Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012
Editia: 1065 - 26 Ianuarie, 2013 - Anul XXIII
Se cuvine sa comemoram si sa pastram vie in minte si in sufletele noastre, Ziua de 24 Ianuarie 1859, Ziua Unirii Principatelor Romanesti, eveniment de o exceptionala insemnatate si piatra de hotar a istoriei poporului roman. Unirea cea mica din 1859, apoi Unirea cea mare din Decembrie 1918, sunt evenimente, oaze de lumina, in lunga si zbuciumata noastra istorie care ar trebui sa ne umple sufletele de bucurie si sa ne intareasca sentimentul de mandrie ca apartinem neamului romanesc. Nu este in in......Citeste »
Editoriale »
Din lumea... lui Stanley Kramer (1065)
de A. C. Ton
“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus * In urma cu peste 25 de ani am primit din partea Congressmanului William E Dannemeyer, cu mentiunea compliments of .... , o copie a Declaratiei de Independenta si a Constitutiei Statelor Unite ale Americii. In preambul, sub prestigioasa semnatura a lui C.J. Pete Silas, se mentioneaza ca nu exista alte documente care sa exprime mai bine valorile fundamentale si credinta natiunii noastre decat Declaratia de Independenta si Constitutia Statelor...... Citeste »
Tragedia din Algeria confirma teoria lui Samuel Huntigton privind ciocnirea civilizatiilor
de Ionut Tene
Samuel Phillips Huntington a fost un celebru profesor de la Harvard si un analist politic care a obtinut o exceptionala notorietatea internationala prin lucrarea “Ciocnirea civilizatiilor si refacerea ordinii mondiale” (1993), in care sustinea teza unei noi ordini mondiale, instaurata la sfarsitul Razboiului Rece. Teoria a fost formulata prima oara in 1993, in “Foreign Affairs”, unde a publicat un articol intitulat “Ciocnirea civilizatiilor?”. “Ipoteza mea sustine ca sursa fundamentala a conflic...... Citeste »
De azi exista doua categorii de cetateni în România: parlamentarii si restul poporului român
de Ionut Tene
Azi(22 ian.n.r.), USL a reusit sa incalce flagrant Constitutia Romaniei, dreptul egal la justitie si egalitatea cetatenilor romani. Dupa ce si-au votat privilegiile nesimtite, majoritatea USL din parlament in dispretul unui popor saracit de criza si datorii la FMI si-a votat si statutul parlamentarilor, care incalca in picioare legea si bunul simt al poporului roman. Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat, marti dupa-amiaza, de plenul Parlamentului. Statutul a fost adoptat cu 309 vot...... Citeste »
FRUCTUOASA COMPLICITATE DEONTOLOGICA
de Maria Diana Popescu
Maria Diana Popescu, Agero Exact in februarie ne paste o noua epidemie de gripa! Asa vuieste presa interna. Ar fi culmea sa umble, halandala, de capul ei, prin lume. Orice gripa e programata pe tabel, cu data fixa si responsabilitati in vinzarea cit mai multor doze de vaccin. Cu HAARP-ul asta plantat pe capul nostru de catre razboinicii pacii, se stie dinainte ce cod are, unde si cit va curge ninsoarea sau ploaia. Atunci de ce n-am sti cind si cu ce avion vine gripa, cite victime sint stipulate ...... Citeste »
Mesajul Ambasadorului României în Statele Unite ale Americii cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române
Am deosebita onoare sa ma adresez dumneavoastra, membrilor comunitatii romanesti din SUA, si sa va transmit cele mai frumoase urari cu prilejul aniversarii Zilei Unirii Principatelor Romane. Sarbatorim astazi, 24 ianuarie, un moment important in procesul de constituire a natiunii romane, si rememoram cu respect, mandrie si recunostinta jertfa inaintasilor nostri, demnitatea si curajul de care au dat dovada. Sacrificiul lor este intotdeauna un indemn de a privi cu incredere si speranta spre viito...... Citeste »
EVENIMENTE EDITORIALE LA IASI
de George ROCA
