multi ani, serviciile secrete Ruse si Ungare instiga Secuimea din centrul Transilvaniei: *Sa respinga din ce in ce mai mult autoritatile Romanesti; sa sfideze limba si natiunea Romana; si sa se pregateasca pentru autonomie, independenta, si eventual reunire cu Ungaria! In acest scop se fac pasi marunti dar siguri iar modelul urmarit este Kosovo. *Astazi, Ungurii Secui din Transilvania cer vociferos ca Romanii sa invete limba Maghiara. *Maine insa, ...... Citeste »
SCRISOARE DESCHISA catre al treilea om in stat
GRUPUL PARLAMENTAR PSD DECLARATIE POLITICA Senator: VALER MARIAN Circumscriptia electorala: SATU MARE Colegiul electoral: 1 Grupul parlamentar: PSD Sedinta Senatului din: 12.03.2013 Titlul declaratiei: Scrisoare deschisa catre al treilea om in stat Excelentei Sale Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor Alaturi de numerosi romani din Transilvania (si nu numai), am ramas consternat dupa declaratia dumneavoastra (de marti, trei ceasuri rele) in care, dupa ce ati fost intrebat de jurnalist...... Citeste »
Politica »
AGRESIUNEA ASUPRA CULTURII ROMÂNE
de Corneliu Leu
„Pe ei, macar, ii agreseaza presiunile imperiale si ale slugoilor celor care i-au dominat; asupra culturii noastre, insa, agresiunea vine din partea celor carora le-am cautat in coarne”... Cam asta e concluzia cu care m-am intors de la o incarcata si plina de duh manifestare culturala mizileana, unde cei ce semnam in mai multe publicatii bucurestene, ne-am intalnit - si-am inflorit idei, si-am petrecut, si-am ras, si-am plans impreuna – cu confratii nostri care publica in frumoasa limba romana p...... Citeste »
ÎN CE BARCA NE URCAM? ÎNCOTRO VÂSLIM?
de Vavila Popovici
Ratiunea nu aproba fericirea, daca nu este unita cu demnitatea de a fi fericit, adica cu puritatea morala. – Emmanuel Kant O intreaga hora a declaratiilor am putut auzi in aceste ultime zile, privitor la Aderarea la Schengen, multe lipsite de modestie, insusire despre care se spune ca ar apartine inteligentei. In final am inteles ca Aderarea la Schengen nu mai este o prioritate pentru autoritatile de la Bucuresti. E greu insa ca toate aceste declaratii bataioase sa-i convinga pe romanii cu judec...... Citeste »
Interviu cu Dr. Vitalia Vangheli Pavlicenco
de Gabriel Teodor Gherasim
Dr. Vitalia Vangheli Pavlicenco este presedinta a Partidului National Liberal din Basarabia (R.Moldova) Motto: Am un gol imens si de neacoperit in suflet – de aceea e pentru prima oara cand am reusit sa scriu despre mama – asta pentru ca EA, care m-a facut romanca, cea care canta Seara pe deal de Eminescu, Pe langa plopii fara sot si pentru care limba, literatura romana, Romania, istoria noastra, erau valori de capatai, a decedat cu numai doi ani inainte de a apuca alte vremuri in Basarabia, can...... Citeste »
Cultura »
MICI TABLOURI DE-ALTADATA
de Roni Caciularu
Marunte amintiri. Din Bacaul de-altadata. Din copilaria de-altadata. Din carnetul de vise de-acum. Le notez oarecum printr-o asa zisa „metoda” a dicteului automat. Fara vreo logica ori cronologie riguroase. Puncte din memorie. Funigei de curcubeu. Clipe de demult (si nu prea). Cadre. Franturi. Tablouri dintr-o expozitie... Ma aflu, din nou, „pi centru”, la Bacau... Teatrul si fostul cinema „Marasti”, „Alimentara” de-altadata, cu program non-stop, vanzatoare dragute, la care, inca de pe cand eram...... Citeste »
AYEYE DAGUL ATYEYE
de George ROCA
George R. ROCA 1. LEGENDA CELOR TREI SURORI (romana) In urma cu multe mii de ani salasluia in Australia un trib de aborigeni. Femeile erau frumoase, iar barbatii musculosi si bine claditi. Erau pescari si vanatori pasionati si foarte indemanatici la aruncarea bumerangului. Tribul se numea Wahroonga si era condus de bunul si inteleptul Booboonga. Acesta avea trei fete minunate care se numeau: Cabramatta, Parramatta si Coolangatta. Tribul ducea o viata placuta aproape de marginea marelui ocean pe ...... Citeste »
AS VREA, UNEORI, SA OPRESC TIMPUL ÎN LOC!