George ROCA prezinta: Joi, 31 ianuarie 2013, ora 18.00 la Libraria TAFRALI (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Corpul A, parter), va avea loc lansarea ultimelor aparitii din colectia «Observatorul social» a Editurii Universitatii, precum si a unui volum bilingv de versuri aparut la Editura EIKON din Cluj-Napoca (autoare Daniela GIFU). Cu acest prilej, vor lua cuvantul universitari si personalitati ale vietii culturale iesene, profesorii Liviu Antonesei, Anton Carpinschi, Andrei Corbea-Hoisie, ...... Citeste »
Politica »
COMPLETARE TRISTA LA UN JURNAL DIN 1949 ; CRITICA DE DIRECTIE A LAMURIRII SI DUMIRIRII (2)
de Corneliu Leu
In memoria generatiei de confrati mai mari, cea a lui Mihu Dragomir, Dimitrie Stelaru, Neculai Tautu, George Dan,Tudor Musatescu, Geo Dumitrescu, Radu Boureanu, Ghita Dinu, Lucian Grigoresccu, Ion Vlad, Spiru Chintila, Petru Dumitriu, Gellu Naum, Laurentiu Fulga, Sasa Pana, Radu Tudoran, Alexandru Balaci, Mati Aslan, Eugen Schileru, Nicolae Margeanu, Nicolae Crisan, Nicolae Jianu, Mircea Marc, de la care am apucat sa invat ceva din lupta cu poncifele vremii. In contextul respectiv, cum orice stu...... Citeste »
Seria Romaniana: Români Cu Care Ne Mândrim ; Convorbire cu Dr. Ion POPESCU, Parlamentul Ucrainei, Kiev: ROMÂNII DIN UCRAINA
de Gabriel Teodor Gherasim
Gabriel Teodor Gherasim Motto: «De cand rusii te pradara/ N-avem soare, nici odihna/ Fara tine, n-avem tara/ Bucovina, Bucovina “ Ion Posteuca, roman Nord-Bucovinean deportat in Siberia la 13 ani. Motto 2: « …Voi raspunde pe larg, si va rog, sa publicati integral acet raspuns, deoarece « m-ati provocat prin aceasta intrebare» sa lucrez trei saptamani la rand la materiale din arhiva mea personala si sa ajung la niste concluzii care intr-un asa anturaj inca nu au fost sistematizate! Doctor Ion Pop...... Citeste »
Cultura »
Romani cu care ne mandrim - Pictorul Sarlea Ioan
FISA PERSONALA. Numele si prenumele;Sarlea Ioan Data si locul nasterii;Craciunelu de jos judetul Alba ;27 09 1939 Studii de arta;Scoala populara de arta Sibiu ,filiala Medias Studii libere de arta cuprof.Petre Dumbraveanu-pictura,Rudolf Schmukle -grafica,prof George Arion de la Academia de Arta Ion Andreescu-Cluj Napoca Activitate artistica;Membru al Fondului Plastic Sibiu in cadrul Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Presedinte al Asociatiei Artistilor Plastici Amatori din Medias Membru al...... Citeste »
BARIERA SE RIDICA NUMAI DUPA TRECEREA TRENULUI
de Octavian Lupu
Trenul se apropia cu viteza Trenul se apropia cu viteza de bariera plasata la marginea acelui cartier marginas al orasului. Locomotiva se profila tot mai clar avand drept fundal o imagine de un pitoresc aparte al muntilor aflati la limita ce separa cerul de pamant, ca o linie neregulata ce se pierde in infinit. Bariera era asezata in pozitia de interzicere a circulatiei autovehiculelor, astfel silite sa se incoloneze unul dupa altul intr-un sirag de carcase metalice intins pe o distanta de mai m...... Citeste »
Aparitie editoriala: Ionut Caragea – “Antologie de Poeme 2006-2012”
Editura Fides, Iasi, ianuarie 2013 Editura Fides anunta aparitia volumului „Antologie de Poeme 2006-2012”, semnat de Ionut Caragea. Aceasta carte are 368 pagini si contine 292 poeme selectionate si revizuite de autor. Coperta a fost realizata de Vlad Turburea, iar tehnoredactarea ii apartine editorului Dumitru Scortanu. Detalii despre achizitionarea antologiei pot fi obtinute de la Editura Fides sau de pe situl personal al lui Ionut Caragea (www.ionutcaragea.ro). Ionut Caragea s-a nascut pe 12 a...... Citeste »
VARIANTE ALE POETULUI
de Adrian Botez
LIGHIOANA CVASI-UMANA CONTEMPORANA unii – privind tulburea balta numita azi lume – se tot intreaba cum exista o lighioana umana contemporana: dar – dar! inafara de a exista – mai face oare ceva? cel mult – se poate ca respirand – sa se mai solidarizeze c-un vant... arata uneori c-ar putea eventual fi ceva – dar imediat se si opreste din a arata – nu cumva sa se inchege – printr-o nedorita kabala - si sa-nceapa-a se pastra ...asa ca – decat sa pierdem timpul care deja s-a spanzurat de brazi – mai...... Citeste »
Victorita Dutu expune la San Remo, 12-17 FEBRUARIE, in timpul Festivalului
In perioada 12-17 februarie, 2013, va avea loc la San Remo, Italia, expozitia de pictura a artistei Victoria Dutu . Cunoscutul cantaret italian CARLO CORI http://www.carlocori.com coordonatorul proiectului cultural STARS ON THE ROAD...NON SOLO MUSICA alaturi de vedetele de televiziune SKY TV, GEORGIA ALISSANDRI si SIMON JAMES au initiat aceasta campanie de promovare a artistilor. Vor avea loc interviuri la televiziune si la radio, intalniri cu publicul larg, discutii, dezbateri , concerte, expoz...... Citeste »
Cultura si credinta »
BLESTEMATA NEPASARE
de Benone Burtescu
MA DOARE DUPA TINE FRATE IONATANE (2 Samuel 1, 26) Intr-o lume in care patroneaza NU-MI PASA (I don't care), acest MA DOARE DUPA TINE FRATE IONATANE suna exact de-a-ndoaselea, dar suna bine. Viata este o chestiune de relatie . Relatie intre OM si DUMNEZEU si relatie intre OM si OM. Semenul sau aproapele cum il numeste Biblia in romaneste este frate , din toate punctele de vedere frate. Toti suntem fiii lui Adam, toti avem acelasi Tata ceresc si spunem aceasta cand ne rugam Tatal nostru . Adresar...... Citeste »
Istorie »
UNIREA PRINCIPATELOR ROMANE
de Vavila Popovici
In fiecare an, in ziua de 24 ianuarie, sarbatorim Unirea, caci faptele inainte-mergatorilor nostri sunt cele care ne permit noua sa fim astazi ceea ce suntem. Si putem fi mandri de ceea ce suntem! Cu prilejul acestei sarbatori ne amintim si de cei care au pus umarul la realizarea Unirii. Ideea Unirii Moldovei si a tarii Romanesti, avansata inca din secolul al XVIII-lea a devenit, dupa razboiul Crimeii (1853 - 1856), o tema de prim plan a dezbaterii politice, atat in cele doua Principate, cat si ...... Citeste »
De la Cititori »
SALONUL DE PICTURA ARTE MICI 2013
Buna ziua, Salonul de pictura ,, ARTE MICI “- editia a patra, organizat de POLITIA MUNICIPIULUI MOTRU, PRIMARIA MUNICIPIULUI MOTRU, CASA DE CULTURA A SINDICATELOR MOTRU, Cotidianul ,,GORJEANUL” si Cotidianul on-line ,,GAZETA DE MAINE (spatiu liber pentru curajul romanilor de pretutindeni) “, isi deschide astazi portile. In semn de admiratie, pentru ceea ce realizati, va rog sa popularizati regulamentul de participare, pentru ca artistii din Republica Moldova si din diaspora sa ia la cunostiinta ...... Citeste »
Raspunsuri necautate înca: Hocheiul e sportul celor curajosi
de Tatiana Scurtu-Munteanu
In dorinta de a-si da copiii la un sport, parintii isi pun numeroase intrebari, care necesita raspunsurile profesionistilor. Veaceslav Fetisov, in unul din interviurile acordate, spunea: “Copiii care fac sport de la o varsta prescolara, la 12 ani au imunitatea formata impotriva drogurilor, alcoolului si tutunului.” Obisnuim sa vorbim despre sport doar la nivelul cel mai inalt, acolo unde se invart cei mai multi bani si medaliile cel mai mult ravnite, dar cum incepe totul? Cum se fac primii pasi?...... Citeste »
Religie »
SENSUL VIETII ESTE ÎN TAINA SFINTEI CRUCI
de Aurel Sas
Preot Aurel Sas, Las Vegas „Si zicea (Iisus) catre toti: Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa-Mi urmeze Mie.” (Luca 9, 23) „Caci cuvantul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mantuim, este puterea lui Dumnezeu.” (1 Cor. 1, 18) „M-am rastignit impreuna cu Hristos; si nu eu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine. Si viata de acum, in trup, o traiesc in credinta in Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit si S-a d...... Citeste »
Sport »
Fotbal: Râpa a semnat pentru Steaua