de Prof Dumitru Buhai
Ne trecem ca si anotimpurile, Dar noi nu ne repetam ca si ele! Acum, ma uit doar la fotografii, In care-am pastrat anii mei vii... As vrea sa opresc timpul in loc, Dar nu uit ca-s doar un strajer; Si-s in turnul de veghe-n soroc, Cautand fericirea-nvaluita-n mister! Prof. Dumitru Buhai O, cat as vrea, uneori, sa opresc Timpul!... Poate cineva sa opreasca timpul? „Opriti timpul!... Este un strigat de disperare, lugubru, de parere de rau, de nostalgie, dar poate fi si de prea multa bucurie, cand s...... Citeste »
Scriitori basarabeni pe meleaguri oltene
de Costinel Savu
Doamna Raisa Coleaghin, cu nume de autor – Nina Gonta, este nascuta in Basarabia, actuala Republica Moldova, fix la jumatatea secolului XX, intr-o comuna, Panasesti, aflata nu departe de capitala Chisinau, langa vestita manastire Capriana. In satul sau si in cele invecinate se vorbeste doar limba romana, numai ca generatia sa si cele ce i-au urmat au fost obligate sa invete limba rusa, limba ce se vorbea in scoli, facultati, in institutiile publice, dupa ce Basarabia a fost ocupata, in 1940, de ...... Citeste »
Cultura si credinta »
CEARTA
de Benone Burtescu
... sa nu fie cearta intre mine si tine... , Geneza 13, 8 ... sa nu va certati pe drum , Geneza 45, 24 Pe ce se cearta oamenii? Pe te miri ce; pe orice. Se cearta pe pamant ca si cum pamantul l-ar lua cu ei in pamant; se cearta pe functii ca si cum in imparatia cerurilor se vor muta cu functii cu tot sau sub cimitire li s-ar mai zice domn sau presedinte; se cearta pe ce au si pe ce n-au, desi realitatea este ca vantul sufla liber prin sufletul lor gol chiar daca buzunarele lor sunt pline; loteri...... Citeste »
Istorie »
Legendele Dacilor, un proiect de Mihai Grajdeanu
de Madalina Corina Diaconu
De la Herodot si pana in prezent, s-au scris si s–au spus multe despre Daci! Sau mai bine spus: s-au interpretat multe despre Daci! Adevarul ramane undeva in munti, in pesterile legendare, in pietrele pline de mister, in baladele populare! si cat de frumoase sunt aceste povesti pastrate de batranii muntilor, care-si incep istorisirile spunand: ”am auzit si eu legenda de la mosu’ meu, iarna, cand mergeam la adapost sa bem lapte cald si sa rupem din painea scoasa din vatra”. Inca mai exista acesti...... Citeste »
De la Cititori »
NU DORESC SA TREC INDIFERENT PE CARAREA VIETII
de Octavian Lupu
de Octavian Lupu Nu doresc sa trec indiferent pe cararea vietii si nici nu vreau sa duc cu mine povara amintirilor neplacute, ce m-au lovit cu putere pana la limita rezistentei de-a lungul timpului. Sunt nenumarate impresiile pozitive si luminoase pe care le intalnesc, si de aceea, am convingerea ca derularea experientelor prin care trecem poate avea un caracter ascendent, asa cum plantele se inalta vertical in dorinta de a se apropia tot mai mult de cer. si privind intinsul campiilor ce inverze...... Citeste »
Religie »
ECOUL INVIEREA LUI LAZAR GRABESTE RASTIGNIREA LUI IISUS!
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas Si zicand acestea, a strigat cu glas mare: Lazare, vino afara! Si a iesit mortul, fiind legat la picioare si la maini cu fasii de panza si fata lui era infasurata cu mahrama. Iisus le-a zis: Dezlegati-l si lasati-l sa mearga!” (Ioan 11, 41-44) „Deci multi dintre iudeii care venisera la Maria si vazusera ce a facut Iisus au crezut in El. Iar unii dintre ei s-au dus la farisei si le-au spus cele ce facuse Iisus. Deci arhiereii si fariseii au adunat sinedriul si ziceau: C...... Citeste »
Sport »
Rezultate din Liga I si Clasament
Rezultate inregistrate in partidele disputate in etapa a XXII-a a Ligii I, si clasamentul competitiei: Vineri Gaz Metan Medias - Viitorul Constanta 4-1 Au marcat: Bawab '3, '90+1, Lullaku '17, '31 ; Chitu '39 Sambata CSMS Iasi - CFR Cluj 1-1 Au marcat: Milea '56 ; Rada '69 Astra Giurgiu - FC Brasov 3-0 Au marcat: Budescu '20, Seto '40, Fatai '61 Rapid Bucuresti - Petrolul Ploiesti 0-0 Duminica Otelul Galati - Pandurii Targu Jiu 1-0 A marcat: Iorga '87 (penalti) Ceahlaul Piatra Neamt - Steaua Buc...... Citeste »
Din Comunitate »
IN MEMORIAM
Vinerea trecuta, 8 Martie 2013, ora 5:45 seara, in fata nepotilor si fiicei ei, s-a stins din viata Victoria Balea, la varsta de aproape 88 de ani. Dumnezeu a invrednicit-o cu o trecere la cele vesnice usoara, asa cum fiecare dintre noi ne rugam si speram sa avem. De fapt, nu a suferit grav de nimic, in ultima vreme zicea ca nu se simte bine, apoi s-a ingalbenit la fata si, internata in spital s-a stins dupa o saptamana, inainte ca doctorii sa poata stabili un diagnostic clar. S-a nascut la data...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