Fundasul dreapta Cornel Emilian Rapa, care a semnat un contract valabil din vara acestui an cu Steaua Bucuresti, a obtinut luni acordul clubului Otelul Galati de a merge inca de acum la noua sa echipa, potrivit site-ului gruparii de la Dunare, citat de AGERPRES. Rapa mai avea contract cu Otelul pana in vara, dar nu a dorit sa si-l prelungeasca. Cornel Rapa (23 ani impliniti pe 16 ianuarie) a jucat in tur in 14 partide la Otelul, avand 118 meciuri in prima liga si un gol marcat, toate sub tricoul...... Citeste »
Din Comunitate »
O ZI MINUNATA DE DUMINICA
de Vavila Popovici
„Atata foc, atata aur / Si-atatea lucruri sfinte / Peste intunericul vietii / Ai revarsat, Parinte!” Mihai Eminescu Duminica 13 ianuarie 2013, la Biserica Ortodoxa „Sfantul Vasile cel Mare” din Durham, Carolina de Nord, dupa dumnezeiasca Liturghie care a inceput cu anuntul solemn al Parintelui Daniel Florean: „Binecuvantata este imparatia Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor” si cu raspunsul Comunitatii credinciosilor: „Amin”, a avut loc un eveniment cultur...... Citeste »
Un gând solemn la ceas de sarbatoare
Dorinta sfanta de unire! Cu ocazia zilei de 24 ianuarie 2013, Centrul Cultural Roman isi doreste sa aduca in atentia romanilor din Oregon importanta Unirii in cadrul comunitatii romane. Ziua Unirii este un prilej perfect pentru a ne aminti de valorile nationale, de mostenirea stramoseasca pe care o ducem mai departe. In urma cu 154 de ani, cele doua Principate romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, individualizate prin viziuni, mentalitati, culturi diferite, si-au dat seama ca au un scop comun s...... Citeste »
Umor »
Bancuri primite de la cititori
- De ce-i asa agitata nevasta-ta? - A aflat o groaza de barfe noi, dar o doare gatul si nu poate sa vorbeasca acum cu vecina!!! * Fiica, agitata o intreaba pe mama-sa: - Mama, e trecut de miezul noptii si Misu n-a ajuns acasa!!! Precis ma inseala cu cineva! - Draga mea, nu trebuie sa te gandesti la ce-i mai rau ... Poate a avut doar un accident! * La piata: - Strugurii astia nu sunt stropiti cu piatra vanata? Stiti, sunt pentru sotul meu... E bolnav... - Duduie, ce-ai mai vrea pentru doi lei?! O...... Citeste »
Flux de stiri »
Un eveniment cultural ! Un nou proiect finalizat.
BIBLIOTECA METROPOLITANA BUCURESTI Serviciul DEZVOLTARE SERVICII PUBLICE. EVALUARE PROSPECTIVA. MARKETING Mediateca GEORGE ENESCU - sos. Mihai Bravu, 4; Tel. 021 539.65.38; filiala_ge@bmms.ro Mediateca Bucurestilor De Ziua Nationala a Culturii si la aniversarea nasterii poetului nepereche Mihai Eminescu a fost inaugurat un nou spatiu cultural al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, care se adauga celorlalte 34 de filiale pe intinsul Bucurestilor. Despre semnificatia noului proiect finalizat a vo...... Citeste »
Comunicat de presa - Proiect EcoMetroArt
Articol 1: Clubul de Turism si Ecologie Ecotur in parteneriat cu Metrorex organizeaza in perioada 07.01 - 01.02.2013 concursul de arta vizuala EcoMetroArt, un proiect finantat de Petrom in cadrul platformei Tara lui Andrei, un program de responsabilitate sociala. EcoMetroArt vizeaza sensibilizarea opiniei publice referitor la importanta ecologiei prin realizarea unei expozitii de arta vizuala la metrou, urmand ca lucrarile selectate sa fi expuse in statia Universitate, pasajul spre Intercontinen...... Citeste »
Filmul documentar `Un secol pentru România`, lansat la ICR
Filmul documentar Un secol pentru Romania , care urmareste zece teluri pe care statul roman le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, pana la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Romana dupa un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Roman (ICR). Presedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importanta, exprimandu-si satisfactia ca istoricii contemporani sunt mereu prezenti cu lucrari care lamures...... Citeste »
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page