Discutie intre doi vecini: - Am rupt legatura cu toti prietenii. - Cum ai reusit? - N-am platit telefonul timp de trei luni… * In birou: - Deci, dumneata esti secretara minunata, care ne-a fost recomandata? Da… trei sute de cuvinte pe minut e o mare performanta! - Da, dar nu la masina de scris! La telefon… * Un chefliu care mergea spre casa, clatinandu-se, intra la un moment dat intr-o cabina telefonica. Sta o vreme acolo, apoi incepe sa se enerveze si sa strige: - Cand o avea de gand sa porneas...... Citeste »
Flux de stiri »
Declaratie politica - Sorin Iliesiu (PNL)
Marti, 12 Martie 2013 10:33 Declaratie politica citita in plenul Senatului in 12 martie 2013 Scrisoare deschisa catre membrii Parlamentului din Ungaria si catre deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania Stimati colegi maghiari, Intre parlamentarii romani si cei maghiari exista oficial o relatie de prietenie. Aceasta pare a fi doar formala. Ea ar putea deveni reala numai daca ar avea loc o veritabila reconciliere romano-maghiara. Credem ca in acest sens se impune sa adoptati o...... Citeste »
Pledoarie pentru un fond suveran românesc
ieri, 00:06 Autori: Mircea Geoana , Bogdan Patriniche Ideea vehiculata public ca statul roman, in incercarea de a rezolva vechiul diferend privind Rompetrol Rafinare, sa puna bazele unui fond de investitii impreuna cu KazMunaiGas este o buna initiativa, o solutie „out of the box“. Un fond de investitii, care va pleca cu 150 milioane de dolari la drum si care va incerca sa ajunga la investitii de un miliard, in care Romania sa aiba 20%, este o modalitate de a aduce statul mai aproape de butoanele...... Citeste »
Sondaj IRES: Românii se considera apropiati fata de maghiari, dar nu si fata de liderii UDMR
Majoritatea romanilor sunt de acord sa aiba prieteni maghiari si chiar membri ai familiei, dar sunt mai rezervati in privinta liderilor UDMR, releva un studiu sociologic realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 'Romanii nu sunt ostili fata de maghiari, majoritatea dintre ei fiind de acord sa aiba colegi de munca maghiari (85%), vecini maghiari (78%), prieteni maghiari (80%) si chiar membri ai familiei maghiari (71%). Romanii sunt mai rezervati in ceea ce priveste repreze...... Citeste »
Cluj: Târg Festiv cu `kurtitei`, organizat de Breasla Mestesugarilor din Transilvania
Breasla Mestesugarilor din Transilvania va lansa, la Targul Festiv care se va desfasura de joi pana sambata, pe terasa Cafenelei Insomnia din Cluj-Napoca, produsul gastronomic numit kurtitei , care este o combinatie dintre cozonacul Kurtos unguresc si mititeii romanesti si va simboliza convietuirea pasnica a comunitatilor din Transilvania . Intr-un comunicat transmis, marti, AGERPRES, Breasla Mestesugarilor din Transilvania arata ca produsul interetnic - gustos, tolerant, prietenos, de secol XXI...... Citeste »
Scriitorii români participanti la Salon du livre: Prezenta României ca tara invitata de onoare - o mare sansa
O serie de scriitori romani care vor participa, in aceasta luna, la Salon du livre de la Paris, apreciaza drept o mare sansa prezenta Romaniei la aceasta sarbatoare a cartii, in raspunsurile la intrebarile adresate de Institutul Cultural Roman cu privire la semnificatia evenimentului, postate pe site-ul institutiei. Scriitorul Eugen Uricaru, fost presedinte al Uniunii Scriitorilor, afirma ca Salon du livre reprezinta o sansa si depinde numai de partea romana cum va fi ea folosita , in timp ce po...... Citeste »
Spectacol aniversar la 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român
Un spectacol aniversar care marcheaza 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Roman va avea loc, marti seara, in Sala Mare a institutiei. Potrivit Institutului Cultural Roman (ICR), unul dintre partenerii evenimentului, spectacolul organizat de Filarmonica George Enescu se inscrie in cadrul ciclului de manifestari Confluenta artelor , marcand si 30 de ani de existenta a acestor actiuni. Pornind de la tema Ateneul si muzele lui de peste-un veac , intr-o combinatie de muzica, poezie si imagini, spe...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page